Amerika

Mai napon is érvényes: 2021.12.03. 

Az országból Magyarországra történő visszatérésre a következő szabályok vonatkoznak >>

A külföldre utazás egyéni felelősség, egyéni döntés – a Konzuli Szolgálat utazási tanácsai e döntés meghozatalában nyújtanak segítséget.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre!

Elérhető külképviselet/ek: Felhívjuk a magyar állampolgárok figyelmét, hogy az országban semmilyen magyar képviselet nincs, ezért az oda utazóknak a konzuli segítség nyújtása nem megoldott, illetve rendkívüli nehézségekbe ütközik, és hosszabb időt vesz/vehet igénybe. Legközelebbi magyar nagykövetség Mexikóvárosban van. 

Aktuális:

2021. 11. 18.
A Covid-19 járvány időszakára vonatkozó utazási tanácsok

1) Magyarország nem javasolja az utazást a világjárvány miatt! Összhangban a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020 Korm.rendelettel, 2020. szeptember 1-jétől Belize biztonsági besorolása az I. biztonsági besorolási kategóriába, azaz az utazásra nem javasolt országok listájára került. A világjárvány miatt nem javasolja a Külgazdasági és Külügyminisztérium az utazást, de előfordulhat, hogy az halaszthatatlan ügyben mégis szükségessé válik. 

a. Be lehet-e utazni az országba? Igen.  

Az országba a légi úton történő beutazás mellett korlátozottan lehetséges a szárazföldi és vízi úton történő határátlépés is, de a szárazföldi és vízi határátkelőkön keresztül csak azok a külföldi turisták léphetik át a határt, akik legalább három vendégéjszakát az országban töltenek egy „Gold Standard” besorolású szállodában.

A szárazföldi határátkelőhelyek nyitvatartása külföldi turisták számára: hétköznaponként 8 órától 16 óráig, hétvégente 8 órától 12 óráig.

b. Kell-e teszt? Igen. 

Légi úton történő belépés esetén oltástól függetlenül minden 5 év feletti személy köteles érkezéstől számított 96 óránál nem régebbi negatív PCR-tesztet, vagy 48 óránál nem régebbi gyorstesztet bemutatni. Amennyiben az utazó nem rendelkezik a felsoroltak egyikével sem, akkor Belize City nemzetközi repülőterén is lehetősége kínálkozik gyorsteszt elvégzésére (ennek díja 50 dollár, csak készpénzes fizetés lehetséges). Pozitív teszteredmény esetén az utas 14 napra saját költségén hatósági karanténba kerülhet.

Szárazföldi belépés esetén nem fogadnak el hozott tesztet, a beutazóknak a határon szükséges tesztet elvégezniük. A gyorstesztet az egészségügyi hatóságok veszik le, ám annak költségét a beutazó állja. 

Vízi úton való belépés esetén 96 óránál nem régebbi negatív PCR-teszt, vagy 48 óránál nem régebbi gyorsteszt vagy teljes védettséget igazoló bizonyítvány.. 

c. Kell-e regisztrálni? Nem. 

A beutazás feltétele ugyanakkor, hogy a beutazó rendelkezzen foglalással egy „Gold Standard” besorolású szállodában, a foglalásról szóló igazolást be kell mutatni beutazáskor.  A szállodák listáját itt találja: https://belizetourismboard.org/industry-sectors/tourism-gold-standard-hotels/

d. Oltottsággal járó kedvezmények: Nincs.

e. Karanténkötelezettség: Nincs. 

Az a külföldi, akinek belépését engedélyezték, szabadon mozoghat az országban, a helyi járványügyi intézkedések betartása mellett. 

f. Üzleti célú beutazás feltétele: 

Nincsenek külön szabályok az üzleti célból beutazókra. 

g. Tranzitálási szabályok: Nincsenek külön szabályok a tranzitra. Szárazföldi úton nem lehetséges átutazni az országon. 

h. A célország beutazási feltételei alóli mentesség:

Nincsenek különleges szabályok.

i. Egyéb hasznos információ:

Nemzetközi repülőtér - Philip Goldson International Airport https://www.pgiabelize.com

Problémák az utazási irodával, légitársasággal? További információ az Utasjogok fejezetben található: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/utasjogok

2) Kiutazás az országból:

Nincsenek különleges előírások kiutazókra azon túl, hogy a célország beutazási feltételeit teljesíteniük kell. 

Amennyiben kiutazásához szükséges tesztet végeznie, a Belize-i tesztelőhelyek listáját itt találja: https://www.travelbelize.org/health-safety/approved-testing-sites/ 

Javasoljuk, hogy utazás előtt egyeztessen biztosítójával, illetve hogy az egészségügyi és egyéb speciális országspecifikus kockázatokat alaposan mérlegelje.

