Amerika

Mai napon is érvényes: 2022.05.26. 

A külföldre utazás egyéni felelősség, egyéni döntés – a Konzuli Szolgálat utazási tanácsai e döntés meghozatalában nyújtanak segítséget.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre!

Elérhető külképviseletek:
Nagykövetség és konzuli hivatal Brazíliaváros 
Főkonzulátus São Paulo

Aktuális:

2022. 05. 13.
Az alábbiakban szereplő információk tájékoztató jellegűek, azok a fogadó ország illetékes hatóságainak értesítésein alapulnak. Bár képviseletünk mindent megtesz, hogy naprakész információkat közöljön, felelős és aktuális tájékoztatást a megadott weboldalon, az ott szereplő hatóságtól kaphatnak.

A Covid-19 járvány időszakára vonatkozó utazási tanácsok

Magyarország megfontolásra javasolja az utazást a világjárvány miatt! 

Brazília a II. biztonsági besorolási kategóriába tartozik, azaz a fokozott biztonsági kockázatot jelentő országok listáján található.

A világjárvány miatt az alábbi korlátozó intézkedések mellett lehet beutazni az országba: 

a. Be lehet-e utazni az országba? Igen. 

Brazíliába légi vagy vízi úton az a külföldi vagy brazil állampolgár léphet be, aki rendelkezik:

 • Brazíliában, a WHO által vagy Magyarországon jóváhagyott oltóanyaggal (köztük a Szputnyik és a Sinopharm) történő oltást igazoló nyomtatott vagy elektronikus formátumú angol nyelvű oltási igazolvánnyal, amelynek kötelezően tartalmaznia kell:
  - az utas nevét;
  - az oltóanyag kereskedelmi nevét, vagy gyártójának nevét;
  - a gyártási számo(ka)t;
  - az oltás(ok) dátumát.
 • QR-kód leolvasásával vagy más kódolt nyelven elérhető oltási igazolványt nem fogadnak el. Az oltási igazolványt nem helyettesíti a koronavírus által okozott betegségen való átesettséget igazoló védettségi igazolvány. 
 • A fentiekre tekintettel javasoljuk, hogy háziorvosuktól vagy az Önöket beoltó oltóközponttól kérjék ki angol nyelvű oltási igazolásukat, amely tartalmazza az összes kért információt.
 • A teljes védettséget jelentő oltás dátumának 14 nappal korábbinak kell lennie a belépési dátumnál. Aki egészségügyi okból nem tud védőoltást felvenni, arról angol vagy portugál nyelvű orvosi igazolást kell bemutatnia.

Azok az utazók, akiknek az oltás felvétele egészségügyi okokból nem javasolt:

 • egy erről szóló orvosi igazolás felmutatásával, 

ÉS

 • az indulási országban igénybe vett repülőjárat indulásától számított) 1 napnál nem régebbi, negatív SARS-CoV-2 antigén teszttel, VAGY 
 • (az indulási országban igénybe vett repülőjárat indulásától számított)  1 napnál nem régebbi, negatív RT-PCR teszttel léphetnek be Brazíliába. 

A negatív teszteredménynek az indulási országban hivatalos működési engedéllyel rendelkező egészségügyi intézménytől vagy laboratóriumtól kell származnia.

Az 1 napot az utazásnál igénybe vett első légijáratra történő beszállástól számítják, amennyiben az utazás során az utazó az érintett repülőterek tranzitzónáit nem hagyja el.

Oltási igazolvány VAGY annak hiányát indokló orvosi igazolás és ehhez kapcsolódó negatív SARS-CoV-2 antigén teszt vagy negatív RT-PCR teszt nélkül az országba való belépést a hatóságok megtagadják.

A COVID-19 fertőzésen történt átesettség igazolását nem fogadják el a teljes átoltottság igazolására.

Kiskorúakra vonatkozó szabályok az esetleges antigén vagy PCR tesztek tekintetében:

 • A 12 éven aluli gyermekek mentesülnek a PCR ill. antigén teszt felmutatásának kötelezettsége alól, amennyiben minimum egy nagykorú kísérővel utaznak. A kísérő személynek vagy személyeknek negatív PCR vagy antigén teszttel és oltási igazolvánnyal kell rendelkezni. 
 • Azoknak a 2 és 12 év közötti gyermekeknek, akik kísérő nélkül utaznak, a repülő indulásától számított 24 óránál nem régebbi negatív SARS-CoV-2 antigén tesztet, VAGY 72 óránál nem régebbi negatív RT-PCR tesztet kell felmutatniuk. 
 • A 2 évnél fiatalabb kiskorúak RT-PCR vagy antigén teszt nélkül is beléphetnek az országba.

