Amerika

Tartalom utoljára módosítva: 2017. 09. 19.   
Mai napon is érvényes: 2017.09.21. 

Felhívjuk a külföldre utazó állampolgáraink figyelmét, hogy a külföldre utazás egyéni felelősség, az utazás vagy annak elhalasztása az Önök személyes döntése. Hasonlóképpen minden utazó saját maga felelős személyi biztonságáról gondoskodni külföldi tartózkodása  idején. A Konzuli Szolgálat utazási tanácsai azt a célt szolgálják, hogy friss és objektív információkkal segítsék Önöket ezen döntések meghozatalában.

Elérhető külképviselet/ek: Washingtonban nagykövetség és konzuli hivatal | Chicagoban, Los Angelesben és New Yorkban főkonzulátus | Tiszteletbeli konzulok

Aktuális:

2017. 09. 19.
Figyelmeztetés a közelgő Mária hurrikánra

Felhívjuk a Puerto Rico és U.S. Virgin Island szigetekre utazó vagy ott tartózkodó magyar állampolgárok figyelmét, hogy kísérjék figyelemmel az országos és helyi amerikai média Mária hurrikánnal kapcsolatos híreit. Előrejelzések szerint rendkívül erős vihar várható a jelzett területeken, a szigetekre a legmagasabb fokú riasztást adták ki. Naprakész információkat találhatnak a National Hurricane Center honlapján: www.nhc.noaa.gov/?utm_source=hp_promo&utm_medium=web&utm_campaign=disaster 

Javasoljuk, hogy minden esetben vegyék figyelembe a viharokkal kapcsolatban a helyi hatóságok által kiadott figyelmeztetéseket, tartsák be utasításaikat, különös tekintettel, ha evakuációra szólítanak fel. Javasoljuk, hogy regisztráljanak konzuli védelemre az alábbi honlapon: https://konzved.mfa.gov.hu.

A hurrikán pusztításai következtében a helyi infrastruktúrában hatalmas károk keletkezhetnek. Felhívjuk a figyelmet arra, hogy ilyen esetekben a konzuli szolgálat csak nagyon korlátozott mértékben tud a magyar állampolgárok segítségére sietni. Ezért kérjük, minél alaposabban és körültekintőbben készüljenek föl, és ha konzuli segítségre szorulnak, értesítsék nagykövetségünket munkaidőben a +1 (202) 362-6730-as telefonszámon vagy azonnali intézkedést igénylő esetben a +1 (202) 460-3711-es nagykövetségi ügyeleti telefonszámon.

2017. 09. 07.
Figyelmeztetés a közelgő Irma hurrikánra

Felhívjuk a Florida állam Irma hurrikán által érintett régióiba utazó vagy ott tartózkodó magyar állampolgárok figyelmét, hogy kísérjék figyelemmel az országos és helyi amerikai média időjárással kapcsolatos híreit. Előrejelzések szerint áradások és rendkívül erős viharok várhatók a jelzett területen, és az állam kormányzója mind a 67 floridai megyében szükségállapotot rendelt el. Irma hurrikán előreláthatólag a szeptember 9-10-i hétvégén érheti el Florida partjait. Naprakész információkat találhatnak a FEMA honlapján: https://www.fema.gov/hurricane-irma.

Javasoljuk, hogy minden esetben vegyék figyelembe a viharokkal kapcsolatban a helyi hatóságok által kiadott figyelmeztetéseket, tartsák be utasításaikat, különösen, ha az adott térség elhagyására vagy evakuációra szólítanak fel. Javasoljuk, hogy regisztráljanak konzuli védelemhez az alábbi honlapon: https://konzved.mfa.gov.hu.

A hurrikán pusztításai következtében a helyi infrastruktúrában hatalmas károk keletkezhetnek. Felhívjuk a figyelmet arra, hogy ilyen esetekben a konzuli szolgálat csak nagyon korlátozott mértékben tud a magyar állampolgárok segítségére sietni. Ezért kérjük, minél alaposabban és körültekintőbben készüljenek föl, és ha konzuli segítségre szorulnak, értesítsék nagykövetségünket munkaidőben a +1 (202) 362-6730-as telefonszámon vagy azonnali intézkedést igénylő esetben a +1 (202) 460-3711-es nagykövetségi ügyeleti telefonszámon.

