Afrika

Mai napon is érvényes: 2021.05.11. 

Az országból Magyarországra történő visszatérésre a következő szabályok vonatkoznak >>

A külföldre utazás egyéni felelősség, egyéni döntés – a Konzuli Szolgálat utazási tanácsai e döntés meghozatalában nyújtanak segítséget.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre!

Elérhető külképviselet/ek: Felhívjuk a magyar állampolgárok figyelmét, hogy Togoban semmilyen magyar képviselet nincs, ezért az oda utazóknak a konzuli segítség nyújtása rendkívüli nehézségekbe ütközik, és hosszabb időt vesz/vehet igénybe. Ezért javasoljuk, hogy szükség esetén vegyék föl a kapcsolatot az Európai Unió valamely tagállamának képviseletével | Legközelebbi külképviseletünk Ghánában, Accrában van

Aktuális:

2021. 03. 02.

Magyarország nem javasolja az utazást a világjárvány miatt!

Összhangban a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020 Korm.rendelettel, 2020. szeptember 1-jétől az ország biztonsági besorolása az I. biztonsági besorolási kategóriába, azaz az utazásra nem javasolt országok listájára került. A világjárvány miatt nem javasolja a Külgazdasági és Külügyminisztérium az utazást, de előfordulhat, hogy az halaszthatatlan ügyben mégis szükségessé válik.

a. Be lehet-e utazni az országba?   Igen.

Togo 2020. augusztus 1- jével újra nyitotta nemzetközi repülőterét az utasforgalom előtt. 

b. Kell teszt?    Igen.

A togói határátlépés követelményei:

  1. A határátlépés követelménye az utazás megkezdését megelőző 7 napon belül levett minta alapján készült eredmnegatív PCR teszt  eredménye. A teszteredményt az utazás megkezdése előtt regisztráció formájában a következő honlapra szükséges feltölteni: https://voyage.gouv.tg/checkphone
  2. A beutazó személyek számára az arcmaszk viselése kötelező.
  3. A repülőgép elhagyását követően, az országba történő beléptetést megelőzően minden utas számára kötelező alávetnie magát egy Covid-19 tesztnek a reptéri terminálban. A teszt költségét az utasnak online fizetés formájában még az utazás megkezdése előtt a következő linken keresztül szükséges teljesítenie: https://voyage.gouv.tg/checkphone
  4. Minden Togóba utazó személynek egy mobil applikációt szükséges mobil eszközére letöltenie és aktiválnia a következő honlap segítségével: https://togosafe.gouv.tg/en/home/
  5. A mobiltelefonos applikáció segítségével és iránymutatása szerint a repülőtéri – beléptetéskor levett minta alapján készült – teszt eredmény elkészültéig önkéntes karantén alkalmazása szükséges.

Felhívjuk figyelmét arra, hogy a légitársaságok kiegészítő protokollt is alkalmazhatnak a koronavírus járvány megfékezése érdekében, ennek fényében minden utazás megkezdése előtt javasolt a légitársaságok által közölt információk alapos áttekintése!

c. Kell-e regisztrálni?    Igen.

Az utazás megkezdését megelőzően kötelező kitölteni a togoi határátlépéshez szükséges online kérdőívet: https://voyage.gouv.tg/?language=en

A kiindulási országban, és/vagy tranzit során is a repülőgépre beszállítás feltétele a regisztráció.

d. Karanténkötelezettség:    Van.

