FIFA labdarúgó világbajnokság 2018, Oroszország

Publikálva: 2018. június 6.

Az Oroszországi Föderációban 2018. június 14-július 15. között kerül megrendezésre a FIFA labdarúgó világbajnokság.

Kérjük az eseményre kiutazó állampolgárainkat, hogy utazásuk előtt figyelmesen olvassák el a Konzuli Szolgálat alábbi tájékoztatóját, és kövessék az abban foglaltakat.

Kiutazás előtt javasoljuk a konzuli védelemhez szükséges online adatlap  (Az adatszolgáltatás ingyenes és önkéntes.) kitöltését. A megadott adatok szükség esetén segítik a hatékonyabb konzuli segítségnyújtást és a gyorsabb kapcsolatfelvételt.

Legyen felkészült! Utazás előtt tájékozódjon a legfrissebb utazási tanácsokról, különösen a beutazási és biztonsági információkról >> 

Úti okmány: Utazás előtt győződjön meg, hogy útlevele érvényes-e az utazás során. Felhívjuk a figyelmet, hogy az úti okmánynak a beutazástól még további 6 hónapig érvényesnek kell lennie (azaz a világbajnokságra kiérkezőknek legalább 2019 januárjáig érvényes útlevéllel kell rendelkezniük!).

Tájékoztatás a belorusz-orosz határátlépésről (2018. 06. 01.)

A belorusz és az orosz fél Minszkben aláírta azt a kétoldalú megállapodást, amely a külföldi állampolgárok és a hontalan személyek belépésével kapcsolatos kérdéseket is szabályozza a 2018-as oroszországi FIFA labdarúgó világbajnokság vonatkozásában.

A megállapodás több lényeges elemet tartalmaz:

1. Szurkolói igazolvánnyal (FAN ID) és érvényes útlevéllel rendelkező személyek vízummentesen utazhatnak be, illetve át mindkét ország (BY, RU) területén. Ezen személyek átutazhatnak az alább kijelölt belorusz-orosz határátkelőhelyeken is, de KIZÁRÓLAG 2018. június 4.  és 2018. július 25. között. (2018. július 25-én éjfélig mindkét ország területét el kell hagyni!)

2. A szurkolói igazolvánnyal rendelkező személyeket szállító autóvezetők is jogosultak Oroszország és Belarusz határát érvényes útlevéllel átlépni, ha érvényes orosz és belorusz vízummal, vagy más tartózkodásra jogosító engedéllyel rendelkeznek, vagy egyéb nemzetközi szerződés értelmében vízummentesek.

3. Kijelölt határátkelőhelyek:

Közúti: Vasúti:
Regyki – Krasznaja Gorka           Ezerische – Nevel
Ezerische – Nevel Oszinovka – Krásznoje
Szelische – Novozibkov Zakopitye - Zlinka

Ezen határátkelőhelyek kizárólag az első két pontban említett személyi kör számára, és a megjelölt időszakban kerülnek ideiglenesen megnyitásra!

Szurkolói igazolvány (fan ID)

A világbajnokságra érkezők érvényes szurkolói igazolvánnyal (fan ID) vízummentesen léphetnek be Oroszországba. A szurkolói igazolványt a mérkőzésre szóló jegy megvásárlását követően kell kiváltani online, vagy a szurkolói igazolványok kiadására az adott országban létrehozott kézbesítési pontokon (Fan ID Distribution Center). A szurkolói igazolványokkal leghamarabb 10 nappal a világbajnokság kezdete előtt (2018. június 4-én 0.00 órától 2018. július 15-én 23.59-ig) lehet beutazni, és legkésőbb 10 nappal a befejezést követően (2018. július 25-én 23.59-ig) el kell hagyni Oroszországot. A fan ID a fenti időszakban többszöri vízummentes beutazásra és tartózkodásra jogosít.

Az országba történt megérkezést követően érdemes kiváltani a laminált szurkolói igazolványt, melyre nem csak az ismert elosztóközpontokban (Fan ID Distribution Center) van lehetőség, hanem akár a mérkőzések napján a stadionoknál felállított ideiglenes pontokon is. A szurkolói igazolványok a fenti jogosultságokon túl egyes múzeumokba is kedvezményes belépést biztosítanak.