Belépéskor a fenti  tartalommal rendelkező oltási igazolást kötelező bemutatni..

A szárazföldön történő határátlépésnél a beutazóknak a fenti tartalommal rendelkező oltási igazolvány felmutatása kötelező. 

Forrás: https://www.in.gov.br/en/web/dou/-/portaria-interministerial-n-670-de-1-de-abril-de-2022-390351794

Magyarországon beoltottak esetében a Brazíliába történő utazáskor elfogadott oltások:

 • Comirnaty (Pfizer/Wyeth)
 • BionTech (Pfizer)
 • Coronavac (Butantan)
 • Janssen (Janssen-Cilag) Johnson and Johnson
 • Oxford/Covishield (Fiocruz és Astrazeneca)
 • Moderna
 • Sinopharm
 • Sinovac
 • COVAXIN
 • Covovax
 • Nuvaxovid
 • Szputnyik V 

Felhívjuk a kedves utazók figyelmét, hogy amennyiben az illető nem Magyarországon kapta a COVID-19 elleni védőoltást, Brazíliába az ANVISA, a WHO és az oltást beadó ország hatóságai által elfogadott vakcinákkal lehet beutazni. Kérjük, az oltást beadó ország hatóságainál, ill. az alábbi linkeken tájékozódjanak.

Az ANVISA által elfogadott oltóanyagok: https://www.gov.br/anvisa/pt-br/assuntos/paf/coronavirus/vacinas

A WHO által elfogadott oltóanyagok: https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019/covid-19-vaccines/advice

A határellenőrzésnél a belépést megtagadják, és a következő géppel visszafordítják, továbbá polgári, eljárásjogi vagy büntetőjogi felelősségre vonást kezdeményezhetnek azon utasok esetében:

 • akik oltatlanok, és ennek okáról nem rendelkeznek orvosi igazolással,
 • akik nem elfogadott formátumú oltási bizonyítványt mutatnak be,
 • akiket olyan vakcinával oltottak be, amely Brazíliában nem elfogadott.

A világjárvány miatt kialakult utazási korlátozások frissítése folyamatos, a közölt adatok tájékoztató jellegűek, éscsak a már hatályba lépett jogszabályokat tartalmazzák.

b. Kell teszt? Nem. 

c. Kell regisztrálni? Nem. 

d. Oltottsággal járó kedvezmények:

Beutazáskor oltási igazolvány felmutatása kötelező, melynek tartalmaznia kell:

 • az utas nevét;
 • az oltóanyag kereskedelmi nevét, vagy gyártójának nevét;
 • a gyártási számo(ka)t;
 • az oltás(ok) dátumát.

A fent említettek értelmében az EU-s COVID-19 oltási igazolvány, illetve a magyar QR kódot tartalmazó oltási kártya határátlépésnél nem használható

Forrás: https://www.in.gov.br/en/web/dou/-/portaria-interministerial-n-670-de-1-de-abril-de-2022-390351794

A fentiekre tekintettel javasoljuk, hogy háziorvosuktól vagy az Önöket beoltó oltóközponttól kérjék ki angol nyelvű oltási igazolásukat, amely tartalmazza az összes kért információt.

Az oltási igazolvány a brazil hatóságok számára akkor elfogadható, ha az oltást az utas a belépés előtti egy évben kapta, és az oltás felvétele után pedig már eltelt 14 nap.

Az angol nyelvű oltási igazolvány szolgáltatások igénybevételénél elfogadott azokban a szövetségi államokban, ahol az oltási igazolvány felmutatását a járványhelyzetre való tekintettel még megkövetelik.

A külföldön kiadott oltási igazolványok brazil állami egészségügyi rendszerben való érvényesítését a lakóhely szerinti egészségügyi központnál kell kezdeményezni, elfogadása egyedi elbírálás útján történik. 

