Tájékoztató az új koronavírusos (COVID-19) megbetegedésekkel kapcsolatban

Publikálva: 2020. február 29.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kínai irodájához 2019. december 31-én érkezett jelzések alapján a közép-kínai Hubei tartományának székhelyén, Wuhanban ismeretlen eredetű tüdőgyulladásos megbetegedéseket regisztráltak, amelyek okozójaként a kínai hatóságok 2020. január 7-én új típusú koronavírust (COVID-19) azonosítottak.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium Kína teljes Hubei tartományát az I. utazásra nem javasolt biztonsági kategóriába sorolta, míg az ország egész területére nézve felhívjuk az utazók figyelmét, hogy fokozott óvatossággal és körültekintéssel járjanak el, illetve lehetőség szerint csak halaszthatatlan ügyben utazzanak Kínába. Mivel a beutazás és tartózkodás fokozott biztonsági kockázattal jár, ezért Kína egész területe, beleértve Hongkongot és Makaót is, a II. fokozott biztonsági kockázatot rejtő térségek kategóriába került átsorolásra.

Tekintettel arra, hogy számos légitársaság függesztette fel a Kína különböző városaiba közlekedő járatait, javasoljuk, hogy az ott tartózkodó magyar állampolgárok vegyék fel a kapcsolatot légitársaságukkal vagy a repülőjegyet kiállító utazási irodával, illetve folyamatosan kísérjék figyelemmel, hogy milyen légitársaságok, valamint egyéb elutazási lehetőségek állnak rendelkezésre, ha távozni kívánnak Kínából. 

A fertőzés mind Hubei tartományon, mind Kínán kívül is megjelent. Kínában kb. 40000 fő a regisztrált, pillanatnyi állapot szerinti megbetegedettek száma, a vírus eddig globálisan 2858 (ebből Kínán belül 2791) halálesetet okozott (2020. 02. 28.).

Más országok viszonylatában a megbetegedések adatairól a Johns Hopkins egyetem élő térképéről tájékozódhat >> 

A vírus emberről emberre is terjed, ismert gyógymódja jelenleg nincs, ez idő szerint csak a tünetek kezelését tudják megoldani. 

A megbetegedés kellő körültekintéssel kerülhető el, az ellene való védekezés a higiéniai szabályok fokozott betartásával lehetséges (gyakori és alapos kézmosás, fertőzött személyekkel való érintkezés elkerülése, nyers vagy ismeretlen eredetű hús – és tejtermékek fogyasztásának mellőzése).

Európa 

Olaszország és Kína közöt teljesen lezárták a légiközlekedést. Észak-Olaszországban (Codogno, Castiglione d’Adda, Casalpusterlengo, Fombio, Maleo, Somaglia, Bertonico, Terranova dei Passerini, Castelgerundo és San Fiorano Venetóban Vò Euganeo) a rendőrség által kontrollált, katonai kényszerintézkedést is lehetővé tevő karantént vezettek be a járvány megfékezése érdekében. Ezekre a településekre sem bemenni sem onnan kijönni nem lehet. Tekintettel a járvány továbbterjedésének lehetőségére, ezeket az intézkedéseket bármikor a járvány súlyosbodása esetén más régiókban, más településeken is bevezethetik. Bővebb információ >>

Európára vonatkozó tájékoztatóinkat Utazási tanácsaink rovatunkban találják!

Ázsia

Kína

A koronavírus terjedése jelenleg Kínában okozza a legnagyobb problémát, a globálisan regisztrált megbetegedések kb. 95%-a Kínán (és azon belül is dontően Hubei tartományon) belül van.

Hubei tartomány és annak székhelye, Wuhan városa 2020. január 23. óta le van zárva, a tartományt és a várost elhagyni, oda belépni sem légi, sem szárazföldi úton nem lehet, így az oda tervezett utazásukat mindenképpen el kell halasztani. A Kína egyéb területeire történő utazások során megfelelő körültekintést javasolunk. 

Hubei tartományon kívül több városban/területen is utazási korlátozások kerültek bevezetésre: a tartományokon belüli menetrendszerinti távolsági közúti közlekedést  több helyen felfüggesztették, néhány tartományban korlátozzák a nem illetékes rendszámú magánautók belépését, az autópályákon határszakaszonként egészségügyi állomások ellenőrzik a testhőmérsékletet, illetve egyre több területen vezetnek be olyan részleges kijárási korlátozásokat, amelyek megszabják, hogy családonként hány fő és hány naponta hagyhatja el az otthonát. Február közepe óta több nagyvárosban (pl.: Pekingben, Csungkingban) visszatértét követően 14 napos otthoni karanténra kötelezett mindenki, aki az országon belül egyéb tartományokat keresett fel. 