Míg a laminált szurkolói igazolvány vízummentes beutazásra, standionba belépésre és ingyenes utazásra jogosít, addig az elektronikus vagy PDF formátumú igazolvány csak vízummentes beutazásra jogosít. 

A szervezők 13 oroszországi repülőtéren, még az útlevélellenőrzés előtt, ideiglenes támogató pontokat állítanak fel (FAN ID technical supporting point) annak érdekében, hogy az igazolványok esetleges hibáit, hiányosságait kiküszöböljék és érvényesíthető legyen a vízummentes belépés. 

2018. július 25-ét követően csak érvényes vízummal lehet Oroszországban tartózkodni, ennek hiányát szankcionálják! A szurkolói igazolvány elvesztése / megsemmisülése / megrongálódása esetén, annak pótlása érdekében haladéktalanul vegye fel a kapcsolatot az Önhöz legközelebbi elosztóközponttal (Fan ID Distribution Center - https://www.fan-id.ru/centers.html). Útlevél elvesztése esetén először a konzuli hatóságnál kell új útlevelet igényelnie, majd ezzel az új útlevéllel lehet új szurkolói igazolványt kiváltani mivel az igazolvány az útlevél adatokat is tartalmazza. A szurkolói igazolványokról bővebb tájékoztatás található a hivatalos honlapon: https://www.fan-id.ru/?locale=EN 

Felhívjuk a figyelmet, hogy a szurkolói igazolvány sem az Oroszországba történő beutazás, sem a tartózkodás során nem helyettesíti az érvényes, sértetlen útlevelet. 

Érvényes szurkolói igazolvány nélkül csak vízum felvételét követően utazhatnak be Oroszországba! Az oroszországi vízum beszerzéséről a Magyarországra akkreditált orosz külképviseleteknél tájékozódhatnak: http://www.hungary.mid.ru/hu/cons_hu.html 

A fenti információ tájékoztató jellegű, kérjük, hogy a ki-, és beutazás feltételeit illetően minden esetben tájékozódjon az Oroszországi Föderáció Nagykövetségén >>

1. A labdarúgó világbajnokság időpontja és helyszínei

A soron következő labdarúgó világbajnokság Oroszország 11 városában kerül megrendezésre 2018. június 14 - július 15. között. A mérkőzéseknek Jekatyerinburg, Kalinyingrád, Kazány, Moszkva, Nyizsnyij Novgorod, Rosztov na Donu, Szamara, Szaranszk, Szentpétervár, Szocsi és Volgográd ad otthont. Fenti városok közül jelenleg csak Moszkvába és Szentpétervárra lehet eljutni közvetlen repülőjárattal Magyarországról (a Wizzair és az Aeroflot légitársaságokkal), a többi helyszínre átszállással juthatnak el. Javasoljuk, hogy a belföldi (Oroszországon belüli) utazáshoz a világbajnokság idejére üzembe állított különvonatokat vagy a nagyobb légitársaságok járatait vegyék igénybe (bővebben ld. 4. pontban). Figyelemmel az európaitól és a Magyarországon megszokottól jelentősen eltérő közlekedési kultúrára, nem javasoljuk, hogy saját (vagy bérelt) gépjárművel utazzanak Oroszországba.

A jelentős földrajzi távolságokra is tekintettel javasoljuk, hogy utazásuk előtt gondosan tervezzék meg az útvonalukat, a kiemelt érdeklődés miatt pedig azt tanácsoljuk, hogy mielőbb intézkedjenek a közlekedési eszközre szóló jegy megvásárlásáról illetve az ingyenes vonatjegyek regisztrációjáról, valamint a szállásfoglalásról is.

2. Javasolt intézkedések utazás előtt

Regisztráció konzuli védelemre: A hatékonyabb konzuli védelem biztosítása érdekében, regisztrálja adatait a Konzuli Szolgálat oldalán. Az adatszolgáltatás ingyenes és önkéntes.

