Afrika

Mai napon is érvényes: 2022.05.20. 

A külföldre utazás egyéni felelősség, egyéni döntés – a Konzuli Szolgálat utazási tanácsai e döntés meghozatalában nyújtanak segítséget.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre!

Elérhető külképviselet/ek: Felhívjuk a magyar állampolgárok figyelmét, hogy Togoban semmilyen magyar képviselet nincs, ezért az oda utazóknak a konzuli segítség nyújtása rendkívüli nehézségekbe ütközik, és hosszabb időt vesz/vehet igénybe. Ezért javasoljuk, hogy szükség esetén vegyék föl a kapcsolatot az Európai Unió valamely tagállamának képviseletével | Legközelebbi külképviseletünk Ghánában, Accrában van

Aktuális:

2022. 05. 13.
A Covid-19 járvány időszakára vonatkozó utazási tanácsok

A világjárvány miatt kialakult utazási korlátozások frissítése folyamatos, a közölt adatok tájékoztató jellegűek, valamint csak a már hatályba lépett szabályokat tartalmazzák.

Magyarország megfontolásra javasolja az utazást a világjárvány miatt!

Az Európai Bizottság 2021/2056 végrehajtási határozata alapján az Európai Uniós COVID19 védettségi igazolványok a Togói Köztársaság által kiállított COVID19 védettségi igazolványokkal egyenértékűek. Ennek fényében Európai Uniós (nem nemzeti) védettségi igazolvány birtokosait hasonló kedvezmények illetik meg Togói Köztársaság területén, mint a Togói Köztársaság védettségi igazolványának birtokosait. Felhívjuk a Togóba utazni szándékozók figyelmét, hogy az Európai Uniós védettségi igazolvány nem mentesít, és nem eredményez kedvezményt a Togói Köztárasaság be- és kiutazási követelményeinek vonatkozásában. 

Togóba be- illetve kiutazással kapcsolatosan részletes tájékoztatást az alábbi linken találnak:

https://voyage.gouv.tg/#read

a. Be lehet-e utazni az országba? Igen.

Togo 2020. augusztus 1- jével újra nyitotta nemzetközi repülőterét az utasforgalom előtt. 

b. Kell teszt? Igen.

A togói határátlépés követelményei:

 1. A határátlépés követelménye a teljes védettség igazolása. Védettségi igazolás hiányában az utazás megkezdését megelőző 7 napon belül vett negatív PCR teszt eredmény bemutatása szükséges. A teszteredményt az utazás megkezdése előtt regisztráció formájában a következő honlapra szükséges feltölteni: https://voyage.gouv.tg/checkphone
 2. A beutazó személyek számára az arcmaszk viselése javasolt.
 3. A repülőgép elhagyását követően, az országba történő beléptetést megelőzően a teljes védettséggel nem rendelkező utasoknak kötelező alávetnie magát egy Covid-19 tesztnek a reptéri terminálban. A teszt költségét az utasnak online fizetés formájában még az utazás megkezdése előtt a következő linken keresztül szükséges teljesítenie: https://voyage.gouv.tg/pay/fees
 4. Minden Togóba utazó személynek egy mobil applikációt szükséges mobil eszközére letöltenie és aktiválnia a következő honlap segítségével: https://togosafe.gouv.tg/en/home/
 5. A mobiltelefonos applikáció segítségével és iránymutatása szerint a repülőtéri – beléptetéskor levett minta alapján készült – teszt eredmény elkészültéig önkéntes karantén alkalmazása javasolt. Teljes védettséggel rendelkező személyek részére a karantén nem szükséges.
 6. 2021. június 28-tól kezdődően Togoba csupán online (digitális adatbázisban, általában QR kód alapján) ellenőrizhető Covid-19 oltási igazolvánnyal rendelkező személyek léphetnek be. 

