Afrika

Mai napon is érvényes: 2021.01.15. 

Az országból Magyarországra történő visszatérésre a következő szabályok vonatkoznak >>

A külföldre utazás egyéni felelősség, egyéni döntés – a Konzuli Szolgálat utazási tanácsai e döntés meghozatalában nyújtanak segítséget.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre!

Elérhető külképviseletek: A Zöld-foki Köztársaságban nincs magyar nagykövetség, konzuli hivatal | Felügyelő képviselet Portugália, Lisszabon | Tiszteletbeli konzul Praia | Az EU-tagállamok diplomáciai és konzuli képviseletei

Aktuális:

2020. 03. 15.
A Zöld-foki Köztársaságba érkező nemzetközi járatok utasait hőmérővel vizsgálják, COVID-19 gyanú esetén az utast egészségügyi intézmény által felügyelt karanténba helyezik.

Biztonság:

Összhangban a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020 Korm.rendelettel, az ország biztonsági besorolása az I. biztonsági besorolási kategóriába, azaz az utazásra nem javasolt országok listájára került.

A közbiztonság a Zöld-foki Köztársaságban elfogadható, afrikai viszonylatban általánosan jónak minősíthető, de előfordulhat zsebtolvajlás a nagyobb forgalmú, turisták által látogatott helyeken (Cidade de Praia, Mindelo, Sal szigete, Boavista) illetve akár fegyveres támadás is. A pénzen és az értéktárgyakon kívül az útlevelek megszerzése is cél, ezért az értékeket, okmányokat érdemes biztonságos helyen (pl. szállodai széfben) tárolni. A turistáknak kerülniük kell este a kivilágítatlan, kis forgalmú helyeket. Elutazáskor, a repülőtereken semmiképpen ne fogadjanak el harmadik személytől származó csomagot szállítás céljából.

Beutazási, tartózkodási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba: 

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:

IGEN

Az útlevélnek még 6 hónapig kell érvényesnek lennie a Zöld-foki Köztársaságba történő beutazást követően.

Ideiglenes útlevél:
(Csak konzul állít ki!)

Elvárt érvényessége:

IGEN

További információt az alábbi linken talál: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/utlevel 

Személyi igazolvány:

NEM

Ideiglenes személyi igazolvány:

NEM

Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány:

NEM

Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok:

NEM úti okmányok

Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány):

NEM


Kiskorúak beutazása

A Zöld-foki szigetek előírja a hozzájáruló nyilatkozat meglétét arra az esetre, ha a kiskorú nem a szülői jogokat gyakorló felnőttekkel utazik együtt. További információk érdekében javasoljuk, forduljanak a Zöld-foki Köztársaság Berlinben működő nagykövetséghez, vagy a párizsi, brüsszeli, madridi, római, lisszaboni és a luxemburgi nagykövetségén lehet bővebb felvilágosítást kérni.

Vízum:

Vízum turista célú beutazás esetén: 2019. január 1-jétől, rövidtávú tartózkodás esetén nem kell vízum, (30 nap).

A Zöld-foki Köztársaság által 2019. január 1-én bevezetett EASE – Efficient, Automatic and Safe Entry of Travellers rendszer egy online elektronikus platform, amelynek célja a Zöld-foki Köztársaságba történő utazások előzetes bejelentése, regisztrálása. A regisztrációt az utazás előtt minimum 5 nappal kell kezdeményezni. a www.ease.gov.cv honlapon. (A regisztráció alapvető utazási adatok megadását jelenti, mint például az útlevél adatai, indulási és érkezési adatok, járatszám, szállás stb.)

A regisztráció során, a belföldi járatokon 150 CVE fizetendő, a nemzetközi járatokat illetőleg 3400 CVE (hozzávetőlegesen 31 EUR) a „repülőtéri biztonsági adó” összege, amely az online regisztráció során kerül levonásra, vagy kivételes esetekben az érkezéskor – akár készpénzes, akár bankkártyás fizetéssel.

A kötelező regisztráció alól mentesülnek az alábbi személyi körök:

  • két év alatti gyermekek
  • katonai, kormányzati vagy egyéb nem kereskedelmi járaton érkező hivatalos delegáció utasai
  • azok az utasok, akik olyan repülőn érkeztek, amely technikai, meteorológiai vagy bármilyen előre nem látható bizonyított ok miatt kénytelen visszatérni a reptérre
  • Átutazó utasok
  • Zöld-foki Köztársaság állampolgárai, azok házastársai és 18 év alatti gyermekei
  • Zöld-foki Köztársaságban regisztrált külföldi állampolgárok

További információk érdekében javasoljuk, forduljanak a Zöld-foki Köztársaság Berlinben működő nagykövetséghez www.embassy-capeverde.de vagy a párizsi, brüsszeli, madridi, római, lisszaboni és a luxemburgi nagykövetségéhez. 

Házikedvencek beutazása: 

http://portal.nebih.gov.hu/-/kedvtelesbol-tartott-allatok-utaztatasara-vonatkozo-tajekoztato

Vám

A vámmal kapcsolatos információt a Zöld-foki Vámhatóság (Alfândega) honlapján talál.
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója
Növényegészségügyi és behozatali előírások változása >>

További hasznos információ az országról

Pénznem: Zöld-foki Escudo (ESC).

Időjárás: Éghajlata meleg, száraz, óceáni. Az éves középhőmérséklet 20°C, a tenger vize 20-25°C között váltakozik, fürdőzésre egész évben alkalmas. Két évszakot lehet megkülönböztetni: november és július között száraz és enyhébb (hűvösebb), augusztus és október között melegebb és kissé csapadékosabb.

Ügyintézés helyi hatóságoknál és intézményekben: Fel kell készülni rá, hogy portugál nyelvtudás nélkül nem eredményes. Az ügyintézők nagyon készségesek, azonban a hazai viszonyokhoz képest eltérő lehet a hivatali nyitva tartás.

Közlekedés: A Zöld-foki Köztársaságban az első beutazástól számított 6 hónapig fogadják el az uniós állampolgárok vezetői engedélyeit, azt követően honosíttatni kell a helyi hatóságoknál. A szigeteket helyi repülőgépjáratok és kompok kötik össze, a közúthálózat fejletlen.

Közegészségügyi helyzet: A kiutazás előtt feltétlenül látogassanak el Egészségügyi Világszervezet honlapjára az országra vonatkozó aktuális egészségügyi tanácsok érdekében és konzultáljanak a magyarországi szakegészségügyi szolgálattal. A szigeteken dengue-láz, malária is előfordulhat. Javasoljuk, hogy az országba látogató turisták  csak palackozott vizet fogyasszanak, jég nélkül. Kerüljék a nyers ételek, zöldségek és a gyümölcsök fogyasztását, csak jól átsütött húsokat tojást fogyasszanak. Ajánlott bélfertőtlenítő gyógyszert, magas védőfaktoros naptejet, szúnyogriasztó krémet is magukkal hozni.