Afrika

Mai napon is érvényes: 2020.08.05. 

Az országból Magyarországra történő visszatérésre a következő szabályok vonatkoznak >>

A külföldre utazás egyéni felelősség, egyéni döntés – a Konzuli Szolgálat utazási tanácsai e döntés meghozatalában nyújtanak segítséget.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre!

Elérhető külképviselet/ek:
Ugandában nincs magyar nagykövetség és konzuli hivatal
Tiszteletbeli konzul Kampala
Magyarország Nairobi Nagykövetségének Irodája Kampalában

Aktuális:

Információ a koronavírus kapcsán:

2020. 04. 03.
2020. március 22 éjféltől meghatározatlan ideig Ugandában nem szállhatnak le nemzetközi repülőjáratok (kivételek: cargo-gépek, az ENSZ repülőgépei és rendkívüli helyzetek kapcsán indított eseti járatok).

Ugyancsak határátlépési tilalom van életben a szárazföldi és vízi határokon ugandai és külföldi államok polgárai számára is (kivétel: teherjárművek, illetve azok sofőrjei).

Március 30-ától a magánkézben lévő járművekkel sem lehet közlekedni.

Biztonság:

Utazás és tartózkodás szempontjából az I. Nem javasolt utazási célországok és térségek kategóriábatartozó területek: Karamoja régió, (Katido, Moroto, Nakapiripirit, és a Katakwi körzetek), Észak-Uganda (Gulu, Kitgum, Pader, Adjumani, Apac és Lira környéke), Nyugat-Nílusként ismert régió (Nebbi, Arua, Moyo és Yumbe körzetek) és Uganda legtávolabbi észak-nyugati körzetei, valamint a Murchison Falls Nemzeti Park északi része (a Delta térség kivételével). Ezeken a területeken gyakoriak a fegyveres törzsi összecsapások.

Az országos tisztifőorvos járványügyi kockázati besorolása alapján az egész ország biztonsági besorolása az I. biztonsági besorolási kategóriába, azaz az utazásra nem javasolt országok listájára került.

Terrorizmus

Uganda részt vesz az AMISOM katonai békefenntartó missziójában, Szomáliában. A terrorfenyegetettség szintje magasnak tekinthető az országban,  annak ellenére is, hogy az elmúlt években nem történt jelentős terrortámadás az országban. A  terroristatámadások helyszínei  lehetnek a turisták által látogatott területek, a piacok, a bevásárló központok.   

Beutazási, tartózkodási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányok valamelyikével utazhatnak be az országba: 

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:
IGEN

Az útlevél a belépéstől számítva egy évig kell, hogy érvényes legyen. (A sárgalázoltás kötelező).
Ideiglenes útlevél: NEM
Személyi igazolvány: NEM
Ideiglenes személyi igazolvány: NEM
Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány: NEM
Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok: NEM úti okmányok
Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány): NEMKiskorúak beutazása:

Törvényes képviselő nélkül utazó gyermekek esetében közjegyző által hitelesített angol nyelvű szülői hozzájáruló nyilatkozat ajánlott.  Utazás előtt részletesen tájékozódjon az aktuális szabályozásról az Ugandai Köztársaság Berlinben található Konzuli Hivatalánál.

Vízum:

Vízum turista célú beutazás esetén: Vízum beszerzése szükséges.

2018. április hónaptól az Ugandába utazni szándékozók vízumkérelmeiket kizárólag on-line rendszeren keresztül nyújthatják be. Ez a rendelkezés vonatkozik a turista célú, valamint a kelet-afrikai közös vízumra is. A vízumigénylő felület a következő linken keresztül érhető el: https://visas.immigration.go.ug

Vízum egyéb célú beutazás esetén: Vízum beszerzése szükséges. Folyamatát lásd fentebb, a turista célú vízum igényléséhez hasonló módon. 

Az Ugandába, Ruandába és Kenyába utazók igényelhetik a kelet-afrikai közös vízumot.  A vízumok kérelmezhetők az érintett országok nagykövetségein (Kenya bécsi nagykövetségénRuanda berlini nagykövetségén), migrációs hivatalaiban, valamint Uganda (lásd fentebb) és Ruanda esetében online is.