3) Beutazás Magyarországra:

A pandémiás időszakban a Magyarországra történő beutazás rendkívüli szabályait a 408/2020. Korm.rendelet foglalja össze, melynek végrehajtásával kapcsolatban az ORFK határrendészeti szervei illetékesek tájékoztatást adni. A rendelet egyes pontjainak értelmezésével, alkalmazásával kapcsolatban az ORFK-t szíveskedjenek megkeresni, figyelemmel arra, hogy azok végrehajtásában az Országos Rendőrfőkapitányság határrendészeti feladatokat végző munkatársai illetékesek. A Konzuli Szolgálat pusztán általános tájékoztatást nyújt! Az ORFK alábbi oldalán talál bővebb információt: http://www.police.hu/hu/hirek-es-informaciok/legfrissebb-hireink/covid-19-utazasi-informaciok/utazok-figyelmebe-ajanljuk-a 

Az ORFK elérhetőségei: http://www.police.hu/hu/info/elerhetosegek

Magyar állampolgárok Magyarországra történő belépésével kapcsolatos aktuális információ itt található. 

A koronavírussal kapcsolatos információkat http://www.koronavirus.gov.hu/ oldalon találhatják, illetve érdeklődhetnek telefonon belföldről a +36 80 277 455 és a +36 80 277 456, külföldről a +36 1 550 1825-ös telefonszámon vagy elektronikusan a yoQmJHhchEY2Tma29yb25hdmlydXNAMTgxOC5odQ== címen. 

A magyar határellenőrzéssel kapcsolatos aktuális információk megtalálhatók: a határátlépéssel kapcsolatos aktuális információk (ORFK) oldalon és érdeklődni lehet a vxzcThutFeVZWkGIsc7BMMJ0ZVa29yb25hdmlydXNAYm0uZ292Lmh1 címen. 

Bővebb információ a határátkelők nyitva tartásáról és az engedélyezett forgalom típusáról: klikk ide

Méltányossági kérelem a Magyarországra történő beutazáshoz: https://ugyintezes.police.hu/meltanyossagi-kerelem  

4) Helyi járványügyi szabályok:

Nyilvános helyeken kötelező a maszk használata és a távolságtartás. Este 10 órától általános kijárási tilalom van érvényben reggel 4 óráig.

 A Covid-helyzettel kapcsolatos bővebb tájékoztatás a kormányzati sajtószolgálat Facebook,  a https://www.travelbelize.org/health-safety/ és a https://belizetourismboard.org/belize-covid-19-travel-updates/  oldal alján található gyakran ismételt kérdések menüpontjában található.

Biztonság:

Összhangban a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020 Korm.rendelettel, az ország biztonsági besorolása az I. biztonsági besorolási kategóriába, azaz az utazásra nem javasolt országok listájára került.

A Belize területén áthaladó számos, a drog-bandák által, az illegális kábítószer-kereskedelem számára használt útvonalak miatt, az utóbbi években ebben az országban is nagy mértékben megromlott a közbiztonság. Számos ország, így az USA adminisztrációja is 2011 óta a “Fokozott biztonsági kockázatokat” jelentő térségek országai között besorolva tartja nyilván.

Beutazási, tartózkodási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba:

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:
IGEN

Az útlevélnek még minimum 3 hónapig kell érvényesnek lennie a Belize területére történő beutazást követően.
Ideiglenes útlevél: NEM
Személyi igazolvány: NEM
Ideiglenes személyi igazolvány: NEM
Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány: NEM
Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok: NEM úti okmányok
Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány): NEM
Kiskorúak beutazása:  

A törvényes képviselő nélkül, illetve csak az egyik szülővel utazó gyermekek be- és kiutazásához angol nyelvű, közjegyző előtt tett szülői hozzájáruló nyilatkozat szükséges. Nyilatkozat minta.

Vízum:

Turista célú beutazás esetén: magyar állampolgárok vízummentesen utazhatnak be. A határon kérhetik a megfelelő visszaútra szóló repülőjegy, vagy a továbbutazásra szolgáló hajójegy felmutatását.

Tanulmányi célú beutazás esetén: diákvízumot Belize bécsi nagykövetségén/konzulátusán kell igényelni.

