Amerika

Mai napon is érvényes: 2021.12.03. 

Az országból Magyarországra történő visszatérésre a következő szabályok vonatkoznak >>

A külföldre utazás egyéni felelősség, egyéni döntés – a Konzuli Szolgálat utazási tanácsai e döntés meghozatalában nyújtanak segítséget.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre!

Elérhető külképviselet/ek: Antigua és Barbuda területére nincs akkreditálva magyar külképviselet. A konzuli segítségnyújtás a bajba jutott magyar állampolgárok részére a nagy távolság és a helyi sajátosságok miatt nehézkes, hosszú időt vesz igénybe. Legközelebbi elérhető külképviselet: Havanna, további információ az Európai Bizottság oldalán található.

Aktuális:

2021. 11. 15.
1. Magyarország nem javasolja az utazást a világjárvány miatt!  Összhangban a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020 Korm.rendelettel, 2020. szeptember 1-jétől az ország biztonsági besorolása az I. biztonsági besorolási kategóriába, azaz az utazásra nem javasolt országok listájára került. A világjárvány miatt nem javasolja a Külgazdasági és Külügyminisztérium az utazást, de előfordulhat, hogy az halaszthatatlan ügyben mégis szükségessé válik. 

a. Be lehet-e utazni az országba? Igen

4 napnál nem régebbi negatív PCR teszt birtokában. 

b. Kell teszt? Igen, 5 éves kor felett. 

c. Kell regisztrálni? Nem

d. Oltottsággal járó kedvezmények: Van.

A WHO által elismert oltásokat igazoló igazolványokat elfogadják, az ezzel rendelkező beutazó “bio safe” szálláshelyen szállhat meg.

e. Karanténkötelezettség: Van.

14 nap a be nem oltottak számára a kijelölt és szabott áras szállásokon.

f. Üzleti célú beutazás feltétele: 

Nincs erre vonatkozó külön könnyítés.

g. Tranzitálási szabályok: Van. 

A 4 napnál nem régebbi negatív PCR teszt követelmény.

h. Beutazási feltételek alóli mentesség: Nincs. 

i. Egyéb hasznos információk:

https://konzuliszolgalat.kormany.hu/utasjogok

2. Kiutazás az országból

Az országból való kiutazásnak speciális feltételei nincsenek, az utazás során érintett országok korlátozó intézkedései az irányadóak (az országból elérhető desztinációk többsége megkívánja a 72 óránál nem régebbi PCR tesztet).

3. Beutazás Magyarországra

A pandémiás időszakban a Magyarországra történő beutazás rendkívüli szabályait a 408/2020. Korm.rendelet foglalja össze, melynek végrehajtásával kapcsolatban az ORFK határrendészeti szervei illetékesek tájékoztatást adni. A rendelet egyes pontjainak értelmezésével, alkalmazásával kapcsolatban az ORFK-t szíveskedjenek megkeresni, figyelemmel arra, hogy azok végrehajtásában az Országos Rendőrfőkapitányság határrendészeti feladatokat végző munkatársai illetékesek. A Konzuli Szolgálat pusztán általános tájékoztatást nyújt! Az ORFK alábbi oldalán talál bővebb információt: http://www.police.hu/hu/hirek-es-informaciok/legfrissebb-hireink/covid-19-utazasi-informaciok/utazok-figyelmebe-ajanljuk-a 

Az ORFK elérhetőségei: http://www.police.hu/hu/info/elerhetosegek

Magyar állampolgárok Magyarországra történő belépésével kapcsolatos aktuális információ itt található. 

A koronavírussal kapcsolatos információkat http://www.koronavirus.gov.hu/ oldalon találhatják, illetve érdeklődhetnek telefonon belföldről a +36 80 277 455 és a +36 80 277 456, külföldről a +36 1 550 1825-ös telefonszámon vagy elektronikusan a lthOXVSIOSxla2N5a29yb25hdmlydXNAMTgxOC5odQ== címen. 

A magyar határellenőrzéssel kapcsolatos aktuális információk megtalálhatók: a határátlépéssel kapcsolatos aktuális információk (ORFK) oldalon és érdeklődni lehet a roZKQcRYuRdxX2lMa29yb25hdmlydXNAYm0uZ292Lmh1 címen. 

Bővebb információ a határátkelők nyitva tartásáról és az engedélyezett forgalom típusáról: klikk ide

Méltányossági kérelem a Magyarországra történő beutazáshoz: https://ugyintezes.police.hu/meltanyossagi-kerelem 

4. Helyi járványügyi helyzet

A koronavírus járvány következtében kialakult helyzetben, tekintettel a térség országai és a légitársaságok által bevezetett a légiforgalmat és az országokba történő beutazást érintő korlátozásokra és könnyítésekre, illetve ezek gyors változásaira, kérjük, hogy  a tervezett utazást megelőzően konzultáljanak az ország illetékes külképviseletével az aktuálisan érvényben lévő szabályozásokkal kapcsolatban.

A beutazás aktualizált feltételeiről az alábbi oldalon található további információ: https://covid19.gov.ag/pdf-post/travel-advisory

5. Nyári szezonra vonatkozó információ:

A nyári időszakra vonatkozóan a hatóságok nem hoztak érdemi változást jelentő intézkedéseket. 

Biztonság:

Összhangban a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020 Korm.rendelettel, az ország biztonsági besorolása az I. biztonsági besorolási kategóriába, azaz az utazásra nem javasolt országok listájára került.