Utazás előtt tájékozódjon a legfrissebb utazási tanácsokról, különösen a beutazási és biztonsági információkról >>  

Az országba belépő légiutasoknak érvényes útiokmányaik mellett rendelkezniük kell – az adott járat légiutaskísérői által kiosztott, majd kitöltött regisztrációs nyomtatvánnyal (migration card / миграционная карта), melynek egyik felét a határellenőrzés során belépéskor, a másik felét kilépéskor veszik el. 

Rendelkezzen utasbiztosítással! Utazás előtt gondoskodjon megfelelő, mindenre kiterjedő utas- és balesetbiztosításról. 

Szállás: Tekintettel az Oroszországba érkező turisták, nézők nagy számára, érdemes jó előre megkezdeni az utazás szervezését, a szállásfoglalást, lehetőség szerint megbízható források felhasználásával. A szálláshelyükön 72 órán (3 napon) belül regisztrálniuk kell a tartózkodási címet, melyet a szállásadó (hotel, magánszállás) köteles elvégezni az útlevelük alapján. A kézhez kapott visszaigazolást (постановка на миграционный учёт / idegenrendészeti nyilvántartásba vétel) kérjük, hogy az ország elhagyásáig őrizzék meg. Amennyiben több várost is felkeresnek oroszországi tartózkodásuk alatt, úgy minden városban újból regisztrálniuk kell, melyet minden esetben az adott városban található szállásadó köteles elvégezni.

Bejelentési kötelezettség az országba történt belépést követően:

Az oroszországi FIFA Labdarúgó Világbajnoksággal összefüggésben elnöki rendelet alapján 2018. május 25. és július 25. között megváltozik az Oroszországi Föderációba beutazó külföldi állampolgárok bejelentési kötelezettsége. A regisztrációt 72 órán (3 napon) belül szükséges lebonyolítani, a hivatalos szállásadók ezt az úti okmány alapján kötelesek elvégezni, egyéb esetben ez a kiutazó külföldi állampolgár kötelezettsége.    

Moszkvában a nem kereskedelmi szálláshelyen megszálló szurkolók regisztrációs kötelezettségüknek a Belügyminisztérium bármelyik helyi szervénél, https://77.мвд.рф/folder/9555568, illetve a Közigazgatási Szolgáltatások Többfunkciós Központjaiban (Многофункциональные центры предоставления государственных услуг) https://md.mos.ru tehetnek eleget regisztrációs kötelezettségüknek. 

Kazányban mindazon személyek, akik nem hivatalos szállásadóknál lesznek elszállásolva, az alábbi helyen tudják teljesíteni a bejelentési kötelezettséget: Kazány, Csehov u. 8/2. - az orosz Belügyminisztérium kazányi Igazgatóságának Bevándorlási Osztálya.   

Szentpéterváron a nem kereskedelmi szálláshelyen megszálló szurkolók regisztrációs kötelezettségüknek a Belügyminisztérium szentpétervári illetékes központi irodájában, https://gu.spb.ru/orgs/190239/contacts, illetve a Közigazgatási Szolgáltatások Többfunkciós Központjaiban  (Многофункциональные центры предоставления государственных услуг) https://gu.spb.ru/mfc/list tehetnek eleget. 

Jekatyerinburgban azok, akik nem hivatalos szállásadóknál szállnak meg, az alábbi helyen tudják teljesíteni a bejelentési kötelezettségüket: https://екатеринбург.рф/news/70777-chm-2018-tsentr-vydachi-fan-id-otkrylsya-v-ekaterinburge 

Kalinyingrád: Belügyi szervek: https://39.мвд.рф/contacts/territorial-structure; Közigazgatási Szolgáltatások Többfunkciós Központja: http://mfc39.ru

Nyizsnij Novgorod: Belügyi szervek: https://52.мвд.рф/Kontakti/units; Közigazgatási Szolgáltatások Többfunkciós Központja: https://mfcrus.ru/nizhnij-novgorod

Rosztov-na-Donu: Belügyi szervek: https://61.мвд.рф/то-умвд-россии-по-ростову-на-дону; Közigazgatási Szolgáltatások Többfunkciós Központja: www.mfcrnd.ru

