Amerika

Mai napon is érvényes: 2021.04.18. 

Az országból Magyarországra történő visszatérésre a következő szabályok vonatkoznak >>

A külföldre utazás egyéni felelősség, egyéni döntés – a Konzuli Szolgálat utazási tanácsai e döntés meghozatalában nyújtanak segítséget.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre!

Elérhető külképviseletek:
Nagykövetség és konzuli hivatal Brazíliaváros 
Főkonzulátus São Paulo

Aktuális:

2021. 03. 05.
Magyarország nem javasolja az utazást a világjárvány miatt! Összhangban a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020 Korm.rendelettel, 2020. szeptember 1-jétől az ország biztonsági besorolása az I. biztonsági besorolási kategóriába, azaz az utazásra nem javasolt országok listájára került. A világjárvány miatt nem javasolja a Külgazdasági és Külügyminisztérium az utazást, de előfordulhat, hogy az halaszthatatlan ügyben mégis szükségessé válik.

A COVID-19 világjárvány Brazíliában is a súlyos egészségügyi helyzetet hozott létre. 2020. február 3. óta Brazília egész területén a WHO kategóriának megfelelő „közegészségügyi vészhelyzet” van érvényben.

2021. február 21-én 10.168.174 COVID-19 fertőzöttet tartottak nyilván és a járvány 2020. februári kitörése óta 246.504 személy hunyt el a betegség következtében. A kórházak kapacitásának jelentős részét a COVID-19 betegek kötik le. 

Az ország koronavírus fertőzöttségének állapotáról napi tájékoztatók jelennek meg portugál nyelven a brazil Egészségügyi Minisztérium honlapján >> 

A fenti helyzetre való tekintettel javasoljuk a halaszthatatlan ügyben Brazíliába beutazó magyar állampolgároknak, hogy jelentkezzenek be a Külgazdasági és Külügyminisztérium konzuli védelem honlapján a következő link segítségével: https://konzinfougyseged.mfa.gov.hu

A világjárvány miatt az alábbi korlátozó intézkedések mellett lehet beutazni az országba: 

a. Be lehet-e utazni az országba? Igen. 

Nemzetközi légijárattal a külföldiek beléphetnek az országba.

2020. december 23-tól azonban légi úton sem léphetnek be az országba azok az utasok, akik a belépést megelőző 14 napban az Egyesült Királyságban, Észak-Írországban vagy a Dél-Afrikai Köztársaságban tartózkodtak, vagy onnan kívánnak beutazni.

Tilos a külföldiek vízi és szárazföldi úton történő belépése. Ez alól csak a paraguayi határátkelőhelyeket mentesítették, ahol járványügyi ellenőrzés mellett már megindulhatott a külföldiek belépése. 

Kell teszt? Igen. 

Az országba nemzetközi légijárattal belépni szándékozóknak 2020. december 30-tól az induló járatra való felszállásnál egy az ottani beszállás előtt 72 órával korábban kiállított negatív „PCR” COVID-19 teszteredményt mutató angol, spanyol vagy portugál nyelvű igazolást kell bemutatniuk a járatot működtető légitársaságnak. A negatív teszteredménynek az indulási országban hivatalos működési engedéllyel rendelkező egészségügyi intézménytől vagy laboratóriumtól kell származnia és annak felmutatása a Brazíliába való érkezésnél feltétele belépésnek. A 72 órát az utazásnál igénybe vett első légijáratra történő beszállástól számítják, amennyiben az utazás során az utazó nem hagyja el az érintett repülőterek tranzit zónáit. A kísérővel utazó 12 évnél fiatalabb utasoknak nem kell negatív „PCR” COVID-19 teszteredményt felmutatniuk. 

A Brazília nemzetközi repülőterein csak tranzitáló utasoknak nem kell sem „PCR” COVID-19 teszteredményt, sem az egészségügyi szabályok betartására vonatkozó kitöltött nyilatkozatot felmutatniuk,  

c. Kell regisztrálni? Igen. 

A Brazíliába érkezésnél a beutazónak egy a brazil COVID-19 járványügyi helyzetben elrendelt egészségügyi szabályok betartására és egészségügyi állapotára vonatkozó nyilatkozattal kell rendelkeznie. A nyilatkozat angol nyelven letölthető a  brazil egészségügyi felügyelet (ANVISA) alábbi honlapjáról. 

