Amerika

Mai napon is érvényes: 2019.06.16. 

A külföldre utazás egyéni felelősség, egyéni döntés – a Konzuli Szolgálat utazási tanácsai e döntés meghozatalában nyújtanak segítséget.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Bizalma fontos számunkra, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre!

Elérhető külképviselet/ek: Barbadoson nincs magyar nagykövetség, konzuli hivatal és tiszteletbeli konzul |  a legközelebbi tiszteletbeli konzul | Venezuelában Porlamarban van | a legközelebbi magyar nagykövetség konzuli hivatala Havannában található.

A Barbadosra utazóknak a konzuli segítségnyújtás nem megoldott, illetve rendkívüli nehézségekbe ütközik, és hosszabb időt vesz/vehet igénybe. Ezért javasoljuk, hogy probléma esetén elsősorban  Európai Unió valamely tagállamának helyi képviseletével vegyék fel a kapcsolatot.

Biztonság:

Felhívjuk az utazók figyelmét, hogy a karibi térségben a hurrikánszezon általában június elejétől november végéig tart, azonban a jelzett időszakon kívül is képződhetnek – esetenként pusztító erejű – viharok. Kérjük a térségben tartózkodó magyar állampolgárokat, hogy folyamatosan kísérjék figyelemmel a hurrikánnal kapcsolatos híradásokat, a hatóságok előrejelzéseit, figyelmeztetéseit és az elhangzó utasításokat – saját testi épségük és fizikai biztonságuk érdekében – maradéktalanul hajtsák végre.

Az amerikai National Hurricane Center honlapja naprakész információkat közöl a térség időjárási viszonyairól.

Kalózok: Hajós utakra induló turisták figyelmébe ajánljuk, hogy a kelet-karibi térségben a lehorgonyzott vagy a part közelében található hajókat sok esetben kalózok támadják meg és rabolják ki. Javasoljuk, hogy ne vegyenek fel idegeneket a hajókra. A rendőrség segélyhívószáma 911.

Kérjük, vigyázzanak értékeikre! Piacokon, pályaudvarokon, bárokban és a strandokon ne viseljenek ékszert, és ha lehet, kevés készpénzzel induljanak útra. Készítsenek másolatot útleveleikről és csak azt vigyék magukkal. Útlevelüket, repülőjegyüket – ha lehetőség van rá – a szálloda széfjében, értékmegőrzőjében helyezzék el. Csomagjaikat ne hagyják őrizetlenül!  

Beutazási és tartózkodási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba: 

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:
IGEN

A visszautazás napjától számított további 6 hónap.
Ideiglenes útlevél: NEM
Személyi igazolvány: NEM
Ideiglenes személyi igazolvány: NEM
Régi típusú (könyv formátumú) személyi igazolvány: NEM
Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok: NEM úti okmányok
Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány): NEMKiskorúak beutazása:

Törvényes képviselő nélkül utazó kiskorú gyermek közjegyző előtt tett, angol nyelvre lefordított és diplomáciai felülhitelesítéssel ellátott szülői nyilatkozat birtokában utazhat be az országba.

Vízum:

Vízum beszerzése nem szükséges, magyar állampolgárok vízummentesen utazhatnak Barbadosra és ott három hónapig tartózkodhatnak turistaként. A három hónapot meghaladó tartózkodás esetén a budapesti brit nagykövetségen keresztül lehet vízumkérelmet benyújtani.

Vízum egyéb célú beutazás esetén: Vízumkérelem ügyében keressék fel a https://www.gov.bb/visit-barbados/visa-information honlapot.

Megjegyzés: A beutazás előfeltétele, hogy tovább- illetve visszautazásra érvényes repülőjeggyel, valamint az ott-tartózkodáshoz szükséges anyagi fedezettel rendelkezzen az utazó. 

Házikedvencek beutazása:

http://portal.nebih.gov.hu/-/kedvtelesbol-tartott-allatok-utaztatasara-vonatkozo-tajekoztato, valamint a www.pettravel.com/immigration/barbados.cfm honlapon található tájékoztató szerint. Javasoljuk továbbá vegye fel állatorvosával a kapcsolatot!

Vám:

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója szerint.

Tudnivalók az országról

Az ország hivatalos nyelve az angol, pénzneme a Barbadosi dollár.

További tudnivalók a www.bmeia.gv.at/aussenministerium/buergerservice/reiseinformation/a-z-laender/barbados-de.html, a http://mytour.eu/01/21/barbados-reise-information, valamint a www.barbados.org honlapokon találhatók.

Éghajlat:

Barbados éghajlata trópusi, egész évben meleg van: 20-32°C. Az esős évszak júliustól november közepéig, a hurrikánszezon júniustól novemberig tart. Az aktuális hurrikán helyzetről az alábbi honlapról tájékozódhat: www.nhc.noaa.gov 

Közlekedés:

Barbadoson baloldali közlekedés van. Az országba érkezőknek a helyi hatóságoktól az érvényes magyar jogosítvány mellé ideiglenes vezetői engedély kiváltása szükséges. Az ideiglenes jogosítvány beszerzésével és a helyi közlekedéssel kapcsolatos további információk a https://www.gov.bb/visit-barbados/getting-around-barbados honlapon találhatók.

Közegészség, egészségügyi helyzet:

A helyi mentőszolgálat segélyhívószáma: 511.

Dengue-láz és Zika-vírus

A Dengue-láz, valamint a Zika-vírus általi fertőzés is gyakori helyi betegségnek számít a Karib-térségben. Ezekről a vírusfertőzésekről az ÁNTSZ és az Országos Epidemiológiai Központ honlapján találhat bővebb információkat.

Ha hazatérésük után fejfájás, magas láz, hányás, hasfájás jelentkezik, ne felejtsék el tájékoztatni a kezelő orvosukat, hogy dengue- és zika-veszélyes területen tartózkodtak. A zika-vírusról bővebb tájékoztatást a https://konzuliszolgalat.kormany.hu/a-zika-virusrol linken olvashatnak.