Amerika

Mai napon is érvényes: 2022.06.28. 

A külföldre utazás egyéni felelősség, egyéni döntés – a Konzuli Szolgálat utazási tanácsai e döntés meghozatalában nyújtanak segítséget.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre!

Elérhető külképviselet/ek:
Nagykövetség és Konzuli Hivatal Santiago
Tiszteletbeli konzulátus Arica, Concepción, La Serena, Punta Arenas, Santiago és Valparaíso

Aktuális:

2022. 06. 20.
A Covid-19 járvány időszakára vonatkozó utazási tanácsok

A világjárvány miatt kialakult utazási korlátozások frissítése folyamatos, a közölt adatok tájékoztató jellegűek, valamint csak a már hatályba lépett szabályokat tartalmazzák.

1) Magyarország megfontolásra javasolja az utazást a világjárvány miatt! 

A Chilei Köztársaság biztonsági besorolása a II. biztonsági besorolási kategória, azaz fokozott kockázattal látogatható országok listáján található.

a. Be lehet-e utazni az országba? Igen.

A chilei járványhelyzetet az illetékes chilei hatóságok három válságfokozatra osztották, amelyek mind az országba való be- és kiutazást, mind a Chilén belüli mozgást érintik. Chile jelenleg a legalacsonyabb, 1. riasztási fokozatban van. Ez azt jelenti, hogy a be- és kilépés korlátozások nélkül és a szabályos előírásoknak megfelelően lehetséges. A Chilében tartózkodási engedéllyel nem rendelkező 6 évnél idősebb külföldiek az indulást megelőző 48 órán belül, elektronikus úton kitöltött egészségügyi nyilatkozat birtokában léphetnek be Chilébe. Bár az 1. riasztási fokozatban nem kötelező, de az országon belüli szabad mozgáshoz elengedhetetlen a QR kóddal ellátott chilei oltási igazolás (Pase de Movilidad). Bár az 1. riasztási fokozatban nem kötelező, de a chilei hatóságok javasolják 72 óránál nem régebbi negatív PCR teszt bemutatását.

A beutazási feltételek maradéktalan teljesülése esetén, és amennyiben a beutazó személy Chilébe érkezésekor nem kerül sor COVID tesztre, vagy a szúrópróbaszerűen elvégezett teszt eredménye negatív, nem áll fent karanténkötelezettség. 

(További információ a Karanténkötelezettség pontban - f.)

A fentieken túl, a tartózkodási engedéllyel nem rendelkező külföldi állampolgárok a chilei Belügyminisztérium 295-ös számú rendeletében meghatározott rendkívüli esetekben utazhatnak be az országba.

Figyelem! Magyar védettségi igazolvány, illetve EU-s COVID igazolvány csak a chilei oltási igazolás igénylésénél használható fel. A magyar és az EU-s oltási okmányok megléte önmagában nem teszi lehetővé a Chilei Köztársaság területén történő szabad mozgást. A chilei oltási igazolás megszerzésének feltétele a koronavírus elleni védőoltások egydózisú vakcinák esetében egy, kétdózisú vakcinák esetében mindkét dózisának felvétele. A harmadik (megerősítő) dózis megléte egyelőre még nem elvárás a beutazó külföldi állampolgárok esetében, azonban az erre vonatkozó szabályok változhatnak.

Elfogadott oltások:

Egydózisú oltóanyagok: Moderna, Pfizer-BioNTech, Oxford/AstraZeneca, Sinopharm, Sinovac, Generium (Sputnik-V), Bharat Biotech / Covaxin

Kétdózisú oltóanyagok: Janssen (Johnson&Johnson), CanSino 

Jelenleg a LATAM, az IBERIA, a KLM, az AIR FRANCE, valamint a BRITISH AIRWAYS üzemeltet menetrendszerű kereskedelmi repülőjáratokat Santiago de Chile és európai desztinációk között.

