Amerika

Mai napon is érvényes: 2020.10.24. 

Az országból Magyarországra történő visszatérésre a következő szabályok vonatkoznak >>

A külföldre utazás egyéni felelősség, egyéni döntés – a Konzuli Szolgálat utazási tanácsai e döntés meghozatalában nyújtanak segítséget.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre!

Elérhető külképviselet/ek: Nagykövetség és konzuli hivatal Buenos Aires

Aktuális:

2020. 10. 14.
Tájékoztatás a Covid-19 koronavírussal kapcsolatban: 

Kormányzati döntés értelmében a menetrend szerinti nemzetközi és belföldi légi közlekedés 2020. október 25- ig felfüggesztve marad.

Argentínából hazajutni 2020. október 25- ig csak ún. speciális repülőjárattal van lehetőség. Felhívjuk a figyelmet, hogy 2020. szeptember hónapban a KLM légitársaság heti rendszerességgel indít ilyen speciális járatokat indít Buenos Airesből Amszterdamba, az Air France légitársaság pedig Párizsba. A pontos járatinformációkért és a jegyvásárlással kapcsolatos tudnivalókért kérjük keressék fel a légitársaságok honlapjait: KLM: https://www.klm.com/home/hu/en, Air France: https://wwws.airfrance.com.ar/

Továbbra is érvényben van az országos kijárási korlátozás Argentínában – 2020. október 25- ig – azonban már több enyhítést is bevezettek, például Buenos Airesben már lehet egyéni sportokat folytatni a szabad levegőn, illetve lehetőség van az éttermek és kávézók kültéren elhelyezett asztalainál fogyasztani. 

Október 25- ig Argentína fenntartja a határzárat a légi, vízi és szárazföldi átkelőhelyeken egyaránt, illetve ez idő alatt a távolsági vonat- és buszközlekedés is szünetel belföldön.

Argentínába a hatályos szabályozás értelmében csak az argentin állampolgárok, illetve az Argentínában tartózkodási engedéllyel rendelkező külföldi állampolgárok utazhatnak be. Az országba érkező személyeknek – argentin és külföldi állampolgároknak egyaránt – 14 napra kötelezően karanténba kell vonulniuk. 

Az argentin Idegenrendészeti Főigazgatóság 2020. szeptember 3- án elfogadott 3025/2020 rendelkezése értelmében 2020. szeptember 7- től az Argentína területére beutazó, illetve az azt elhagyó személyeknek egy eskü alatt tett nyilatkozatot kell kitöltenie elektronikus úton az utazás kezdetét megelőző 48 órán belül a http://ddjj.migraciones.gob.ar/app/ oldalon a koronavírus-járvány következtében elfogadott megelőző intézkedések keretén belül.

A nyilatkozat megtétele feltétele az Argentínába való be- illetve az onnan való kilépésnek, így annak megtörténtét ellenőriznie kell a légitársaságoknak az utas repülőre történő felszállása előtt.

A repülőre történő felszállást megtagadják attól, aki elektronikus nyilatkozatában kijelentette, hogy az annak kitöltését megelőző 14 napon belül legalább két koronavírus tünetet észlelt magán a következőkből: köhögés, torok- illetve fejfájás, hányás, hasmenés. Az utas akkor sem szállhat fel továbbá a gépre, ha volt 37,5 fokos vagy annál magasabb láza, tapasztalt szaglás- vagy ízlelésvesztést, illetve súlyos légzési nehézséget. A repülőtársaság csak akkor tekinthet el a felszállás megtagadásától az előzőek fennállása esetén, ha az érintett orvosi igazolást mutat be arról, hogy az ő estében az adott tünet(ek) a koronavírustól eltérő betegségből fakadnak.

Biztonság:

Összhangban a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020 Korm.rendelettel, az ország biztonsági besorolása az I. biztonsági besorolási kategóriába, azaz az utazásra nem javasolt országok listájára került.

Felhívjuk az Argentínába utazó magyar állampolgárok figyelmét, hogy az interneten előfordulhatnak olyan, magyar nyelvű idegenvezetést és más turisztikai szolgáltatásokat hirdető honlapok, melyek mögött valódi utazásszervezők nem állnak, céljuk a felkészületlen utazók megtévesztése, pénzszerzés. Kérjük, fokozott óvatossággal járjanak el utazásuk megtervezésekor az interneten.

Ha nem biztosak abban, hogy a turisztikai szolgáltatás valódi, akkor lehetőleg ne utaljanak át előre szállásfoglalás vagy egyéb szolgáltatás ellenértékeként pénzt, illetve  előleget se. Ha mégis az előre utalás mellett döntenének, akkor kérjük bizonyosodjanak meg az utazásszervező/utazási iroda megbízhatóságáról, a szolgáltató vagy a szolgáltatás valódiságáról.

