Amerika

Mai napon is érvényes: 2020.03.31. 

A külföldre utazás egyéni felelősség, egyéni döntés – a Konzuli Szolgálat utazási tanácsai e döntés meghozatalában nyújtanak segítséget.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre!

Elérhető külképviselet/ek:
Nagykövetség és Konzuli Hivatal Santiago
Tiszteletbeli konzulátus Arica, Concepción, La Serena, Punta Arenas, Santiago és Valparaíso 

Aktuális:

2020. 03. 26.
Santiago főváros hét kerülete, név szerint Lo Barnechea, Las Condes, Providencia, Santiago (központ), Vitacura, Ñuñoa és Independencia 2020.03.26-án este 22:00 órától előreláthatóan 7 napon keresztül 24 órás kijárási tilalommal biztosított egészségügyi karantén alá kerül. Az ezekben a kerületekben lakók csak kiváltképp indokolt esetekben, rövid időre, névre szóló, alkalmi hatósági engedéllyel hagyhatják el otthonaikat. 

2020. 03. 22.
A mai naptól kezdődően határozatlan időre az ország egész területén kijárási tilalmat vezetnek be 22:00 és 05:00 között.

Kötelező karantént rendeltek el minden Chilébe érkező külföldi és chilei állampolgár számára tekintet nélkül arra, hogy mely országból érkezik.

Azokat a koronavírus fertőzött személyeket, akik nem tesznek eleget (otthoni) karantén kötelezettségüknek, az előírt időszakra zárt intézményekbe szállíthatják járványügyi elkülönítés céljából. 

Bevezették az üdülő övezetekben található nyaralókba / hétvégi házakba történő utazás tilalmát. Azoknak a személyeknek, akik jelenleg az említett ingatlanokban tartózkodnak, legkésőbb 2020. március 24-ig vissza kell térniük állandó lakóhelyükre.

2020. 03. 21.
Belföldi utazók figyelmébe:

Az ország 5 északi régiójában (Arica y Parinacota, Tarapacá, Antofagasta, Atacama, Coquimbo), valamint 3 déli régióban (Los Ríos, Aysén és Magallanes), amelyekben alacsony az esetszám, a lakosság védelmében bevezetik az „egészségügyi útlevél” használatát. Ezeken a területeken az utazás negatív járványügyi lelet, vagy letöltött karantén alapján kiállított okmány birtokában lehetséges. Az intézkedés keretében közúton, repülőtereken, pályaudvarokon, stb. szúrópróbaszerű egészségügyi ellenőrzések várhatók. Az „egészségügyi útlevél” az utazó egészségügyi állapotát hívatott igazolni.

További információ itt érhető el >>

Ezen a weboldalon található nyomtatvány kitöltése és beküldése alapján kapja az utazó a mobiltelefonjára az „egészségügyi útlevelet”. Amennyiben az utazót kockázatmentesnek ítélik meg, utazhat. Bármilyen vírusgyanú esetén feltartóztathatják, további vizsgálatoknak vethetik alá, illetve – szükség esetén – azonnali hatállyal karanténba helyezhetik.

2020. március 20-án éjféltől a chilei kormányzat határozatlan időre elrendelte a mozik, színházak, éttermek, pubok és diszkók zárva tartását. Ezen kívül határozatlan ideig nem kerülhet sor önálló sportesemények megrendezésére, valamint az iskolák zárva tartásának idejét is visszavonásig meghosszabbították. 

2020. 03. 20.

Sebastián Piñera elnök 2020. március 18-án 90 napos katasztrófa állapotot hirdetett ki az ország egész területére, amely éjféltől lépett életbe. Ez lehetővé teszi a közterületeken a gyülekezés szigorítását, az alapvető javak és szolgáltatások elosztásának a biztosítását, a lakosság számára a szükséges javakból és élelmiszerekből tartalékok képzésének elrendelését, karantén, illetve kijárási tilalom kihirdetését, a közhasznú szolgáltatások védelmét szolgáló intézkedések meghozatalát, valamint a személyek mozgásának korlátozását. Lehetőséget teremt a fegyveres erők együttműködésére a krízissel szemben való küzdelemben, valamint egészségügyi egységként történő működésükre. A rendelkezések értelmében Nemzetvédelmi Parancsnokságok kerülnek felállításra, amelyek a kijelölt zónákban átveszik a közbiztonsági és rendvédelmi erők irányítását, és felügyelik a közrendet. A vízi és szárazföldi határforgalom megszűnt, Santiago nemzetközi repülőtere még engedi a menetrendszerinti járatok indulását Chiléből.

