Amerika

Mai napon is érvényes: 2022.05.26. 

A külföldre utazás egyéni felelősség, egyéni döntés – a Konzuli Szolgálat utazási tanácsai e döntés meghozatalában nyújtanak segítséget.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre!

Elérhető külképviselet/ek: Barbadoson nincs magyar nagykövetség, konzuli hivatal és tiszteletbeli konzul |  a legközelebbi tiszteletbeli konzul  Venezuelában van | a legközelebbi magyar nagykövetség konzuli hivatala Havannában található.

A Barbadosra utazóknak a konzuli segítségnyújtás nem megoldott, illetve rendkívüli nehézségekbe ütközik, és hosszabb időt vesz/vehet igénybe. Ezért javasoljuk, hogy probléma esetén elsősorban  Európai Unió valamely tagállamának helyi képviseletével vegyék fel a kapcsolatot.

Aktuális:

2022. 05. 16.
A Covid-19 járvány időszakára vonatkozó utazási tanácsok

A világjárvány miatt kialakult utazási korlátozások frissítése folyamatos, a közölt adatok tájékoztató jellegűek, valamint csak a már hatályba lépett szabályokat tartalmazzák.

Magyarország megfontolásra javasolja az utazást a világjárvány miatt! Barbados biztonsági besorolása az I. biztonsági besorolási kategória, azaz az utazásra nem javasolt országok listáján található.

a. Be lehet-e utazni az országba? Igen.

További hasznos információ

b. Kell-e teszt? Igen. 72 óránál nem régebbi negatív RT-PCR teszt, vagy 1 napnál nem régebbi PCR gyorsteszt.

c. Kell-e regisztrálni? Igen.

travelform.gov.bb 

bimsafe.gov.bb

d. Oltottsággal járó kedvezmények:

A beoltottság (AstraZeneca, Pfizer-BioNTech, Moderna, Janssen, Sputnik V, Sinovac, Sinopharm) részleges mentességet jelent a járványügyi előírások tekintetében.

e. Oltatlanokra vonatkozó szabályok:

A hatóságok 5 napos szállásfoglalást írnak elő számukra, ahol a 4. napon elvégzik a PCR tesztet, amelynek negatív eredménye után szabadon mozoghatnak. 

f. Karantén-kötelezettség: Igen.

Az oltási igazolvánnyal nem rendelkezőknek és a veszélyes országokat érintők számára 5 nap kötelező karantén van, továbbá az 4. napon elvégzett PCR teszt eredményét is meg kell várni.

g. Üzleti célú beutazás feltétele: 

Nincs erre vonatkozó külön könnyítés.

h. Tranzitálási szabályok: Nincs külön szabályozás.

i. Beutazási feltételek alóli mentesség: Nincs.

j. Egyéb hasznos információk: 

https://konzuliszolgalat.kormany.hu/utasjogok

2. Kiutazás az országból:

Az országból való kiutazásnak speciális feltételei nincsenek, az utazás során érintett országok korlátozó intézkedései az irányadóak (az országból elérhető desztinációk többsége megkívánja a 72 óránál nem régebbi PCR tesztet).

3. Beutazás Magyarországra:

2022. március 7-én hatályát vesztette a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020. Korm.rendelet, ennél fogva a Magyarországra történő beutazásra vonatkozó korlátozások is megszűntek. A magyarországi beutazás mindenkori szabályaival kapcsolatban az ORFK határrendészeti szervei illetékesek tájékoztatást adni. Az ORFK alábbi oldalán talál bővebb információt:  http://www.police.hu/hu/info/elerhetosegek 

A koronavírussal kapcsolatos információkat http://www.koronavirus.gov.hu/ oldalon találhatják, illetve érdeklődhetnek telefonon belföldről a +36 80 277 455 és a +36 80 277 456, külföldről a +36 1 550 1825-ös telefonszámon vagy elektronikusan a wBvaJWRRnchfPo2xTa29yb25hdmlydXNAMTgxOC5odQ== címen. 

A magyar határellenőrzéssel kapcsolatos aktuális információk megtalálhatók: a határátlépéssel kapcsolatos aktuális információk (ORFK) oldalon és érdeklődni lehet a GwYpQFYnPwlYNDX6ll4TYMa29yb25hdmlydXNAYm0uZ292Lmh1 címen. 

4. Helyi járványügyi helyzet: 

A koronavírus járvány következtében kialakult helyzetben, tekintettel a térség országai és a légitársaságok által bevezetett a légiforgalmat és az országokba történő beutazást érintő korlátozásokra és könnyítésekre, illetve ezek gyors változásaira, - különös tekintettel az Omicron variáns miatti esetleges korlátozásokra - kérjük, hogy a tervezett utazást megelőzően konzultáljanak az ország illetékes külképviseletével az aktuálisan érvényben lévő szabályozásokkal kapcsolatban.

A beutazás aktualizált feltételeiről az alábbi oldalon található további információ: https://www.visitbarbados.org/covid-19-travel-guidelines-2020

5. Nyári szezonra vonatkozó információ: 

A nyári időszakra vonatkozóan a hatóságok nem hoztak érdemi változást jelentő intézkedéseket. 

