Az UEFA Nemzetek Ligája mérkőzésekre utazók figyelmébe!

Publikálva: 2018. augusztus 24.

Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) egy új sorozat, a Nemzetek Ligája elindításával szervezett labdarúgótornát, amelyen az UEFA-tagsággal rendelkező országok felnőtt férfi labdarúgó-válogatottjai vehetnek részt.

A torna 2018 szeptemberétől 2019 júniusáig tart. A Nemzetek Ligájának sorsolásán Magyarország Görögországgal, Finnországgal és Észtországgal került egy csoportba.

A válogatott 2018. szeptember 8- án, 18:00 órakor a finnországi Tamperében kezdi a sorozatot, a Ratina Stadionban. Majd októberben két idegenbeli találkozót játszik még: 2018. október 12- én Görögországban, az athéni Olimpiai Stadionban és 2018. október 15- én, Észtországban, a tallinni A. Le Coq Arénában.

A Konzuli Szolgálat a mérkőzésjegyek beszerzésében, azokkal kapcsolatos ügyintézésben segítséget nyújtani nem tud. (A jegyárusítás információiról az MLSZ honlapjáról, illetve közösségi médiás felületeiről lehet a leggyorsabban értesülni.)

Az esetleg szükségessé váló konzuli segítségnyújtás megkönnyítése érdekében javasoljuk, hogy a kiutazó szurkolók előzetesen regisztráljanak honlapunkon keresztül az Online adatlap konzuli védelemhez menüpontnál: https://konzved.mfa.gov.hu

Finnország – Tampere, Ratina Stadion, 18:00, 2018. szeptember 8.

Beutazási feltételek

Finnországba magyar állampolgár érvényes személyazonosító igazolvánnyal vagy útlevéllel léphet be, vízum nem szükséges. 

Közlekedés

A mérkőzés helyszíne a Ratina Stadion, melynek befogadóképessége 16 800 fő. Címe: Ratinan rantatie 1, 33100 Tampere, Finnország.

Közúton Budapestről Tampere mintegy 1600 kilométer távolságra van.

Tamperébe el lehet jutni légi úton a hét minden napján, Helsinki átszállással. Szerdánként szeptemberben van közvetlen Ryanair járat is Budapest – Tampere között.

Ha valaki csak Helsinkibe repül, az utat vonaton folytathatja tovább Tamperéig. Menetrend itt.

A közutak jó minőségűek, az autópálya használatáért nem szednek díjakat. A közlekedési szabályokat és a sebességkorlátokat be kell tartani. Az utak mentén sebességmérő kamerák vannak.

A tömegközlekedés jól szervezett és tiszta, de nem olcsó.

Közbiztonság

Finnország közbiztonsága jó, külföldiek sérelmére elkövetett bűncselekmények ritkán fordulnak elő, különösen vidéken. Ha mégis probléma adódna, a helyi rendőrség a 112-es segélyhívószámon érhető el. 

Pénzváltás, fizetés

Finnország hivatalos fizetőeszköze az euró. Az országban a legtöbb nemzetközi típusú bankkártyát elfogadják. A készpénzforgalom gyakorlatilag minimális, a pár eurós fizetéseket is bankkártyával intézik.

Belépés a stadionba

Javasolják, hogy a stadionba legkésőbb 45 perccel a meccs előtt érkezzen!

A tamperei stadion tájékoztatása a belépésről:

Egyéb tudnivalók

Finnországban a hivatalos nyelv a finn és a svéd, de a lakosság nagy része érti és beszéli az angolt.

Az utazási tanácsokról bővebben a Finnországra vonatkozó ország információknál olvashat >>

Magyarország Helsinki Nagykövetségének elérhetőségei:
Cím: Kuusisaarenkuja 6, 00340 Helsinki
Telefon: (00)-(358)-(9) 436 60 700
Ügyelet elérhetősége és információk bajba jutottaknak >> 
E-mail: DYmoWHIlFqpc7iMODhMmbWlzc2lvbi5oZWxAbWZhLmdvdi5odQ==
Honlap: helsinki.mfa.gov.hu

Magyarország tamperei tiszteletbeli konzulja:
Kristiina Jaatinen (magyarul nem beszél, angolul igen / bővebb információ>>)

Görögország – Athén, Olimpiai Stadion, 20:45 (UTC+2; magyar idő szerint 19:45-kor), 2018. október 12.

