Afrika

Mai napon is érvényes: 2021.10.16. 

Az országból Magyarországra történő visszatérésre a következő szabályok vonatkoznak >>

A külföldre utazás egyéni felelősség, egyéni döntés – a Konzuli Szolgálat utazási tanácsai e döntés meghozatalában nyújtanak segítséget.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre!

Elérhető külképviseletek:  Nigériában nagykövetség és konzuli hivatal működik

Aktuális:

2021. 09. 16.

1) Magyarország nem javasolja az utazást a világjárvány miatt! Összhangban a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020 Korm.rendelettel, 2020. szeptember 1-jétől az ország biztonsági besorolása az I. biztonsági besorolási kategóriába, azaz az utazásra nem javasolt országok listájára került. A világjárvány miatt nem javasolja a Külgazdasági és Külügyminisztérium az utazást, de előfordulhat, hogy az halaszthatatlan ügyben mégis szükségessé válik.

a. Be lehet-e utazni az országba? Igen, kivéve az alábbi országokból érkezőket:

A 2021.07.02. napján hatályba lépett karantén-protokoll alapján Nigéria Szövetségi Kormánya megtagadja a belépést azon nem nigériai állampolgárok vonatkozásában, akik a beutazást megelőző 14 napon belül Brazíliában, Indiában, Törökországban és a Dél-Afrikai Köztársaságban jártak. A rendelkezés nem érvényes azokra az utasokra, akik csak átutaznak a fenti országokban. Ezen országokból érkező nigériai állampolgároknak és az állandó tartózkodási engedéllyel rendelkezőknek 7 napos kötelező karanténnak kell alávetniük magukat a belépés helye szerinti város kormánya által jóváhagyott létesítményében az utas költségére. Az utasoknak az érkezést követő 24 órán belül COVID-19 PCR tesztet kell készíttetniük. Pozitív eredmény esetén az utast egy kormány által jóváhagyott kezelőközpontban kell elhelyezni. Amennyiben a teszt eredménye negatív, az utasnak továbbra is kötelezően karanténban kell maradnia, és a karantén 7. napján ismételt PCR tesztet kell készíttetnie. 

Az egyéb más országokból Nigériába belépni kívánó utasoknak két dokumentummal kell rendelkeznie:

A beszállás előtti COVID-19 PCR teszt érvényességi ideje legfeljebb 72 óra minden Nigériába tartó utas esetében. Más típusú tesztet, valamint az indulás előtti 72 óránál régebbi PCR teszt eredményeket a nigériai hatóságok nem fogadnak el. 

Minden utasnak (beleértve a diplomatákat és a 10 éven aluli gyermekeket is) regisztrálnia kell Nigéria Nemzetközi Utazási Portálján: https://nitp.ncdc.gov.ng. Az oldalra fel kell tölteni a negatív PCR teszt eredményt (10 évnél fiatalabb gyermekek mentesülnek a teszt feltöltése alól). A regisztrációt követően az utasok egy belépési engedélyt kapnak, melynek kinyomtatott változatát fel kell mutatni beszálláskor és beutazás során. 

 • Magyar állampolgár Magyarország területéről beléphet-e korlátozás nélkül az országba? Nem
 • Magyar állampolgár más ország területéről beléphet-e korlátozás nélkül az országba? Nem
 • Oltottságot igazoló magyar védettségi igazolvánnyal korlátozásmentesen be lehet-e utazni? Határidőhöz, egyéb feltételhez kötött-e?  Nincs információ
 • Átesettséget igazoló magyar védettségi igazolvánnyal korlátozásmentesen be lehet-e utazni? Határidőhöz, egyéb feltételhez kötött-e?  Nincs információ
 • Határátkelőkre vonatkozó eltérő szabályok: Nincsenek eltérő szabályok 
 • Kiskorúakra vonatkozó egyéb beutazási szabályok a Covid-19 kapcsán 18 év alatti beutazóknak nem kell ismétlő PCR-tesztet készíttetni

b. Kell-e teszt? Igen.

