Amerika

Mai napon is érvényes: 2021.10.23. 

Az országból Magyarországra történő visszatérésre a következő szabályok vonatkoznak >>

A külföldre utazás egyéni felelősség, egyéni döntés – a Konzuli Szolgálat utazási tanácsai e döntés meghozatalában nyújtanak segítséget.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre!

Elérhető külképviselet/ek:
Nagykövetség és Konzuli Hivatal Santiago
Tiszteletbeli konzulátus Arica, Concepción, La Serena, Punta Arenas, Santiago és Valparaíso

Aktuális:

2021. 10. 18.

A Covid-19 járvány időszakára vonatkozó utazási tanácsok

1) Magyarország nem javasolja az utazást a világjárvány miatt! 

Összhangban a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020 Korm.rendelettel, 2020. szeptember 1-jétől a Chilei Köztársaság biztonsági besorolása az I. biztonsági besorolási kategóriába, azaz az utazásra nem javasolt országok listájára került. A világjárvány miatt nem javasolja a Külgazdasági és Külügyminisztérium az utazást, de előfordulhat, hogy halaszthatatlan ügy miatt az mégis szükségessé válik.

a. Be lehet-e utazni az országba? Igen.

A Chilében tartózkodási engedéllyel nem rendelkező külföldiek három kijelölt nemzetközi repülőtéren, a Santiago de Chile-i Arturo Merino Benitez repülőtéren (SCL), az Iquique-i repülőtéren (IQQ), illetve az Antofagasta-i repülőtéren (ANF) keresztül, QR kóddal ellátott chilei oltási igazolás (Pase de Movilidad), elektronikus úton kitöltött egészségügyi nyilatkozat, 72 óránál nem régebbi, negatív PCR teszteredmény és legalább 30 000 USD fedezetet nyújtó utazási egészségbiztosítás birtokában léphetnek be Chilébe. Az utazási egészségbiztosításnak a koronavírus megbetegedéssel összefüggő kórházi ellátásokra, illetve egy esetleges repatriáció költségeire is fedezetet kell biztosítania.    

A fentieken túl, a tartózkodási engedéllyel nem rendelkező külföldi állampolgárok a chilei Belügyminisztérium 102-es számú rendeletében meghatározott rendkívüli esetekben utazhatnak be az országba.

Jelenleg a LATAM, az IBERIA, a KLM, valamint az AIR FRANCE üzemeltet menetrendszerű kereskedelmi repülőjáratokat Santiago de Chile és európai desztinációk között. 

Az aktuális beutazási feltételekkel kapcsolatos legfrissebb tudnivalókról, kérjük, minden esetben tájékozódjanak a chilei Egészségügyi Minisztérium honlapján keresztül is: https://saludresponde.minsal.cl/informacion-para-extranjeros-no-residentes-en-chile/

b. Kell-e teszt? Igen. 

Az országba történő belépés egyik előfeltétele a Chilébe közvetlenül érkező légijárat indulását megelőző 72 órán belül elvégzett, egy laboratóriumi SARS-CoV-2 PCR vizsgálat negatív eredményét igazoló spanyol vagy angol nyelvű okirat bemutatása. (A 72 óra a mintavétel időpontjától számítandó.) A SARS-CoV-2 PCR vizsgálat alól kizárólag a 2 évnél fiatalabb gyermekek mentesülnek.

c. Kell-e regisztrálni? Igen. 

Az utazóknak már az induláskor a repülőtéren rendelkezniük kell a beutazáshoz szükséges QR kóddal ellátott chilei oltási igazolással (Pase de Movilidad), elektronikus úton kitöltött nyilatkozattal (Declaración jurada para viajeros para prevenir enfermedades por coronavirus – COVID-19), valamint egy, a Chilébe közvetlenül érkező légijárat indulását megelőző 72 órán belül elvégzett, negatív laboratóriumi SARS-CoV-2 PCR vizsgálati eredménnyel. Feltétel továbbá a chilei tartózkodás teljes időtartamára szóló, legalább 30 000 USD fedezetet nyújtó utazási egészségbiztosítás bemutatása, amely a koronavírus megbetegedéssel összefüggő kórházi ellátásokra is kiterjed, különös tekintettel egy esetleges repatriáció költségeire.  

d. Oltottsággal járó kedvezmények: 

QR kóddal ellátott chilei oltási igazolással (Pase de movilidad) rendelkező személyek számára az országba történő belépést követő, kötelező karantén időtartama 7 nap (168 óra) helyett 5 nap (120 óra).