Az országban az oltási igazolványok elfogadásának szabályait az ANVISA (brazil egészségfelügyeleti hivatal) határozza meg: https://www.gov.br/acessoainformacao/pt-br

Brazíliában a Szövetségi Rendőrség (Polícia Federal) a határellenőrzésért felelős szerv: https://www.gov.br/pf/pt-br

A Konzuli Szolgálat a külföldre utazást a jelenlegi járványhelyzetben nem javasolja. Továbbá, a járványügyi intézkedések alól a konzuli tisztviselő semmilyen módon nem tud enyhítést vagy felmentést adni. Tekintve, hogy az illetékes hatóság döntéseit kell követni, a Konzuli Szolgálat az ország járványügyi intézkedéseivel kapcsolatban további tájékoztatást nem ad, azokat nem értelmezi. Kérjük, hogy további kérdéseivel forduljon a fent említett hatóságokhoz.

e. Oltatlanokra /nem elfogadott vakcinával oltottakra vonatkozó szabályok:

A határellenőrzésnél megtagadják, és a következő géppel visszafordítják, továbbá polgári, eljárásjogi vagy büntetőjogi felelősségre vonást kezdeményezhetnek azon utasok esetében:

 • akik oltatlanok, és ennek okáról nem rendelkeznek orvosi igazolással,
 • akik nem elfogadott formátumú oltási bizonyítványt mutatnak be,
 • akiket olyan vakcinával oltottak be, amely Brazíliában nem elfogadott (lásd fenti a./ pont).

Forrás: https://www.in.gov.br/en/web/dou/-/portaria-interministerial-n-670-de-1-de-abril-de-2022-390351794

f. Karanténkötelezettség: Nincs.

g. Üzleti célú beutazás feltétele: 

Nincs erre vonatkozó külön általános kivétel.

h. Tranzitálási szabályok:

Brazília nemzetközi repülőterein a csak tranzitáló utasok esetében induláskor elvileg nem szükséges az oltási igazolvány megléte, ám ez erősen javasolt, mert a dinamikusan változó szabályok miatt azt kérhetik.

i. Az ország beutazási feltételei alóli mentesség:

A Brazíliába légi és vízi úton belépőknek minden esetben rendelkezniük kell oltási igazolvánnyal vagy az ennek hiányát indokló orvosi igazolással és az ahhoz kapcsolódó antigén vagy RT-PCR teszttel.

Brazíliába szárazföldi úton korlátozás nélkül léphet be:

j. Egyéb hasznos információ:

Az ország belső légijáratain kötelező az arcmaszk viselése. Csak szelep nélküli arcmaszk használható. A belföldi járatok igénybe vételéhez sem kötelező negatív RT-PCR teszt vagy antigén teszt bemutatása. A beszállásnál ellenőrizhetik az utas testhőmérsékletét. 

A Brazíliából nemzetközi légi járattal történő kiutazáshoz a légitársaságok az indulás előtt készült negatív RT-PCR teszt bemutatását kérhetik angol, spanyol vagy portugál nyelven. Az ország két legnagyobb nemzetközi repülőterén Rio de Janeiro (Galeao) és Sao Paulo (Guarulhos) van RT-PCR tesztet készítő laboratórium. Elérhetőségek:

A nemzetközi járatokra való felszálláshoz más, az országban működő RT-PCR tesztet készítő laboratórium igazolása is használható, ha azt a fent jelzett nyelvek egyikén adják ki.

A fenti két nemzetközi repülőtér COVID-19 járványvédelemmel kapcsolatos angol nyelvű honlapjai az alábbiak:

Szeretnénk felhívni az utazók figyelmét, hogy az országba való beutazást és a Brazíliából külföldre utazást, valamint a repülőgépbe való beszállást a légitársaságok szigorúbb feltételekhez köthetik.

Amennyiben problémája adódik az utazási irodával vagy a légitársasággal, olvassa el a Konzuli Szolgálat utasjogokról szóló  tájékoztatását: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/utasjogok

Egészségügyi ellátás külföldön: http://www.neak.gov.hu/felso_menu/lakossagnak/ellatas_kulfoldon/ellatas_az_eun_kivul 

2. Kiutazás az országból

Brazil állampolgároknak a hatóságok nem javasolják a koronavírussal érintett országokba való  beutazást. 

Minden esetben javasoljuk megvizsgálni, hogy az adott légitársaság az utasoktól milyen speciális kritérium teljesítését kéri.

