Amerika

Mai napon is érvényes: 2019.08.24. 

A külföldre utazás egyéni felelősség, egyéni döntés – a Konzuli Szolgálat utazási tanácsai e döntés meghozatalában nyújtanak segítséget.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Bizalma fontos számunkra, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre!

Elérhető külképviselet/ek: Antigua és Barbuda területére nincs akkreditálva magyar külképviselet. A konzuli segítségnyújtás a bajba jutott magyar állampolgárok részére a nagy távolság és a helyi sajátosságok miatt nehézkes, hosszú időt vesz igénybe. Legközelebbi elérhető külképviselet: Havanna, további információ az Európai Bizottság oldalán található.

Biztonság:

Bár a beutazások általában problémamentesek, az országban - még a szállodák és turisztikai célpontok körzetében is - előfordulnak erőszakos bűncselekmények. Ezek megelőzése az utazóktól különös körültekintést igényel. Lehetőleg mindig csoportosan közlekedjenek, kerülve a forgalmas köztereken, vagy a kihalt területeken történő, különösen a sötétedés utáni, magányos sétákat. 

Szabadtéri programok során ne tartsanak maguknál nagy mennyiségű készpénzt, és ne viseljenek feltűnő, értékes ékszereket. Értékeiket, eredeti okmányaikat lehetőség esetén a hotelek erre a célra fenntartott értékmegőrzőiben, vagy a szállodai szobáik, szálláshelyeik széfjében tárolják, és csak annyi készpénzt tartsanak maguknál, amennyi az adott programhoz feltétlenül szükséges. 

Hivatalos okmányaikra (útlevél) fordítsanak kiemelt figyelmet, azokról érdemes még az elutazás előtt fénymásolatot készíteni. 

Felhívjuk az utazók figyelmét, hogy a karibi térségben a hurrikánszezon általában június elejétől november végéig tart, azonban a jelzett időszakon kívül is képződhetnek – esetenként pusztító erejű – viharok. Kérjük a térségben tartózkodó magyar állampolgárokat, hogy folyamatosan kísérjék figyelemmel a hurrikánnal kapcsolatos híradásokat, a hatóságok előrejelzéseit, figyelmeztetéseit és az elhangzó utasításokat – saját testi épségük és fizikai biztonságuk érdekében – maradéktalanul hajtsák végre.

Az amerikai National Hurricane Center honlapja naprakész információkat közöl a térség időjárási viszonyairól.

Beutazási és tartózkodási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba:

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:
IGEN

A beutazás napjától számított további hat hónap.
Ideiglenes útlevél: NEM
Személyi igazolvány: NEM
Ideiglenes személyi igazolvány: NEM
Régi típusú (könyv formátumú) személyi igazolvány: NEM
Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok: NEM úti okmányok
Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány): NEMKiskorúak beutazása:  

Törvényes képviselő nélkül utazó kiskorú gyermek közjegyző előtt tett, angol nyelvre lefordított és diplomáciai felülhitelesítéssel ellátott szülői nyilatkozat birtokában utazhat be az országba.

Vízum:

Vízum turista célú beutazás esetén: Magyar állampolgárok hat hónap időtartamig vízummentesen tartózkodhatnak az ország területén. 

Vízum egyéb célú beutazás esetén: Vízumkérelem ügyében keressék fel a https://evisa.immigration.gov.ag/agEvisa-app honlapot.

Házikedvencek beutazása:

Információk a http://portal.nebih.gov.hu/-/kedvtelesbol-tartott-allatok-utaztatasara-vonatkozo-tajekoztato és a www.pettravel.com/immigration/antigua.cfm honlapon érhetők el, illetve javasoljuk, hogy egyeztessen állatorvosával! 

Vám:

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója

További hasznos információ az országról

Pénznem:

A Kelet-karibi dollár. Árfolyamát az amerikai dollárhoz kötik (1 amerikai dollár = 2,7 kelet-karibi dollár).

Éghajlat:

Tipikus szubtrópusi-tengeri. A hőmérséklet-ingadozás mentes a szélsőségektől, a napi hőmérséklet általában 20 és 30 C fok között mozog. Az esős időszak májustól októberig, a hurrikánveszélyes időszak június elejétől november végéig tart. 

Közlekedés:

Taxi szolgáltatás igénybevétele esetén meg kell győződni arról, hogy a gépkocsivezető valóban taxisofőr, és tagja valamelyik hivatalos taxis társaságnak. Az engedély nélküli - magukat taxisofőröknek valló - gépkocsivezetők az előzetesen kialkudott ár ellenére több esetben többletpénzt követelnek a turistáktól. Az autóbuszok és a tehergépkocsik legtöbbször túlzsúfoltak, ezért turisták számára nem ajánlott ezek igénybevétele. Az országban a brit közlekedési szabályok vannak érvényben.

Közegészség, egészségügyi helyzet:

Sürgős orvosi ellátást igénylő esetekben a 999, vagy a 911 hívószámon kérhetnek segítséget. 

Érdemes utazás előtt tájékozódni a biztosító társaságoknál az esetleges balesetek, megbetegedések költségeinek térítési módjáról és értékhatárairól.

Antigua és Barbuda területén nem biztonságos csapvizet fogyasztani, inkább a boltokban kapható ásványvizek fogyasztása ajánlott.

Dengue-láz és Zika-vírus

A Dengue-láz, valamint a Zika-vírus általi fertőzés is gyakori helyi betegségnek számít a Karib-térségben. Ezekről a vírusfertőzésekről az ÁNTSZ és az Országos Epidemiológiai Központ honlapján találhat bővebb információkat.

Ha hazatérésük után fejfájás, magas láz, hányás, hasfájás jelentkezik, ne felejtsék el tájékoztatni a kezelő orvosukat, hogy dengue- és zika-veszélyes területen tartózkodtak. A zika-vírusról bővebb tájékoztatást a https://konzuliszolgalat.kormany.hu/a-zika-virusrol linken olvashatnak.