Afrika

Mai napon is érvényes: 2020.08.05. 

Az országból Magyarországra történő visszatérésre a következő szabályok vonatkoznak >>

A külföldre utazás egyéni felelősség, egyéni döntés – a Konzuli Szolgálat utazási tanácsai e döntés meghozatalában nyújtanak segítséget.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre!

Elérhető külképviselet: Nagykövetség és Konzuli Hivatal Tunisz

Aktuális:

2020. 07. 02.
Ezúton tájékoztatjuk Önöket, hogy 2020. július 02-i hatállyal Magyarország zöld kategóriába került, így magyar állampolgárok korlátozás ( PCR teszt, karantén) nélkül utazhatnak be Tunéziába.

Ugyanakkor az országkockázati besorolásokat a tunéziai járványügyi hatóságok minden hét közepén felülvizsgálják, emiatt kérjük, hogy rendszeresen kísérjék figyelemmel a tunéziai helyzetet.

Járatinformációk:

  • A Tunisair jelen állás szerint, júliusban csak vasárnaponként indítja bécsi járatait.
  • Az Air France járatai rendszeresen közlekednek, előfordulnak azonban járattörlések.
  • A Turkish Airlines július 5-én tervez visszatérni Tunéziába, azonban a BUD- IST járat előreláthatóan csak július közepétől üzemel.
  • A Lufthansa frankfurti járatáról nincsen megbízható információnk.
  • A charterjáratok vonatkozásában kérjük az utazási irodáknál érdeklődjenek.

2020. 06. 30.
Tunéziába egyénileg beutazni szándékozó magyar állampolgárok figyelmébe

Kérjük, hogy a napról-napra változó helyzet miatt az utazás megszervezése és az utazás időtartama alatt is folyamatosan tájékozódjanak a Tunéziában érvényes egészségügyi előírásokról, utazási feltételekről a Konzuli szolgálat utazási tanácsok menüpontján (https://konzuliszolgalat.kormany.hu/afrika?tunezia) és a nagykövetségünk Facebook oldalán (https://www.facebook.com/HunEmbassy.Tunis/?ref=bookmarks), illetve Nagykövetségünk honlapján (https://tunisz.mfa.gov.hu/).

2020. 06. 29.
Tunéziába beutazni szándékozó magyar állampolgárok figyelmébe

A tunéziai kormány 2020. június 27-i hatállyal megnyitotta a légi és tengeri határait. Így a külföldi állampolgárok – bizonyos feltételekkel - ismét beutazhatnak Tunéziába.

Ennek kapcsán, a Tunisair nemzeti légitársaság – igazodva a napokban közzétett (zöld, narancs, piros színű) ország besorolásokhoz, - az alábbi tájékoztatót tette közzé a honlapján.

1. A zöld kategóriába tartozó országokból érkező külföldi állampolgárok számára nincs különleges járványügyi előírás. Tranzitálás esetén be kell mutatni a saját országuk által kiállított tartózkodási engedélyüket.

2. A narancs kategóriába besorolt országok esetében a beérkezéskor:

72 óránál nem régebbi, negatív PCR teszt bemutatása;

1 kijelölt hotelben 14 napos karantén letöltése;

A 6. napon – saját költségre – elvégezhető 1 PCR teszt, ami, ha negatív, szabad mozgást tesz lehetővé a külföldi állampolgár számára;

Tranzitálás esetén: negatív COVID-teszt bemutatása, egészségügyi kötelezettségvállaló nyilatkozat kitöltése (http://coronavirus.ms.tn/fiche-sanitaire2020/fiche-sanitaire/fiche.php), saját országuk tartózkodási engedélyének bemutatása.

3. A piros besorolásba került országokból kizárólag a tunéziai állampolgárok, a Tunéziában tartózkodási engedéllyel rendelkező külföldi állampolgárok és a diplomaták, illetve családtagjaik léphetnek be Tunézia területére.  Ugyanakkor ezen személyek számára is kötelező a 72 óránál nem régebbi, negatív PCR teszt bemutatása, emellett 7 napos kötelező, majd ezt követően 7 napos önkéntes karanténba kell vonulniuk.

#COVID-19,  #Tunézia, #Turizmus, #Határnyitás

2020. 06. 26.
Tisztelt Tunéziába beutazni szándékozó magyar állampolgárok!

