Afrika

Mai napon is érvényes: 2021.01.15. 

Az országból Magyarországra történő visszatérésre a következő szabályok vonatkoznak >>

A külföldre utazás egyéni felelősség, egyéni döntés – a Konzuli Szolgálat utazási tanácsai e döntés meghozatalában nyújtanak segítséget.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre!

Elérhető külképviselet/ek: Zambiában nincs magyar nagykövetség és konzuli hivatal | Lusakában tiszteletbeli konzul van | Felügyelő képviselet Pretoria

Aktuális:

2020. 12. 17.
Tájékoztatás a koronavírussal (COVID-19) kapcsolatban

A koronavírus (COVID-19) megbetegedés afrikai terjedésére tekintettel nem javasoljuk az utazást Zambiába. Regisztráltak koronavírussal fertőzött esetet az országban.

A határok nyitva vannak, belépéskor szigorú ellenőrzést végeznek. 2020. május 9-től „új norma” szerint higiéniai óvintézkedések: maszkviselés, 1 méteres távolságtartás, személyes higiénia betartása kötelező. A magas kockázatú országok állampolgárainak nem állítanak ki vízumot, és ezzel kapcsolatban javasolt a területileg illetékes Zambiai Nagykövetségnél előzetesen érdeklődni.

A nemzetközi repülőterek 2020. június 25-től nyitva tartanak a megfelelő óvintézkedések betartásával. Július 27-től minden külföldi beutazónak (üzleti utazók, turisták, diákok) kötelező a 14 napon belüli negatív PCR-teszt bemutatása a belépéshez, különben megtagadják a belépést az országba (az Ethiopian Airlines a beutaztatás előtti 4 napon belüli tesztet kér). Reptéri érkezéskor egy kérdőívet kell kitölteni, kötelező egészségügyi szűrést végeznek és rögzítik az utazási adatokat. Láz és COVID-19 tünetek esetén tesztet végeznek, és pozitív eredmény esetén hatósági karanténban helyezik el az utast. A légitársaságok az országból kiutazáshoz is kérhetnek PCR-tesztet.

A negatív PCR-teszttel rendelkező külföldi utasok esetében, amennyiben a betegség gyanúja nem merül fel, az óvintézkedések folyamatos betartása kötelező, és a beutazástól számított 14 napig a tünetek önellenőrzéssel történő megfigyelését kérik. 

Lusakába csökkentett járatszámmal újra közlekedik többek között az Emirates, az Ethiopian Airlines és a Kenya Airways. 

A belföldi Proflight repülőjáratok Lusaka, valamint Livingstone, Mfuwe, Ndola és Solwezi között korlátozott számban, heti 1-3 alkalommal közlekednek. A Mahogany Air járatai Lusaka, valamint Mansa és Ndola között közlekednek. A belföldi járatokra való felszállás előtt egészségügyi nyilatkozatot kell tenni.

Az országban tartózkodó külföldieknek a legközelebbi bevándorlási hivatalban intézkedniük kell a lejáró tartózkodási engedélyeik kapcsán.

A helyi tömegközlekedési eszközöket igénybe lehet venni, de legfeljebb 60%-os utasszámmal, és az utak között fertőtleníteni szükséges. Maszkviselés, fizikai távolságtartás, személyes higiénia betartása kötelező. A szükségtelen utazás kerülendő.

Május 9-től az „új norma” szerint egészségügyi óvintézkedésekkel működhetnek az üzletek és a szolgáltató egységek. A maszkviselés, fizikai távolságtartás, személyes higiénia betartása kötelező. Az általános és középiskolák, valamint a felsőoktatási intézmények néhány évfolyam számára nyitva vannak, a többi osztálynak távoktatást tartanak.

Az ország turisztikai látványosságainak és szálláshelyeinek nagy része nyitva van. A Viktória-vízesés látogatható. A turisztikai szektorra vonatkozó óvintézkedésekről külön kiadványt készítettek: https://www.zambia.travel/wp-content/uploads/ZTA-COVID19-SAFETY-PROTOCOLS.pdf

Az Afrikai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központok (Africa CDC) dél-afrikai térsége regionális központjának otthont adó Zambia koordinálja a helyi kezdeményezéseket.