Volgograd: Belügyi szervek: https://умвд.34.мвд.рф/Kontakti/Adresa_i_telefoni; Közigazgatási Szolgáltatások Többfunkciós Központja: http://mfc-vlg.ru

Szocsi: Belügyi szervek: https://сочи.23.мвд.рф/contact; Közigazgatási Szolgáltatások Többfunkciós Központja: http://e-mfc.ru/mfc/66 

Szamarában a nem kereskedelmi szálláshelyen megszálló szurkolók regisztrációs kötelezettségüknek a Belügyminisztérium szamarai igazgatóságán – M. Thoreza u. 12 -, illetve a Belügyminisztérium szamarai igazgatósága Közigazgatási Szolgáltatások honlapján keresztül: https://увм.63.мвд.рф/for-citizens/gosuslugi/reguchet tehetnek eleget. 

Szaranszkban a nem kereskedelmi szálláshelyen megszálló szurkolók regisztrációs kötelezettségüknek a Belügyminisztérium Mordvin Köztársaságban működő igazgatósága alábbi területi irodáiban tehetnek eleget: Gozsuvszkaja u. 40.; Lenin sugárút 43., Vojnova u. 27.

További városoknál az alábbi linkeken tájékozódhat: https://xn--b1aew.xn--p1ai/contacts/sites; https://uslugi-mfc.ru/adresa-mfc

Belépőjegyek: Megbízható forrásból vásárolja meg belépőjegyét.

Közlekedés és vezetés: Oroszországra az európaitól és a Magyarországon megszokottól jelentősen eltérő közlekedési kultúra jellemző, melyről bővebb információt az utazási tanácsok között olvashat >>

Tanúsítson felelős magatartást: Alkoholt csak mértékkel fogyasszon! A stadionokban az alkohol fogyasztása nem megengedett.

Kiskorúak beutazása: a vízummentes beutazáshoz érvényes útlevél és érvényes szurkolói igazolvány, valamint belépőjegy szükséges. A kiskorú születési anyakönyvi kivonata (vagy annak hiteles másolata) mindig legyen a kísérőnél. Amennyiben a 18. életévét még be nem töltött személy nem a szüleivel, vagy csak az egyik szülővel utazik Oroszországba, javasoljuk, hogy a születési anyakönyvi kivonaton kívül a szülő(k) a külföldre utazáshoz hozzájáruló nyilatkozata (lehetőleg nem csak magyar, hanem angol nyelven is) szintén legyen a kísérőnél. Hozzájáruló nyilatkozatról bővebb tájékoztatást talál a https://konzuliszolgalat.kormany.hu/gyermekek-kulfoldre-utazasa oldalon.

Szükség esetére tartsa magánál az oroszországi magyar külképviseletek elérhetőségeit

Nagykövetség, Moszkva
Moszfilmovszkaja utca 62. Moszkva 115127
Telefon:+7 495 641-7512
Központi ügyelet:+7 499 418 0266
Konzuli ügyelet (pl. baleset, egyéb rendkívüli helyzetekben, munkaidőn kívül): +7 915 175 3060
E-mail: yrFYAWwB9YMkmTNNNlY29uc3VsYXIubW93QG1mYS5nb3YuaHU= 
Honlap: https://moszkva.mfa.gov.hu
Facebook: https://www.facebook.com/HunEmbassy.Moscow

Főkonzulátus Jekatyerinburg
Ul. Gogolja 15., Jekatyerinburg 620075
Telefon:+7 343 355-9254, +7 343 310-1006
Konzuli ügyelet (pl. baleset, egyéb rendkívüli helyzetekben, munkaidőn kívül): +7-922-211-8766
E-mail: woqEvXpxI8zZ0EikYMbWlzc2lvbi5qa2JAbWZhLmdvdi5odQ==
Honlap: https://jekatyerinburg.mfa.gov.hu

