Afrika

Mai napon is érvényes: 2022.05.20. 

A külföldre utazás egyéni felelősség, egyéni döntés – a Konzuli Szolgálat utazási tanácsai e döntés meghozatalában nyújtanak segítséget.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre!

Elérhető külképviselet/ek: Zambiában nincs magyar nagykövetség és konzuli hivatal | Lusakában tiszteletbeli konzul van | Felügyelő képviselet Pretoria

Aktuális:

2022. 04. 11.
A Covid-19 járvány időszakára vonatkozó utazási tanácsok 

A világjárvány miatt kialakult utazási korlátozások frissítése folyamatos, a közölt adatok tájékoztató jellegűek, valamint csak a már hatályba lépett szabályokat tartalmazzák.

1.  Magyarország megfontolásra javasolja az utazást a világjárvány miatt!

Zambia biztonsági besorolása a II. biztonsági kategória, azaz a fokozott biztonsági kockázatot rejtő országok és térségek kategóriájába tartozik. 

a. Be lehet utazni az országba? Igen.  (https://www.zambiaimmigration.gov.zm/covid-19-news/)

A nemzetközi repülőterek nyitva tartanak a megfelelő óvintézkedések betartásával, de a nemzetközi légijáratok száma korlátozott. Reptéri érkezéskor egy kérdőívet kell kitölteni (https://www.zacl.co.zm/application/files/6116/0190/1185/TRAVELER_HEALTH_QUESTIONNAIRE.pdf), kötelező egészségügyi szűrést végeznek és rögzítik az utazási adatokat. Magyar állampolgároknak vízum szükséges a beutazáshoz, melyet  előzetesen online lehet igényelni a  https://evisa.zambiaimmigration.gov.zm oldalon.

Összhangban a Konzuli Szolgálat általános tájékoztatásával, mely a külföldre utazást a jelenlegi járványhelyzetben megfontolásra javasolja, illetve, mivel a járványügyi intézkedések alól a konzuli tisztviselő semmilyen módon nem tud enyhítést vagy felmentést eszközölni, a Konzuli Szolgálat e kérdésben további tájékoztatást nem ad, az illetékes hatóság döntéseit az előzőek szerint nem értelmezi. Kérjük a megadott linken szereplő hatósághoz fordulni további kérdéseivel.

b. Kell teszt? Igen.

Azon 12 év feletti utazóknak, akik teljesen oltottnak minősülnek , március 28. napja óta nem szükséges negatív PCR teszteredmény az ország területére való belépéshez, Azon nemzetközi utasok, akik nem tudják beoltottságukat igazolni, kötelező az indulást megelőző 72 órán belüli mintavételezésből származó negatív PCR-teszt bemutatása a belépéshez, Akik ennél régebbi teszteredménnyel érkeznek, azokat saját költésgükön an határon letesztelik. Pozitív teszteredmény esetében önköltsége karanténra kötelezik az utazót.Belépéskor ellenőrzik a beutazók  hőmérsékletét és át kell adniuk a kitöltött  egészségügyi kérdőívet is.   

c. Kell regisztrálni? Nem, ugyanakkor egy egészségügyi kérdőív kitöltése kötelező

d. Oltottsággal járó kedvezmények: Van.

A beoltott szeméyeknek nem szüksées negatív PCR teszttel rendelkezniük az ország területére történő belépéshez.

e. Oltatlanokra/ nem elfogadott vakcinával oltottakra vonatkozó szabályok:

Nem kötelező az oltás az országba lépéshez, ez esetben az elvárás egy negatív PCR teszteredmény felmutatása a belépéskor. tesztkötelezettség érvényesül belépéskor.

f. Karanténkötelezettség: 

Pozitív eredmény esetén sor kerül karantén elrendelésére. 

g. Üzleti célú beutazás feltétele:

Nincs erre vonatkozó külön általános kivétel.

h. Tranzitálási szabályok: Nincs.

i. A célország beutazási feltételei alóli mentesség: Nincs.