A belépés csak sárgaláz elleni oltásról szóló érvényes igazolás birtokában lehetséges. (Az oltást igazoló könyvet helyi szóhasználatban "sárga könyvként" is említik.)

Felhívjuk a magyar állampolgárok figyelmét, hogy az országban semmilyen hivatásos magyar képviselet nincs. Az akkreditált magyar külképviselet Nairobiban (Kenya) található, ezért a konzuli segítségnyújtás rendkívüli nehézségekbe ütközik, és hosszabb időt vesz/vehet igénybe. 

Javasoljuk, hogy vegyék föl a kapcsolatot vagy Magyarország ugandai tiszteletbeli konzulátusával: 

Tiszteletbeli konzul: Gordon Wavamunno
Cím: P.O. Box 1350, Kampala, Uganda
Telefon: +256-41-505-662/4/5/6 
Mobil: +256 7-57-777
E-mail: ABep5hmYcjaHVuZ2NvbnN1bEBzcGVhcm1vdG9ycy5jby51Zw==

Házikedvencek beutazása:

http://portal.nebih.gov.hu/-/kedvtelesbol-tartott-allatok-utaztatasara-vonatkozo-tajekoztato
www.pettravel.com/passportnew.cfm

Vám:

www.ura.go.ug

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója

Növényegészségügyi és behozatali előírások változása >>

További hasznos információ az országról

Pénznem: Uganda Shilling (UGX).

Időjárás: Márciustól májusig, valamint október és november.

Közlekedés: A nagyobb városokon (Lira, Gulu, Kitgum, Pader, Arua) kívüli utazás kizárólag leinformált, tapasztalt helyi idegenvezetők kíséretében ajánlott. Sötétedés után az országúti közlekedés elkerülését javasoljuk egész Ugandában, kivéve az Entebbe reptér és a Kampala közötti úton. Gépkocsival való közlekedés esetén az ajtók állandó lezárást és az ablakok felhúzását javasoljuk még nappal is. A távolsági buszok használatát nem javasoljuk, azokon gyakran kirabolják a turistákat. A buszok rossz minőségűek, a Nairobiba, Dar es Salaamba tartó járatok többször lerobbannak, az utasok így támadásnak lehetnek kitéve. A helyi lakosok a városok közötti közlekedésre nagyon rossz állapotú buszokat, kisbuszokat használnak.  

A fővárosban, Kampalában napközben lehet sétálni, piacon vásárolni, ugyanakkor nem javasoljuk drága órák, ékszerek viselését. A turisták ellen a leggyakrabban elkövetett bűncselekmény a zsebtolvajlás, ezért nem javasoljuk jelentős készpénz tárolását sem. A városban való tartózkodás alatt az értéket (készpénz, ékszer, személyes és üzleti dokumentumok) elhelyezést széfben javasoljuk. Az útlevél adatoldaláról és a vízumról (beléptető pecsétről) javasoljuk fénymásolat elkészítést és a másolatok használatát a kirándulások, városnézések, üzleti tárgyalások alkalmával. Az éjszakai bárokban és klubokban előfordul, hogy az italba kábítószert kevernek, ezért különös körültekintést és óvatosságot javaslunk az éjszakai szórakozások alkalmával. Elterjedt a hitelkártyás csalás, lehetőség szerint készpénzben fizessenek még a nagy szállodákban is. 

Javasoljuk, hogy kerüljék a tömegrendezvényeket, tüntetéseket, utcai megmozdulásokat, mert azok oszlatásánál a rendőrség és a hadsereg fegyvert is használhat. 