Bár a beutazások általában problémamentesek, az országban - még a szállodák és turisztikai célpontok körzetében is - előfordulnak erőszakos bűncselekmények. Ezek megelőzése az utazóktól különös körültekintést igényel. Lehetőleg mindig csoportosan közlekedjenek, kerülve a forgalmas köztereken, vagy a kihalt területeken történő, különösen a sötétedés utáni, magányos sétákat. 

Szabadtéri programok során ne tartsanak maguknál nagy mennyiségű készpénzt, és ne viseljenek feltűnő, értékes ékszereket. Értékeiket, eredeti okmányaikat lehetőség esetén a hotelek erre a célra fenntartott értékmegőrzőiben, vagy a szállodai szobáik, szálláshelyeik széfjében tárolják, és csak annyi készpénzt tartsanak maguknál, amennyi az adott programhoz feltétlenül szükséges. 

Hivatalos okmányaikra (útlevél) fordítsanak kiemelt figyelmet, azokról érdemes még az elutazás előtt fénymásolatot készíteni. 

Felhívjuk az utazók figyelmét, hogy a karibi térségben a hurrikánszezon általában június elejétől november végéig tart, azonban a jelzett időszakon kívül is képződhetnek – esetenként pusztító erejű – viharok. Kérjük a térségben tartózkodó magyar állampolgárokat, hogy folyamatosan kísérjék figyelemmel a hurrikánnal kapcsolatos híradásokat, a hatóságok előrejelzéseit, figyelmeztetéseit és az elhangzó utasításokat – saját testi épségük és fizikai biztonságuk érdekében – maradéktalanul hajtsák végre.

Az amerikai National Hurricane Center honlapja naprakész információkat közöl a térség időjárási viszonyairól.

Beutazási és tartózkodási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba:

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:
IGEN

A beutazás napjától számított további hat hónap.
Ideiglenes útlevél: NEM
Személyi igazolvány: NEM
Ideiglenes személyi igazolvány: NEM
Régi típusú (könyv formátumú) személyi igazolvány: NEM
Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok: NEM úti okmányok
Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány): NEMKiskorúak beutazása:  

Törvényes képviselő nélkül utazó kiskorú gyermek közjegyző előtt tett, angol nyelvre lefordított és diplomáciai felülhitelesítéssel ellátott szülői nyilatkozat birtokában utazhat be az országba.

Vízum:

Vízum turista célú beutazás esetén: Magyar állampolgárok hat hónap időtartamig vízummentesen tartózkodhatnak az ország területén. 

Vízum egyéb célú beutazás esetén: Vízumkérelem ügyében keressék fel a https://evisa.immigration.gov.ag/agEvisa-app honlapot.

Házikedvencek beutazása:

Információk a http://portal.nebih.gov.hu/-/kedvtelesbol-tartott-allatok-utaztatasara-vonatkozo-tajekoztato és a www.pettravel.com/immigration/antigua.cfm honlapon érhetők el, illetve javasoljuk, hogy egyeztessen állatorvosával! 

Vám:

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója

Növényegészségügyi és behozatali előírások változása >>

További hasznos információ az országról

Pénznem:

A Kelet-karibi dollár. Árfolyamát az amerikai dollárhoz kötik (1 amerikai dollár = 2,7 kelet-karibi dollár).

Éghajlat:

Tipikus szubtrópusi-tengeri. A hőmérséklet-ingadozás mentes a szélsőségektől, a napi hőmérséklet általában 20 és 30 C fok között mozog. Az esős időszak májustól októberig, a hurrikánveszélyes időszak június elejétől november végéig tart. 

Közlekedés:

Taxi szolgáltatás igénybevétele esetén meg kell győződni arról, hogy a gépkocsivezető valóban taxisofőr, és tagja valamelyik hivatalos taxis társaságnak. Az engedély nélküli - magukat taxisofőröknek valló - gépkocsivezetők az előzetesen kialkudott ár ellenére több esetben többletpénzt követelnek a turistáktól. Az autóbuszok és a tehergépkocsik legtöbbször túlzsúfoltak, ezért turisták számára nem ajánlott ezek igénybevétele. Az országban a brit közlekedési szabályok vannak érvényben.

Közegészség, egészségügyi helyzet:

Sürgős orvosi ellátást igénylő esetekben a 999, vagy a 911 hívószámon kérhetnek segítséget. 

Érdemes utazás előtt tájékozódni a biztosító társaságoknál az esetleges balesetek, megbetegedések költségeinek térítési módjáról és értékhatárairól.

Antigua és Barbuda területén nem biztonságos csapvizet fogyasztani, inkább a boltokban kapható ásványvizek fogyasztása ajánlott.

Dengue-láz és Zika-vírus

A Dengue-láz, valamint a Zika-vírus általi fertőzés is gyakori helyi betegségnek számít a Karib-térségben. Ezekről a vírusfertőzésekről az ÁNTSZ és az Országos Epidemiológiai Központ honlapján találhat bővebb információkat.

Ha hazatérésük után fejfájás, magas láz, hányás, hasfájás jelentkezik, ne felejtsék el tájékoztatni a kezelő orvosukat, hogy dengue- és zika-veszélyes területen tartózkodtak. A zika-vírusról bővebb tájékoztatást a https://konzuliszolgalat.kormany.hu/a-zika-virusrol linken olvashatnak.