Afrika

Mai napon is érvényes: 2020.08.05. 

Az országból Magyarországra történő visszatérésre a következő szabályok vonatkoznak >>

A külföldre utazás egyéni felelősség, egyéni döntés – a Konzuli Szolgálat utazási tanácsai e döntés meghozatalában nyújtanak segítséget.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre!

Elérhető külképviselet/ek: Felügyelő külképviselet Nairobi

Aktuális:

2020. 07. 09.
A seychelle-szigeteki hatóságok bejelentették, hogy 2020. augusztus 1-től engedélyezik a nemzetközi légi személyiforgalmat az általuk alacsony, illetve közepes kockázatú besorolású országokból érkező járatoknak. A listát folyamatosan frissítik és elérhetővé teszik a Turisztikai Minisztérium honlapján. Magyarország alacsony fokozatú országnak számít.

A látogatóknak számos előírást be kell tartaniuk érkezés előtt, illetve a szigeteken való tartózkodásuk alatt, amelyek itt érhetőek el: http://tourism.gov.sc/covid-19-guidelines/

Főbb rendelkezések:

 • A belépéshez az utazás megkezdésétől számított 72 órán belüli negatív PCR teszttel kell rendelkezni. Szállást csak a kijelölt helyeken lehet foglalni (magánszállások nem elfogadottak!) és az első 7 napban maximum két szálláson lehetnek a vendégek. 
 • Fentiek igazolását és az érkezési adatokat még az utazás előtt el kell küldeni a BoxlCKQULvvHOevl2zMdmlzaXRvckBoZWFsdGguZ292LnNj e-mail címre, illetve érkezéskor is be kell mutatni. Kötelező az érvényes utazási egészségbiztosítás megléte.
 • Tömegközlekedést turisták nem használhatnak.

Felhívjuk a figyelmet, hogy 2020. augusztus 1-jéig a lenti szabályok vannak érvényben.

2020. 06. 02.
A seychelle-szigeteki hatóságok bejelentették a nemzetközi személyforgalom megnyitására vonatkozó júniusi részletszabályokat, amelynek alapján:

 • a járványügyi hatóság egyéni berepülési kérelmek alapján engedélyezheti magánrepülők és az alacsony kockázati besorolású országokból érkező charter járatok leszállását, a menetrend szerinti légiforgalom még nem indul el;
 • Magyarország a legkedvezőbb kategóriában, az alacsony kockázatú országok közé tartozik;
 • csak olyan személyek léphetnek be az országba, akik a felszállás előtti 48 órában negatív Covid-19 PCR teszttel rendelkeznek, akinek ilyen nincs, azt azonnal visszafordítják;
 • a kiinduló országnak biztosítania kell kiléptetéskor az egészségügyi szűrést;
 • beléptetéskor a seychelle-i hatóságok szintén végeznek egészségügyi szűrést (nyilatkozat, hőmérés, szimptómák, esetleg antigén gyorsteszt);
 • minden belépőnek szállásigazolással kell rendelkeznie, a szállást tilos megváltoztatni a tartózkodás ideje alatt;
 • 14 napnál hosszabb tartózkodás esetén a járványügyi hatóságok akár naponta is ellenőrizhetik a vendéget;
 • a szálláshelyeknek biztosítaniuk kell, hogy a különböző időpontokban érkezett csoportok nem keveredhetnek egymással;
 • minden szálláshelyet előzetesen és folyamatosan ellenőriznek e vonatkozásban. 

További információ itt olvasható.

A tengerjáró turista hajók kikötését Victoriában 2021 végéig megtiltották a járvány második hullámának elkerülése érdekében.

Biztonság:

Az országos tisztifőorvos járványügyi kockázati besorolása alapján az ország biztonsági besorolása az I. biztonsági besorolási kategóriába, azaz az utazásra nem javasolt országok listájára került.

A szigetek alapvetően biztonságos helynek számítanak, ugyanakkor az elmúlt időszakban nőttek a turisták ellen elkövetett bűncselekmények száma. Jellemzően lopás, rablás és autófeltörések történtek. Ezért javasoljuk a távoli egzotikus országok esetében, általánosan javasolt szabályok betartását. Lehetőség szerint kerüljék a szigeteken való éjszakai sétákat, látogatásaik alatt mellőzzék készpénz tárolását. A szigeteken való tartózkodás alatt az értéket (készpénz, személyes és üzleti dokumentumok) elhelyezést széfben javasoljuk. Az útlevél adatoldaláról és a beléptető pecsétről javasoljuk fénymásolat elkészítést és a másolatok használatát a kirándulások, városnézések, üzleti tárgyalások alkalmával. Lehetőség szerint mobiltelefonjaikat tartsák maguknál, a legfontosabb helyi telefonszámokat (hotel, idegenvezető, tiszteletbeli konzul) mentsék el. 