Evakuációs központok Miami környékén: www.miamidade.gov/hurricane/library/hurricane-evacuation-centers.pdf

2017. 06. 29.
Felhívjuk az Egyesült Államokba utazók figyelmét, hogy Beutazási Engedély az Egyesült Államokba (Electronic System for Travel Authorization, ESTA) birtokában vízummentesen kizárólag turizmus és üzleti találkozó céljából lehet az Egyesült Államokba utazni. Az ESTA munkavállalásra (ideértve az  önkéntes/karitatív munkát is) és tanulásra  nem jogosít az USA-ban tartózkodás idejére. A határellenőrzés az elmúlt hónapokban jelentős mértékben megszigorodott, az ESTA-val utazókat alaposabb vizsgálatnak vetik alá beléptetéskor. Amennyiben az utazó turisztikai/üzleti célú belépési szándékát illetően kétség merül fel, az USA hatóságok a határellenőrzés során visszafordítják a határ átlépése előtt. További tájékoztatót lásd lentebb a "Beutazási, tartózkodási és munkavállalási feltételeknél" >>

Biztonság:

Az USA-ban a közbiztonság világviszonylatban jónak mondható, köszönhetően a nagyszámú és jól felszerelt rendőri erőknek. A bűncselekmények túlnyomó része nem a turisták által látogatott helyeken történik. Ennek ellenére ajánlatos az alapvető biztonsági óvintézkedések betartása: kerüljük a félreeső helyeket, ne viseljünk feltűnő ékszereket, és ne hordjunk magunkkal nagyobb mennyiségű készpénzt. Különösen figyelni kell a fényképezőgépet, videokamerát tartalmazó táskákra, amik a zsebtolvajok kedvelt célpontjai a külföldiek által kedvelt helyeken. Szállodai szobában nem célszerű pénzt, értéktárgyat hagyni; ajánlott a szállodai széf igénybe vétele. Bérelt kocsinál különösen vigyázni kell, hogy az autó belső terében ne maradjon semmi olyan tárgy, ami felhívhatja az ablaktöréssel dolgozó tolvajok figyelmét. Bank-automata (ATM) használatakor törekedni kell arra, hogy az lehetőség szerint nappal, vagy jól megvilágított, forgalmas utcákon történjen. Az útlevélről, vízumról, bankkártyákról, utazási csekkről, a helyszínen vásárolt értékesebb tárgyak blokkjáról célszerű több fénymásolatot készíteni és ezeket különböző helyen tárolni.

Az USA-n belül a rendfenntartás szövetségi és önkormányzati szinten történik. A városhatáron kívüli esetekkel a szövetségi állami rendőrség és az állami autópálya járőrszolgálat (State Highway Patrol) foglalkozik. A megyei rendőrségek (County Police), valamint a sheriffek ellenőrzik a vidéki körzeteket, a kisvárosokat és a falvakat. Szövetségi területeken pl. nemzeti parkokban, erdőkben parkőrök vigyáznak a rendre.

Rendőrség, mentők, tűzoltók riasztására a 911-es számot lehet hívni. A hívás minden nyilvános fülkéből ingyenes. A Travelers’ Aid Society (Utazókat Segítő Társaság) a bajba jutott turistáknak történő segítségnyújtásra szerveződött, elérhetősége: 800 327 2700, www.travelersaid.org.

Elveszett, vagy ellopott hitelkártyák, utazási csekkek bejelentését a következő elérhetőségeken lehet megtenni:

American Express: 800 528 4800 (hitelkártyák); 800 221 7282 (csekkek) www.americanexpress.com

Mastercard: 800 826 2181 www.mastercard.com

Visa: 800 336 8472 www.visa.com

Beutazási, tartózkodási és munkavállalási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba: 

Magánútlevél:


Elvárt érvényessége:


IGEN

Az útlevél érvényessége legalább az USA-ban való tartózkodás időtartamára szóljon. Ezzel kapcsolatos bővebb angol nyelvű információt itt lehet találni: https://help.cbp.gov/app/answers/detail/a_id/572.
Mindazonáltal az esetleges kellemetlenségeket elkerülendő, mindenképpen tanácsos úgy utazni, hogy az útlevél érvényessége legalább egy hónappal meghaladja az USA-ból való kilépés időpontját. Ez megfelel a budapesti USA-nagykövetség ajánlásának is.