A nyilatkozatot a Brazíliába indulás előtt 72 órával ki kell tölteni és azt kinyomtatva, vagy a kitöltést igazoló elektronikus formában a beutazáskor fel kell mutatni. A negatív „RT-PCR” teszt és a nyilatkozat a beutazó brazil állampolgárok részére is kötelező. A beutazásnak továbbra sem feltétele a meglévő egészségügyi biztosítás, azonban annak megkötése mindenképpen ajánlott.

A Brazília nemzetközi repülőterein csak tranzitáló utasoknak nem kell sem „PCR” COVID-19 teszteredményt, sem az egészségügyi szabályok betartására vonatkozó kitöltött nyilatkozatot felmutatniuk.

d. Oltási kötelezettség: Nincs.

Oltási bizonyítvány bemutatása nem mentesíti a beutazót a PCR teszt negatív eredményének felmutatási kötelezettsége alól a beutazáshoz.

e. Karanténkötelezettség: Nincs.

f. Üzleti célú beutazás feltétele: 

Nincs erre vonatkozó külön általános kivétel.

g. Esetleges kivételek: 

A Brazília nemzetközi repülőterein csak tranzitáló utasoknak nem kell sem „PCR” COVID-19 teszteredményt, sem az egészségügyi szabályok betartására vonatkozó kitöltött nyilatkozatot felmutatniuk.  

Az egyes légitársaságok járványügyi szabályozása eltérő, ezért az utazást megelőzően javasoljuk ellenőrizni, hogy elvárják-e utasoktól egészségügyi maszk, vagy gumikesztyű viselését (és amennyiben igen, azt biztosítják-e az utazáshoz). Javasoljuk megvizsgálni, hogy a légitársaság esetleg más speciális kritériumot állít-e az utasok elé az utazásban való részvétel feltételeként. A követelmények ellenőrzése azért is fontos, nehogy emiatt tagadják meg az utas felengedését a repülőjáratra.

Fontos, hogy az utazáshoz szükséges dokumentumokat (útiokmány, egészségügyi dokumentumok stb.), az utazó tartsa magánál. Javasoljuk, hogy a teszteredményeket és más egészségügyi vonatkozású dokumentumokat papíralapon is tartsák maguknál, ne csak digitális formában.

h. Kiutazás az országból:

A brazil hatóságok nem javasolják állampolgáriaknak az utazást a koronavírussal érintett országokba.

Figyelem! 2021. februártól az európai országok többsége betiltotta a beutazást azon Brazíliából érkező utasok számára, akik nem rendelkeznek a járat érkezési városa szerinti ország állampolgárságával, vagy annak tartózkodási engedélyével. A korlátozás az Európai Unió valamely tagállama állampolgársággal rendelkező olyan utasokra is vonatkozik, akik EU tagországába kívánnak tovább utazni (azaz nem lehetséges az ez irányú repülőtéri tranzit sem). 2021. február 22-i állapot szerint a Brazíliából tengerentúli járatokat működtető Turkish Airlines és a Qatar Airways légitársaságok engedik az érkezési repülőtér elhagyása nélküli tranzitot a Brazíliából érkező utasok részére. Ebben az irányban tehát lehetséges Brazíliából magyar állampolgárnak az EU tagállamaiba utazni. Minden esetben javasoljuk megvizsgálni, hogy az adott légitársaság milyen speciális kritériumot állít-e az utasok elé az utazásban való részvétel feltételeként.

i. Beutazás Magyarországra:

Magyar állampolgárok Magyarországra történő belépésével kapcsolatban az aktuális információ a következő linken található: klikk ide

A koronavírussal kapcsolatos információkat http://www.koronavirus.gov.hu/ oldalon találhatják, illetve érdeklődhetnek telefonon belföldről a +36 80 277 455 és a +36 80 277 456, külföldről a +36 1 550 1825-ös telefonszámon vagy elektronikusan a jWMWxxwBXuoQt40cOEa29yb25hdmlydXNAMTgxOC5odQ== címen. 

