Amerika

Mai napon is érvényes: 2020.09.30. 

Az országból Magyarországra történő visszatérésre a következő szabályok vonatkoznak >>

A külföldre utazás egyéni felelősség, egyéni döntés – a Konzuli Szolgálat utazási tanácsai e döntés meghozatalában nyújtanak segítséget.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre!

Elérhető külképviseletek:
Nagykövetség és konzuli hivatal Brazíliaváros 
Főkonzulátus São Paulo

Aktuális:

2020. 08. 04.
Koronavírus helyzet

Brazíliában a COVID-19 járvány súlyos egészségügyi helyzetet hozott létre. Augusztus 2-án 2.733.677 COVID-19 fertőzöttet tartottak nyilván és a járvány februári kitörése óta 94.104 személy hunyt el a betegség következtében. Az egészségügyi intézmények kapacitásuk határán működnek. Az Európába közlekedő légijáratok gyakorisága jelentősen lecsökkent, néhány korábbi rendszeres járatot a légitársaságok leállítottak. 

2020. február 3. óta Brazília egész területén a WHO kategóriának megfelelő „közegészségügyi vészhelyzet” van érvényben, de nem vezettek be külföldiekre vonatkozó kiutazási korlátozást. 

Az ország koronavírus fertőzöttségének állapotáról napi tájékoztatók jelennek meg portugál nyelven az Egészségügyi Minisztérium honlapján >> 

A koronavírussal kapcsolatban Brazíliában is terjedő hamis hírek semlegesítésére az Egészségügyi Minisztérium portugál nyelven a lakossági tájékoztatást szolgáló honlapot működteti, ahová az érdeklődők elküldhetik az ellenőrizni kívánt híreket.

A fenti helyzetre való tekintettel javasoljuk a Brazíliába 90 napnál rövidebb időtartamra beutazott magyar állampolgároknak, hogy minél előbb utazzanak vissza Magyarországra. Egyben kérjük, hogy akik még nem tették meg, jelentkezzenek be a Külgazdasági és Külügyminisztérium konzuli védelem honlapján a következő link segítségével: https://konzinfougyseged.mfa.gov.hu

A COVID-19 járvány miatt a brazil hatóságok az alábbi beutazási korlátozásokat vezették be:

Július 29-én 30 nappal meghosszabbították a külföldiek vízi és szárazföldi úton történő belépésére vonatkozó tilalmat. 

Az országba 90 napnál rövidebb időre légi úton beutazó külföldiek belépését azzal a feltétellel engedélyezik, hogy a tartózkodás teljes időtartamára rendelkezniük kell Brazíliában érvényes egészségügyi biztosítással. 

Továbbra sem engedélyezik a külföldről érkező repülőjáratok leszállását Mato Grosso do Sul, Paraíba, Rondónia és Rio Grande do Sul államokba. 

A szomszédos országokból szárazföldi határon brazíliai reptérhasználattal az állandó lakóhelyre történő hazatérés céljából belépni szándékozó külföldieknek az állampolgárság szerinti külképviselet jegyzékével megerősített módon engedélyezik a beutazást, de az utazóknak a legrövidebb időn belül el kell jutnia a tovább utazást jelentő brazíliai reptérre.

2020. 08. 03.
Fokozott figyelmet kívánó térségek

Rio de Janeiro közbiztonsága továbbra is törékeny és városnegyedtől függően eltérő veszélyeztetettséget jelent a külföldi utazó számára. A városban továbbra is csak rendkívüli körültekintéssel és fokozott elővigyázatossággal szabad mozogni. Ehhez nyújthat segítséget egy helyi portugál nyelvű honlap, mely telefonra letölthető applikációt is tartalmaz az éppen aktuális vészhelyzetek (pl. lövöldözések) helyszíneinek az elkerüléséhez. Külön felhívjuk a figyelmet arra, hogy Rio de Janeiro különböző szegénynegyedeiben (az ún. favelákban) gyakran zajlanak nagyszabású rendőri akciók, így nem tanácsos e városrészek vagy környékük felkeresése.

Ugyancsak felhívjuk a Ceará államba beutazni szándékozók figyelmét, hogy az elmúlt két évben ott jelentősen romlott általános közbiztonság. Ennek egyik jele, hogy a szövetségi kormányzat 2020 februárjában katonai erőkkel volt kénytelen az állam közbiztonságát megerősíteni. Az állam fővárosába, Fortaleza városba utazóktól fokozott elővigyázatosságot kérünk.

