Amerika

Mai napon is érvényes: 2021.10.23. 

Az országból Magyarországra történő visszatérésre a következő szabályok vonatkoznak >>

A külföldre utazás egyéni felelősség, egyéni döntés – a Konzuli Szolgálat utazási tanácsai e döntés meghozatalában nyújtanak segítséget.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre!

Elérhető külképviseletek:
Nagykövetség és konzuli hivatal Brazíliaváros 
Főkonzulátus São Paulo

Aktuális:

2021. 10. 18.

A Covid-19 járvány időszakára vonatkozó utazási tanácsok 

1. Magyarország nem javasolja az utazást a világjárvány miatt! Összhangban a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020 Korm.rendelettel, 2020. szeptember 1-jétől az ország biztonsági besorolása az I. biztonsági besorolási kategóriába, azaz az utazásra nem javasolt országok közé tartozik. A világjárvány miatt a Külgazdasági és Külügyminisztérium nem javasolja az utazást, de előfordulhat, hogy az halaszthatatlan ügyben mégis szükségessé válik.

A világjárvány miatt az alábbi korlátozó intézkedések mellett lehet beutazni az országba: 

a. Be lehet-e utazni az országba? Igen. 

Brazíliába az a külföldi vagy brazil állampolgár léphet be, aki rendelkezik:

 • a brazil járványügyi szabályok betartására vonatkozó nyilatkozattal (ANVISA), 
 • (a repülő indulásától számított) 24 óránál nem régebbi, negatív SARS-CoV-2 antigén teszttel, VAGY
 • (a repülő indulásától számított)  72 óránál nem régebbi, negatív RT-PCR teszttel.

Kiskorúakra vonatkozó szabályok:

 • A 12 éven aluli gyermekek mentesülnek a PCR ill. antigén teszt felmutatásának kötelezettsége alól, amennyiben minimum egy kísérővel utaznak. A kísérő személynek vagy személyeknek negatív PCR vagy antigén teszttel kell rendelkeznie. Azok a 2 és 12 év közötti gyermekek, akik kísérő nélkül utaznak, a repülő indulásától számított 24 óránál nem régebbi, negatív SARS-CoV-2 antigén tesztet, VAGY 72 óránál nem régebbi, negatív RT-PCR tesztet kell felmutatniuk. 
 • A 2 évnél fiatalabb kiskorúak RT-PCR vagy antigén teszt nélkül is beléphetnek az országba.

A belépéskor a magyar és európai uniós védettségi igazolványt, illetve oltási igazolást nem fogadják el, így azok nem mentesítenek a PCR vagy antigén teszt elvégzése alól.

Azok, akik a tünetek kezdetétől számított 90 napon belül estek át Covid-19 fertőzésen, tünetmentesek, ugyanakkor RT-PCR teszteredményük, illetve antigén tesztjük még mindig pozitív, a következő dokumentumok bemutatásával tudnak belépni:

 • 2 darab pozitív PCR-teszt, amelyek között legalább 14 nap telt el, az utolsó elvégzett teszt pedig nem lehet 72 óránál régebbi;
 • az utolsó pozitív PCR-teszt után készült negatív antigénteszt;
 • azonosítóval és aláírással ellátott orvosi igazolás  angol, spanyol vagy portugál nyelven azzal kapcsolatban, hogy az egyén tünetmentes, és utazásra alkalmas, feltüntetve az utazás dátumát.

Brazíliába jelenleg kizárólag légi úton lehet belépni, szárazföldi és vízi úton nem, kivéve a paraguayi szárazföldi határátkelőhelyet. 2021. november 1-től a brazil felségterületű vizeken és kikötőkben újra engedélyezik külföldi és brazil állampolgárok tengeri szállítását. A beszállás és a kikötés feltételeit, ill. az esetleges karanténkötelezettségeket a helyi hatóságok határozzák meg. 

Hazatérés céljából a szárazföldi határátlépő helyeken azok a külföldi állampolgárok léphetnek be az országba, akik légi úton, Brazíliából az anyaországba való továbbutazási szándékukat hitelt érdemlően igazolják. Ezt a lakóhely szerinti nagykövetségnek ill. konzulátusnak hivatalos okirattal kell igazolnia. A szárazföldi határátlépést követően mihamarabb kötelesek az utazási dokumentumon feltüntetett repülőtérre eljutni.  

b. Kell teszt? Igen. 