Hubei tartomány mellett Kanton, Zhejiang, Henan és Hunan tartományok számítanak a legfertőzöttebb területeknek, ezekben a tartományokban lépte át az igazoltan megfertőzöttek száma az 1000-et. Csungkingban 576, Pekingben 410, Sanghajban 337, Hongkongban pedig 93 esetet regisztráltak eddig összesen. (2020. 02. 28.)  Magasan fertőzött városnak számít Wenzhou (Zhejiang tartományban) Guangzhou és Shenzhen (mindkettő Kanton tartományban). 

A tartományok közötti vonatközlekedést hivatalosan nem függesztették fel, de jelentősen lecsökkentették - több helyen 1-1 vonatpárra - a napi járatindításokat. A repülőtereken és vasútállomásokon, illetve adott esetben a repülőgépen és a vonaton belül testhőmérsékletmérés tűrése kötelező. A repülővel érkező és induló utasokat a reptéri hatóságok egészségügyi nyilatkozat kitöltésére kötelezik, egyéb korlátozások azonban egyelőre nincsenek, azaz nincs szó a repterek és vasútállomások általános lezárásáról. Egyes légitársaságok (pl.: British Airways, Lufthansa, Austrian Airlines, Air France, FinnAir, KLM, LOT, Qatar Airways stb.) felfüggesztették az összes kínai járataikat, míg egyéb légitársaságok pedig kisebb-nagyobb mértékű korlátozásokat, pl.: járatritkítást vezettek be. 

Az európai légitársaságok legtöbbje március közepéig-végéig felfüggesztette a Kínába irányuló járatait. Kérjük, utazásuk előtt vagy közben tájékozódjanak a légitársaságuk honlapján.

Az Air China Peking-Budapest közvetlen légijárata üzemel. A Shanghai Airlines február 9. és március 31. között felfüggesztette a Sanghaj-Budapest közvetlen légijáratot, február 6. és március 26. között a Sanghaj-Xi’an-Budapest és február 4. és március 28. között a Sanghaj-Chengdu-Budapest járat működését. A Hainan Airlines február 3. és március 29. között felfüggesztette a Csungking-Budapest közvetlen légijáratot. 

A vírus továbbterjedésének megfékezése érdekében a közintézmények (pl.: iskolák) és a szolgáltatások (pl.: bankok, éttermek, trafikok, kisboltok, szállodák stb.) sok helyen egyáltalán nem, vagy csak rendkívül korlátozottan vehetők igénybe. Noha Kínán belül, beleértve Hubei tartományt is, február második fele óta csökkenő tendencián van mind az új fertőzések, mind a pillanatnyi fertőzöttek száma, március közepéig nem várható, hogy azok normál ügymenetben működjenek. A városokban az áruellátás megszervezett, de a legfertőzöttebb területeken kisebb akadozások előfordulnak. A legtöbb nagyvárosban (pl.: Pekingben, Sanghajban, Kantonban, Csungkingban stb.) a szájmaszk viselése mindenhol - zárt- és közterületeken egyaránt, tehát beleértve az utcán is - kötelező.

A tömegközlekedés igénybevétele csak testhőmérsékletmérés tűrése és maszk viseletét követően engedélyezett. Bizonyos helyeken személyigazolvány (vagy útlevél) felmutatását is megkövetelik. A legfertőzöttebb területeken a tömegközlekedésben járatritkításokvannak érvényben, illetve egyes megállóknál a járatok nem állnak meg. 

Több nagyvárosban felfüggesztették a nagyobb tömegrendezvényeket, a közintézmények, beleértve a turisztikai látnivalókat is (pl.: pekingi Tiltott Város, Nagy Fal bizonyos szakaszai, sanghaji Disneyland stb.) sok helyen ugyancsak bizonytalan ideig nem fogadnak látogatókat. Valamennyi Sanghaj városba belépő személynek regisztrálnia kell magát egy online felületen a városba történő belépést megelőzően. Az intézkedés vonatkozik minden közúton, vasúton, légi úton érkező személyre.

