Afrika

Mai napon is érvényes: 2022.05.26. 

A külföldre utazás egyéni felelősség, egyéni döntés – a Konzuli Szolgálat utazási tanácsai e döntés meghozatalában nyújtanak segítséget.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre!

Elérhető külképviselet/ek: Felügyelő külképviselet Accra

Felhívjuk a magyar állampolgárok figyelmét, hogy Szenegálban nincs magyar nagykövetség és konzuli hivatal, ezért az oda utazóknak a konzuli segítség nyújtása rendkívüli nehézségekbe ütközik, és hosszabb időt vesz/vehet igénybe. 

Aktuális:

2022. 04. 11.

A Covid-19 járvány időszakára vonatkozó utazási tanácsok

A világjárvány miatt kialakult utazási korlátozások frissítése folyamatos, a közölt adatok tájékoztató jellegűek, valamint csak a már hatályba lépett szabályokat tartalmazzák.

1) Magyarország megfontolásra javasolja az utazást a világjárvány miatt! 

Szenegál biztonsági besorolása az I. biztonsági kategória, azaz az utazásra nem javasolt országok és térségek kategóriájába tartozik.  

a. Be lehet-e utazni az országba? Igen.

Szenegál 2020 július 15-el újranyitotta nemzetközi repülőterét az utasforgalom előtt. 

Szenegál a beutazókat két kategóriába sorolja:

  • COVID-19 elleni vakcinával teljeskörűen beoltottak, valamint 
  • azon személyek, akik nem beoltottak. 

Az Egészségügyi és Szociális Minisztérium 2022. március 29-én kelt körlevele szerint a jelenleg érvényben lévő járványügyi intézkedések a következők:

  • Minden Szenegálba érkező utasnak QR kóddal ellátott teljeskörű oltottságot igazoló oltási igazolvánnyal, vagy
  • 72 óránál nem régebbi negatív PCR teszteredménnyel kell rendelkeznie.

Kivétel: csak a 2 évnél fiatalabb gyermekek

Megerősített járványügyi felügyeletre lehet számítani a határátlépési pontokon.

Teljes körűen beoltottnak az számít Szenegálban, akit az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által elismert  oltóanyaggal a használati utasítás szerint beoltottak, és a záró oltás után eltelt legalább 14 nap és ezt az oltási igazolvánnyal tudja bizonyítani. 

Szenegál a magyar védettségi igazolást elfogadja, amennyiben az európai uniós, angol-magyar nyelvű igazolást mutatják be a határátlépés során az utasok. 

Szenegálba magyar magánútlevél birtokában a beutazás és 90 napig terjedő tartózkodás vízummentes.

A 90 napot meghaladó tartózkodás vízumköteles.

Ezek a rendelkezések az egészségügyi helyzet alakulásától függően valószínűleg alig észrevehetően változnak, ezért erősen ajánlott minden szenegáli utazás előtt ellenőrizni a légitársaságnál érvényes feltételeket

Javasoljuk utazás előtt a Dakari Nemzetközi Repülőtér honlapjának áttekintését: https://www.dakaraeroport.com/

b. Kell teszt? Bizonyos esetekben igen 

A teszt szükségessége az oltottságtól függ.

A fentiek szerint az oltottaknak nincs szükség PCR-tesztre a Szenegálba történő belépéshez. Az oltással nem rendelkezőknek kötelező 72 óránál nem régebbi PCR-teszt a Szenegálba történő belépéshez.

A COVID-19 repülőtéri biztonsági intézkedések alól mentesülnek a 2 évnél fiatalabb gyermekek.

Javasoljuk tekintsék meg a Dakari Blaise Diagne Nemzetközi Repülőtér honlapját naprakész információ érdekében.

Felhívjuk figyelmét arra, hogy a légitársaságok kiegészítő protokollt is alkalmazhatnak a koronavírus járvány megfékezése érdekében, ennek fényében minden utazás megkezdése előtt javasolt a légitársaságok által közölt információk alapos áttekintése!

c. Kell-e regisztrálni? Nem 

d. Oltottsággal járó kedvezmények: Van.