PCR tesztkötelezettség, illetve a karanténkötelezettség a beoltott utazók esetében is fennáll. A QR kóddal ellátott chilei oltási igazolással nem rendelkező személyek egyelőre nem részesülnek kedvezményes elbánásban vagy könnyítésekben.

FIGYELEM! A chilei hatóságok 2021. október 1-től online eljárás keretében lehetőséget biztosítanak a külföldön beoltott személyek Moderna, Pfizer/BioNTech, Janssen, Astra Zeneca, Sinopharm, Sinovac, CanSino vagy Sputnyik-V típusú koronavírus elleni védőoltásainak elfogadására, illetve számukra chilei oltási igazolás (Pase de Movilidad) kiállítására. QR kóddal ellátott chilei oltási igazolás itt igényelhető. 

Az igénylés menetének részletes leírása: 

spanyol nyelven (18 - 20. oldal)

angol nyelven (9 - 11. oldal)

e. Karanténkötelezettség: Van. 

A Chilébe érkezőknek – kiindulási országuktól függetlenül –  QR kóddal ellátott chilei oltási igazolás birtokában a beutazást követően 5 napig (120 óra időtartamban), az okmány hiányában pedig 7 napig (168 óra időtartamban) hatósági karantént kell teljesíteniük. Az országba történő belépésüket követően 14 napig – napi rendszerességgel – online egészségügyi űrlapot kell kitölteniük, amelyen az esetlegesen tapasztalt tüneteikről kell nyilatkozniuk.  

Az utazónak a karantén helyszínéül szolgáló szálláshelyet a repülőtérről legfeljebb 2 órán belül tömegközlekedés igénybevétele nélkül el kell érnie (taxi és reptéri kisbusz igénybevétele megengedett). A karantén szállás címét, illetve az ott élő személyek listáját utazás előtt online kitöltendő nyilatkozaton kötelező feltüntetni. Fontos, hogy a megjelölt lakcímen élő minden más személy is az utazó számára előírt időtartamú hatósági karantén alá kerül!      

A karantén lerövidítésére jelenleg nincsen lehetőség. A karanténszabályok megsértése az érintett chilei oltási igazolásának (Pase de movilidad) felfüggesztését és 50 millió CLP összegig terjedő bírság kiszabását vonhatja maga után!

Amennyiben valamely utazó PCR tesztjének eredménye a Chilébe történő belépést követő 14 napon belül pozitív, egészségügyi intézményben letöltendő karanténba kell vonulnia. Minden olyan személynek, akin a beutazás alkalmával a koronavírus valamely tünetét észlelik, szintén egészségügyi intézménybe kell vonulnia, amíg a fertőzés gyanúja orvosilag nem zárható ki.

f. Üzleti célú beutazás:

Üzleti célú utazások tekintetében az általános beutazási feltételek érvényesek. 

g. Tranzitálási szabályok:

Tranzitra jelenleg csak a Santiago de Chile-i Arturo Merino Benítez Nemzetközi Repülőtéren (SCL) nyílik lehetőség. A tranzitáló utasoknak nem kell megfelelniük a negatív PCR tesztre, valamint a karanténkötelezettségre vonatkozó szabályoknak, azonban a reptéri tranzit területét nem hagyhatják el. Csomagfelvételre, valamint az országba történő belépre nincsen lehetőségük! További információ a repülőtér honlapján érhető el.

h. A célország beutazási feltételei alóli mentesség: 

A chilei Belügyminisztérium 102-es számú rendeletében meghatározott rendkívüli esetekben lehetséges. 

i. Egyéb hasznos információk, elérhetőségek:

2) Kiutazás az országból

A Chiléből történő kiutazás chilei állampolgároknak és tartózkodási engedéllyel rendelkező külföldieknek QR kóddal ellátott chilei oltási igazolás (Pase de movilidad) birtokában lehetséges. Abban az esetben, ha nem rendelkeznek ezzel az okmánnyal, csak rendkívül indokolt esetben, előzetes engedélyeztetést követően hagyhatják el az országot. Kiutazási engedély (Solicitud Extraordinaria de Viaje al Extranjero) online, a chilei Belügyminisztérium honlapján keresztül igényelhető. Az országban tartózkodási engedéllyel nem rendelkező külföldi állampolgárok útlevelükkel külön engedély nélkül kiutazhatnak Chiléből. 