További gyanúra adhat okot, ha az utazásszervező/utazási iroda, a működése megbízhatóságát is igazoló bankszámla megadása helyett közvetlen pénzátutalással kéri az előleget (pl. olyan szolgáltatókon keresztül, mint a Western Union, Money Mart, stb.) - ennek okáról minden kétséget kizáróan bizonyosodjon meg.

Csak abban az esetben utaljanak előre pénzt, ha az utazásszervező megbízhatóságáról, tevékenységük bejegyzéséről meg tudtak győződni. Minden esetben kérjék az utazásszervezőtől a szállás vagy a turisztikai programot (gaucho bemutató, tango-show, stb.) szervező vállalkozás közvetlen elérhetőségét, hogy tőle függetlenül is meggyőződhessenek a foglalás megtörténtéről, az ígért szolgáltatás valódiságáról.

* * *

Terrorizmus

Argentínában közvetlen terrorveszély jelenleg nincs. 

Bűnözés, közbiztonság

Fokozott veszélyt jelentő területek, amelyet mindenképpen javaslunk elkerülni: Buenos Aires külvárosi részei, az úgynevezett „bádogvárosok”, illetve az ország bármely részén a nagyobb városok mellett lévő nyomornegyedek „villa miserías”. 

Közepes veszélyt jelentő területek: különösen az éjszakai órákban Buenos Aires főváros és a nagyvárosok peremkerületei, ide tartozik a népszerű fővárosi turistacélpont a Boca negyed is. 

Buenos Aires központi városrészei (pl. Recoleta, Barrio Norte, Palermo, Belgrano), illetve a vidéki városok központi részei biztonságosak, de javasoljuk, hogy ne hordjanak magukkal értéktárgyakat, értékesebb ékszereket, és legyenek elővigyázatosak a készpénz illetve a bankkártya használatakor.   

A turisták sérelmére elkövetett leggyakoribb bűncselekmények:

  • egyénileg, vagy csoportosan elkövetett rablás nyílt utcán, 
  • egyénileg, vagy csoportosan elkövetett lopás éttermekben, bárokban, trükkös lopások (az elkövető segítséget kínál vagy figyelmezteti valamire a turistát, majd miután figyelmét ezzel elterelte, ő vagy bűntársa ellopja értékeit).
  • zseblopás közlekedési eszközökön,
  • zseblopás közterületeken, többnyire kirakodóvásárokon,
  • csalás utcai árusok, pénzváltók esetében (Argentínában a 2012-ben bevezetett valuta-kiviteli korlátozások miatt jelentős a külföldi valuták, elsősorban a dollár feketepiaca),
  • szállodai lopás,
  • bérelt autó, vagy kerékpár elrablása csoportos erőszak alkalmazásával.

A közbiztonság szempontjából kockázatot jelenthetnek Buenos Aires, illetve a nagyobb vidéki városok külvárosi területei, valamint északon Misiones tartomány Brazíliával és Paraguay-jal határos területei, az Iguazú vízesésrendszer jól őrzött, biztonságos körzetén kívül.

Teendők bűncselekmény áldozatává válás esetén

Buenos Aires területéről a 911-es számon, az ország más területeiről a 101-es számon értesítsék a rendőrséget. 

Buenos Airesben turistarendőrség (Comisaría de Turista) is működik, amelyet szintén lehet hívni. A turistarendőrség állományának tagjai idegen nyelvet jól beszélnek, angol, francia nyelven lehet hozzájuk fordulni.  

Elérhetőség: Av. Corrientes 436, (C1043AAR) Buenos Aires. Tel.: 0800-999-5000, e-mail: aEeecDM6cMmc1NdHVyaXN0YUBwb2xpY2lhZmVkZXJhbC5nb3YuYXI=

Amennyiben vagyoni kárt szenvedtek, bízzanak meg argentínai ismerőst, hogy kísérje figyelemmel az ügyet, ugyanis csak akkor emelhetnek vádat az elkövető ellen, ha a bűnjelek, a sértett tulajdonában lévő tárgyak előkerülése és lefoglalása után a tulajdonos kéri a vádemelést. Ennek formális részét az argentin nagykövetségen a konzul előtt tett nyilatkozat képezi. Külföldről telefonon is érdeklődhetnek a turistarendőrség fenti elérhetőségén.)

Amennyiben szállodában történik a bűncselekmény, az intézmény hívja ki a turistarendőrség járőrét, ne menjenek a helyi, kerületi rendőrkapitányságra.