Felhívjuk figyelmüket, hogy az egyes légitársaságok önállóan is hozhatnak szabályokat az utazásra vonatkozóan, amelyek akár szigorúbbak is lehetnek a namíbiai beutazási korlátozásoknál. Kinyomtatott PCR teszt eredményüket az utazás során végig tartsák maguknál, és kérésre mutassák fel a légitársaság, a repülőtér alkalmazottainak vagy a rendvédelmi szerveknek.

i. Egyéb hasznos infó:

Felhívjuk figyelmüket, hogy az egyes légitársaságok önállóan is hozhatnak szabályokat az utazásra vonatkozóan, amelyek akár szigorúbbak is lehetnek a namíbiai beutazási korlátozásoknál. Kinyomtatott PCR teszt eredményüket az utazás során végig tartsák maguknál, és kérésre mutassák fel a légitársaság, a repülőtér alkalmazottainak vagy a rendvédelmi szerveknek.

Kenneth Kaunda Nemzetköti Repülőtér ( +260 211 271 359)

Problémák az utazási irodával, légitársasággal? További információ az Utasjogok fejezetben található:

https://konzuliszolgalat.kormany.hu/utasjogok

PCR teszt az országban: 

https://www.lancet.co.za/lancet-in-africa/zambia/

Egészségügyi ellátás külföldön: 

http://www.neak.gov.hu/felso_menu/lakossagnak/ellatas_kulfoldon

2. Kiutazás az országból

2022. március 28. napjától a célország belépési szabályai rányadóak a tesztkötlezetsség tekintetében. 

3. Beutazás Magyarországra:

2022. március 7-én hatályát vesztette a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020. Korm.rendelet, ennél fogva a Magyarországra történő beutazásra vonatkozó korlátozások is megszűntek. A magyarországi beutazás mindenkori szabályaival kapcsolatban az ORFK határrendészeti szervei illetékesek tájékoztatást adni. Az ORFK alábbi oldalán talál bővebb információt:  http://www.police.hu/hu/info/elerhetosegek 

A koronavírussal kapcsolatos információkat http://www.koronavirus.gov.hu/ oldalon találhatják, illetve érdeklődhetnek telefonon belföldről a +36 80 277 455 és a +36 80 277 456, külföldről a +36 1 550 1825-ös telefonszámon vagy elektronikusan a uPlzyNNPu2U4a29yb25hdmlydXNAMTgxOC5odQ== címen. 

A magyar határellenőrzéssel kapcsolatos aktuális információk megtalálhatók: a határátlépéssel kapcsolatos aktuális információk (ORFK) oldalon és érdeklődni lehet a DKHIpfsGrLzk6NVYmY0a29yb25hdmlydXNAYm0uZ292Lmh1 címen. 

4. Helyi járványügyi szabályok: 

Higiéniai óvintézkedések: maszkviselés nyilvános helyen, távolságtartás, személyes higiénia betartása kötelező. A helyi szükségtelen utazás, mozgás kerülendő. 

A Zambiai Egészségügyi Minisztérium facebook oldala naponta ad tájékoztatást a koronavírusról: https://www.facebook.com/mohzambia

A Zambiai Egészségügyi Minisztérium twitter oldala is folyamatosan tudósít a koronavírusról.

Forródrótot létesítettek, amely az országból ingyenesen hívható a 909, a 0953898941 és a 0964638726 telefonszámokról. A koronavírusról adnak tájékoztatást, illetve bármilyen a vírussal kapcsolatos gyanús esetet ezeken a számokon lehet bejelenteni.

További információk találhatók az aktuális korlátozásokról a következő linken: https://travelbans.org/africa/zambia/

Biztonság:

Magyarország megfontolásra javasolja az utazást a világjárvány miatt! Zambia biztonsági besorolása a II. biztonsági kategória, azaz a fokozott biztonsági kockázatot rejtő országok és térségek kategóriájába tartozik. 