Ideiglenes útlevél:

Elvárt érvényessége:

IGEN

Kizárólag vízum előzetes beszerzése esetén. A vízum meglétének szükségessége nemcsak a beutazásra, de a reptéri tranzitra is vonatkozik!

Személyi igazolvány:

NEM

Ideiglenes személyi igazolvány:

NEM

Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány:

NEM

Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok:

NEM úti okmányok

Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány):

NEMKiskorúak beutazása (törvényes képviselő nélkül): 

Minden olyan esetben, amikor magyar, vagy egyéb állampolgárságú kiskorú személy nem mindkét szülőjével kíván az USA-ba be-, vagy onnan kiutazni, az amerikai hatóságok javasolják, hogy legyen vele a jelen nem lévő szülő(k), vagy gondviselő írásos hozzájáruló nyilatkozata, lehetőség szerint angol nyelven és hivatalos (közjegyzői) hitelesítéssel, valamint a nyilatkozó elérhetőségével ellátva. Ennek hiányában a hatóságok adott esetben feltarthatják az kiskorú utazót státuszának tisztázásáig.  A nyilatkozat szövege tartalmazza a hozzájáruló(k) és az utazó kiskorú személyes adatait (születési hely és idő, lakcím, igazolvány száma), a nyilatkozat területi és időbeli hatályát valamint a hozzájáruló(k) aláírását. Ugyancsak javasolt, hogy a jelen nem lévő szülő felügyeleti jogának esetleges hiányát tanúsító okirat, vagy annak másolata angol fordítással ellátva rendelkezésre álljon. További információ angolul >> 

Vízum:

Vízum turista célú beutazás esetén: Vízum beszerzése nem szükséges.

A  biometrikus azonosító tárolására alkalmas (bordó) útlevéllel rendelkező magyar állampolgárok turista és üzleti célból vízum előzetes beszerzése nélkül utazhatnak az Amerikai Egyesült Államokba, maximum 90 napos tartózkodásra, Nyomatékosan felhívjuk a figyelmet, hogy a beutazáshoz elengedhetetlen az elektronikus beutazási engedély (ESTA) előzetes kiváltása, mivel ennek hiánya minden esetben a beléptetés megtagadásához és visszafordításhoz vezet. Ez nemcsak a beutazásra, de a repülőtéri tranzitra is érvényes! 

Az engedély kiváltása elektronikusan történik, az alábbi címen: ESTA: https://esta.cbp.dhs.gov. Az ESTA elektronikus beutazási engedély díjköteles. A 14 dolláros díjat a kérelem rögzítésekor, bankkártyával kell kifizetni. Az amerikai rendszer jelenleg a „Mastercard”, „VISA”, „American Express” és a „Discover” emblémával ellátott bankkártyákat fogadja el. Egyéb, jellemzően közvetítői oldalakon is lehetséges az ESTA beszerzése, de ennek költsége a hivatalos díj többszöröse lehet!

A régi típusú (kék) útlevél és az ideiglenes útlevelet vízumköteles, nemcsak beutazás, de repülőtéri tranzit esetén is!

Nem jogosult a vízummentes beutazást lehetővé tevő Electronic System for Travel Authorization (ESTA) program használatára és előzetesen vízumot szükséges igényelnie annak a személynek, aki a vízummentességi programban résztvevő ország (pl. Magyarország) állampolgára, de:

a. kettős állampolgárként Irak, Szíria, vagy az USA által  terrorizmust támogatónak minősített ország állampolgára is (jelen pillanatban: Irán, Szudán és Szíria);

b. 2011. március 1-je után Irak, Irán, Szíria, Szudán területén járt;

A törvény hatálya alól elviekben kivételt képeznek és ESTA-kérelmük egyéni elbírálása után nem kell vízumot igényelniük azoknak, akik a vízummentességi programban résztvevő országok kormányzati, regionális, vagy humanitárius szervezeteinek (beleértve a hadsereget) alkalmazottai és hivatalos minőségükben jártak a tiltó listán szereplő országokban. Kérjük, hogy az esetleg felmerülő további  részletekkel kapcsolatban szíveskedjenek az USA Budapesti Nagykövetsége konzuli részlegénél érdeklődni.

