Amerika

Mai napon is érvényes: 2021.10.23. 

Az országból Magyarországra történő visszatérésre a következő szabályok vonatkoznak >>

A külföldre utazás egyéni felelősség, egyéni döntés – a Konzuli Szolgálat utazási tanácsai e döntés meghozatalában nyújtanak segítséget.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre!

Elérhető külképviseletek:
Bolíviában nincs magyar nagykövetség és konzuli hivatal
Tiszteletbeli konzul La Paz
Felügyelő képviselet Lima

Aktuális:

2021. 09. 09.

A Covid-19 járvány időszakára vonatkozó utazási tanácsok

1) Magyarország nem javasolja az utazást a világjárvány miatt!

Összhangban a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020 Korm. rendelettel, 2020. szeptember 1-jétől az ország biztonsági besorolása az I. biztonsági besorolási kategóriába, azaz az utazásra nem javasolt országok listájára került. A világjárvány miatt nem javasolja a Külgazdasági és Külügyminisztérium az utazást, de előfordulhat, hogy az halaszthatatlan ügyben mégis szükségessé válik.

a. Be lehet utazni az országba:  IGEN.

Az országba történő beutazás lehetséges, kivéve Brazília, az Egyesült Királyság és Dél-Afrika irányából. 

b. Kell teszt a beutazáshoz: IGEN.

Az országba történő belépéshez 72 órán belül elvégzett, negatív PCR-teszt szükséges.

c. Kell-e regisztrálni: IGEN.

A belépéshez az alábbi, spanyol és angol nyelven elérhető, elektronikusan kitölthető formanyomtatvány bemutatása szükséges: https://migracion.gob.bo/documentos/formulario/FormularioSaludCOVID.pdf
https://www.rree.gob.bo/ingresobolivia/Registro.aspx?AspxAutoDetectCookieSupport=1

d. Oltottsággal járó kedvezmények: NINCS.  

Az oltási igazolványt nem fogadják el a bolíviai hatóságok.

e. Karanténkötelezettség: VAN.

10 napos karanténkötelezettség van érvényben minden beutazóra vonatkozóan.

f. Üzleti célú beutazások: 

A feltételek megegyeznek az egyéni beutazásokéval.

g. Tranzitálási szabályok:

A bolíviai nemzetközi reptereken átszálló utasok számára is kötelező az arcmaszk viselése, PCR-teszt a célország előírásainak függvényében. További információért kérjük, forduljanak a légitársasághoz.

h. A célország beutazási feltételei alóli mentesség: NINCS.

i. Egyéb hasznos információk:

El Alto nemzetközi reptér, La Paz: https://www.aeropuertos.net/aeropuerto-internacional-el-alto/#Informacion_de_contacto
Fontos, hogy további információkért, mindig forduljanak a légitársaságokhoz.

Problémák az utazási irodával, légitársasággal? További információ az Utasjogok fejezetben található: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/utasjogok 

2) Kiutazás Bolíviából: 

Arcmaszk viselése kötelező, negatív PCR-teszteredmény bemutatása a célország előírásainak függvényében. További információért kérjük, forduljanak a légitársasághoz.

3) Beutazás Magyarországra:

A pandémiás időszakban a Magyarországra történő beutazás rendkívüli szabályait a 408/2020. Korm.rendelet foglalja össze, melynek végrehajtásával kapcsolatban az ORFK határrendészeti szervei illetékesek tájékoztatást adni. A rendelet egyes pontjainak értelmezésével, alkalmazásával kapcsolatban az ORFK-t szíveskedjenek megkeresni, figyelemmel arra, hogy azok végrehajtásában az Országos Rendőrfőkapitányság határrendészeti feladatokat végző munkatársai illetékesek. A Konzuli Szolgálat pusztán általános tájékoztatást nyújt! Az ORFK alábbi oldalán talál bővebb információt: http://www.police.hu/hu/hirek-es-informaciok/legfrissebb-hireink/covid-19-utazasi-informaciok/utazok-figyelmebe-ajanljuk-a 

Az ORFK elérhetőségei: http://www.police.hu/hu/info/elerhetosegek

Magyar állampolgárok Magyarországra történő belépésével kapcsolatos aktuális információ itt található. 

A koronavírussal kapcsolatos információkat http://www.koronavirus.gov.hu/ oldalon találhatják, illetve érdeklődhetnek telefonon belföldről a +36 80 277 455 és a +36 80 277 456, külföldről a +36 1 550 1825-ös telefonszámon vagy elektronikusan a UNYVxInzU62ZkE2Ea29yb25hdmlydXNAMTgxOC5odQ== címen. 