Az országba nemzetközi légijárattal belépni szándékozóknak  a magyarországi induló járatra való felszállásnál egy, az ottani beszállás előtti 72 órában elvégzett negatív „RT-PCR” vagy 24 órával az utazás előtt elvégzett COVID-19 antigén teszteredményt mutató angol, spanyol vagy portugál nyelvű igazolást kell bemutatniuk. A negatív teszteredménynek az indulási országban hivatalos működési engedéllyel rendelkező egészségügyi intézménytől vagy laboratóriumtól kell származnia. Annak felmutatása a Brazíliába való belépés feltétele. A 72 vagy 24 órát az utazásnál igénybe vett első légijáratra történő beszállástól számítják, amennyiben az utazás során az utazó az érintett repülőterek tranzitzónáit nem hagyja el.

Kiskorúakra vonatkozó szabályok:

 • A 12 éven aluli gyermekek mentesülnek a PCR ill. antigén teszt felmutatásának kötelezettsége alól, amennyiben minimum egy kísérővel utaznak. A kísérő személynek vagy személyeknek negatív PCR vagy antigén teszttel kell rendelkeznie. Azok a 2 és 12 év közötti gyermekek, akik kísérő nélkül utaznak, a repülő indulásától számított 24 óránál nem régebbi, negatív SARS-CoV-2 antigén tesztet, VAGY 72 óránál nem régebbi, negatív RT-PCR tesztet kell felmutatniuk. 
 • A 2 évnél fiatalabb kiskorúak RT-PCR vagy antigén teszt nélkül is beléphetnek az országba. 

c. Kell regisztrálni? Igen. 

A Brazíliába érkezésnél a beutazónak egy a brazil COVID-19 járványügyi  szabályok betartására és egészségügyi állapotára vonatkozó nyilatkozattal kell rendelkeznie. A nyilatkozat angol nyelven letölthető a  brazil egészségügyi felügyelet (ANVISA) alábbi honlapjáról. 

A nyilatkozatot a Brazíliába indulás előtti 72 órán belül kell kitölteni és beutazáskor  azt, vagy a kitöltést igazoló elektronikus válaszdokumentumot kinyomtatva felmutatni. A beutazásnak továbbra sem feltétele a meglévő egészségügyi biztosítás, azonban annak megkötése ajánlott.

d. Oltottsággal járó kedvezmények:  Nincs.

Beutazáskor a magyarországi, illetve uniós oltási bizonyítvány vagy védettségi bizonyítvány bemutatása nem mentesít a PCR vagy antigén teszt negatív eredményének felmutatási kötelezettsége alól. 

e. Karanténkötelezettség: Nincs.

f. Üzleti célú beutazás feltétele: 

Nincs erre vonatkozó külön általános kivétel.

g. Tranzitálási szabályok:

Brazília nemzetközi repülőterein a csak tranzitáló utasok esetében induláskor elvileg nem szükséges az indulás előtti 72 órán belül elvégzett PCR vagy antigén teszt eredményének bemutatása, ugyanakkor erősen javasolt, mert a dimanikusan változó szabályok miatt kérhetik. Ebben az esetben a repülőtéri tranzitváró a továbbutazásig nem hagyható el. 

h. Az ország beutazási feltételei alóli mentesség:

Brazíliába korlátozás nélkül léphetnek be:

 • a brazil állampolgárok;
 • a határmenti ingázók, akik ezt hitelt érdemlően igazolják;
 • teherszállító gépjárművek vezetői,
 • nemzetközi szervezetek tisztségiviselői;
 • a brazil kormányhoz akkreditált külföldi tisztségviselők;
 • a brazil állampolgár külföldi házastársa, kísérője, gyermeke, szülője vagy gondviselője;
 • azon külföldi állampolgárok, akik belépését a brazil kormány közérdekre vagy humanitárius érdekre hivatkozva engedélyezte;
 • akik a Nemzeti Bevándorlási Jegyzékben szerepelnek (Registro Nacional Migratório).

i. Egyéb hasznos információ:

Az ország belső légijáratain kötelező az arcmaszk viselése. Csak szelep nélküli arcmaszk használható. A belföldi járatok igénybe vételéhez ugyanakkor nem kötelező negatív PCR teszt bemutatása. A beszállásnál ellenőrizhetik az utas testhőmérsékletét. 

