Afrika

Mai napon is érvényes: 2021.04.18. 

Az országból Magyarországra történő visszatérésre a következő szabályok vonatkoznak >>

A külföldre utazás egyéni felelősség, egyéni döntés – a Konzuli Szolgálat utazási tanácsai e döntés meghozatalában nyújtanak segítséget.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre!

Elérhető külképviselet/ek: Zambiában nincs magyar nagykövetség és konzuli hivatal | Lusakában tiszteletbeli konzul van | Felügyelő képviselet Pretoria

Aktuális:

2021. 04. 01.

Magyarország nem javasolja az utazást a világjárvány miatt!

Összhangban a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020 Korm.rendelettel, 2020. szeptember 1-jétől az ország biztonsági besorolása az I. biztonsági besorolási kategóriába, azaz az utazásra nem javasolt országok listájára került. A világjárvány miatt nem javasolja a Külgazdasági és Külügyminisztérium az utazást, de előfordulhat, hogy az halaszthatatlan ügyben mégis szükségessé válik.

A világjárvány miatt az alábbi korlátozó intézkedések mellett lehet beutazni az országba:

a. Be lehet utazni az országba?    Igen. 

A határok nyitva vannak, belépéskor szigorú ellenőrzést végeznek. A magas kockázatú országok állampolgárainak nem állítanak ki vízumot, és ezzel kapcsolatban javasolt a területileg illetékes Zambiai Nagykövetségnél előzetesen érdeklődni. A nemzetközi repülőterek nyitva tartanak a megfelelő óvintézkedések betartásával, de a nemzetközi légijáratok száma korlátozott. Reptéri érkezéskor egy kérdőívet kell kitölteni, kötelező egészségügyi szűrést végeznek és rögzítik az utazási adatokat.

b. Kell teszt?    Igen.

Minden külföldi beutazónak (üzleti utazók, turisták, diákok) kötelező a 72 órán belüli negatív PCR-teszt bemutatása a belépéshez, különben megtagadják a belépést az országba. A légitársaságok saját hatáskörben ennél frissebb PCR tesztet is írhatnak elő, ezért az utazást megelőzően mindig érdeklődjenek az aktuális előírásokról a légitarsaságoknál is. A negatív PCR-teszttel rendelkező külföldi utasok esetében, amennyiben a betegség gyanúja nem merül fel, az óvintézkedések folyamatos betartása kötelező, és a beutazástól számított 14 napig a tünetek önellenőrzéssel történő megfigyelését kérik. Belépéskor 38C fok feletti láz, illetve bármilyen más Covid-19 tünet esetén  kötelezően tesztelik a belépőket és mindaddig hatósági karanténra kötelezik őket, amig negatív teszteredményük nem lesz. Ezen felül azokat az utasokat is szúrópróbaszerűen tesztelik, akik rendelkeznek 72 órán belüli PCR teszttel. 

c. Kell regisztrálni?    Nem.

d. Karanténkötelezettség: 

Láz és COVID-19 tünetek esetén tesztet végeznek, és pozitív eredmény esetén hatósági karanténba helyezik el az utast. 

e. Üzleti célú beutazás feltétele:

Nincs erre vonatkozó külön általános kivétel.

f. Kiutazás az országból:

Távozáskor azon országokba utazóknak, ahol belépéskor előírás a negatív COVID-teszt eredmény felmutatása, igazolást kel felmutatniuk 14 napon belüli negatív COVID-19 teszt eredményről. Ezt a tesztet Zambiában kell elvégezni, ez alól a kötelezettség alól azok sem mentesülnek, akik 14 napon belüli külföldi negatív PCR teszttel rendelkeznek. A negatív PCR teszt alapján a zambiai hatóságok egy igazolást állítanak ki, melynek ára 200 kwacha. A légitársaságok is kérhetnek az országból való kiutazáshoz PCR-tesztet.

g. Helyi intézkedések:

Higiéniai óvintézkedések: maszkviselés, 1 méteres távolságtartás, személyes higiénia betartása kötelező. A helyi szükségtelen utazás, mozgás kerülendő. A belföldi Proflight és Mahogany Air repülőjáratok újra járnak, tömegközlekedés óvintézkedésekkel működik. A belföldi járatokra való felszállás előtt egészségügyi nyilatkozatot kell tenni. Az országban tartózkodó külföldieknek a legközelebbi bevándorlási hivatalban intézkedniük kell a lejáró tartózkodási engedélyeik kapcsán. 

Korlátozott utasszámmal a helyi tömegközlekedési eszközöket igénybe vehetők, de az utak között fertőtleníteni szükséges. A turisztikai szektorra vonatkozó óvintézkedésekről külön kiadványt készítettek: https://www.zambia.travel/wp-content/uploads/ZTA-COVID19-SAFETY-PROTOCOLS.pdf

Az Afrikai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központok (Africa CDC) dél-afrikai térsége regionális központjának otthont adó Zambia koordinálja a helyi kezdeményezéseket.