A tunéziai kormány 2020. június 27-étől a beutazó turistákat – országuk járványügyi helyzetétől függően – ZÖLD, NARANCS és PIROS kategóriákba sorolja.  

  • a ZÖLD kategóriából érkező turistáknak nem kell koronavírus tesztet bemutatni, 
  • a NARANCS jelzés esetén kötelező a PCR teszt (jelenleg ismert szabályok),
  • a PIROS kategóriájú országokból Tunézia nem fogad beutazókat.

Az országok besorolását az Egészségügyi Minisztérium és a Járványügyi Hivatal aktualizálja, illetve teszi közzé heti rendszerességgel.

A tuniszi magyar nagykövetség folyamatosan azon dolgozik, hogy Magyarország és Tunézia között mielőbb legyen közvetlen légi összeköttetés. A mai napig Magyarország, számos más diplomáciai képviselethez hasonlóan nem kapott hivatalos tájékoztatás a beutazási szabályok alkalmazásáról (pl. üzleti beutazások, PCR tesztek alkalmazása csecsemők, gyermekek esetében, milyen nyelven szükséges a tesztet bemutatni, 5 napos nyaralásra vonatkozó ki- és belépési szabályok, egyéni turisták szállásfoglalásának elfogadása).  

A Tunéziába nyaralást tervező magyar állampolgárok beutazással illetve tunéziai szállodákkal kapcsolatos kérdéseiket várjuk a lFRHxWeoZPc6TkZYIMY29uc3VsYXRlLnR1bkBtZmEuZ292Lmh1 címre június 22-én hétfőn 8 óráig. Az átfoglalásokkal és visszatérítésekkel kapcsolatos információkat kérjük az utazási irodák felé jelezni. A tuniszi magyar nagykövetség június 22-én megbeszélést folytat a tunéziai turisztikai miniszterrel (ha van kérdése, kérjük tegye fel J ! és kész a magyar turisták által frekventált tunéziai szállodákkal jövő héttől kapcsolatba lépni az újra nyitásról.) 

Június 22-én délután újabb frissítéssel jelentkezünk.

A Tunéziában érvényes egészségügyi előírásokról, utazási feltételekről itt az utazási tanácsoknál és a nagykövetségünk Facebook oldalán is folyamatosan hírt adunk.

2020. 06. 10.
Tunéziába beutazni szándékozó magyar turisták figyelmébe!

A tunéziai elnök 2020. június 8-i hatállyal feloldotta a részleges (éjszakai) kijárási tilalmat. Így az országban már korlátozás mentesen lehet közlekedni.

Az idegenforgalomban és a vendéglátó egységek által alkalmazandó járványügyi intézkedésekről kérjük tájékozódjon a tunéziai hatóságoknál (Tunéziai Nemzeti Idegenforgalmi Hivatal 1051 Budapest, Bajcsy-Zsilinszky út 12. II/212; Tel: (06 1) 267 5569; E-mail : uuJzSjKDgk5ONT2xb250dEBvbnR0LnRvdXJpc20udG4=; SiteWeb: www.discovertunisia.comwww.facebook.com/DiscoverTunisiacom, Budapesti Tunéziai Nagykövetség: Tel.:336.16.16/17; e-mail: BncjDQvZ3Y3jYXQuYnVkYXBlc3RAdC1vbmxpbmUuaHU=) emellett  a tuniszi magyar nagykövetség is folyamatos tájékoztatást nyújt a honlapján, illetve a facebook oldalán (E-mail: sGajFeSgHkE5TYJYkbWlzc2lvbi50dW5AbWZhLmdvdi5odQ==; Fb-oldal: @HunEmbassy.Tunis)

2020. 04. 29.
A tunéziai járványügyi hatóságok megtették a szükséges intézkedéseket a COVID-19 járvány kezelésére. Jelenleg már 53 állami kórház fogad vírusfertőzött személyeket. Emellett tunéziai magánklinikák is ápolnak vírusos betegeket, de ő az szolgáltatásaik fizetősek. 

Az állampolgárok rendelkezésére bocsájtottak két, éjjel-nappal hívható ingyenes számot („190” + 80101919), amelyeken bárki bejelentést tehet, amennyiben koronavírusos megbetegedést tapasztal a környezetében. 

A tunéziai Egészségügyi Minisztérium Facebook oldalán folyamatosan frissítik a COVID-19 járvánnyal kapcsolatos információkat. 