Beutazási feltételek

Görögországba magyar állampolgár érvényes személyazonosító igazolvánnyal vagy útlevéllel léphet be, vízum nem szükséges. Felhívjuk figyelmüket, hogy az ideiglenes személyazonosító igazolványt a görög hatóságok elfogadják, azonban ha közúton érkeznek Görögországba, az átutazás során érintett országokba nem lehet belépni ideiglenes személyazonosító igazolvánnyal! 

Figyelem!

Ha útlevelük vagy személyazonosító igazolványuk eltűnését (eltulajdonítását) korábban bejelentették, majd azt követően az visszakerült a tulajdonukba, azokkal előzetes ellenőrzés nélkül nem javasoljuk az utazást, mivel ezen okmányok a bejelentést követően általában Interpol körözés alá kerülnek, s a körözött okmányokat a határon belépéskor bevonják, használójukra szabálysértési bírságot szabnak ki. 

Nyomatékosan felhívjuk a figyelmet arra, hogy a hatóságok érvénytelen, vagy elveszettnek jelentett és Interpol körözés alatt álló útiokmánnyal vagy egyáltalán útiokmány nélkül utazó, országba belépni szándékozókat a határon nem engedik be, azt megtagadják.  

A konzulátusoknak ilyen esetekben az országba történő hatósági beléptetés elősegítésére, a hatósági eljárás megszüntetésére, a kiszabott bírság visszavonatására semmilyen lehetősége nincs. 

Felhívjuk a Görögországba utazó honfitársaink figyelmét, hogy az utóbbi időben megszaporodtak a járattörlések, illetve jelentős (több órás) késések fordultak elő egyes Budapest és Athén között közlekedő menetrendszerű légijáratokon. Többször előfordult, hogy a légitársaság erről nem tájékoztatta előre az utasokat. Javasoljuk ezért, hogy utazása előtt gondoskodjon biztonsági pénztartalékról, valamint tájékozódjon az adott járat státuszáról az utazásszervezőnél, valamint tekintse át a légi utasok jogairól szóló tájékoztatónkat >>

Közlekedés

A mérkőzés helyszíne az Olympiakó Stádio Athinon „Spyros Louis” („Spiros Louis” Athéni Olimpiai Stadion)

Címe: Leof. Olimpionikou Spirou Loui, Marousi 151 23, Görögország
GPS-koordináták: 38.036110°N 23.787620°E
Parkolás: A stadion mellett egy nagy parkoló található.
Telefonszám: +30 210 683 4060-61
Honlapja (angolul): www.oaka.com.gr/?lang=en

Közúton Budapesttől mintegy 1450 kilométer a távolság. Ha közúton közelíti meg a Stadiont, figyeljen az átutazási országok konzuli információira:

Az utazás során nem csak Magyarország területén kell útdíjra számítani:

A díjak egy irányban az 1,9 m magasságú és 3500 kg alatti megengedett legnagyobb össztömegű gépjárművekre vonatkoznak. Szerbiában és Macedóniában euróban is lehet fizetni az autópálya díjakat, azonban 50 cent alatti érméket nem fogadnak el.

Athén nemzetközi repülőtere az Elefthériosz Venizélosz Nemzetközi Repülőtér (Eleftherios Venizelos International Airport), innen közvetlen autóbusz- és metrójárattal is el lehet jutni Athén központjába, a Szintagma térre. A repülőtérről induló elővárosi vonattal a stadionhoz is van kapcsolat.

A repülőtérről közvetlenül a Standionhoz elővárosi vonattal utazhatnak: 

Az Athéni Nemzetközi Repülőtérről a belvárosba, a Szintagma térre utazhatnak:

A Szintagma tértől legegyszerűbben metróval juthatnak el az Olimpiai Stadionhoz: 

Bővebb információ a menetrendekről és jegytípusokról az alábbi (angol nyelvű) linkeken érhető el:

Az utóbbi link egyéb útvonal tervezésében is hasznos lehet, ekkor a bal oldali „Best Route” gombra kattintva lehet rákeresni a legoptimálisabb útvonalra.