 • Milyen tesztet fogadnak el?  A származási országban az utazás előtt 72 órával levett koronavírus PCR-minta negatív eredménye a belépés előfeltétele.
 • Milyen nyelven fogadják el a tesztet?  angol
 • Hány éves kortól kell teszteltetni? Nincs információ

c. Kell-e regisztrálni? Igen.

FONTOS!

A következő bekezdésben részletezésre kerülő – utazást megelőző - regisztrációs és covid-19 tesztre vonatkozó fizetési kötelezettségtől a nigériai hatóságok eltekintenek azon utasok esetében, akik a Nigériai Nemzetközi Utazási Portálon ezt nem tudták teljesíteni a rendszer hibája miatt. Tehát ennek hiányában is felszállhatnak az utasok a Nigériába tartó járatokra. Ezen utasok esetében a regisztráció és covid-19 teszt költségének befizetése Nigériában a repülőtéren fog megtörténni az érkezést követően.

Belépés menete: Kötelező regisztráció a nigériai nemzetközi utazási portálon (Nigeria International Travel Payment Portal), ahol meg kell előre téríteni a beutazást követő hetedik napon Nigériában esedékes ismételt PCR-teszt árát. A felület a https://nitp.ncdc.gov.ng/ oldalon érhető el. A személyes adatok, tartózkodási hely megadása után (self declaration form), illetve a PCR-teszt árának befizetését követően az utas választhat, hogy a járványügyi hatóság által jóváhagyott állami és magán mintavételi laboratóriumok közül melyikben, milyen időpontban kívánja elvégezni az ismétlő tesztet. Az utazás előtt a beutazó köteles feltölteni a hivatkozott portálra a származási országban elvégzett negatív COVID-19 teszteredményét és másolatban bemutatni a repülőtéren. A felszállás előtt a légitársaságok kötelesek ellenőrizni az utasok testhőmérsékletét és a koronavírus tünetek meglétét.

d. Oltottsággal járó kedvezmények: 

nincs információ

e. Karanténkötelezettség: Van.

A Nigériába történő belépést követően az utas a hetedik napon esedékes ismétlő teszt eredményének kézhezvételéig önkéntes karanténra kötelezett, melyet az online felületen megadott tartózkodási helyen kell letöltenie. A karantén időtartama – a hetedik napon előírt tesztelés miatt – nyolc napra korlátozódik. A hatóságok tájékoztatása szerint, az ismételt PCR-teszt a minta levételét követő 24 órán belül elkészül. Negatív eredmény esetén az utas önkéntes karanténkötelezettsége megszűnik. A határátlépéskor a betegség jeleit mutató, illetve pozitív ismételt PCR-teszt eredménnyel rendelkező utasokat a járványügyi hatóság intézményi ellátásba helyezi. 

f. Üzleti célú beutazás feltétele: 

nincs információ

g. Tranzitálási szabályok:

nincs információ

h. A célország beutazási feltételei alóli mentesség:

nincs információ

i. Egyéb hasznos infó: 

Abuja repterének elérhetősége:

https://www.abuja-airport.com/

Lagos repterének elérhetősége:

https://www.lagos-airport.com/

2. Kiutazás az országból:

Kiutazás előtt, kérjük, tájékozódjanak a cél-, illetve tranzitországban irányadó beutazási feltételekről.

3. Beutazás Magyarországra: 

A pandémiás időszakban a Magyarországra történő beutazás rendkívüli szabályait a 408/2020. Korm.rendelet foglalja össze, melynek végrehajtásával kapcsolatban az ORFK határrendészeti szervei illetékesek tájékoztatást adni. A rendelet egyes pontjainak értelmezésével, alkalmazásával kapcsolatban az ORFK-t szíveskedjenek megkeresni, figyelemmel arra, hogy azok végrehajtásában az Országos Rendőrfőkapitányság határrendészeti feladatokat végző munkatársai illetékesek. A Konzuli Szolgálat pusztán általános tájékoztatást nyújt! Az ORFK alábbi oldalán talál bővebb információt: http://www.police.hu/hu/hirek-es-informaciok/legfrissebb-hireink/covid-19-utazasi-informaciok/utazok-figyelmebe-ajanljuk-a 

Az ORFK elérhetőségei: http://www.police.hu/hu/info/elerhetosegek

Magyar állampolgárok Magyarországra történő belépésével kapcsolatos aktuális információ itt található. 