Az országot elhagyni kívánó külföldiek túltartózkodás esetén (pl.: 90 napos vízummentes időszak lejárta) még elutazásukat megelőzően, a chilei bevándorlási hatóság honlapján kötelesek megfizetni a rájuk kirótt idegenrendészeti bírságot. A díjtétel megfizetésére elutazáskor a repülőtéren már nincsen lehetőség, az összeget online, chilei bankkártyával lehet kiegyenlíteni. A bírságot kiszabó határozatot és a befizetéskor kapott bizonylatot elutazáskor, az útlevélvizsgálat alkalmával kell bemutatni. Ennek hiányában a chilei hatóságok megtagadhatják az országból történő kilépést.

A büntetés kalkulátor (büntető határozat generálása) és a fizetési platform az alábbi weboldalon érhető el: https://tramites.extranjeria.gob.cl 

A megnyíló lapot legörgetve az ”Otros trámites” csoportban található ”Cálculo de Multa Extranjero” eljárás ”Iniciar trámite” menüpontjára kell kattintani. A következő YouTube videó képernyőfotókkal is demonstrálja a folyamatot: https://www.youtube.com/watch?v=uQuuhxSjNGw&feature=youtu.be  

3) Beutazás Magyarországra

A pandémiás időszakban a Magyarországra történő beutazás rendkívüli szabályait a 408/2020. Korm.rendelet foglalja össze, melynek végrehajtásával kapcsolatban az ORFK határrendészeti szervei illetékesek tájékoztatást adni. A rendelet egyes pontjainak értelmezésével, alkalmazásával kapcsolatban az ORFK-t szíveskedjenek megkeresni, figyelemmel arra, hogy azok végrehajtásában az Országos Rendőrfőkapitányság határrendészeti feladatokat végző munkatársai illetékesek. A Konzuli Szolgálat pusztán általános tájékoztatást nyújt! Az ORFK alábbi oldalán talál bővebb információt: http://www.police.hu/hu/hirek-es-informaciok/legfrissebb-hireink/covid-19-utazasi-informaciok/utazok-figyelmebe-ajanljuk-a 

Az ORFK elérhetőségei: http://www.police.hu/hu/info/elerhetosegek

Magyar állampolgárok Magyarországra történő belépésével kapcsolatos aktuális információ itt található. 

A koronavírussal kapcsolatos információkat http://www.koronavirus.gov.hu/ oldalon találhatják, illetve érdeklődhetnek telefonon belföldről a +36 80 277 455 és a +36 80 277 456, külföldről a +36 1 550 1825-ös telefonszámon vagy elektronikusan a GhrfeLLko90OAWAR4Tka29yb25hdmlydXNAMTgxOC5odQ== címen. 

A magyar határellenőrzéssel kapcsolatos aktuális információk megtalálhatók: a határátlépéssel kapcsolatos aktuális információk (ORFK) oldalon és érdeklődni lehet a gaIDxkckVn5J40Oja29yb25hdmlydXNAYm0uZ292Lmh1 címen. 

Bővebb információ a határátkelők nyitva tartásáról és az engedélyezett forgalom típusáról: klikk ide

Méltányossági kérelem a Magyarországra történő beutazáshoz: https://ugyintezes.police.hu/meltanyossagi-kerelem 

4) Helyi járványügyi szabályok

Az ország egész területén – közterületen is – kötelező a maszkviselés. Oltási kötelezettség egyelőre nincsen. 

Felhívjuk az utazók figyelmét, hogy sok esetben a légitársaságok, valamint egyéb személyszállítást szervező cégek is hozhatnak olyan rendelkezéseket, szabályokat, amelyek akár szigorúbbak is lehetnek a fogadó állam beutazási feltételeinél. Javasoljuk, hogy indulás előtt tájékozódjanak az érvényben lévő utazási feltételekről illetve a tranzitálás helye szerinti állam tranzitálásra / beutazásra vonatkozó szabályairól.

A Chilén belül utazni szándékozóknak az indulást megelőző 24 órában az alábbi honlapokon (spanyol nyelven) alkalmi hatósági engedélyt (Permiso Temporal para traslado Interregional - https://cmv.interior.gob.cl/ingreso) és egészségügyi útlevelet (Pasaporte Sanitario - https://www.c19.cl/formularios.html) kell kérvényezniük személyes adataik megadásával. Az engedélyek megújítása szükséges, amennyiben az utazás a lejárati időn túl fejeződik be. 