Hongkongban és Makaón a tömegközlekedés és a reptér üzemel, testhőmérsékletmérés tűrése azonban kötelező. A szárazföldi Kína és Hongkong között jelenleg már csak 3 határátkelő (Shenzhen Bay, a Hongkong-Zhuhai-Makaó Híd és a Hongkongi Nemzetközi Repülőtér) van nyitva, a Kanton-Hongkong gyorsvasút és a Hongkong-Makaó közötti komp nem üzemel, a hongkongi reptérről az átszálló utasok részére a szárazföldi Kínába és Makaóra irányuló közvetlen kompszolgáltatások ugyancsak nem üzemelnek. Makaón a turisták számára határkorlátozás nincs érvényben, ugyanakkor a szárazföldi Kínából érkező külföldi vendégmunkásoknak is 14 napos karanténnak kell alávetniük magukat. 2020. február 8-tól minden szárazföldi Kína területéről érkezett személyt, aki belép Hongkongba (tehát a tranzitutasokat nem) kötelező karantén alá helyeznek 14 napra illetve február 25-től beutazási tilalom lépett életbe a Dél-Koreából érkezőkkel szemben. Utóbbi korlátozás kiterjed azokra is, akik a belépést megelőző 14 napban Dél-Koreában jártak. Fentiek a Hongkongban tranzitálókat nem érintik.  Számos légitársaság csökkentette a hongkongi járatainak gyakoriságát, illetve a Kínára vonatkozó általános olasz és fülöp-szigeteki berepülési tilalom Hongkongra és Makaóra is vonatkozik. A hongkongi székhelyű Cathay Pacific légitársaság koronavírussal kapcsolatos tájékoztató oldalának elérhetősége >> 

Pekingi nagykövetségünk ügyeleti száma: +86 137 0138 2159
Honlap elérhetősége: https://peking.mfa.gov.hu

Sanghaji főkonzulátusunk ügyeleti száma: +86 139 1692 7914
Honlap elérhetősége: https://sanghaj.mfa.gov.hu

Csungkingi főkonzulátusunk ügyeleti száma: +86 138 8304 3494
Honlap elérhetősége: https://csungking.mfa.gov.hu 

Hongkongi főkonzulátusunk ügyeleti száma: +852 6029 5429 Honlap elérhetősége: https://hongkong.mfa.gov.hu

Dél-Korea: A járvány helyi terjedése miatt Daegu és Cheongdoa városokat a II. fokozott biztonsági kockázatot rejtő térségek kategóriájába sorolta Külgazdasági és Külügyminisztérium.

A reptereken és a kikötőkben folyamatos az ellenőrzés, a lázas utasokat hőkamerák segítségével próbálják kiszűrni, majd megfigyelés alá vonni. A Korean Air felfüggesztette wuhan-i járatát. Dél-Korea diszkont légitársaságai több járatot is felfüggesztenek a kínai útvonalakon.

A Jin Air Co. és az Air Busan Inc. már év elején felfüggesztette kínai járatainak nagy részét. A Jin Air azt tervezi továbbá, hogy március végéig fenntartja a Jeju-Xian és Jeju-Sanghaj útvonalakat, miközben az Incheon-Makaó járatát február 7-től a hónap végéig leállítja. Több légitársaság is felfüggesztette járatait Vietnám – Dél-Korea útvonalon. Daeguból és Gyeongsangbukból nem jöhetnek látogatók az országba. A Dél-Korea egyéb területeiről érkezőknek egészségügyi nyilatkozatot kell tenniük, és 14 napra karanténba kell vonulniuk. Nemzeti légitársaságról szóló tájékoztató >> 

A koreai kormány felfüggesztette mindazon külföldi állampolgárok beutazását a Koreai Köztársaság területére, akik a beutazást megelőző 14 napon belül Kína Hubei tartományában jártak, függetlenül attól, hogy közvetlenül, vagy harmadik országon keresztül érkeznek-e Dél-Koreába. 

A koronavírus terjedése az utóbbi pár napban jelentősen felgyorsult a Koreai Köztársaságban. A vírusfertőzés legnagyobb gócpontja Daegu városában található, amely Szöultól 240 km-re fekszik, délkeletre.

A konzuli szolgálat arra kéri az országba utazó magyar állampolgárokat, hogy csak abban az esetben látogassanak el Daeguba, amennyiben ott halaszthatatlan teendőjük van. További információ >>  

Thaiföld: A thaiföldi repülőtereken (Bangkok, Phuket) ellenőrzik az utazók testhőmérsékletét a repülőtereken, elkülönítik azokat, akiknek magas lázuk van, és felmerülhet a fertőzés gyanúja. A thai légitársaságok (Thai Airways és Thai Asia) is felfüggyesztették wuhani közvetlen járataikat. A Chiang Mai nemzetközi repülőtéren 2020. február 29-ig felfüggesztették valamennyi Wuhanból érkező járatot.

Mianmarban és Laoszban mindezidáig nem regisztráltak koronavírussal fertőzött személyeket. Mianmarban a hatóságok elrendelték a közlekedési csomópontokon, reptereken az utasok ellenőrzését. A Myanmar Airways International nevű légitársaság honlapja itt érhető el: https://maiair.com, ahol megtalálhatók a felfüggesztett járatinformációk is.  

