Afrika

Mai napon is érvényes: 2020.10.23. 

Az országból Magyarországra történő visszatérésre a következő szabályok vonatkoznak >>

A külföldre utazás egyéni felelősség, egyéni döntés – a Konzuli Szolgálat utazási tanácsai e döntés meghozatalában nyújtanak segítséget.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre!

Elérhető külképviselet/ek: Szváziföldön nincs magyar nagykövetség, konzuli hivatal és tiszteletbeli konzul | Felügyelő külképviselet Pretoriában van

Aktuális:

2020. 08. 17.
Tájékoztatás a koronavírussal (COVID-19) kapcsolatban

A koronavírus (COVID-19) megbetegedés afrikai terjedésére tekintettel nem javasoljuk az utazást Szváziföldre.

A 2020. március 17-én kihirdetett szükségállapotot határozatlan ideig fenntartják a Szváziföldi Királyságban.

A Szváziföldi Királyság be- és kiutazási tilalmat vezetett be 2020. március 27-től. A Dél-Afrikával közös határátkelőhelyek közül hatot lezártak (Bothashoop, Emahlatini, Josefsdal, Nerston, Onverwacht, Waverley), a repülőterek szintén le vannak zárva. A határátlépés csak a szvázi állampolgárok és rezidensek számára, valamint áruszállítás, humanitárius és egészségügyi szállítások céljából engedélyezett. A Szváziföldi Királyságba visszaérkező rezidensek és állampolgárok számára 14 napos kötelező elkülönülést rendeltek el.

COVID-19 tesztet csak tünetek esetén végeznek. Az igazolt COVID-19 fertőzötteket hatósági karanténban helyezik el 10 napra, illetve a tünetek megszűnését követően még legalább 3 napra. A közepesen súlyos vagy kockázatos betegeket kórházban kezelik. Az igazolt fertőzöttekkel kapcsolatban álló személyeknek 10 napig otthoni karanténban kell tartózkodniuk az egészségügyi óvintézkedések betartásával. Szváziföld saját nemzeti referencialaboratóriumot működtet Mbabanéban.

A Szváziföldi Királyság minden külképviseletét 2020. március 16-tól átmenetileg bezárták. Minden nem alapvető fontosságú kormányzati szolgáltatást felfüggesztettek (csak anyakönyvezést végeznek).

2020. május 8-tól megerősített részleges zárlat és kijárási korlátozás van érvényben. A korlátozásokat 5 fokozatot követve mérsékelik, de az otthonok elhagyása csak munkavégzés, élelmiszerbeszerzés vagy orvosi ellátás igénybevétele miatt szabad.

Írásos engedély szükséges a  helyi és a belföldi közlekedéshez 2020. április 26-tól (egészségügyi célból, alapvető szolgáltatás igénybevétele miatt, vagy étel- és áruszállítás céljából). A legtöbb szolgáltatás a higiéniai előírások betartásával működik. 2020. július 1-jétől a szeszesital boltokat legfeljebb két hónapra újra bezárták.

Tömegközlekedés csak a legszükségesebb mozgáshoz engedélyezett (utasok között 1 méter távolság, legfeljebb 70%-os telítettséggel, kézmosás/kézfertőtlenítés utazás előtt). A személyautók 70%-os telítettséggel használhatóak (csak maszkban vehető igénybe, utak között fertőtlenítés).

Az iskolákat és az egyetemeket további rendelkezésig bezárták. Minden 20 főnél nagyobb rendezvényt felfüggesztettek. Szabadtéren az óvintézkedések betartásával (maszkviselés, 2 méteres távolság tartása, résztvevők regisztrálása, 60 éven felüliek és krónikus betegek nélkül) legfeljebb kétórás események tarthatók (esküvő, temetés, közgyűlés). 2020. július 13-tól az alacsony kockázatú sportpályák, korlátozott kapacitással (50%-os telítettség, ill. legfeljebb 20 fő) a kaszinók, edzőtermek, szépségszalonok, mozik, árverések óvintézkedésekkel működhetnek (maszk, kézmosás, fertőtlenítés).

A belföldi turizmus óvintézkedésekkel és részletes előírás szerint engedélyezett.

Biztonság:

Összhangban a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020 Korm.rendelettel, az ország biztonsági besorolása az I. biztonsági besorolási kategóriába, azaz az utazásra nem javasolt országok listájára került.

