Afrika

Mai napon is érvényes: 2021.05.11. 

Az országból Magyarországra történő visszatérésre a következő szabályok vonatkoznak >>

A külföldre utazás egyéni felelősség, egyéni döntés – a Konzuli Szolgálat utazási tanácsai e döntés meghozatalában nyújtanak segítséget.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre!

Elérhető külképviselet: Nagykövetség és Konzuli Hivatal Tunisz

Aktuális:

2021. 05. 07.
1. Magyarország nem javasolja az utazást a világjárvány miatt! 

Összhangban a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020 Korm.rendelettel, 2020. szeptember 1-jétől az ország biztonsági besorolása az I. biztonsági besorolási kategóriába, azaz az utazásra nem javasolt országok listájára került. A világjárvány miatt nem javasolja a Külgazdasági és Külügyminisztérium az utazást, de előfordulhat, hogy az halaszthatatlan ügyben mégis szükségessé válik.

2. A világjárvány miatt az alábbi korlátozó intézkedések mellett lehet beutazni az országba: 

a. Be lehet-e utazni az országba? Igen

b. Kell-e teszt? Igen

72 óránál nem régebbi negatív RT-PCR teszt bemutatása beszállás előtt.

c. Kell előzetes regisztrálás: Igen, a https://app.e7mi.tn linken.

Az oldalon található két nyomtatványt (egészségügyi, illetve karantén kötelezettséget igazoló adatlap) kitöltés után ki kell nyomtatni és aláírni. Ezeket a dokumentumokat beszállás előtt és  megérkezéskor be kell mutatni a tunéziai hatóságoknak. Ezen túlmenően az utazó le kell, hogy töltsön egy applikációt a mobiltelefonjára, amivel a tunéziai hatóságok ellenőrizni tudják az önkéntes karatén betartását.

d. Oltás/védettségi igazolvány: Oltási kötelezettség nincs.

2021. május 3-tól a 2. oltást már felvett, illetve a COVID-fertőzésen átesett és 1 oltást megszerzett utasok mentesülnek a hatóságok által kijelölt szállodában letöltendő karantén alól, amennyiben ezt a saját országuk által kiállított hivatalos igazolással bizonyítani tudják. Ugyanakkor a 7 napos karantént a saját maguk által kiválasztott ingatlanban (szállodában) le kell tölteni.

e. Karanténkötelezettség: Van 

A repülés/hajóút előtt be kell mutatni a 72 óránál nem régebbi, negatív RT-PCR tesztet, a kötelező 7 nap karantén letöltésére alkalmas szállásfoglalást (EÜ Minisztérium által kijelölt hotelekben). Regisztrálni szükséges egy RT-PCR teszt elvégzésére, amit a karantén 5. napján lehet elvégeztetni. A tunéziai kormány a koronavírus gyors terjedésére tekintettel április 18-tól bevezetett szigorúbb intézkedéseit (várhatóan) május 16-ig az alábbi módosításokkal meghosszabbította:

A külföldről érkező utasoknak a 72 óránál nem régebbi, negatív RT-PCR teszt bemutatásán kívül 7 napos kijelölt hotel karanténba kell vonulniuk, majd az 5. és 7. nap között, sajátköltségen RT-PCR tesztet kell végeztetni. A fenti intézkedés alól kivételt képeznek az alábbi kategóriákba tartozó személyek, akik számára engedélyezett, hogy a karantént lakóhelyükön töltsék le:

 • azok a személyek, akik megkapták a koronavírus elleni oltás mindkét adagját, vagy azok a betegségből már felgyógyult utasok, akik megkapták az oltás első adagját, amennyiben ezt okirattal igazolják
 • kísérő nélküli kiskorúak, és az olyan beoltott személyek, akik kiskorút kísérnek
 • a csoportos, szervezett utazáson vagy Inclusive Tours rendszerben érkező utasok a Turisztikai Minisztérium által jóváhagyott protokoll szerint
 • azok a személyek, akik kórházi kezelésre érkeztek Tunéziába (beutaló alapján, az illetékes hatóságokkal együttműködve)
 • olyan személyek, akik különleges elbánást igényelnek (pl. fogyatékkal élők, idős személyek)
 • tunéziai és külföldi diplomaták
 • olyan delegációk tagjai, melyek maximum 5 napos tartózkodásra érkeznek az országba
 • A fentiekben felsorolt személyeken érkezésükkor szúrópróba szerűen (TDR-antigén) gyorstesztet végezhetnek a járványügyi hatóságok. Amennyiben ez a tesztvizsgálat pozitív eredményt ad, abban az esetben az érintett utast kijelölt karanténközpontba szállítják.

