Betegség külföldi utazás idején

A konzul segítséget nyújthat sürgős ellátást igénylő betegnek. A pontos eljárást a körülmények mérlegelésével a konzul határozza meg.

Miben segíthet Önnek a konzul

Miben nem tud segíteni Önnek a konzul

Külföldi utazás előtt kössön általános, mindenre kiterjedő egészségbiztosítást!

Vegye figyelembe, hogy egyes gyógyszerek külföldön nem kaphatóak. Ha gyógyszert szed, az utazás előtt konzultáljon háziorvosával és intézkedjen a megfelelő mennyiségű gyógyszer beszerzéséről. Előfordulhat, hogy külföldre utazáskor szüksége lesz orvosi igazolás bemutatására, amellyel a gyógyszerszedés szükségességét igazolja. Kérjük, ellenőrizze a  célországban érvényes egészségügyi ellátással kapcsolatos információt utazási tanácsaink között. 

Európai egészségbiztosítási kártya

Az Európai Unió tagállamai a rövid idejű tartózkodás céljából beutazó tagállami állampolgároknak (üzleti célból beutazók, turisták stb.), amennyiben sürgősségi egészségügyi ellátásra szorulnak, azonos feltételek mellett nyújtanak ellátást, mint saját állampolgáraiknak. Az ellátás költségeit az a biztosító vállalja – általában utólagos elszámolás mellett –, amelynél Ön biztosítva van (ez általában a hazai társadalombiztosítás).

A fenti orvosi ellátáshoz Önnek be kell mutatnia az előzetesen kiváltott európai egészségbiztosítási kártyáját, ezzel igazolva a szükséges biztosítás meglétét. Az ingyenes vagy kedvezményes orvosi ellátás tartalmát a tagállamok maguk határozzák meg. Néhány esetben az orvosi ellátás egésze ingyenes, más államok esetében csak annak egy része, és előfordulhat, hogy a kezelés költsége csak utólagosan igényelhető vissza. Fontos, hogy őrizze meg számláit, receptjeit.

Az európai egészségbiztosítási kártya a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő – korábban OEP – budapesti és megyei központi hivatalaiban egyénileg szerezhető be.  

Európán kívüli utazás

Egyes EU-n kívüli országokkal szociális biztonsági egyezményünk van érvényben, amely alapján a Magyarországon egészségügyi szolgáltatásra jogosult személyek átmeneti tartózkodásuk esetén igénybe vehetik a külföldi sürgősségi egészségügyi ellátást. További információ >>

Az országok többségével azonban nincs olyan megállapodásunk, amely ingyenes orvosi ellátást biztosít magyar utazóknak. Fontos tudnia, hogy a magyar egészségbiztosítástól kizárólag a belföldi költség mértékének megfelelő térítést kaphat. Ez általában a külföldi gyógykezelés költségének 10-15%-a, illetve az Egyesült Államok vonatkozásában jellemzően csupán 1-3%-a. A felmerült sürgősségi ellátás vagy járóbeteg ellátás költségét Önnek kell a kórházban kifizetnie, majd a térítési igényt a megfelelő magyarországi szervhez benyújtania. Mindenképpen őrizze meg az eredeti külföldi számlát és a kifizetésére vonatkozó igazolást, továbbá a kórházi zárójelentést. Baleset esetén fontos a rendőrségi jegyzőkönyv felvétele, amely a biztosító eljárásában alapvetően szükséges dokumentum. Azonnali ellátást vagy beavatkozást igénylő helyzetben a kórházak ügyeleti ellátó részlegét keresheti fel, ahol jelentős várakozási időre is fel kell készülni.

Menü

Nyitólap

Navigáció