Közbiztonság

Görögországban a közbiztonság európai összehasonlításban alapvetően megfelelő, azonban a turisták által sűrűbben látogatott területeken gyakoriak a külföldiek sérelmére elkövetett bűncselekmények, főleg a lopások, de egyre gyakoribbak a gépkocsi feltörések is. A fent említett esetek megfelelő odafigyeléssel elkerülhetők. Kérjük, hogy ne hagyják táskájukat, mobiltelefonjukat, valamint személyes irataikat a gépkocsiban vagy látható helyen! Az athéni metrón gyakorlatilag a nap minden szakában aktívak a zsebtolvajok, ezért nyomatékosan felhívjuk a kiutazó honfitársaink figyelmét, hogy a metrón és minden tömegközlekedési eszközön fokozottan ügyeljenek értékeikre. (Lehetőleg értékeiket ruházat alatti kistáskákban tartsák. Hátizsákokban iratokat, pénzt, mobiltelefont, fényképezőgépet ne tartsanak.) 

A bajba jutott turistáknak a rendőrség (segélyhívó: 100), vagy az egész országban megtalálható turista rendőrség (segélyhívó: 1571) kirendeltségein nyújtanak segítséget. Athénben a turista rendőrség elérhetősége: 

HELLENIC POLICE POLICE DIRECTORATE OF ATHENS
DEPARTMENT OF TOURISM POLICE OF ATHENS
Cím: 43-45 Veikou Street, 4th Floor
Koukaki, Postcode 11742
Tel. / segélyhívó: 1571
E-mail: eaPBQ5ODcUYdHRvdXJhdGhpbm9uQGhlbGxlbmljcG9saWNlLmdy 

A turista rendőrség a közelmúltban új ügyfélszolgálati irodát nyitott Athén központjában (Athén, Dragatsaniou u. 4.), amelyben külön erre a célra felkészített, több nyelven beszélő rendőrök nyújtanak tájékoztatást, illetve segítenek megoldani a turisták leggyakrabban felmerülő problémáit. A tourist police Visitors' Help Office minden nap 7:30-22:00 óra között tart nyitva és a +30 210 3222230, +30 210 3222232 telefonszámokon is elérhető. 

Pénzváltás, fizetés

Görögország hivatalos fizetőeszköze az euró. Magyar forintot az országban nem feltétlenül váltanak, így készpénzes fizetés esetén az euró előre beszerzendő. Az országban ugyanakkor a legtöbb nemzetközi bankkártyát elfogadják.

Egyéb tudnivalók

Az utazási tanácsokról bővebben a Görögországra vonatkozó ország információnál olvashat >>

A stadionba történő beléptetést a ruházat alapos átvizsgálása előzi meg, szúró-vágó eszközök, pirotechnikai eszközök bevitele tilos. A biztonsági és rendvédelmi szervek a szabályokat a legtöbb esetben betartatják, a tiltott eszközökre vonatkozó szabályok megsértése pedig szabálysértési eljárást von maga után! A konzuli szolgálat a szabálysértési eljárás megszüntetésében, a büntetési tétel mérséklésében nem tud segítséget nyújtani.

Magyarország Athéni Konzulátusának elérhetőségei:
Cím: 38, Vasileos Konstantinou Avenue 116 35 Athens
Telefon: (+30) 210 72 56 820 (munkaidőben hívható vezetékes szám)
Konzuli ügyelet: a +36 80 368 036-as telefonszámon, +36 30 363 6111 WhatsApp-on, és +36 30 363 6555 Viber-en (vészhelyzet esetén a nap 24 órájában hívható, illetve elsősorban szöveges üzenetek küldésére, ügyeleti mobilszám)
E-mail: mMjXuLlQQFTOwvB2cOY29uc3VsYXRlLmF0aEBtZmEuZ292Lmh1 

Észtország – Tallinn, A. Le Coq Arena, 21:45, 2018. október 15.