3. Beutazás Magyarországra:

2022. március 7-én hatályát vesztette a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020. Korm.rendelet, ennél fogva a Magyarországra történő beutazásra vonatkozó korlátozások is megszűntek. A magyarországi beutazás mindenkori szabályaival kapcsolatban az ORFK határrendészeti szervei illetékesek tájékoztatást adni. Az ORFK alábbi oldalán talál bővebb információt:  http://www.police.hu/hu/info/elerhetosegek 

A koronavírussal kapcsolatos információkat http://www.koronavirus.gov.hu/ oldalon találhatják, illetve érdeklődhetnek telefonon belföldről a +36 80 277 455 és a +36 80 277 456, külföldről a +36 1 550 1825-ös telefonszámon vagy elektronikusan a WVDwuPCgdoVGAXOp9DJDxZNllOa29yb25hdmlydXNAMTgxOC5odQ== címen.

A magyar határellenőrzéssel kapcsolatos aktuális információk megtalálhatók: a határátlépéssel kapcsolatos aktuális információk (ORFK) oldalon és érdeklődni lehet a jJgYPllWaVYknxNd9mZ22dTOJka29yb25hdmlydXNAYm0uZ292Lmh1 címen.

4. Helyi járványügyi szabályok:

A nemzetközi légitársaságok egy része a Brazíliából Európába induló járatra való beszálláshoz COVID-19 negatív tesztet és/vagy oltási igazolványt kér az utasoktól. Belföldi repülőjáratokon kötelező az arcmaszk használata, de nem használhatók a szeleppel ellátott COVID-19 védőmaszkok. Egyéb maszkok használata megengedett.

COVID-19 PCR tesztet, valamint szerológiai tesztet az ország nagyobb városainak laboratóriumaiban, illetve gyógyszertáraiban lehet végeztetni, árukat előre ki kell fizetni. A PCR teszt eredményére - az adott laboratórium leterheltségétől függően - olykor több mint egy napot kell várni.

Egyéb információt a témában az alábbi oldalon talál. 

A 2022 májusában, az országban továbbra is fennáll a COVID-19 fertőzésveszély. A kétadagos védőoltással ellátott öt évesnél idősebb lakosság aránya május 12-én 82,43 %. A két adag utáni megerősítő oltást a felnőtt lakosság 55,02 % kapta meg. Mivel a napi átlagos fertőzöttségi és halálozási számok jelentősen csökkentek, a legtöbb szövetségi állami fővárosában már a zárt terekben is feloldották az arcmaszk viselési kötelezettséget. Az egészségügyi hatóságok ugyanakkor javasolják a tömegközlekedésben és az egészségügyi ellátó helyeken az arcmaszk további viselését.  

Biztonság:

Magyarország megfontolásra javasolja az utazást a világjárvány miatt! Brazília a II. biztonsági besorolási kategóriába tartozik, azaz a fokozott biztonsági kockázatot jelentő országok listáján található.

Brazília nagyvárosaiban a közbiztonság általában rossz. Bármikor lehet számítani kisebb-nagyobb bűncselekményekre: lopásokra, fegyveres rablásokra, utcai zsebtolvajlásra, őrizetlenül hagyott értékek eltulajdonítására, különösen a nevezetességek környékén, strandokon, szállodákban, éttermekben, bárokban, szórakozóhelyeken.

A fokozott figyelmet kívánó térségek közé sorolható Rio de Janeiro, melynek továbbra is rossz közbiztonsága városnegyedtől függően eltérő veszélyeztetettséget jelent a külföldi utazó számára. A városban fokozott elővigyázatossággal ajánlatos közlekedni. Ehhez nyújthat segítséget egy helyi, portugál nyelvű honlap, mely telefonra letölthető applikációt is tartalmaz az éppen aktuális vészhelyzetek (pl. lövöldözések) helyszíneinek elkerülésére. Külön felhívjuk a figyelmet arra, hogy Rio de Janeiro különböző szegénynegyedeiben (az ún. favelákban) gyakran vannak váratlan rendőri akciók, így e városrészek vagy környékük felkeresése nem tanácsos.

Ugyancsak felhívjuk a Ceará államba utazni szándékozók figyelmét, hogy az állam fővárosában az elmúlt két évben jelentősen romlott az általános közbiztonság. Az állam fővárosába, Fortalezába utazóktól ezért fokozott elővigyázatosságot kérünk.

