Afrika

Mai napon is érvényes: 2021.12.03. 

Az országból Magyarországra történő visszatérésre a következő szabályok vonatkoznak >>

A külföldre utazás egyéni felelősség, egyéni döntés – a Konzuli Szolgálat utazási tanácsai e döntés meghozatalában nyújtanak segítséget.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre!

Elérhető külképviselet/ek:

Tiszteletbeli konzul Kampala
Magyarország Nairobi Nagykövetségének Irodája Kampalában

Aktuális:

2021. 12. 02.

2021. november 16-án öngyilkos merénylőkkel végrehajtott kettős robbantás volt Kampala városközpontjában, kiemelt középületek közelében, halálos áldozatokkal és sérültekkel. A terrorakció nyomai az Iszlám Állam helyi szervezetéhez, az ugandai gyökerű, de a szomszédos Kongói Demokratikus Köztársaság keleti területeire kiszorított Szövetséges Demokratikus Erők (Allied Democratic Forces – ADF) szélsőséges csoporthoz vezethetők vissza. 2021. november 30-án Uganda – a kinshasai kormány beleegyezésével – katonai akciót indított a határ túloldalán az ADF kelet-kongói bázisainak felszámolása céljából. A hadműveletek és az ADF várható megtorló akciói tovább fokozzák a terrorveszélyt Uganda egész területén. A helyzet tisztázódásáig azt javasoljuk, hogy magyar állampolgárok csak a kifejezetten sürgős és szükséges esetekben utazzanak Ugandába, egyébként halasszák el utazásukat.

2021. 12. 02.
1. Magyarország nem javasolja az utazást a világjárvány miatt! Összhangban a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020 Korm.rendelettel, 2020. szeptember 1-jétől Uganda biztonsági besorolása az I. biztonsági besorolási kategóriába, azaz az utazásra nem javasolt országok listájára került. A világjárvány miatt nem javasolja a Külgazdasági és Külügyminisztérium az utazást, de előfordulhat, hogy az halaszthatatlan ügyben mégis szükségessé válik. 

a. Be lehet-e utazni az országba? Igen.

Magyar állampolgárok Magyarország területéről korlátozás nélkül tudnak beutazni az országba, amennyiben az érkezéstől számított 72 órán belüli mintavételen alapuló negatív PCR COVID-19 teszteredményt és sárgaláz elleni oltási könyvet mutatnak fel.

Magyar állampolgárok más ország területéről abban az esetben léphetnek be Ugandába, amennyiben az érkezéstől számított 72 órán belüli mintavételen alapuló negatív PCR COVID-19 teszteredményt és sárgaláz elleni oltási könyvet mutatnak fel. Ez az intézkedés valamennyi kiindulási és tranzitországból érkezőkre egyaránt vonatkozik.

2021. szeptember 24-től az Ugandába való belépés – beleértve az ország nemzetközi repülőterén (Entebbe) - újabb feltétellel egészül ki. Függetlenül az utas kiindulási és tranzitországától, valamint oltottsági státuszától és igazolásától, valamennyi érkezőnek a határállomáson, illetve a repülőtéren saját költségére (30,- USD) újabb PCR COVID-19 tesztnek kell alávetni magát. Amennyiben e teszteredmény negatív, az utas további korlátozások nélkül beléphet Uganda területére. Szervezett turisták és hivatalos/üzleti meghívólevéllel rendelkezők a teszt eredményét szálláshelyükön várhatják meg. Pozitív teszteredmény esetén az érkezőt az ugandai egészségügyi minisztérium által kijelölt COVID-19 izolációs objektumba irányítják. Amennyiben ezt az utas nem fogadja el, ebben az esetben saját költségén az erre kijelölt szállodák egyikében vizsgálják, ott tartják és 7 nap elteltével tesztelik ismét.

A belépéskori tesztkötelezettség alól kivételt csak a 6 éven aluliak és a nemzetközi repülőjáratok személyzete képeznek. A rendelkezés diplomata útlevéllel utazókra és hivatalos vagy üzleti céllal érkezőkre is vonatkozik!

Az intézkedés bevezetése miatt az entebbei nemzetközi repülőtéren  érkezéskor torlódások várhatók. 