A tuniszi magyar nagykövetség változatlanul fogadja az itt élő magyar állampolgárok üzeneteit a HDBITwQivynehGWFi32zNbWlzc2lvbi50dW5AbWZhLmdvdi5odQ== vagy konzuli ügyekben a JCyiwmfyevA9GO5j2N4MZY29uc3VsYXRlLnR1bkBtZmEuZ292Lmh1 e-mail címeken.

A COVID-19 járvánnyal kapcsolatosan létrehozott tunéziai tájékoztató honlapok:

Biztonság:

Az országos tisztifőorvos járványügyi kockázati besorolása alapján az ország biztonsági besorolása az I. biztonsági besorolási kategóriába, azaz az utazásra nem javasolt országok listájára került.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium javasolja, hogy az országba utazó magyar állampolgárok különös körültekintéssel készüljenek fel utazásukra, tanúsítsanak fokozott elővigyázatosságot az utazás idején, ott tartózkodásuk során kerüljék a tömegrendezvényeket, csoportosulásokat, a mecsetek környékét (különösen a pénteki főimák időszakában és azt követően) és Nagy-Tunisz periferikus lakónegyedeit (Manouba, Ben Arous).

Felhívjuk a magyar állampolgárok figyelmét, hogy a szükségállapot, valamint az emiatt megszigorított rendőri és hatósági ellenőrzések a repülőtereken a várakozási idő jelentős meghosszabbodásával járhatnak együtt. A rendszeres ellenőrzések miatt a Tunisz városában, valamint az országban történő közlekedés is körülményesebb a szükségállapot ideje alatt.

Továbbra is határozottan tanácsoljuk, hogy magyar állampolgárok NE utazzanak Jendouba, Kasserine és Kef kormányzóságokba, amelyek az ország észak-nyugati részén, a tunéziai-algériai határhoz közel vannak, valamint Sidi Bouzid kormányzóságba, illetve a déli, líbiai határrégióban fekvő Medenine és Tataouine kormányzóságok területére. Az ország kiemelten fenyegetettnek ítélt körzetei Kasserine, Kef, Jendouba, Sidi Bouzid kormányzóságokban 2013 óta katonai műveleti területnek minősülnek.

Továbbra sem kizárt terrorista akciók lehetősége a déli kormányzóságok (fokozott kockázat), továbbá az ország középső, Algériával határos területein, és északi, észak-nyugati, kormányzóságaiban (utóbbiak területén a fenyegetettség magas szintje permanens).

A tengerparti turisztikai üdülőkörzetek eddig is hatékony védelmét tovább erősítették a hatóságok, ezekben a körzetekben a nyugalom jelenleg is biztosított. Djerba közvetlen üdülő-övezete továbbra is jól védettnek tekinthető, ennek ellenére a Djerba szigetén üdülőknek fokozott óvatosságot javasolunk. 

Bűnözés

A külföldi állampolgárok sérelmére elkövetett bűncselekmények száma – a tunéziai hatóságoknak a turizmusra fordított kiemelt figyelmének köszönhetően – a forradalmat követő időszakban sem növekedett ugrásszerűen, saját tapasztalataink alapján. A turisztikai zónákat megfelelően biztosítják. A turisztikai központokat, szállodákat folyamatos megfigyelés alatt tartják (hadsereg és Nemzeti Gárda). A jelzettektől függetlenül javasoljuk nyaralás során az óvatosságot és éberséget.

Ha lopás történik, úgy feltétlenül kérjék meg a szállodát, hogy hívjon rendőrt, vagy menjenek be az idegenvezetővel a helyi rendőrőrsre és készíttessenek „attestation de vol” nyilatkozatot (rendőrségi jegyzőkönyvet), amelyben valamennyi ellopott értéktárgyat fel kell  tüntetni. A magyarországi biztosító társaságok számára ez elengedhetetlen. A rendőrségnek kötelessége az igazolás kiadása, ehhez ragaszkodjanak. Ezt követően, kérjük, azonnal vegyék fel a kapcsolatot a tuniszi Magyar Nagykövetséggel (+216/71780544; ügyeleti szám: +216/98222339). Útlevél eltulajdonítása esetén  a hazautazáshoz feltétlenül szükségük lesz  „ideiglenes útlevélre”, amit a Tuniszi nagykövetség állít ki. Ehhez személyesen kell megjelenni a külképviseleten, 2 db fényképpel. Az útlevél kiállítását a nagykövetségen meg lehet várni.