A turisták tartózkodásának meghosszabbítását, a kérelmező formanyomtatványok megfelelő kitöltése mellett, az országos vagy területi Migrációs (Bevándorlási) – Hivatalokban intézik: http://ins.gov.bz/index.php

Házikedvencek beutazása:

Szükséges a származási országból állatorvosi igazolás, valamint a Belize Agricultural Health Authority (BAHA) behozatali engedélye: https://baha.org.bz/faq/cats-and-dogs/

Illetve további információ a NÉBIH honlapján: http://portal.nebih.gov.hu/-/kedvtelesbol-tartott-allatok-utaztatasara-vonatkozo-tajekoztato

Vám:  

További hasznos információ az országról

Pénznem: Belize-i dollár (BZD)

Időjárás: Éghajlata szubtrópusi, meleg és párás. Az esős évszak május közepétől november végéig tart, hosszabb szárazabb időszak februártól május elejéig van. A hurrikánok szezonja általában júniustól novemberig tart. 

Biztosítás: Nyomatékosan felhívjuk a Belize-be utazni szándékozók figyelemét, hogy utazásuk megkezdése előtt mindenképpen kössenek teljes körű utas- és balesetbiztosítást, amely fedezetet nyújt az orvosi, kórházi ellátásra, valamint beteg- és halottszállításra.

Közlekedés: Az országba belépők számára a nemzetközi jogosítványok három hónapon át érvényesek Belizében. Aki már tartózkodási engedéllyel rendelkezik, az kiválthatja a Belize-i jogosítványt.

Az országban a legfőbb közlekedési eszközök az autóbuszok és a magán személygépkocsik. Vasútvonal nincs. Az angol gyarmati hagyományokkal ellenkezőleg, a közlekedés iránya és rendje a jobb oldalon történik. A távolságokat mile-ban (mérföld), a sebességet mile/hour-ban jelzik. Az országutakon megengedett legnagyobb sebesség 55 mile, a városokban és az egyéb települések közútjain 25 mile/óra. A korábbi évek hurrikánjai, és trópusi viharai sok kárt okoztak a közlekedési infrastruktúrában. A Manatee út (Coastal Road – a tengerpart menti főút), amely a nyugati autópályát jelenti Belmopan fővárostól észak-keletre fekvő Dangriga-kikötőig, legnagyobb részt burkolatlan. (Ezt az útszakaszt, a nagy trópusi viharok után gyakran sárral és üledékkel árasztja el a tenger.) A tengerpart mentén, egészen le az ország déli határán fekvő Punta Gordáig, a burkolat rendezett, és az úton, valamint a bekötőutak mentén, a jelzések is jól láthatók. A szervíz- és tankállomások, ezeken a tengerparti szakaszokon jobban kiépítettek, mint az ország egyes, belső régióban, az ottani, gyakran őserdei települések között. Biciklisták az egész országban nagy számban találhatók és sok problémát jelentenek az autósoknak a közlekedésben elkövetett szabálytalanságaik miatt.

Vallási és viselkedési kultúra: Az ország kis mérete ellenére kevert kultúrájú, etnikailag és nyelvileg sokszínű. A lakosság túlnyomó része a keresztény egyházakhoz és felekezetekhez tartozik. A társadalom meglehetősen konzervatív, kerülendő a hivalkodó öltözködés. Az alkudozás nem szokás, udvariatlan lehet – kivéve az utcai piacokon.

Közegészség, egészségügyi helyzet: Az esős évszakban nagy számban fordulnak elő moszkitók (szúnyogok) által terjesztett dengue-láz megbetegedések következtében. 

Felhívjuk a térségbe készülők figyelmét, hogy főként a tengerpartok mentén lévő településekre vonatkozóan, a megelőző – védekező szúnyogriasztók, krémek vagy más hasonló készítmények fokozottabban szükséges használatára tervezetten készüljenek fel. Az utazóknak tisztában kell lenniük azzal, hogy a trópusi fertőzések többsége kellő körültekintéssel, gyógyszerekkel vagy védőoltással megelőzhető. A különböző utazási betegségekről és az oltásokról érdeklődhetnek a Regionális ÁNTSZ-ekben és az Országos Epidemiológiai Központban. A malária (sárgaláz) elleni gyógyszert és oltóanyagot a Nemzetközi Oltóközpontban és a tiszti főorvos által kijelölt oltóhelyeken lehet felvenni. 

A Belize-be turista utat tervező magyar állampolgároknak nagyon javasolt a WHO (a Világ Egészségügyi Szervezet) és a Járványügyi- Ellenőrző- és Megelőző Központ – Centers of Disease Control and Prevention (CDC) Web-lapjait tanulmányozni.

Sárgalázelleni oltás kötelező, ha fertőzött országból érkezik/ vagy ilyen országo(ko)n át utazik valaki.