A 2018-AS XXIII.PYEONGCHANGI TÉLI OLIMPIAI JÁTÉKOKRA ÉS PARALIMPIAI JÁTÉKOKRA KIUTAZÓK FIGYELMÉBE

Publikálva: 2017. december 12.

A Koreai Köztársaságban 2018. február 9-25. között kerülnek megrendezésre a XXIII. Téli Olimpiai Játékok, majd azt követően 2018. március 9-18. között a Paralimpiai Játékok. Kérjük az eseményre kiutazó állampolgárainkat, hogy utazásuk előtt figyelmesen olvassák el a Konzuli Szolgálat alábbi tájékoztatóját és kövessék az abban foglaltakat.

Kiutazás előtt javasoljuk a konzuli védelemhez szükséges online adatlap kitöltését! 

Az Ön által megadott adatok szükség esetén segítik a hatékonyabb konzuli segítségnyújtást és a gyorsabb kapcsolatfelvételt.

Magyarország Szöuli Nagykövetségének elérhetősége:
Cím: 04393, Seoul, Yongsan-gu, Jangmun-ro 58
Telefon: (koreai számról) 02 792 2105, (magyar számról) +82 10 2236 7792
Ügyeleti telefon: (koreai számról) 010 2236 7792), (magyar számról) 0082 10 2236 7792
E-mail: gBKvLjXpvEMKU6YVWWlybWlzc2lvbi5zZWxAbWZhLmdvdi5odQ==; wEJfQApr90EEZWDZNNY29uc3VsYXRlLnNlbEBtZmEuZ292Lmh1
Weboldal: https://szoul.mfa.gov.hu,
Facebook: https://www.facebook.com/HunEmbassy.Seoul

1. Az olimpiai játékok időpontja és helyszínei 

A soron következő 2018-as Téli Olimpiai Játékokra február 9–25. között kerül sor a dél-koreai Pyeongchangban, Gangneungben és Jeongseonban. A Paralimpiai Játékokat azonos helyszíneken március 9–18. között tartják. A Gangwon tartományban található Pyeongchang megye kb. 180 km-re található Szöultól (ez autóval forgalomtól függően 3-9 óra, gyorsvasúttal kb. 2 óra utazást jelent egy irányban). Gangneung további 30 km-re található az ország keleti tengerpartján, Jeongseon pedig délkeletre, kb. 20 km-re.

2. Javasolt intézkedések utazás előtt

3. A sportágakkal, eseményekkel kapcsolatos információk

Az olimpiai játékokkal és a magyar részvétellel kapcsolatos legfrissebb híreket a Magyar Olimpia Bizottság, valamint a Magyar Paralimpiai Bizottság honlapján érheti el.

4. Közlekedés az Olimpiai Játékok ideje alatt

A szervezők a rendezvényhelyszínek megközelítését nagyon szigorúan korlátozzák majd, de természetesen több közlekedési lehetőség is rendelkezésre áll a játékok során. További részletekért tekintse meg a közlekedési hálózatról szóló tájékoztatót, ill. egyéb közlekedési információkat.

Felhívjuk az utazni vágyók figyelmét, hogy a Koreai Köztársaságban a február 15–18-ai hosszú hétvégén ünneplik az idei Holdújévet (Seollal), amely a legtöbb esetben forgalmi fennakadásokkal járhat együtt a közutakon. Amennyiben a főváros és a versenyhelyszínek között közlekedő gyorsvasút (KTX) helyett a közutakat venné igénybe, akkor készüljön fel hosszan (akár órákig is) eltartó dugókra megfelelő folyadékkal és meleg öltözékkel, és hallgassa út közben az angol nyelvű rádióadásokat (AFN, TBS). Az autópályák mentén található pihenőhelyek jól felszereltek és tiszták.