Felhívjuk figyelmét arra, hogy a légitársaságok kiegészítő protokollt is alkalmazhatnak a koronavírus járvány megfékezése érdekében, ennek fényében minden utazás megkezdése előtt javasolt a légitársaságok által közölt információk alapos áttekintése!

c. Kell-e regisztrálni? Igen.

Az utazás megkezdését megelőzően kötelező kitölteni a togoi határátlépéshez szükséges online kérdőívet: https://voyage.gouv.tg/?language=en

A kiindulási országban, és/vagy tranzit során is a repülőgépre beszállítás feltétele a regisztráció.

d. Karanténkötelezettség: Van.

A teljes védettséggel nem rendelkező személyek részére a beérkezést követően a repülőtéren levett minta alapján készült teszteredmény beérkezéséig önkéntes karantén javasolt.

e. Üzleti célú beutazás feltétele

Nincs erre vonatkozó kivétel.

f. Esetleges kivételek:

Teljes védettséget igazoló személyek mind az utazás megkezdését megelőző, mind az érkezéskor a repülőtér területén levett minta alapján készült teszt alól mentesülnek.

g. Kiutazás az országból

A Togóból kiutazók határátlépéséhez szükséges követelmények:

 1. A teljes védettséggel nem rendelkező személyek esetén a kiléptetés során az utazás megkezdését megelőző 72 órán belül vett minta alapján készült negatív PCR teszt eredmény szükséges. Kivétel: Ha a teljes togói tartózkodás nem haladja meg a 3 naptári napot, és amennyiben a Togóba érkezéskor a határátlépés során levett minta alapján negatív PCR teszt eredménnyel rendelkezik az utazó.
 2. Teljes védettséggel rendelkező személyek kiutazásához nem szükséges teszteredmény bemutatása.
 3. A nemzetközi repülőtér területére csak testhőmérséklet vizsgálatot követően léphetnek az utasok.
 4. Arcmaszk viselése a repülőtér teljes területén javasolt. 
 5. Online check-in, illetve a repülőtér területén található self check-in automaták igénybe vétele erősen javasolt a személyek közötti fizikai kapcsolat csökkentése érdekében.

2. Beutazás Magyarországra

2022. március 7-én hatályát vesztette a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020. Korm.rendelet, ennél fogva a Magyarországra történő beutazásra vonatkozó korlátozások is megszűntek. A magyarországi beutazás mindenkori szabályaival kapcsolatban az ORFK határrendészeti szervei illetékesek tájékoztatást adni. Az ORFK alábbi oldalán talál bővebb információt:  http://www.police.hu/hu/info/elerhetosegek 

A koronavírussal kapcsolatos információkat http://www.koronavirus.gov.hu/ oldalon találhatják, illetve érdeklődhetnek telefonon belföldről a +36 80 277 455 és a +36 80 277 456, külföldről a +36 1 550 1825-ös telefonszámon vagy elektronikusan a dEcsvRppxmcvnCEkK6TTZJZ5a29yb25hdmlydXNAMTgxOC5odQ== címen. 

A magyar határellenőrzéssel kapcsolatos aktuális információk megtalálhatók: a határátlépéssel kapcsolatos aktuális információk (ORFK) oldalon és érdeklődni lehet a ePpu7cJRW2mma29yb25hdmlydXNAYm0uZ292Lmh1 címen. 

3. Helyi járványügyi szabályok:

A mindennapi életben a közterületeken illetve a lakóhelyen/szálláshelyen kívül a maszk viselése kötelező. Az arcmaszk viselését, illetve a személyek közötti távolságtartást szigorúan betartatják a hatóságok, a szabályok megszegését helyszíni pénzbüntetéssel szankcionálják. 

Ismételten felhívjuk a figyelmet a külföldi utazások regisztrálásának fontosságára: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/regisztralja-kulfoldi-utazasat

Biztonság:

Az ország biztonsági besorolása az I. biztonsági besorolási kategóriába, azaz az utazásra nem javasolt országok listáján található.