A beérkezést követően a repülőtéren levett minta alapján készült teszteredmény beérkezéséig önkéntes karantén javasolt.

e. Üzleti célú beutazás feltétele

Nincs erre vonatkozó kivétel.

f. Esetleges kivételek:

Nincsenek.

g. Kiutazás az országból

A Togóból kiutazók határátlépéséhez szükséges követelmények:

  1. A kiléptetés során az utazás megkezdését megelőző 72 órán belül vett minta alapján készült negatív PCR teszt eredmény szükséges. Kivétel: Ha a teljes togói tartózkodás nem haladja meg a 3 naptári napot, és amennyiben a Togóba érkezéskor a határátlépés során levett minta alapján negatív PCR teszt eredménnyel rendelkezik az utazó.
  2. A nemzetközi repülőtér területére csak testhőmérséklet vizsgálatot követően léphetnek az utasok.
  3. Arcmaszk viselése a repülőtér teljes területén kötelező. 
  4. Online check-in, illetve a repülőtér területén található self check-in automaták igénybe vétele erősen javasolt a személyek közötti fizikai kapcsolat csökkentése érdekében.

2. Beutazás Magyarországra

Magyar állampolgárok Magyarországra történő belépésével kapcsolatban az aktuális információ a következő linken található: klikk ide

A koronavírussal kapcsolatos információkat http://www.koronavirus.gov.hu/ oldalon találhatják, illetve érdeklődhetnek telefonon belföldről a +36 80 277 455 és a +36 80 277 456, külföldről a +36 1 550 1825-ös telefonszámon vagy elektronikusan a XUGqVhj4YZ50a29yb25hdmlydXNAMTgxOC5odQ== címen. 

A magyar határellenőrzéssel kapcsolatos aktuális információk megtalálhatók: Tájékoztatás a határátlépés általános szabályairól (ORFK) és érdeklődni lehet a oefEAvdsDTLGmQMdP4DWhWa29yb25hdmlydXNAYm0uZ292Lmh1 címen. 

Bővebb információ a határátkelők nyitva tartásáról és az engedélyezett forgalom típusáról: klikk ide

Méltányossági kérelem a Magyarországra történő beutazáshoz: https://ugyintezes.police.hu/meltanyossagi-kerelem

3. Helyi járványügyi szabályok:

A mindennapi életben a közterületeken illetve a lakóhelyen/szálláshelyen kívül a maszk viselése kötelező. Az arcmaszk viselését, illetve a személyek közötti távolságtartást szigorúan betartatják a hatóságok, a szabályok megszegését helyszíni pénzbüntetéssel szankcionálják. 

Ismételten felhívjuk a figyelmet a külföldi utazások regisztrálásának fontosságára: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/regisztralja-kulfoldi-utazasat

Biztonság:

Összhangban a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020 Korm.rendelettel, az ország biztonsági besorolása az I. biztonsági besorolási kategóriába, azaz az utazásra nem javasolt országok listájára került.


Általános biztonsági és politikai helyzet

Az országban magyar külképviselet nem található. Uniós állampolgárként Németország, vagy Franciaország konzulátusához fordulhatnak segítségért és tájékoztatásért.

A véres és azóta is vitatott eredménnyel záródó 2005. évi elnökválasztás óta viszonylagos nyugalom honol Togóban, amelynek megteremtésére és fenntartására az immáron harmadszor megválasztott elnök komoly erőfeszítéseket fordít. Ennek ellenére a fővárosban, Loméban és környékén előfordulhatnak politikai demonstrációk és enyhébb zavargások. Ritkábban az ország egyéb nagyvárosaiban is sor kerülhet tüntetésekre. A demonstrációkat általában előre meghirdetik és ezekről a helyi média is tájékoztatást ad. Mindezek ellenére, ha Loméba utazik, tanúsítson fokozott éberséget, kísérje figyelemmel a helyi média híradásait, illetve kerülje a tömeges felvonulásokat, forgalomkorlátozásokat.

2017. augusztus 19-én a katonaság több városban is összecsapott ellenzéki tüntetőkkel. Az ellenzéki párt „50 év túl hosszú idő” elnevezéssel több városban szervezett felvonulást, melyen ezrek vettek részt országszerte. A hadsereg könnygázzal oszlatta a tüntető tömeget a fővárosban, ám egy Lométól 340 km-re fekvő községben már éles fegyvereket vetett be, amelynek következtében két ember meghalt.