Az aktuális beutazási feltételekkel és a chilei járványügyi intézkedésekkel kapcsolatos legfrissebb tudnivalókról kérjük, minden esetben tájékozódjanak a chilei kormány honlapján keresztül is: Gob.cl - Paso a Paso (www.gob.cl).

b. Kell-e teszt? Nem. 

Az országba történő belépéshez jelenleg nem kötelező, de a chilei hatóságok javasolják a Chilébe közvetlenül érkező légijárat indulását megelőző 72 órán belül elvégzett, egy laboratóriumi SARS-CoV-2 PCR vizsgálat negatív eredményét igazoló spanyol vagy angol nyelvű okirat bemutatását. (A 72 óra a mintavétel időpontjától számítandó.) 

c. Kell-e regisztrálni? Igen. 

A 6 évnél idősebb utazóknak már az induláskor a repülőtéren rendelkezniük kell az indulást megelőző 48 órán belül, elektronikus úton kitöltött nyilatkozattal (Declaración jurada para viajeros provenientes del exterior).

További tájékoztatás, illetve a regisztráció során esetlegesen felmerülő problémák esetében segítség az alábbi telefonszámon kérhető: +56 2 28717800

d. Oltottsággal járó kedvezmények: Vannak.

A beutazási feltételek maradéktalan teljesülése esetén, és amennyiben a beutazó személy Chilébe érkezésekor nem kerül sor COVID tesztre, vagy a szúrópróbaszerűen elvégezett teszt eredménye negatív, nem áll fent karanténkötelezettség. 

(További információ a Karanténkötelezettség pontban - f.)

Csak a QR kóddal ellátott chilei oltási igazolással rendelkezők vehetik igénybe a belföldi repülőjáratokat, a távolsági buszjáratokat, a vasúti és kompközlekedést, valamint a turisztikai, kulturális és vendéglátóipari szolgáltatásokat az ország egész területén.

A külföldön beoltott személyek Moderna, Pfizer-BioNTech, Oxford/AstraZeneca, Sinopharm, Sinovac, Generium (Sputnik-V), Bharat Biotech / Covaxin, Janssen (Johnson&Johnson) és CanSino típusú koronavírus elleni védőoltásainak, illetve számukra QR kóddal ellátott chilei oltási igazolás (Pase de Movilidad) kiállítása itt igényelhető.

Az igénylés menetének részletes leírása: 

spanyol nyelven (18 - 20. oldal)

angol nyelven (9 - 11. oldal)

e. Oltatlanokra / nem elfogadott vakcinával oltottakra vonatkozó szabályok:

A Chilében tartózkodási engedéllyel nem rendelkező oltatlan, vagy chilei oltási igazolással nem rendelkező személy beutazása lehetséges, de az országon belüli szabad mozgása ellehetetlenül. 

(A chilei Belügyminisztérium 295-ös számú rendeletében rögzített rendkívüli esetek kivételt képeznek.)

f. Karanténkötelezettség: 

Nincsen, amennyiben a beutazó személy Chilébe érkezésekor nem kerül sor COVID tesztre, vagy a szúrópróbaszerűen elvégezett teszt eredménye negatív. 

Abban az esetben, ha a teszt eredménye pozitív, az előírt hatósági karantén időtartama 7 nap. A karantén teljesítésére az utazó szálláshelyén kerülhet sor. 

Chilei tájékoztatás: 

Gob.cl - Paso a Paso (www.gob.cl)

A Chilébe érkező személyeknél az egészségügyi hatóság a repülőtéren szúrópróbaszerűen PCR tesztet végezhet. Amennyiben nem kerül sor tesztelésre, vagy a teszt eredménye negatív, a beutazónak nem kell karantént teljesítenie. 