Általános biztonsági és politikai helyzet

Az országban magyar külképviselet nem található. Uniós állampolgárként Németország, vagy Franciaország konzulátusához fordulhatnak segítségért és tájékoztatásért.

A fővárosban, Loméban és környékén előfordulhatnak politikai demonstrációk és enyhébb zavargások. Ritkábban az ország egyéb nagyvárosaiban is sor kerülhet tüntetésekre. A demonstrációkat általában előre meghirdetik és ezekről a helyi média is tájékoztatást ad. Mindezek ellenére, ha Loméba utazik, tanúsítson fokozott éberséget, kísérje figyelemmel a helyi média híradásait, illetve kerülje a tömeges felvonulásokat, forgalomkorlátozásokat.

A Burkina Faso-ban tapasztalt terrorista aktivitás ellen fellépő katonai erők a terrorszervezeteket több esetben kényszerítették Burkina Faso területén kívülre. Emiatt Burkina Faso, Csád, Mali és Togo határai mentén több alkalommal történtek terrorcselekmények, emberrablások.

Felhívjuk a Togóba utazók figyelmét, hogy a Togo Burkina Faso-val határos régiójába utazás kiemelkedően magas kockázatot jelent, és az említett észak-togói területre való utazást nem javasoljuk.

2022.05.11-én Togo északi – Burkina Fasoval határos – területén egy katonai támaszpontot jihadista támadás ért. A nagyjából 60 fő nehézfegyverzettel rendelkező terroristával körülbelül 2 órán keresztül zajlott tűzharc, amelynek eredménye képpen 8 katona vesztette életét és 13 megsebesült.

Közbiztonság

Az európainál jóval alacsonyabb általános életszínvonalra tekintettel gyakori az óvatlan turisták meglopása, illetve kirablása. Megkímélheti magát a kellemetlen tapasztalatoktól, ha általános körültekintéssel és gondossággal jár el, legfőképpen a zsúfolt piacokon és utcákon.

Amennyiben autót vezet, csak hatósági egyenruhát viselő személy felszólítására álljon meg, különösen sötétedés után. Sok esetben az útépítések miatt keletkezett forgalmi dugókat, illetve a piros lámpánál való megállást használják ki a tolvajok. Az autók nyitva tartott biztonsági zárát kihasználva kinyitják az autó ajtaját és kiveszik a benne lévő értékeket. Ezért javasoljuk, hogy ha autóval utazik, minden esetben zárja le a biztonsági zárat és parkolás után semmit se hagyjon a gépjárműben.

Javasoljuk, hogy a kiépített, őrzött strandokat használja, de ott is fokozott figyelemmel, körültekintéssel tartózkodjon. Ne hagyja őrizetlenül értéktárgyait a strandon. Sötétedés után egyedül semmiképp se tartózkodjon a tengerparton, társaságban is csak kellő körültekintéssel, lehetőleg az éttermek és bárok területén.

Sötétedés utáni időszakban már ne keljen útra gyalog Lomé városában, inkább hívjon taxit, amely a tömegközlekedés szinte teljes hiányára tekintettel a helyiek körében is megszokott, olcsó megoldás.

Javasoljuk, hogy értéktárgyait lehetőleg ne vigye magával a hoteljén, szálláshelyén kívül (készpénz, csekk- és hitelkártyák, ékszerek, értékes órák, stb). Mobiltelefont, fényképezőgépet és fontos dokumentumokat (különösen az útlevelet, amiről célszerű fénymásolatot készíteni) olyan helyen tartson magánál, ahol nem látható és ahonnan semmiképpen nem lehet ellopni. Ha megtámadják, ne mutasson ellenállást.

Közlekedési baleset esetén, függetlenül attól, hogy ki volt a vétkes, ne maradjon a helyszínen, hanem azonnal keresse fel a legközelebbi rendőrkapitányságot. Közúti baleseteknél mindig számolni kell azzal, hogy egy megrendezett balesetről van szó, amit rablásra használnak fel a tettesek.