A Kelet-Ugandába történő utazás veszélymentesnek értékelhető, de a heves esőzések során fennáll a földcsuszamlások veszélye, különösen a népszerű idegenforgalmi célpont, a Mount Elgon Nemzeti Park melletti Bulucheke megyében és Bududa kerületben.
Nyugat Uganda: A múltban jellemzőek voltak az erőszakos incidensek az ugandai rendvédelmi erők és a Szövetséges Demokratikus Erők lázadói között a Rwenzori hegyekben és környékén. A helyzet jelenleg stabilnak tekinthető, de a konfliktus kiújulása bármikor lehetséges. Ezekre a területekre csak megbízható kísérettel utazzanak.
Észak-nyugat Uganda: A Kongói Demokratikus Köztársasághoz és a Dél-Szudánhoz közeli határvidékek megközelítése fokozott óvatossággal történjen. A fegyveres összecsapások és a rablások ezeken a területeken kiemelten jellemzőek. Ezeknek a területeken a látogatását kifejezetten nem javasoljuk tekintettel a térségben jellemző határ menti villongások gyakoriságára.
Albert tó: A tavon való közlekedés kimondottan veszélyes a hajók túlzsúfoltan indulnak el, gyakran meghibásodnak, sokszor nem lehet tudni, hogy Kongó vagy Uganda vizein hajóznak-e, ez konfliktushoz vezethet.
A Karamoja régió: gyakoriak az utazókon történő rajtaütések, illetve a törzsi összecsapások. A kézifegyverek igen elterjedtek, a gépjárművek feltartóztatása és az utasok kirablása a legjellemzőbb bűncselekmény. A lőfegyverek használata során rendszeresek a halálesetek, vagy a lőtt sebből fakadó sérülések.
Nemzeti Parkok: A nemzeti parkokba való utazás előtt javasoljuk a kapcsolatfelvételt az Ugandai Nemzeti Park Igazgatósággal, ahol naprakész információt adnak a biztonsági helyzetről. Telefon: (00) (256) (414) 355000, Ugandából: (0) (414) 335000, vagy e-mailen: MEDayCIAVxn6ETWmTTaW5mb0B1Z2FuZGF3aWxkbGlmZS5vcmc=

Ügyintézés helyi hatóságoknál és intézményekben: Hivatalos nyelvek az angol, szuahéli és a luganda. 

Vallási és viselkedési kultúra: LMBTQ jogok: Museveni elnök 2014. február 24-én írta alá a homoszexualitás elleni törvényt. A homoszexuálisokat sújtó törvény életfogytiglani börtönnel is büntetheti a melegeket. 2014. augusztus 1-én az Alkotmánybíróság eljárási okokra hivatkozva érvénytelenítette a törvényt, azonban a kormány fellebbezett a döntés ellen. A törvényi szabályozástól függetlenül az  LMBTQ közösséget esetenként továbbra is diszkriminálják és külföldieket is érhetnek atrocitások, letartóztatások. Javasoljuk a helyi rendelkezések és az eddigi hatósági gyakorlat messzemenő figyelembevételét.

Közegészség, egészségügyi helyzet:

Egészségügyi tájékoztatók:

Ugandában az egészségügyi ellátás színvonala Kampala kivételével rendkívül alacsony színvonalú. A fővároson kívül súlyos betegség vagy a baleset esetén légi mentőt szükséges igényelni. A főváros magánkórházai rendkívül magas díjak ellenében, de megfelelő szolgáltatást nyújtanak, ezért javasoljuk a mindenre kiterjedő biztosítás megkötését az utazás előtt. A sárgalázoltás kötelező az országban.

A malária veszély az egész országban fen áll, akárcsak a kolera és a hepatitisz. Üveges, előre csomagolt, boltban vásárolt víz fogyasztását javasoljuk. A felnőtt lakosság 6.5 százaléka azaz egymillió ember HIV vírussal fertőzött vagy AIDS betegségben szenved. Javasoljuk, hogy az Ugandában tartózkodók folyamatosan kísérjék figyelemmel a híradásokat, valamint a WHO honlapján közzétett legfrissebb jelentéseket.

Utazás előtt javasoljuk felkeresni az Országos Epidemiológiai Központot, ahol a szükséges védőoltásokkal kapcsolatban, valamint egyéb trópusi egészségügyi kérdésekre naprakész tájékoztatást adnak.