Felülhitelesítés

A miniszteri felülhitelesítés iránti kérelmek benyújtásának rendje 2020. június 15-től 

A Külgazdasági és Külügyminisztérium a miniszteri felülhitelesítés iránti kérelem benyújtását személyes, illetve postai úton is biztosítja.

Előfordulhat, hogy egyáltalán nincs szüksége felülhitelesítésre. Az (EU) 2016/1191 rendelet az Európai Unió országai viszonylatában számos gyakori közokirat-típus (többek között anyakönyvi kivonatok, életbenléti- és családi állapot igazolások, erkölcsi bizonyítványok) tekintetében megszüntette az Apostille beszerzésének szükségességét, és jelentősen egyszerűsítette a fordítások beszerzését. Bővebb tájékoztatást az Európai Unió E-Justice portálján találhat. 

Személyesen 

A kérelem benyújtására 1027 Budapest, Nagy Imre tér 4. alatti ügyfélszolgálaton, kizárólag előzetes internetes időpontfoglalás alapján van lehetőség.

1. Töltse ki a kérelmet itt: https://konzinfougyseged.mfa.gov.hu 

A kérelmet a Konzinfo Ügysegéd weboldalon online kell kitölteni és elküldeni a KKM részére, valamint a kinyomtatott és aláírt adatlapot be kell mutatni ügyintézéskor.

A webes ügysegéd  segítségükre lesz a kérelem teljeskörű kitöltésében, a belépés profil létrehozását követően lehetséges a felületre. 

Belépés után a bal oldali menüből a  Felülhitelesítési kérelmet kell kiválasztani, a kérelmet kitölteni, elmenteni a fenti Mentés gombbal és elküldeni (Elküldés gomb).A kérelem adatlapot a Nyomtatvány (pdf) gomb megnyomásával tudják letölteni és kinyomtatni.

Az elmentett kérelem az ügysegéd kezdőlapján a folyamatban lévő ügyek között  is elérhető lesz. 

2. Foglaljon időpontot itt: https://konzinfoidopont.mfa.gov.hu

Az ügyintéző az iratok átvételekor tájékoztatást ad az iratok átvételének pontos időpontjáról.

Az ügyintézési határidő tekintetében  az általános közigazgatási rendtartásról szóló 2016. évi CL. törvény vonatkozó rendelkezései irányadók, amelyek értelmében a hiánytalanul előterjesztett kérelem esetében, és amennyiben a hatóság rendelkezésére álló adatok alapján a tényállás tisztázott, az eljárási határidő 8 nap (ún. teljes eljárásban, tehát ha tényállás nem tisztázott, az eljárási határidő maximum 60 nap). 

Az okiratok felülhitelesítésének konzuli díja felülhitelesítendő aláírásonként 5.500.- Ft, amely összeg az okirat beadásakor fizetendő. Az ügyfélszolgálaton bankkártyás fizetést vezettünk be! Ügyfélfogadás hétfőtől - csütörtökig 9:00 és 12:00 óra között. A helyszínen sorszámhúzást nem biztosítunk, kizárólag előzetesen időpontot foglaló ügyfeleket fogadunk! Kérjük, hogy pontosan érkezzen, mivel az ügyféltérben várakozásra nincs lehetőség, csak az utcán. A lefoglalt időpontot 5 perc késés esetén töröljük, ez esetben új időpontot kell foglalnia.

Postai úton

Kérem, tanulmányozzák figyelmesen a benyújtandó okiratokra vonatkozó követelményeket, különösen a közbenső felülhitelesítésre! A hiányos okiratokat nem áll módunkban felülhitelesíteni, azokat hiánypótlási felhívás keretében visszaküldjük. 

Az esetleges nagy értéket képviselő vagy pótolhatatlan iratok esetében a postai küldeményekre vonatkozó általános szabályok szerint alakul a felelősség rendje, kérjük, ezt vegyék figyelembe! A Minisztérium az iratokat ajánlott küldeményként továbbítja magyarországi lakcímre, értékbiztosításra nincsen mód! 

1. Töltse ki a kérelmet itt: https://konzinfougyseged.mfa.gov.hu

2. Utalja át a Külgazdasági és Külügyminisztérium Magyar Államkincstárnál vezetett 10032000–01410608–00000000 számú szánlájára az eljárási díjat, amely 5500 Ft felülhitelesítendő aláírásonként. A közlemény rovatban tüntesse fel: FH + VEZETÉKNÉV

3. A kérelmet és a banki tranzakciós bizonylatot nyomtassa ki! 

4. Ellenőrizze, hogy az okiratokon szerepelnek-e a szükséges közbenső felülhitelesítések 

5. A kérelmet írja alá, és a tranzakciós bizonylattal valamint az okiratokkal együtt postázza a következő címre: 

Külgazdasági és Külügyminisztérium
Konzuli és Állampolgársági Főosztály, Felülhitelesítés 
1525 Budapest, Pf. 28 

Menü

Nyitólap

Navigáció