Afrika

Mai napon is érvényes: 2020.01.17. 

A külföldre utazás egyéni felelősség, egyéni döntés – a Konzuli Szolgálat utazási tanácsai e döntés meghozatalában nyújtanak segítséget.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre!

Elérhető külképviselet/ek: Legközelebbi külképviseletünk Ghánában, Accrában van | Felhívjuk a magyar állampolgárok figyelmét, hogy Sierra Leonében magyar tiszteletbeli konzulátus működik

Aktuális:

2020. 01. 17.

Tájékoztató a Budapest – Bamako Rally 2020 résztvevőinek

Biztonság:

A Külgazdasági és Külügyminisztérium Sierra Leone-t a II. Fokozott biztonsági kockázatot rejtő országok és térségek kategóriájába sorolja.

Sürgős esetben, ha már az országban tartózkodnak, keressék fel bármely uniós állam nagykövetségét. Francia Nagykövetség: (+224) 656.44.87.45 (hétfőtől péntekig 08h30 - 12h00 és 14h - 17h15 és szombaton 9h - 12h között) illetve a (+224) 631.35.42.10 vagy (+224) 664.57.01.92 nyitva tartási időn kívül. Sierra Leonében magyar tiszteletbeli konzulátus is elérhető. 

Bár az ország viszonylag nyugodt és biztonságos ennek ellenére a kisebb atrocitások, zsebtolvajok száma emelkedőben van. Kerüljék az esti sétákat és közlekedést, ne viseljenek értékes ékszereket, ne fényképezzenek embereket az előzetes beleegyezésük nélkül, kerüljék a központi összejöveteleket, erőszak esetén ne tanúsítsanak ellenállást. A tengerparti fürdőzés során az erős viharok miatt legyenek elővigyázatosak.

A bűnesetek úgy, mint a zsebtolvajlás elterjedt az egész ország területén (beleértve Lumley Beach és Aberdeen), az erőszakos bűncselekmények száma az elmúlt időszakban megnövekedett. Különösen ünnepek előtt legyenek körültekintőek!

Az esetleges rendőri bírságot ne fizesse közvetlenül a rendőrnek!

A Sierra Leonéban élő külföldiek túlnyomó többsége különböző humanitárius társaságok/szervezetek alkalmazásában áll, tőlük is lehet információt kérni a helyi viszonyokról, várható belpolitikai eseményekről (pl. készülő tömegtüntetés)

Beutazási és tartózkodási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba: 

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:
IGEN

A beutazás dátumától számolva még legalább 6 hónapig érvényesnek kell lennie.
Ideiglenes útlevél: NEM
Személyi igazolvány: NEM
Ideiglenes személyi igazolvány: NEM
Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány: NEM
Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok: NEM úti okmányok
Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány): NEM
Kiskorúak beutazása: 

Ajánlatos, hogy az egyik szülővel vagy törvényes képviselő nélkül, kísérettel vagy kísérő nélkül utazó kiskorú gyermekek vagy azok kísérői rendelkezzenek a belépés, tartózkodás és kiutazás ideje alatt a gyermek törvényes képviselőinek egyszerű (előírt forma nélküli, lehetőség szerint francia vagy angol nyelven írott) beleegyező nyilatkozatával a gyermek külföldre utazásával kapcsolatban. A gyermek személyi adatait, a kísérő személyi adatait, utazási célt, időtartamot, a törvényes képviselő/képviselők személyi adatait, pontos elérhetőségét tartalmazó nyilatkozatot a határellenőrzés során elkérhetik. A nyilatkozatot közjegyző előtt javasolt megtenni. Ajánlatos továbbá, hogy rendelkezzenek a gyermek törvényes képviselőjének/képviselőinek személyazonosságát igazoló okmány adatoldalának másolatával, esetleg a gyermek születési anyakönyvi kivonatának másolatával.

Figyelem: Kísérő nélkül nem ajánlatos kiskorú gyermeknek Sierra Leonéba utaznia.

További információkért kérjük, forduljon Sierra Leone moszkvai Nagykövetségéhez:

Cím: 121615 Moszkva, Oroszország, 26 Rublyovskoye Chaussee, Flat 58-59
P.O. Box 141
Telefon: 00 7 (495) 415 4166 / 24
Fax: 00 7 (495) 415 2985
E-mail: VzUMjzl80chcxZimaWJyYWhpbXZrb25kb2hAeWFob28uY29t

Vízum:

Magyarország és Sierra Leone között vízumkényszer van. Magyar állampolgárok csak személyesen igényelhetnek vízumot Sierra Leone bármelyik külképviseletén. 

Sierra Leone berlini Nagykövetségének elérhetősége:

The Embassy of The Republic of Sierra Leone
Herwarthstrasse 4
12207 Berlin,
Germany
Tel: +49 30 7720 5850
Fax : +49 30 772058529
www.slembassy-germany.org

Házikedvencek beutazása:

A házikedvencek beutazásával kapcsolatos információkért kérjük látogasson el a következő honlapokra. http://portal.nebih.gov.hu/-/kedvtelesbol-tartott-allatok-utaztatasara-vonatkozo-tajekoztatowww.pettravel.com/passportnew.cfm

Vám:

Vámügyintézéssel kapcsolatban számos információ található az alábbi weboldalon: National Revenue Authority www.nra.gov.sl

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója

Növényegészségügyi és behozatali előírások változása >>

További hasznos információ az országról

www.sierra-leone.org

Pénz/hitelkártya:

A bankkártya még nem elterjedt az országban, amelyeket még a nagyobb hotelekben sem fogadnak el. Pénzváltás a nagyobb szállodák recepcióin, belvárosi pénzváltóknál, továbbá bankokban lehetséges (USD, euro, angol font).

Pénznem: sierra leonei leone (SLL)

Természeti katasztrófa:

2017. augusztus 14-én nagy kiterjedésű földcsuszamlás következtében több száz ember veszítette életét Sierra Leone-ban, a főváros egyik külső negyedében. A heves esőzések következtében egy Freetown külvárosában (Regent area) található hegy egyik oldala teljesen leomlott, egy komplett községet maga alá temetve. A hivatalos jelentések szerint az áldozatok száma eléri az 1000 főt, sok áldozatot eltűntként tartanak nyilván. 20.000 embert telepítettek ki a környékről. A tragédia nemcsak az ország, hanem az egész kontinens történelmében a legsúlyosabb monszun okozta katasztrófa. 

Sierra Leone elnöke hét napos gyászt rendelt el. Az országban a nemzetbiztonsági fenyegetés szintjét 3-as fokozatúra emelték. Az Egészségügyi Minisztérium figyelmeztetett a rendkívül magas kolera- és maláriafertőzés veszélyére.

Közegészség, egészségügyi helyzet:

Sierra Leone területén rendszeresen előfordul kolera járvány, rendszerint az ország nyugati részén, Freetownt is beleértve, ezért ügyeljenek az élelmiszerek, ételek higiénikus körülményeire. Ajánlott a palackozott víz fogyasztása, kerüljék a csapvíz és a jég fogyasztását.

Sierra Leone északi részén található Tonkolili régióban Lassa láz fertőződést, és járványt regisztráltak. Október 30- tól a napjainkig 6 eset került jegyzésre, melyből 3 halálos kimenetelűnek minősült. A három elhunyt között egy - a betegeket ellátó - holland orvos is szerepel.

A sárgaláz elleni védőoltás kötelező, további védőoltásokról érdeklődjön a Nemzetközi Oltóközpontnál >>

Általános információ:

Az utazás a fővároson, Freetownon kívül, mindenekelőtt a nagyobb városokba, pl. Bo, Kenema, Makeni és Kambia, Guinea határának irányába lehetséges. A nemzetközi repülőtér (Lungi) egy félszigeten helyezkedik el. A fővárosba, Freetownba való jutáshoz különböző tömegközlekedési eszközöket lehet igénybe venni, amelyek azonban nem kockázat menetesek. Kérjük utazása előtt tájékozódjon, hogy milyen módon juthat be a városba.

Annak ellenére, hogy az ország újjáépítése halad, a polgárháború hatásai és következményei jelen vannak a mindennapokban. Sierra Leone nyersanyagban gazdag ország, ám mégis a világ legszegényebb államai közé sorolható. A turisztika, mint fogalom vidéken egyáltalán nem létezik, csak a fővárosban, Freetownban. Külföldi látogatók érkezésére itt vannak felkészülve a helyiek.