Azon utasok esetén, akik  charter járatokkal, csoportos, szervezett utazáson vesznek részt vagy egyszerre foglalták le repülőjegyüket egy menetrendszerinti járaton transzferrel, szállodafoglalással, ellátással együtt (Inclusive Tours), továbbra is engedélyezett a belépés az alábbi feltételekkel:

 • A beszállást megelőző, 72 óránál nem régebbi negatív RT-PCR teszt bemutatása.
 • Az utasoknak a Tunézia területére történt érkezést követően a csoport tagjaival együtt kell maradnia (transzfer, szálláshelyen belül és kívül), csak a szervezett kirándulásukon vehetnek részt. Emellett az előírt egészségügyi szabályok betartása továbbra is kötelező.

f. Üzleti célú beutazás feltétele: 

Ugyanazok a szabályok érvényesek, mint az átlag utazókra 

g. Esetleges kivételek: 

Diplomáciai személyzet és azok családtagjai.

h. Kiutazás az országból: 

Az ország elhagyásának általában nem feltétele a beszállás előtti negatív PCR-teszt bemutatása, de ezt a légitársaságok, ill. a hajózási cégek saját maguk, önállóan dönthetik el. Így mindenképpen ajánlott az utazás megkezdése előtt érdeklődni az adott utazási társaságnál. 

A Tunisair légitársaság bejelentette, hogy április 19-től a Tunéziából Olaszországba utazóknak is szükséges az országba történő belépést megelőző 48 óránál nem régebbi, negatív RT-PCR teszt bemutatása.

i. Beutazás Magyarországra:

Magyar állampolgárok Magyarországra történő belépésével kapcsolatban az aktuális információ a következő linken található: klikk ide

A koronavírussal kapcsolatos információkat http://www.koronavirus.gov.hu/ oldalon találhatják, illetve érdeklődhetnek telefonon belföldről a +36 80 277 455 és a +36 80 277 456, külföldről a +36 1 550 1825-ös telefonszámon vagy elektronikusan a CBpTPHUbYCrTXXHIz4NO2ja29yb25hdmlydXNAMTgxOC5odQ== címen. 

A magyar határellenőrzéssel kapcsolatos aktuális információk megtalálhatók: Tájékoztatás a határátlépés általános szabályairól (ORFK) és érdeklődni lehet a yFbLIJGpxWe2gGa29yb25hdmlydXNAYm0uZ292Lmh1 címen. 

Bővebb információ a határátkelők nyitva tartásáról és az engedélyezett forgalom típusáról: klikk ide

Méltányossági kérelem a Magyarországra történő beutazáshoz: https://ugyintezes.police.hu/meltanyossagi-kerelem

3. Egyéb szabályok, információk:

 • A tunéziai kormány 2021. május 9-től május 16-a éjfélig, egyhetes, országos egészségügyi zárlatot (karantént) rendelt el. Ez idő alatt kizárólag a létfontosságú szektorok (pl.: egészségügyi intézmények, élelmiszerboltok, patikák) tartanak nyitva, illetve működnek továbbra is rendeltetésszerűen. A személyautók este hét és reggel öt óra között nem közlekedhetnek. A kormányzóságok közötti mozgás csak rendkívül indokolt esetben lehetséges. Betiltottak minden tömegmegmozdulást, valamint a kulturális rendezvényeket is.
 • A tunéziai kormány a 2021. április 9-től bevezetett intézkedéseket az országba történő belépés tekintetében várhatóan május 16-ig meghosszabbította. Módosítás a kötelező karantén letöltésének időtartamában és feltételeiben történt. 
 • A Közlekedési Minisztérium bejelentése szerint a koronavírus új változat elterjedésének megakadályozása érdekében május 3-16. között ideiglenesen felfüggesztik a külföldről érkező utasok La Goulette (Tunisz) kikötőbe történő belépését.
 • A Tunisair nemzeti légitársaság 2021. május 3-tól (hétfő) a Tunéziába érkező utasok részére az alábbi kötelező járványügyi protokollt vezette be:
 1. Beszállás előtt be kell mutatni a 72 óránál nem régebbi, negatív RT-PCR tesztet, ami alól a 12 évnél fiatalabb gyermekek mentesülnek. Ennek hiányában az adott személyt kizárják az utazásból Érkezéskor ugyanezt a tesztet át kell adni a hőmérsékletet ellenőrző reptéri járványügyi szervek képviselőinek.
 2. Tunéziába érkezéskor a repülőtéren gyorstesztet végeznek el minden utason.
 3. Beszállás előtt szintén be kell mutatni a kötelező, 7 napos karantén letöltésére alkalmas, saját költségen előre kifizetett szállásfoglalást, aminek hiányában az utastól megtagadják a beszállást.  (EÜ Minisztérium által kijelölt hotelekben). Regisztrálni szükséges 
 4. A kötelező karantén 5. napján saját költségen, RT-PCR tesztet lehet egy oltóponton végezni. Amennyiben ennek eredménye negatív, a karantén lerövidíthető. 
 5. A https://app.e7mi.tn linken található két nyomtatványt (egészségügyi, illetve karantén kötelezettséget igazoló adatlap) kitöltés után ki kell nyomtatni és aláírni. Ezeket a dokumentumokat beszállás előtt és  megérkezéskor be kell mutatni a tunéziai hatóságoknak.
 • Azon tunéziai régiókban, kerületekben, ahol a vírus terjedésének szintje magas, teljes ki-és belépési korlátozások várhatók.
 • Az egészségügyi miniszter bejelentette, hogy az RT-PCR tesztek árát 209 TND-ről (2020 márciusától ezen az áron végezték a teszteket), 170 TND összegre csökkentették ez év áprilistól.
 • Tunéziában április hó közepén az oltási központok száma országszerte a kezdeti 25-ről 32-re emelkedett.
 • Felhívjuk a Tunéziába látogató magyar állampolgárok figyelmét arra, hogy 2021. április 13-án megkezdődik a muzulmán böjti hónap, a Ramadán, amely 1 hónapig tart. Ezen időszak alatt kora reggeltől napnyugtáig mindenképpen kerülendő az utcán, köztereken történő étel- vagy italfogyasztás. Az öltözködés terén is tartózkodni kell a kihívó öltözködéstől, így például nők számára minimum a könyékig érő ing vagy blúz ajánlott, mellőzzék a mini szoknya és forró nadrág viselését és még a férfiak is esetleg mondjanak le a rövidnadrágról, amennyiben elhagyják a szálláshelyüket. Mivel a muzulmánoknak az ételről, italról és élvezeti szerekről kell lemondaniuk a napkeltétől napnyugtáig tartó időszakban, a helyi lakosok a szokásosnál is érzékenyebben reagálhatnak, és provokációnak vehetnek minden olyan megnyilvánulást, mely megzavarhatja a ramadán betartását. A közlekedés során is ajánlott fokozottabb elővigyázatosságot tanúsítani, különösen a naplementét közvetlenül megelőző időszakban, amikor a muzulmán hívők  a szokásosnál is sietősebben igyekeznek otthonukba, hogy még  naplemente előtt és az étkezés idejére hazaérjenek.”
 • Kül- és beltéren is kötelező a maszkhasználat és a szociális távolságtartás betartása. Kijárási korlátozás van érvényben este 22 óra és reggel 5 óra közötti időszakban (a kormányzóságok saját területeiken a fertőzések számának függvényében módosíthatják a kijárási tilalom időszakát), emellett megtiltottak minden magán- és nyilvános összejövetel. A koronavírus különböző (ún. brit) variánsának terjedésére tekintettel több kormányzóságban (Sidi Bouzid, Kef, Zaghouan, Bizerte, Manouba) április eleje óta szigorú helyi korlátozások (pl. mecsetek, iskolák, kávézók és az éttermeket bezárása) léptek érvénybe.
 • Az algériai hatóságok február 23-án lezárták a Tunéziával határos szárazföldi határátkelőhelyeket.
 • A Köztársasági Elnök a 2015. november 24-én meghirdetett - egész Tunéziára kiterjedő - rendkívüli állapotot 2020. december 26-tól számított újabb hat hónapos időtartamra, 2021. június 23-ig meghosszabbította.  
 • Tunéziában az egész országra kiterjedő éjszakai kijárási tilalom van érvényben este 22.00 órától másnap reggel 5.00 óráig.

Tunézia 2020. december 24-től bizonytalan ideig leállította a légiközlekedést Dániával. Ezt megelőzően a koronavírus egyik mutáns változatának felbukkanása, illetve a koronavírusjárvány újabb berobbanása miatt a tunéziai Közlekedési Minisztérium 2020. december 21-től felfüggesztette a légiközlekedést Nagy-Britanniával, Dél-Afrikával és Ausztráliával. Azok a légiutasok, akik ezekben az országokban tartózkodtak, vagy tranzitáltak, nem utazhatnak be Tunéziába.

A Tunisair nemzeti légitársaság 2020. december 25-től a Brüsszelbe utazó utasok számára kötelezővé teszi a tunéziai beszállást megelőzően negatív, kevesebb mint 48 órás PCR-teszt bemutatását (az állandó belgiumi lakhellyel rendelkező lakosok mentesülnek az új intézkedés alól). A 2020. december 3-án bevezetett intézkedések továbbra is érvényben vannak.

Kérjük, hogy a napról-napra változó helyzet miatt az utazás megszervezése és az utazás időtartama alatt is folyamatosan tájékozódjanak a Tunéziában érvényes egészségügyi előírásokról, utazási feltételekről a Konzuli Szolgálat utazási tanácsok menüpontjában és a nagykövetségünk Facebook oldalán, illetve Nagykövetségünk honlapján.

Az idegenforgalomban és a vendéglátó egységek által alkalmazandó járványügyi intézkedésekről kérjük tájékozódjon a tunéziai hatóságoknál (Tunéziai Nemzeti Idegenforgalmi Hivatal 1051 Budapest, Bajcsy-Zsilinszky út 12. II/212; Tel: (06 1) 267 5569; E-mail: tSMWsAjQwQqDWkHZ72MmGDzQb250dEBvbnR0LnRvdXJpc20udG4=; Web: www.discovertunisia.comwww.facebook.com/DiscoverTunisiacom, Budapesti Tunéziai Nagykövetség: Tel.:336.16.16/17; e-mail: cJwWTxYAhkjKbq40Nm2YXQuYnVkYXBlc3RAdC1vbmxpbmUuaHU=) emellett  a tuniszi magyar nagykövetség is folyamatos tájékoztatást nyújt a honlapján, illetve a facebook oldalán (E-mail: DuPiIoVNbadkPXTVR92JN2m2khNbWlzc2lvbi50dW5AbWZhLmdvdi5odQ==; Fb-oldal: @HunEmbassy.Tunis)

Tunéziában a következő zöld számon lehet érdeklődni az aktuális járványügyi intézkedésekről: 00216 80 10 11 11.

A tunéziai járványügyi hatóságok megtették a szükséges intézkedéseket a COVID-19 járvány kezelésére. Az állami kórházak többsége ki van jelölve vírusfertőzött személyek ápolására, emellett tunéziai magánklinikák is gondoznak vírusos betegeket, de ő az szolgáltatásaik fizetősek. 

A tunéziai járványügyi hatóságok megtették a szükséges intézkedéseket a COVID-19 járvány kezelésére. Jelenleg már 53 állami kórház fogad vírusfertőzött személyeket. Emellett tunéziai magánklinikák is ápolnak vírusos betegeket, de ő az szolgáltatásaik fizetősek. 

Az állampolgárok rendelkezésére bocsájtottak két, éjjel-nappal hívható ingyenes számot („190” + 80101919), amelyeken bárki bejelentést tehet, amennyiben koronavírusos megbetegedést tapasztal a környezetében. A tunéziai Egészségügyi Minisztérium Facebook oldalán folyamatosan frissítik a COVID-19 járvánnyal kapcsolatos információkat. 

A tuniszi magyar nagykövetség változatlanul fogadja az itt élő magyar állampolgárok üzeneteit a GtBIHncGDKLm9DmgQQTMTJbWlzc2lvbi50dW5AbWZhLmdvdi5odQ== vagy konzuli ügyekben a BkxXwFFTsGpCP8MOATENZzY29uc3VsYXRlLnR1bkBtZmEuZ292Lmh1 e-mail címeken.

A COVID-19 járvánnyal kapcsolatosan létrehozott tunéziai tájékoztató honlapok:

Biztonság:

Összhangban a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020 Korm.rendelettel, az ország biztonsági besorolása az I. biztonsági besorolási kategóriába, azaz az utazásra nem javasolt országok listájára került.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium javasolja, hogy az országba utazó magyar állampolgárok különös körültekintéssel készüljenek fel utazásukra, tanúsítsanak fokozott elővigyázatosságot az utazás idején, ott tartózkodásuk során kerüljék a tömegrendezvényeket, csoportosulásokat, a mecsetek környékét (különösen a pénteki főimák időszakában és azt követően) és Nagy-Tunisz periferikus lakónegyedeit (Manouba, Ben Arous).

Felhívjuk a magyar állampolgárok figyelmét, hogy a szükségállapot, valamint az emiatt megszigorított rendőri és hatósági ellenőrzések a repülőtereken a várakozási idő jelentős meghosszabbodásával járhatnak együtt. A rendszeres ellenőrzések miatt a Tunisz városában, valamint az országban történő közlekedés is körülményesebb a szükségállapot ideje alatt.

Továbbra is határozottan tanácsoljuk, hogy magyar állampolgárok NE utazzanak Jendouba, Kasserine és Kef kormányzóságokba, amelyek az ország észak-nyugati részén, a tunéziai-algériai határhoz közel vannak, valamint Sidi Bouzid kormányzóságba, illetve a déli, líbiai határrégióban fekvő Medenine és Tataouine kormányzóságok területére. Az ország kiemelten fenyegetettnek ítélt körzetei Kasserine, Kef, Jendouba, Sidi Bouzid kormányzóságokban 2013 óta katonai műveleti területnek minősülnek.

Továbbra sem kizárt terrorista akciók lehetősége a déli kormányzóságok (fokozott kockázat), továbbá az ország középső, Algériával határos területein, és északi, észak-nyugati, kormányzóságaiban (utóbbiak területén a fenyegetettség magas szintje permanens).

A tengerparti turisztikai üdülőkörzetek eddig is hatékony védelmét tovább erősítették a hatóságok, ezekben a körzetekben a nyugalom jelenleg is biztosított. Djerba közvetlen üdülő-övezete továbbra is jól védettnek tekinthető, ennek ellenére a Djerba szigetén üdülőknek fokozott óvatosságot javasolunk. 

Bűnözés

A külföldi állampolgárok sérelmére elkövetett bűncselekmények száma – a tunéziai hatóságoknak a turizmusra fordított kiemelt figyelmének köszönhetően – a forradalmat követő időszakban sem növekedett ugrásszerűen, saját tapasztalataink alapján. A turisztikai zónákat megfelelően biztosítják. A turisztikai központokat, szállodákat folyamatos megfigyelés alatt tartják (hadsereg és Nemzeti Gárda). A jelzettektől függetlenül javasoljuk nyaralás során az óvatosságot és éberséget.

Ha lopás történik, úgy feltétlenül kérjék meg a szállodát, hogy hívjon rendőrt, vagy menjenek be az idegenvezetővel a helyi rendőrőrsre és készíttessenek „attestation de vol” nyilatkozatot (rendőrségi jegyzőkönyvet), amelyben valamennyi ellopott értéktárgyat fel kell  tüntetni. A magyarországi biztosító társaságok számára ez elengedhetetlen. A rendőrségnek kötelessége az igazolás kiadása, ehhez ragaszkodjanak. Ezt követően, kérjük, azonnal vegyék fel a kapcsolatot a tuniszi Magyar Nagykövetséggel (+216/71780544; ügyeleti szám: +216/98222339). Útlevél eltulajdonítása esetén  a hazautazáshoz feltétlenül szükségük lesz  „ideiglenes útlevélre”, amit a Tuniszi nagykövetség állít ki. Ehhez személyesen kell megjelenni a külképviseleten, 2 db fényképpel. Az útlevél kiállítását a nagykövetségen meg lehet várni.

Segélyhívószámok:

Rendőrség: 197
Tűzoltóság: 198
Mentők: 71335500
Tudakozó: 1200

Nem ajánlatos utcai ismeretségek alapján közös programokba bonyolódni, annak ellenére, hogy a tunéziaiak többsége jelenleg is kimondottan barátságosan viszonyul a turistákhoz. Ugyancsak nem javasolt szállodában nőismeretséget kötni, ennek fordítottja pedig még inkább igaz: különösen uniós tagságunk óta megnőtt a szakképzettség nélküli fiatal tunéziai férfiak - általában szállodai alkalmazottak és a bazárokban működő árusok – érdeklődése a magyar hölgyek iránt. Az elmúlt évek belső (és külpolitikai) folyamatainak hatására a tendencia kiterjedt a fiatal tunéziai diplomásokra is.

Mindenütt kerüljék a túlzottan kihívó viselkedést és öltözködést, lehetőség szerint a szálláshelyen kívül, nyilvános helyeken ne fogyasszanak szeszes italokat. A  böjti hónapban (ramadán) különösen érdemes figyelni a viselkedési normák betartására, tartózkodjanak nyilvános helyszíneken napközben az étkezéstől, a szeszes italok fogyasztásától a napi böjt lejártát követően is.

Házasságipar

A Tunéziára (is) oly jellemző „házasságipar” egyre jelentősebb méreteket ölt, ezt a formát az illegális migrációt kiváltó hatékony eszköznek tekintve az utóbbi tizenöt évben a tökélyre fejlesztették a tunéziai fiatalok az EU tagállamok vonatkozásában. A magyar relációt tekintve, a beadott beutazási kérelmek mintegy 90%-át ún. vegyes-házaspárok, vagy házasságra készülő „vegyes-párok” tunéziai tagjai nyújtják be.

Az utóbbi években megfigyelhető, hogy a házasságipar által „megérintett” magyar hölgyekhez hasonlóan tunéziai fiatal férfiak is internetes portálokon egyeztetnek a számukra fontos témakörben, a helyi szlengben "Bezness"- nek nevezett házasságipar területén (a "Bezness"- hez részletes viselkedési kódexet dolgoztak ki meglehetősen rafinált formában). A valószínűsíthetően tunéziai fiatalok által külföldi szerverekről üzemeltetett portálokon a blog-bejegyzések arról tanúskodnak, hogy a fiatal, rendszerint szakképzetlen és munkával nem rendelkező, Tunézia elmaradott területein, vagy Európában (általában Olaszországban, de előfordulnak Franciaországból érkezett bejegyzések is) rendezetlen háttérrel (illegálisként „sans papier”) élő férfiak egyértelműen migrációs szándékkal keresik magyar hölgyek ismeretségét. Céljuk, bejutásuk biztosítása a Schengen övezetbe, vagy ottani tartózkodásuk legalizálása.

A bejegyzésekből kitűnik az is, hogy a „magyar feleség” csak egy lehetőség a sok közül – a „konzultációk” azt is egyértelművé teszik, hogy az „érdekeltek” egymás között ajánlgatják a különböző Schengen-államokban nőismeretség terén adódó lehetőségeket – a cél az övezet államaiban adódó kiskapuk, a leggyengébb láncszem felderítése.

Az elmúlt évek során tapasztalt új jelenség, hogy a „házasságkötés” kizárólag „internetes ismeretségen” alapul, a két fél között kommunikációt a Google fordító program „biztosítja”. (A házasulandók nem egy esetben a házasságkötést megelőző napokban találkoznak első ízben személyesen).  A fentiekhez hasonló módon kifinomult módszerekkel igyekeznek egyedülálló, vagy elvált hölgyeket Facebook oldalakon, Skype segítségével „felderíteni”. Gyakorlatilag kiindulási pontként szinte minden esetben a migrációs szándék motivál. Bizonyos jelek arra utalnak, hogy Magyarországon is szervezett formákat ölt az internetes „házasságközvetítés”.

Viszonylag új momentumként jelentkezik, hogy tunéziai fiatalok a schengeni övezetben tevékenykedő magyar hölgyek ismeretségét keresik (Olaszországban, Svédországban, Németországban stb.), vagy Németországban működő magyar (általában „munkaközvetítéssel” is foglalkozó) cégeken keresztül igyekeznek beutazási engedélyekhez jutni.

A fennálló kockázatok és a lehetséges terror-műveletek miatt nyomatékkal kérjük a tunéziai házasságkötésre készülő, magyar állampolgárságú hölgyeket egyénileg tervezett tunéziai látogatásaik körültekintő mérlegelésére. A házasságkötésre készülők tunéziai partnerei rendszerint az ország „forró” körzeteiből származnak, odautazásukkal személyes biztonságukat, testi épségüket is veszélyeztetik.   

Beutazási, tartózkodási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba: 

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:
IGEN

Az útlevélnek még 3 hónapig kell érvényesnek lennie a Tunéziából történő kiutazás után.
Ideiglenes útlevél: NEM
Személyi igazolvány: NEM
Ideiglenes személyi igazolvány: NEM
Régi típusú (könyv formátumú) személyi igazolvány: NEM
Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok: NEM úti okmányok
Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány): NEMKiskorúak beutazása: 

1.Amennyiben a kiskorú gyermekek mindkét szülője magyar állampolgár és mindketten elkísérik a gyerekeiket külföldre, értelemszerűen nincs szükség szülői beleegyező nyilatkozatra a tunéziai hatóságok felé. 

2. Amennyiben a vér szerinti apa tunéziai állampolgár és Tunéziában él és a magyar állampolgárságú anya a kiskorú gyerekkel egyedül utazik Tunéziába, majd az országot el kívánja hagyni, mindenképpen ajánlatos, hogy rendelkezzen a belépés, tartózkodás és kiutazás ideje alatt a gyermek tunéziai állampolgárságú édesapja egyszerű (előírt forma nélküli, lehetőség szerint egy világnyelven írott) beleegyező nyilatkozatával a gyermek külföldre utazásával kapcsolatban. A nyilatkozatnak tartalmaznia kell a gyermek személyi adatait, a kísérő személyi adatait, utazási célt, időtartamot, a törvényes képviselő/k személyi adatait, pontos elérhetőségét. A nyilatkozatot két tanú, vagy közjegyző előtt javasolt megtenni. Ajánlatos továbbá, hogy rendelkezzenek a gyermek apjának, illetve törvényes képviselőjének/inek személyazonosságát igazoló okmány adatoldalának másolatával.

Vízum:

A magyar állampolgárok érvényes útlevél birtokában maximum 90 napig vízummentesen tartózkodhatnak Tunéziában. Belépéskor adatlapot kell kitölteni, amelyet a tartózkodás során végig meg kell őrizni és kilépéskor leadni. Az esetleges túltartózkodást súlyos pénzbírsággal büntetik. 

A Tunéziába gépkocsival érkezőknek belépéskor biztosítást kell kötniük, mert a magyarországi felelősségbiztosítás nem érvényes. Csak saját névre szóló, rendezett gépkocsi papírokkal javasoljuk a beutazást. Nagyon fontos szabály, hogy az országba történő belépéskor a gépkocsi adatait rávezetik az útlevélre. Így annak mindig a tulajdonosnál kell lennie, mert csak ez esetben engedik ki a gépjárművet az országból.  

Vám:  

A személygépjárművel Tunéziába utazóknak vámelőjegyzésbe kell vetetniük határátlépéskor a gépkocsijaikat. Kilépéskor pedig be kell mutatni a gépkocsit, valamint a vámelőjegyzés során megkapott vámokmányokat a tunéziai vámszervek számára. Ellenkező esetben nagyon súlyos bírságot róhatnak ki, aminek kifizetéséig a gépkocsi és az érintett külföldi állampolgár nem hagyhatja el Tunézia területét.

Baleset esetén a külföldi rendszámú gépjárművet, amennyiben az súlyosan megrongálódott, vagy totálkárossá tört, be kell vontatni a legközelebbi vámiroda telephelyére, ahol jegyzőkönyvet vesznek fel az autóroncsról. Ezen dokumentum birtokában hagyhatja csak el az érintett külföldi állampolgár Tunéziát. További információk a Tunéziában érvényes vámszabályokról, illetve eljárásrendről: www.douane.gov.tn

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója 

Növényegészségügyi és behozatali előírások változása >>

Házikedvencek beutazása:

http://portal.nebih.gov.hu/-/kedvtelesbol-tartott-allatok-utaztatasara-vonatkozo-tajekoztato 

 www.pettravel.com/immigration/Tunisia.cfm

További hasznos információ az országról

Pénznem: Tunéziai Dínár (TND).