A belföldi repülőgép, távolsági busz, vonat és komphajó járatok csak részben üzemelnek, és a menetrendek a járványügyi helyzet függvényében váratlanul módosulhatnak. Minden esetben javasoljuk a közlekedési szolgáltatók honlapján közzétett aktuális információk nyomon követését.

FIGYELEM! Chilén belül a régiók közötti utazás feltételeiről az alábbi linken tájékozódhatnak: https://www.gob.cl/coronavirus/pasoapaso#nuevopasoapaso/

Az egyes területek aktuális járványügyi besorolása az alábbi kormányzati honlapon követhető figyelemmel: https://www.gob.cl/coronavirus/pasoapaso#situacioncomunal/

A járványhelyzettel kapcsolatos legfrissebb információk az alábbi chilei kormányzati honlapon érhetők el: Kormányzati portál – tájékoztatás a koronavírussal kapcsolatos chilei fejleményekről, valamint a hatályos járványügyi karantén intézkedésekről.

5) Turisztikai célú utazásokra vonatkozó további információ

A hatósági karanténkötelezettség (5 vagy 7 nap időtartamban) turisztikai célú beutazások esetében is fennáll, illetve a karantén helyszínéül szolgáló szálláshelynek magángépjárművel vagy taxival legfeljebb 2 órán belül megközelíthetőnek kell lennie a repülőtérről. 

Belföldi távolsági tömegközlekedési eszközök (pl.: repülőgépjáratok, távolsági buszok, vonatok, komphajók, stb.) 2021. november 1-től kizárólag QR kóddal ellátott chilei oltási igazolás (Pase de Movilidad) birtokában vehetők igénybe! 

Biztonság:

Összhangban a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020 Korm.rendelettel, az ország biztonsági besorolása az I. biztonsági besorolási kategóriába, azaz az utazásra nem javasolt országok listájára került.

Az ország belpolitikai helyzete stabil. Az időközönként előforduló utcai demonstrációk, sztrájkok, diáktüntetések a santiagói belváros kivételével a turisták által frekventált helyszíneket többnyire nem érintik. A déli tartományokban (La Araucanía, Bio-Bio és Los Ríos) elszaporodtak a gyújtogatásos bűncselekmények, amelyeknek kamionok, munkagépek, hétvégi házak és templomok a célpontjai. 

Terrorizmus

Terrorista akciók Chilére nem jellemzőek. Az elmúlt években történt robbantásos merényletek helyszínén nem, vagy kevesen tartózkodtak. 

Bűnözés

Figyelem! Chilében gyakoriak a csoportosan elkövetett lopások, amikor a gyanútlan turistát az utcán megszólítják, hogy madárürülék hullott a ruhájára, vagy összekente magát, majd a segítségnyújtás ürügyén körbe veszik és ellopják útlevelét, pénzét, esetleg táskáját vagy hátizsákját. 

Bár első látszatra a chilei közbiztonság a latin-amerikai átlagnál jobb, az elmúlt években a külföldi turisták sérelmére elkövetett különböző típusú bűncselekmények 25-30%-kal emelkedtek. A fentiek következtében, kérjük a latin-amerikai térségben általában szokásos fokozott biztonsági óvintézkedések megtételét, illetve szabályok betartását.

A turisták sérelmére elkövetett lopásokról csak tanúsítványt állít ki a Csendőrség (Carabineros), amit a biztosítók nem mindig fogadnak el. Az eseményről a tanúsítvány (constancia) alapján feljelentést kell tenni (denuncia) a PDI (Policia de Investigación) nyomozóhatóságnál. Feltétlenül érdeklődjék meg, hogy Magyarországról milyen e-mail címen kérhetik a chilei rendőrségtől a később elkészülő jegyzőkönyv másolatának megküldését.

Figyelem! Az utcai árusítások visszaszorítása érdekében a helyi önkormányzati hatóságok a főváros több kerületében szigorúan büntetik nem csak az árusokat, hanem a tőlük vásárlókat is.

Természeti és egyéb katasztrófák

Chile a világ földrengéseknek egyik legjobban kitett területe, gyakoriak a kisebb, kárt nem okozó földmozgások.  Földrengés esetében feltétlenül kövessék a helyi hatóságok útmutatását, különös tekintettel a tengerparton jelentkező cunami veszélyre. Javasoljuk a szállodákban, rendezvények helyszínén a kijelölt menekülési útvonalak tanulmányozását. A Chilei Országos Katasztrófavédelem információi naprakészen elérhetők a https://www.onemi.gov.cl weboldalon.