Figyelem!

Amennyiben az ESTA-val beutazó állampolgár az ESTA által engedélyezett időkeretnél tovább tartózkodik, az bűncselekménynek minősül, a túltartózkodó személyt az amerikai idegenrendészeti hatóságoknak jogukban áll őrizetbe venni és az országból kiutasítani. Ez esetben sem óvadék ellenében való szabadlábra helyezésre, sem önkéntes hazatérés kérelmezésére nincs joga. Az ESTA-val történő  tartózkodás maximális idejének (90 nap) meghosszabbítására, valamint  a beutazás céljának megváltoztatására semmilyen törvényes lehetőség nincs.

Vízumköteles minden, a turizmustól és üzleti találkozótól eltérő célú beutazás, különös tekintettel a tanulmányok folytatására, vagy munkavállalási céllal történő beutazásra. Az ennek hiányában történő illegális munkavégzés esetén a munkavállaló az Egyesült Államokból történő kiutasítását kockáztatja, másrészt munkaadója felé is kiszolgáltatottá válik.

Vízum egyéb célú beutazás esetén:
Vízum ügyekben, valamint az amerikai beutazás és munkavállalás feltételeiről célszerű előzetesen tájékozódni az Egyesült Államok budapesti nagykövetségén (1054 Budapest, Szabadság tér 12. Telefon: 475-4400), illetőleg az alábbi nagykövetségi honlapokon:

Kiegészítő vízumkérdőívet vezetett be az Egyesült Államok

Az Egyesült Államok 2017. június 1- től minden bevándorló és nem-bevándorló vízum esetében a világ valamennyi országára érvényes új vízumkérdőívet vezetett be. 

A kiegészítések az alábbiakra vonatkoznak:

 • utazásai célpontjai 15 évre visszamenőleg
 • lakcímei 15 évre visszamenőleg
 • munkahelyei 15 évre visszamenőleg
 • összes eddigi útlevele száma és azok kiállító országa
 • minden testvére neve és születési ideje
 • minden gyermeke neve és születési ideje
 • minden jelenlegi és korábbi házaspár, élettárs és partner neve és születési ideje
 • használt közösségi oldalak listája felhasználó nevekkel együtt 5 évre visszamenőleg
 • használt telefonszámok és email címek listája 5 évre visszamenőleg

Világszerte az amerikai konzuli tisztviselők olyan kérelmezőktől kérik majd e kérdések szóban vagy írásban történő megválaszolását, akik esetében az eredetileg kitöltött vízumkérelem során benyújtott dokumentumok nem tartalmaznak elegendő információt, bizonyos kérdések további részletezésre, tisztázásra szorulnak, illetve akik esetében felmerülhet a terrorizmussal való kapcsolat vagy más nemzetbiztonsági kockázat.

A fent kért információk többségét az eddig használt vízumkérdőíveken is meg kellett a vízumkérelmezőknek adnia, de eddig csak 5 évre visszamenőleg. A használt közösségi oldalak listája az új szabályozás igazi újdonsága. A konzuli tisztviselők nem kérhetnek el belépési kódokat a megadott közösségi oldalakhoz és nem léphetnek kapcsolatba ezeken a felületeken a vízumkérelmezőkkel. Az ESTA kérdőíven is felmerül a közösségi médiával kapcsolatos kérdés, azonban ennek megválaszolása nem kötelező.

Házikedvencek beutazása:

Kutyát az USA-ba kizárólag veszettség elleni oltái igazolás birtokában lehet bevinni (házimacskák esetében ez nem követelmény. Ugyanakkor, amennyiben a belépéskor felmerül humán, vagy állategészségügyi kockázatot jelentő betegség gyanúja, az állatot a tulajdonos költségére kivizsgálják és a vizsgálat eredménye alapján döntenek a beléptetés engedélyezéséről. Bővebb információ angolul: www.cdc.gov/importation/bringing-an-animal-into-the-united-states/index.html

Utazás előtt célszerű a légitársaságnál érdeklődni akisállatok felvételének követelményeiről. 