Időjárás: Tunéziában a nyári hónapokban a hőmérséklet a 46 Celsius fokot is meghaladhatja (déli régiókban túlhaladja az 50 Celsius fokot).

Biztosítás: A kiutazó magyar állampolgárok feltétlenül kössenek átfogó, az egészségügyi ellátásra is kiterjedő biztosítást.

Közlekedés: Felhívjuk a Tunéziába személyautóval beutazó magyar állampolgárok figyelmét arra, hogy az utak rossz állapota, valamint a rendkívül rossz közlekedési morál miatt fokozottan óvatosan és körültekintően vezessenek. Az egyetlen autópálya fizetős, amely összeköti Tuniszt Hammamet-tel és Sousse-szal. A Tunéziába gépkocsival érkezőknek belépéskor biztosítást kell kötniük, mert a magyarországi felelősségbiztosítás nem érvényes. Csak saját névre szóló, rendezett gépkocsi papírokkal javasoljuk a beutazást.

A közúti jelzőtáblák arab és francia nyelvűek. Az autópálya mentén sok a benzinkút és ólommentes benzin is rendelkezésre áll. Az általános nemzetközi közlekedési szabályok érvényesek. A városon belüli sebességhatár 50 km/h, lakott területen kívül 90 km/h, és autópályán 110 km/h.

Ügyintézés helyi hatóságoknál és intézményekben: Tunéziában az adminisztráció eléggé bürokratizált. Az ügyintézés nagyon körülményes és hosszadalmas. Ajánlott arab nyelven beszélő helyi tolmácsot igénybe venni.

Vallási és viselkedési kultúra: Kérjük a Tunéziába utazó magyar állampolgárokat, hogy a fogadó ország vallását, kapcsolódó szokásokat tartsák tiszteletben, különös tekintettel a Ramadánra, az egy hónapos böjti időszakra, amikor a muszlimok napkeltétől-napnyugtáig böjtölnek. A muzulmánok egy hónapon át tartózkodnak az evéstől, ivástól, dohányzástól, a nemi kapcsolattól. (A megszorítások alól felmentést csak a 14 éven aluli gyermekek, az utazók, a terhes és szoptatós anyák, betegek kapnak).  A Ramadán másik lényeges eleme a vallásos elmélyülés. A hívők naponta ellátogatnak a mecsetekbe, ahol a Koránt tanulmányozzák. Kérjük, a mecsetek körül, ne hangoskodjanak, ne zavarják meg a hívőket, nyilvános helyeken (szállodán kívül) ne dohányozzanak, fedetlen testtel ne mutatkozzanak, a fogadó ország kultúráját és vallását tartsák tiszteletben. Megjegyzés: A Ramadán kezdetét a Hold állásának tanulmányozását követően az ország vallási vezetője hirdeti ki.

Mindenütt kerüljék a túlzottan kihívó viselkedést és öltözködést, lehetőség szerint a szálláshelyen kívül, nyilvános helyeken ne fogyasszanak szeszes italokat. A böjti hónapban (ramadán) különösen érdemes figyelni a viselkedési normák betartására, tartózkodjanak nyilvános helyszíneken napközben az étkezéstől, a szeszes italok fogyasztásától a napi böjt lejártát követően is.

Közegészség, egészségügyi helyzet: Az ország népességének egészségügyi helyzete kielégítő, a turisták által látogatott régiókban az általános közegészségügyi helyzet jónak minősíthető. Tunézia rendelkezik a régió legjobban kiépített és felszerelt egészségügyi hálózatával. Tömeges járványokról nincs tudomásunk. Az egészségügyi hatóságok az ország húzóágazatának számító turizmus érdekeit szem előtt tartva, igyekszenek megfelelő rendszabályokkal távol tartani ezeket az országtól. Ugyanakkor az utóbbi tizenöt év során helyben is megjelent az AIDS és a kábítószer-élvezethez kapcsolódó problémák.

Kötelező oltás nincs, javaslatként felmerülhet a hepatitis A és B, valamint a hastífusz elleni védőoltás felvétele. Fontos: A kiutazó magyar állampolgárok feltétlenül kössenek átfogó, az egészségügyi ellátásra is kiterjedő biztosítást.

Egyéb információ:

Nagykövetség és Konzuli Hivatal Tunisz