Segélyhívószámok:

Rendőrség: 197
Tűzoltóság: 198
Mentők: 71335500
Tudakozó: 1200

Nem ajánlatos utcai ismeretségek alapján közös programokba bonyolódni, annak ellenére, hogy a tunéziaiak többsége jelenleg is kimondottan barátságosan viszonyul a turistákhoz. Ugyancsak nem javasolt szállodában nőismeretséget kötni, ennek fordítottja pedig még inkább igaz: különösen uniós tagságunk óta megnőtt a szakképzettség nélküli fiatal tunéziai férfiak - általában szállodai alkalmazottak és a bazárokban működő árusok – érdeklődése a magyar hölgyek iránt. Az elmúlt évek belső (és külpolitikai) folyamatainak hatására a tendencia kiterjedt a fiatal tunéziai diplomásokra is.

Mindenütt kerüljék a túlzottan kihívó viselkedést és öltözködést, lehetőség szerint a szálláshelyen kívül, nyilvános helyeken ne fogyasszanak szeszes italokat. A  böjti hónapban (ramadán) különösen érdemes figyelni a viselkedési normák betartására, tartózkodjanak nyilvános helyszíneken napközben az étkezéstől, a szeszes italok fogyasztásától a napi böjt lejártát követően is.

Házasságipar

A Tunéziára (is) oly jellemző „házasságipar” egyre jelentősebb méreteket ölt, ezt a formát az illegális migrációt kiváltó hatékony eszköznek tekintve az utóbbi tizenöt évben a tökélyre fejlesztették a tunéziai fiatalok az EU tagállamok vonatkozásában. A magyar relációt tekintve, a beadott beutazási kérelmek mintegy 90%-át ún. vegyes-házaspárok, vagy házasságra készülő „vegyes-párok” tunéziai tagjai nyújtják be.

Az utóbbi években megfigyelhető, hogy a házasságipar által „megérintett” magyar hölgyekhez hasonlóan tunéziai fiatal férfiak is internetes portálokon egyeztetnek a számukra fontos témakörben, a helyi szlengben "Bezness"- nek nevezett házasságipar területén (a "Bezness"- hez részletes viselkedési kódexet dolgoztak ki meglehetősen rafinált formában). A valószínűsíthetően tunéziai fiatalok által külföldi szerverekről üzemeltetett portálokon a blog-bejegyzések arról tanúskodnak, hogy a fiatal, rendszerint szakképzetlen és munkával nem rendelkező, Tunézia elmaradott területein, vagy Európában (általában Olaszországban, de előfordulnak Franciaországból érkezett bejegyzések is) rendezetlen háttérrel (illegálisként „sans papier”) élő férfiak egyértelműen migrációs szándékkal keresik magyar hölgyek ismeretségét. Céljuk, bejutásuk biztosítása a Schengen övezetbe, vagy ottani tartózkodásuk legalizálása.

A bejegyzésekből kitűnik az is, hogy a „magyar feleség” csak egy lehetőség a sok közül – a „konzultációk” azt is egyértelművé teszik, hogy az „érdekeltek” egymás között ajánlgatják a különböző Schengen-államokban nőismeretség terén adódó lehetőségeket – a cél az övezet államaiban adódó kiskapuk, a leggyengébb láncszem felderítése.

Az elmúlt évek során tapasztalt új jelenség, hogy a „házasságkötés” kizárólag „internetes ismeretségen” alapul, a két fél között kommunikációt a Google fordító program „biztosítja”. (A házasulandók nem egy esetben a házasságkötést megelőző napokban találkoznak első ízben személyesen).  A fentiekhez hasonló módon kifinomult módszerekkel igyekeznek egyedülálló, vagy elvált hölgyeket Facebook oldalakon, Skype segítségével „felderíteni”. Gyakorlatilag kiindulási pontként szinte minden esetben a migrációs szándék motivál. Bizonyos jelek arra utalnak, hogy Magyarországon is szervezett formákat ölt az internetes „házasságközvetítés”.

Viszonylag új momentumként jelentkezik, hogy tunéziai fiatalok a schengeni övezetben tevékenykedő magyar hölgyek ismeretségét keresik (Olaszországban, Svédországban, Németországban stb.), vagy Németországban működő magyar (általában „munkaközvetítéssel” is foglalkozó) cégeken keresztül igyekeznek beutazási engedélyekhez jutni.