Az ugandai egészségügyi minisztérium honlapja: https://www.health.go.ug/

A közúti határátkelőkön csak teherszállító és regisztrált turisztikai járművek léphetnek be az országba. 

Oltottságot és/vagy átesettséget igazoló magyar védettségi igazolványt az ugandai hatóságok nem vesznek figyelembe.

Az országba történő belépéssel kapcsolatban nincsenek a kiskorúakra vonatkozó, a felnőttektől eltérő külön beutazási szabályok (kivétel: a belépéskor elvégzendő teszt pozitív eredmény esetén – lásd fentebb – a karantént házi környezetben is letölthetik a 18 év alattiak.

b. Kell-e teszt? Igen.

A nemzetközi repülőtérre és a szárazföldi határátkelőkre érkező személyeknek a mintavétel időpontjától számított 72 órán belül levett mintán alapuló, negatív PCR Covid-19 tesztet kell felmutatniuk, angol nyelven. Ugyanez az előírás vonatkozik a tranzitáló utasokra is. Korhatárra vonatkozóan nincsenek eltérő szabályok.

c. Kell-e regisztrálni? Nem.

d. Oltottsággal járó kedvezmények: Nincsenek.

Az oltottságot és az átesettséget bizonyító magyar védettségi igazolványt, valamint az uniós COVID-igazolványt nem fogadják el az ugandai hatóságok, ezen dokumentumok nem adnak felmentést a tesztelési kötelezettség alól. 

Az ugandai egészségügyi minisztérium a WHO által hivatalosan elismert vakcinákat fogadja el.

e. Karanténkötelezettség: Nincs.

Az Ugandába érkező és negatív COVID-19 teszteredményt felmutató utasok mentesülnek a karantén alól. Amennyiben az utas a fertőzés szimptómáit mutatja, illetve a 2021. szeptember 3-tól kötelezően elvégzendő helyszíni COVID-19 teszt eredménye pozitív, akkor kijelölt karantén-központba szállítják. Be- és kiutazás kapcsán végzett teszt pozitív eredménye esetén az utas saját költségén köteles gyógykezeltetni magát, amíg újabb teszteredménye negatív nem lesz.

f. Üzleti célú beutazás feltétele:

Ugyanaz, mint bármely más céllal utazó esetében.

g. Tranzitálási szabályok: 

A tranzitra nincsenek az általános beutazási feltételektől eltérő szabályok.

h. A célország beutazási feltétel alóli mentesség: Nincs. 

i. Egyéb hasznos információ: 

Uganda nemzetközi repülőtere (Entebbe): 14 Kitaasa Rd, Entebbe, tel.: +256 41 435 2000, website: https://entebbe-airport.com

Az Entebbébe járó nemzetközi légitársaságok által megkövetelt utazási feltételek igazodnak az ugandai egészségügyi hatóságok rendelkezéseihez, azaz a be- és kiutazás előtt max. 72 órával  levett mintán alapuló, hivatalos negatív PCR COVID-19 teszteredmény felmutatásához. Az egyes célországok COVID-19 rendelkezéseit a légitársaságok is alkalmazzák. Az Egyesült Arab Emírségekbe Ugandából belépőknek 14 napos karantént kell eltölteniük. (Tekintettel a globális járványügyi helyzet változásaira, javasolt a légitársaságok, valamint a cél- és tranzitországok rendelkezéseinek leellenőrzése utazás előtt.)

2. Kiutazás az országból: 

Az Ugandából távozó utasoknak az indulást megelőző 72 órán belül levett mintán alapuló negatív PCR Covid-19 tesztet kell felmutatniuk. 

Amennyiben az utas érkezési országában mentesül a negatív teszteredmény felmutatása alól, ez nem ad felmentést az indulást megelőző teszt felmutatása alól.

Az entebbei nemzetközi repülőtérre a járat indulását megelőző 4 órával korábban kell megjelenni.

Figyelem: az ugandai egészségügyi intézmények által végzett kiutazás előtti tesztek időnként pozitív eredményt mutatnak olyan személyek esetében is, akik már beoltottként érkeztek az országba. Ennek oka, hogy nem lehet az Ugandában ideiglenesen tartózkodó külföldieket szeparálni a helyi lakosságtól, tehát a fertőzés kockázata jelen van!