Többnyire problémamentesek a Szvázi Királyságba történő utazások, ám kisebb zsebtolvajlások, rablások előfordulnak a nagyvárosok (Mbabane, Manzini) forgalmas részein, ezért körültekintően kell gyalogosan közlekedni, nem ajánlatos nagyobb összegű pénzt magunknál tartani, vagy feltűnő ékszereket viselni.

Nem javasolt éjszaka vagy sötétedés után vezetni a Dél-afrikai Köztársaságot és Mozambikot a Szvázi Királysággal összekötő úton vagy más izolált utakon a közbiztonsági és közlekedésbiztonsági problémák miatt. Az utakon tartózkodó vad- és háziállatok és a kivilágítatlan parkoló autók további kockázatot jelenthetnek. Autóstopposok felvétele szintén nem ajánlott ebben a térségben sem.

A kábítószer birtoklást és használatot szigorúan büntetik. A homoszexualitás illegális.

Az országban nem működik sem hivatásos, sem tiszteletbeli magyar konzulátus. Vészhelyzet esetén javasoljuk, hogy vegyék föl a kapcsolatot az Európai Unió valamely tagállamának helyi képviseletével.

Beutazási és tartózkodási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba:

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:
IGEN

A Szvázi Királyságba való belépéskor az útlevélnek további három hónapig kell érvényesnek lennie, és két üres oldalt kell tartalmaznia.
Ideiglenes útlevél: NEM
Személyi igazolvány: NEM
Ideiglenes személyi igazolvány: NEM
Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány: NEM
Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok: NEM úti okmányok
Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány): NEM

Ha a Szvázi Királyságba történő utazás előtt vagy után Dél-Afrikába is terveznek utazást, ez további 2 üres oldal meglétét teszi szükségessé az útlevélben.

Vízum:

Vízum turista célú beutazás esetén: Vízum beszerzése nem szükséges (30 napnál nem hosszabb tartózkodás esetén)

Vám és házikedvencek beutazása:

Házi kedvencek beutaztatására, valamint vám ügyintézésre vonatkozó további kiegészítő információk a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) honlapján találhatóak, angol nyelven:

valamint az alábbi oldalakon: 

További hasznos információ az országról

Pénznem: lilangeni (SZL)=100 cent, árfolyama a dél-afrikai randhoz kötött. Elfogadják a nemzetközi hitel- és bankkártyákat.

Nagyon kevés ATM fogad el nemzetközi bank- és hitelkártyákat. A szállodákban és az éttermekben általában lehetőség van kártyás fizetésre, elfogadják az AmericanExpress, a Master és a Visa kártyákat is. 

Időjárás: Az ország klímája a trópusitól a mérsékelt éghajlatig változik. Az esős időszak október és március között van.

Közegészség, egészségügyi helyzet: 

Ajánlott mindenre kiterjedő utas- és balesetbiztosítás megkötése. Az országban csak az alapvető egészségügyi szolgáltatások elérhetőek. A Dél-afrikai Köztársaságba történő egészségügyi evakuációra van szükség súlyosabb egészségügyi problémák fellépése esetén. Az alacsonyabban fekvő területek maláriával fertőzöttek, emellett a kolera, a veszettség és – édesvizekben – a bilharzia jelent fokozott egészségügyi veszélyt. Indokolt a szokásos higiéniás szabályok fokozott betartása, a malária elleni védekezés és tetanuszoltás.

A dél-afrikai térséget sújtó HIV/AIDS járvány ebben az országban szedi a legtöbb áldozatát, 27,2 %-os a HIV fertőzöttség aránya a felnőtt lakosság körében. A felnőtt fertőzöttek 80% antiretrovirális kezelésben részesül, a gyermekek 64% részesül ilyen kezelésben. A várható élettartam átlagosan 52 évre csökkent.

Nyelv: Az üzleti és hivatali adminisztráció nyelve az angol.

Időzóna: GMT+ 02:00

Nemzeti ünnep: Szeptember 6. Somhlolo függetlenségének napja

Elektromosság: 230 Volt (50 Herz)

Fontos telefonszámok:

Országhívó: +268
Rendőrség: 2404 2221, 999
Mentők: 997
Tűzoltók: 933

Egyéb információt pretoriai külképviseletünk oldalán talál.