Afrika

Mai napon is érvényes: 2021.10.23. 

Az országból Magyarországra történő visszatérésre a következő szabályok vonatkoznak >>

A külföldre utazás egyéni felelősség, egyéni döntés – a Konzuli Szolgálat utazási tanácsai e döntés meghozatalában nyújtanak segítséget.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre!

Elérhető külképviselet/ek: Szváziföldön nincs magyar nagykövetség, konzuli hivatal és tiszteletbeli konzul | Felügyelő külképviselet Pretoriában van

Aktuális:

2021. 10. 01.

A Covid-19 járvány időszakára vonatkozó utazási tanácsok 

1. Magyarország nem javasolja az utazást a világjárvány miatt!

Összhangban a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020 Korm.rendelettel, 2020. szeptember 1-jétől az ország biztonsági besorolása az I. biztonsági besorolási kategóriába, azaz az utazásra nem javasolt országok listájára került. A világjárvány miatt nem javasolja a Külgazdasági és Külügyminisztérium az utazást, de előfordulhat, hogy az halaszthatatlan ügyben mégis szükségessé válik.

a. Be lehet utazni az országba? Igen.

Az országban részleges be- és kiutazási korlátozás van érvényben.

Csak szvázi állampolgárok és tartózkodási engedéllyel rendelkezők részére engedélyezett a belépés, 14 napos önkéntes vagy hatósági karanténkötelezettség mellett .

b. Kell teszt? Igen.

A Szváziföldi Királyságba visszaérkező rezidensek és állampolgárok számára 14 napos kötelező elkülönülést vagy hatósági karantént rendeltek el. A Szváziföldre történő beutazáskor egészségügyi szűrést végeznek. A beutazáshoz 72 órán belüli negatív COVID-19 teszteredmény igazolását kérik, ennek hiányában önköltségen tesztelést rendelnek el és esetleg 14 nap karantént is. Az országban a Lancet és az Amphat magán laboratóriumok teszteredményeit fogadják el. Szváziföld saját nemzeti referencialaboratóriumot működtet Mbabanéban.

c. Kell regisztrálni? Nem.

d. Oltási kötelezettség: Nincs

A beoltottságot és az átesettséget igazoló igazolvány nem mentesíti a beutazót a karanténkötelezettség, illetve a PCR tesztkötelezettség alól.

e. Karanténkötelezettség: Van.

A visszatérő állampolgároknak és rezidenseknek 14 nap önkéntes elkülönülés vagy hatósági karantén kötelező. Az igazolt COVID-19 fertőzötteket hatósági karanténban helyezik el 10 napra, illetve a tünetek megszűnését követően még legalább 3 napra. Az igazolt fertőzöttekkel kapcsolatban álló személyeknek 10 napig otthoni karanténban kell tartózkodniuk az egészségügyi óvintézkedések betartásával.

f. Üzleti célú beutazás feltétele:

Nincs erre vonatkozó külön általános kivétel.

g. Tranzitálási szabályok: Nincs.

h. A célország beutazási feltételei alóli mentesség: Van.

Minden kiutazónak 72 órán belüli negatív PCR teszteredményt kell bemutatnia (kivéve dél-afrikai és mozambiki rezidensek)

i. Egyéb hasznos infó:

Felhívjuk figyelmüket, hogy az egyes légitársaságok önállóan is hozhatnak szabályokat az utazásra vonatkozóan, amelyek akár szigorúbbak is lehetnek a szváziföldi beutazási korlátozásoknál. Kinyomtatott PCR teszt eredményüket az utazás során végig tartsák maguknál, és kérésre mutassák fel a légitársaság, a repülőtér alkalmazottainak vagy a rendvédelmi szerveknek.

King Mswati Nemzetközi Repülőtér ( +268 2333 5370), Matsapha Repülőtér ( + 268 2518 4390

Problémák az utazási irodával, légitársasággal? További információ az Utasjogok fejezetben található:

https://konzuliszolgalat.kormany.hu/utasjogok

2. Kiutazás az országból:

Légiközlekedés Dél-Afrikán keresztül. Minden kiutazónak 72 órán belüli negatív PCR tesztet kell bemutatnia . Amennyiben az utazni szándékozó személy a COVID-19 tüneteit mutatja, nem engedik kiutazni az országból.

3. Beutazás Magyarországra:

A pandémiás időszakban a Magyarországra történő beutazás rendkívüli szabályait a 408/2020. Korm.rendelet foglalja össze, melynek végrehajtásával kapcsolatban az ORFK határrendészeti szervei illetékesek tájékoztatást adni. A rendelet egyes pontjainak értelmezésével, alkalmazásával kapcsolatban az ORFK-t szíveskedjenek megkeresni, figyelemmel arra, hogy azok végrehajtásában az Országos Rendőrfőkapitányság határrendészeti feladatokat végző munkatársai illetékesek. A Konzuli Szolgálat pusztán általános tájékoztatást nyújt! Az ORFK alábbi oldalán talál bővebb információt: http://www.police.hu/hu/hirek-es-informaciok/legfrissebb-hireink/covid-19-utazasi-informaciok/utazok-figyelmebe-ajanljuk-a 

Az ORFK elérhetőségei: http://www.police.hu/hu/info/elerhetosegek

Magyar állampolgárok Magyarországra történő belépésével kapcsolatos aktuális információ itt található. 