A magyar határellenőrzéssel kapcsolatos aktuális információk megtalálhatók: Tájékoztatás a határátlépés általános szabályairól (ORFK) és érdeklődni lehet a FaenIfQvdRDfTaavFU8zjRIwRZTa29yb25hdmlydXNAYm0uZ292Lmh1 címen. 

Bővebb információ a határátkelők nyitva tartásáról és az engedélyezett forgalom típusáról: klikk ide

Méltányossági kérelem a Magyarországra történő beutazáshoz: https://ugyintezes.police.hu/meltanyossagi-kerelem

j. Helyi járványügyi szabályok:

A nemzetközi és a belföldi repülőtereken továbbra is ellenőrzik az induló és érkező utasok testhőmérsékletét. A nemzetközi légitársaságok egy része COVID-19 tesztet kér az utasoktól a Brazíliából Európába induló járatra való beszálláshoz. 

Az Európába közlekedő és a belföldi légijáratok gyakorisága a járványhelyzet miatt elmarad a járvány előttitől. A repülőterek, a kikötők, a vasutak és a távolsági buszjáratok járványügyi szabályokkal működnek. A közúti közlekedést nem korlátozzák.

Az országban a közterületeken, a tömegközlekedésben, távolsági buszokon, légi járatokon, továbbá a kereskedelmi és vendéglátóipari egységekben kötelező az arcmaszk viselete. Arcmaszkot és a kézfertőtlenítésre alkalmas zselés alkoholt a gyógyszertárakban és drogériákban lehet kapni.

Az ország egyes szövetségi államaiban a járvány miatt csak az alapvető szükségleteket kielégítő üzletek (élelmiszerboltok, gyógyszertárak, stb.) és szolgáltatások (benzinkutak, hotelek, stb.) működnek. Néhány városban éjszakai kijárási tilalom van érvényben, melyről az érkezésnél a kereskedelmi szálláshelyen lehet tájékoztatást kapni.  

COVID-19 PCR tesztet és szerológiai tesztet az ország nagyobb városainak laboratóriumaiban és gyógyszertáraiban el lehet végeztetni, ezek költségét előre ki kell fizetni. A PCR teszt eredményére olykor több mint egy napot kell várni az adott laboratórium leterheltségétől függően.

2021. 02. 22.
Fokozott figyelmet kívánó térségek

Rio de Janeiro közbiztonsága továbbra is törékeny és városnegyedtől függően eltérő veszélyeztetettséget jelent a külföldi utazó számára. A városban továbbra is csak rendkívüli körültekintéssel és fokozott elővigyázatossággal szabad mozogni. Ehhez nyújthat segítséget egy helyi portugál nyelvű honlap, mely telefonra letölthető applikációt is tartalmaz az éppen aktuális vészhelyzetek (pl. lövöldözések) helyszíneinek az elkerüléséhez. Külön felhívjuk a figyelmet arra, hogy Rio de Janeiro különböző szegénynegyedeiben (az ún. favelákban) gyakran zajlanak nagyszabású váratlan rendőri akciók, így nem tanácsos e városrészek vagy környékük felkeresése.

Ugyancsak felhívjuk a Ceará államba beutazni szándékozók figyelmét, hogy az elmúlt két évben ott jelentősen romlott az általános közbiztonság. Az állam fővárosába, Fortaleza városba utazóktól fokozott elővigyázatosságot kérünk.

Biztonság:

Összhangban a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020 Korm.rendelettel, az ország biztonsági besorolása az I. biztonsági besorolási kategóriába, azaz az utazásra nem javasolt országok listájára került.

Brazília nagyvárosaiban a közbiztonság általában rossz. Bármikor lehet számítani kisebb-nagyobb bűncselekményekre: lopásokra, fegyveres rablásokra, utcai zsebtolvajlásra, őrizetlenül hagyott értékek eltulajdonítására, különösen a nevezetességek környékén, strandokon, szállodákban, éttermekben, bárokban, szórakozóhelyeken.

Az elkövetők gyakran fiatalkorúak, vagy szinte gyerekek, akikről nem is feltételeznénk, hogy bűnözők lehetnek. Javasoljuk, hogy mindig tartsanak maguknál 20-30 USD-nek megfelelő brazil reált, amit rablási kísérlet esetén át lehet adni. Az alábbi biztonsági alapszabályok betartásával csökkenthetik annak esélyét, hogy bűncselekmények áldozatai legyenek.