Különös körültekintés szükséges a North Western, Copperbelt, Central és Luapula tartományok vidéki területeinek fölkeresése során – amelyek közel esnek a kongói határhoz –, elsősorban éjszaka. A zambiai-angolai, zambiai-mozambiki és zambiai-kongói határon veszélyt jelenthetnek az oda telepített taposóaknák.

Gyakoriak a fegyveres rablások, lopások, parkoló autók feltörései a városközpontokban, különösen busz- és vasúti pályaudvarok közelében, néhány bevásárló övezetben. Fegyveres autórablások is előfordulhatnak - különösen figyeljen a kapuk előtti megálláskor, illetve a kongói határ mellett futó Mufulira-Ndola úton. Sötétedés után veszélyes lehet sétálni különösen a turista és belvárosi övezetekben - kerülje Lusakában a Cairo Road környékét. Lusakában csak ismert bankokban váltson pénzt, vagy használjon bankautomatát. Iratait tartsa biztonságos helyen, és legyen Önnél másolat útleveléről.  

A kábítószer-használatot és birtoklást – beleértve a könnyű drogokét is – a törvény szigorúan bünteti.

Pornográf anyagok birtoklása ugyancsak illegális Zambiában – az elkövetőkre börtönbüntetés vagy deportálás várhat. A homoszexualitás a zambiai törvények értelmében hosszú börtönbüntetést vonhat maga után. 

Lusakában magyar tiszteletbeli konzulátus működik:
Dr. Gaudenzio Massimino Rossi konzul
Cím:Plot 8097 Dunduza, Chisidza Crescent, Longacres, Lusaka 
Postai cím: PO. Box 30815, Lusaka
Tel: (260) 966-750-900, 966-841-215, Fax: (260) 01-251 760, 
E-mail: ESIRBYqlMEvflg2ZJZ2FyZGVuZ3JvdXBAemFtdGVsLnpt 

Beutazási és tartózkodási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmány valamelyikével utazhatnak be az országba: 

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:
IGEN

Zambiába való belépéskor az útlevélnek további hat hónapig kell érvényesnek lennie, és két üres oldalt kell tartalmaznia.
Ideiglenes útlevél: NEM
Személyi igazolvány: NEM
Ideiglenes személyi igazolvány: NEM
Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány: NEM
Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok: NEM úti okmányok
Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány): NEM2016. január 6-án elfogadták azt az alkotmánymódosítást, ami elismeri a kettős állampolgárságot. Ugyanakkor a kettős állampolgároknak figyelembe kell venni azt a rendelkezést, hogy ugyanazzal az útlevéllel hagyják el az országot, amivel beutaztak.

Vízum:

Vízum turista célú beutazás esetén: Az országba történő utazáshoz vízum szükséges. Jelenleg a zambiai határon magyar állampolgárok igényelhetnek vízumot, ami egyszeri vagy kétszeri belépésre jogosít fel, a határon való belépés esetén multiple vízum nem igényelhető. Többszöri beutazásra szóló vízumot előzetesen kell beszerezni Zambia külképviseletein.

KAZA UNIVISA

A Kavango Zambezi természetvédelmi terület (KAZA TFCA) 5 dél-afrikai országon ível át, ezek a következők: Angola, Botswana, Namibia, Zambia és Zimbabwe. A természetvédelmi terület központjában található a Caprivi-Chobe-Victoria terület, amely közkedvelt turisztikai célpont.

A Zambiai Köztársaság és Zimbabwe létrehozta a KAZA UNIVISA elnevezésű pilot projektet, amelynek célja a turizmus fejlesztése, fellendítése, és amely ennek érdekében igyekszik megkönnyíteni a turisták határátlépési procedúráját a két ország között.