A koronavírussal kapcsolatos információkat http://www.koronavirus.gov.hu/ oldalon találhatják, illetve érdeklődhetnek telefonon belföldről a +36 80 277 455 és a +36 80 277 456, külföldről a +36 1 550 1825-ös telefonszámon vagy elektronikusan a EpimmMKrWdjPFDuv7lMcy0zja29yb25hdmlydXNAMTgxOC5odQ== címen. 

A magyar határellenőrzéssel kapcsolatos aktuális információk megtalálhatók: a határátlépéssel kapcsolatos aktuális információk (ORFK) oldalon és érdeklődni lehet a HpFKLjrslfPXGL3ikNa29yb25hdmlydXNAYm0uZ292Lmh1 címen. 

Bővebb információ a határátkelők nyitva tartásáról és az engedélyezett forgalom típusáról: klikk ide

Méltányossági kérelem a Magyarországra történő beutazáshoz: https://ugyintezes.police.hu/meltanyossagi-kerelem 

4. Helyi járványügyi szabályok: 

2021. május 7-től enyhítettek a korlátozásokon de a maszkviselés és a legalább 1 méteres távolságtartás kötelező.

Biztonság:

Összhangban a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020 Korm.rendelettel, az ország biztonsági besorolása az I. biztonsági besorolási kategóriába, azaz az utazásra nem javasolt országok listájára került.

Többnyire problémamentesek a Szvázi Királyságba történő utazások, ám kisebb zsebtolvajlások, rablások előfordulnak a nagyvárosok (Mbabane, Manzini) forgalmas részein, ezért körültekintően kell gyalogosan közlekedni, nem ajánlatos nagyobb összegű pénzt magunknál tartani, vagy feltűnő ékszereket viselni.

Nem javasolt éjszaka vagy sötétedés után vezetni a Dél-afrikai Köztársaságot és Mozambikot a Szvázi Királysággal összekötő úton vagy más izolált utakon a közbiztonsági és közlekedésbiztonsági problémák miatt. Az utakon tartózkodó vad- és háziállatok és a kivilágítatlan parkoló autók további kockázatot jelenthetnek. Autóstopposok felvétele szintén nem ajánlott ebben a térségben sem.

A kábítószer birtoklást és használatot szigorúan büntetik. A homoszexualitás illegális.

Az országban nem működik sem hivatásos, sem tiszteletbeli magyar konzulátus. Vészhelyzet esetén javasoljuk, hogy vegyék föl a kapcsolatot az Európai Unió valamely tagállamának helyi képviseletével.

Beutazási és tartózkodási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba:

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:
IGEN

A Szvázi Királyságba való belépéskor az útlevélnek további három hónapig kell érvényesnek lennie, és két üres oldalt kell tartalmaznia.
Ideiglenes útlevél: NEM
Személyi igazolvány: NEM
Ideiglenes személyi igazolvány: NEM
Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány: NEM
Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok: NEM úti okmányok
Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány): NEM

Ha a Szvázi Királyságba történő utazás előtt vagy után Dél-Afrikába is terveznek utazást, ez további 2 üres oldal meglétét teszi szükségessé az útlevélben.

Vízum:

Vízum turista célú beutazás esetén: Vízum beszerzése nem szükséges (30 napnál nem hosszabb tartózkodás esetén)

Vám és házikedvencek beutazása:

Házi kedvencek beutaztatására, valamint vám ügyintézésre vonatkozó további kiegészítő információk a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) honlapján találhatóak, angol nyelven:

valamint az alábbi oldalakon: 

További hasznos információ az országról

Pénznem: lilangeni (SZL)=100 cent, árfolyama a dél-afrikai randhoz kötött. Elfogadják a nemzetközi hitel- és bankkártyákat.

Nagyon kevés ATM fogad el nemzetközi bank- és hitelkártyákat. A szállodákban és az éttermekben általában lehetőség van kártyás fizetésre, elfogadják az AmericanExpress, a Master és a Visa kártyákat is. 

Időjárás: Az ország klímája a trópusitól a mérsékelt éghajlatig változik. Az esős időszak október és március között van.

Közegészség, egészségügyi helyzet: 

Ajánlott mindenre kiterjedő utas- és balesetbiztosítás megkötése. Az országban csak az alapvető egészségügyi szolgáltatások elérhetőek. A Dél-afrikai Köztársaságba történő egészségügyi evakuációra van szükség súlyosabb egészségügyi problémák fellépése esetén. Az alacsonyabban fekvő területek maláriával fertőzöttek, emellett a kolera, a veszettség és – édesvizekben – a bilharzia jelent fokozott egészségügyi veszélyt. Indokolt a szokásos higiéniás szabályok fokozott betartása, a malária elleni védekezés és tetanuszoltás.

A dél-afrikai térséget sújtó HIV/AIDS járvány ebben az országban szedi a legtöbb áldozatát, 27,2 %-os a HIV fertőzöttség aránya a felnőtt lakosság körében. A felnőtt fertőzöttek 80% antiretrovirális kezelésben részesül, a gyermekek 64% részesül ilyen kezelésben. A várható élettartam átlagosan 52 évre csökkent.

Nyelv: Az üzleti és hivatali adminisztráció nyelve az angol.

Időzóna: GMT+ 02:00

Nemzeti ünnep: Szeptember 6. Somhlolo függetlenségének napja

Elektromosság: 230 Volt (50 Herz)

Fontos telefonszámok:

Országhívó: +268
Rendőrség: 2404 2221, 999
Mentők: 997
Tűzoltók: 933

Egyéb információt pretoriai külképviseletünk oldalán talál.