Afrika

Mai napon is érvényes: 2020.10.23. 

Az országból Magyarországra történő visszatérésre a következő szabályok vonatkoznak >>

A külföldre utazás egyéni felelősség, egyéni döntés – a Konzuli Szolgálat utazási tanácsai e döntés meghozatalában nyújtanak segítséget.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre!

Elérhető külképviselet/ek: Felügyelő külképviselet Accra

Felhívjuk a magyar állampolgárok figyelmét, hogy Szenegálban nincs magyar nagykövetség és konzuli hivatal, ezért az oda utazóknak a konzuli segítség nyújtása rendkívüli nehézségekbe ütközik, és hosszabb időt vesz/vehet igénybe. 

Aktuális:

2020. 09. 10.
Szenegálban 2020. június 30-án megszűnt a szükségállapot, azonban több korlátozó intézkedés továbbra is érvényben van. Tekintettel a járványügyi helyzetre, továbbra is indokolt a fokozott elővigyázatosság.. Az illetékes egészségügyi hatóság állandó, hivatalos tájékoztatása: a 800-00-50-50 telefonszámon (francia nyelven). 

A járványhelyzet miatt az ország összes szárazföldi és vízi határátkelőhelye zárva tart és tilos az óceánjáró utasszállító hajók kikötése is.  A légiközlekedés 2020. július 15-től szigorú egészségügyi feltételekkel újraindult. A jelenleg rendelkezésre álló információk szerint az országba csak szenegáli állampolgárok, szenegáli tartózkodási engedéllyel rendelkezők vagy kiemelten fontos ügyekben utazók léphetnek be. 

Amennyiben valaki megfelel a fenti beutazási feltételeknek, az érvényben lévő egészségügyi feltételek az utas részéről 1.) a becsekkoláshoz induláskor 7 napnál nem régebbi negatív Covid teszt bemutatása VAGY nyilatkozat aláírása szükséges (nem találkozott beteggel ÉS vállalja a tesztet Szenegálba megérkezve). 2.) A szenegáli repülőtérre érkezve a negatív Covid tesztről szóló papír bemutatása; nyilatkozat a szenegáli tartózkodási helyéről; nyilatkozat arról, hogy vállalja, hogy pozitív teszt VAGY tünetek produkálása esetén a szenegáli egészségügyi protokoll szerint járnak el vele szemben. A szabályok a 2 hónapnál fiatalabb gyerekekre nem vonatkoznak. 

Ha Szenegálban tartózkodik és konzuli segítségre van szüksége, kérjük írja meg nevét, útlevélszámát, tartózkodási helyét és telefonszámát a PWUHHU8cQhWmFhMY29uc3VsYXRlLmFjY0BtZmEuZ292Lmh1 címre. A konzulátus munkaidőben a +212 5 3775 7503-as telefonszámon érhető el, munkaidőn kívül a Konzuli Tájékoztatási és Ügyeleti Központ hívható a +36 80 36 80 36-os telefonszámon. 

A koronavírussal kapcsolatban további információ található a Konzuli Szolgálat honlapján >>

Biztonság:

Összhangban a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020 Korm.rendelettel, az ország biztonsági besorolása az I. biztonsági besorolási kategóriába, azaz az utazásra nem javasolt országok listájára került.

A szenegáli-mauritániai határvidék szintén az AQIM egyik felvonulási területe. A terrorszervezet 2012-ben felvette az országot célpontjai listájára.
A száheli övezetben aktív terrorista csoportok miatt, felhívjuk minden magyar állampolgár figyelmét a fokozott elővigyázatosságra. Általánosságban ennek érdekében javasolt a nagyszámú nyugati állampolgárok által frekventált szórakozó- és találkozóhelyek elkerülése.

A szenegáli biztonsági szolgálat megerősített erőkkel figyeli és védi a külföldi turisták épségét éppen ezért fontos az általuk meghatározott előírások pontos betartása.

Hazánkat Ausztria konzulátusa képviseli konzuli ügyekben Dakarban, de uniós állampolgárként bármely más uniós ország konzulátusához is fordulhatnak segítségért és tájékoztatásért.

A Mali északi részét érintő krízis, a jelenleg is zajló francia katonai intervenció következtében az észak-afrikai és a Szaharát délről határoló országokban, így Szenegálban is, a korábbinál is nagyobb a nyugati állampolgárokat fenyegető iszlám terrorizmus, az esetleges megtorló akciók veszélye.

Beutazási, tartózkodási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba: 

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:
IGEN

A visszautazás tervezett dátumától számolva még legalább 6 hónapig érvényesnek kell lennie
Ideiglenes útlevél: NEM
Személyi igazolvány: NEM
Ideiglenes személyi igazolvány: NEM
Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány: NEM
Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok: NEM úti okmányok
Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány): NEM
Kiskorúak beutazása: 

Ajánlatos, hogy az egyik szülővel vagy törvényes képviselő nélkül, kísérettel vagy kísérő nélkül utazó kiskorú gyermekek vagy azok kísérői rendelkezzenek a belépés, tartózkodás és kiutazás ideje alatt a gyermek törvényes képviselőinek egyszerű (előírt forma nélküli, lehetőség szerint francia vagy angol nyelven írott) beleegyező nyilatkozatával a gyermek külföldre utazásával kapcsolatban. A gyermek személyi adatait, a kísérő személyi adatait, utazási célt, időtartamot, a törvényes képviselő/képviselők személyi adatait, pontos elérhetőségét tartalmazó nyilatkozatot a határellenőrzés során elkérhetik. A nyilatkozatot közjegyző előtt javasolt megtenni. Ajánlatos továbbá, hogy rendelkezzenek a gyermek törvényes képviselőjének/képviselőinek személyazonosságát igazoló okmány adatoldalának másolatával, esetleg a gyermek születési anyakönyvi kivonatának másolatával. 

Vízum:

Vízum turista vagy egyéb célú beutazás esetén: A magyar állampolgárok 90 napig tartózkodhatnak vízum nélkül Szenegálban érvényes útlevéllel. A belépéskor rendelkezni kell visszaútra érvényes menetjeggyel és nemzetközi oltási bizonyítvánnyal. Ezt meghaladó tartózkodás esetén tartózkodási engedély szükséges. A tartózkodási engedély benyújtásához szükséges dokumentumokról a szenegáli Belügyminisztérium honlapján található információ: www.interieur.gouv.sn/services-aux-usagers/carte-d-identite-d-etranger

Vízum egyéb célú beutazás esetén: 90 napot meghaladó tartózkodás esetén a tartózkodásiengedély-kérelem benyújtásában a területileg illetékes rendőri igazgatóság külföldiekkel és tartózkodási engedélyekkel foglalkozó osztálya illetékes.

A főigazgatóság elérhetőségei:

Direction de la Police des étrangers et des Titres de voyage
Direction générale de la Police nationale (DGPN)
Ministère de l'Intérieur et de la Sécurité publique (MINTSP)
Cím: Dieuppeul, Allées Sérigne Ababacar Sy - Dakar
Telefon: (+221) 33 869 30 01 / 33 864 51 26

Házikedvencek beutazása:

http://portal.nebih.gov.hu/-/kedvtelesbol-tartott-allatok-utaztatasara-vonatkozo-tajekoztato

Vám:

Külföldiek 1 millió szenegáli frank (CFA) értéket meghaladó készpénz esetén kötelesek a vámvizsgálat során írásban nyilatkozniuk a deviza eredetéről. Kiutazáskor 500.000 szenegáli frankig eredetnyilatkozat nélkül kivihető deviza az országból.

Vámfizetés nélkül behozható az országba:

  • 50 grammnál kevesebb arany vagy ezüst ékszer;
  • 10 doboz cigaretta, 50 szivar,
  • 1 üveg szeszesital, 1 üveg bor,
  • 1 üveg parfüm.

További információk elérhetőek a szenegáli Vámigazgatóság francia nyelvű honlapján.
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója.
Növényegészségügyi és behozatali előírások változása >>

További hasznos információ az országról

Pénznem: Szenegáli Franc (CFA) 

Időjárás: Szenegálban trópusi éghajlat uralkodik, május és november között délről monszun érkezik az országba, a száraz évszak december és május között van. Az évi középhőmérséklet áprilisban 40 °C, decemberben 17 °C. Az évi csapadékmennyiség 1500 mm és 500 mm között változik délről északra haladva. Dakarban 18-26 °C van januárban, míg júliusban 24-32 °C.

Közlekedés: A szenegáli vámhatósági szabályok szerint 8 évnél idősebb gépjárművel nem lehet az ország területére beérkezni. Gépjárművel történő beutazás esetén a vámhatóság behajtási igazolást állít ki (ún. CPD, carnet de passage en douane vagy ún. ATA, autorisation temporaire d’admission). További információ a gépjármű-behozatalról.

Nemzetközi vezetői engedéllyel, illetve az adatokat francia nyelven is tartalmazó engedéllyel maximum a megérkezést követő egy évig van lehetőség gépjárművet vezetni, hosszabb tartózkodás esetén kérelmezni kell a vezetői engedély szenegáli honosítását. Szenegál az 1968. évi Bécsi Közúti Közlekedési Egyezmény tagjaként elfogadja a magyar vezetői engedélyt, hosszabb távú, pár hetet meghaladó tartózkodás esetén azonban nagykövetségünk javasolja a nemzetközi vezetői engedély kiváltását vagy az engedély szenegáli honosítását. További információ a szenegáli honosítási eljárással kapcsolatban (francia nyelven).

Felhívjuk az országba látogatók figyelmét, hogy Szenegál a beutazás és ott-tartózkodás szempontjából a "II. Fokozott biztonsági kockázatot rejtő országok és térségek" kategóriájába tartozik, így helyismeret nélkül javasoljuk gépkocsivezető alkalmazását.

A turisztikai központok Cap Skirringnél és az ottani nemzetközi repülőterek biztonságosabbak, csak úgy, mint a hajó összeköttetés Dakarból Ziguinchorba. Dakar centrumában, de több strandon, csak úgy, mint világszerte bárhol, előfordulhatnak zsebtolvajlások és lopások egyaránt. Az oda látogató turisták az értékeket (pl. nyaklánc) ne látható helyen hordják, a táskák, retikülök használatát pedig lehetőség szerint kerüljék. Az általános közbiztonság jó, sötétedés után is lehet biztonságosan taxizni, közlekedni, sétálni. 

Ügyintézés helyi hatóságoknál és intézményekben: A helyi hatóságok munkarendje és munkaszervezése valamelyest eltér az Európában megszokottaktól, a munkanapok hétfőtől péntekig tartanak, a nyitva tartási idő azonban sok esetben csak irányadó. Az ügyintézés menetéről és a nyitva tartásról közvetlenül érdeklődjön az illetékes hivatalnál. A legtöbb hivatalban beszélnek franciául, viszont angolul csak nagyon kevesen, ezért amennyiben lehetséges, kérjünk helyi segítséget.

Vallási és viselkedési kultúra: Szenegál népességének 90 százaléka muzulmán vallású, ezért kérjük, hogy a ruházkodás terén alkalmazkodjanak a helyi elvárásokhoz, ne viseljenek kihívó ruhákat. Ugyanakkor érdemes megjegyezni, hogy Szenegálban a szúfizmus irányzatához tartozó különböző muszlim csoportok dominálnak, amelyek az iszlám pacifista és mérsékelt ágához tartoznak, így Szenegálban a térdig érő ruházat is megengedett, szeszes italt éttermekben, turisztikai helyszíneken árusítanak. 

Közegészség, egészségügyi helyzet: Az országban nem regisztráltak fertőzött ebolás beteget, de mindenképpen tájékozódjanak az interneten azok az utazni vágyó magyar állampolgárok, akik a térségbe kívánnak menni, vagy átutazóként az országot érinteni.

A védőoltásokról érdeklődjön a Nemzetközi Oltóközpontnál. Szenegál esetében nincs kötelező védőoltás, malária megelőzésére gyógyszer szedése javasolt, bár a fertőzöttség mértéke alacsony.   

Egyéb információ:
Konzuli Hivatal Accra