Munkavállalás:

Ahhoz, hogy egy külföldi, így magyar állampolgár munkát tudjon vállalni és végezni az Egyesült Államokban, munkavállalói vízumra van szüksége. Amunkavállalói vízum megszerzésének feltétele, hogy a jelentkező rendelkezzen érvényes munka-ajánlattal és mukaadója előzetesen beszerezte számára a munkavállalási engedélyt az USA Állampolgársági és Bevándorlási Ügyek Hivatalától (ez az ún. „Form I-797” nyomtatvány). Az eredeti engedély birtokában kell ezek után munkavállalói vízumért folyamodni az USA budapesti nagykövetségéhez.

Az Egyesült Államokba munkát vállalni szándékozók figyelmét felhívjuk az USA budapesti nagykövetségének honlapjára: http://hungarian.hungary.usembassy.gov/work_visas_hu.html 

Ezúton is felhívjuk a kiutazók figyelmét az alábbiakra:

Az Egyesült Államokban tartózkodni csak a vízum jellegének - turista, munkavállaló, tanuló stb. - megfelelő céllal lehet. Bármilyen csekély, a munkavégzés szándékára utaló gyanú a beléptetés megtagadását és azonnali visszafordítást eredményezhet, illetve ott tartózkodás esetén idegenrendészeti őrizetbe vételt és kitoloncolást.

Felhívjuk az Állampolgárok figyelmét, hogy az Egyesült Államok területén történő munkavállalás esetén minden esetben előre tisztázzák a beutazás valamennyi körülményét olyan amerikai szervekkel, amelyek hivatalosan nyilatkozhatnak a belépési és tartózkodási feltételekről.

Gépkocsivezetés:

Az Egyesült Államokba rövid időre látogatók a magyar jogosítvánnyal vezethetnek, de egy évnél hosszabb tartózkodás esetén már nem érvényes a használata. Néhány állam nemzetközi jogosítvány kiállítását kifejezetten kéri a magyar jogosítvány mellé, fontos tudni azonban, hogy a nemzetközi jogosítvány kiváltása az Egyesült Államok területén már nem lehetséges, azt utazás előtt Magyarországon kell kiváltani. 

Javasoljuk, hogy az amerikai jogosítvány megszerzése, meghosszabbítása, magyar jogosítvánnyal történő vezetés és a közlekedési szabályok megismerése iránt látogassanak el az adott állam Közlekedési Minisztériumának (Department of Motor Vehicules – DMV) honlapjára. https://www.usa.gov/motor-vehicle-services  

További hasznos információt a közlekedésről lentebb olvashat. 

Vám:

A beutazóknak –jellemzően még a repülőgépen- ki kell tölteniük egy nyilatkozatot az általuk az USA-ba bevinni kívánt termékekről és pénzeszközökről. (Család utazása esetén elegendő 1 nyilatkozat kitöltése). Alkohol, dohánynemű és egyéb jövedéki termékek adómentes bevitele korlátozott (minden 21 évet betöltött személy maximum 100 db. szivart, 200 db. cigarettát, illetőleg 1 l szeszesitalt vihet be vámmentesen, max 800 USD értékben  10.000 USD-t meghaladó valuta bevitele bejelentés-köteles. Ugyanez vonatkozik a lőfegyverekre is. Személyi használatra szolgáló, pszichotrop anyagokat is tartalmazó gyógyszerek esetén javasolt angol nyelvű orvosi igazolás előzetes beszerzése. .Húskészítmények (kolbász, szalámi)  és állati eredetű élelmiszerek bevitele szigorúan tilos! A rendelkezés betartását a repülőtéren keresőkutyák használatával is ellenőrzik, a szabálysértést elkövetőket szigorúan szankcionálják. Részletesangol nyelvű információt itt talál:

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója

Tudnivalók az országról

Alapadatok:

Terület: 9 826 630 km2
Népesség: 309 000 000 fő (becsült)
Közigazgatási beosztás: 50 szövetségi állam, 1 szövetségi kerület
Fekvés: Észak-Amerika, Kanada és Mexikó, valamint az Atlanti- és a Csendes-óceán között fekszik.
Államforma: szövetségi köztársaság
Hivatalos nyelv: angol
Beszélt idegen nyelvek: spanyol
Nagyobb városok: New York (7 312 000), Los Angeles (3 885 000), Chicago (2 768 000), Houston (2 196 000), Philadelphia (1 553 000), San Diego (1 356 000), Dallas (1 258 000), Phoenix (1 514 000), Detroit (1 012 000)
Etnikai megoszlás:

 • fehér (80%)
 • afro-amerikai (13%)
 • ázsiai (4,5%)
 • őslakos (indián, eszkimó) (1%)

Vallások:

 • protestáns (49%)
 • római katolikus (22%)
 • mormon (5%)
 • zsidó (2%)
 • iszlám (2%)
 • egyéb (4%)

Hivatalos pénz: 1 USA dollár = 100 cent
Időzóna:

Keleti part (GMT -5),
Közép-nyugat (-6),
Sziklás-hegység (-7),
Nyugati part (-8)

Hálózati feszültség: 117V/60Hz

Nemzetközi hívószám: +1

Időjárás:

Időjárás, éghajlat: az USA területének nagyrésze a mérsékelt övezetben fekszik. Alaszka északi része hideg, míg Texas, Louisiana és Florida déli szegélye a forró övezetbe is átnyúlik. Ugyanakkor a domborzati viszonyok –az észak-déli nyitottság és a kelet-nyugati zártság- az ország éghajlatát szélsőségessé és szeszélyessé teszik. Az ország nagy részén az időjárás alakulását két ellentétes légtömeg, a sarki hideg és a forró övezeti meleg levegő áramlása és egymásra hatása határozza meg. Ennek következtében a hideg-és meleghullámok betörései bármely évszakban hirtelen és nagymértékű hőmérséklet-változással járhatnak az ország szinte minden egyes részén. A déli síkságok nem akadályozzák meg a Karib-tenger felett keletkező hurrikánok Észak-Amerikába vonulását, melyek heves esőzésekkel, 150-300 km/h sebességű széllökésekkel járhatnak. A fentiek miatt javasoljuk, hogy az USA-ba utazók kiutazás előtt tájékozódjanak az időjárással kapcsolatos esetleges veszélyekről az alábbi elérhetőségen: www.nhc.noaa.gov/index.shtml. A helyszínen vészhelyzetben maradéktalanul tartsák be a helyi hatóságok utasításait, különösen, ha az adott térség elhagyására szólítanak fel. Lehetőség szerint értesítsék tartózkodási helyükről a legközelebbi magyar külképviseletet. Ahol nincs magyar konzuli képviselet, vegyék fel a kapcsolatot az Európai Unió valamelyik tagországa konzuli szolgálatával.

Közlekedés: 

Vezetés az Egyesült Államokban

A közlekedési szabályok államonként eltérőek, így javasoljuk minden kiutazó magyar állampolgárnak az adott állam közlekedési szabályainak megismerését.

Általánosan érvényben levő sebességkorlátozás nincsen. Mindenhol a táblák szerint kell közlekedni. Általában 55, 65 vagy 75 mérfölddel lehet haladni.

Jellemző sebességkorlátozási szabályok:

 • Autóutakon 55-65 mérföld/óra (88-104 km/óra)
 • Az ország nyugati részén a hatalmas sík területeken végig húzódó autóutakon 70-75 mérföld/óra (75=120 km/óra)
 • Településeken belül 25-30 mérföld/óra (40-48 km/óra)

A sebességkorlátozás szabályait a hatóságok nagyon komolyan veszik és szigorúan betartatják. Minden körülmények között javasoljuk a megjelölt sebességérték figyelembe vételét és betartását. Sok helyen megfigyelhetünk "Speed limit enforced by aircraft" táblákat, melyek révén a rendőrség a levegőből méri a sebességátlépőket. A sebességkorlátozást jelentősebben túllépő autósokat magas pénzbüntetéssel, akár bírósági idézéssel is sújthatják.