5. Hasznos linkek

6. Hasznos telefonszámok

Rendőrség: 112 (baleset, vészhelyzet, bűncselekmény jelentése)

Tűzoltóság, mentők: 119

Korea Tourism Organization (KTO) Korea Travel Hotline: 1330 (angol tolmácsolás; szállásokkal kapcsolatos tájékoztatás, panaszbejelentés; turisztikai információk – Hívás után a PyeongChangi Olimpiával kapcsolatos tájékoztatásért válassza az 1-es gombot, majd az angol nyelvű szolgáltatásért válassza a 2-es gombot)

7. Időjárási körülmények

Dél-Korea nedves kontinentális és nedves szubtrópusi éghajlatú ország; hazánkhoz hasonlóan a négy évszak jellemző. A szibériai légáramlat következtében a tél (december-március) rendkívül hideg (!) és száraz. A hőmérő higanyszála akár mínusz 20℃-ig is lecsökkenhet (az erős szél tovább csökkentheti a hőérzetünket). Ha lehet hinni az időjárás-előrejelzéseknek, könnyen lehet, hogy ez lesz minden idők leghidegebb olimpiája. Tekintettel arra, hogy egyes versenyhelyszínek (pl. a megnyitó és záróünnepségnek helyt adó stadion) nyitott, javasoljuk, hogy készüljön megfelelően szigetelő, szél- és esőálló ruházattal a kihűlés ellen.

8. VIGYÁZZANAK ÉRTÉKTÁRGYAIKRA! 

Az Olimpia zsúfolt helyszínein, de a mérkőzéseknek helyt adó városok turisztikai pontjain is számítani lehet arra, hogy megemelkednek a lopások, zsebtolvajlások számai. Ezért javasoljuk, hogy csak a valóban szükséges iratokat vigyék magukkal (pl. adókártyát ne), a készpénzt belső zsebben tartsák. A hátizsák kisebb, külső zsebeiben szintén nem tanácsos értékeket (pl. mobiltelefon) tartani, mert onnan azokat könnyen kiemelik. A készpénzt is kisebb összegekben, több helyen javasolt tartani. Ha a szálláson van széf, érdemes azokat igénybe venni, az értékeket ott elhelyezni, és csak az útlevél másolatot és egy napra elegendő készpénzt magukkal vinni.

Parkolásnál az autó utasterében látható helyen ne maradjon érték vagy annak tűnő tárgy, és a gépkocsi papírjait se hagyják ott.

9. Miben segíthet a nagykövetség?

A Koreai Köztársaságban szöuli nagykövetségünk látja el a konzuli védelmet. Koreai tartózkodása során  a következőkben tud a konzul a segítségére lenni >>

A konzuli tisztviselőink nem tudnak ugyanakkor segítséget nyújtani többek között a külföldön felmerül költségek, hatósági bírságok, díjak kifizetésében, azok elengedtetésében, bíróság vagy más hatóság előtti jogi képviselet ellátásában, menetjegy foglalásában, átíratásában vagy akár fuvarozásban.

További információt erről az alábbi oldalon talál >> 

10. Dél-koreai utazási tanácsok

Kérjük olvassák el Dél-Koreára vonatkozó utazási tanácsainkat >> 

11. A Koreai-félszigettel kapcsolatos feszültség

A Koreai-félszigeten tapasztalható feszültség a gyakori észak-koreai provokációknak, valamint a dél-koreai területen végrehajtott hadgyakorlatoknak köszönhetően továbbra is magas, és alkalmas lehet az itt élő külföldiek körében a nyugalom megzavarására. Újabb észak-koreai provokáció (atomrobbantási, ill. rakétakilövési kísérlet) lehetősége nem zárható ki. Dél-Korea az utazásra nem javasolt térségek kockázati besorolása szempontjából továbbra is a biztonságos országok közé tartozik, de ajánlott a fokozott körültekintés és a rendszeres tájékozódás a helyi és nemzetközi sajtótermékekben, kormányzati tájékoztatókon keresztül, mivel a biztonsági helyzet gyorsan, akár arra vonatkozó előzetes figyelmeztetés nélkül is megváltozhat. A nagykövetség munkatársai folyamatosan nyomon követik az eseményeket.

Az esetleges rendkívüli helyzetekre történő felkészülés érdekében javasoljuk, hogy utazás előtt töltse le a dél-koreai hatóságok által, okos telefonokra kifejlesztett angol nyelvű alkalmazást („Emergency Ready App”), amely segítségével önállóan is tájékozódhat többek között az Önhöz közel eső óvóhelyek pontos elhelyezkedéséről, a különböző vészhelyzeti jelzésekről, valamint egészségügyi létesítményekről.

Tájékoztatjuk, hogy a külső hivatkozásokon elérhető oldalakat lehetőségeinkhez mérten ellenőrizzük, azok tartalmáért azonban felelősséget vállalni nem tudunk.

Menü

Nyitólap

Navigáció