Sárlavinák, vulkánkitörések

Az Andok vonulatában a rendkívüli esős időjárás gyakran sárlavinákat és kőomlásokat okoz. A téli esős évszakban a hegyekben túrázók fordítsanak fokozott figyelmet az időjárás előre-jelzésre, mert a sárlavinák elzárhatják a közlekedési útvonalakat. Chilében több, ma is működő vulkán található, amelyek aktivitásai kisebb-nagyobb problémát okozhatnak a turistáknak. 2018 augusztusában 7 chilei működő vulkánra adtak ki különböző erősségű figyelmeztetéseket.

Az országszerte ingyenesen hívható telefonszámok az alábbiak:
mentők - 131
tűzoltók - 132
csendőrség - 133
hegyi mentőszolgálat -136
rendőrségi információs vonal - 139

Biztonság, közbiztonság szempontjából leginkább kockázatos területek, országrészek

A biztonsági szempontból veszélyesebbnek tekinthető területek a nagyobb városok külső kerületei, így például a santiagói körautópályát övező részek. A turisták sérelmére arányaiban a legtöbb bűncselekményt San Pedro de Atacama, Valparaíso és Viña del Mar körzetében követik el.

Beutazási, tartózkodási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba:

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:
IGEN

Az útlevélnek még 6 hónapig kell érvényesnek lennie Chilébe történő beutazást követően.

Ideiglenes útlevél:
(Csak konzul állít ki!)

Elvárt érvényessége:

IGEN

További információt az alábbi linken talál: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/utlevel

Személyi igazolvány: NEM
Ideiglenes személyi igazolvány: NEM
Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány: NEM
Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok: NEM úti okmányok
Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány): NEM

Kiskorúak utazása: 

A chilei hatóságok az útlevélen kívül kérhetik a kiskorú születési anyakönyvi kivonatának eredeti példányát. Ha valamely kiskorú felnőtt kíséretében ugyan, de szülei vagy valamely szülője nélkül utazik, akkor rendelkeznie kell a szülői hozzájáruló nyilatkozattal (vagy gyámhatósági hozzájárulással). A nyilatkozatot közjegyző előtt javasolt megtenni, illetve a nyilatkozatot szükséges spanyol nyelvre lefordítani vagy egyből spanyolul elkészíteni. Előfordul, hogy még az országon belüli légiközlekedésben is elkérik az igazolást. Szülői hozzájáruló nyilatkozat mintát az alábbi oldalon talál >>  

Felhívjuk a figyelmet, hogy Chile állampolgársági törvénye értelmében az ország területén született gyermek Chile állampolgára, függetlenül szülei állampolgárságától. Emiatt adott esetben magyar állampolgárok helyben született gyermekeire is Chile szigorúbb kiutazási szabályait kell alkalmazni.

Amennyiben a kiskorú kísérő nélkül vagy harmadik személy kíséretében, illetve hosszú időtartamra (pl. diákcsere) utazik az országba, minden esetben célszerű a fogadó ország budapesti külképviseletén tájékozódni a további részletes szabályokról.

Vízum:

Vízum turista célú beutazás esetén:
A beutazáskor még legalább hat hónapig érvényes magánútlevéllel rendelkező magyar állampolgár legfeljebb 90 nap időtartamra turizmus vagy üzleti tárgyalás céljából vízummentesen utazhat be Chilébe. Minden beutazó belépéskor kap egy számlára hasonlító PDI statisztikai adatlapot, amit szállodai becsekkoláskor az ÁFA mentes fizetéshez és kiutazáskor kötelező bemutatni.  

A Húsvét-szigetet felkeresni szándékozók figyelmébe:

A chilei fővárostól mintegy 3760 km-re fekvő Húsvét-sziget kb. 4 óra 40 perces repülőúttal belföldi repülőjárattal érhető el. A közelmúltban szigorított beutazási szabályok értelmében a Húsvét-szigetre látogató turisták

  • maximum 30 napot tölthetnek a szigeten
  • a repülőgép indulása előtt 3 órával kötelesek jelentkezni a santiagói repülőtéren
  • csak érvényes útlevéllel utazhatnak
  • kötelesek igazolni, hogy oda-vissza repülőjeggyel rendelkeznek, van érvényes szállásfoglalásuk vagy helyi lakostól származó hivatalos meghívólevelük
  • kötelesek kitölteni az ún. FUI (beutazási) nyomtatványt

Vízum egyéb célú beutazás esetén: 
A beutazás és tartózkodás egyéb feltételeiről, a vízumok kiadásával kapcsolatos kérdésekről a budapesti chilei nagykövetség konzuli részlege ad részletes tájékoztatást.