Az elkövetők gyakran fiatalkorúak, vagy szinte gyerekek, akikről nem is feltételeznénk, hogy bűnözők. Javasoljuk, hogy mindig tartsanak maguknál 20-30 USD-nek megfelelő brazil reált, amit rablási kísérlet esetén át lehet adni. Az alábbi biztonsági alapszabályok betartásával csökkenthetik annak esélyét, hogy bűncselekmények áldozatai legyenek.

 • Az utcán ne viseljenek értékes órát, ékszert, drága, feltűnő ruhát.
 • Mobiltelefonjukat ne használják az utcán, mert igen elterjedt bűncselekménytípus, amikor a turista kezéből egy pillanat alatt kikapják a telefont, és elszaladnak vele.
 • Nagyobb összegű készpénzt ne vigyenek magukkal, illetve ha erre mégis szükség volna, több helyre rejtsék el, és ne vegyék elő nyilvános helyen.
 • Értékeiket a szálloda széfjében vagy más biztonságos helyen  tartsák.
 • Utcára, strandra stb. útlevelüket ne vigyék magukkal, elég annak fénymásolata.
 • A bankkártya, illetve mobiltelefon letiltásához szükséges sürgősségi telefonszámot, ill. EMEI számot jegyezzék meg, vagy tartsák külön a pénztárcától.
 • Kerüljék az elhagyatott strandokat, és a sötétedés után ne sétáljanak a tengerparton.
 • Messziről kerüljék el a szegénynegyedeket (favelákat), és ne próbálják meg azokat gyalog vagy autóval megközelíteni. A gyakori lövöldözések miatt még az utazási irodák által szervezett favela-túrák is veszélyesek.
 • Ha autóval közlekednek, válasszák inkább a fizetős, őrzött parkolókat. Mindig felhúzott ablakkal és lezárt ajtóval utazzanak.
 • Ha úticéljuk Rio de Janeiro, és a várost nem egy utazási iroda szervezésében, hanem magánúton kívánják megismerni, javasoljuk, hogy előzetesen töltsék le okostelefonjukra az „Onde tem tiroteio - OTT” (Hol vannak lövöldözések) elnevezésű applikációt. Útvonaluk kiválasztásához ezt használják. (A Rio de Janeiro szegénynegyedeiben zajló rendőri és katonai akciók, illetve a megromlott közbiztonsági helyzet miatt a gyanútlan turista a város bármely pontján találkozhat eltévedt golyóval.)
 • Ha megtámadják Önöket, próbáljanak meg nyugodtan viselkedni, ne tegyenek hirtelen mozdulatokat, mindenben kövessék a támadó utasításait, ne álljanak ellen, és vita nélkül nyújtsák át értékeiket, a készpénzt vagy a mobiltelefont. A támadók általában fegyvert viselnek, amit bármikor használnak is, emellett gyakran kábítószer hatása alatt állnak.

Ha bűncselekmény áldozataivá válnak, arról a helyi rendőrőrsön (delegacia) vetessenek fel jegyzőkönyvet (boletim de ocorrencia), és kérjék el annak egy példányát. A helyszínre a rendőrség a 190-es, a mentők a 193-as közvetlen számon hívható.

Javasoljuk, hogy útlevelükről, repülőjegyükről, mobiltelefonjuk EMEI számáról és a hitelkártyát kiadó bankjuk elérhetőségéről, valamint az egészségügyi biztosításuk adatairól hagyjanak másolatot hazai rokonaiknál.

Beutazási, tartózkodási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:

A COVID-19 járványra való tekintettel kérjük, figyelmesen tanulmányozzák az „Aktuális” címszó alatt ismertetett beutazási korlátozásokat.

Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba: 

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:

IGEN

A belépéstől számított 6 hónap

Ideiglenes útlevél:
(Csak konzul állít ki!)

Elvárt érvényessége:

IGEN

További információt az alábbi linken talál: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/utlevel

Személyi igazolvány:

NEM

Ideiglenes személyi igazolvány:

NEM

Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány:

NEM

Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok:

NEM úti okmányok

Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány):

NEMKiskorúak beutazása: 

Brazíliába kíséret nélküli, vagy csak az egyik szülőtől kísért kiskorú csak a vele nem utazó szülő(k) előzetes hozzájáruló nyilatkozatának birtokában léphet be. A budapesti Brazil Nagykövetség által is hitelesített nyilatkozatnak tartalmaznia kell a szülő(k) hozzájárulását a kiskorú külföldre utazásához, ottani tartózkodásához, illetve visszatéréséhez.  