A Szenegálba történő beutazásnál a beoltottaknak nem kell PCR- tesztet felmutatniuk.

e. Oltatlanokra / nem elfogadott vakcinával oltottakra vonatkozó szabályok:

A fentebb leírtaknak megfelelően, aki nem rendelkezik teljeskörű oltási igazolvánnyal arra vonatkozik a tesztkötelezettség.

f. Karanténkötelezettség: Nincs.

g. Üzleti célú beutazás feltétele:

Megegyezik az általános beutazási szabályokkal („a” pont szerint) 

h. Esetleges kivételek: Nincsenek.

i. Tranzitálási szabályok:

Megegyezik az általános beutazási szabályokkal („a” pont szerint) 

2. Kiutazás az országból: Nincs korlátozva.

A Szenegálból távozó utasoknak a célország előírásait kell követni.

Az európai szabályozás értelmében beoltott utazóknak induláskor nincs szükség további vizsgálatokra. A teljes körű oltási igazolás elegendő ahhoz, hogy a legtöbb európai országba beléphessenek, függetlenül a származási országtól. A be nem oltott utazók számára továbbra is fennáll a negatív teszt bemutatásának kötelezettsége, de az érkezési intézkedéseket (teszt, elkülönítés) a legtöbb országban feloldják, ha a „zöld” listán szereplő országokból érkeznek, ahol a vírus mérsékelt terjedése jellemző. Szenegál besorolása a zöld zónában van.

Ezek a rendelkezések rövid időn belül és országonként módosulhatnak. Ezért erősen ajánlott minden utazás előtt ellenőrizni a légitársaságnál érvényes feltételeket.

Javasoljuk tekintsék meg a Dakari Blaise Diagne Nemzetközi Repülőtér honlapját naprakész információ érdekében.

3) Beutazás Magyarországra:

2022. március 7-én hatályát vesztette a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020. Korm.rendelet, ennél fogva a Magyarországra történő beutazásra vonatkozó korlátozások is megszűntek. A magyarországi beutazás mindenkori szabályaival kapcsolatban az ORFK határrendészeti szervei illetékesek tájékoztatást adni. Az ORFK alábbi oldalán talál bővebb információt:  http://www.police.hu/hu/info/elerhetosegek 

A koronavírussal kapcsolatos információkat http://www.koronavirus.gov.hu/ oldalon találhatják, illetve érdeklődhetnek telefonon belföldről a +36 80 277 455 és a +36 80 277 456, külföldről a +36 1 550 1825-ös telefonszámon vagy elektronikusan a YBWMlhQV7mMW2MFOa29yb25hdmlydXNAMTgxOC5odQ== címen. 

A magyar határellenőrzéssel kapcsolatos aktuális információk megtalálhatók:a határátlépéssel kapcsolatos aktuális információk (ORFK) oldalon és érdeklődni lehet a AnhlpzvWUYwJDA6jzmYhxa29yb25hdmlydXNAYm0uZ292Lmh1 címen. 

4) Helyi járványügyi szabályok:

A mindennapi életben a közterületeken illetve a lakóhelyen/szálláshelyen kívül a maszk viselése kötelező. Az arcmaszk viselését, illetve a személyek közötti távolságtartást szigorúan betartatják a hatóságok, a szabályok megszegését helyszíni pénzbüntetéssel szankcionálják.

Nyomatékosan javasoljuk, hogy kövesse a helyi hatóságok ajánlásait (különösen a higiénia tekintetében Szenegál egész területén), amelyek a http://www.sante.gouv.sn/Actualites oldalon érhetők el, valamint tájékozódjon a WHO weboldalról és a közösségi oldaláról.

Érdeklődni vagy orvosi segítséget hívni a szenegáli hatóságok által megadott telefonszámokon tudnak:

+221 78 172 10 81

+221 70 717 14 92

+221 76 765 97 31

Zöld szám : +221 800 00 50 50

Ismételten felhívjuk a figyelmet a külföldi utazások regisztrálásának fontosságára!

Biztonság:

Magyarország megfontolásra javasolja az utazást a világjárvány miatt! 

Szenegál biztonsági besorolása az I. biztonsági kategória, azaz az utazásra nem javasolt országok és térségek kategóriájába tartozik.  

Bignona és a gambiai határ közötti terület utazásra nem ajánlott a Casamance északi részén zajló katonai műveletek miatt.

Terrorizmus, terrorista cselekmények:

Szenegál hozzájárul az ENSZ MINIUSMA békefenntartó missziójához Maliban, ezért a terrorista csoportok, köztük a Száhel övezetben működő JNIM legitim célpontnak tekintik az országot. A szenegáli-mauritániai határvidék az AQIM egyik felvonulási területe. A terrorszervezet 2012-ben felvette az országot célpontjai listájára. A száhel övezetben aktív terrorista csoportok miatt, felhívjuk minden magyar állampolgár figyelmét a fokozott elővigyázatosságra. Általánosságban ennek érdekében javasolt a nagyszámú nyugati állampolgárok által frekventált szórakozó- és találkozóhelyek elkerülése.

Politikai helyzet:

1982 óta "alacsony intenzitású" polgárháború dúl a dél-szenegáli Casamance régióban. Március közepén a szenegáli hadsereg hadműveletet indított a Casamance-i lázadók (Casamance Demokratikus Erők Mozgalma MFDC) ellen. A szenegáli hadsereg hadműveletének fő célja az MFDC bázisainak megsemmisítése a gambiai határon, valamint az ezen a területen tevékenykedő bűnbandák (elsősorban illegális fakitermelés és kábítószerkereskedelem) felszámolása. Macky Sall, aki 2019-ben kezdte meg második elnöki ciklusát, megparancsolta a hadműveletek folytatását mindaddig, amíg az összes kitűzött célt el nem érik.

A pedagógusszakszervezetek és diákszervezetek sztrájkjai, valamint a politikai kérdésekről és a megélhetési költségekről szóló tüntetések viszonylag gyakoriak, különösen Dakarban, de más városokban is. Ezek általában békés tüntetések, de néha pillanatok alatt erőszakossá válhatnak. A 2022. július 31-ei parlamenti választásokat megelőzően fokozódhat a tiltakozások kockázata.

A szenegáli biztonsági szolgálat megerősített erőkkel figyeli és védi a külföldi turisták épségét éppen ezért fontos az általuk meghatározott előírások pontos betartása.

Hazánkat Ausztria konzulátusa képviseli konzuli ügyekben Dakarban, de uniós állampolgárként bármely más uniós ország konzulátusához is fordulhatnak segítségért és tájékoztatásért.

Utazás, közlekedés biztonsága: 

Míg egyes főutak jó minőségűek, más utak rosszak lehetnek, különösen a júniustól szeptemberig tartó esős évszakban. A heves esőzések árvizeket és földcsuszamlásokat okozhatnak. Sötétedés után veszélyesebb a vezetés a rossz utcai és járművilágítás miatt. Baleset esetén azonnal hívja a rendőrséget (helyi telefonról 17-es hívószám) és várja meg, amíg a helyszínre érnek. Ne mozdítsa el a sérült autót addig, amíg a rendőrség erre engedélyt nem ad. Távolabbi területeken előfordulhat, hogy közvetlenül a legközelebbi rendőrőrsön kell jelenteni az esetet.

A Bignonát a gambiai határral összekötő 5-ös országúton és a Bignonát a gambiai határral összekötő szakaszon a 4-es országúton nem ajánlott a közlekedés.

Bűnözés, leggyakoribb, külföldi állampolgárokat is érintő bűncselekmények:

Dakarban veszélyt jelent a zsebtolvajlás és az utcai bűnözés, ami vallási fesztiválok során ill. hónap elején a fizetések folyósításakor felerősödik. Alapvető és ésszerű óvatosság ajánlott! Sötétedés után ne sétáljon egyedül. Nyilvános helyeken szintén ajánlott a fokozott figyelem annak érdekében, hogy a turista ne váljon lopás, csalás áldozatává.

Vészhívó telefonszámok: Rendőrség v. csendőrség 17 v. 18, a baleseti részleg vezetője (+221) 77 529 0103

Beutazási, tartózkodási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba: 

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:
IGEN

A visszautazás tervezett dátumától számolva még legalább 6 hónapig érvényesnek kell lennie
Ideiglenes útlevél: NEM
Személyi igazolvány: NEM
Ideiglenes személyi igazolvány: NEM
Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány: NEM
Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok: NEM úti okmányok
Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány): NEM
Kiskorúak beutazása: 

Ajánlatos, hogy az egyik szülővel vagy törvényes képviselő nélkül, kísérettel vagy kísérő nélkül utazó kiskorú gyermekek vagy azok kísérői rendelkezzenek a belépés, tartózkodás és kiutazás ideje alatt a gyermek törvényes képviselőinek egyszerű (előírt forma nélküli, lehetőség szerint francia vagy angol nyelven írott) beleegyező nyilatkozatával a gyermek külföldre utazásával kapcsolatban. A gyermek személyi adatait, a kísérő személyi adatait, utazási célt, időtartamot, a törvényes képviselő/képviselők személyi adatait, pontos elérhetőségét tartalmazó nyilatkozatot a határellenőrzés során elkérhetik. A nyilatkozatot közjegyző előtt javasolt megtenni. Ajánlatos továbbá, hogy rendelkezzenek a gyermek törvényes képviselőjének/képviselőinek személyazonosságát igazoló okmány adatoldalának másolatával, esetleg a gyermek születési anyakönyvi kivonatának másolatával. 

Vízum:

Vízum turista vagy egyéb célú beutazás esetén: A magyar állampolgárok 90 napig tartózkodhatnak vízum nélkül Szenegálban érvényes útlevéllel. A belépéskor rendelkezni kell visszaútra érvényes menetjeggyel és nemzetközi oltási bizonyítvánnyal. Ezt meghaladó tartózkodás esetén tartózkodási engedély szükséges. A tartózkodási engedély benyújtásához szükséges dokumentumokról a szenegáli Belügyminisztérium honlapján található információ: www.interieur.gouv.sn/services-aux-usagers/carte-d-identite-d-etranger

Vízum egyéb célú beutazás esetén: 90 napot meghaladó tartózkodás esetén a tartózkodásiengedély-kérelem benyújtásában a területileg illetékes rendőri igazgatóság külföldiekkel és tartózkodási engedélyekkel foglalkozó osztálya illetékes.

A főigazgatóság elérhetőségei:

Direction de la Police des étrangers et des Titres de voyage
Direction générale de la Police nationale (DGPN)
Ministère de l'Intérieur et de la Sécurité publique (MINTSP)
Cím: Dieuppeul, Allées Sérigne Ababacar Sy - Dakar
Telefon: (+221) 33 869 30 01 / 33 864 51 26

Házikedvencek beutazása:

http://portal.nebih.gov.hu/-/kedvtelesbol-tartott-allatok-utaztatasara-vonatkozo-tajekoztato

Vám:

Külföldiek 1 millió szenegáli frank (CFA) értéket meghaladó készpénz esetén kötelesek a vámvizsgálat során írásban nyilatkozniuk a deviza eredetéről. Kiutazáskor 500.000 szenegáli frankig eredetnyilatkozat nélkül kivihető deviza az országból.

Vámfizetés nélkül behozható az országba:

  • 50 grammnál kevesebb arany vagy ezüst ékszer;
  • 10 doboz cigaretta, 50 szivar,
  • 1 üveg szeszesital, 1 üveg bor,
  • 1 üveg parfüm.

További információk elérhetőek a szenegáli Vámigazgatóság francia nyelvű honlapján.
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója.
Növényegészségügyi és behozatali előírások változása >>

További hasznos információ az országról

Pénznem: Szenegáli Franc (CFA) 

Időjárás: Szenegálban trópusi éghajlat uralkodik, május és november között délről monszun érkezik az országba, a száraz évszak december és május között van. Az évi középhőmérséklet áprilisban 40 °C, decemberben 17 °C. Az évi csapadékmennyiség 1500 mm és 500 mm között változik délről északra haladva. Dakarban 18-26 °C van januárban, míg júliusban 24-32 °C.

Közlekedés: A szenegáli vámhatósági szabályok szerint 8 évnél idősebb gépjárművel nem lehet az ország területére beérkezni. Gépjárművel történő beutazás esetén a vámhatóság behajtási igazolást állít ki (ún. CPD, carnet de passage en douane vagy ún. ATA, autorisation temporaire d’admission). További információ a gépjármű-behozatalról.

Nemzetközi vezetői engedéllyel, illetve az adatokat francia nyelven is tartalmazó engedéllyel maximum a megérkezést követő hat hónapig van lehetőség gépjárművet vezetni, hosszabb tartózkodás esetén kérelmezni kell a vezetői engedély szenegáli honosítását. Szenegál az 1968. évi Bécsi Közúti Közlekedési Egyezmény tagjaként elfogadja a magyar vezetői engedélyt, hosszabb távú, pár hetet meghaladó tartózkodás esetén azonban nagykövetségünk javasolja a nemzetközi vezetői engedély kiváltását vagy az engedély szenegáli honosítását. További információ a szenegáli honosítási eljárással kapcsolatban (francia nyelven).

Felhívjuk az országba látogatók figyelmét, hogy Szenegál a beutazás és ott-tartózkodás szempontjából a "II. Fokozott biztonsági kockázatot rejtő országok és térségek" kategóriájába tartozik, így helyismeret nélkül javasoljuk gépkocsivezető alkalmazását.

A turisztikai központok Cap Skirringnél és az ottani nemzetközi repülőterek biztonságosabbak, csak úgy, mint a hajó összeköttetés Dakarból Ziguinchorba. Dakar centrumában, de több strandon, csak úgy, mint világszerte bárhol, előfordulhatnak zsebtolvajlások és lopások egyaránt. Az oda látogató turisták az értékeket (pl. nyaklánc) ne látható helyen hordják, a táskák, retikülök használatát pedig lehetőség szerint kerüljék. Az általános közbiztonság jó, sötétedés után is lehet biztonságosan taxizni, közlekedni, sétálni. 

Ügyintézés helyi hatóságoknál és intézményekben: A helyi hatóságok munkarendje és munkaszervezése valamelyest eltér az Európában megszokottaktól, a munkanapok hétfőtől péntekig tartanak, a nyitva tartási idő azonban sok esetben csak irányadó. Az ügyintézés menetéről és a nyitva tartásról közvetlenül érdeklődjön az illetékes hivatalnál. A legtöbb hivatalban beszélnek franciául, viszont angolul csak nagyon kevesen, ezért amennyiben lehetséges, kérjünk helyi segítséget.

Vallási és viselkedési kultúra: Szenegál népességének 90 százaléka muzulmán vallású, ezért kérjük, hogy a ruházkodás terén alkalmazkodjanak a helyi elvárásokhoz, ne viseljenek kihívó ruhákat. Ugyanakkor érdemes megjegyezni, hogy Szenegálban a szúfizmus irányzatához tartozó különböző muszlim csoportok dominálnak, amelyek az iszlám pacifista és mérsékelt ágához tartoznak, így Szenegálban a térdig érő ruházat is megengedett, szeszes italt éttermekben, turisztikai helyszíneken árusítanak. 

Közegészség, egészségügyi helyzet: Az országban nem regisztráltak fertőzött ebolás beteget, de mindenképpen tájékozódjanak az interneten azok az utazni vágyó magyar állampolgárok, akik a térségbe kívánnak menni, vagy átutazóként az országot érinteni.

A védőoltásokról érdeklődjön a Nemzetközi Oltóközpontnál. Szenegál esetében nincs kötelező védőoltás, malária megelőzésére gyógyszer szedése javasolt, bár a fertőzöttség mértéke alacsony.   

Egyéb információ:
Konzuli Hivatal Accra