A Brazíliából nemzetközi légi járattal történő kiutazáshoz a légitársaságok az indulás előtt 72 órával készült negatív PCR teszt bemutatását kérik angol, spanyol vagy portugál nyelven. Az ország két legnagyobb nemzetközi repülőterén Rio de Janeiro (Galeao) és Sao Paulo (Guarulhos) van PCR tesztet készítő laboratórium. Elérhetőségek:

A nemzetközi járatokra való felszálláshoz más, az országban működő PCR tesztet készítő laboratórium igazolása is használható, ha azt a fent jelzett nyelvek egyikén adják ki.

A fenti két nemzetközi repülőtér COVID-19 járványvédelemmel kapcsolatos angol nyelvű honlapjai az alábbiak:

2. Kiutazás az országból

Brazil állampolgároknak a hatóságok nem javasolják a koronavírussal érintett országokba való  beutazást. 

Figyelem! 2021. februártól az európai országok többsége megtiltotta a beutazást azon Brazíliából érkező utasok számára, akik nem rendelkeznek a járat célállomása szerinti ország állampolgárságával, vagy annak tartózkodási engedélyével. A korlátozás bármely európai uniós ország állampolgárságával rendelkező azon utasokra is vonatkozik, akik EU tagországba kívánnak továbbutazni (azaz EU tagországba irányuló repülőtéri tranzit sem lehetséges). 

A 2021. október 18-i állapot szerint Brazíliából a KLM Amszterdamba, a TAP Lisszabonba, az Ibéria és Air Europa Madridba, az AIR France Párizsba, a Lufthansa Frankfurtba, a British Airways Londonba, a Swiss pedig Zürichbe naponta indít járatokat. A Brazíliából érkező utasok részére a Turkish Airlines és a Quatar Airways légitársaságok is engedélyezik az EU tagországokba irányuló, reptérelhagyás nélküli átszállást. .  

Minden esetben javasoljuk megvizsgálni, hogy az adott légitársaság az utasoktól milyen speciális kritérium teljesítését kéri.

3. Beutazás Magyarországra:

A pandémiás időszakban a Magyarországra történő beutazás rendkívüli szabályait a 408/2020. Korm.rendelet foglalja össze, melynek végrehajtásával kapcsolatban az ORFK határrendészeti szervei illetékesek tájékoztatást adni. A rendelet egyes pontjainak értelmezésével, alkalmazásával kapcsolatban az ORFK-t kell megkeresni, figyelemmel arra, hogy azok végrehajtásában az Országos Rendőrfőkapitányság határrendészeti feladatokat végző munkatársai illetékesek. A Konzuli Szolgálat pusztán általános tájékoztatást nyújt! Az ORFK alábbi oldalán talál bővebb információt: http://www.police.hu/hu/hirek-es-informaciok/legfrissebb-hireink/covid-19-utazasi-informaciok/utazok-figyelmebe-ajanljuk-a 

Az ORFK elérhetőségei: http://www.police.hu/hu/info/elerhetosegek

Magyar állampolgárok Magyarországra történő belépésével kapcsolatos aktuális információ itt található. 

A koronavírussal kapcsolatos információkat http://www.koronavirus.gov.hu/ oldalon találhatják, illetve érdeklődhetnek telefonon belföldről a +36 80 277 455 és a +36 80 277 456, külföldről a +36 1 550 1825-ös telefonszámon vagy elektronikusan a sTMhhH7NzzIYAZa29yb25hdmlydXNAMTgxOC5odQ== címen. 

A magyar határellenőrzéssel kapcsolatos aktuális információk megtalálhatók: a határátlépéssel kapcsolatos aktuális információk (ORFK) oldalon és érdeklődni lehet a hTNfiNTTAGZXdB2Jza29yb25hdmlydXNAYm0uZ292Lmh1 címen. 

