Afrika

Mai napon is érvényes: 2021.01.15. 

Az országból Magyarországra történő visszatérésre a következő szabályok vonatkoznak >>

A külföldre utazás egyéni felelősség, egyéni döntés – a Konzuli Szolgálat utazási tanácsai e döntés meghozatalában nyújtanak segítséget.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre!

Elérhető külképviselet/ek: A Szudáni Köztársaságban Magyarország Kairói Nagykövetségének Irodája, Khartoumban, valamint szintén Khartoumban tiszteletbeli konzuli iroda működik. A tiszteletbeli konzul csak érdekvédelmi ügyekben tud közreműködni, de semmilyen közigazgatási ügyben nem járhat el. A tiszteletbeli konzul a magyar nyelvet nem ismeri, angolul és arabul kommunikál. | Felügyelő képviselet Kairóban van

Aktuális:

2021. 01. 12. 
Karanténintézkedések, kijárási tilalom:

Jelenleg nincs kijárási korlátozás, de este 8 órától ellenőrző pontokat állítanak fel a főváros több pontján. 

Határrendészeti intézkedések: 

A Kartúmi Nemzetközi Repülőtér indít és fogad nemzetközi járatokat. Az országba érkező szudáni és nem szudáni állampolgároknak egyaránt 72 óránál nem régebbi negatív PCR teszt eredményt kell felmutatniuk. 

Egyéb intézkedések, korlátozások: 

  • Az oktatás a legtöbb közép-és felsőoktatási intézményben folyamatosan zajlik.  
  • Valamennyi üzlet, étterem, kávézó, közpark nyitva van, viszont rendezvényeket, esküvőket, temetéseket nem lehet tartani. 
  • Az üzletekben, éttermekben és az utcán is maszk használata kötelező. 

Biztonság:

Nem javasolt az utazás a Szudáni Köztársaság alábbi területeire: Darfúr, az Eritreával határos terület, Abyei régió, valamint Dél-Kordofán és Kék Nílus szövetségi államok.

Dél-Szudán függetlenné válása után tartós feszültséggócok alakultak ki a Szudáni Köztársaság és Dél-Szudán határvidékén.

Összhangban a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020 Korm.rendelettel, az egész ország biztonsági besorolása az I. biztonsági besorolási kategóriába, azaz az utazásra nem javasolt országok listájára került.

A szudáni egészségügyi rendszer aggasztóan gyenge, Európában könnyen kezelhető betegségek vagy sérülések is halálos kimenetelűek lehetnek az elégtelen ellátás miatt. Az egzotikus betegségek jelentette kockázat miatt keressék fel az ÁNTSZ-t.  

Beutazási és tartózkodási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba:

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:
IGEN

Az útlevélnek a tervezett belépéstől számított 6 hónapig érvényesnek kell lennie.
Ideiglenes útlevél: NEM
Személyi igazolvány: NEM
Ideiglenes személyi igazolvány: NEM
Régi típusú (könyv formátumú) személyi igazolvány: NEM
Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok: NEM úti okmányok
Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány): NEMKiskorúak beutazása:

Bár az ország jogszabályai nem tartalmaznak külön rendelkezéseket arra az esetre, ha valamely kiskorú felnőtt, de nem szülői kísérettel utazik, javasoljuk ilyenkor is szülői hozzájáruló nyilatkozat (vagy gyámhatósági hozzájárulás) beszerzését. A nyilatkozat tartalmazza a hozzájáruló(k) és az utazó kiskorú személyes adatait (születési hely és idő, lakcím, igazolvány száma), a nyilatkozat területi és időbeli hatályát valamint a hozzájáruló(k) aláírását. A nyilatkozatot két tanú, vagy közjegyző előtt javasolt megtenni. A nyilatkozatot mindenféleképp szükséges arab, ha az különösen nagy nehézségbe ütközik angol nyelvre lefordítani, vagy eleve ezen a nyelveken elkészíteni. Ha olyan kiskorú gyermek kívánja elhagyni az országot (akár egyedül, akár édesanyjával), akinek az édesapja az adott ország állampolgára, a hatóságok a kiléptetéskor az édesapa írásos hozzájáruló nyilatkozatát kérhetik. Ezért javasoljuk, hogy az országhatáron történő kilépéskor ezt a dokumentumot tartsák maguknál. 