Vízum:

Vízum beszerzése turista célú beutazás esetén: nem szükséges. Turisztikai céllal az országban 180 napos időkereten belül maximum 90 nap tölthető. 

A nem turista célú beutazás esetén vízumkiadás ügyében Brazília Budapesti Nagykövetsége illetékes. A határon történő vízumfelvételre nincs mód.

Házikedvencek beutazása:

http://portal.nebih.gov.hu/-/kedvtelesbol-tartott-allatok-utaztatasara-vonatkozo-tajekoztato 

Az alábbi információ tájékoztató jellegű. Hivatalos tájékoztatást Brazília budapesti nagykövetségétől kérhet. 

Vám: 

A turistaforgalomra érvényes aktuális vámszabályokról angol nyelven a brazil vámhatóság honlapján lehet tájékozódni.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója

Növényegészségügyi és behozatali előírások változása >>

További hasznos információ az országról

Pénznem: Brazil Reál (BRL)

Készpénzt legfeljebb 10 000 USD értékben lehet bevinni az országba. A nemzetközi hitelkártyát széleskörűen elfogadják, bemutatása szállodába történő bejelentkezésnél kötelező. A hitelkártyák gyakori klónozása okán fontos, hogy a fizetésre mindig a tulajdonos jelenlétében kerüljön sor.

Időjárás: Az ország trópusi éghajlatú, de az európai nyár idején egyes térségekben a hajnali és esti hőmérséklet akár fagypont alá is süllyedhet. Az európai tél idején rendkívül heves trópusi esőzésekre kell számítani, melyek mind az országutakon, mind a városokban gyakran okozhatnak fennakadást a közlekedésben.

Biztosítás: Magyarország és Brazília között nincs olyan megállapodás, amely a magyar állampolgárságú beutazóknak ingyenes orvosi ellátást biztosítana. Ezért  utas és egészségügyi biztosítás nélkül nem ajánlatos útnak indulni.

Közlekedés: A turista céllal beutazók útlevelükkel együtt használhatják magyar jogosítványukat, azonban a jogosítvány mellé ajánlatos portugál nyelvű fordítást tenni, mert a brazil közlekedési rendőrök általában nem tudnak angolul. 

Autóbérlésnél készüljön fel az európaihoz képest kifejezetten laza közlekedési fegyelemre. Az utak tele vannak kamerákkal, amelyek a gyorshajtást és a tiloson áthajtást fényképezik. A szabályok megszegése szigorú büntetést von maga után. Vezetésnél fokozott figyelmet kívánnak az utakon sűrűn elhelyezett forgalomcsillapító küszöbök, amelyeket gyakran nem látnak el felfestéssel vagy előjelző táblával. A sofőr alkoholos befolyásoltságát a közlekedési hatóságok a legkisebb mértékben sem tolerálják, és annak mértékétől függően komoly bírsággal, a gépkocsi lefoglalásával sújtják. Az autóbérlő cégek az esetlegesen kiszabott bírságok miatt ragaszkodnak ahhoz, hogy lemásolhassák a bérlő hitelkártyáját, amelyről akár két hónappal az elutazás után is leemelhetik a büntetés összegét, ha csak akkorra kapják meg a felszólítást. Felhívjuk a figyelmet a bérleti feltételek biztosítási részének alapos tanulmányozására, mert a biztosítás káresemény esetén  az Európában megszokott térítést csak különdíj megfizetése mellett nyújtja.

Sötétedés utáni vezetésnél rendkívüli elővigyázatosságot javasolunk, mert a rossz közbiztonság okán  a közlekedési lámpák piros jelzésénél az autósok nem állnak meg. Országúton biztonsági okból lehetőleg kerüljék a sötétedés utáni vezetést.

A tömegközlekedés a brazil nagyvárosok nem perifériának számító részein biztonságosan igénybe vehető, jegyet készpénzért a járművön lehet váltani. Metrójegyek a pénztárnál kaphatóak. Időszaki bérlet nem vásárolható. A városi és a távolsági közlekedésben a COVID-19 járványhelyzet miatt az arcmaszk használata kötelező.