Az utak rossz állapotára és a gyér közvilágításra való tekintettel kerülje az utazást Lomén kívül, sötétedés után.

Beutazási és tartózkodási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba: 

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:
IGEN

Az útlevélnek még 6 hónapig kell érvényesnek lennie a Togoba történő beutazást követően.
Ideiglenes útlevél: NEM
Személyi igazolvány: NEM
Ideiglenes személyi igazolvány: NEM
Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány: NEM
Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok: NEM úti okmányok
Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány): NEMKiskorúak beutazása:

A törvényes képviselő nélkül utazó gyermeknek – érvényes útlevelén és vízumán kívül – rendelkeznie kell angol vagy francia nyelven írott szülői hozzájáruló nyilatkozattal. További információkért kérjük, forduljon Togo berlini vagy párizsi nagykövetségéhez

Vízum:

Vízum turista célú beutazás esetén:
Vízum beszerzése szükséges. További információkért kérjük, forduljon Togo berlini vagy párizsi nagykövetségéhez.

Vízum egyéb célú beutazás esetén:
Nem turista célú vízumkérelem benyújtásában Togo berlini vagy párizsi külképviselete illetékes. További információkért kérjük, forduljon Togo berlini vagy párizsi nagykövetségéhez.

A határon ellenőrzik a sárgaláz elleni védőoltás igazolását (nemzetközi oltási könyv), ennek hiányában a beutazást megtagadhatják. Vízumbeszerzés előtt kérjük, érdeklődjenek Togo berlini, párizsi vagy brüsszeli Nagykövetségén.

Házikedvencek beutazása:

A házikedvencek beutazásával kapcsolatban a következő honlapokon tájékozódhat http://portal.nebih.gov.hu/-/kedvtelesbol-tartott-allatok-utaztatasara-vonatkozo-tajekoztato; 
www.pettravel.com/passportnew.cfm 

Vám:

Vámügyintézéssel kapcsolatban számos információ található az alábbi francia nyelvű weboldalon. „Office togolais des recettes” www.otr.tg/index.php/fr

További információért kérjük, forduljon Togo berlini, párizsi vagy brüsszeli nagykövetségéhez.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója

Növényegészségügyi és behozatali előírások változása >>

További hasznos információ az országról

Pénznem:

Az ország hivatalos fizetőeszköze a rögzített árfolyamú afrikai valutaközösségi frank. Az eurót és dollárt bankokban gyorsan és pontosan beváltják, bankkártyákat azonban csak nagyobb hotelekben és éttermekben fogadnak el. Az utcai pénzváltás nem javasolt, különösen a piacok környékén.

A havi minimálbér Togóban körülbelül 30 000 forintnak felel meg. Az élelmiszerárak a Magyarországon megszokotthoz közelítenek, a taxi viszont jóval olcsóbb, nagyjából 1000 CFCA / 10 perc. A taxissal, piaci árussal alkudni elvárt, külföldi ügyfél esetében jellemzően 2-3-szor magasabb árat említenek első alkalommal.

Közegészség, egészségügyi helyzet:

Általános szabályként kiemelten ügyeljen a higiéniára és a tisztaságra. Mindig legyen Önnél palackozott víz, kézfertőtlenítő és a maláriaveszély miatt szúnyogriasztó. Ne igyon forratlan ivóvizet, utcai étkezésnél az átsült, főzött ételeket válassza és kerülje a friss salátákat.

Mivel az ország kiemelten maláriafertőzött terület, illetve magas a hepatitisz és több trópusi betegség előfordulása, utazás előtt feltétlen ajánljuk a Nemzetközi Oltóközpont felkeresését a szükséges védőoltásokról, profilaktikumokról való tájékozódás végett (Országos Epidemiológiai Központ – Nemzetközi Oltóközpont; 1097 Budapest, Gyáli út 2-6., tel.: 215-22-50). 

Közlekedés:

Az utak rossz állapotára és a gyér közvilágításra való tekintettel kerülje az utazást Lomén kívül, sötétedés után.