A konzuli szolgáltatások újraindítása

Publikálva: 2020. április 29.

A koronavírus járvány miatt a Külgazdasági és Külügyminisztérium a konzuli szolgáltatások meghatározó részének ellátását korábban felfüggesztette azzal, hogy a magyar állampolgároknak a járvány időszak kezdetén jelentősen nagyobb hangsúlyt kapó érdekvédelmét és a repatriálást segítő feladatokat – melyek a konzuli feladatkör szerves részei - minden esetben el kell látni.

Az egyes országokban tapasztalható járványügyi helyzet függvényében május folyamán a konzulátusok újra megkezdik korábban felfüggesztett szolgáltatások nyújtását. 

A konzulátusok az egyes feladatok ellátását fokozatosan kezdik meg, a helyi járványügyi előírások, a konzulátus fizikai körülményei és az egyes szolgáltatások tényleges elérhetősége függvényében. Tekintve, hogy bizonyos konzuli szolgáltatásoknak magyarországi ügyintézési része is van, illetve adott esetben Magyarország és a konzulátus között postázási igény is felmerül, egyes szolgáltatások továbbra is korlátozottan vagy egyáltalán nem lesznek elérhetők. 

A Külgazdasági és Külügyminisztérium Konzuli Szolgálata arra törekszik, hogy mielőbb megteremthetők legyenek azon feltételek, amelyek mellett valamennyi konzuli szolgáltatás a konzulátusokon elérhetővé válik. Addig is kérjük megértő türelmüket és együttműködésüket abban is, hogy az egészségügyi előírásokat betartva esetenként a várakozási idő növekedni fog, illetve a konzulátusokon a várakozás és ügyintézés körülményei megváltozhatnak. 

Az egyes konzulátusokon az ügyfélfogadás rendjéről, az időpontfoglalás módjáról, az intézhető ügyek köréről és feltételeiről május 11-étől lehet érdeklődni, illetve a szolgáltatások újraindításával kapcsolatos információkat ezt követően teszik közzé a konzulátusok.  

Konzulátusaink elérhetőségei >>

Menü

Nyitólap

Navigáció