Buenos Airesben turisták védelmét ellátó biztosi hivatal is működik (Defensoría del Turista), amely a turisták ellen elkövetett visszaélések, diszkrimináció esetén, illetve bármilyen vitás ügyben segít. 

Elérhetőségek: www.defensoriaturista.org.ar/nuestras-sedes  

Beutazási, tartózkodási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba: 

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:

IGEN

Nincs elvárt intervallum, de ajánlott, hogy az útlevél érvényessége a kiutazás időpontját legalább három hónappal haladja meg.

Ideiglenes útlevél:
(Csak konzul állít ki!)

Elvárt érvényessége:

IGEN

További információt az alábbi linken talál: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/utlevel

Személyi igazolvány:

NEM

Ideiglenes személyi igazolvány:

NEM

Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány:

NEM

Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok:

NEM úti okmányok

Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány):

NEMKiskorúak beutazása:

Az argentin jogszabályok belépéshez a tizenharmadik életévüket be nem töltött kiskorúak esetén írják elő hozzájáruló nyilatkozat meglétét, amennyiben a szülői felügyeleti jogot gyakorló szülő(k) nélkül megfelelő meghatalmazással bíró harmadik személlyel vagy egyedül utazik. A hozzájáruló nyilatkozatból ki kell tűnnie a kiskorú személyi adatainak, valamint, ha van ilyen, az őt kísérő személy személyi adatainak. Minden esetben szükséges, hogy a kiskorúnál legyen apostille-jel ellátott, spanyol nyelvre lefordított születési anyakönyvi kivonata. Célszerű a nyilatkozatot a budapesti argentin nagykövetség konzuli tisztviselője előtt megtenni.  

Meghatalmazás minta  

Továbbutazás más latin-amerikai országba, érkezés más latin-amerikai országból: 

Felhívjuk a figyelmet, hogy amennyiben Argentínából más latin-amerikai országba utazik tovább, tájékozódjon arról, hogy milyen oltások szükségesek az adott országba. Amennyiben a megkövetelt oltással vagy oltási ellenjavallatról szóló igazolással nem rendelkezik, érvényes repülőjegye és útiokmánya ellenére sem engedik fel az adott országba tartó repülőjáratra. Szintén figyeljenek arra, hogy amennyiben olyan országból érkeznek Argentínába, ahol kötelező oltás van, oltási könyvének vagy igazolásának felmutatására felszólíthatják az argentin hatóságok. 

Vízum:

Vízum turista célú beutazás esetén:
Vízum beszerzése nem szükséges. A vízummentes tartózkodás maximális ideje 90 nap, ami meghosszabbítható az idegenrendészeti szerv (Dirección Nacional de Migraciones) helyi irodáiban.

Vízum egyéb célú beutazás esetén:
Vízumkérelem benyújtásában Argentína budapesti külképviselete illetékes. Argentína budapesti nagykövetségének honlapja. 
Cím:
1025 Budapest, Vérhalom utca 12-16. 
Előhívó: 06-1
Telefon: 326-1391
Fax: 326-0494
E-mail: PomL9YjRwzjzcBZXVuZ3JAbXJlY2ljLmdvdi5hcg==

Túltartózkodás esetén a kilépéskor bírságot fizettethetnek az argentin hatóságok, amit kizárólag a Buenos Aires-i repülőtereken (Ministro Pistarini-Ezeiza, Jorge Newbery) és a szintén fővárosi Retiro autóbusz-pályaudvaron lehet helyben befizetni, egyéb esetekben a kilépés előtt az idegenrendészeti szerv (Instituto Nacional de Migraciones) valamelyik helyi irodájában kell rendezni. A fizetendő bírság magyar állampolgár esetében két évet meg nem haladó tartózkodás esetén 4500 argentin pesó, kettő és négy év közötti tartózkodás esetén 9000 argentin pesó, négy évet meghaladó tartózkodás esetén 15000 argentin pesó.   

Az argentin idegenrendészeti hatóság honlapja.

Házi kedvencek beutazása:

Argentína elfogadja az EU valamely tagállama által kiállított érvényes kutya vagy macska útlevelet, amennyiben a kiállítás egyik nyelve spanyol. A beutazás előtt érdemes az illetékes argentin hatóságnál (SENASA) érdeklődni. A SENASA honlapja: https://www.argentina.gob.ar/senasa 

Információért forduljon állatorvosához, illetve a téma kapcsán az alábbi linkekre kattintva is tájékozódhat:

NÉBIH
Pettravel

Vám:

Az argentin adó-és vámhivatal honlapja www.afip.gob.ar

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója

Növényegészségügyi és behozatali előírások változása >>

További hasznos információ az országról

Pénznem: Argentin peso (ARS)

Időjárás: A nyár decembertől március elejéig tart, váltakozva forró és párás. A napsütés, az ibolyántúli sugárzás nagyon intenzív.