Biztonság:

Összhangban a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020 Korm.rendelettel, az ország biztonsági besorolása az I. biztonsági besorolási kategóriába, azaz az utazásra nem javasolt országok listájára került.

Brazília nagyvárosaiban a közbiztonság általában rossz. Bármikor lehet számítani kisebb-nagyobb bűncselekményekre: lopásokra, fegyveres rablásokra, utcai zsebtolvajlásra, őrizetlenül hagyott értékek eltulajdonítására, különösen a nevezetességek környékén, strandokon, szállodákban, éttermekben, bárokban, szórakozóhelyeken.

Az elkövetők gyakran fiatalkorúak, vagy szinte gyerekek, akikről nem is feltételeznénk, hogy bűnözők lehetnek. Javasoljuk, hogy mindig tartsanak maguknál 20-30 USD-nek megfelelő brazil reált, amit rablási kísérlet esetén át lehet adni. Az alábbi biztonsági alapszabályok betartásával csökkenthetik annak esélyét, hogy bűncselekmények áldozatai legyenek.

 • Ne viseljenek értékes órát, ékszert, drága feltűnő ruhát az utcán.
 • Mobiltelefonjukat ne használják az utcán, mert igen elterjedt bűncselekmény-fajta, amikor egy pillanat alatt kikapják a telefont a turista kezéből és elszaladnak vele.
 • Nagyobb összegű készpénzt ne vigyenek magukkal, illetve ha erre mégis szükség volna, több helyre rejtsék azt el és ne vegyék elő nyilvános helyen.
 • Értékeiket a szálloda széfjében, vagy más biztonságos környezetben helyezzék el.
 • Az utcán, strandon stb. útlevelüket ne tartsák maguknál, elég annak a fénymásolata.
 • A bankkártya, illetve a mobiltelefon letiltásához szükséges sürgősségi telefonszámot jegyezzék meg, vagy tartsák külön a pénztárcától.
 • Kerüljék az elhagyatott strandokat és a sötétedés után ne sétáljanak a tengerparton.
 • Messziről kerüljék el a szegénynegyedeket (favelákat) és ne próbálják meg azokat gyalog vagy autóval megismerni. Még az utazási irodák által szervezett favela-túrák is veszélyesek a gyakori lövöldözések miatt.
 • Ha autóval közlekednek, válasszák inkább a fizetős, őrzött parkolókat. Mindig felhúzott ablakokkal és lezárt ajtókkal járjanak.
 • Ha úti céljuk Rio de Janeiro és nem egy utazási iroda szervezésében, hanem magánúton kívánják megismerni a várost, javasoljuk, hogy előzetesen töltsék le okostelefonjukra az „Onde tem tiroteio - OTT” (Hol vannak lövöldözések) elnevezésű applikációt. Útvonaluk kiválasztásához ezt használják. (A Rio de Janeiro szegénynegyedeiben zajló nagyszabású rendőri és katonai akciók, illetve a megromlott közbiztonsági helyzet miatt a város bármely pontján találkozhat a gyanútlan turista eltévedt golyókkal.)
 • Ha megtámadják Önöket, próbáljanak meg nyugodtan viselkedni, ne tegyenek hirtelen mozdulatokat, mindenben kövessék a támadó utasításait, ne álljanak ellen és vita nélkül nyújtsák át értékeiket, a készpénzt, vagy a mobiltelefont. A támadók általában fegyvert viselnek, amit nem haboznak használni és gyakran kábítószer hatása alatt állnak.

Ha bűncselekmény áldozataivá válnak, arról a helyi rendőrőrsön (delegacia) vetessenek fel jegyzőkönyvet (boletim de ocorrencia) és kérjék el annak egy példányát. A helyszínre a rendőrség a 190-es, a mentők a 193-as közvetlen számokon hívható ki.

Javasoljuk, hogy útlevelükről, repülőjegyükről és a hitelkártyát kiadó bankjuk elérhetőségéről, valamint az egészségügyi biztosításuk adatairól hagyjanak másolatot hazai rokonaiknál.

Beutazási, tartózkodási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:

A COVID-19 járványra való tekintettel kérjük, figyelmesen tanulmányozzák az „Aktuális” címszó alatt ismertetett beutazási korlátozásokat.

Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba: 

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:

IGEN

A belépéstől számított 6 hónap

Ideiglenes útlevél:
(Csak konzul állít ki!)