Főkonzulátus Kazány
Szuvár Pláza Irodaház és Üzletközpont, Szpartakovszkaja u. 6., 5. emelet, Kazány 420107
Telefon:+7 843 526-5552; +7 843 526-5553
Konzuli ügyelet (pl. baleset, egyéb rendkívüli helyzetekben, munkaidőn kívül): +7 917 266-96-69
E-mail: XqfblppxsKQyv5hDZxQbWlzc2lvbi5rem5AbWZhLmdvdi5odQ== 
Honlap: https://kazany.mfa.gov.hu

Főkonzulátus Szentpétervár
ul. Marata 15., Szentpétervár 191025
Telefon:+7 812 312-6458, +7 812 312 6753
Konzuli ügyelet (pl. baleset, egyéb rendkívüli helyzetekben, munkaidőn kívül): +7 812-999-0082
E-mail: oKwH3ND0bWlzc2lvbi5zcHRAbWZhLmdvdi5odQ==
Honlap: https://szentpetervar.mfa.gov.hu

A fenti információk tájékoztató jellegűek, kérjük, hogy a ki-, és beutazás feltételeit illetően minden esetben tájékozódjon az Oroszországi Föderáció Nagykövetségén >>

Sürgősség esetén: lásd. 5. pont

3. A világbajnoksággal kapcsolatos információk

A világbajnoksággal kapcsolatos legfrissebb híreket a szervezők http://welcome2018.com/en/ és a FIFA http://www.fifa.com/worldcup/ honlapján találhatják meg.

4. Közlekedés a világbajnokság ideje alatt

A világbajnokság ideje alatt a szurkolói igazolvánnyal és a mérkőzésre érvényes jeggyel rendelkezők a mérkőzésnek helyt adó városba való eljutásra igénybe vehetik a világbajnokság idejére üzembe helyezett több, mint 720 különvonat egyikét, továbbá a mérkőzés napján, továbbá a mérkőzést követő 4 órán keresztül ingyen használhatják az adott város felszíni tömegközlekedését is. A vonatjegyek száma korlátozott, igénybevételükhöz előzetes regisztráció szükséges a https://tickets.transport2018.com/free-train/schedule oldalon. Bővebb tájékoztatás található a http://en.transport2018.com/ oldalon.

Az orosz állami vasút honlapja: http://eng.rzd.ru/

Jelentősebb orosz légitársaságok: 

A közlekedésben is fokozott biztonsági intézkedésekre kell számítani világbajnokság ideje alatt, ezt javasoljuk figyelembe venni az utazás megszervezése során. 

5. Hasznos linkek, telefonszámok

Vészhelyzet esetén a következő telefonszámok vezetékes és mobiltelefonokról egyaránt díjmentesen hívhatók. 

112: Központi segélyhívó szám, melyen minden vészhelyzet (baleset, bűncselekmény, terrorcselekmény, gázrobbanás, tűzeset, személyek eltűnése stb.) esetén hívható a Rendőrség, a Mentőszolgálat és a Tűzoltóság.

101: Országos Segélykérő Telefon 

+7 499 449 9999: Országos Kríziskezelő Központ (Moszkva)

102: Rendőrség hívószáma. Ha foglaltat jelez, a hívást rögzítik. Okostelefonra letölthető applikációkon keresztül is azonnal hívható a központi és a helyi rendőrségi ügyelet: 102, valamint https://мвд.рф/app. Az orosz rendőri hatóságokról részletes információk angol nyelven a https://mvd.ru honlapon találhatók.

103: Mentők

Vészhelyzet esetén elérhetőségek a https://www.angloinfo.com/how-to/russia/healthcare/emergencies honlapon, az általános turisztikai információk a http://welcome2018.com/en/fan_guide/ honlapon találhatók.

6. Kórházak, egészségügyi ellátás

Az egészségügyi ellátás színvonala várhatóan átlagon felüli lesz, azonban számítani lehet a magas költségekre, ezért feltétlenül kössenek utasbiztosítást az utazás előtt, mely az oroszországi tartózkodás teljes idejére nyújt fedezetet az orvosi ellátásra.