2017. szeptember 20-án Loméban a tüntetőkkel szemben könnygázt, gumibotot és éles lőszert is bevetettek a hatóságok a tömegoszlatáshoz. Egy fiatalkorú fiú áldozata volt a hatóságok, és a tüntetők közötti összecsapásnak.

2017. október 18-án a kormányellenes tüntetők barikádokat emeltek a fővárosban Lomé-ban, ahol a hatóságok éles fegyvert is bevetettek. Az összecsapások egy polgári áldozatot követeltek, illetve 60 személyt tartóztattak le, amíg Sokodéban, Togo második legnagyobb városában három halálos áldozattal számoltak.

A 2018 december 20-án megtartott parlamenti választásokat követően is több alkalommal tartottak tömeges tüntetéseket a kormányellenes pártok, melyek a hatóságokkal való összecsapásokba torkollottak.

Kérjük továbbra is, hogy kerüljék a tömeges felvonulásokat, csoportosulásokat.  

A Burkina Faso-ban tapasztalt terrorista aktivitás ellen fellépő katonai erők a terrorszervezeteket több esetben kényszerítették Burkina Faso területén kívülre. Emiatt Burkina Faso, Csád, Mali és Togo határai mentén több alkalommal történtek terrorcselekmények, emberrablások.

Felhívjuk a Togóba utazók figyelmét, hogy a Togo Burkina Faso-val határos régiójába utazás kiemelkedően magas kockázatot jelent, és az említett észak-togói területre való utazást nem javasoljuk.

Közbiztonság

Az európainál jóval alacsonyabb általános életszínvonalra tekintettel azonban gyakori az óvatlan turisták meglopása, illetve kirablása. Megkímélheti magát a kellemetlen tapasztalatoktól, ha általános körültekintéssel és gondossággal jár el, legfőképpen a zsúfolt piacokon és utcákon.

Amennyiben autót vezet, csak hatósági egyenruhát viselő személy felszólítására álljon meg, különösen sötétedés után. Sok esetben az útépítések miatt keletkezett forgalmi dugókat, illetve a piros lámpánál való megállást használják ki a tolvajok. Az autók nyitva tartott biztonsági zárát kihasználva kinyitják az autó ajtaját és kiveszik a benne lévő értékeket. Ezért javasoljuk, hogy ha autóval utazik, minden esetben zárja le a biztonsági zárat és parkolás után semmit se hagyjon a gépjárműben.

Javasoljuk, hogy a kiépített, őrzött strandokat használja, de ott is fokozott figyelemmel, körültekintéssel tartózkodjon. Ne hagyja őrizetlenül értéktárgyait a strandon. Sötétedés után egyedül semmiképp se tartózkodjon a tengerparton, társaságban is csak kellő körültekintéssel, lehetőleg az éttermek és bárok területén.

Sötétedés utáni időszakban már ne keljen útra gyalog Lomé városában, inkább hívjon taxit, amely a tömegközlekedés szinte teljes hiányára tekintettel a helyiek körében is megszokott, olcsó megoldás.

Javasoljuk, hogy értéktárgyait lehetőleg ne vigye magával a hoteljén, szálláshelyén kívül (készpénz, csekk- és hitelkártyák, ékszerek, értékes órák, stb). Mobiltelefont, fényképezőgépet és fontos dokumentumokat (különösen az útlevelet, amiről célszerű fénymásolatot készíteni) olyan helyen tartson magánál, ahol nem látható és ahonnan semmiképpen nem lehet ellopni. Ha megtámadják, ne mutasson ellenállást.

Közlekedési baleset esetén, függetlenül attól, hogy ki volt a vétkes, ne maradjon a helyszínen, hanem azonnal keresse fel a legközelebbi rendőrkapitányságot. Közúti baleseteknél mindig számolni kell azzal, hogy egy megrendezett balesetről van szó, amit rablásra használnak fel a tettesek.

Az utak rossz állapotára és a gyér közvilágításra való tekintettel kerülje az utazást Lomén kívül, sötétedés után.