Laoszban a három Kínával határos tartomány (Phongsaly, Luang Namtha, Oudomxay) szárazföldi határátkelőhelyein, valamint a nemzetközi repülőtereken vezették be az utasok ellenőrzését, testhőmérséklet-mérők felállítását. A laoszi légitársaság honlapja: https://www.laoairlines.com

Vietnám: A Vietnámi Légyügyi Hatóság a Vietnám és Kína közötti légiközlekedést felfüggesztette; a nagyobb nemzetközi repülőtereken – Hanoi, Ho Si Minh-város, Đà Nẵng, Cam Ranh – a hatóságok hőkamerákat állítottak, és a Kínából érkező járatok utasait szigorúan ellenőrzik. Vietnámból csak Hongkongba, Tajpejbe és Makaóba lehet repülni.

Minden Kína Hupej tartományából Vietnámba érkező személyt 14 napos karanténba helyeznek. 

Az Olaszországból érkezőknek szintén 14 napos kötelező karanténba kell vonulniuk, ez az intézkedés egyenlőre azonban nem vonatkozik diplomata és szolgálati útlevéllel rendelkezőkre.

A Közlekedési Minisztérium felfüggesztette a Vietnam – Kína útvonalon járó vonatok közlekedését. 

A Hanoi Vasúti Közlekedési Részvénytársaság február 4-től beszüntette a menetjegyek árusítását Vietnam-Kína útvonalon utazni kívánó utasok részére.

Dél-Korea fertőzött tartományaiból (Daegu és Gyeongsang) nem lehet Vietnámba beutazni. 

A vietnámi hatóságok a linken elérhető táblázatban szereplő 22 kórházat jelölték ki a vírusfertőzöttek fogadására és kezelésére. Tovább az utazási tanácsokra >>

Fülöp-szigetek: A repterek, kikötők megerősített készültségben várják a Holdújévkor szokásos turista és rokonlátogatásokat. A wuhani járatokat törölték, több személyt megfigyelés alatt tartanak. 

Valamennyi Kínából érkező személyre kiterjesztették a beutazási tilalmat, ideértve a Hong-Kongból és Makaóból érkezőket. A tilalom vonatkozik azokra is akik csak átszálltak valamely kínai reptéren! Így amennyiben Kínán keresztül érkezne a Fülöp-szigetekre, nem léphet be az országba! A Kínából érkező filippínókat és a Fülöp-szigeteki tartózkodási engedéllyel rendelkezőket beengedik, azonban 2 hetes karanténba helyezik őket. Kiutazás a Fülöp-szigetekről Dél-Korea egész területére tilos, kizárólag koreai állampolgárok, koreai állandó tartózkodási engedéllyel rendelkező külföldiek, ott tanuló filippínó diákok és Koreában dolgozó vendégmunkások utazhatnak. A kockázatok tudomásul vételét igazoló nyilatkozatot kell aláírniuk. Tovább az utazási tanácsokra >>

A Cebu Pacific filippínó fapados légitársaság beszüntette valamennyi Kínába, (ideértve Hong-Kongot és Makaót) irányuló, illetve onnan induló járatát. A nemzeti légitársaság, a Philippine Airlines pedig már felére csökkentett hasonló járatait és további korlátozásokat helyezett kilátásba.

Malajzia: A hatóságok a repülőtereken és a szárazföldi határátkelőhelyeken hőkamerákkal vizsgálják a külföldről érkező utasokat, illetve karanténba helyeznek mindenkit, akinél gyanús kórtünetek mutatkoznak. 

A hatóságok a (borneói) Sabah (főváros és legfontosabb repülőtér: Kota Kinabalu) és Sarawak (főváros és legfontosabb repülőtér: Kuching) tagállama minden kínai állampolgárral szemben (időleges) beutazási tilalmat rendelt el. A Sarawak-i tilalom azokkal a nem kínai külföldi állampolgárokkal szemben is érvényes, akik a beléptetési kérésük előtti 14 napban Kínában jártak. Felfüggesztették a Kota Kinabalu és Kína közötti összes légijáratot. 

Sarawak tagállam február 10-én elrendelte minden olyan Sarawakba beutazó ember 14 napos házi karanténba helyezését, aki a beutazása előtti időszakban Szingapúrban járt, tekintettel arra, hogy Szingapúr saját járványügyi készültségi szintjét narancssárgára emelte. 

Nem engedik be Malajziába azokat a nem kínai külföldi állampolgárokat sem, akik a Malajziába való beléptetési kérésük előtti 14 napban bármennyi időt eltöltöttek az utazási tilalom alatt álló Hubei, Zhejiang, Jiangsu tartomány valamelyikében. 

A Malaysia Airlines légitársaság csökkentette járatainak számát Malajzia, illetve Peking, Sanghaj és Hongkong között. 