 • Ne viseljenek értékes órát, ékszert, drága feltűnő ruhát az utcán.
 • Mobiltelefonjukat ne használják az utcán, mert igen elterjedt bűncselekmény-fajta, amikor egy pillanat alatt kikapják a telefont a turista kezéből és elszaladnak vele.
 • Nagyobb összegű készpénzt ne vigyenek magukkal, illetve ha erre mégis szükség volna, több helyre rejtsék azt el és ne vegyék elő nyilvános helyen.
 • Értékeiket a szálloda széfjében, vagy más biztonságos környezetben helyezzék el.
 • Az utcán, strandon stb. útlevelüket ne tartsák maguknál, elég annak a fénymásolata.
 • A bankkártya, illetve a mobiltelefon letiltásához szükséges sürgősségi telefonszámot jegyezzék meg, vagy tartsák külön a pénztárcától.
 • Kerüljék az elhagyatott strandokat és a sötétedés után ne sétáljanak a tengerparton.
 • Messziről kerüljék el a szegénynegyedeket (favelákat) és ne próbálják meg azokat gyalog vagy autóval megismerni. Még az utazási irodák által szervezett favela-túrák is veszélyesek a gyakori lövöldözések miatt.
 • Ha autóval közlekednek, válasszák inkább a fizetős, őrzött parkolókat. Mindig felhúzott ablakokkal és lezárt ajtókkal járjanak.
 • Ha úti céljuk Rio de Janeiro és nem egy utazási iroda szervezésében, hanem magánúton kívánják megismerni a várost, javasoljuk, hogy előzetesen töltsék le okostelefonjukra az „Onde tem tiroteio - OTT” (Hol vannak lövöldözések) elnevezésű applikációt. Útvonaluk kiválasztásához ezt használják. (A Rio de Janeiro szegénynegyedeiben zajló nagyszabású rendőri és katonai akciók, illetve a megromlott közbiztonsági helyzet miatt a város bármely pontján találkozhat a gyanútlan turista eltévedt golyókkal.)
 • Ha megtámadják Önöket, próbáljanak meg nyugodtan viselkedni, ne tegyenek hirtelen mozdulatokat, mindenben kövessék a támadó utasításait, ne álljanak ellen és vita nélkül nyújtsák át értékeiket, a készpénzt, vagy a mobiltelefont. A támadók általában fegyvert viselnek, amit nem haboznak használni és gyakran kábítószer hatása alatt állnak.

Ha bűncselekmény áldozataivá válnak, arról a helyi rendőrőrsön (delegacia) vetessenek fel jegyzőkönyvet (boletim de ocorrencia) és kérjék el annak egy példányát. A helyszínre a rendőrség a 190-es, a mentők a 193-as közvetlen számokon hívható ki.

Javasoljuk, hogy útlevelükről, repülőjegyükről és a hitelkártyát kiadó bankjuk elérhetőségéről, valamint az egészségügyi biztosításuk adatairól hagyjanak másolatot hazai rokonaiknál.

Beutazási, tartózkodási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:

A COVID-19 járványra való tekintettel kérjük, figyelmesen tanulmányozzák az „Aktuális” címszó alatt ismertetett beutazási korlátozásokat.

Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba: 

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:

IGEN

A belépéstől számított 6 hónap

Ideiglenes útlevél:
(Csak konzul állít ki!)

Elvárt érvényessége:

IGEN

További információt az alábbi linken talál: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/utlevel

Személyi igazolvány:

NEM

Ideiglenes személyi igazolvány:

NEM

Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány:

NEM

Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok:

NEM úti okmányok

Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány):

NEM
Kiskorúak beutazása: 

Kíséret nélkül, vagy csak az egyik szülő által kísérten érkező kiskorú csak a vele nem utazó szülő(k) előzetes hozzájáruló nyilatkozatának a birtokában léphet be Brazíliába. A budapesti Brazil Nagykövetség által is hitelesített nyilatkozatnak tartalmaznia kell a szülő(k) hozzájárulását a kiskorú külföldre utazásához, ottani tartózkodásához, illetve visszatéréséhez.  

Vízum:

Vízum beszerzése turista célú beutazás esetén: Nem szükséges Ilyen célból 180 napon belül maximum 90 nap tölthető az országban. 