Az országban kiterjedt távolsági buszközlekedés áll rendelkezésre. Elsősorban a megbízható, nagyobb busztársaságok igénybe vételét ajánljuk. Biztonsági okból semmiképpen se próbáljanak stoppal utazni. 

Közegészség, egészségügyi helyzet: A közkórházakban rendkívül rossz az ellátás, még sürgősségi esetekben is órákat kell várni a vizsgálatokra, gyakran nincs jelen orvos, és a diagnosztikai berendezések működése is bizonytalan. A magánkórházakban az ellátás ugyan magas színvonalú, de rendkívül drága. Egyes magánkórházak igénybevétele nemzetközi egészségügyi biztosítási kártyával lehetséges, azonban utazás előtt a biztosítónál tájékozódjanak, hogy melyek ezek a kórházak, és milyen módon intézhető a betegfelvétel.

Brazíliában a vezetékes víz nem ivóvíz minőségű, fogyasztása nem javasolt. Palackozott víz szinte mindenhol kapható. Lehetőség szerint kerüljék az utcai árusoknál való étkezést. Sült, főtt ételeket vendéglátóhelyeken nagyobb biztonsággal lehet fogyasztani, de salátákat csak drágább éttermekben.

A COVID-19 járvány miatt kerülendő az önkiszolgáló éttermekben történő étkezés, és javasolt olyan vendéglátóhelyek felkeresése, ahol az ételeket szabad levegőn, tehát nem zárt helyiségben szolgálják fel.

Az oltások közül az egy-hat év közötti gyermekeknél megkövetelik a gyermekbénulási oltás meglétét. A sárgaláz 2017 óta tapasztalható nagyobb előfordulása miatt az országba történő belépésnél a sárgaláz elleni oltás igazolását kérhetik. A Brazíliából történő továbbutazásnál a kilépési határállomáson és a nemzetközi repülőtereken ezt szintén kérhetik, ha az úticél olyan ország, ahol a sárgaláz behurcolását az oltás megkövetelésével igyekeznek megakadályozni. A közép- és dél-amerikai országok ilyennek számítanak. Oltás hiányában visszafordítják az utazót.

Malária előfordulása az ország amazóniai vidékén gyakori, ideutazásnál feltétlenül szedjünk malária ellenes gyógyszert, emellett szúnyogriasztóval és megfelelő öltözékkel védekezzünk.

A dengue-láz (csonttörő- láz) gyakorlatilag az ország egész területén előfordul, különösen az esős évszakban. Szúnyog terjeszti. A védekezés ebben az esetben is szúnyogriasztóval és megfelelő öltözékkel történhet.

A zika vírust szintén szúnyog terjeszti, és az országban bárhol előfordulhat. Javasoljuk, hogy a várandósok, az immunbetegségben vagy súlyos, krónikus betegségben szenvedők, illetve kisgyermekkel utazók indulás előtt konzultáljanak orvosukkal vagy valamely utazási egészségügyi központtal. A vírussal kapcsolatban az Országos Epidemiológiai Központ honlapján, illetve az EU angol nyelvű honlapján érhető el folyamatosan frissülő információ. 

Az elmúlt két évben az ország különböző területein megnőtt a kanyaróban (portugálul: sarampo) megbetegedettek száma. A lakosság kanyaró elleni oltottsága az elmúlt évtizedben csökkent, amit a kormány újabb oltási kampányokkal igyekszik javítani. Javasolt kiutazás előtt ellenőrizni, hogy az utazó rendelkezik-e kanyaró elleni védőoltással.

Egyéb információ:

Budapestről Brazíliába szóló repülőjeggyel a csomagokat csak az első brazil nemzetközi repülőtérig lehet feladni, mivel a vámvizsgálat csak nemzetközi repülőtereken lehetséges. A reptéri átszállásra szánt idő tervezésénél különös figyelmet kell fordítani arra, hogy a vámvizsgálatot követően a csomagokat a belföldi célállomásig ismét fel kell adni. Az országból kiutazáskor azonban bármely brazil repülőtérről Budapestig fel lehet adni a csomagot, ha az utazó azonos légitársasággal, vagy egymással szerződésben álló társaságokkal repül, és jegyét a teljes utazási szakaszra egyben vette meg.

Brazília Budapesti Nagykövetsége
Magyarország Brazíliavárosi Nagykövetsége
Főkonzulátus São Paulo