Bővebb információ a határátkelők nyitva tartásáról és az engedélyezett forgalom típusáról: klikk ide

Méltányossági kérelem a Magyarországra történő beutazáshoz: https://ugyintezes.police.hu/meltanyossagi-kerelem 

4. Helyi járványügyi szabályok:

A nemzetközi és a belföldi repülőtereken továbbra is ellenőrzik az induló és érkező utasok testhőmérsékletét. A nemzetközi légitársaságok egy része COVID-19 negatív tesztet kér az utasoktól a Brazíliából Európába induló járatra való beszálláshoz. Belföldi repülőjáratokon nem használhatók azok a COVID-19 védőmaszkok, melyek szeleppel vannak ellátva. Egyéb maszkok használata megengedett.

Az Európába közlekedő és a belföldi légijáratok gyakorisága a járványhelyzet miatt elmarad a járvány előttitől. A repülőterek, a kikötők, a vasutak és a távolsági buszjáratok járványügyi szabályokkal működnek. A közúti közlekedést nem korlátozzák.

Az országban a közterületeken, a tömegközlekedésben, távolsági buszokon, légi járatokon, továbbá a kereskedelmi és vendéglátóipari egységekben kötelező az arcmaszk viselete. Arcmaszkot és a kézfertőtlenítésre alkalmas zselés alkoholt a gyógyszertárakban és drogériákban lehet kapni.

COVID-19 PCR tesztet, valamint szerológiai tesztet az ország nagyobb városainak laboratóriumaiban, illetve gyógyszertáraiban lehet végeztetni, árukat előre ki kell fizetni. A PCR teszt eredményére -az adott laboratórium leterheltségétől függően - olykor több mint egy napot kell várni.

5. A karácsonyi, karneváli szezonra vonatkozó további információ

A 2021 októberében továbbra is fennáll a járványveszély. A teljesen védett lakosság aránya emelkedik (október 18-án 48,92%), ezért a hatóságok az elkövetkező hetekben a kültéri maszkviselési kötelezettség eltörlését tervezik.

2021. 10. 19.

Fokozott figyelmet kívánó térségek

Rio de Janeiro továbbra is rossz közbiztonsága városnegyedtől függően eltérő veszélyeztetettséget jelent a külföldi utazó számára. A városban továbbra is csak fokozott elővigyázatossággal ajánlatos közlekedni. Ehhez nyújthat segítséget egy helyi, portugál nyelvű honlap, mely telefonra letölthető applikációt is tartalmaz az éppen aktuális vészhelyzetek (pl. lövöldözések) helyszíneinek elkerülésére. Külön felhívjuk a figyelmet, hogy Rio de Janeiro különböző szegénynegyedeiben (az ún. favelákban) gyakran vannak váratlan rendőri akciók, így e városrészek vagy környékük felkeresése nem tanácsos.

Ugyancsak felhívjuk a Ceará államba utazni szándékozók figyelmét, hogy az elmúlt két évben jelentősen romlott az általános közbiztonság. Az állam fővárosába, Fortalezába utazóktól fokozott elővigyázatosságot kérünk.

Biztonság:

Összhangban a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020 Korm.rendelettel, az ország biztonsági besorolása az I. biztonsági besorolási kategóriába, azaz az utazásra nem javasolt országok közé tartozik.

Brazília nagyvárosaiban a közbiztonság általában rossz. Bármikor lehet számítani kisebb-nagyobb bűncselekményekre: lopásokra, fegyveres rablásokra, utcai zsebtolvajlásra, őrizetlenül hagyott értékek eltulajdonítására, különösen a nevezetességek környékén, strandokon, szállodákban, éttermekben, bárokban, szórakozóhelyeken.

Az elkövetők gyakran fiatalkorúak, vagy szinte gyerekek, akikről nem is feltételeznénk, hogy bűnözők. Javasoljuk, hogy mindig tartsanak maguknál 20-30 USD-nek megfelelő brazil reált, amit rablási kísérlet esetén át lehet adni. Az alábbi biztonsági alapszabályok betartásával csökkenthetik annak esélyét, hogy bűncselekmények áldozatai legyenek.