Beutazási feltételek

Észtországba magyar állampolgár érvényes személyazonosító igazolvánnyal vagy útlevéllel léphet be, vízum nem szükséges. 

Közlekedés

A mérkőzés helyszíne az A. Le Coq Arena (Lilleküla Stadium), melynek befogadóképessége 15 000 fő. Címe: Asula 4c, 11312 Tallinn, Észtország.

Közúton Budapesttől Tallinn mintegy 1 850 kilométer távolságra van.

Tallinnba el lehet jutni légi úton is a hét minden napján, de nincs közvetlen járat, átszállással Helsinkin, Rigán, Varsón vagy egyéb nyugat-európai városokon keresztül érdemes érkezni. 

A közutak jó minőségűek, autópályák az országban nincsenek. A közlekedési szabályokat és a sebességkorlátokat be kell tartani. Az utak mentén sebességmérő kamerák vannak.

A tömegközlekedés jól szervezett és tiszta, és relatíve olcsó. A tallinni tömegközlekedés menetrendje itt érhető el, jegyvásárlásra pedig itt van lehetőség.

Közbiztonság

Észtország közbiztonsága alapvetően jó, külföldiek sérelmére elkövetett bűncselekmények ritkán fordulnak elő, különösen vidéken. Ha mégis probléma adódna, a helyi rendőrség a 112-es segélyhívószámon érhető el.

Pénzváltás, fizetés

Észtország hivatalos fizetőeszköze az euró. Az országban a legtöbb nemzetközi típusú bankkártyát elfogadják. A készpénzforgalom gyakorlatilag minimális, a pár eurós fizetéseket is bankkártyával intézik.

Időzóna

A helyi idő +1 óra eltérés a magyarországihoz képest.

Belépés a stadionba

A stadion teljes területére csak az arra célra szánt és kijelölt helyeken lehet bejutni. A belépés csak a meccsre szóló érvényes jegy, meghívó vagy bármely egyéb engedély birtokában lehetséges, azt fel kell mutatni a biztonsági őröknek és/vagy a stadion személyzetének. 

Ha valaki elhagyja a stadiont – akár félidőben, akár a meccs vége előtt – a jegy érvénytelenné válik.

A biztonság fenntartása érdekében a biztonsági őrök és/vagy a stadion személyzete jogosult bármelyik személyt átvizsgálni a stadion területén bármilyen időpontban. Ha az illető személy nem hajlandó magát alávetni a vizsgálatnak, tőle a belépés megtagadható, illetve távozásra felszólítható.

Az alábbi tevékenységek szigorúan tilosak, elkövetésük a belépés megtagadását vagy a stadion területéről történő kizárását eredményezi:

Az alábbiak kötelezők a stadion területén:

A szabályok megszegőjét a biztonsági őrök és/vagy a stadion személyzete figyelmeztetheti, tőle a belépés megtagadható, illetve a stadion területéről eltávolítható.

A stadion mellett csak meghívóval rendelkező személyek parkolhatnak, a szurkolók nem!

Egyéb tudnivalók

Észtországban a hivatalos nyelv az észt, de a lakosság nagy része érti és beszéli az oroszt, továbbá kisebb mértékben az angolt és a finnt.

Az utazási tanácsokról bővebben az Észtországra vonatkozó ország információknál olvashat >> 

Magyarország Nagykövetségének Tallinni Irodájának elérhetőségei:

Cím: Piiskopi 2., 10130 Tallinn
Telefon: (00)-(372)- 644 0131
Ügyelet elérhetősége és információk bajba jutottaknak: https://helsinki.mfa.gov.hu/page/bajbajutott-magyar-allampolgar
E-mail: vqGlPZ2krbWlzc2lvbi50YWxAbWZhLmdvdi5odQ==

Magyarország tiszteletbeli konzulja:
Bán István (magyarul és oroszul beszél / bővebb információ >>)

Tekintettel arra, hogy Magyarország 2018. szeptember 23-án újranyitja nagykövetségét Észtországban, a fenti adatok változhatnak!

Menü

Nyitólap

Navigáció