A magyar határellenőrzéssel kapcsolatos aktuális információk megtalálhatók: a határátlépéssel kapcsolatos aktuális információk (ORFK) oldalon és érdeklődni lehet a aUIaZN6h1dc0za29yb25hdmlydXNAYm0uZ292Lmh1 címen. 

Bővebb információ a határátkelők nyitva tartásáról és az engedélyezett forgalom típusáról: klikk ide

Méltányossági kérelem a Magyarországra történő beutazáshoz: https://ugyintezes.police.hu/meltanyossagi-kerelem 

4) Helyi járványügyi szabályok

Az arcmaszk viselése mindenhol kötelező, ahol a távolságtartás szabályainak betartására nincs mód. A részletszabályok régiónként eltérhetnek.

5) Nyári szezonra vonatkozó további információ

A déli féltekén a turistaszezon szeptember-októberben kezdődik, az idegenforgalom a fent részletezett korlátozásokkal beindult, további nyitásról egyelőre nincs információ.

Biztonság:

Összhangban a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020 Korm.rendelettel, az ország biztonsági besorolása az I. biztonsági besorolási kategóriába, azaz az utazásra nem javasolt országok listájára került.


Terrorizmus

Jelenleg nincs Bolíviában a politikai hatalmat erőszakkal vagy terrorcserekmények útján megszerezni kívánó szervezet. Magyar és EU-állampolgárokat, illetve magyar és EU-érdekeltségű vállalatokat, intézményeket nem értek terroristatámadások, és ilyen fenyegetésekről sincs tudomásunk.

Bűnözés

Az országban, de különösen a fővárosban és a nagyobb városokban gyakoriak a bűncselekmények. Rendszeresen történnek külföldi turisták sérelmére különböző típusú lopások (szállodákban, közterületeken, tömegközlekedési eszközökön). Kisebb számban - nagyobb értékekre - rablások is előfordulnak. Ajánlatos Magyarországon az utazási irodánktól külön kérni, hogy megbízható repülőtéri transzferről is gondoskodjék a bolíviai utazásszervező, illetve a szállodától kérjük, hogy szerezzen taxit.

Biztonság, közbiztonság szempontjából leginkább kockázatos területek

Ajánlott kihagyni az országjárásból elsősorban a Chapare (Santa Cruz és Cochabamba között), valamint a Yungas (La Paztól északkeletre), az Altiplano régiókat és El Alto városát különösen éjszaka. Akik mégis ezekre a vidékekre kívánnak látogatni, saját biztonságuk érdekében javasoljuk a Limai magyar nagykövetséget előzetesen értesíteni az útitervről és a részletekről. Lehetőleg ne utazzunk közúton éjszaka. Mindenképpen kevésbé ajánlott olyak helyekre látogatni, amelyek nincsenek a külföldi turisták által gyakrabban felkeresett úti célok között.

Országos rendőrség honlapja
Turista rendőrség, La Paz: 00591-2- 222.50.16
Rendőrség (Radio Patrullas) az ország 9 megyéjében tel: 110

Beutazási, tartózkodási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba: 

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:

IGEN

A beutazástól számítva legalább 6 hónap

Ideiglenes útlevél:
(Csak konzul állít ki!)

Elvárt érvényessége:

IGEN

További információt az alábbi linken talál: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/utlevel

Személyi igazolvány:

NEM

Ideiglenes személyi igazolvány:

NEM

Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány:

NEM

Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok:

NEM úti okmányok

Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány):

NEM


Kiskorúak beutazása:

Bolíviai és Bolíviában lakóhellyel rendelkező külföldi kiskorúak az ország elhagyása esetén a szülők nélkül, illetve csak az egyik szülővel utazó kiskorúak kiutazásához be kell mutatni a Fiatalkorúak Bírósága által kiadott engedélyt. 

Vízum:

Vízum turista célú beutazás esetén:
Vízum beszerzése nem szükséges. Bolíviában egy naptári évben külföldi állampolgár összesen maximum 90 napig (egyhuzamban vagy több részletben) tartózkodhat turistaként. 

Túltartózkodás esetén:
Az ország elhagyásakor a magengedettet meghaladó tartózkodás idejére napi 10 boliviano büntetés kell megfizetni.

Vízumkérelmek benyújtásában, illetve bővebb felvilágosítást vízum- és egyéb konzuli, valamint a bolíviai jogszabályokkal kapcsolatos ügyekben Bolívia bécsi külképvislete ad, valamint a bolíviai idegenrendészeti hatóság Dirección General de Migración honlapján szerezhető információ spanyol és angol nyelven.