A zambiai Egészségügyi Minisztérium facebook oldala naponta ad tájékoztatást a koronavírusról: https://www.facebook.com/mohzambia

A zambiai Egészségügyi Minisztérium twitter oldala is folyamatosan tudósít a koronavírusról.

Forródrótot létesítettek, amely az országból ingyenesen hívható a 909, a 0953898941 és a 0964638726 telefonszámokról. A koronavírusról adnak tájékoztatást, illetve bármilyen a vírussal kapcsolatos gyanús esetet ezeken a számokon lehet bejelenteni.

Biztonság:

Összhangban a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020 Korm.rendelettel, az ország biztonsági besorolása az I. biztonsági besorolási kategóriába, azaz az utazásra nem javasolt országok listájára került.

Különös körültekintés szükséges a North Western, Copperbelt, Central és Luapula tartományok vidéki területeinek fölkeresése során – amelyek közel esnek a kongói határhoz –, elsősorban éjszaka. A zambiai-angolai, zambiai-mozambiki és zambiai-kongói határon veszélyt jelenthetnek az oda telepített taposóaknák.

Gyakoriak a fegyveres rablások, lopások, parkoló autók feltörései a városközpontokban, különösen busz- és vasúti pályaudvarok közelében, néhány bevásárló övezetben. Fegyveres autórablások is előfordulhatnak - különösen figyeljen a kapuk előtti megálláskor, illetve a kongói határ mellett futó Mufulira-Ndola úton. Sötétedés után veszélyes lehet sétálni különösen a turista és belvárosi övezetekben - kerülje Lusakában a Cairo Road környékét. Lusakában csak ismert bankokban váltson pénzt, vagy használjon bankautomatát. Iratait tartsa biztonságos helyen, és legyen Önnél másolat útleveléről.  

A kábítószer-használatot és birtoklást – beleértve a könnyű drogokét is – a törvény szigorúan bünteti.

Pornográf anyagok birtoklása ugyancsak illegális Zambiában – az elkövetőkre börtönbüntetés vagy deportálás várhat. A homoszexualitás a zambiai törvények értelmében hosszú börtönbüntetést vonhat maga után. 

Lusakában magyar tiszteletbeli konzulátus működik:
Dr. Gaudenzio Massimino Rossi konzul
Cím:Plot 8097 Dunduza, Chisidza Crescent, Longacres, Lusaka 
Postai cím: PO. Box 30815, Lusaka
Tel: (260) 966-750-900, 966-841-215, Fax: (260) 01-251 760, 
E-mail: LecRtiZAfkfglBoMCo9I2Ozjj22mZ2FyZGVuZ3JvdXBAemFtdGVsLnpt 

Beutazási és tartózkodási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmány valamelyikével utazhatnak be az országba: 

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:
IGEN

Zambiába való belépéskor az útlevélnek további hat hónapig kell érvényesnek lennie, és két üres oldalt kell tartalmaznia.
Ideiglenes útlevél: NEM
Személyi igazolvány: NEM
Ideiglenes személyi igazolvány: NEM
Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány: NEM
Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok: NEM úti okmányok
Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány): NEM2016. január 6-án elfogadták azt az alkotmánymódosítást, ami elismeri a kettős állampolgárságot. Ugyanakkor a kettős állampolgároknak figyelembe kell venni azt a rendelkezést, hogy ugyanazzal az útlevéllel hagyják el az országot, amivel beutaztak.

Vízum:

Vízum turista célú beutazás esetén: Az országba történő utazáshoz vízum szükséges. Jelenleg a zambiai határon magyar állampolgárok igényelhetnek vízumot, ami egyszeri vagy kétszeri belépésre jogosít fel, a határon való belépés esetén multiple vízum nem igényelhető. Többszöri beutazásra szóló vízumot előzetesen kell beszerezni Zambia külképviseletein.

KAZA UNIVISA

A Kavango Zambezi természetvédelmi terület (KAZA TFCA) 5 dél-afrikai országon ível át, ezek a következők: Angola, Botswana, Namibia, Zambia és Zimbabwe. A természetvédelmi terület központjában található a Caprivi-Chobe-Victoria terület, amely közkedvelt turisztikai célpont.