Szomália területeinek vizein, valamint a Szomáliával határos nemzetközi vizeken gyakoriak és folyamatosak a hajók elleni kalóztámadások és fegyveres rablások. A kalózok modern motorcsónakjaikkal akár a szárazföldtől 200 tengeri mérföldön túl is megtámadják a tengerjárókat. Erre tekintettel a nem javasoljuk az utazást olyan útvonalon, amely Szomália tengerparti szakaszán (Ádeni-öböl, valamint Szomália keleti partszakasza) keresztül vezet. Egyedi, kis létszámú hajóutak tervezését turistáknak nem javasoljuk.

Beutazási, tartózkodási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányok valamelyikével utazhatnak be az országba: 

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:
IGEN

Az utazás időpontját hat hónappal meghaladó érvényességű útlevél.
Ideiglenes útlevél: NEM
Személyi igazolvány: NEM
Ideiglenes személyi igazolvány: NEM
Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány: NEM
Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok: NEM úti okmányok
Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány): NEMKiskorúak beutazása:

Törvényes képviselő nélkül utazó gyermekek esetében közjegyző által hitelesített angol nyelvű szülői hozzájáruló nyilatkozat ajánlott.  

Vízum:

Vízum turista célú beutazás esetén: Vízum beszerzése nem szükséges. 

A 30 napig érvényes ingyenes Visitor’s Permit érkezéskor a repülőtéren történő kiállításának feltételei:

 • Az utazás időpontját hat hónappal meghaladó érvényességű útlevél;
 • Visszautazásra szóló, érvényes repülőjegy;
 • Visszaigazolt szállásfoglalás;
 • Jogosultság a származási/tartózkodási hely szerinti országba történő belépésre;
 • A tartózkodáshoz szükséges anyagi feltételek megléte (150 USD/nap)

Házikedvencek beutazása:

http://portal.nebih.gov.hu/-/kedvtelesbol-tartott-allatok-utaztatasara-vonatkozo-tajekoztato
www.pettravel.com/passportnew.cfm 

Vám:

www.src.gov.sc/pages/customs/importandexport.aspx
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója
Növényegészségügyi és behozatali előírások változása >>

További hasznos információ az országról

Pénznem: Seychelle-i rúpia (SCR).

Időjárás: Seychelle éghajlata mindig kellemesen meleg és kiegyenlített. A hőmérséklet ritkán esik 24 °C alá vagy emelkedik 32 °C fölé. Január és február a legcsapadékosabb hónapok. 

Közlekedés: Mahé környéke dombos terület nagyon szűk védőkorlát nélküli utakkal. Ezeken a területeken óvatosságot javaslunk. Mellékutak használatát és éjszakai vezetést nem javaslunk. Az ittas vezetés az egész szigetcsoporton jellemző, ezért messzemenő körültekintést javaslunk a gépjárművezetőknek. Amennyiben a bérelt gépjárművet hosszabb időre magára hagyják, az újbóli használat előtt ellenőrizzék a gépjármű technikai állapotát az indulás előtt.

Ügyintézés helyi hatóságoknál és intézményekben: A szigeteken az angol és a francia egyaránt hivatalos nyelv, amelyet széles körben használnak, emellett a kreolt is beszélik. 

Viselkedési kultúra: A nudizmus tilos, a monokini helyenként engedélyezett. A droghasználat és birtoklás súlyos következményekkel járhat. A homoszexualitás illegális. 

Közegészség, egészségügyi helyzet: Utazás előtt javasoljuk felkeresni az Országos Epidemiológiai Központot, ahol a szükséges védőoltásokkal kapcsolatban, valamint egyéb trópusi egészségügyi kérdésekre naprakész tájékoztatást adnak.

Az egészségügyi ellátás minimális, a központi kórház Victórián található, ennek száma: + 248 4388000, a mentőt a 999-es számon lehet hívni.

Egyéb információ:

Seychelle-szigetek - Tiszteletbeli Konzul