A koronavírussal kapcsolatos információkat http://www.koronavirus.gov.hu/ oldalon találhatják, illetve érdeklődhetnek telefonon belföldről a +36 80 277 455 és a +36 80 277 456, külföldről a +36 1 550 1825-ös telefonszámon vagy elektronikusan a DfYNpVhGp9RwD5iZJyga29yb25hdmlydXNAMTgxOC5odQ== címen. 

A magyar határellenőrzéssel kapcsolatos aktuális információk megtalálhatók: a határátlépéssel kapcsolatos aktuális információk (ORFK) oldalon és érdeklődni lehet a xatvenVhtMseSLn8TwDjcZYTa29yb25hdmlydXNAYm0uZ292Lmh1 címen. 

Bővebb információ a határátkelők nyitva tartásáról és az engedélyezett forgalom típusáról: klikk ide

Méltányossági kérelem a Magyarországra történő beutazáshoz: https://ugyintezes.police.hu/meltanyossagi-kerelem 

4. Helyi járványügyi szabályok:

Felhívjuk a figyelmet, hogy sok esetben a légitársaságok, egyéb személyszállítást szervező cégek is hozhatnak rendelkezéseket, szabályokat, melyek akár szigorúbbak is lehetnek a fogadóállam beutazási feltételeinél. 

Mindenki számára javasoljuk, hogy az alábbi oldalon is tájékozódjon:

https://covid19.ncdc.gov.ng

5) Nyári szezonra vonatkozó további információ: 

 • A védettségi igazolvány felmutatásával kapcsolatos jogosultságok: nincs információ
 • Jogosultak-e a karantén alóli mentességre: nincs információ
 • Elfogadható-e a csak magyarul kiállított oltási igazolvány: nincs információ

* * *

A Lassa-láz újra terjed az országban. 

* * *

Az emberrablások száma jelentősen megnövekedett az egész országra kiterjedően. A Boko Haram tevékenysége egyre aktívabb az északi területeken.

Nigériában az országon belüli utazásokat nem javasoljuk sem magán, sem üzleti célból. Magyar állampolgár utazó kizárólag saját felelősségére tartózkodhat, utazhat Nigériában a helyzet rendeződéséig. Javasoljuk a konzuli védelemre történő regisztrálást!

Biztonság:

Az északkelet-nigériai Borno, Yobe és Adamawa államok a Boko Haram és a fulani pásztorok tevékenysége, továbbá az ismét terjedő Lassa-láz miatt az I. utazásra egyáltalán nem javasolt biztonsági kategóriába tartozó területek. 

Összhangban a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020 Korm.rendelettel, 2020. szeptember 1-jétől az egész ország biztonsági besorolása az I. biztonsági besorolási kategóriába, azaz az utazásra nem javasolt országok listájára került.

Nigériában valós veszély a terrorizmus és az emberrablások miatti fenyegetettség. Ezek az események az ország bármelyik államában elõfordulhatnak.

2014-től a terrorista merényletek egyre gyakoribbak. A merényletek elsősorban a helyi lakosság ellen irányulnak, de nem politikai indíttatású emberrablás előfordult külföldiek ellen is. A Boko Haram nevű terrorista csoport támadásai elsősorban Borno, Yobe és Adamawa szövetségi államokban történnek, de működésük hatókörét 2014-től az ország középső részére is kiterjesztették. A bombamerényletek eddigi helyszínei nagyobb tömegek megjelenési helyei voltak, ezért a bevásárlóközpontok is veszélyhelyzetet jelentenek. A terrorveszélyre tekintettel nagy elővigyázatosságot kérünk a Nigériában élő, dolgozó vagy ide látogató magyar állampolgároktól a piacok, buszpályaudvarok és minden olyan tömegkoncentrációt jelentő hely látogatásakor, ahol nincs biztonsági ellenőrzés a fegyverek és robbanóanyagok kiszűrésére.