A világbajnokság idején minden helyszínen, éjjel-nappal működő orvosi szolgálatok állnak a résztvevők és a szurkolók rendelkezésére. A sportrendezvények helyszínén sürgős és ambuláns esetekben egyaránt speciális mobil orvosi brigádok, valamint az objektumok területén felállított orvos-egészségügyi pontok fognak gondoskodni a rászorulók elsősegélynyújtásáról és szakszerű orvosi ellátásáról. Ezen kívül a versenyhelyszínek közelében található helyi állami kórházak és egészségügyi intézmények is biztosítják az ellátást.

Elsősorban a sportesemény résztvevői és vendégei nyelvén beszélő tolmácsok fogják segíteni az orvosi szolgálatok munkáját, ezért magyar nyelvű tolmácsok jelenléte nem várható.

Az Oroszországi Föderáció Egészségügyi Minisztériuma a labdarúgó világbajnokság ideje alatt a következő kórházakat jelölte ki ügyeletesnek: 

1. Jekatyerinburg
1. sz. Szverdlov Megyei Kórház
Volgogradszkaja u. 185.
Tel.: +7 (343)351-16-40

2. Kalinyingrád
Kalinyingrád Megye Rehabilitációs Központja
Litovszkij Val 64-A
Tel.: +7 (4012) 67-23-30

3. Kazány
Tatár Köztársaság Kórháza
Orenburgszkij trakt 138.
Tel.: +7 (843) 231-20-90

4. Moszkva
Botkin Városi Kórház
Botkinszkij projezd 5.
Tel.: +7 (499) 490-03-03

5. Nyizsnyij Novgorod
Szemasko Regionális Kórház
Rodionova u.190.
Tel.: +7 (831) 436-40-01

6. Rosztov na Donu
Rosztov Megyei Kórház
Blagodatnaja u. 170.
Tel.: +7 (863) 224-79-58

7. Szamara Szeredavina
Szamarai Regionális Kórház
Taskentszkaja u. 159.
Tel.: +7 (846) 956-12-60

8. Szaranszk
Mordvin Köztársaság Kórháza
Pobeda u.14.
Tel.: +7 (8342) 76-10-16

9. Szentpétervár
Városi Mentőállomás
Malaja Szadovaja, 1/25.
Tel.: +7 (812) 595-80-58

10. Szocsi
Krasznodar Megyei 4. sz. Kórház
Kirova u. 50.
Tel.: +7 (862) 240-10 37

11. Volgográd
25. sz. Városi Mentőállomás
Zemljacski utca 74.

7. A mérkőzések helyszínére történő bejutás; korlátozások

A mérkőzések helyszínére a nézők csak érvényes jeggyel, szurkolói igazolvány (fan ID) birtokában, biztonsági ellenőrzés, átvilágítást követőn léphetnek be. A stadionokba a belépés a mérkőzés kezdete előtt három órával, vagy a szervezők által a jegyen meghatározott időpontban lehetséges. 

A nézők kötelesek a stadionban való tartózkodásuk teljes időtartama alatt olyan magatartást tanúsítani, mely nem sérti, nem veszélyezteti és szükségtelenül nem akadályozza a többi nézőt, továbbá kötelesek a házi rendet (code of conduct) és rendezők utasításait betartani. 

A szervezők által tiltott tárgyakkal nem lehet belépni a stadionokba. A tiltott tárgyakat, valamint a nagyméretű tárgyakat a nézők kötelesek az értékmegőrzőkben elhelyezni. 

Tilos – többek között – a következő tárgyaknak a stadionokba való bevitele, birtoklása és használata: robbanóanyagok, gyújtószerkezetek, bármilyen fegyver, lőszer, fegyveralkatrész, kés, szúró- vágóeszköz, folyékony vagy sűrített gáz, mérgező, radioaktív anyagok, gyúlékony anyagok és folyadékok, pirotechnikai eszközök, füstkeltő anyagok, jelzőrakéták; szélsőséges, egyes személyekre vagy csoportokra nézve sértő, diszkriminatív jellegű tárgyak; hangszerek, kivéve duda, síp; kábítószerek, pszichotróp anyagok; kézi szerszámok, 100 ml-et meghaladó folyadék, termosz; étel, ital; fényképezőállvány, selfie bot; reklámhordozók, kép- és hangrögzítő eszközök, maszkok, bukósisak, drónok. 