2020. március 19-től a chilei kormányzat elrendelte a bevásárlóközpontok zárva tartását. A rendelkezés nem érinti az élelmiszerboltok, a gyógyszertárak, az orvosi központok, valamint a pénzintézetek működését. 

2020. 03. 11.

Az Egészségügyi Minisztérium tájékoztatása alapján Chilében is megjelent a Covid-19 fertőzés. 

2020. március 10-től a chilei kormány döntése értelmében minden Olaszországból, Spanyolországból, Franciaországból, Németországból, Iránból, a Koreai Köztársaságból, Japánból, valamint Kínából Chilébe érkező személyt 14 napos karantén alá vonnak. A rendelkezés hatálya a Chilei Közlekedési és Távközlési Minisztérium tájékoztatása alapján nem terjed ki az ezekben az országokban tranzitálókra. A 14 napos időszak az utazó a fenti országokból történt kilépésétől számítandó, és abban az esetben is kötelező, ha az illető időközben más országba is belépett, vagy ott tartózkodott. A chilei állampolgárok, valamint a Chilében lakóhellyel rendelkező személyek számára otthoni karantént írnak elő, a turistáknak a karantén ideje alatt szálláshelyükön kell maradniuk, és biztosítaniuk kell folyamatos elérhetőségüket. A járványügyi elkülönítés ideje alatt felmerülő mindennemű költség (pl.: szállás, étkezés, telekommunikáció, menetjegyek módosítása, stb.) az utazót terheli! A karanténba vonulás a 14 napnál rövidebb időre az országba érkező személyek számára nem kötelező, azonban amennyiben nem vállalják az elkülönítést, vissza kell térniük kiindulási helyükre.  

A koronavírussal kapcsolatos legfrissebb információk az alábbi chilei kormányzati honlapokon érhetők el:

Biztonság:

Az ország belpolitikai helyzete stabil. Az időközönként előforduló utcai demonstrációk, sztrájkok, diáktüntetések a santiagói belváros kivételével a turisták által frekventált helyszíneket többnyire nem érintik. A déli tartományokban (La Araucanía, Bio-Bio és Los Ríos) elszaporodtak a gyújtogatásos bűncselekmények, amelyeknek kamionok, munkagépek, hétvégi házak és templomok a célpontjai. 

Terrorizmus

Terrorista akciók Chilére nem jellemzőek. Az elmúlt években történt robbantásos merényletek helyszínén nem, vagy kevesen tartózkodtak. 

Bűnözés

Figyelem! Chilében gyakoriak a csoportosan elkövetett lopások, amikor a gyanútlan turistát az utcán megszólítják, hogy madárürülék hullott a ruhájára, vagy összekente magát, majd a segítségnyújtás ürügyén körbe veszik és ellopják útlevelét, pénzét, esetleg táskáját vagy hátizsákját. 

Bár első látszatra a chilei közbiztonság a latin-amerikai átlagnál jobb, az elmúlt években a külföldi turisták sérelmére elkövetett különböző típusú bűncselekmények 25-30%-kal emelkedtek. A fentiek következtében, kérjük a latin-amerikai térségben általában szokásos fokozott biztonsági óvintézkedések megtételét, illetve szabályok betartását.

A turisták sérelmére elkövetett lopásokról csak tanúsítványt állít ki a Csendőrség (Carabineros), amit a biztosítók nem mindig fogadnak el. Az eseményről a tanúsítvány (constancia) alapján feljelentést kell tenni (denuncia) a PDI (Policia de Investigación) nyomozóhatóságnál. Feltétlenül érdeklődjék meg, hogy Magyarországról milyen e-mail címen kérhetik a chilei rendőrségtől a később elkészülő jegyzőkönyv másolatának megküldését.

Figyelem! Az utcai árusítások visszaszorítása érdekében a helyi önkormányzati hatóságok a főváros több kerületében szigorúan büntetik nem csak az árusokat, hanem a tőlük vásárlókat is.

Természeti és egyéb katasztrófák

Chile a világ földrengéseknek egyik legjobban kitett területe, gyakoriak a kisebb, kárt nem okozó földmozgások.  Földrengés esetében feltétlenül kövessék a helyi hatóságok útmutatását, különös tekintettel a tengerparton jelentkező cunami veszélyre. Javasoljuk a szállodákban, rendezvények helyszínén a kijelölt menekülési útvonalak tanulmányozását. A Chilei Országos Katasztrófavédelem információi naprakészen elérhetők a https://www.onemi.gov.cl weboldalon.