A nigériai hatóságok jelentősen megnövelték a repülőterek biztonsági személyzetét, mert az ISIS kinyilatkoztatta, hogy a jövőben polgári repterek ellen indít majd támadásokat és a híradások szerint ISIS harcosok érkeztek Nigériába is. Brit sajtóértesülések szerint elsősorban a Londonba induló gépek jelentenék a célpontot. Felröppentek olyan hírek is, hogy kiképzőbázis működik Nigériában iszlámista terroristák számára, melyet a hadsereg és a rendőrség tagad.

Ne utazzanak a következõ államokba:

 • Borno State
 • Yobe State
 • Adamawa State

Csak elengedhetetlen esetben utazzanak a következõ államokba:

 • Gombe State
 • Kano State
 • Bauchi State
 • Kaduna
 • Katsina

Rendkívüli elõvigyázatosság javasolt a következõ államokban:

 • Abia
 • Akwa Ibom
 • Bayelsa
 • Delta
 • Edo
 • Imo
 • Jigawa
 • Kaduna
 • Katsina
 • Kebbi
 • Niger
 • Plateau
 • Rivers
 • Sokoto
 • Zamfara

Az ország korábbi fõvárosában, a több mint 20 millió lakosú Lagosban mindennaposak az ember és autórablások, ezek többnyire sötétedés után vagy kora hajnalban fordulnak elõ. A városba utazók csak kevés készpénzzel és lehetõleg ne gyalogosan közlekedjenek. A tömegközlekedést kerüljék, gyalogosan ne közlekedjenek. Csak zárt helyen lévõ bank automatát használjanak. Gépkocsit csak ismert autóbérlõ cégtõl béreljenek, lehetõleg sofõrrel.

Az országban rendkívül magas a vagyon elleni erõszakos bûncselekmények száma, az európai utazó könnyen válhat támadás célpontjává. Gyalogosan vagy gépjármûvel közlekedve az utazó gyakorlatilag bárhol ki van téve a rablótámadás veszélyének. Nagyon fontos az elõvigyázatosság, a tapasztalt és megbízható helyi kísérõ, autóúton a konvojban való közlekedés. Sötétedés után nem tanácsos elhagyni a lakott településeket. Amennyiben fegyveres rablótámadásra kerül sor, mindenképp az együttmûködés javasolt. Tanácsos mindig készpénzt magunknál tartani, ami ilyen támadás esetén is csökkenti a bántalmazás kockázatát. 

Útlevelünket ne vigyük magunkkal a városban történõ közlekedéshez, elég az adatoldalról és a vízumról készült fénymásolat. 

Fontos figyelmeztetés az internetes csalási kísérletekkel szemben

Felhívjuk a magyar állampolgárok figyelmét arra, hogy Nigériából és a nyugat-afrikai térségbõl gyakran érkeznek magánszemélyekhez vagy cégekhez e-mailen, vagy olykor levélpostai úton olyan megkeresések, vonzónak tûnõ ajánlatok, amelyek mögött pénzügyi csalás szándéka áll. A változatos hátterû történetekben a levélíró általában nagy összegû örökségrõl tesz említést, amelyhez a maga erejébõl nem tud hozzáférni, ezért fordul „ismeretlenül, segítségért a jó szándékú emberekhez”. Az ilyen megkeresésekben közös elem, hogy arra kérik a címzettet, bankszámláját bocsássa rendelkezésre, vagy nyisson új számlát, a nagy összegû átutalás biztonsága érdekében. Ezért a mesés összeg bizonyos százalékát hajlandók felajánlani, viszont az ügylet megindításához bizonyos költségek fedezését kérik.