Elvárt érvényessége:

IGEN

További információt az alábbi linken talál: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/utlevel

Személyi igazolvány:

NEM

Ideiglenes személyi igazolvány:

NEM

Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány:

NEM

Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok:

NEM úti okmányok

Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány):

NEM
Kiskorúak beutazása: 

Kíséret nélkül, vagy csak az egyik szülő által kísérten érkező kiskorú csak a vele nem utazó szülő(k) előzetes hozzájáruló nyilatkozatának a birtokában léphet be Brazíliába. A budapesti Brazil Nagykövetség által is hitelesített nyilatkozatnak tartalmaznia kell a szülő(k) hozzájárulását a kiskorú külföldre utazásához, ottani tartózkodásához, illetve visszatéréséhez.  

Vízum:

Vízum beszerzése turista célú beutazás esetén: Nem szükséges Ilyen célból 180 napon belül maximum 90 nap tölthető az országban. 

Vízum kiadása ügyében egyéb célú beutazás esetén: Brazília budapesti nagykövetsége illetékes. A határon történő vízumfelvételre nincs mód.

Házikedvencek beutazása:

http://portal.nebih.gov.hu/-/kedvtelesbol-tartott-allatok-utaztatasara-vonatkozo-tajekoztato 

Az alábbi információ tájékoztató jellegű. Hivatalos tájékoztatást Brazília budapesti nagykövetségétől kérhet. 

Vám: 

A turistaforgalomra érvényes aktuális vámszabályokról angol nyelven a brazil vámhatóság honlapján lehet tájékozódni.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója

Növényegészségügyi és behozatali előírások változása >>

További hasznos információ az országról

Pénznem: Brazil Reál (BRL)

Készpénzt legfeljebb 10 000 USD értékben lehet bevinni az országba. A nemzetközi hitelkártyát széles körben elfogadják, hotelbe történő bejelentkezésnél megkövetelik annak bemutatását. Fontos, hogy a hitelkártyát mindig a jelenlétünkben kezeljék, mivel gyakori azok klónozása.

Időjárás: Az ország trópusi éghajlatú, de az európai nyár idején egyes térségekben a hajnali és esti hőmérsékletek akár fagypont alá is süllyedhetnek. Az európai tél idején rendkívül heves trópusi esőzésekre kell számítani, melyek gyakran okozhatnak fennakadást a közlekedésben mind az országutakon, mind a városokban.

Biztosítás: Magyarország és Brazília között nincs olyan megállapodás, amely ingyenes orvosi ellátást biztosítana a magyar állampolgárságú beutazóknak. Ezért okvetlenül ajánljuk mindenkinek, hogy utas és egészségügyi biztosítás nélkül ne induljon útnak.

Közlekedés: A turista céllal beutazók útlevelükkel együtt használhatják magyar jogosítványukat az országban, azonban ajánlatos portugál nyelvű fordítást tenni a jogosítvány mellé, mert a brazil közlekedési rendőrök általában nem értenek angolul. 

Autóbérlésnél, készüljön fel az európaihoz képest kifejezetten laza közlekedési fegyelemre. Az utak tele vannak kamerákkal, amelyek a gyorshajtást és a tiloson áthajtást fényképezik. A szabályok megszegése szigorú büntetést von maga után. Vezetésnél fokozott figyelmet kívánnak az utakon sűrűn elhelyezett lassítást célzó betonkiemelkedések, melyeket gyakran nem látnak el felfestéssel vagy előjelző táblával. A sofőr alkoholos befolyásoltságát a közlekedési hatóságok a legkisebb mértékben sem tolerálják, és annak mértékétől függően komoly bírsággal, a gépkocsi lefoglalásával sújtják. Az autóbérlő cégek az esetlegesen kiszabott büntetés miatt, ragaszkodnak ahhoz, hogy lemásolhassák a bérlő hitelkártyáját, amelyről akár két hónappal az elutazás után is leemelhetik a büntetés összegét, ha csak akkorra kapják meg a felszólítást. Felhívjuk a figyelmet a bérleti feltételek biztosítási részének alapos tanulmányozására, mert ezek csak külön tarifák megfizetése mellett nyújtanak az Európában megszokott biztosítási csomagot káreseményekre.

Sötétedés utáni vezetésnél rendkívüli elővigyázatosságot javasolunk, mert a közlekedési lámpák piros jelzéseinél - a közbiztonság hiányosságai miatt  - az autósok nem állnak meg. Országúton közbiztonsági okból lehetőleg kerüljék a sötétedés utáni vezetést.

A tömegközlekedés brazil nagyvárosok központi részein biztonságosan igénybe vehető, jegyet készpénzért a járművön lehet váltani. A metró jegyek a pénztárnál kaphatók. Időszaki bérlet nem vásárolható.

Az országban elterjed a távolsági buszközlekedés, melynél ajánlott a megbízható nagyobb busztársaságok igénybe vétele. Biztonsági okból semmiképpen se próbáljanak az országban stoppal utazni. 

Közegészség, egészségügyi helyzet: A közkórházakban rendkívül rossz az ellátás, még sürgősségi esetekben is órákat kell várni a vizsgálatokra, gyakran nincs jelen orvos, és a diagnosztikai berendezések működése is bizonytalan. A magánkórházakban az ellátás ugyan magas színvonalú, de rendkívül drága. Egyes magánkórházak igénybevétele a nemzetközi egészségügyi biztosítási kártyával lehetséges, azonban utazás előtt a biztosítónál tájékozódjanak, hogy melyek ezek a kórházak és milyen módon intézhető a betegfelvétel.

Brazíliában a vezetékes víz nem ivóvíz minőségű, fogyasztása nem javasolt. Palackozott víz szinte mindenhol kapható. Lehetőség szerint kerüljék az utcai árusoknál való étkezést. Sült, főtt ételeket, héjas gyümölcsöket bárhol ehetünk, de salátákat csak drágább éttermekben fogyasszunk.

Az oltások közül az egy-hat év közötti gyermekeknél megkövetelik a gyermekbénulási oltás meglétét. A sárgaláz 2017 óta tapasztalható nagyobb előfordulása miatt az országba történő belépésnél a sárgaláz elleni oltás igazolását kérhetik. A Brazíliából történő továbbutazásnál a kilépési határállomáson és a nemzetközi repülőtereken ezt szintén kérhetik, ha az úti cél olyan ország, ahol a sárgaláz bevitelét az oltás megkövetelésével igyekeznek megakadályozni. A közép- és dél-amerikai országok ilyeneknek számítanak. Oltás hiányában visszafordítják az utazót.

Malária előfordulása az ország amazóniai vidékén gyakori, ide utazásnál feltétlenül szedjünk malária ellenes gyógyszert és készüljünk fel a védekezésre szúnyogriasztóval és megfelelő öltözékkel.

A Dengue-láz (Csonttöréses láz) gyakorlatilag az ország egész területén előfordul, különösen az esős évszakban. Kórokozóját szúnyog terjeszti. A védekezés itt is szúnyogriasztóval és megfelelő öltözékkel történhet.

A Zika-vírust szintén szúnyog terjeszti és az országban bárhol előfordulhat. Javasoljuk, hogy a várandósok, az immunbetegségben vagy súlyos krónikus betegségben szenvedők, illetve kisgyermekkel utazók konzultáljanak orvosukkal, vagy utazási egészségügyi központtal indulás előtt. A vírussal kapcsolatban folyamatosan frissülő információ érhető el az Országos Epidemiológiai Központ honlapján, illetve az EU angol nyelvű honlapján. 

Az elmúlt két évben az ország különböző területein megnőtt a kanyaróban (portugálul: sarampo) megbetegedettek száma. A lakosság kanyaró elleni oltottsága az elmúlt évtizedben csökkent, amit a kormány újabb oltási kampányokkal igyekszik javítani. Javasolt kiutazás előtt ellenőrizni, hogy az utazó rendelkezik-e kanyaró elleni védőoltással.

Brazíliában 2020. február 26-án észlelték az első laboratóriumi vizsgálatokkal igazoltan koronavírussal megfertőződött beteget. Az ország koronavírus fertőzöttségéről az Aktuális címszó alatt tájékozódhat.

Egyéb információ:

A Brazíliába szóló repülőjeggyel Budapesten feladott csomagokat csak az első brazil nemzetközi repülőtérig lehet feladni, mivel a vámvizsgálat csak e repülőtereken lehetséges. A reptéri átszállásra szánt idő tervezésénél erre különös figyelmet kell fordítani. Az országból kiutazáskor azonban bármely brazil repülőtérről Budapestig fel lehet adni a csomagot, ha az utazó azonos légitársasággal, vagy egymással szerződésben álló társaságokkal repül és jegyét a teljes utazási szakaszra egyben vette meg.

Brazília Budapesti Nagykövetsége
Nagykövetség és konzuli hivatal Brazíliaváros
Főkonzulátus São Paulo