Korlátozással bevihető eszközök: zászlók, bannerek (legfeljebb 2 m x 1,5 m) amennyiben alacsony tűzveszélyességűek és a házirendnek megfelelnek; legfeljebb 7 különböző gyógyszerből egy csomag, orosz vagy angol nyelvű orvosi rendelvénnyel; maximum 1 méter hosszúságú és 1 cm átmérőjű hajlékony, műanyag zászlórúd; esernyő, amennyiben zárt állapotban 25 cm-nél nem hosszabb.   

A magatartási szabályokkal valamint a tiltott eszközökkel kapcsolatos részletes információt a stadionok házirendje (.pdf) tartalmazza, mely elérhető a FIFA hivatalos oldalán. 

8. Időjárási körülmények

A világbajnokságnak helyszínt adó 11 város Oroszország európai részén helyezkedik el. Szocsi városa kivételével ezekre a kontinentális éghajlat a jellemző, a nyári hónapokban a magyarországi időjárásnál alacsonyabb hőmérséklettel és több csapadékkal kell számolni. 

Szocsi a Fekete tenger partján, szubtrópusi éghajlatú övezetben helyezkedik el, itt nyáron a magyarországinál magasabb hőmérséklet a jellemző.  

9. Vigyázzanak értéktárgyaikra!

A világbajnokság zsúfolt helyszínein, de a mérkőzéseknek helyt adó városok turisztikai pontjain is számítani lehet arra, hogy megemelkedik a kisebb bűncselekmények, lopások, zsebtolvajlások száma. Ezért javasoljuk, hogy csak a valóban szükséges iratokat vigyék magukkal (pl. adókártyát, lakcímkártyát nem), a készpénzt belső zsebben tartsák. A hátizsák és a ruházat külső zsebeiben szintén nem tanácsos értékeket (pl. mobiltelefon, pénz, útlevél) tartani, mert onnan azokat könnyen kiemelik. A készpénzt is kisebb összegekben, több helyen javasolt tartani. Ha a szálláson van széf, érdemes azokat igénybe venni, az értékeket ott elhelyezni, és csak az útlevélmásolatot és egy napra elegendő készpénzt magukkal vinni.

Parkolásnál az autó utasterében látható helyen ne maradjon érték vagy annak tűnő tárgy, és a gépkocsi papírjait se hagyják ott!

Útiokmányaik elvesztése/eltulajdonítása/megsemmisülése esetén a Moszkvai Nagykövetség/Főkonzulátusok felkeresése (Nagykövetség és Konzuli hivatal Moszkva, Főkonzulátus Szentpétervár, Jekatyerinburg, Kazány) előtt lehetőség szerint haladéktalanul tegyenek bejelentést az esetről a helyileg illetékes rendőrkapitányságon is és kérjék el a bejelentésről készült jegyzőkönyvet!

A szurkolói igazolvány pótlását az elosztópontokon (Fan ID Distribution Center) kérheti.

Bankkártyája, hitelkártyája elvesztése esetén javasoljuk, hogy haladéktalanul vegye fel a kapcsolatot saját hitelintézetével annak letiltása érdekében.

Elveszett tárgyak felkutatása

Ha elveszített valamit a versenyhelyszínek egyikén, az objektumok területén felállított információs pontoknál a biztonsági szolgálattól kérhet segítséget. A talált iratokkal a helyi rendőrség erre kijelölt egységei foglalkoznak. 

A versenyhelyszínen kívül történt elvesztés esetén tájékoztatjuk, hogy külön talált tárgyak osztálya működik a közlekedési vállalatoknál, repülőtereken, pályaudvarokon, ezek a szervezetek a talált iratokat szintén a Belügyminisztérium kijelölt egységének továbbítják, csak a többi talált tárgy kezelése tartozik a hatáskörükbe. 