Bankszámlaszámot, bizalmas üzleti információkat semmilyen esetben sem szabad ilyen személyeknek kiadni. Kérjük, szintén legyenek óvatosak a magánjellegû kapcsolatfelvételnél is. Amennyiben ismeretlen személynek szándékoznak hivatalos meghívólevelet küldeni, mindig mérlegeljék a meghívással vállalt idegenrendészeti felelõsség súlyát. 

Fontos figyelmeztetés a bankkártya klónozás veszélyére

Nigériában, a szállodákban, az éttermekben és a nagyobb üzletekben elterjedt a bankkártyával történő fizetés. A nagyobb városok szállodáiban, a bevásárló központokban, a közhivatalokban, de a közterületeken is gyakran működnek bank automaták (ATM), melyekből helyi kézpénzt lehet felvenni nemzetközi bankkártyákkal.

A bankkártya használatnál feltétlenül figyelemmel kell lenni arra, hogy fennáll a bankkártya adatok megszerzési kísérletének veszélye. Ez ellen a bank automata működési helyének minősége nem jelent garanciát. A kártya adatok lemásolása akár első osztályú szállodákban is megtörténhet. A bank automatáknál és a kártyás fizetésnél történő kártyahasználatnál a szokásos elővigyázatosságon túl arra is ügyelni kell, hogy mindig biztosítva legyen a kártyahasználó elérhetősége a kártyát kiadó bank számára, azaz a telefonos és e-mailes azonnali elérhetőség. A nemzetközi bankkártya Nigériában lemásolt adataival ugyanis a világ bármely táján visszaélhetnek, melyről gyors visszajelzést a bank a legmegbízhatóbban módon telefonhívással tud adni. Az SMS forgalom a helyi telefonhálózatok minősége miatt nem mindig működőképes. 

Beutazási és tartózkodási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba: 

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:
IGEN

Az országba történő belépéstől számítva az útlevélnek még 6 hónapig érvényesnek kell lennie.
Ideiglenes útlevél: NEM
Személyi igazolvány: NEM
Ideiglenes személyi igazolvány: NEM
Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány: NEM
Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok: NEM úti okmányok
Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány): NEM

Kiskorúak beutazása:

A törvényes képviselő nélkül utazó gyermeknek – érvényes útlevelén és vízumán kívül – rendelkeznie kell angol nyelven írott szülői hozzájáruló nyilatkozattal, az utazását finanszírozó szponzor (vagy szülő) banki kivonatával és a fogadó fél lakcímigazolványának másolatával. További információért kérjük, forduljon Nigéria budapesti nagykövetségéhez

Vízum:

Vízum turista célú beutazás esetén:
Vízum beszerzése szükséges. Magyar állampolgárok csak érvényes vízum birtokában utazhatnak be Nigériába. Reptéri tranzitálás esetén is szükség van vízumra. Nincs lehetőség a reptéren történő vízumfelvételre.

Felhívjuk a figyelmet, hogy az ország elhagyásához is az elutazás napján érvényes vízummal kell rendelkezni. Kerüljék a túltartózkodást, ne tegyenek kísérletet az ország lejárt vízummal való elhagyására, mert a megismert gyakorlat szerint a repülőtéren a hatóságok visszafordíthatják, rosszabb esetben útlevelét elkobozhatják és súlyos pénzbüntetést szabhatnak ki. Amennyiben szükséges, vízumukat még annak lejárta előtt hosszabbíttassák meg.

A beutazásnak szintén feltétele a sárgaláz elleni védőoltás igazolása (nemzetközi oltási könyv), amelyet a határőrök szúrópróbaszerűen ellenőriznek. Vízumbeszerzés előtt kérjük, feltétlenül érdeklődjenek a nigériai vízum kiadásra jogosult külképviseleten az esetleges egyéb eseti jelleggel bevezetett szabályokról.

Nigéria budapesti nagykövetségének elérhetősége:
1024 Budapest, Rómer Flóris u. 57.
Tel: 212-2021, 212-2022 
Fax: 212-2025 
E-mail: BcxuFyFMABsBigOP6Z2hNmzZW1iYXNzeUBuaWdlcmlhbmVtYmFzc3kuaHU=
Web: www.nigerianembassy.hu

Házikedvencek beutazása:

Javasoljuk, hogy egyeztessen állatorvosával!