3. Beutazás Magyarországra: 

A pandémiás időszakban a Magyarországra történő beutazás rendkívüli szabályait a 408/2020. Korm.rendelet foglalja össze, melynek végrehajtásával kapcsolatban az ORFK határrendészeti szervei illetékesek tájékoztatást adni. A rendelet egyes pontjainak értelmezésével, alkalmazásával kapcsolatban az ORFK-t szíveskedjenek megkeresni, figyelemmel arra, hogy azok végrehajtásában az Országos Rendőrfőkapitányság határrendészeti feladatokat végző munkatársai illetékesek. A Konzuli Szolgálat pusztán általános tájékoztatást nyújt! Az ORFK alábbi oldalán talál bővebb információt: http://www.police.hu/hu/hirek-es-informaciok/legfrissebb-hireink/covid-19-utazasi-informaciok/utazok-figyelmebe-ajanljuk-a 

Az ORFK elérhetőségei: http://www.police.hu/hu/info/elerhetosegek

Magyar állampolgárok Magyarországra történő belépésével kapcsolatos aktuális információ itt található. 

A koronavírussal kapcsolatos információkat http://www.koronavirus.gov.hu/ oldalon találhatják, illetve érdeklődhetnek telefonon belföldről a +36 80 277 455 és a +36 80 277 456, külföldről a +36 1 550 1825-ös telefonszámon vagy elektronikusan a bMnhEy6VDjUMja29yb25hdmlydXNAMTgxOC5odQ== címen. 

A magyar határellenőrzéssel kapcsolatos aktuális információk megtalálhatók: a határátlépéssel kapcsolatos aktuális információk (ORFK) oldalon és érdeklődni lehet a xoNCvRZafpNOnokcai3ilMa29yb25hdmlydXNAYm0uZ292Lmh1 címen. 

Bővebb információ a határátkelők nyitva tartásáról és az engedélyezett forgalom típusáról: klikk ide

Méltányossági kérelem a Magyarországra történő beutazáshoz: https://ugyintezes.police.hu/meltanyossagi-kerelem 

4. Helyi járványügyi szabályok:

Az országban este 19.00 és reggel 05.30 között kijárási tilalom van érvényben.

Az entebbei nemzetközi repülőtérről érkező vagy oda induló utasok mentesülnek az este 19.00 és reggel 5.30 óra közötti kijárási tilalom alól, amennyiben arra a konkrét dátumra vonatkozó, érvényes repülőjegyükkel igazolják utazásuk célját.

A közösségi és a magánközlekedés lehetséges, de csak korlátozott – személygépkocsik esetében a vezetővel együtt 3 főben maximált – utazói létszámmal. A regisztrált turisztikai járművek szabadon mozoghatnak, amennyiben azok előre bejelentett úticélra irányulnak, s olyan turistákat szállítanak, akik hiteles igazolással rendelkeznek a teljes COVID-19 oltási ciklus felvételéről (a WHO által hivatalosan engedélyezett vakcinákkal).

További járványügyi korlátozások: a felsőoktatási intézményekben november 1-től újrakezdik a tanítást, alsóbb szinteken 2022. január 1-től. Gyülekezés és kulturális események, hivatali találkozási formák, konferenciák a járványügyi szabályok figyelembe vételével engedettek. A szállodák és éttermek továbbra is működhetnek. A bárok, kaszinók, diszkók, strandok és mozik zárva tartanak. 

A hivatalokban csak a dolgozók 30%-a lehet fizikailag jelen. A minisztériumokban, a bíróságokon és egyéb állami hivatalokban a félfogadás korlátozott.

Figyelem! Ugandában a járvány delta vírus-variánsa került előtérbe. A járvány epicentruma a kampalai agglomeráció. A szigorú korlátozó intézkedések következtében a lakosság körében végzett tesztek pozivitási rátája 0,8 %-ra mérséklődött. A 45 milliós országban mindeddig mindössze 6,2 millió fő kapott védőoltást.. E körülmények között a járvány további terjedését a korlátozó intézkedések szigorú betartásával próbálják mérsékelni.