Szingapúr: Szingapúr megtagadja a belépést és átutazást mindazoktól, akik kínai útlevéllel rendelkeznek vagy az érkezést megelőző 14 napban Kína területén tartózkodtak. A járványügyi készültséget 2020. február 7-én a harmadik, narancssárga szintre emelték, mivel a betegség helyben is továbbterjedt. A hőkamerás ellenőrzést a kiindulási országtól függetlenül minden járatra kiterjesztették, miközben fokozott figyelmet fordítanak a Kínából érkező járatokra. A Wuhan és Szingapúr közötti járatokat törölték. Szingapúr megtagadja a belépést és átutazást mindazoktól, akik az érkezést megelőző 14 napban Kína területén tartózkodtak. További információ >>

A Singapore Airlines (SIA) és leány-légitársasága, a SilkAir ritkítja kínai járatai számát, a szintén a SIA-hoz tartozó fapados Scoot pedig február 8-tól minden kínai viszonylatát felfüggesztette. Ad-hoc felfüggesztésekre is figyelmeztetnek a makaói és hongkongi járatok tekintetében.

Szingapúr nemzeti légitársasága, a Singapore Airlines a következő oldalon közli a koronavírussal kapcsolatban életbe léptetett intézkedéseket: https://www.singaporeair.com/en_UK/us/media-centre/news-alert/?id=is5rire4.

A szárazföldi Kína, illetve Hong Kong vonatkozásában történt járatcsökkentésekről itt olvashat. Február 18-án további járattörléseket jelentettek be, amelyek a légitársaság teljes hálózatát érintik, beleértve európai, amerikai és más desztinációkat is.      

A Srí Lanka, Nepál és India nemzetközi és nagyobb repterein ellenőrző szűréseket vezettek be, ezért az utasoknak lényegesen hosszabb utasfelvételi idővel kell számolniuk. Az Air India január 31- i hatállyal június 14- ig leállította a Mumbai-Delhi-Sanghaj és hongkongi járatait. Így már egyetlen indiai légitársaság sem üzemeltet járatot Kínába. Az IndiGo légitársaság a 3. kínai járatát (Kolkata-Guangzhu) is felfüggesztette június 14- ig. Külföldi állampolgárok Kínából csak „hagyományos” vízummal (azaz nem e-vízum) léphetnek be India területére. Indiában minden, Kínából (beleértve Hongkongot is) érkező utas, függetlenül attól, vannak-e tünetei vagy sem, kötelezően és automatikusan 14 napos karanténba kerül.

India 14 napos karantént rendelt el azon India területére beérkezők számára akik február 10-e óta Olaszországban, Iránban vagy Dél-Koreában jártak.

További információ itt található: https://pib.gov.in/PressReleaseIframePage.aspx?PRID=1604382

A Srí Lanka-i légitársaság (Sri Lankan Airlines), egyelőre meghatározatlan időre csökkenti kínai járatainak (Peking, Sanghaj, Kanton) sűrűségét.

Maldív-szigetek: Február 2-től - a maldív állampolgárokat kivéve - senki nem léphet be országba, ha Kínából érkezik vagy ott tranzitált. A maldív kormány bejelentette, hogy azon személyek részére, akik az elmúlt 14 napban Iránban, Dél-Koreában jártak vagy az előbb említett országokban az elmúlt 14 napban tartózkodtak további utasításig részükre felfüggeszti az ország területére való belépést.  A Maldív-szigeten történő óceánjáró hajók dokkolása is felfüggesztésre került.  

Indonézia: A kontinentális Kína és Indonézia között közlekedő közvetlen légijáratokat 2020. február 5. éjféltől ideiglenesen felfüggesztették. Az elmúlt 14 napban a kínai anyaországban járt, külföldi állampolgárságú személyek nem léphetnek be Indonézia területére, és ott nem tranzitálhatnak. A Garuda Indonesia nemzeti légitársaság internetes elérhetősége: https://www.garuda-indonesia.com

Kelet-Timor követve a környező országok gyakorlatát február 6-án végül szintén utazási korlátozást vezetett be a megelőző két hétben Kínában járt külföldi állampolgárok beutazásával kapcsolatban. Az Air Timor légitársaság internetes elérhetősége: https://air-timor.tl

Japán: Kérjük a Japánba utazó magyar állampolgárokat, hogy kellő körültekintéssel tervezzék meg útjukat és mindenképpen regisztrálják magukat a konzuli szolgálat honlapján.

Tájékoztatjuk a Tisztelt Magyar Állampolgárokat, hogy a japán Egészség-, Munka-, Jólétügyi Minisztérium (MHLW) ezidáig nem ismerte el járványként az új koronavírus terjedését. A japán kormány sokrétű óvintézkedéseket hozott a vírus terjedésének megakadályozása érdekében. Egyrészt javasolták lemondani, vagy későbbi időpontra eltolni a nyilvános rendezvények időpontját, illetve március 2-től a minden általános- és középiskola bezár Japánban március végéig.