Sárlavinák, vulkánkitörések

Az Andok vonulatában a rendkívüli esős időjárás gyakran sárlavinákat és kőomlásokat okoz. A téli esős évszakban a hegyekben túrázók fordítsanak fokozott figyelmet az időjárás előre-jelzésre, mert a sárlavinák elzárhatják a közlekedési útvonalakat. Chilében több, ma is működő vulkán található, amelyek aktivitásai kisebb-nagyobb problémát okozhatnak a turistáknak. 2018 augusztusában 7 chilei működő vulkánra adtak ki különböző erősségű figyelmeztetéseket.

Az országszerte ingyenesen hívható telefonszámok az alábbiak:
mentők - 131
tűzoltók - 132
csendőrség - 133
hegyi mentőszolgálat -136
rendőrségi információs vonal - 139

Biztonság, közbiztonság szempontjából leginkább kockázatos területek, országrészek

A biztonsági szempontból veszélyesebbnek tekinthető területek a nagyobb városok külső kerületei, így például a santiagói körautópályát övező részek. A turisták sérelmére arányaiban a legtöbb bűncselekményt San Pedro de Atacama, Valparaíso és Viña del Mar körzetében követik el.

Beutazási, tartózkodási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba:

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:
IGEN

Az útlevélnek még 6 hónapig kell érvényesnek lennie Chilébe történő beutazást követően.

Ideiglenes útlevél:
(Csak konzul állít ki!)

Elvárt érvényessége:

IGEN

További információt az alábbi linken talál: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/utlevel

Személyi igazolvány: NEM
Ideiglenes személyi igazolvány: NEM
Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány: NEM
Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok: NEM úti okmányok
Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány): NEM

Kiskorúak utazása: 

A chilei hatóságok az útlevélen kívül kérhetik a kiskorú születési anyakönyvi kivonatának eredeti példányát. Ha valamely kiskorú felnőtt kíséretében ugyan, de szülei vagy valamely szülője nélkül utazik, akkor rendelkeznie kell a szülői hozzájáruló nyilatkozattal (vagy gyámhatósági hozzájárulással). A nyilatkozatot közjegyző előtt javasolt megtenni, illetve a nyilatkozatot szükséges spanyol nyelvre lefordítani vagy egyből spanyolul elkészíteni. Előfordul, hogy még az országon belüli légiközlekedésben is elkérik az igazolást. Szülői hozzájáruló nyilatkozat mintát az alábbi oldalon talál >>  

Felhívjuk a figyelmet, hogy Chile állampolgársági törvénye értelmében az ország területén született gyermek Chile állampolgára, függetlenül szülei állampolgárságától. Emiatt adott esetben magyar állampolgárok helyben született gyermekeire is Chile szigorúbb kiutazási szabályait kell alkalmazni.

Amennyiben a kiskorú kísérő nélkül vagy harmadik személy kíséretében, illetve hosszú időtartamra (pl. diákcsere) utazik az országba, minden esetben célszerű a fogadó ország budapesti külképviseletén tájékozódni a további részletes szabályokról.

Vízum:

Vízum turista célú beutazás esetén:
A beutazáskor még legalább hat hónapig érvényes magánútlevéllel rendelkező magyar állampolgár legfeljebb 90 nap időtartamra turizmus vagy üzleti tárgyalás céljából vízummentesen utazhat be Chilébe. Minden beutazó belépéskor kap egy számlára hasonlító PDI statisztikai adatlapot, amit szállodai becsekkoláskor az ÁFA mentes fizetéshez és kiutazáskor kötelező bemutatni.  

A Húsvét-szigetet felkeresni szándékozók figyelmébe:

A chilei fővárostól mintegy 3760 km-re fekvő Húsvét-sziget kb. 4 óra 40 perces repülőúttal belföldi repülőjárattal érhető el. A közelmúltban szigorított beutazási szabályok értelmében a Húsvét-szigetre látogató turisták

  • maximum 30 napot tölthetnek a szigeten
  • a repülőgép indulása előtt 3 órával kötelesek jelentkezni a santiagói repülőtéren
  • csak érvényes útlevéllel utazhatnak
  • kötelesek igazolni, hogy oda-vissza repülőjeggyel rendelkeznek, van érvényes szállásfoglalásuk vagy helyi lakostól származó hivatalos meghívólevelük
  • kötelesek kitölteni az ún. FUI (beutazási) nyomtatványt

Vízum egyéb célú beutazás esetén: 
A beutazás és tartózkodás egyéb feltételeiről, a vízumok kiadásával kapcsolatos kérdésekről a budapesti chilei nagykövetség konzuli részlege ad részletes tájékoztatást.