A fennálló kockázatok és a lehetséges terror-műveletek miatt nyomatékkal kérjük a tunéziai házasságkötésre készülő, magyar állampolgárságú hölgyeket egyénileg tervezett tunéziai látogatásaik körültekintő mérlegelésére. A házasságkötésre készülők tunéziai partnerei rendszerint az ország „forró” körzeteiből származnak, odautazásukkal személyes biztonságukat, testi épségüket is veszélyeztetik.   

Beutazási, tartózkodási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba: 

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:
IGEN

Az útlevélnek még 3 hónapig kell érvényesnek lennie a Tunéziából történő kiutazás után.
Ideiglenes útlevél: NEM
Személyi igazolvány: NEM
Ideiglenes személyi igazolvány: NEM
Régi típusú (könyv formátumú) személyi igazolvány: NEM
Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok: NEM úti okmányok
Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány): NEMKiskorúak beutazása: 

1.Amennyiben a kiskorú gyermekek mindkét szülője magyar állampolgár és mindketten elkísérik a gyerekeiket külföldre, értelemszerűen nincs szükség szülői beleegyező nyilatkozatra a tunéziai hatóságok felé. 

2. Amennyiben a vér szerinti apa tunéziai állampolgár és Tunéziában él és a magyar állampolgárságú anya a kiskorú gyerekkel egyedül utazik Tunéziába, majd az országot el kívánja hagyni, mindenképpen ajánlatos, hogy rendelkezzen a belépés, tartózkodás és kiutazás ideje alatt a gyermek tunéziai állampolgárságú édesapja egyszerű (előírt forma nélküli, lehetőség szerint egy világnyelven írott) beleegyező nyilatkozatával a gyermek külföldre utazásával kapcsolatban. A nyilatkozatnak tartalmaznia kell a gyermek személyi adatait, a kísérő személyi adatait, utazási célt, időtartamot, a törvényes képviselő/k személyi adatait, pontos elérhetőségét. A nyilatkozatot két tanú, vagy közjegyző előtt javasolt megtenni. Ajánlatos továbbá, hogy rendelkezzenek a gyermek apjának, illetve törvényes képviselőjének/inek személyazonosságát igazoló okmány adatoldalának másolatával.

Vízum:

A magyar állampolgárok érvényes útlevél birtokában maximum 90 napig vízummentesen tartózkodhatnak Tunéziában. Belépéskor adatlapot kell kitölteni, amelyet a tartózkodás során végig meg kell őrizni és kilépéskor leadni. Az esetleges túltartózkodást súlyos pénzbírsággal büntetik. 

A Tunéziába gépkocsival érkezőknek belépéskor biztosítást kell kötniük, mert a magyarországi felelősségbiztosítás nem érvényes. Csak saját névre szóló, rendezett gépkocsi papírokkal javasoljuk a beutazást. Nagyon fontos szabály, hogy az országba történő belépéskor a gépkocsi adatait rávezetik az útlevélre. Így annak mindig a tulajdonosnál kell lennie, mert csak ez esetben engedik ki a gépjárművet az országból.  

Vám:  

A személygépjárművel Tunéziába utazóknak vámelőjegyzésbe kell vetetniük határátlépéskor a gépkocsijaikat. Kilépéskor pedig be kell mutatni a gépkocsit, valamint a vámelőjegyzés során megkapott vámokmányokat a tunéziai vámszervek számára. Ellenkező esetben nagyon súlyos bírságot róhatnak ki, aminek kifizetéséig a gépkocsi és az érintett külföldi állampolgár nem hagyhatja el Tunézia területét.

Baleset esetén a külföldi rendszámú gépjárművet, amennyiben az súlyosan megrongálódott, vagy totálkárossá tört, be kell vontatni a legközelebbi vámiroda telephelyére, ahol jegyzőkönyvet vesznek fel az autóroncsról. Ezen dokumentum birtokában hagyhatja csak el az érintett külföldi állampolgár Tunéziát. További információk a Tunéziában érvényes vámszabályokról, illetve eljárásrendről: www.douane.gov.tn

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója 

Növényegészségügyi és behozatali előírások változása >>

Házikedvencek beutazása:

http://portal.nebih.gov.hu/-/kedvtelesbol-tartott-allatok-utaztatasara-vonatkozo-tajekoztato 

 www.pettravel.com/immigration/Tunisia.cfm

További hasznos információ az országról

Pénznem: Tunéziai Dínár (TND).

Időjárás: Tunéziában a nyári hónapokban a hőmérséklet a 46 Celsius fokot is meghaladhatja (déli régiókban túlhaladja az 50 Celsius fokot).

Biztosítás: A kiutazó magyar állampolgárok feltétlenül kössenek átfogó, az egészségügyi ellátásra is kiterjedő biztosítást.

Közlekedés: Felhívjuk a Tunéziába személyautóval beutazó magyar állampolgárok figyelmét arra, hogy az utak rossz állapota, valamint a rendkívül rossz közlekedési morál miatt fokozottan óvatosan és körültekintően vezessenek. Az egyetlen autópálya fizetős, amely összeköti Tuniszt Hammamet-tel és Sousse-szal. A Tunéziába gépkocsival érkezőknek belépéskor biztosítást kell kötniük, mert a magyarországi felelősségbiztosítás nem érvényes. Csak saját névre szóló, rendezett gépkocsi papírokkal javasoljuk a beutazást.

A közúti jelzőtáblák arab és francia nyelvűek. Az autópálya mentén sok a benzinkút és ólommentes benzin is rendelkezésre áll. Az általános nemzetközi közlekedési szabályok érvényesek. A városon belüli sebességhatár 50 km/h, lakott területen kívül 90 km/h, és autópályán 110 km/h.

Ügyintézés helyi hatóságoknál és intézményekben: Tunéziában az adminisztráció eléggé bürokratizált. Az ügyintézés nagyon körülményes és hosszadalmas. Ajánlott arab nyelven beszélő helyi tolmácsot igénybe venni.

Vallási és viselkedési kultúra: Kérjük a Tunéziába utazó magyar állampolgárokat, hogy a fogadó ország vallását, kapcsolódó szokásokat tartsák tiszteletben, különös tekintettel a Ramadánra, az egy hónapos böjti időszakra, amikor a muszlimok napkeltétől-napnyugtáig böjtölnek. A muzulmánok egy hónapon át tartózkodnak az evéstől, ivástól, dohányzástól, a nemi kapcsolattól. (A megszorítások alól felmentést csak a 14 éven aluli gyermekek, az utazók, a terhes és szoptatós anyák, betegek kapnak).  A Ramadán másik lényeges eleme a vallásos elmélyülés. A hívők naponta ellátogatnak a mecsetekbe, ahol a Koránt tanulmányozzák. Kérjük, a mecsetek körül, ne hangoskodjanak, ne zavarják meg a hívőket, nyilvános helyeken (szállodán kívül) ne dohányozzanak, fedetlen testtel ne mutatkozzanak, a fogadó ország kultúráját és vallását tartsák tiszteletben. Megjegyzés: A Ramadán kezdetét a Hold állásának tanulmányozását követően az ország vallási vezetője hirdeti ki.

Mindenütt kerüljék a túlzottan kihívó viselkedést és öltözködést, lehetőség szerint a szálláshelyen kívül, nyilvános helyeken ne fogyasszanak szeszes italokat. A böjti hónapban (ramadán) különösen érdemes figyelni a viselkedési normák betartására, tartózkodjanak nyilvános helyszíneken napközben az étkezéstől, a szeszes italok fogyasztásától a napi böjt lejártát követően is.

Közegészség, egészségügyi helyzet: Az ország népességének egészségügyi helyzete kielégítő, a turisták által látogatott régiókban az általános közegészségügyi helyzet jónak minősíthető. Tunézia rendelkezik a régió legjobban kiépített és felszerelt egészségügyi hálózatával. Tömeges járványokról nincs tudomásunk. Az egészségügyi hatóságok az ország húzóágazatának számító turizmus érdekeit szem előtt tartva, igyekszenek megfelelő rendszabályokkal távol tartani ezeket az országtól. Ugyanakkor az utóbbi tizenöt év során helyben is megjelent az AIDS és a kábítószer-élvezethez kapcsolódó problémák.

Kötelező oltás nincs, javaslatként felmerülhet a hepatitis A és B, valamint a hastífusz elleni védőoltás felvétele. Fontos: A kiutazó magyar állampolgárok feltétlenül kössenek átfogó, az egészségügyi ellátásra is kiterjedő biztosítást.

Egyéb információ:

Nagykövetség és Konzuli Hivatal Tunisz