 • Az utcán ne viseljenek értékes órát, ékszert, drága, feltűnő ruhát.
 • Mobiltelefonjukat ne használják az utcán, mert igen elterjedt bűncselekménytípus, amikor a turista kezéből egy pillanat alatt kikapják a telefont, és elszaladnak vele.
 • Nagyobb összegű készpénzt ne vigyenek magukkal, illetve ha erre mégis szükség volna, több helyre rejtsék el, és ne vegyék elő nyilvános helyen.
 • Értékeiket a szálloda széfjében vagy más biztonságos helyen  tartsák.
 • Utcára, strandra stb. útlevelüket ne vigyék magukkal, elég annak fénymásolata.
 • A bankkártya, illetve mobiltelefon letiltásához szükséges sürgősségi telefonszámot jegyezzék meg, vagy tartsák külön a pénztárcától.
 • Kerüljék az elhagyatott strandokat, és a sötétedés után ne sétáljanak a tengerparton.
 • Messziről kerüljék el a szegénynegyedeket (favelákat), és ne próbálják meg azokat gyalog vagy autóval megközelíteni. A gyakori lövöldözések miatt még az utazási irodák által szervezett favela-túrák is veszélyesek.
 • Ha autóval közlekednek, válasszák inkább a fizetős, őrzött parkolókat. Mindig felhúzott ablakkal és lezárt ajtóval utazzanak.
 • Ha úticéljuk Rio de Janeiro, és a várost nem egy utazási iroda szervezésében, hanem magánúton kívánják megismerni, javasoljuk, hogy előzetesen töltsék le okostelefonjukra az „Onde tem tiroteio - OTT” (Hol vannak lövöldözések) elnevezésű applikációt. Útvonaluk kiválasztásához ezt használják. (A Rio de Janeiro szegénynegyedeiben zajló rendőri és katonai akciók, illetve a megromlott közbiztonsági helyzet miatt a gyanútlan turista a város bármely pontján találkozhat eltévedt golyóval.)
 • Ha megtámadják Önöket, próbáljanak meg nyugodtan viselkedni, ne tegyenek hirtelen mozdulatokat, mindenben kövessék a támadó utasításait, ne álljanak ellen, és vita nélkül nyújtsák át értékeiket, a készpénzt vagy a mobiltelefont. A támadók általában fegyvert viselnek, amit bármikor használnak is, emellett gyakran kábítószer hatása alatt állnak.

Ha bűncselekmény áldozataivá válnak, arról a helyi rendőrőrsön (delegacia) vetessenek fel jegyzőkönyvet (boletim de ocorrencia), és kérjék el annak egy példányát. A helyszínre a rendőrség a 190-es, a mentők a 193-as közvetlen számon hívható.

Javasoljuk, hogy útlevelükről, repülőjegyükről és a hitelkártyát kiadó bankjuk elérhetőségéről, valamint az egészségügyi biztosításuk adatairól hagyjanak másolatot hazai rokonaiknál.

Beutazási, tartózkodási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:

A COVID-19 járványra való tekintettel kérjük, figyelmesen tanulmányozzák az „Aktuális” címszó alatt ismertetett beutazási korlátozásokat.

Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba: 

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:

IGEN

A belépéstől számított 6 hónap

Ideiglenes útlevél:
(Csak konzul állít ki!)

Elvárt érvényessége:

IGEN

További információt az alábbi linken talál: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/utlevel

Személyi igazolvány:

NEM

Ideiglenes személyi igazolvány:

NEM

Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány:

NEM

Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok:

NEM úti okmányok

Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány):

NEM
Kiskorúak beutazása: 

Brazíliába kíséret nélküli, vagy csak az egyik szülőtől kísért kiskorú csak a vele nem utazó szülő(k) előzetes hozzájáruló nyilatkozatának birtokában léphet be. A budapesti Brazil Nagykövetség által is hitelesített nyilatkozatnak tartalmaznia kell a szülő(k) hozzájárulását a kiskorú külföldre utazásához, ottani tartózkodásához, illetve visszatéréséhez.  

Vízum:

Vízum beszerzése turista célú beutazás esetén: nem szükséges. Turisztikai céllal az országban 180 napos időkereten belül maximum 90 nap tölthető. 

A nem turista célú beutazás esetén vízumkiadás ügyében Brazília Budapesti Nagykövetsége illetékes. A határon történő vízumfelvételre nincs mód.