A versenyhelyszínen kívül elhagyott tárgyakat, iratokat valamint a fel nem vett tárgyakat a világbajnokság alatt és azt követően az illetékes kerületi rendőrkapitányságon lehet keresni.

Az orosz rendőri hatóságokról részletes információk angol nyelven a https://mvd.ru honlapon találhatók.

10. Miben tudnak és miben nem tudnak segíteni a külképviseletek?

Lásd: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/az-allampolgarok-konzuli-vedelme 

11. Utazási tanácsok

Kérjük, utazás előtt tájékozódjon a legfrissebb utazási tanácsokról, különösen a beutazási és biztonsági információkról >> 

Az Oroszországba látogatók járványveszélynek nincsenek kitéve. Időről-időre jelennek meg azonban híradások hepatitiszfertőzésekről, ezért védőoltás felvétele ajánlott. Bővebb tájékoztatást találnak az Országos Epidemiológiai Szolgálat honlapján >>

A vezetékes vizet elsősorban tisztálkodásra használják, fogyasztásra pedig lehetőleg palackozott vizet vásároljanak.

Oroszországban a labdarúgó világbajnokság ideje alatt 15000 önkéntes segít majd külföldi vendégeknek. Helyi lakosság barátságos, segítőkész, de sajnos nem sokan beszélnek idegen nyelveket.

Néhány orosz kifejezés elsajátítása segíthet  oroszországi tartózkodásuk alatt (a kiejtés gyakorlásához sok segédletet található az interneten):

Да (Da) Igen

Нет (Nyet) Nem

Добрый день (Dobrij Gyeny) Jó napot!

До свидания (Do szvidanija) Viszontlátásra!

Спасибо (Szpaszibo) Köszönöm

Пожалуйста (Pozsalujszta) Szívesen

Как пройти на стадион? (Kak projti na sztadion?) Hogyan juthatok el a stadionba?

Помогите мне, пожалуйста! (Pomagitye mnye, pozsalujszta) Segítsen, kérem!

12. Telefonálás

A mobiltelefonok külföldön való használhatóságával kapcsolatban még elutazás előtt érdemes a szolgáltatónál tájékozódni, azonban valószínűleg minden magyar SIM kártyával drága az orosz mobilhálózat használata. Ezért javasoljuk, hogy megérkezését követően szerezzen be orosz SIM kártyát, és azt használja oroszországi tartózkodása alatt. A repülőtereken és minden távközlési – és műszaki cikkeket forgalmazó boltban (pl. https://www.svyaznoy.ru, https://euroset.ru, https://www.citilink.ru) árulnak orosz SIM kártyát, melyek előre fel vannak töltve egy bizonyos összeggel, ami az internetelérést is biztosítja. A kártya vásárlása és az azzal járó regisztráció kizárólag útlevéllel lehetséges. Felhívjuk a figyelmét, hogy a külföldre irányuló hívások meglehetősen sokba kerülhetnek. Ezek alternatívájaként felmerülhet az interneten elérhető csevegő alkalmazások (Viber, WhatsApp, Skype) használata. Manapság szinte az összes orosz szállodában és repülőtéren biztosított az internet hozzáférés, ami mobil telefonszám megadását követően használható. 

További részletekért javasoljuk, hogy keresse fel az orosz szolgáltatók egyikét:

13. Egyéb információk

Oroszország a terrorizmus tekintetében magas rizikófaktorú országnak számít, és biztonsági szempontból a fokozottan veszélyeztetett régiók közé tartozik. Ezért felhívjuk az Oroszországba utazást tervező magyar állampolgárok figyelmét, hogy a mérkőzésre való utazáskor fokozott körültekintéssel járjanak el, illetve fordítsanak kiemelt figyelmet a biztonsági előírások betartására. Különösen figyeljenek útlevelükre, melynek pótlása a magyar külképviseletektől távol meglehetősen nehéz.

A külképviseletek munkatársai folyamatosan nyomon követik az eseményeket.

Rendkívüli helyzet bekövetkezte esetén javasoljuk, hogy kövessék a helyi hatóságok és a személyzet utasításait.

Menü

Nyitólap

Navigáció