Sajátosságok: 

 • Az autópályák 6-8 sávosak is lehetnek, melyekre párhuzamos közlekedés jellemző. 
 • A forgalmasabb utakon van egy úgy nevezett "car pool lane", amit csak azok az autók használhatnak, amelyekben legalább ketten ülnek, így ők a dugókban gyorsabban haladhatnak.
 • Piros lámpánál az esetek többségében lehet kis ívben jobbra kanyarodni, kivéve, ha ennek tiltását jelző „no turn on red” tábla van kitéve a lámpa alatt.
 • Sok kereszteződésben mind a négy oldalról stop táblát helyeznek el, ez esetben a kereszteződéshez előbb érkező autósnak van elsőbbsége.
 • Sok államban nincs „zéró tolerancia”, engedik az autóvezetők alkoholfogyasztását bizonyos mértékig. Javasoljuk, hogy a kiutazó magyar állampolgárok az adott állam szabályozásáról vezetés előtt feltétlenül tájékozódjanak.
 • A forgalmasabb utakon a használható sávok számát táblával jelzik az autósoknak, a sávok használata a reggeli és délutáni csúcsforgalom során változhat, az aktuálisan nagyobb forgalmat bonyolító irányba közlekedő autósok több sávot használhatnak. 

Közegészség, egészségügyi helyzet:

Az Amerikai Egyesült Államok egészségügyi rendszere és az egészségügyi ellátás magas színvonalon működik, köszönhetően annak, hogy az USA bruttó nemzeti termékének (GDP) tekintélyes részét, körülbelül 16 százalékát fordítja egészségügyi kiadásokra. Az elmúlt harminc év alatt az egy főre fordított egészségügyi kiadások a háromszorosára nőttek. A képet azonban árnyalja, hogy az ország lakosságának mintegy 15 százaléka semmilyen biztosítással nem rendelkezik. A halálokok közül a szív- és érrendszeri betegségek, valamint a különböző daganatok szerepelnek vezető helyen. Komoly probléma a gyermekkori elhízás: az 5 év alatti gyerekek 7 százaléka túlsúlyos.

Az amerikai egészségügyi rendszer többszintű: van szövetségi, állami és helyi szint. Az államok alapvetően nagy önállóságot és autonómiát élveznek e téren, egyes feladatok ellátásához központi segítséget kapnak, pl: anya- és gyermekvédelem, közegészségügy, fertőző betegségek elleni küzdelem stb.

A Health Maintenance Organization (HMO) elnevezésű egészségbiztosító rendelkezik a legkiterjedtebb hálózattal. Ez betegellátó és -biztosító szervezet is egyben, amely leginkább alacsony tarifái miatt népszerű. Különböző ellátási csomagokat kínálnak, rendkívül széles skálán mozgó árakon.

Az egészségbiztosító szerződéseket köt egy-egy régió bizonyos orvosaival és kórházaival. Így garantálja a biztosítottak teljes ellátását, azonban korlátozza az orvos, illetve a kórház szabad választását. Minden területen minőség- és költséghatékonysági ellenőrzést végeznek, az orvosokat a megtakarítások alapján jutalmazzák és ezzel tesznek mindenkit érdekeltté a rendszer működésében.

Az amerikai egészségügy szerves része még a Medicare és a Medicaid program. A Medicare két részből áll: egyik a nyugdíjasok és eltartottak számára létrehozott kórházi biztosítási program, amely a legtöbb fekvőbeteg ellátási költségét is állja a munkaadók és munkavállalók által egyaránt fizetett, 2,9%-os adóból.

A másik rész a Medicare kiegészítő biztosítása, amely az orvosi kiadásokat és a járóbeteg-ellátás költségeit is biztosítja. Fedezetét a kedvezményezett által fizetett biztosítási díjak és önrészek adják. Az adók és a biztosítási díjak által nem fedezett költségeket a szövetségi kormány állja. A jelenlegi Medicare-törvény 45%-os küszöböt szabott meg a kormány hozzájárulásának limitálására (a teljes Medicare-költségvetésen belül. A 47 millió tagot tömörítő Medicaid program a szociálisan hátrányos helyzetű lakosoknak nyújt egészségbiztosítást, amelyet az államok és a szövetségi kormányzat közösen finanszíroznak.

Minden körülmények között ajánlatos, hogy az Egyesült államokba utazó magyar állampolgárok az utazás előtt kössenek egészségbiztosítást; az amerikai egészségügyi ellátás egyéni igénybe vétele ugyanis rendkívül magas költségekkel járhat. Biztosítás és/vagy fizetőképesség hiányában az ügyeletet ellátó állami és városi kórházak is csak súlyos - az életet fenyegető - esetekben kötelesek ingyenes sürgősségi ellátást biztosítani.

Amerikában a szolgáltatások ára elég magas igy, a legegyszerűbb orvosi vizsgálat díja is 100 -150$ körül mozog, kórházban történő vizsgálat esetén sok esetben még egy kb. 100$-os regisztrációs díjat is fizetni kell. A kórházak szigorú nyilvántartási rendszere az első alkalommal érkező pácienst nem egyszeri vizsgálatra, hanem új kliensként ütemezi, ami 1-2 óra alapos kivizsgálást és elbeszélgetést jelent. A már betáblázott vizsgálatok miatt azonban elképzelhető, hogy egy ilyen hosszú idejű kivizsgálástra csak egy hónap múlva kapunk időpontot. A fogászati kezelések csillagászati összegeket is elérhetnek (pl egy gyökérkezelés kb. 1000$.) A fentiek miatt mindenképpen érdemes utazási előtt biztosítást kötni, hogy a leadott számlák alapján legalább utólag meg lehessen téríttetni a kifizetett összegeket. Gyógyszertárakat, patikákat mind a belvárosban, mind a külváros főútjai mellett elhelyezkedő üzletekben vagy hipermarketekben találhatunk. A legnagyobb gyógyszertár-lánc a CVS.

Tájékoztató a Zika-vírus megjelenéséről az Egyesült Államokban

A Zika-vírus Florida déli részében, Miami egy városrészében jelent meg 2016 júliusában. Ez az első eset az Egyesült Államokban, hogy a vírust hordozó szúnyog maga megjelent és nem Latin-Amerikában megfertőzött utazók tértek vissza az Egyesült Államokba. 

A vírussal kapcsolatban folyamatosan frissülő információ érhető el a Floridai Egészségügyi Minisztérium honlapján, az Országos Epidemiológiai Központ honlapján, illetve az EU angol nyelvű honlapján. 

A Zika-vírusról egyelőre keveset lehet tudni, mivel a megjelenése óta eltelt rövid idő nem adott lehetőséget mély tudományos elemzések elkészítésére. A vírust bizonyítottan ugyanaz az Aedes aegypti szúnyog terjeszti, amely számos trópusi betegség (dengue-láz, chikungunya-láz, sárgaláz) terjesztéséért is felel. Egyes, meg nem erősített kutatási eredmények szerint a vírus emberről emberre is terjedhet, testnedvekkel, illetve szexuális úton. Az nyilvánvaló, hogy rendkívül gyorsan terjed

A vírus ellen nincs védőoltás, sem gyógyszer. A fertőzött személynél jellemzően enyhe, magától gyógyuló, legfeljebb egy hétig tartó, lázas, kiütéses, fejfájással és ízületi fájdalommal járó betegséget okoz. Kezelésére általános fájdalom-, és lázcsillapítás, folyadékpótlás szükséges. 

A vírusfertőzés bizonyos esetekben súlyos mellékhatásokkal járhat. Az ismert, de teljes körűen nem felmérhető mellékhatások közül a legsúlyosabb a kisfejűség (mikrokefália). Az eddigi kutatási eredmények szerint a terhesség első három hónapjában Zika-vírussal megfertőzött nők az átlagosnál jóval nagyobb százalékban szülnek olyan, korlátozottan életképes gyermeket, akinek a fejkörmérete nem éri el a 33 centimétert. Jelenleg úgy tudni: ha a nő azután esik teherbe, hogy átesett a betegségen, akkor a korábbi fertőzés már nem jelent veszélyt a magzatra.

Javasoljuk, hogy a várandósok, az immunbetegségben vagy súlyos krónikus betegségben szenvedők illetve kisgyermekkel utazók konzultáljanak orvosukkal, vagy utazási egészségügyi központtal indulás előtt, tájékozódjanak a használandó szúnyogriasztókról és egyéb megelőzési lehetőségekről.

Az érintett területről visszatérő utazók a visszaérkezést követő három héten belül megjelenő tünetek esetén forduljanak orvoshoz és említsék meg utazásuk helyszínét.

A közegészségügyi helyzetről, esetleges járványokról és egyéb egészségügyi kockázatokról az alábbi helyeken lehet naprakész információt találni:

Az USA Egészségügyi Minisztériuma (Department of Health & Human Services)

Az USA Járványügyi Központja (Centers for Disease Control and Prevention)