Hasznos információt az alábbi oldalon talál: www.pettravel.com/immigration/Nigeria.cfm

Vám:

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója 

Növényegészségügyi és behozatali előírások változása >>

További hasznos információ az országról

Az egykori brit gyarmat ma a világ egyik legnagyobb olajtermelője, a kontinens legnépesebb országa. Aki meg akarja érteni a nigériai néplélek tartalmát, az kezdje Chinua Achebe: Things Fall Apart című könyvével. Nigéria sokszínűségének fontos városi központjai: Lagos a beláthatatlan metropolis, Abuja az ország 1991 utáni új fővárosa, Calabar a gyarmati örökség kitűnő példája és a muzulmán kultúrát felmutató Zaira és Kano. Az országban rendkívül sokfajta helyi nyelvet beszélnek, de hivatalos nyelvként az angolt használják. A legnagyobb népcsoportok a yoruba, a hausa és az igbo, a többség ezek nyelvét beszéli. Lagos, az ország korábbi fővárosa máig a legfontosabb kereskedelmi központ. Nigéria gazdasága szinte kizárólag a kőolaj kitermelésre támaszkodik. A Világbank adatai szerint az állam bevételeinek 85 százalékát, exportjának pedig 95 százalékát a kőolaj adja. Becslések szerint az olajtartalékok a jelenlegi kitermelés mellett 240 évre elegendőek. Az olajexport elsősorban Ázsiába és Európába irányul. Az így létrejövő jelentős bevételek ellenére az ország életminőség mutatói rendkívül rosszak. Az olajgazdagság által teremtett új gazdasági viszonyok is hozzájárultak a mindent átszövő korrupció jelenségének kialakulásához.

A jelentős muzulmán lakossággal rendelkező Nigériába utazó magyar állampolgárok különös körültekintéssel ügyeljenek arra, hogy viselkedésükkel és öltözködésükkel tiszteletben tartsák a helyi szokásokat és hagyományokat.

Közlekedés: 

A tömegközlekedés annak rossz minősége miatt európai utazónak nem ajánlott.

A közúti közlekedés veszélyes, sötétedés után a lakott területek elhagyása nem javasolt. Az országutakon nappal is csak megbízható műszaki állapotú autókkal, lehetőleg konvojban célszerű közlekedni. Gyakoriak az autóutakon a fegyveres támadások. A terrorveszély miatt sűrűn találhatók rendőri ellenőrző pontok, ahol a járműveket átkutatják. A rendőrök gyakran csúszópénz reményében kötözködők, amit udvarias módon próbáljunk leszerelni. Mivel előfordulnak túlkapások, tanácsos együttműködést tanúsítani a rendőri ellenőrzések során. Egyes főútvonalak minősége meglepően jó, ugyanakkor fel kell készülni nehezen járható utakra és nagyon rossz közvilágításra is városokon belül és kívül egyaránt. A helyi autópark általános műszaki állapota nagyon rossz, a vezetési stílus fegyelmezetlen és kiszámíthatatlan, ezért a közúti közlekedésnél rendkívüli óvatosság ajánlott. 

Gépjárművezetés:

A helyi vezetői engedélyekkel a VIO (Vehicle Inspection Office) szervezete foglalkozik. A nemzetközi jogosítvány elfogadott, azonban vezetői engedélyt helyben ajánlatos mielőbb elkészíttetni. Abujában a Mabushi kerületben található a VIO központja. A központban átvehető a formanyomtatvány, helyben készítenek fényképet és felveszik az adatokat. A kérelmező egy hónapig érvényes ideiglenes igazolást kap, majd SMS-ben értesítik a végleges változat elkészültéről (2 évig érvényes). Felhívjuk figyelmüket, hogy közúti igazoltatáskor az eredeti vezetői engedélyt és a gépjármű iratait csak mutassák fel, azt fizikailag ne adják át az igazoltatóknak. Minden iratról álljon rendelkezésre fénymásolat.

Közegészség, egészségügyi helyzet:

Nigériában az orvosi ellátás nagyon változó színvonalú, általában azonban nem megbízható és sokszor nehezen elérhető. Az orvosi ellátásért minden esetben azonnal, legtöbbször a szolgáltatást megelőzően fizetni kell. Mentőszolgálat gyakorlatilag nem létezik. A gyógyszerellátás rossz és sok ellenőrizetlen, hamisított készítmény kerül a piacra, ezért csak megbízható gyógyszertárban szabad vásárolni.

A forgalomban lévő bankjegyek rendkívül szennyezettek, ezért a pénzzel való bánás után mindig érdemes kezet mosni, vagy fertőtlenítőt használni. Sokféle fertőzést lehet kapni szennyezett bankjegyektől.

A települések vízelvezető rendszereinek elégtelensége és a trópusi esők együttes hatásaként a lakott területeken jelentős a maláriaveszély. Szúnyog csípés elleni krém használata ajánlatos, ha külső térben tartózkodunk, különösen a sötétedés utáni órákban. A szegénység, a túlnépesedés, a trópusi éghajlat, a közegészségügyi szabályozottság hiánya miatt számos komoly betegség fenyeget. A HIV fertőzöttség hivatalos adatok szerint 6-7%, szakemberek szerint azonban a valóságban ennél nagyobb. Magas a hepatitisz A, B, C fertőzés veszélye, vidéken előfordul a gyermekbénulás.

Utazás előtt feltétlen ajánljuk a Nemzetközi Epidemiológiai Intézet felkeresését a szükséges védőoltásokról, profilaktikumokról való tájékozódás végett.

2014 márciusában Guineából kiindulva Ebola-járvány tört ki a nyugat-afrikai régióban.

Ez elsősorban Guineát, Libériát és Sierra Leonét érinti. A konzuli szolgálat azt javasolja a magyar állampolgároknak, hogy a jelenlegi közegészségügyi helyzetben lehetőleg ne utazzanak a fenti országokba. Ezen államok mellett érintettek lehetnek a környező országok is. A járvány terjedése esetén a helyi hatóságok esetleg olyan intézkedéseket is hozhatnak, ami megakadályozza az adott ország elhagyását. Nigéria jelenleg mentes az Ebola fertőzéstől.

Az Ebola vírusa Afrikában van jelen; vérrel és más testnedvvel terjed. A betegség tünetei közé tartozik egyebek között a hirtelen felszökő láz, hasmenés, hányás és bizonyos esetekben a belső vérzés. A betegségre nincs orvosság, sem gyógymód. Az Ebola hatására összeomlik a szervezet véralvasztó képessége, fellép az elvérzés veszélye, majd a betegség végzetessé válik. A vírust a Kongó egyik mellékfolyójáról nevezték el, amelynek partvidékén a kórokozót 1976-ban felfedezték.

Mivel a vírus könnyen és gyorsan terjed, felhívjuk minden nyugat-afrikai országba utazni kívánó magyar állampolgár figyelmét, hogy lehetőségekhez mérten kerülje el a fent említett és a vírus által érintett országokat és csak feltétlenül halaszthatatlan esetben vállalják az odautazást.

Az ország észak-keleti területein, illetve Kaduna városában gyorsan terjed a kolera. Egy középiskolában egyszerre 89 megbetegedés történt. Utazásuk megtervezésénél, javasoljuk a híradások folyamatos nyomonkövetését.

2018. elejétől kezdve 18 államból is jelentették a Lassa-láz megjelenését, az első negyedévben 1081 gyanús (317 megerősített) és 90 halálesetet regisztráltak, 14 egészségügyi dolgozó is megbetegedett. Összesen három határmenti államban van járványveszély (WHO). Az országban a sárgaláz járvány kitörése is aggodalomra ad okot.

Ajánlott utazás előtt a betegséggel kapcsolatos nemzetközi honlapok és a nigériai járványügyi hatóság alábbi honlapjának tanulmányozása.