Vízum kiadása ügyében egyéb célú beutazás esetén: Brazília budapesti nagykövetsége illetékes. A határon történő vízumfelvételre nincs mód.

Házikedvencek beutazása:

http://portal.nebih.gov.hu/-/kedvtelesbol-tartott-allatok-utaztatasara-vonatkozo-tajekoztato 

Az alábbi információ tájékoztató jellegű. Hivatalos tájékoztatást Brazília budapesti nagykövetségétől kérhet. 

Vám: 

A turistaforgalomra érvényes aktuális vámszabályokról angol nyelven a brazil vámhatóság honlapján lehet tájékozódni.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója

Növényegészségügyi és behozatali előírások változása >>

További hasznos információ az országról

Pénznem: Brazil Reál (BRL)

Készpénzt legfeljebb 10 000 USD értékben lehet bevinni az országba. A nemzetközi hitelkártyát széles körben elfogadják, hotelbe történő bejelentkezésnél megkövetelik annak bemutatását. Fontos, hogy a hitelkártyát mindig a jelenlétünkben kezeljék, mivel gyakori azok klónozása.

Időjárás: Az ország trópusi éghajlatú, de az európai nyár idején egyes térségekben a hajnali és esti hőmérsékletek akár fagypont alá is süllyedhetnek. Az európai tél idején rendkívül heves trópusi esőzésekre kell számítani, melyek gyakran okozhatnak fennakadást a közlekedésben mind az országutakon, mind a városokban.

Biztosítás: Magyarország és Brazília között nincs olyan megállapodás, amely ingyenes orvosi ellátást biztosítana a magyar állampolgárságú beutazóknak. Ezért okvetlenül ajánljuk mindenkinek, hogy utas és egészségügyi biztosítás nélkül ne induljon útnak.

Közlekedés: A turista céllal beutazók útlevelükkel együtt használhatják magyar jogosítványukat az országban, azonban ajánlatos portugál nyelvű fordítást tenni a jogosítvány mellé, mert a brazil közlekedési rendőrök általában nem értenek angolul. 

Autóbérlésnél, készüljön fel az európaihoz képest kifejezetten laza közlekedési fegyelemre. Az utak tele vannak kamerákkal, amelyek a gyorshajtást és a tiloson áthajtást fényképezik. A szabályok megszegése szigorú büntetést von maga után. Vezetésnél fokozott figyelmet kívánnak az utakon sűrűn elhelyezett lassítást célzó betonkiemelkedések, melyeket gyakran nem látnak el felfestéssel vagy előjelző táblával. A sofőr alkoholos befolyásoltságát a közlekedési hatóságok a legkisebb mértékben sem tolerálják, és annak mértékétől függően komoly bírsággal, a gépkocsi lefoglalásával sújtják. Az autóbérlő cégek az esetlegesen kiszabott büntetés miatt, ragaszkodnak ahhoz, hogy lemásolhassák a bérlő hitelkártyáját, amelyről akár két hónappal az elutazás után is leemelhetik a büntetés összegét, ha csak akkorra kapják meg a felszólítást. Felhívjuk a figyelmet a bérleti feltételek biztosítási részének alapos tanulmányozására, mert ezek csak külön tarifák megfizetése mellett nyújtanak az Európában megszokott biztosítási csomagot káreseményekre.

Sötétedés utáni vezetésnél rendkívüli elővigyázatosságot javasolunk, mert a közlekedési lámpák piros jelzéseinél - a közbiztonság hiányosságai miatt  - az autósok nem állnak meg. Országúton közbiztonsági okból lehetőleg kerüljék a sötétedés utáni vezetést.

A tömegközlekedés brazil nagyvárosok központi részein biztonságosan igénybe vehető, jegyet készpénzért a járművön lehet váltani. A metró jegyek a pénztárnál kaphatók. Időszaki bérlet nem vásárolható. A városi és a távolsági közlekedésben a COVID-19 járványhelyzet miatt kötelező az arcmaszk használata.

Az országban elterjed a távolsági buszközlekedés, melynél ajánlott a megbízható nagyobb busztársaságok igénybe vétele. Biztonsági okból semmiképpen se próbáljanak az országban stoppal utazni. 

Közegészség, egészségügyi helyzet: A közkórházakban rendkívül rossz az ellátás, még sürgősségi esetekben is órákat kell várni a vizsgálatokra, gyakran nincs jelen orvos, és a diagnosztikai berendezések működése is bizonytalan. A magánkórházakban az ellátás ugyan magas színvonalú, de rendkívül drága. Egyes magánkórházak igénybevétele a nemzetközi egészségügyi biztosítási kártyával lehetséges, azonban utazás előtt a biztosítónál tájékozódjanak, hogy melyek ezek a kórházak és milyen módon intézhető a betegfelvétel.

Brazíliában a vezetékes víz nem ivóvíz minőségű, fogyasztása nem javasolt. Palackozott víz szinte mindenhol kapható. Lehetőség szerint kerüljék az utcai árusoknál való étkezést. Sült, főtt ételeket bárhol ehetünk, de salátákat csak drágább éttermekben fogyasszunk.

A COVID-19 járvány miatt kerülendő az önkiszolgáló éttermekben történő étkezés és javasolt olyan vendéglátó helyek felkeresése, ahol az ételeket szabad levegőn, tehát nem zárt helyiségben szolgálják fel.

Az oltások közül az egy-hat év közötti gyermekeknél megkövetelik a gyermekbénulási oltás meglétét. A sárgaláz 2017 óta tapasztalható nagyobb előfordulása miatt az országba történő belépésnél a sárgaláz elleni oltás igazolását kérhetik. A Brazíliából történő továbbutazásnál a kilépési határállomáson és a nemzetközi repülőtereken ezt szintén kérhetik, ha az úti cél olyan ország, ahol a sárgaláz bevitelét az oltás megkövetelésével igyekeznek megakadályozni. A közép- és dél-amerikai országok ilyeneknek számítanak. Oltás hiányában visszafordítják az utazót.

Malária előfordulása az ország amazóniai vidékén gyakori, ide utazásnál feltétlenül szedjünk malária ellenes gyógyszert és készüljünk fel a védekezésre szúnyogriasztóval és megfelelő öltözékkel.

A Dengue-láz (Csonttöréses láz) gyakorlatilag az ország egész területén előfordul, különösen az esős évszakban. Kórokozóját szúnyog terjeszti. A védekezés itt is szúnyogriasztóval és megfelelő öltözékkel történhet.

A Zika-vírust szintén szúnyog terjeszti és az országban bárhol előfordulhat. Javasoljuk, hogy a várandósok, az immunbetegségben vagy súlyos krónikus betegségben szenvedők, illetve kisgyermekkel utazók konzultáljanak orvosukkal, vagy utazási egészségügyi központtal indulás előtt. A vírussal kapcsolatban folyamatosan frissülő információ érhető el az Országos Epidemiológiai Központ honlapján, illetve az EU angol nyelvű honlapján. 

Az elmúlt két évben az ország különböző területein megnőtt a kanyaróban (portugálul: sarampo) megbetegedettek száma. A lakosság kanyaró elleni oltottsága az elmúlt évtizedben csökkent, amit a kormány újabb oltási kampányokkal igyekszik javítani. Javasolt kiutazás előtt ellenőrizni, hogy az utazó rendelkezik-e kanyaró elleni védőoltással.

Brazíliában 2020. február 26-án észlelték az első laboratóriumi vizsgálatokkal igazoltan koronavírussal megfertőződött beteget. Az ország koronavírus fertőzöttségéről az Aktuális címszó alatt tájékozódhat.

Egyéb információ:

A Brazíliába szóló repülőjeggyel Budapesten feladott csomagokat csak az első brazil nemzetközi repülőtérig lehet feladni, mivel a vámvizsgálat csak e repülőtereken lehetséges. A reptéri átszállásra szánt idő tervezésénél erre különös figyelmet kell fordítani. Az országból kiutazáskor azonban bármely brazil repülőtérről Budapestig fel lehet adni a csomagot, ha az utazó azonos légitársasággal, vagy egymással szerződésben álló társaságokkal repül és jegyét a teljes utazási szakaszra egyben vette meg.

Brazília Budapesti Nagykövetsége
Nagykövetség és konzuli hivatal Brazíliaváros
Főkonzulátus São Paulo