Házikedvencek beutazása:

http://portal.nebih.gov.hu/-/kedvtelesbol-tartott-allatok-utaztatasara-vonatkozo-tajekoztato 

Az alábbi információ tájékoztató jellegű. Hivatalos tájékoztatást Brazília budapesti nagykövetségétől kérhet. 

Vám: 

A turistaforgalomra érvényes aktuális vámszabályokról angol nyelven a brazil vámhatóság honlapján lehet tájékozódni.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója

Növényegészségügyi és behozatali előírások változása >>

További hasznos információ az országról

Pénznem: Brazil Reál (BRL)

Készpénzt legfeljebb 10 000 USD értékben lehet bevinni az országba. A nemzetközi hitelkártyát széleskörűen elfogadják, bemutatása szállodába történő bejelentkezésnél kötelező. A hitelkártyák gyakori klónozása okán fontos, hogy a fizetésre mindig a tulajdonos jelenlétében kerüljön sor.

Időjárás: Az ország trópusi éghajlatú, de az európai nyár idején egyes térségekben a hajnali és esti hőmérséklet akár fagypont alá is süllyedhet. Az európai tél idején rendkívül heves trópusi esőzésekre kell számítani, melyek mind az országutakon, mind a városokban gyakran okozhatnak fennakadást a közlekedésben.

Biztosítás: Magyarország és Brazília között nincs olyan megállapodás, amely a magyar állampolgárságú beutazóknak ingyenes orvosi ellátást biztosítana. Ezért  utas és egészségügyi biztosítás nélkül nem ajánlatos útnak indulni.

Közlekedés: A turista céllal beutazók útlevelükkel együtt használhatják magyar jogosítványukat, azonban a jogosítvány mellé ajánlatos portugál nyelvű fordítást tenni, mert a brazil közlekedési rendőrök általában nem tudnak angolul. 

Autóbérlésnél készüljön fel az európaihoz képest kifejezetten laza közlekedési fegyelemre. Az utak tele vannak kamerákkal, amelyek a gyorshajtást és a tiloson áthajtást fényképezik. A szabályok megszegése szigorú büntetést von maga után. Vezetésnél fokozott figyelmet kívánnak az utakon sűrűn elhelyezett forgalomcsillapító küszöbök, amelyeket gyakran nem látnak el felfestéssel vagy előjelző táblával. A sofőr alkoholos befolyásoltságát a közlekedési hatóságok a legkisebb mértékben sem tolerálják, és annak mértékétől függően komoly bírsággal, a gépkocsi lefoglalásával sújtják. Az autóbérlő cégek az esetlegesen kiszabott bírságok miatt ragaszkodnak ahhoz, hogy lemásolhassák a bérlő hitelkártyáját, amelyről akár két hónappal az elutazás után is leemelhetik a büntetés összegét, ha csak akkorra kapják meg a felszólítást. Felhívjuk a figyelmet a bérleti feltételek biztosítási részének alapos tanulmányozására, mert a biztosítás káresemény esetén  az Európában megszokott térítést csak különdíj megfizetése mellett nyújtja.

Sötétedés utáni vezetésnél rendkívüli elővigyázatosságot javasolunk, mert a rossz közbiztonság okán  a közlekedési lámpák piros jelzésénél az autósok nem állnak meg. Országúton biztonsági okból lehetőleg kerüljék a sötétedés utáni vezetést.

A tömegközlekedés a brazil nagyvárosok nem perifériának számító részein biztonságosan igénybe vehető, jegyet készpénzért a járművön lehet váltani. Metrójegyek a pénztárnál kaphatóak. Időszaki bérlet nem vásárolható. A városi és a távolsági közlekedésben a COVID-19 járványhelyzet miatt az arcmaszk használata kötelező.

Az országban kiterjedt távolsági buszközlekedés áll rendelkezésre. Elsősorban a megbízható, nagyobb busztársaságok igénybe vételét ajánljuk. Biztonsági okból semmiképpen se próbáljanak stoppal utazni. 