Az ugandai Egészségügyi Minisztérium weboldala: https://www.health.go.ug/

További információ itt érhető el >>

5. Nyári szezonra vonatkozó további információ: 

Ugandában a nyári szezonra nincs külön szabályozás.

Biztonság:

A terrorveszély fokozódása miatt jelen időszakban az utazás Uganda egész területén ellenjavallott. Amennyiben sürgős és halaszthatatlan okból feltétlenül szükség van az utazásra, javasoljuk a sok embert vonzó színhelyeket kerülni.  

Utazás és tartózkodás szempontjából az I. Nem javasolt utazási célországok és térségek kategóriába tartozó területek: Karamoja régió, (Katido, Moroto, Nakapiripirit, és a Katakwi körzetek), Észak-Uganda (Gulu, Kitgum, Pader, Adjumani, Apac és Lira környéke), Nyugat-Nílusként ismert régió (Nebbi, Arua, Moyo és Yumbe körzetek) és Uganda legtávolabbi észak-nyugati körzetei, valamint a Murchison Falls Nemzeti Park északi része (a Delta térség kivételével). Ezeken a területeken előfordulnak fegyveres incidensek.

Terrorizmus – növekvő terrorveszély

2021 júniusában merényletkísérletet követtek el a kampalai kormány egyik minisztere ellen. 2021. októberében két bombarobbantás történt (egy észak-kampalai étkezdében és egy belföldi távolsági autóbuszon). A terrorakciókban 1-1 személy életét vesztette, s sebültek is voltak. November 16-án két újabb robbantás történt Kampalában, ezúttal kiemelt középületek közvetlen közelében, halálos áldozatokkal és sebesültekkel. Az akciókért az Iszlám Állam vállalta a felelősséget, a végrehajtás a nyugat-ugandai gyökerű, de a Kongói Demokratikus Köztársaság keleti határterületeire kiszorított ADF (Allied Democratic Forces – Szövetséges Demokratikus Erők) terrorszervezethez köthető, amely 2018-től az Iszlám Állam Közép-afrikai Provinciája néven működik, kelet-kongói bázisokról kiindulóan. 2021 november 30-án az ugandai hadsereg hadműveletet indított az ADF felszámolása céljából a Kongói Demokratikus Köztársaság és Uganda határának túloldalán. A terrorveszély szintje 2021 folyamán tovább emelkedett Ugandában. A terroristák célja – konkrét személyek megcélzása mellett – az általános félelemkeltés, ezért a terrorista támadások helyszínei lehetnek a turisták által is látogatott területek, a piacok, a bevásárló központok, tömegközlekedési eszközök.   

Uganda részt vesz az AMISOM katonai békefenntartó missziójában Szomáliában, ami miatt az Al-Shabab terrorszervezet részéről érkező fenyegetettség sem negligálható.  

Beutazási, tartózkodási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányok valamelyikével utazhatnak be az országba: 

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:
IGEN

Az útlevél a belépéstől számítva hat hónapig kell, hogy érvényes legyen. (A sárgalázoltás kötelező).
Ideiglenes útlevél: NEM
Személyi igazolvány: NEM
Ideiglenes személyi igazolvány: NEM
Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány: NEM
Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok: NEM úti okmányok
Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány): NEMKiskorúak beutazása:

Törvényes képviselő nélkül utazó gyermekek esetében közjegyző által hitelesített angol nyelvű szülői hozzájáruló nyilatkozat ajánlott.  Utazás előtt részletesen tájékozódjon az aktuális szabályozásról az Ugandai Köztársaság Berlinben található Konzuli Hivatalánál.

Vízum:

Vízum turista célú beutazás esetén: Vízum beszerzése szükséges.

2018. április hónaptól az Ugandába utazni szándékozók vízumkérelmeiket kizárólag on-line rendszeren keresztül nyújthatják be. Ez a rendelkezés vonatkozik a turista célú, valamint a kelet-afrikai közös vízumra is. A vízumigénylő felület a következő linken keresztül érhető el: https://visas.immigration.go.ug

30 napos ugandai tartózkodást engedélyező vízum esetén az útlevél a belépéstől számítva hat hónapig kell, hogy érvényes legyen.

Vízum egyéb célú beutazás esetén: Vízum beszerzése szükséges. Folyamatát lásd fentebb, a turista célú vízum igényléséhez hasonló módon. 

Az Ugandába, Ruandába és Kenyába utazók igényelhetik a kelet-afrikai közös vízumot.  A vízumok kérelmezhetők az érintett országok nagykövetségein (Kenya bécsi nagykövetségénRuanda berlini nagykövetségén), migrációs hivatalaiban, valamint Uganda (lásd fentebb) és Ruanda esetében online is.

A belépés csak sárgaláz elleni oltásról szóló érvényes igazolás birtokában lehetséges. (Az oltást igazoló könyvet helyi szóhasználatban "sárga könyvként" is említik.)

Ugandában a nairobi magyar nagykövetség kampalai irodája korlátozott jogkörű konzuli tevékenységet végez, ami kiterjed az állampolgári segítségnyújtásra. Az iroda elérhetőségei: 4th Floor, Acacia Mall, 14-18 Cooper Road (off Acacia Ave) P.O.Box 3856, Kampala, Uganda, Tel +256 312431584, irodavezető: dr. Terényi János, tel +256 778 776 271

Az akkreditált magyar nagykövetség Nairobiban (Kenya) található.

Magyarország ugandai tiszteletbeli konzulátusa: 

Tiszteletbeli konzul: Gordon Wavamunno
Cím: P.O. Box 1350, Kampala, Uganda
Telefon: +256-41-505-662/4/5/6 
Mobil: +256 7-57-777
E-mail: IAtjxHOdTLVQhnsF4MYYBaHVuZ2NvbnN1bEBzcGVhcm1vdG9ycy5jby51Zw==

Házikedvencek beutazása:

http://portal.nebih.gov.hu/-/kedvtelesbol-tartott-allatok-utaztatasara-vonatkozo-tajekoztato
www.pettravel.com/passportnew.cfm

Vám:

www.ura.go.ug

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója

Növényegészségügyi és behozatali előírások változása >>

További hasznos információ az országról

Pénznem: Uganda Shilling (UGX).

Időjárás: Márciustól májusig, valamint október és november.

Közlekedés:

Figyelem: jelenleg a terrorveszély miatt az Ugandába való, illetve Ugandán belüli utazás ellenjavallt. 

A terrorveszély enyhülése esetén – amiről külön információt fogunk közölni, amikor az időszerű lesz – a következő magatartási szabályok ajánlottak:

A nagyobb városokon (Lira, Gulu, Kitgum, Arua) kívüli utazás kizárólag leinformált, tapasztalt helyi idegenvezetők kíséretében ajánlott. Sötétedés után az országúti közlekedés elkerülését javasoljuk egész Ugandában, kivéve az Entebbe reptér és a Kampala közötti úton. Gépkocsival való közlekedés esetén az ajtók állandó lezárást és az ablakok felhúzását javasoljuk még nappal is. A távolsági buszok használatát nem javasoljuk, azokon gyakran kirabolják a turistákat. A buszok rossz minőségűek, a Nairobiba, Dar es Salaamba tartó járatok többször lerobbannak, az utasok így támadásnak lehetnek kitéve. A helyi lakosok a városok közötti közlekedésre nagyon rossz állapotú buszokat, kisbuszokat használnak.  

A fővárosban, Kampalában napközben lehet sétálni, piacon vásárolni, ugyanakkor nem javasoljuk drága órák, ékszerek viselését. A turisták ellen a leggyakrabban elkövetett bűncselekmény a zsebtolvajlás, ezért nem javasoljuk jelentős készpénz tárolását sem. A városban való tartózkodás alatt az értéket (készpénz, ékszer, személyes és üzleti dokumentumok) elhelyezést széfben javasoljuk. Az útlevél adatoldaláról és a vízumról (beléptető pecsétről) javasoljuk fénymásolat elkészítést és a másolatok használatát a kirándulások, városnézések, üzleti tárgyalások alkalmával.  Elterjedt a hitelkártyás csalás, lehetőség szerint készpénzben fizessenek még a nagy szállodákban is. 