A Zambiai Egészségügyi Minisztérium facebook oldala naponta ad tájékoztatást a koronavírusról: https://www.facebook.com/mohzambia

A Zambiai Egészségügyi Minisztérium twitter oldala is folyamatosan tudósít a koronavírusról.

Forródrótot létesítettek, amely az országból ingyenesen hívható a 909, a 0953898941 és a 0964638726 telefonszámokról. A koronavírusról adnak tájékoztatást, illetve bármilyen a vírussal kapcsolatos gyanús esetet ezeken a számokon lehet bejelenteni.

További információk találhatók az aktuális korlátozásokról a következő linken: https://travelbans.org/africa/zambia/

Az első oltóanyag szállítmányt 2021. április-májusban remélik a COVAX-tól. Március 26-án elfogadták az országos oltási programot, amelyet prioritási csoportok szerint fokozatosan és önkéntes alapon terveznek végrehajtani.

h. Beutazás Magyarországra: 

Magyar állampolgárok Magyarországra történő belépésével kapcsolatban az aktuális információ a következő linken található: klikk ide

A koronavírussal kapcsolatos információkat http://www.koronavirus.gov.hu/ oldalon találhatják, illetve érdeklődhetnek telefonon belföldről a +36 80 277 455 és a +36 80 277 456, külföldről a +36 1 550 1825-ös telefonszámon vagy elektronikusan a ZqaaId45ONca29yb25hdmlydXNAMTgxOC5odQ== címen. 

A magyar határellenőrzéssel kapcsolatos aktuális információk megtalálhatók: Tájékoztatás a határátlépés általános szabályairól (ORFK) és érdeklődni lehet a GzLNCfnQyMyfQpZG7DZmjzUYa29yb25hdmlydXNAYm0uZ292Lmh1 címen. 

Bővebb információ a határátkelők nyitva tartásáról és az engedélyezett forgalom típusáról: klikk ide

Méltányossági kérelem a Magyarországra történő beutazáshoz: https://ugyintezes.police.hu/meltanyossagi-kerelem

Biztonság:

Összhangban a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020 Korm.rendelettel, az ország biztonsági besorolása az I. biztonsági besorolási kategóriába, azaz az utazásra nem javasolt országok listájára került.

Különös körültekintés szükséges a North Western, Copperbelt, Central és Luapula tartományok vidéki területeinek fölkeresése során – amelyek közel esnek a kongói határhoz –, elsősorban éjszaka. A zambiai-angolai, zambiai-mozambiki és zambiai-kongói határon veszélyt jelenthetnek az oda telepített taposóaknák.

Gyakoriak a fegyveres rablások, lopások, parkoló autók feltörései a városközpontokban, különösen busz- és vasúti pályaudvarok közelében, néhány bevásárló övezetben. Fegyveres autórablások is előfordulhatnak - különösen figyeljen a kapuk előtti megálláskor, illetve a kongói határ mellett futó Mufulira-Ndola úton. Sötétedés után veszélyes lehet sétálni különösen a turista és belvárosi övezetekben - kerülje Lusakában a Cairo Road környékét. Lusakában csak ismert bankokban váltson pénzt, vagy használjon bankautomatát. Iratait tartsa biztonságos helyen, és legyen Önnél másolat útleveléről.  

A kábítószer-használatot és birtoklást – beleértve a könnyű drogokét is – a törvény szigorúan bünteti.

Pornográf anyagok birtoklása ugyancsak illegális Zambiában – az elkövetőkre börtönbüntetés vagy deportálás várhat. A homoszexualitás a zambiai törvények értelmében hosszú börtönbüntetést vonhat maga után. 

Lusakában magyar tiszteletbeli konzulátus működik:
Dr. Gaudenzio Massimino Rossi konzul
Cím:Plot 8097 Dunduza, Chisidza Crescent, Longacres, Lusaka 
Postai cím: PO. Box 30815, Lusaka
Tel: (260) 966-750-900, 966-841-215, Fax: (260) 01-251 760, 
E-mail: szWsnsvxCOGirA8zgDENVzTZ2FyZGVuZ3JvdXBAemFtdGVsLnpt 

Beutazási és tartózkodási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmány valamelyikével utazhatnak be az országba: 

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:
IGEN

Zambiába való belépéskor az útlevélnek további hat hónapig kell érvényesnek lennie, és két üres oldalt kell tartalmaznia.
Ideiglenes útlevél: NEM
Személyi igazolvány: NEM
Ideiglenes személyi igazolvány: NEM
Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány: NEM
Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok: NEM úti okmányok
Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány): NEM2016. január 6-án elfogadták azt az alkotmánymódosítást, ami elismeri a kettős állampolgárságot. Ugyanakkor a kettős állampolgároknak figyelembe kell venni azt a rendelkezést, hogy ugyanazzal az útlevéllel hagyják el az országot, amivel beutaztak.