Amennyiben a fentieket figyelembe véve Japánba kívánnak utazni, fokozott óvatosságra hívjuk fel a figyelmet, miszerint tegyenek óvintézkedéseket a járvány elkerülése érdekében. Tartsák be a köhögésre vonatkozó etikett szabályait, viseljenek védőmaszkot, gyakran és alaposan mossanak kezet, valamint használjanak kézfertőtlenítőt. Továbbá, próbálják elkerülni az influenza és megfázás megbetegedést, amely egyébként is igénybe veszi a szervezetet és gyengíti az immunrendszert. 

Az óvintézkedések a közintézményekben, turisták által látogatott helyeken, és a zsúfolt tömegközlekedési eszközök igénybevételekor kerüljenek előtérbe. 

További hasznos információt és linkeket a külképviselet, valamint a konzuli szolgálat honlapján találnak:

Tajvan: Február 7-től általános beutazási tilalom lépett életbe azon külföldi személyek számára, akik a beutazást megelőző 14 napban Kínában jártak.

Azok a külföldiek, akik rendelkeznek tajvani tartózkodási engedéllyel és a beutazást megelőző 14 napban jártak Kínában, Hong Kongban vagy Makaón, 14 napos otthoni karantén-kötelezettség mellett utazhatnak be Tajvanra.

A Dél-Koreából és Olaszországból érkező külföldiek 14 napos otthoni karantén-kötelezettség mellett utazhatnak be Tajvanra.

Nyomatékosan felhívjuk a figyelmet, hogy kötelező a 14 napos otthoni karantén letöltése a Kínából, Hong Kongból, Makaóról és Dél-Koreából Tajvanra történő beutazást követően. Jelenlegi információink szerint a hatóságok akkor sem engedik a Tajvanról történő elutazást, ha a tartózkodás tervezett ideje rövidebb, és a továbbutazásra szóló repülőjegy közelebbi dátumra szól. Nem vonatkozik az otthoni karanténkötelezettség arra az esetre, amikor az utazó a megérkezést követően nem hagyja el a repülőtér tranzit-zónáját, ott megvárja a továbbutazás időpontját.

Tajvan csak az alábbi kínai repülőterekről fogad szoros-közi járatokat: Beijing Capital, Shanghai Pudong, Shanghai Hongqiao, Xiamen Gaoqi, Chengdu Shuangliu.

Részletes tájékoztatás a tajvani koronavírus-helyzetről a tajpeji Magyar Kereskedelmi Iroda honlapján: https://tajpej.mfa.gov.hu 

Mongólia: 2020. február 14-től ideiglenesen szüneteltetik a légi-és vasúti személyszállítást Kína irányába. Nem közlekednek sem a repülők, sem a vonatok. (A transzszibériai vasútvonalon, a Peking-Ulánbátor-Moszkva szakaszon az orosz fél már február elején ideiglenesen felfüggesztette a vasúti személyszállítást.) 2020. február 19- től március 30- ig a fokozott készenléti állapotot meghosszabbították. Ennek értelmében az iskolák, óvodák, egyetemek és közösségi helyiségek március 30-ig zárva tartanak.

A Nemzeti Katasztrófavédelmi Bizottság határozata alapján február 25 -március 2. között szüneteltetik a Mongólia és Dél-Korea közlekedő összes légijáratot az Incheon és Pusan légi kikötő között. Ennek értelmében törlik a MIAT (Mongol Légitársaság), Asiana és Koean Air összes járatát.  

Március 2-ig korlátozzák a fővárosba való beutazást és a fővárosból való kiutazást. Nem közlekednek a fővárosi helyi járatok, de a helyközi buszok és vonatok is leállnak március 2-ig. 

Március 2-ig felfüggesztik továbbra a Japánba menő és onnan érkező repülőjáratokat. 

Jelenleg Mongóliát légi úton Moszkván, Isztambulon és Nur-Szultánon lehet csak megközelíteni. 

Izrael: Az EL AL bejelentése szerint a légitársaság a koronavírus járvány miatt 2020. március 25-ig minden kínai járatát beszünteti. 2020. február 10- től Hongkongba induló járatait szintén szünetelteti.

2020. 02. 24- i hatállyal a 14 napon belül Japánban vagy Dél-Koreában járt nem izraeli rezidensek beléptetését az izraeli határrendészet megtagadja. (A korlátozást Kínára, Hongkongra, Thaiföldre, Szingapúrra és Makaóra vonatkozóan korábban bevezették.) 