A KAZA UNIVISA díja 50,- USD, amely vízum mindkét országba való belépést lehetővé teszi több alkalommal. A vízum 30 napig érvényes, amennyiben a vízumkérelmező nem hagyja el Zambia és Zimbabwe területét. A vízum szintén lefedi a Botswanába egy napra beutazók tartózkodását, amennyiben a Kazungula határnál lépnek be.

A KAZA UNIVISA online nem szerezhető be, csak az alábbi határátkelő pontokon igényelhető:

Zambia:  

 • Kenneth Kaunda International Airport
 • Harry Mwaanga International Airport 
 • Victoria Falls Border
 • Kazungula Border 

Zimbabwe:

 • Harare International Airport
 • Victoria Falls International Airport
 • Victoria Falls Border
 • Kazungula Border

Vám és házikedvencek beutazása:

Házi kedvencek beutaztatására, valamint vám ügyintézésre vonatkozó további kiegészítő információk a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) honlapján találhatóak, angol nyelven >>

További hasznos tájékoztatók:

További hasznos információ az országról

Pénznem: zambiai kwacha (ZK)= ngwee. Devizabehozatali korlátozás nincs, a behozott devizát azonban az érkezésnél regisztráltatni kell.

Közlekedés: Ne vezessünk éjszaka. Az úthálózat rossz minősége, az alacsony közlekedési kultúra, a rossz állapotú járművek mind komoly veszélyt jelentenek. Az ittas vezetés és a mobiltelefon használata vezetés közben törvénybe ütközik. A városon kívüli vezetés kifejezetten problémás lehet, az utak rossz állapota és a kátyúk miatt. Az esős időszakban a helyzet jelentősen romlik, az áradások sok esetben elmossák az utakat és a hidakat, tejesen ellehetetlenítve a közlekedést. 

Időjárás: Alapvetően trópusi, a magasföldek mérsékelt öviek, a domborzat 329 m és a 2301 m magasságig nyúló hegyvidék között változik. A nyári időszak október-november között meleg, száraz (19-32 fok), a május-júliusi "tél" hűvös, száraz (10-25 fok). Az esős évszak decembertől áprilisig tart, rövid időn belül fokozott maláriaveszélyes helyzet kialakulásával lehet számolni. A téli időszak (május-július) száraz, hűvös, különösen a hegyvidéken, a nyár (november-március) esős, meleg. 

Biztosítás: Mindenféleképpen javasolt biztosítást kötni a személyek esetében az alábbi kockázatokra: teljes körű sürgősségi ellátás és gyógykezelés, súlyos betegség esetén, repülőgépen történő hazai vagy európai kórházba való szállítás, halott szállítás.

Közegészség, egészségügyi helyzet: Zambiában az egészségügyi szolgáltatások színvonala - különösen vidéken - nagyon alacsony. Még az alapvető gyógyszerek és injekciós tűk beszerzése is problémát jelenthet. Legyen Önnél vércsoportjáról igazolás, továbbá alapvető gyógyszer- és kötszercsomag, mely steril injekciós tűket is tartalmaz. Beutazáskor a behozott gyógyszerekről orvosi igazolás bemutatását kérhetik.

Az egészségügyi kockázatok között szerepel a malária, veszettség, kolera és TBC. Csak forralt vagy palackozott vizet fogyasszon, kerülje a jégkockával készített italok fogyasztását. A felnőtt lakosság HIV/AIDS fertőzöttségét 12,4%-ra becsülik.

Nyelv: Az üzleti és hivatali adminisztráció nyelve az angol.

Időzóna: GMT+ 03:00

Nemzeti ünnep: október 24. – Zambia függetlenségének a napja.

Elektromosság: 230 V

Fontos telefonszámok:

 • Országhívó: +260
 • Rendőrség: 991
 • Mentők: 991
 • Tűzoltók: 993

Egyéb információt pretoriai külképviseletünk oldalán talál.