Vízum:

Vízum turista célú beutazás esetén: Az országba történő utazáshoz vízum szükséges. Jelenleg a zambiai határon magyar állampolgárok igényelhetnek vízumot, ami egyszeri vagy kétszeri belépésre jogosít fel, a határon való belépés esetén multiple vízum nem igényelhető. Többszöri beutazásra szóló vízumot előzetesen kell beszerezni Zambia külképviseletein.

KAZA UNIVISA

A Kavango Zambezi természetvédelmi terület (KAZA TFCA) 5 dél-afrikai országon ível át, ezek a következők: Angola, Botswana, Namibia, Zambia és Zimbabwe. A természetvédelmi terület központjában található a Caprivi-Chobe-Victoria terület, amely közkedvelt turisztikai célpont.

A Zambiai Köztársaság és Zimbabwe létrehozta a KAZA UNIVISA elnevezésű pilot projektet, amelynek célja a turizmus fejlesztése, fellendítése, és amely ennek érdekében igyekszik megkönnyíteni a turisták határátlépési procedúráját a két ország között.

A KAZA UNIVISA díja 50,- USD, amely vízum mindkét országba való belépést lehetővé teszi több alkalommal. A vízum 30 napig érvényes, amennyiben a vízumkérelmező nem hagyja el Zambia és Zimbabwe területét. A vízum szintén lefedi a Botswanába egy napra beutazók tartózkodását, amennyiben a Kazungula határnál lépnek be.

A KAZA UNIVISA online nem szerezhető be, csak az alábbi határátkelő pontokon igényelhető:

Zambia:  

 • Kenneth Kaunda International Airport
 • Harry Mwaanga International Airport 
 • Victoria Falls Border
 • Kazungula Border 

Zimbabwe:

 • Harare International Airport
 • Victoria Falls International Airport
 • Victoria Falls Border
 • Kazungula Border

Vám és házikedvencek beutazása:

Házi kedvencek beutaztatására, valamint vám ügyintézésre vonatkozó további kiegészítő információk a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) honlapján találhatóak, angol nyelven >>

További hasznos tájékoztatók:

További hasznos információ az országról

Pénznem: zambiai kwacha (ZK)= ngwee. Devizabehozatali korlátozás nincs, a behozott devizát azonban az érkezésnél regisztráltatni kell.

Közlekedés: Ne vezessünk éjszaka. Az úthálózat rossz minősége, az alacsony közlekedési kultúra, a rossz állapotú járművek mind komoly veszélyt jelentenek. Az ittas vezetés és a mobiltelefon használata vezetés közben törvénybe ütközik. A városon kívüli vezetés kifejezetten problémás lehet, az utak rossz állapota és a kátyúk miatt. Az esős időszakban a helyzet jelentősen romlik, az áradások sok esetben elmossák az utakat és a hidakat, tejesen ellehetetlenítve a közlekedést. 

Időjárás: Alapvetően trópusi, a magasföldek mérsékelt öviek, a domborzat 329 m és a 2301 m magasságig nyúló hegyvidék között változik. A nyári időszak október-november között meleg, száraz (19-32 fok), a május-júliusi "tél" hűvös, száraz (10-25 fok). Az esős évszak decembertől áprilisig tart, rövid időn belül fokozott maláriaveszélyes helyzet kialakulásával lehet számolni. A téli időszak (május-július) száraz, hűvös, különösen a hegyvidéken, a nyár (november-március) esős, meleg. 

Biztosítás: Mindenféleképpen javasolt biztosítást kötni a személyek esetében az alábbi kockázatokra: teljes körű sürgősségi ellátás és gyógykezelés, súlyos betegség esetén, repülőgépen történő hazai vagy európai kórházba való szállítás, halott szállítás.

Közegészség, egészségügyi helyzet: Zambiában az egészségügyi szolgáltatások színvonala - különösen vidéken - nagyon alacsony. Még az alapvető gyógyszerek és injekciós tűk beszerzése is problémát jelenthet. Legyen Önnél vércsoportjáról igazolás, továbbá alapvető gyógyszer- és kötszercsomag, mely steril injekciós tűket is tartalmaz. Beutazáskor a behozott gyógyszerekről orvosi igazolás bemutatását kérhetik.

Az egészségügyi kockázatok között szerepel a malária, veszettség, kolera és TBC. Csak forralt vagy palackozott vizet fogyasszon, kerülje a jégkockával készített italok fogyasztását. A felnőtt lakosság HIV/AIDS fertőzöttségét 12,4%-ra becsülik.

Nyelv: Az üzleti és hivatali adminisztráció nyelve az angol.

Időzóna: GMT+ 03:00

Nemzeti ünnep: október 24. – Zambia függetlenségének a napja.

Elektromosság: 230 V

Fontos telefonszámok:

 • Országhívó: +260
 • Rendőrség: 991
 • Mentők: 991
 • Tűzoltók: 993

Egyéb információt pretoriai külképviseletünk oldalán talál.