A Zambiai Köztársaság és Zimbabwe létrehozta a KAZA UNIVISA elnevezésű pilot projektet, amelynek célja a turizmus fejlesztése, fellendítése, és amely ennek érdekében igyekszik megkönnyíteni a turisták határátlépési procedúráját a két ország között.

A KAZA UNIVISA díja 50,- USD, amely vízum mindkét országba való belépést lehetővé teszi több alkalommal. A vízum 30 napig érvényes, amennyiben a vízumkérelmező nem hagyja el Zambia és Zimbabwe területét. A vízum szintén lefedi a Botswanába egy napra beutazók tartózkodását, amennyiben a Kazungula határnál lépnek be.

A KAZA UNIVISA online nem szerezhető be, csak az alábbi határátkelő pontokon igényelhető:

Zambia:  

 • Kenneth Kaunda International Airport
 • Harry Mwaanga International Airport 
 • Victoria Falls Border
 • Kazungula Border 

Zimbabwe:

 • Harare International Airport
 • Victoria Falls International Airport
 • Victoria Falls Border
 • Kazungula Border

Vám és házikedvencek beutazása:

Házi kedvencek beutaztatására, valamint vám ügyintézésre vonatkozó további kiegészítő információk a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) honlapján találhatóak, angol nyelven >>

További hasznos tájékoztatók:

További hasznos információ az országról

Pénznem: zambiai kwacha (ZK)= ngwee. Devizabehozatali korlátozás nincs, a behozott devizát azonban az érkezésnél regisztráltatni kell.

Közlekedés: Ne vezessünk éjszaka. Az úthálózat rossz minősége, az alacsony közlekedési kultúra, a rossz állapotú járművek mind komoly veszélyt jelentenek. Az ittas vezetés és a mobiltelefon használata vezetés közben törvénybe ütközik. A városon kívüli vezetés kifejezetten problémás lehet, az utak rossz állapota és a kátyúk miatt. Az esős időszakban a helyzet jelentősen romlik, az áradások sok esetben elmossák az utakat és a hidakat, tejesen ellehetetlenítve a közlekedést. 

Időjárás: Alapvetően trópusi, a magasföldek mérsékelt öviek, a domborzat 329 m és a 2301 m magasságig nyúló hegyvidék között változik. A nyári időszak október-november között meleg, száraz (19-32 fok), a május-júliusi "tél" hűvös, száraz (10-25 fok). Az esős évszak decembertől áprilisig tart, rövid időn belül fokozott maláriaveszélyes helyzet kialakulásával lehet számolni. A téli időszak (május-július) száraz, hűvös, különösen a hegyvidéken, a nyár (november-március) esős, meleg. 

Biztosítás: Mindenféleképpen javasolt biztosítást kötni a személyek esetében az alábbi kockázatokra: teljes körű sürgősségi ellátás és gyógykezelés, súlyos betegség esetén, repülőgépen történő hazai vagy európai kórházba való szállítás, halott szállítás.

Közegészség, egészségügyi helyzet: Zambiában az egészségügyi szolgáltatások színvonala - különösen vidéken - nagyon alacsony. Még az alapvető gyógyszerek és injekciós tűk beszerzése is problémát jelenthet. Legyen Önnél vércsoportjáról igazolás, továbbá alapvető gyógyszer- és kötszercsomag, mely steril injekciós tűket is tartalmaz. Beutazáskor a behozott gyógyszerekről orvosi igazolás bemutatását kérhetik.

Az egészségügyi kockázatok között szerepel a malária, veszettség, kolera és TBC. Csak forralt vagy palackozott vizet fogyasszon, kerülje a jégkockával készített italok fogyasztását. A felnőtt lakosság HIV/AIDS fertőzöttségét 12,4%-ra becsülik.

Nyelv: Az üzleti és hivatali adminisztráció nyelve az angol.

Időzóna: GMT+ 03:00

Nemzeti ünnep: október 24. – Zambia függetlenségének a napja.

Elektromosság: 230 V

Fontos telefonszámok:

 • Országhívó: +260
 • Rendőrség: 991
 • Mentők: 991
 • Tűzoltók: 993

Egyéb információt pretoriai külképviseletünk oldalán talál.