A chilei bevándorlási hatóság honlapján is tájékozódhat. 

Házi kedvencek beutazása:

 www.sag.cl/ambitos-de-accion/mascotas-y-especies-animales-y-vegetales-protegidas 

Vám:

A szigorú chilei vámszabályok kifejezetten tiltják növények, magvak, illetve állati és növényi eredetű élelmiszeripari termékek (gyümölcsök, zöldségek, hús és húskészítmények, tejtermékek) turistaforgalomban történő bevitelét. Erre vonatkozóan minden belépőnek írásos nyilatkozatot kell tennie, amelynek átadása nélkül nem léphet be az országba. Belépéskor nemcsak a kézicsomagot, a teljes poggyászt is átvilágítják, adott esetben felbonttatják. Az előírások megsértése büntetőeljárást vonhat maga után.

A saját használatra szóló gyógyszerek behozatala engedélyezett, eddig nem kaptunk ettől eltérő visszajelzést.

Részletes tájékoztatót itt talál:
www.turismochile.com/datos_practicos/aduana-chilena-informacion-general 

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója

Növényegészségügyi és behozatali előírások változása >>

További hasznos információ az országról

Pénznem: Chilei Peso (CLP)

Időjárás: Santiagóban és tágabb környékén klimatikus nehézségektől nem kell tartani. Ugyanakkor az északi sivatagos és a déli jeges területeken, az Andokban, valamint a Chiléhez tartozó csendes-óceáni Húsvét-szigeten a hazaitól lényegesen eltérő időjárási viszonyokra kell felkészülni. A főváros mikroklímáját erősen befolyásolja a rendkívül magas légszennyezettség. Általánosan érvényes az ország egészére, hogy az igen erős UV sugárzás miatt sötét napszemüveg és magas fényvédő faktorú krémek, valamint kalap használata még viszonylag hűvös, borús idő esetén is nagyon ajánlott.

Biztosítás: Chilében az orvosi és kórházi ellátás rendkívül költséges és a gyógyszerek is drágák. Utazás előtt mindenképpen ajánlatos egy nemzetközileg ismert biztosítónál mindenre kiterjedő utas és balesetbiztosítást kötni, a chilei kórházak sürgősségi esetekben is csak olyan külföldit részesítenek ellátásban, aki érvényes biztosítással rendelkezik. Ennek hiányában csak megfelelő biztosíték (pl. néhány ezer USD letétbe helyezése) mellett nyújtanak segítséget.

Közlekedés: Chile fejlett, egyre bővülő úthálózattal, sűrűn üzemelő belföldi légi járatokkal rendelkezik, a közlekedés biztonságosnak mondható. Santiagóban és más városokban is nyugodtan használhatók a tömegközlekedési eszközök és az elfogadható áron szállító taxik. Autóval történő beutazáskor nemzetközi jogosítványra van szükség. Az autóbérlésnél a cégek általában nem kérik, de baleset esetén a chilei hatóságok csak a nemzetközi jogosítványt fogadják el. A részletekről kérjük, hogy Chile külképviseleteinél érdeklődjön.

Ügyintézés helyi hatóságoknál és intézményekben: A helyi hatóságok munkarendje és munkaszervezése megfelel az Európában megszokottaknak, de nem túl hatékony és kevés az idegen nyelven beszélő ügyintéző. A bevándorlási hivatal ügyintézése a túlterheltség miatt hosszú órákat vehet igénybe.

Vallási és viselkedési kultúra: A chilei társadalom többségében katolikus, a déli területein jelentős számú evangélikus közösséggel.  Az átlag európai viselkedéssel szemben vidéken a lakosság konzervatívabb, ezért ajánlatos figyelemmel lenni a vallási érzületből származó érzékenységre. Az öltözködési szokások nem sokban térnek el az európai normáktól. 

Közegészség, egészségügyi helyzet: Az egészségügyi helyzet európai mércével is jónak mondható, a Chilébe utazóknak nincs szükségük védőoltásra, vagy más különleges óvintézkedésekre. Ezzel együtt a csapvíz és az utcai árusok által kínált élelmiszer fogyasztása nem ajánlott.

Az országban az A (H1N1) vírus (sertésinfluenza) előfordulásával kapcsolatban az alábbi honlapon tájékozódhatnak: