Afrika

Mai napon is érvényes: 2020.01.17. 

A külföldre utazás egyéni felelősség, egyéni döntés – a Konzuli Szolgálat utazási tanácsai e döntés meghozatalában nyújtanak segítséget.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre!

Elérhető külképviselet/ek: Szváziföldön nincs magyar nagykövetség, konzuli hivatal és tiszteletbeli konzul | Felügyelő külképviselet Pretoriában van

Aktuális:

2018. 06. 08.
Eswatini/Szváziföld sajátos választási folyamat elé néz a következő hónapokban. Ennek eredményeként 2018. szeptember 21-én megtartják a választások második és végső fordulóját. Ezt megelőzően tartják a jelöltállítással kapcsolatos választásokat, illetve a hivatalos kampányra augusztus 19 – szeptember 20 között kerül sor. Kérjük, hogy a választások környékén vagy azt megelőzően az országba utazó magyar állampolgárok tartózkodjanak a politikai vélemény nyilvánítástól és állásfoglalástól, előzetesen tájékozódjanak az aktuális biztonsági helyzetről és ennek megfelelően alakítsák programjaikat.

Az országban a január-áprilisi periódusban hirtelen és drámai mértékben megnövekedett az erőszakos bűncselekmények száma (38 gyilkosság, 158 nemi erőszak). Annak ellenére, hogy ezeknek a bűneseteknek az áldozatai többnyire helyi állampolgárok és nincs arra vonatkozó információ, hogy a külföldiek elleni támadások jelentősen megnőttek volna, mindenképpen ajánlott a személyes biztonságra vonatkozó szabályok fokozott betartása.

2018. 05. 22.
Tájékoztatjuk az érdeklődőket arról, hogy Szváziföld királyság neve megváltozott. Az ország neve hivatalosan angolul: Kingdom of Eswatini vagy röviden Eswatini. Ennek megfelelően az állami intézmények nevében és az egyéb megnevezésekben is változás következik be.

Biztonság:

A Külgazdasági és Külügyminisztérium Szváziföldet a II. Fokozott biztonsági kockázatot rejtő országok és térségek kategóriájába sorolja.

Többnyire problémamentesek a Szvázi Királyságba történő utazások, ám kisebb zsebtolvajlások, rablások előfordulnak a nagyvárosok (Mbabane, Manzini) forgalmas részein, ezért körültekintően kell gyalogosan közlekedni, nem ajánlatos nagyobb összegű pénzt magunknál tartani, vagy feltűnő ékszereket viselni.

Nem javasolt éjszaka vagy sötétedés után vezetni a Dél-afrikai Köztársaságot és Mozambikot a Szvázi Királysággal összekötő úton vagy más izolált utakon a közbiztonsági és közlekedésbiztonsági problémák miatt. Az utakon tartózkodó vad- és háziállatok és a kivilágítatlan parkoló autók további kockázatot jelenthetnek. Autóstopposok felvétele szintén nem ajánlott ebben a térségben sem.

A kábítószer birtoklást és használatot szigorúan büntetik. A homoszexualitás illegális.

Az országban nem működik sem hivatásos, sem tiszteletbeli magyar konzulátus. Vészhelyzet esetén javasoljuk, hogy vegyék föl a kapcsolatot az Európai Unió valamely tagállamának helyi képviseletével.

Beutazási és tartózkodási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba:

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:
IGEN

A Szvázi Királyságba való belépéskor az útlevélnek további három hónapig kell érvényesnek lennie, és két üres oldalt kell tartalmaznia.
Ideiglenes útlevél: NEM
Személyi igazolvány: NEM
Ideiglenes személyi igazolvány: NEM
Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány: NEM
Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok: NEM úti okmányok
Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány): NEM

Ha a Szvázi Királyságba történő utazás előtt vagy után Dél-Afrikába is terveznek utazást, ez további 2 üres oldal meglétét teszi szükségessé az útlevélben.

Vízum:

Vízum turista célú beutazás esetén: Vízum beszerzése nem szükséges (30 napnál nem hosszabb tartózkodás esetén)

Vám és házikedvencek beutazása:

Házi kedvencek beutaztatására, valamint vám ügyintézésre vonatkozó további kiegészítő információk a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) honlapján találhatóak, angol nyelven:

valamint az alábbi oldalakon: 

További hasznos információ az országról

Pénznem: lilangeni (SZL)=100 cent, árfolyama a dél-afrikai randhoz kötött. Elfogadják a nemzetközi hitel- és bankkártyákat.

Nagyon kevés ATM fogad el nemzetközi bank- és hitelkártyákat. A szállodákban és az éttermekben általában lehetőség van kártyás fizetésre, elfogadják az AmericanExpress, a Master és a Visa kártyákat is. 

Időjárás: Az ország klímája a trópusitól a mérsékelt éghajlatig változik. Az esős időszak október és március között van.

Közegészség, egészségügyi helyzet: 

Ajánlott mindenre kiterjedő utas- és balesetbiztosítás megkötése. Az országban csak az alapvető egészségügyi szolgáltatások elérhetőek. A Dél-afrikai Köztársaságba történő egészségügyi evakuációra van szükség súlyosabb egészségügyi problémák fellépése esetén. Az alacsonyabban fekvő területek maláriával fertőzöttek, emellett a kolera, a veszettség és – édesvizekben – a bilharzia jelent fokozott egészségügyi veszélyt. Indokolt a szokásos higiéniás szabályok fokozott betartása, a malária elleni védekezés és tetanuszoltás.

A dél-afrikai térséget sújtó HIV/AIDS járvány ebben az országban szedi a legtöbb áldozatát, 27,2 %-os a HIV fertőzöttség aránya a felnőtt lakosság körében. A felnőtt fertőzöttek 80% antiretrovirális kezelésben részesül, a gyermekek 64% részesül ilyen kezelésben. A várható élettartam átlagosan 52 évre csökkent.

Nyelv: Az üzleti és hivatali adminisztráció nyelve az angol.

Időzóna: GMT+ 02:00

Nemzeti ünnep: Szeptember 6. Somhlolo függetlenségének napja

Elektromosság: 230 Volt (50 Herz)

Fontos telefonszámok:

Országhívó: +268
Rendőrség: 2404 2221, 999
Mentők: 997
Tűzoltók: 933

Egyéb információt pretoriai külképviseletünk oldalán talál.