Vízum:

Vízum turista célú beutazás esetén: Vízum beszerzése szükséges 

Vízum egyéb célú beutazás esetén: Vízum beszerzése szükséges, a támogató dokumentumokról Szudán budapesti nagykövetsége tud felvilágosítást adni. 

Megjegyzés: Vízumot a Szudáni Köztársaság budapesti nagykövetségén kérvényezhetnek. Kérelmeiket igyekezzenek időben beadni, mert a vízumokat a szudáni külügy hagyja jóvá, ezért az eljárás 4-6 hetet is igénybe vehet. 

Házikedvencek beutazása:

A házikedvencek beutazásával kapcsolatos tudnivalókért a következő honlapokat keresse fel. http://portal.nebih.gov.hu/-/kedvtelesbol-tartott-allatok-utaztatasara-vonatkozo-tajekoztato, www.pettravel.com/immigration/Sudan.cfm

Vám:

Szudánból tilos kivinni: bármilyen folyadékot, antikvitásokat, krokodilok, kígyók, és más védett állatok bőrét, elefántcsontot, aranyrudat. 

Az országba tilos alkoholtermékeket bevinni, ha az utazónál alkoholtermékeket találnak, azt azonnal elkobozzák és megsemmisítik. 

Az utazó be-és kiutazása során az alábbi javakkal utazhat vámmentesen: cigaretta, illatszerek, 12 dobozt meg nem haladó mennyiségben.  

Növényegészségügyi és behozatali előírások változása >>

További hasznos információ az országról

Szudán államformája köztársaság, az államfő Omár Hasszán Ahmed al-Basír 1993 óta. Az ország területe 1.861.482 km2, lakóinak száma 34,2 millió, fővárosa Khartoum (Kartúm). Hivatalos nyelv az arab és az angol. A lakosság túlnyomó többsége szunnita muzulmán, keresztény kisebbséggel. A hivatalos pénznem a szudáni font (SDG). 

A Szudáni Köztársaság jogrendszere az iszlám vallásjogon alapul, ezért javasoljuk az iszlám erkölcsi normák maradéktalan betartását. Az országba alkoholtartalmú készítményeket bevinni tilos. Az országban hölgyeknek sem kell fejkendőt viselni, de a vállat, kart szabadon hagyó ruhadarabokat, boka fölött végződő nadrágot, szakadt fazonú farmert ne viseljenek. Kerüljék bármilyen olyan mintát, képet, feliratot tartalmazó ruhadarab viselését, ami nem összeegyeztethető a konzervatív muszlim világnézettel (rockezenkarok emblémái, keresztény tartalmú feliratok, alulöltözött-akárcsak rajzolt-figurák, stb.)

Az országban a hittérítés tilos, kérjük, tartózkodjanak bármilyen, az iszlámon kívüli vallás népszerűsítésétől. 

Az ország különösen érzékeny hírnevére, kérjük, kint tartózkodásuk alatt ne közöljenek negatív tartalmű bejegyzéseket közösségi oldalaikon, tartózkodjanak a politikai rendszer kritizálásától, és kerüljék el a menekülttáborok környékét. 

Közlekedés:

Szudánban európai értelemben vett tömegközlekedés nincs. Külföldi állampolgárok Khartoumot csak külön engedéllyel hagyhatják el, engedély hiányában az első ellenőrzőponton visszafordítják a turistát. A Khartoum elhagyásával kapcsoaltos eljárásrendről érdeklődjön a Szudáni Köztársaság budapesti nagykövetségégnél. 

Közegészség, egészségügyi helyzet:

Fürdőzés édesvízben és csapvíz fogyasztása nem ajánlott. Főleg a vidéki területeken előfordulhat orvos- és gyógyszerhiány, ezért a beutazónak ajánlatos megfelelő gyógyszereket magával vinnie.