Közegészség, egészségügyi helyzet: A közkórházakban rendkívül rossz az ellátás, még sürgősségi esetekben is órákat kell várni a vizsgálatokra, gyakran nincs jelen orvos, és a diagnosztikai berendezések működése is bizonytalan. A magánkórházakban az ellátás ugyan magas színvonalú, de rendkívül drága. Egyes magánkórházak igénybevétele nemzetközi egészségügyi biztosítási kártyával lehetséges, azonban utazás előtt a biztosítónál tájékozódjanak, hogy melyek ezek a kórházak, és milyen módon intézhető a betegfelvétel.

Brazíliában a vezetékes víz nem ivóvíz minőségű, fogyasztása nem javasolt. Palackozott víz szinte mindenhol kapható. Lehetőség szerint kerüljék az utcai árusoknál való étkezést. Sült, főtt ételeket vendéglátóhelyeken nagyobb biztonsággal lehet fogyasztani, de salátákat csak drágább éttermekben.

A COVID-19 járvány miatt kerülendő az önkiszolgáló éttermekben történő étkezés, és javasolt olyan vendéglátóhelyek felkeresése, ahol az ételeket szabad levegőn, tehát nem zárt helyiségben szolgálják fel.

Az oltások közül az egy-hat év közötti gyermekeknél megkövetelik a gyermekbénulási oltás meglétét. A sárgaláz 2017 óta tapasztalható nagyobb előfordulása miatt az országba történő belépésnél a sárgaláz elleni oltás igazolását kérhetik. A Brazíliából történő továbbutazásnál a kilépési határállomáson és a nemzetközi repülőtereken ezt szintén kérhetik, ha az úticél olyan ország, ahol a sárgaláz behurcolását az oltás megkövetelésével igyekeznek megakadályozni. A közép- és dél-amerikai országok ilyennek számítanak. Oltás hiányában visszafordítják az utazót.

Malária előfordulása az ország amazóniai vidékén gyakori, ideutazásnál feltétlenül szedjünk malária ellenes gyógyszert, emellett szúnyogriasztóval és megfelelő öltözékkel védekezzünk.

A dengue-láz (csonttörő- láz) gyakorlatilag az ország egész területén előfordul, különösen az esős évszakban. Szúnyog terjeszti. A védekezés ebben az esetben is szúnyogriasztóval és megfelelő öltözékkel történhet.

A zika vírust szintén szúnyog terjeszti, és az országban bárhol előfordulhat. Javasoljuk, hogy a várandósok, az immunbetegségben vagy súlyos, krónikus betegségben szenvedők, illetve kisgyermekkel utazók indulás előtt konzultáljanak orvosukkal vagy valamely utazási egészségügyi központtal. A vírussal kapcsolatban az Országos Epidemiológiai Központ honlapján, illetve az EU angol nyelvű honlapján érhető el folyamatosan frissülő információ. 

Az elmúlt két évben az ország különböző területein megnőtt a kanyaróban (portugálul: sarampo) megbetegedettek száma. A lakosság kanyaró elleni oltottsága az elmúlt évtizedben csökkent, amit a kormány újabb oltási kampányokkal igyekszik javítani. Javasolt kiutazás előtt ellenőrizni, hogy az utazó rendelkezik-e kanyaró elleni védőoltással.

Brazíliában 2020. február 26-án azonosították az első laboratóriumi vizsgálatokkal igazolt koronavírusos  beteget. Az ország koronavírus fertőzöttségéről az Aktuális címszó alatt tájékozódhat.

Egyéb információ:

Budapestről Brazíliába szóló repülőjeggyel a csomagokat csak az első brazil nemzetközi repülőtérig lehet feladni, mivel a vámvizsgálat csak nemzetközi repülőtereken lehetséges. A reptéri átszállásra szánt idő tervezésénél különös figyelmet kell fordítani arra, hogy a vámvizsgálatot követően a csomagokat a belföldi célállomásig ismét fel kell adni. Az országból kiutazáskor azonban bármely brazil repülőtérről Budapestig fel lehet adni a csomagot, ha az utazó azonos légitársasággal, vagy egymással szerződésben álló társaságokkal repül, és jegyét a teljes utazási szakaszra egyben vette meg.

Brazília Budapesti Nagykövetsége
Nagykövetség és konzuli hivatal Brazíliaváros
Főkonzulátus São Paulo