A chilei bevándorlási hatóság honlapján is tájékozódhat. 

Házi kedvencek beutazása:

 www.sag.cl/ambitos-de-accion/mascotas-y-especies-animales-y-vegetales-protegidas 

Vám:

A szigorú chilei vámszabályok kifejezetten tiltják növények, magvak, illetve állati és növényi eredetű élelmiszeripari termékek (gyümölcsök, zöldségek, hús és húskészítmények, tejtermékek) turistaforgalomban történő bevitelét. Erre vonatkozóan minden belépőnek írásos nyilatkozatot kell tennie, amelynek átadása nélkül nem léphet be az országba. Belépéskor nemcsak a kézicsomagot, a teljes poggyászt is átvilágítják, adott esetben felbonttatják. Az előírások megsértése büntetőeljárást vonhat maga után.

A saját használatra szóló gyógyszerek behozatala engedélyezett, eddig nem kaptunk ettől eltérő visszajelzést.

Részletes tájékoztatót itt talál:
www.turismochile.com/datos_practicos/aduana-chilena-informacion-general 

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója

Növényegészségügyi és behozatali előírások változása >>

További hasznos információ az országról

Pénznem: Chilei Peso (CLP)

Időjárás: Santiagóban és tágabb környékén klimatikus nehézségektől nem kell tartani. Ugyanakkor az északi sivatagos és a déli jeges területeken, az Andokban, valamint a Chiléhez tartozó csendes-óceáni Húsvét-szigeten a hazaitól lényegesen eltérő időjárási viszonyokra kell felkészülni. A főváros mikroklímáját erősen befolyásolja a rendkívül magas légszennyezettség. Általánosan érvényes az ország egészére, hogy az igen erős UV sugárzás miatt sötét napszemüveg és magas fényvédő faktorú krémek, valamint kalap használata még viszonylag hűvös, borús idő esetén is nagyon ajánlott.

Biztosítás: Chilében az orvosi és kórházi ellátás rendkívül költséges és a gyógyszerek is drágák. Utazás előtt mindenképpen ajánlatos egy nemzetközileg ismert biztosítónál mindenre kiterjedő utas és balesetbiztosítást kötni, a chilei kórházak sürgősségi esetekben is csak olyan külföldit részesítenek ellátásban, aki érvényes biztosítással rendelkezik. Ennek hiányában csak megfelelő biztosíték (pl. néhány ezer USD letétbe helyezése) mellett nyújtanak segítséget.

Közlekedés: Chile fejlett, egyre bővülő úthálózattal, sűrűn üzemelő belföldi légi járatokkal rendelkezik, a közlekedés biztonságosnak mondható. Santiagóban és más városokban is nyugodtan használhatók a tömegközlekedési eszközök és az elfogadható áron szállító taxik. Autóval történő beutazáskor nemzetközi jogosítványra van szükség. Az autóbérlésnél a cégek általában nem kérik, de baleset esetén a chilei hatóságok csak a nemzetközi jogosítványt fogadják el. A részletekről kérjük, hogy Chile külképviseleteinél érdeklődjön.

Ügyintézés helyi hatóságoknál és intézményekben: A helyi hatóságok munkarendje és munkaszervezése megfelel az Európában megszokottaknak, de nem túl hatékony és kevés az idegen nyelven beszélő ügyintéző. A bevándorlási hivatal ügyintézése a túlterheltség miatt hosszú órákat vehet igénybe.

Vallási és viselkedési kultúra: A chilei társadalom többségében katolikus, a déli területein jelentős számú evangélikus közösséggel.  Az átlag európai viselkedéssel szemben vidéken a lakosság konzervatívabb, ezért ajánlatos figyelemmel lenni a vallási érzületből származó érzékenységre. Az öltözködési szokások nem sokban térnek el az európai normáktól. 

Közegészség, egészségügyi helyzet: Az egészségügyi helyzet európai mércével is jónak mondható, a Chilébe utazóknak nincs szükségük védőoltásra, vagy más különleges óvintézkedésekre. Ezzel együtt a csapvíz és az utcai árusok által kínált élelmiszer fogyasztása nem ajánlott.

Az országban az A (H1N1) vírus (sertésinfluenza) előfordulásával kapcsolatban az alábbi honlapon tájékozódhatnak: