Afrika

Mai napon is érvényes: 2020.01.17. 

A külföldre utazás egyéni felelősség, egyéni döntés – a Konzuli Szolgálat utazási tanácsai e döntés meghozatalában nyújtanak segítséget.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre!

Elérhető külképviseletek:
Szomáliában nincs magyar nagykövetség, konzuli hivatal és tiszteletbeli konzul
Felügyelő képviselet Nairobi

Biztonság:

Tájékoztatjuk a magyar állampolgárokat, hogy Szomáliát utazás és tartózkodás szempontjából a Külgazdasági és Külügyminisztérium - az I. Nem javasolt utazási célországok és térségek - kategóriába sorolta. (Az utazási szerződésről szóló 472/2017. (XII. 28.) Korm. rendelet 9. § (1) és (2) bekezdésének hatálya alá tartozó terület). 

Felhívjuk a magyar állampolgárok figyelmét, hogy az országban sem magyar, sem más konzuli érdekvédelemmel foglalkozó EU-képviselet nincs, ezért az oda utazóknak a konzuli segítség nyújtása nem megoldott.

Terrorizmus, bűnözés

Szomália területei vizein, valamint a Szomáliával határos nemzetközi vizeken gyakoriak és folyamatosak a hajók elleni kalóztámadások és fegyveres rablások. A kalózok modern motorcsónakjaikkal akár a szárazföldtől 200 tengeri mérföldön túl is megtámadják a tengerjárókat. Erre tekintettel a Külgazdasági és Külügyminisztérium nem javasolja az utazást olyan útvonalon, amely Szomália tengerparti szakaszán (Ádeni-öböl, valamint Szomália keleti partszakasza) keresztülvezet. Aki mégis itt hajózna, naprakész információhoz juthat a következő honlapon: www.icc-ccs.org.uk/images/stories/pdfs/bmp 21-8-2009.pdf

A fegyveres milíciák által elkövetett bűncselekmények száma az egész országban magas. Gyilkosságok, fegyveres rablások, és az emberrablások a legjellemzőbbek. A klánok közti erőszakos összetűzések rendszeresek. A nyugati állampolgárok ellen elkövetett terrorcselekményekre nagy esély van az egész országban, beleértve Szomáliföldet is. A támadások kiszámíthatatlanok, bármikor előfordulhatnak, jellemzően zsúfolt helyeken, nagy horderejű eseményeken, kormányzati tisztviselőket érintő rendezvényeken, valamint azokon a helyeken, ahol külföldiek nagy számban előfordulnak. Az Al Shabaab terrorista csoport, és más, a szomáliai kormánnyal szembenálló csoportok továbbra is folyamatos támadásokat hajtanak végre Mogadishuban és környékén. A terrorista csoportok szemében Szomáliában a nyugatiak és a segélyszervezetekben dolgozók kiemelt célpontnak számítanak. A korábbi támadások kormányzati tisztviselőket és intézményeket, szállodákat, éttermeket és a tömegközlekedést célozták, beleértve a nemzetközi repülőteret is. 

Beutazási, tartózkodási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányok valamelyikével utazhatnak be az országba: 

Magánútlevél: IGEN
Ideiglenes útlevél: NEM
Személyi igazolvány: NEM
Ideiglenes személyi igazolvány: NEM
Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány: NEM
Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok: NEM úti okmányok
Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány): NEMKiskorúak beutazása:

Az országban kialakult kaotikus politikai és a kritikus biztonsági helyzet miatt nincs rendelkezésre álló megbízható információ. Kiskorú magyar állampolgárok beutazását az országba határozottan nem javasoljuk.

Vízum:

Vízum turista, illetve egyéb célú beutazás esetén: Vízum beszerzése szükséges. Vízumot Szomália berlini nagykövetségein lehet kérelmezni. További információkért keresse fel a nagykövetség honlapját.

Vám:

Az országban kialakult kaotikus politikai és a kritikus biztonsági helyzet miatt nincs rendelkezésre álló megbízható információ.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója

Növényegészségügyi és behozatali előírások változása >>

További hasznos információ az országról

Közegészség, egészségügyi helyzet: Egyetlen elfogadható kórház működik a szomáliföldi Hargeisaban. A biztosítás mindenre terjedjen ki, evakuálásra, légi mentésre is.