Biztonság:

Magyarország megfontolásra javasolja az utazást a világjárvány miatt! Barbados biztonsági besorolása az I. biztonsági besorolási kategória, azaz az utazásra nem javasolt országok listáján található.

Felhívjuk az utazók figyelmét, hogy a karibi térségben a hurrikánszezon általában június elejétől november végéig tart, azonban a jelzett időszakon kívül is képződhetnek – esetenként pusztító erejű – viharok. Kérjük a térségben tartózkodó magyar állampolgárokat, hogy folyamatosan kísérjék figyelemmel a hurrikánnal kapcsolatos híradásokat, a hatóságok előrejelzéseit, figyelmeztetéseit és az elhangzó utasításokat – saját testi épségük és fizikai biztonságuk érdekében – maradéktalanul hajtsák végre.

Az amerikai National Hurricane Center honlapja naprakész információkat közöl a térség időjárási viszonyairól.

Kalózok: Hajós utakra induló turisták figyelmébe ajánljuk, hogy a kelet-karibi térségben a lehorgonyzott vagy a part közelében található hajókat sok esetben kalózok támadják meg és rabolják ki. Javasoljuk, hogy ne vegyenek fel idegeneket a hajókra. A rendőrség segélyhívószáma 911.

Kérjük, vigyázzanak értékeikre! Piacokon, pályaudvarokon, bárokban és a strandokon ne viseljenek ékszert, és ha lehet, kevés készpénzzel induljanak útra. Készítsenek másolatot útleveleikről és csak azt vigyék magukkal. Útlevelüket, repülőjegyüket – ha lehetőség van rá – a szálloda széfjében, értékmegőrzőjében helyezzék el. Csomagjaikat ne hagyják őrizetlenül!  

Beutazási és tartózkodási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba: 

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:
IGEN

A visszautazás napjától számított további 6 hónap.
Ideiglenes útlevél: NEM
Személyi igazolvány: NEM
Ideiglenes személyi igazolvány: NEM
Régi típusú (könyv formátumú) személyi igazolvány: NEM
Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok: NEM úti okmányok
Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány): NEMKiskorúak beutazása:

Törvényes képviselő nélkül utazó kiskorú gyermek közjegyző előtt tett, angol nyelvre lefordított és diplomáciai felülhitelesítéssel ellátott szülői nyilatkozat birtokában utazhat be az országba.

Vízum:

Vízum beszerzése nem szükséges, magyar állampolgárok vízummentesen utazhatnak Barbadosra és ott három hónapig tartózkodhatnak turistaként. A három hónapot meghaladó tartózkodás esetén a budapesti brit nagykövetségen keresztül lehet vízumkérelmet benyújtani.

Vízum egyéb célú beutazás esetén: Vízumkérelem ügyében keressék fel a https://www.gov.bb/visit-barbados/visa-information honlapot.

Megjegyzés: A beutazás előfeltétele, hogy tovább- illetve visszautazásra érvényes repülőjeggyel, valamint az ott-tartózkodáshoz szükséges anyagi fedezettel rendelkezzen az utazó. 

Házikedvencek beutazása:

http://portal.nebih.gov.hu/-/kedvtelesbol-tartott-allatok-utaztatasara-vonatkozo-tajekoztato, valamint a www.pettravel.com/immigration/barbados.cfm honlapon található tájékoztató szerint. Javasoljuk továbbá vegye fel állatorvosával a kapcsolatot!

Vám:

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója szerint.

Növényegészségügyi és behozatali előírások változása >>

Tudnivalók az országról

Az ország hivatalos nyelve az angol, pénzneme a Barbadosi dollár.

További tudnivalók a www.bmeia.gv.at/aussenministerium/buergerservice/reiseinformation/a-z-laender/barbados-de.html, a http://mytour.eu/01/21/barbados-reise-information, valamint a www.barbados.org honlapokon találhatók.

Éghajlat:

Barbados éghajlata trópusi, egész évben meleg van: 20-32°C. Az esős évszak júliustól november közepéig, a hurrikánszezon júniustól novemberig tart. Az aktuális hurrikán helyzetről az alábbi honlapról tájékozódhat: www.nhc.noaa.gov 

Közlekedés:

Barbadoson baloldali közlekedés van. Az országba érkezőknek a helyi hatóságoktól az érvényes magyar jogosítvány mellé ideiglenes vezetői engedély kiváltása szükséges. Az ideiglenes jogosítvány beszerzésével és a helyi közlekedéssel kapcsolatos további információk a https://www.gov.bb/visit-barbados/getting-around-barbados honlapon találhatók.

Közegészség, egészségügyi helyzet:

A helyi mentőszolgálat segélyhívószáma: 511.

Dengue-láz és Zika-vírus

A Dengue-láz, valamint a Zika-vírus általi fertőzés is gyakori helyi betegségnek számít a Karib-térségben. Ezekről a vírusfertőzésekről az ÁNTSZ és az Országos Epidemiológiai Központ honlapján találhat bővebb információkat.

Ha hazatérésük után fejfájás, magas láz, hányás, hasfájás jelentkezik, ne felejtsék el tájékoztatni a kezelő orvosukat, hogy dengue- és zika-veszélyes területen tartózkodtak. A zika-vírusról bővebb tájékoztatást a https://konzuliszolgalat.kormany.hu/a-zika-virusrol linken olvashatnak.