Házi kedvencek beutazása:

A beutazás az illetékes bolíviai konzulátus engedélyéhez kötött, a kérelemhez csatolni kell egy 90 napnál nem régebbi veszettség elleni oltásról szóló igazolást hitelesítéssel és spanyol nyelvű fordítással ellátva. 

NÉBIH

Vám:

A bolíviai vámhivatal honlapja www.aduana.gob.bo
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója
Növényegészségügyi és behozatali előírások változása >>

További hasznos információ az országról

Pénznem: Bolíviai Boliviano (BOB)

Időjárás: Igen erős UV sugárzás jellemző. A hegyvidéken a nyári hónapokban is nagyon lehűlhet az idő éjszakára. Viszonylag gyakoriak a kisebb földrengések és vidéken a buszbalesetek. A hegyvidéken az erős esőzések szoktak úttorlaszokat eredményező hegyomlásokat okozni.

Biztosítás: Nemzetközi biztosítás megléte mindenképpen javasolt. Célszerű rákérdezni az adott biztosítónál, hogy van-e bolíviai biztosítópartnere, ugyanis ennek hiányában egy esetleges orvosi kezelés alkalmával a bolíviai egészségügyi intézmény addig nem látja el a beteget, amíg annak költsége nincs kifizetve. Egészségügyi egyezmény nincs a két ország között. Esetleges lopás, rablás esetén a hazai biztosítónál történő kárigény érvényesítéséhez a bolíviai rendőrségi feljelentés szükséges.

Közlekedés: A szabados vezetési stílus, valamint az esetenként több ezer méter magasban kanyargó hegyvidéki utak jóval fokozottabb figyelmet igényelnek az európai autóstól. A biztonsági öv használata még városban és a hátsó ülésen is erősen ajánlott. Figyelem: gyakorta számítani lehet „szórakozott” gyalogosokra, biciklisekre és mozgóárusokra, akik körülnézés nélkül lépnek le a járdáról, és a szabályosan haladó járműveknek szó szerint nekiütköznének, ha a vezető nem kerüli ki őket.

Komoly elővigyázatosságot követel, különösen az olcsó távolsági buszok igénybevétele vagy egyedüli kalandozás esetén (rablásveszély és a rossz közlekedési morál miatt egyaránt).

Vízi közlekedés: csak abban az esetben ajánlott, ha komoly utazási iroda szervezésében kerül igénybevételre.

Közegészség, egészségügyi helyzet: Mind a közegészség, mind az egészségügyi helyzet hagy kívánnivalót maga után, de az állapotok nem kritikusak. Védőoltásokat nem írnak elő, de sárgaláz oltás és malária elleni gyógyszer előzetes szedése az őserdei túrára indulóknak szükséges. Általános elővigyázatosságból más (a tífusz, tetanusz, agyhártyagyulladás, Hepatitis A és B elleni oltások) is szóba jöhet, hazai felvételük előtt célszerű az ANTSZ véleményét kikérni. Madárinfluenza a dél-amerikai kontinensen még nem fordult elő. Baleset vagy súlyosabb betegség esetén elsősorban a magánklinikák igénybevétele ajánlott. Enyhébb lefolyású betegségre – ha nem kívánunk orvoshoz fordulni -, a helyi gyógyszertárakban (ezek éjjel-nappal nyitva vannak, is szinte minden utcasarkon van egy) vény nélkül is kaphatók gyógyszerek.

A sárgaláz elleni oltás az ország egyes veszélyeztetett részeire utazók esetében kötelező. A veszélyesnek ítélt régiókat egy egészségügyi minisztériumi rendelet tartalmazza, a szóban fekvő területek általában Bolívia alacsonyan fekvő, trópusi részein találhatóak. A nehezen megismerhető és nem teljesen egyértelmű szabályozás miatt azonban javasoljuk, hogy Bolívián belüli úti célunktól függetlenül adassuk be a sárgaláz elleni oltást. 

2016. januárjában Bolíviában is megjelent a Zika-vírus, ezért javasoljuk, hogy amennyiben feltétlenül nem szükséges, terhes hölgyek a járvány megfékezéséig ne látogassanak Bolívia Brazíliával határos síkvidéki-trópusi régióiba (Beni, Pando és Santa Cruz megye).

Kokatea megítélése:

A kokatea („coca mate”) Latin-Amerikában általában nem minősül kábítószernek, számos boltban vagy piacon szabadon kapható, a szállodákban a reggelinél minden esetben kínálják. Fogyasztása az érzékszervekre éppúgy nem káros, mint Magyarországon a mákos tészta evése, azonban még a legkisebb mennyiségben való behozatala esetén is az USA, az EU és hazánk vámszervei büntetőeljárást indítanak.

Egyéb információ:

Felügyelő képviselet, Lima
Bolívia Bécsi Nagykövetsége