Afrika

Mai napon is érvényes: 2019.05.26. 

A külföldre utazás egyéni felelősség, egyéni döntés – a Konzuli Szolgálat utazási tanácsai e döntés meghozatalában nyújtanak segítséget.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Bizalma fontos számunkra, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre!

Elérhető külképviselet/ek: A São Tomé és Principe Demokratikus Köztársaságban nincs magyar nagykövetség, konzuli hivatal | Felügyelő képviselet Portugáliában, Lisszabonban van | Legközelebbi magyar külképviselet Abujában van

Biztonság:

Az ország a beutazás és ott-tartózkodás szempontjából a "II. Fokozott biztonsági kockázatot rejtő országok és térségek" kategóriájába tartozik. São Tomé és Principe alapvetően stabil ország, de alkalmanként azért előfordulhatnak zavargások (1995-ben és 2003-ban is – sikertelen – katonai puccsot hajtottak végre a fennálló, demokratikus hatalom ellen).  

Nyilvános helyeken, a strandokon, piacokon, az utcán vagy szállodák közelében előfordulhatnak kisebb tolvajlások, de akár fegyveres rablások is. Lehetőség szerint az országba érkező turisták ne hordjanak egyben nagyobb összegű pénzt maguknál, vagy nagyobb értékű használati tárgyakat! Érdemes a személyes tárgyakra biztosítást kötni, valamint az úti okmányokat biztonságos helyen tartani. Kerüljék az elhagyott tengerpartokat és sötétedés után a gyengén megvilágított helyeket. Az országban előfordulhatnak tüntetések, amik könnyen erőszakos támadásokba torkollhatnak, kérjük ezért ezeket a tömeges demonstrációkat kerüljék el. Javasoljuk, kísérjék figyelemmel a helyi hatóságok biztonságról szóló figyelmeztetéseit, valamint a helyi média tájékoztatóit is. A katonai létesítmények, repülőterek, középületek és stratégiai jelentőségű létesítmények fotozása tilos. 

Beutazási és tartózkodási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba:

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:
IGEN

A belépéskor rendelkezniük kell még 6 hónapig érvényes útlevéllel.

Ideiglenes útlevél:
(Csak konzul állít ki!)

IGEN
További információt az alábbi linken talál: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/utlevel

Személyi igazolvány: NEM
Ideiglenes személyi igazolvány: NEM
Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány: NEM
Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok: NEM úti okmányok
Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány): NEMKiskorúak beutazása

Amennyiben São Tomé és Princípe-be kiskorú nem a szülői jogokat gyakorló felnőtt(ek)kel utazna együtt javasoljuk, forduljanak  São Tomé és Princípe Lisszabonban és Brüsszelben működő nagykövetségeihez www.emb-saotomeprincipe.pt; 
www.sao-tome.st/Consulat-Visa/Ambassades-et-Consulats

Vízum:

Vízum turista célú beutazás esetén: Vízum beszerzése szükséges, melyet São Tomé és Princípe Bevándorlási és Határőrizeti Hivatalának web oldalán online is igényelhet (www.smf.st), vagy személyesen a Lisszabonban vagy Brüsszelben működő nagykövetségen. A vízum ára 40 Euro 5 napos ügyintézés esetén, 50 Euro 1 napos ügyintézés esetén. A kiváltásához fénykép szükséges és 6 hónapnál hosszabb érvényességű útlevél.  Az EU állampolgárok 15 napnál rövidebb tartózkodás esetén mentesülnek a vízumkötelezettség alól, de további információk érdekében javasoljuk, forduljanak a São Tomé és Princípe Lisszabonban vagy Brüsszelben működő nagykövetségéhez www.emb-saotomeprincipe.pt.

Házikedvencek beutazása

További információt a NÉBIH oldalán talál: http://portal.nebih.gov.hu/-/kedvtelesbol-tartott-allatok-utaztatasara-vonatkozo-tajekoztato

Vám

A vámmal kapcsolatos információt São Tomé és Princípe vámhatóságának (Alfândega) honlapján talál: 
www.alfandegas.st

További hasznos információ az országról

Pénznem, időjárás:

A São Tomé és Principe Demokratikus Köztársaság hivatalos pénzneme a dobra (STD), aminek árfolyama az EUR-hoz van kötve (24 500 dobra ér 1 eurót). 2018. január 1-jén újraértékelik a dobrát 1:1000 arányban. A bankkártyahasználat lehetősége korlátozott. Helyi idő: UTC (-1 óra Magyarországhoz viszonyítva) Hivatalos nyelv a portugál, de a krioul (kreol) nyelvet is beszélik. São Tomé és Principe egy szigetország, Afrika nyugati partjainál, a Guineai-öbölben, az Egyenlítő mentén található az Atlanti-óceánban. Az ország Portugália gyarmata volt és 1975-ben nyerte el függetlenségét. Éghajlata trópusi őserdei, ezért nagyon csapadékos. Az éves középhőmérséklet 25°C. Szeptember és május közötti esős évszakban napi rendszerességgel bőséges a csapadék, ilyenkor a közutak járhatatlanná vállnak. Kérjük, kísérjék figyelemmel a helyi hatóságok tájékoztatóit

Biztosítás, Közegészségügyi helyzet:

Külképviseletünk javasolja, hogy az országba látogató turisták kössenek az utazást megelőzően mindenre kiterjedő utas-és balesetbiztosítást. A kiutazás előtt feltétlenül látogassanak el Egészségügyi Világszervezet honlapjára (www.who.int) az országra vonatkozó aktuális egészségügyi tanácsok érdekében és konzultáljanak a magyarországi szakegészségügyi szolgálattal (http://wcs.oisz.hu/51028). Az országba való utazáskor vigyék magukkal az oltási könyvüket. A szigeteken dengue-láz, malária, hastífusz, hepatitisz és sárgaláz fertőzés is előfordulhat. Javasoljuk, hogy az országba látogató turisták csak palackozott vizet fogyasszanak, jég nélkül. Kerüljék a nyers ételek, zöldségek és a gyümölcsök fogyasztását, csak jól átsütött húsokat és tojást fogyasszanak. Ajánlott bélfertőtlenítő gyógyszert, magas védőfaktoros naptejet, szúnyogriasztó krémet is magukkal vinni.

Ügyintézés helyi hatóságoknál:

A helyi hatóságoknál való ügyintézés esetén fel kell készülni rá, hogy portugál nyelvtudás nélkül korlátozottan eredményes. Az ügyintézők nagyon készségesek, azonban a hazai viszonyokhoz képest eltérő lehet a hivatali nyitva tartás.

Közlekedés, kommunikáció:

A távközlési szolgáltatások korlátozottan működnek. Az országból történő telefonálás, illetve internethasználat nehézkes. Tömegközlekedés a hagyományos értelemben nem létezik, azonban taxi van. A taxiköltségeket indulás előtt egyeztetni kell a sofőrrel. São Tomé utcáin van burkolat, azonban sok a kátyú. A fővároson kívül az utak ugyan aszfaltozottak, de gyenge a közvilágítás és az esős évszakban járhatatlanná válnak. A szigeteken élő vadállatok veszélyt jelenthetnek az autóval közlekedőkre. Vészhelyzeti segélyhívó nincs az országutakon. 

Gépjárművezetés:

São Tomé és Principe-ben a nemzetközi jogosítvány kiváltását javasoljuk, de az ország eltérő közlekedési kultúrájára való tekintettel alapvetően azt javasoljuk a magyar állampolgároknak, hogy lehetőség szerint tartózkodjanak a gépjárművezetéstől.