Afrika

Mai napon is érvényes: 2021.10.23. 

Az országból Magyarországra történő visszatérésre a következő szabályok vonatkoznak >>

A külföldre utazás egyéni felelősség, egyéni döntés – a Konzuli Szolgálat utazási tanácsai e döntés meghozatalában nyújtanak segítséget.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre!

Elérhető külképviseletek: A Zöld-foki Köztársaságban nincs magyar nagykövetség, konzuli hivatal | Felügyelő képviselet Portugália, Lisszabon | Tiszteletbeli konzul Praia | Az EU-tagállamok diplomáciai és konzuli képviseletei

Aktuális:

2021. 09. 24.
1. Magyarország nem javasolja az utazást a világjárvány miatt! Összhangban a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020 Korm.rendelettel, 2020. szeptember 1-jétől az ország biztonsági besorolása az I. biztonsági besorolási kategóriába, azaz az utazásra nem javasolt országok listájára került. A világjárvány miatt nem javasolja a Külgazdasági és Külügyminisztérium az utazást, de előfordulhat, hogy az halaszthatatlan ügyben mégis szükségessé válik.

Magyarország állampolgárai korlátozás (negatív teszt, kötelező karantén) nélkül léphetnek be a Zöld-foki Köztársaságba a védettségi igazolások kölcsönös elfogadásának megállapításáról szóló 7/2021. (IV. 29.) KKM rendelet szerint, amennyiben rendelkeznek az oltás tényét igazoló védettségi igazolvánnyal. 

2. A világjárvány miatt az alábbi korlátozó intézkedések mellett lehet beutazni az országba:

a. Be lehet-e utazni az országba? Igen. 

A Zöld-foki-szigetekre érkezéskor hőmérséklet vizsgálatot végeznek, amennyiben hőmérséklete 37,5 Celsius feletti, akkor a repülőtér egy kijelölt területén újra vizsgálják a hőmérsékletét, és szükség esetén COVID-19 tesztet végeznek. 

A repülőjegy lefoglalása előtt ellenőrizze a légitársasággal az utazás feltételeit.

b. Kell-e teszt? Igen. 

A Zöld-foki Köztársaság légi és tengeri határai nyitva vannak. A beutazáshoz szükséges egy negatív COVID-19 RT-PCR teszt, vagy egészségügyi szakember által végzett antigén teszt (Ag-RDT) felmutatása, melyet az utazás előtt legfeljebb 72 órában végeztek, avagy COVID igazolvány bemutatása (COVID igazolvány: negatív PCR, vagy antigén teszteredmény, vagy gyógyultsági igazolvány: pozitív teszteredménytől számított 14 nap eltelte, de 90 napon belüli időtartam, avagy az alábbi oltások megléte- AstraZeneca, Moderna, Pfizer, Sinopharm, Sinovac, Sputnik V oltások 14 nap elteltével, illetve Johnson&Johnson 28 napot követően). 

A védettségi igazolások kölcsönös elfogadásának megállapításáról 7/2021. (IV. 29.) KKM rendelet szerint a Zöld-foki Köztársaságban elfogadják a magyarországi védettségi igazolványokat is. 

A COVID igazolvány alól a 12 év alatti gyermekek kivételt képeznek. 

Negatív COVID-19 teszt nélkül, avagy COVID igazolvány hiányában nem megengedhető a beszállás, és csak kivételes körülmények között engedélyezhetik a hatóságok a Zöld-foki-szigetekre történő belépést, azonban a tesztet saját költségén kell elvégeznie az utazónak.

c. Kell-e regisztrálni? Igen.

Az EASE honlapján található repülőtéri-adó nyomtatvány (TSA), ennek kitöltése kötelező és ezzel együtt 3400 escudó (kb. 30 EUR) megfizetése szükséges. A nyomtatvány kitöltésének kötelezettséges és a díjfizetés a 2 év alatti gyermekekre és azokra, akik a Zöld-foki-szigeteken rendelkeznek tartózkodási engedéllyel nem vonatkozik. Amennyiben utazásszervezővel utazik ellenőrizze, hogy az utazás díja tartalmazza-e a TSA költségét.

Továbbá a nemzetközi utazásról szóló űrlap https://covid19.cv/ online módon történő kitöltése is szükséges az utazás megkezdése előtt, amelyet a Szociális,- és Egészségügyi Minisztérium igényel. 

Szigetek közötti utazáshoz >>

d. Karanténkötelezettség: Nincs.

e. Üzleti célú beutazás feltétele:

Nincsen erre vonatkozó kivétel.

f. Esetleges kivételek: 

Tesztkötelezettség alól mentesülnek a 7 év alatti gyermekek.

g. Kiutazás az országból: 

A célország szabályainak vizsgálata szükséges. 

h. Beutazás Magyarországra: 

A pandémiás időszakban a Magyarországra történő beutazás rendkívüli szabályait a 408/2020. Korm.rendelet foglalja össze, melynek végrehajtásával kapcsolatban az ORFK határrendészeti szervei illetékesek tájékoztatást adni. A rendelet egyes pontjainak értelmezésével, alkalmazásával kapcsolatban az ORFK-t szíveskedjenek megkeresni, figyelemmel arra, hogy azok végrehajtásában az Országos Rendőrfőkapitányság határrendészeti feladatokat végző munkatársai illetékesek. A Konzuli Szolgálat pusztán általános tájékoztatást nyújt! Az ORFK alábbi oldalán talál bővebb információt: http://www.police.hu/hu/hirek-es-informaciok/legfrissebb-hireink/covid-19-utazasi-informaciok/utazok-figyelmebe-ajanljuk-a 

Az ORFK elérhetőségei: http://www.police.hu/hu/info/elerhetosegek

Magyar állampolgárok Magyarországra történő belépésével kapcsolatos aktuális információ itt található. 

A koronavírussal kapcsolatos információkat http://www.koronavirus.gov.hu/ oldalon találhatják, illetve érdeklődhetnek telefonon belföldről a +36 80 277 455 és a +36 80 277 456, külföldről a +36 1 550 1825-ös telefonszámon vagy elektronikusan a ezCFJMmn8QxTTrNxNa29yb25hdmlydXNAMTgxOC5odQ== címen. 

A magyar határellenőrzéssel kapcsolatos aktuális információk megtalálhatók: a határátlépéssel kapcsolatos aktuális információk (ORFK) oldalon és érdeklődni lehet a RoMGMUsann2i0a29yb25hdmlydXNAYm0uZ292Lmh1 címen. 

Bővebb információ a határátkelők nyitva tartásáról és az engedélyezett forgalom típusáról: klikk ide

Méltányossági kérelem a Magyarországra történő beutazáshoz: https://ugyintezes.police.hu/meltanyossagi-kerelem 

3. Szigetek közötti utazás:

A szigetek közötti belső repülőgép járatok és az utaskompok működnek. Amennyiben a szigetek között utazik, ki kell töltenie egy online egészségügyi felügyeleti űrlapot, és be kell mutatnia egy negatív COVID-19 gyors antigéntesztet, amelyet az utazást megelőző 72 órában végeztek.

  • Amennyiben Santiago, São Nicolau, Sal, Boa Vista, Maio és Brava szigetekről utazik, utazás előtt nem kell bemutatnia a COVID-19 (gyors antigén) tesztet.
  • Ha Santo Antãoból, São Vicentéből, Maioból és Fogóról utazik, be kell mutatnia a 72 órán belül készített COVID-19 (gyors antigén) tesztet.

A 7 év alatti gyermekek nem kötelesek tesztet bemutatni ez esetben sem.

COVID-19 tesztet (gyors antigéntesztet) a helyi önkormányzat egészségügyi intézményben, avagy egy nyilvántartott magánlaboratóriumban végezhet. Lehetőség van online időpontfoglalásra a szigeteken. 

A teszt 1000 CV escudóba kerül (kb. 8-10 EUR).

További információ: https://travel.gov.cv/

Biztonság:

Összhangban a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020 Korm.rendelettel, az ország biztonsági besorolása az I. biztonsági besorolási kategóriába, azaz az utazásra nem javasolt országok listájára került.

A közbiztonság a Zöld-foki Köztársaságban elfogadható, afrikai viszonylatban általánosan jónak minősíthető, de előfordulhat zsebtolvajlás a nagyobb forgalmú, turisták által látogatott helyeken (Cidade de Praia, Mindelo, Sal szigete, Boavista) illetve akár fegyveres támadás is. A pénzen és az értéktárgyakon kívül az útlevelek megszerzése is cél, ezért az értékeket, okmányokat érdemes biztonságos helyen (pl. szállodai széfben) tárolni. A turistáknak kerülniük kell este a kivilágítatlan, kis forgalmú helyeket. Elutazáskor, a repülőtereken semmiképpen ne fogadjanak el harmadik személytől származó csomagot szállítás céljából.

Beutazási, tartózkodási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba: 

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:

IGEN

Az útlevélnek még 6 hónapig kell érvényesnek lennie a Zöld-foki Köztársaságba történő beutazást követően.

Ideiglenes útlevél:
(Csak konzul állít ki!)

Elvárt érvényessége:

IGEN

További információt az alábbi linken talál: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/utlevel 

Személyi igazolvány:

NEM

Ideiglenes személyi igazolvány:

NEM

Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány:

NEM

Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok:

NEM úti okmányok

Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány):

NEM


Kiskorúak beutazása

A Zöld-foki szigetek előírja a hozzájáruló nyilatkozat meglétét arra az esetre, ha a kiskorú nem a szülői jogokat gyakorló felnőttekkel utazik együtt. További információk érdekében javasoljuk, forduljanak a Zöld-foki Köztársaság Berlinben működő nagykövetséghez, vagy a párizsi, brüsszeli, madridi, római, lisszaboni és a luxemburgi nagykövetségén lehet bővebb felvilágosítást kérni.

Vízum:

Vízum turista célú beutazás esetén: 2019. január 1-jétől, rövidtávú tartózkodás esetén nem kell vízum, (30 nap).

A Zöld-foki Köztársaság által 2019. január 1-én bevezetett EASE – Efficient, Automatic and Safe Entry of Travellers rendszer egy online elektronikus platform, amelynek célja a Zöld-foki Köztársaságba történő utazások előzetes bejelentése, regisztrálása. A regisztrációt az utazás előtt minimum 5 nappal kell kezdeményezni. a www.ease.gov.cv honlapon. (A regisztráció alapvető utazási adatok megadását jelenti, mint például az útlevél adatai, indulási és érkezési adatok, járatszám, szállás stb.)

A regisztráció során, a belföldi járatokon 150 CVE fizetendő, a nemzetközi járatokat illetőleg 3400 CVE (hozzávetőlegesen 31 EUR) a „repülőtéri biztonsági adó” összege, amely az online regisztráció során kerül levonásra, vagy kivételes esetekben az érkezéskor – akár készpénzes, akár bankkártyás fizetéssel.

A kötelező regisztráció alól mentesülnek az alábbi személyi körök:

  • két év alatti gyermekek
  • katonai, kormányzati vagy egyéb nem kereskedelmi járaton érkező hivatalos delegáció utasai
  • azok az utasok, akik olyan repülőn érkeztek, amely technikai, meteorológiai vagy bármilyen előre nem látható bizonyított ok miatt kénytelen visszatérni a reptérre
  • Átutazó utasok
  • Zöld-foki Köztársaság állampolgárai, azok házastársai és 18 év alatti gyermekei
  • Zöld-foki Köztársaságban regisztrált külföldi állampolgárok

További információk érdekében javasoljuk, forduljanak a Zöld-foki Köztársaság Berlinben működő nagykövetséghez www.embassy-capeverde.de vagy a párizsi, brüsszeli, madridi, római, lisszaboni és a luxemburgi nagykövetségéhez. 

Házikedvencek beutazása: 

http://portal.nebih.gov.hu/-/kedvtelesbol-tartott-allatok-utaztatasara-vonatkozo-tajekoztato

Vám

A vámmal kapcsolatos információt a Zöld-foki Vámhatóság (Alfândega) honlapján talál.
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója
Növényegészségügyi és behozatali előírások változása >>

További hasznos információ az országról

Pénznem: Zöld-foki Escudo (ESC).

Időjárás: Éghajlata meleg, száraz, óceáni. Az éves középhőmérséklet 20°C, a tenger vize 20-25°C között váltakozik, fürdőzésre egész évben alkalmas. Két évszakot lehet megkülönböztetni: november és július között száraz és enyhébb (hűvösebb), augusztus és október között melegebb és kissé csapadékosabb.

Ügyintézés helyi hatóságoknál és intézményekben: Fel kell készülni rá, hogy portugál nyelvtudás nélkül nem eredményes. Az ügyintézők nagyon készségesek, azonban a hazai viszonyokhoz képest eltérő lehet a hivatali nyitva tartás.

Közlekedés: A Zöld-foki Köztársaságban az első beutazástól számított 6 hónapig fogadják el az uniós állampolgárok vezetői engedélyeit, azt követően honosíttatni kell a helyi hatóságoknál. A szigeteket helyi repülőgépjáratok és kompok kötik össze, a közúthálózat fejletlen.

Közegészségügyi helyzet: A kiutazás előtt feltétlenül látogassanak el Egészségügyi Világszervezet honlapjára az országra vonatkozó aktuális egészségügyi tanácsok érdekében és konzultáljanak a magyarországi szakegészségügyi szolgálattal. A szigeteken dengue-láz, malária is előfordulhat. Javasoljuk, hogy az országba látogató turisták  csak palackozott vizet fogyasszanak, jég nélkül. Kerüljék a nyers ételek, zöldségek és a gyümölcsök fogyasztását, csak jól átsütött húsokat tojást fogyasszanak. Ajánlott bélfertőtlenítő gyógyszert, magas védőfaktoros naptejet, szúnyogriasztó krémet is magukkal hozni.