A biztonsági besorolásról

Miért van szükség biztonsági besorolásra?

A biztonsági kategóriák meghatározásával a Konzuli Szolgálat az egyes országok aktuális biztonsági helyzetéről tájékoztat. Tájékoztatásunk alapján dönthet a célországba történő elutazásról vagy az út elhalasztásáról. Utazási tanácsainkban a biztonsági tájékoztatón túl információt nyújtunk a beutazási feltételekről, a helyi egészségügyi helyzetről és más hasznos tudnivalókról.

A külföldre utazás egyéni felelősség, az utazás vagy annak elhalasztása az Ön személyes döntése. Javasoljuk, hogy a Konzuli Szolgálat által közölt információk mellett más forrásokból (útikönyvekből, utazásszervezőktől) is tájékozódjon.

Kérjük, vegye figyelembe, hogy a Konzuli Szolgálat nem tud segíteni Önnek

Ha az utazás körülményeiben problémája adódik, közvetlenül ahhoz a szervezethez kell fordulnia, amellyel szerződött (utazásszervező, utazási iroda, légitársaság, biztosítótársaság).

Honnan származnak a biztonsági besorolások?

A Konzuli Szolgálat az egyes országok biztonsági besorolásról körültekintő mérlegelést követően, a magyar konzuli hálózattól érkező információk és az uniós partnerekkel folytatott egyeztetés alapján dönt. Három biztonsági kategóriát alkalmazunk:

A III. (hármas), legenyhébb biztonsági besorolási kategóriát zöld színnel jelezzük.

Az e kategóriába tartozó országok közbiztonsági helyzete, biztonsági kockázatai, általános szabályrendszere, jellemző viszonyai, közszolgáltatásai hasonlóak a Magyarországon megszokotthoz.

Ennek ellenére utazás előtt javasoljuk, hogy:

A II. (kettes) biztonsági besorolás, amelyet sárgával jelzünk, a fokozott biztonsági kockázatot rejtő országok és térségek kategóriája.

Ezen országokban a biztonsági helyzet nem kielégítő. Járványveszély, háborús fenyegetettség, terrorista támadások veszélye vagy más rendkívüli körülmény indokolhatja e besorolást. A Konzuli Szolgálat ezen térségekben a magyar állampolgárok konzuli védelmét valamely okból csak részlegesen vagy csak rendkívüli nehézségek árán képes ellátni. Előfordulhat az is, hogy valamely állam hatóságai az állam egész területére vagy meghatározott részére beutazási korlátozást rendelnek el. E körülményeket a Konzuli Szolgálat folyamatosan figyelemmel kíséri és elhárulásukról kellő időben tájékoztatást ad.

Javaslataink az utazás előkészítéséhez, valamint az utazás során:

Az I. (egyes) biztonsági besorolás, amelyet pirossal jelzünk, az utazásra nem javasolt országok és térségek kategóriája.

Ez a legszigorúbb biztonsági figyelmeztetésünk. Az e kategóriába tartozó országokban válsághelyzet, fegyveres összetűzések, háborús cselekmények, zavargások, természeti katasztrófák, betegségek vagy egyéb – a személyi biztonságot közvetlenül veszélyeztető – események tapasztalhatók. Javasoljuk, hogy e célországokba ne tervezzen utazást, vagy törölje tervezett utazását. Amennyiben már az országban tartózkodik, javasoljuk, hogy minél előbb hagyja el az országot, amíg a kereskedelmi járatok erre lehetőséget biztosíthatnak. Amennyiben úgy dönt, hogy a Konzuli Szolgálat felhívása ellenére az országban marad, a Konzuli Szolgálat nem tudja garantálni Önnek a segítségnyújtást.

Kérjük, hogy tájékozódjon az utazási szolgáltatásra vonatkozó szerződések közös szabályairól: 472/2017. (XII. 28.) Korm. rendelet az utazási szolgáltatásokra vonatkozó szerződésekről, különösen az utazási csomagra és az utazási szolgáltatásegyüttesre vonatkozó szerződésekről [9. § (1) és (2); 21. § (3)].

Menü

Nyitólap

Navigáció