Február 27. délutántól kezdve nem léphetnek be Izraelbe Olaszországból induló repülőjáratokon utazó nem rezidens külföldiek.  További információ >>

Kuvait: A koronavírus miatt Kuvait megtagadja a belépést előzetes mérlegelés nélkül azok esetében, akik január 31-ét megelőző két hétben Kínában és Hongkongban tartózkodtak.

A kuvaiti Polgári Közlekedési Hatóság nyilatkozatban jelentette be, hogy nem engedi belépni Kuvait területére azokat a külföldieket (expats), akik az elmúlt két hétben Iránban jártak, abban az esetben sem, ha érvényes vízummal rendelkeznek. Azokat a kuvaiti állampolgárokat, akik az elmúlt két hétben Iránban jártak, karantén alá helyezik.

A Kuvaiti Kikötő Hatóság (KPA) felfüggesztette az Iránba irányuló és onnan érkező forgalmat valamennyi kikötőben, valamint az Irak és Kuvait közötti utas és kereskedelmi hajóforgalmat. A Kuvaiti Kikötő Hatóság döntése értelmében az alábbi országokból érkező utasszállító és kereskedelmi hajókat nem engedi kikötni: Dél-Korea, Olaszország, Thaiföld, Szingapúr, Japán, Kína, Hongkong és Irak. A korlátozás az olajtankerekre nem vonatkozik. 

A Kuvaiti Légügyi Hatóság teljesen leállította az utasforgalmat a következő országokkal: Irak, Dél-Korea, Thaiföld, Olaszország. Azok az utasok, akik fenti országok közül valamelyikben jártak az elmúlt hetekben, nem léphetnek be az országba abban az esetben sem, ha érvényes vízummal rendelkeznek.  Tovább az utazási tanácsokra >>

Katar: 2020. február 3-tól a Qatar Airways felfüggesztette összes kínai járatát. A Kínából érkező utasok nem iktathatnak be tranzitjukba dohai látogatást, az ilyen típusú jegyeket automatikusan átfoglalják a tranzit idő minimálisra csökkentése érdekében. Az utasok kétszeres testhőkamerás ellenőrzésen kell átessenek: a gépbe való beszállás előtt, illetve a kiszállást követően.

Jordánia belépési tilalmat rendelt el minden nem-jordán állampolgárral szemben, akik Kínából, Iránból, illetve Dél-Koreából érkeznek. Az Olaszországból érkező személyek tekintetében is beutazási tilalmat rendeltek el.

Egyesült Arab Emírségek: A Légügyi Hatóság közleménye szerint 2020. február 5-től az Emirates és az Etihad légitársaság felfüggesztette kínai járatait, kivéve Peking vonatkozásában. A Kínából érkező járatok esetén 6-8 órás orvosi vizsgálatra lehet számítani a reptereken.

Omán: A reptéri egészségügyi ellenőrzések szigorításáról döntöttek, miszerint minden Kínából, Dél-Koreából, Japánból, Szingapúrból és Iránból érkező látogatót 14 napos otthoni vagy egészségügyi intézményben töltendő karanténba helyeznek. Az Egyesült Arab Emirátusokból, Egyiptomból vagy Libanonból érkező utasokra nem vonatkozik a karantén. Az Iránba induló és Iránból érkező járatokat is felfüggesztették. További információ >>

Pakisztán: A Pakistan International Airlines (PIA) március 15- ig felfüggesztette a heti kétszer közlekedő Iszlámábád-Peking-Tokió járatát.

Irán: Több légitársaság is ideiglenesen felfüggesztette a légiközlekedést iráni viszonylatban. Éppen ezért kérjük, hogy akik érvényes foglalással rendelkeznek valamelyik iráni desztináció vonatkozásában, ellenőrizzék azt, hogy továbbra is van-e lehetőségük elutazni. Örményország, Türkmenisztán, Irak, Afganisztán, Pakisztán és Törökország is lezárta Iránnal közös határszakaszát. További információ >>

Irak: Az Iraki Kurdisztáni Régió hatóságainak közlései alapján a régióban eddig nem regisztráltak koronavírussal fertőzött személyt, azonban az Iránban fertőzések számára tekintettel szigorú óvintézkedéseket és korlátozásokat vezettek be. További információ >>

Libanon: Libanon 2020. 02. 28-án beutazási tilalmat rendelt el a nagyszámú koronavírus-megfertőződést regisztráló országokból, így Kínából, Dél-Koreából, Iránból és Olaszországból érkező utasokkal szemben. A tilalom nem vonatkozik a libanoni állampolgárokra, illetve a Libanonban rezidens külföldi állampolgárokra. A tilalom minden - légi, szárazföldi és vízi – határátkelőre érvényes. A libanoni hatóságok egyúttal nem javasolják az ezekbe az országokba történő utazást, illetve megtiltották az oda irányuló zarándokutak szervezését a libanoni állampolgárok számára.  