A Kelet-Ugandába történő utazás - Karamoja kivételével - veszélymentesnek értékelhető, de a heves esőzések során fennáll a földcsuszamlások veszélye, különösen a népszerű idegenforgalmi célpont, a Mount Elgon Nemzeti Park melletti Bulucheke megyében és Bududa kerületben.

Uganda és a Kongói Demokratikus Köztársaság határterülete: Az ugandai rendvédelmi erők és a Szövetséges Demokratikus Erők lázadói közötti fegyveres incidensek kiújulása lehetséges a Rwenzori hegyekben és környékén. Ezekre a területekre csak megbízható kísérettel utazzanak.

Észak-nyugat Uganda: A Kongói Demokratikus Köztársasághoz és a Dél-Szudánhoz közeli határvidékek megközelítése fokozott óvatossággal történjen. A fegyveres összecsapások és a rablások ezeken a területeken kockázati tényezőt jelentenek.

Albert tó: A tavon való közlekedés kimondottan veszélyes a hajók túlzsúfoltan indulnak el, gyakran meghibásodnak, sokszor nem lehet tudni, hogy Kongó vagy Uganda vizein hajóznak-e, ez konfliktushoz vezethet.
A Karamoja régió: gyakoriak az utazókon történő rajtaütések, illetve a törzsi összecsapások. A kézifegyverek igen elterjedtek, a gépjárművek feltartóztatása és az utasok kirablása szórványosan előfordul.
Nemzeti Parkok: A nemzeti parkokba való utazás előtt javasoljuk a kapcsolatfelvételt az Ugandai Nemzeti Park Igazgatósággal, ahol naprakész információt adnak a biztonsági helyzetről. Telefon: (00) (256) (414) 355000, Ugandából: (0) (414) 335000, vagy e-mailen: Mxggqxnq7k1jrlNNaW5mb0B1Z2FuZGF3aWxkbGlmZS5vcmc=

Ügyintézés helyi hatóságoknál és intézményekben: Hivatalos nyelvek az angol, szuahéli és a luganda. 

Vallási és viselkedési kultúra: LMBTQ jogok: Museveni elnök 2014. február 24-én írta alá a homoszexualitás elleni törvényt. A homoszexuálisokat sújtó törvény életfogytiglani börtönnel is büntetheti a melegeket. 2014. augusztus 1-én az Alkotmánybíróság eljárási okokra hivatkozva érvénytelenítette a törvényt, azonban a kormány fellebbezett a döntés ellen. 2021-től ismét elfogadtak a homoszexualitást szankcionáló törvényt. A törvényi szabályozástól függetlenül az  LMBTQ közösséget esetenként továbbra is diszkriminálják és külföldieket is érhetnek atrocitások, letartóztatások. Javasoljuk a helyi rendelkezések és az eddigi hatósági gyakorlat messzemenő figyelembevételét.

Közegészség, egészségügyi helyzet:

Egészségügyi tájékoztatók:

Ugandában az egészségügyi ellátás színvonala Kampala kivételével rendkívül alacsony színvonalú. A fővároson kívül súlyos betegség vagy a baleset esetén légi mentőt szükséges igényelni. A főváros magánkórházai rendkívül magas díjak ellenében, de megfelelő szolgáltatást nyújtanak, ezért javasoljuk a mindenre kiterjedő biztosítás megkötését az utazás előtt. A sárgalázoltás kötelező az országban.

A malária veszély az egész országban fenn áll, akárcsak a kolera és a hepatitisz. Üveges, előre csomagolt, boltban vásárolt víz fogyasztását javasoljuk. A felnőtt lakosság 6.5 százaléka azaz egymillió ember HIV vírussal fertőzött vagy AIDS betegségben szenved. Javasoljuk, hogy az Ugandában tartózkodók folyamatosan kísérjék figyelemmel a híradásokat, valamint a WHO honlapján közzétett legfrissebb jelentéseket.

Utazás előtt javasoljuk felkeresni az Országos Epidemiológiai Központot, ahol a szükséges védőoltásokkal kapcsolatban, valamint egyéb trópusi egészségügyi kérdésekre naprakész tájékoztatást adnak.