Közlekedés: A közúti közlekedés szabályai alapjában véve azonosak az európaiakkal, ám ezeket a normatívákat Argentínában felettébb rugalmasan kezelik. A városi közlekedésben, a jelzőlámpa nélküli kereszteződésekben alapvetően a jobbkézszabály a mérvadó, de ennek alkalmazása kaotikus. A legtöbb esetben nincsenek a nemzetközi gyakorlatban alkalmazott jelzőtáblák, az utcanevek kiírása esetleges. A gépkocsivezetők a gyalogosoknak általában nem adnak elsőbbséget a jelzőlámpa nélküli átkelőhelyeken. Előfordulhatnak rövid ideig tartó sztrájkok, félpályás útlezárással járó tiltakozások, sor kerülhet az argentin-uruguayi, argentin-chilei közúti határátkelőhelyek alkalomszerű lezárására. Az Argentína és Uruguay közötti közúti határátkelőhelyeken esetenként környezetvédők által kezdeményezett útlezárásokra is számítani lehet. Ezen események általában előzetes bejelentés nélkül történnek.

A városi közlekedésben használatos járművek közül a metró (subte) megbízható. A buszközlekedés színvonala üzemeltető társaságoktól függően vegyes színvonalú, mellékutcákban veszélyt jelent a buszvezetők impulzív stílusa (hirtelen gyorsítás és fékezés). A kiterjedt elővárosi vasúthálózat műszakilag és forgalomszervezési szempontból rossz állapotban van, de olcsó közlekedési eszköz. Buenos Airesben olcsó és viszonylag jó színvonalú a taxi szolgáltatás, a jellegzetes fekete sárga színű taxik bárhol leinthetőek, taxiórájuk van, borravaló adása a sofőrnek nem kötelező és nem is szokás. A Buenos Aires-i taxik elvileg csak a város közigazgatási határán belül közlekednek. Így a városon kívüli utazásokra (ilyen a nemzetközi repülőtér is) ajánlott a jelzés nélküli, ú.n. remiseket használni, amit a szállodák portáján lehet kérni.

Ügyintézés helyi hatóságoknál: A hatóságok a hozzájuk forduló magyar állampolgárokat korrekt módon fogadják, az intézkedéseikkel kapcsolatban panasz nem merült fel. Elmondható, hogy az általános ügyintézés Argentínában nehézkes, de az argentin hatóságok hozzáállása a velük kapcsolatba kerülő magyar állampolgárokhoz megfelel az 1963-as Bécsi Szerződésben foglaltaknak.

Közegészség, egészségügyi helyzet: Az argentin egészségügyi helyzet európai mércével is jónak mondható. A közkórházakban az alapellátás biztosított, Buenos Airesben külföldieknek is ingyenes. A balesetbiztosítás területi elven működik, tehát akinek a főváros valamelyik biztosítójával van szerződése, nem biztos, hogy ez alapján vidéken is jogosult a szükséges szolgáltatás igénybevételére. Ha valaki biztosítást szeretne kötni, arra csak a helyszínen van lehetősége, mivel az argentin szolgáltatóknak nincsenek közvetlen nemzetközi szerződéseik. Az országban működő magán egészségügyi ellátóhelyek tarifái gyakorlatilag az európaiakkal azonosak.

Az Argentína északi, Bolíviával, Paraguay-jal és Brazíliával határos tartományaiba (Misiones, Formosa, Chaco, Corrientes, Jujuy, Salta) – különösen a turisták által közkedvelt Iguazú-vízeséshez - utazóknak ajánlott a sárgaláz elleni védőoltás megszerzése, legalább 10 nappal a tervezett látogatás előtt. 

Az argentin nyári hónapokban (decembertől március elejéig) Argentína északi tartományaiban veszélyt jelenthet a Dengue-láz, a Zika-vírus és a Chikungunya-láz. Az országban fokozták a szúnyogirtást, ennek ellenére a szúnyog csípésétől óvakodni kell. A védekezés szúnyogriasztóval és megfelelő öltözékkel történhet.

A kokatea megítélése: A kokatea Latin-Amerikában általában nem minősül kábítószernek, számos boltban vagy piacon szabadon kapható, (fogyasztása az érzékszervekre éppúgy nem káros, mint Magyarországon a mákos tészta evése), azonban még a legkisebb mennyiségben való behozatala esetén is az USA, az EU és hazánk vámszervei büntetőeljárást indítanak.

Egyéb információ:

Argentína Budapesti Nagykövetsége
Nagykövetség és Konzuli Hivatal, Buenos Aires