Kazahsztán: 2020.01.30 -től Kazahsztán felfüggesztette az utasforgalmat Kína irányába, mind a bejövő, mind a kimenő irányban, annak érdekében, hogy a vírus terjedését megakadályozza. A buszforgalmat január végén, a vasúti utasforgalmat február 1-én, a légiforgalom pedig február 3-án függesztették fel a kazah hatóságok. 

Kirgizisztán: A kirgiz-kínai határon, valamint Biskek és Os nemzetközi repülőterén hőkamerával mérik az érkező utasok testhőmérsékletét, a kirgiz-kínai szárazföldi határokat lezárták. 

Tádzsikisztán: Minden Kínából érkező utast 14 napig karanténban tartanak. Ideiglenesen leállították Urumqi és Dushanbe között közlekedő repülőgépeket (South China Airlines és Somon Air légitársaságok által üzemeltetett járatok).  

Tengeren túli országok

Ausztrália:
A Quantas ausztrál légitársaság bejelentette, hogy felfüggeszti kínai járatait február 9.- március 29. között, amely két járatot érint: Sydney-Peking és Sydney-Sanghaj. A Virgin Australia véglegesen megszüntette hongkongi járatait.

Az Ausztrál Külügyminisztérium bejelentése alapján a határokon megtagadják a belépést azoktól az utasoktól, akik Kínából érkeznek vagy tranzit állomásként érintették Kínát. Kivételt képeznek az ausztrál állampolgárok és az állandó tartózkodási engedéllyel rendelkezők, valamint azok közvetlen családtagjaik. 2020. 02. 29- től Ausztrália megtagadja a belépést minden külföldi állampolgártól, aki az elmúlt 14 napban Iránban tartózkodott.  További információ Ausztrália és Óceániára vonatkozóan >>

Amerikai Egyesült Államok: Az American Airlines, a Delta, valamint a United Airlines légitársaságok képviselői bejelentették, hogy Kínába induló járataikat felfüggeszti. Január 31-én nem engedélyezik a belépést az ország területére azon külföldi állampolgárok számára, akik a megelőző 14 nap folyamán Kínában jártak. a beutazási feltételek bármikor változhatnak, az ezzel kapcsolatos információk a www.travel.state.gov honlapon érhetők el. További információt az Amerikai Egyesült Államokra vonatkozó utazási tanácsokban talál >> 

Új-Zéland: Nemzetiségtől függetlenül nem léphetnek be az országba azok a külföldi állampolgárságú utazók, akik utazásukat Kínában kezdték meg, vagy Kínában tranzitáltak Új-Zéland 2020. március 3-ig meghosszabbította a Kínából érkező, vagy Kínában tranzitáló utazókkal szemben február 2-án bevezetett beutazási tilalmat. 

Az Air New Zealand március 24-ig felfüggesztette az Auckland-Sanghaji járatát. A kínai légitársaságok gépei egyelőre még repülhetnek.  Tovább az utazási tanácsokra >>

Kanada: Az Air Canada légitársaság február végéig teljes egészében felfüggesztette a pekingi és sanghaji járatainak indítását.

Afrika:

Algéria: A nemzeti légitársaság - Air Algérie - bejelentette, hogy felfüggeszti pekingi járatait.

A Budapest Airport honlapja >>

Mivel a 2020. január 25-re eső Holdújévvel a térségbeli országokban az utazások száma és intenzitása jelentős mértékben növekedni fog, kérjük, hogy amennyiben fertőzött vagy fertőzés gyanús térségbe utazik, a betegség megelőzése tekintetében szíveskedjen követni a WHO ajánlásait, illetve a járvány terjedéséről tájékozódjon a WHO aktuális oldalán: https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019

Tovább az utazási tanácsokra >>

Javasoljuk, hogy a Kínai Népköztársaságból továbbá Délkelet-Ázsiából Magyarországra érkezők, az oda visszatérők a koronavírus megbetegedéssel kapcsolatban tájékozódjanak a Nemzeti Népegészségügyi Központ internetes honlapján. Betegség tüneteinek észlelésekor haladéktalanul forduljanak háziorvosukhoz, akinek mindenképpen jelezzék, hogy mikor és melyik országból, annak melyik részéből érkeztek külföldről Magyarországra.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ zöld számain ingyenesen kérhet tanácsot - 06 80 277 455 vagy 06 80 277 456 

Az Egészségügyi Világszervezet WHO hivatalos honlapja 

Teendők ha egy a koronavírus fertőzéssel érintett régióból utazik, és lázasnak érzi magát, köhög vagy légzési nehézségei vannak  

Menü

Nyitólap

Navigáció