Beutazási és tartózkodási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba: 

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:
IGEN

Az útlevélnek még 6 hónapig kell érvényesnek lennie a Togoba történő beutazást követően.
Ideiglenes útlevél: NEM
Személyi igazolvány: NEM
Ideiglenes személyi igazolvány: NEM
Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány: NEM
Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok: NEM úti okmányok
Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány): NEMKiskorúak beutazása:

A törvényes képviselő nélkül utazó gyermeknek – érvényes útlevelén és vízumán kívül – rendelkeznie kell angol vagy francia nyelven írott szülői hozzájáruló nyilatkozattal. További információkért kérjük, forduljon Togo berlini vagy párizsi nagykövetségéhez

Vízum:

Vízum turista célú beutazás esetén:
Vízum beszerzése szükséges. További információkért kérjük, forduljon Togo berlini vagy párizsi nagykövetségéhez.

Vízum egyéb célú beutazás esetén:
Nem turista célú vízumkérelem benyújtásában Togo berlini vagy párizsi külképviselete illetékes. További információkért kérjük, forduljon Togo berlini vagy párizsi nagykövetségéhez.

A határon ellenőrzik a sárgaláz elleni védőoltás igazolását (nemzetközi oltási könyv), ennek hiányában a beutazást megtagadhatják. Vízumbeszerzés előtt kérjük, érdeklődjenek Togo berlini, párizsi vagy brüsszeli Nagykövetségén.

Házikedvencek beutazása:

A házikedvencek beutazásával kapcsolatban a következő honlapokon tájékozódhat http://portal.nebih.gov.hu/-/kedvtelesbol-tartott-allatok-utaztatasara-vonatkozo-tajekoztato; 
www.pettravel.com/passportnew.cfm 

Vám:

Vámügyintézéssel kapcsolatban számos információ található az alábbi francia nyelvű weboldalon. „Office togolais des recettes” www.otr.tg/index.php/fr

További információért kérjük, forduljon Togo berlini, párizsi vagy brüsszeli nagykövetségéhez.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója

Növényegészségügyi és behozatali előírások változása >>

További hasznos információ az országról

Pénznem:

Az ország hivatalos fizetőeszköze a rögzített árfolyamú afrikai valutaközösségi frank (1 Euro = 655,957 FCFA / CFCA). Az eurót és dollárt bankokban gyorsan és pontosan beváltják, bankkártyákat azonban csak nagyobb hotelekben és éttermekben fogadnak el. Az utcai pénzváltás nem javasolt, különösen a piacok környékén.

A havi minimálbér Togóban 60 000 CFCA, amely körülbelül 30 000 forintnak felel meg. Az élelmiszerárak a Magyarországon megszokotthoz közelítenek, a taxi viszont jóval olcsóbb, 1000 CFCA / 10 perc. A taxissal, piaci árussal alkudni elvárt, külföldi láttán jellemzően 2-3-szor magasabb árral indítanak.

Közegészség, egészségügyi helyzet:

Általános szabályként kiemelten ügyeljen a higiéniára és a tisztaságra. Mindig legyen Önnél palackozott víz, kézfertőtlenítő és a maláriaveszély miatt szúnyogriasztó. Ne igyon forratlan ivóvizet, utcai étkezésnél az átsült, főzött ételeket válassza és kerülje a friss salátákat.

Mivel az ország kiemelten maláriafertőzött terület, illetve magas a hepatitisz és több trópusi betegség előfordulása, utazás előtt feltétlen ajánljuk a Nemzetközi Oltóközpont felkeresését a szükséges védőoltásokról, profilaktikumokról való tájékozódás végett (Országos Epidemiológiai Központ – Nemzetközi Oltóközpont; 1097 Budapest, Gyáli út 2-6., tel.: 215-22-50). 

Közlekedés:

Az utak rossz állapotára és a gyér közvilágításra való tekintettel kerülje az utazást Lomén kívül, sötétedés után.