Ha azonban a beutazó személy az érkezéskor esetlegesen elvégzett koronavírus tesztjének eredménye pozitív, akkor a szálláshelyén, vagy a hatóság által kijelölt helyen 7 napos karantén letöltése kötelező, amelynek lerövidítésére nincsen lehetőség. A karanténkötelezettség ilyen esetben kiskorú gyermekeknél is fennáll.

g. Üzleti célú beutazás:

Üzleti célú utazások tekintetében az általános beutazási feltételek érvényesek. 

h. Tranzitálási szabályok:

Tranzitra jelenleg csak a Santiago de Chile-i Comodoro Arturo Merino Benítez Nemzetközi Repülőtéren (SCL) nyílik lehetőség. A tranzitáló utasoknak nem kell megfelelniük a negatív PCR tesztre, valamint a karanténkötelezettségre vonatkozó szabályoknak, azonban a reptéri tranzit területét nem hagyhatják el. Csomagfelvételre, valamint az országba történő belépésre nincsen lehetőségük.

i. A célország beutazási feltételei alóli mentesség: 

A chilei Belügyminisztérium 295-ös számú rendeletében meghatározott rendkívüli esetekben lehetséges. 

j. Egyéb hasznos információk, elérhetőségek:

Problémák az utazási irodával, légitársasággal? További információ az Utasjogok fejezetben található: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/utasjogok 

Szükséges esetben további PCR tesztek nagyobb rendelőintézetekben, illetve kórházakban – térítés ellenében – kérhetők.

Egészségügyi ellátás külföldön: http://www.neak.gov.hu/felso_menu/lakossagnak/ellatas_kulfoldon 

2) Kiutazás az országból

A Chiléből való kiutazás korlátozásmentes.

Az országot elhagyni kívánó külföldiek túltartózkodás esetén (pl.: 90 napos vízummentes időszak lejárta) még elutazásukat megelőzően, a chilei bevándorlási hatóság honlapján kötelesek megfizetni a rájuk kirótt idegenrendészeti bírságot. A díjtétel megfizetésére elutazáskor a repülőtéren már nincsen lehetőség, az összeget online, chilei bankkártyával lehet kiegyenlíteni. A bírságot kiszabó határozatot és a befizetéskor kapott bizonylatot elutazáskor, az útlevélvizsgálat alkalmával kell bemutatni. Ennek hiányában a chilei hatóságok megtagadhatják az országból történő kilépést.

A büntetés kalkulátor (büntető határozat generálása) és a fizetési platform az alábbi weboldalon érhető el: https://tramites.extranjeria.gob.cl 

A megnyíló lapot legörgetve az ”Otros trámites” csoportban található ”Cálculo de Multa Extranjero” eljárás ”Iniciar trámite” menüpontjára kell kattintani. A következő YouTube videó képernyőfotókkal is demonstrálja a folyamatot: https://www.youtube.com/watch?v=uQuuhxSjNGw&feature=youtu.be  

3) Beutazás Magyarországra

2022. március 7-én hatályát vesztette a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020. Korm.rendelet, ennél fogva a Magyarországra történő beutazásra vonatkozó korlátozások is megszűntek. A magyarországi beutazás mindenkori szabályaival kapcsolatban az ORFK határrendészeti szervei illetékesek tájékoztatást adni. Az ORFK alábbi oldalán talál bővebb információt:  http://www.police.hu/hu/info/elerhetosegek 

A koronavírussal kapcsolatos információkat http://www.koronavirus.gov.hu/ oldalon találhatják, illetve érdeklődhetnek telefonon belföldről a +36 80 277 455 és a +36 80 277 456, külföldről a +36 1 550 1825-ös telefonszámon vagy elektronikusan a tiBoJhSwWgxekgak6TZmjZMa29yb25hdmlydXNAMTgxOC5odQ== címen.

A magyar határellenőrzéssel kapcsolatos aktuális információk megtalálhatók: a határátlépéssel kapcsolatos aktuális információk (ORFK) oldalon és érdeklődni lehet a mcDc6xTjkTNa29yb25hdmlydXNAYm0uZ292Lmh1 címen.

4) Helyi járványügyi szabályok

2022. április 14-től gyengén vagy közepesen fertőzött, nyílt közterületeken, ahol az emberek között legalább 1 méteres távolságtartás biztosított, már nem kötelező a maszkviselés. Tömegben, ahol az 1 méteres távolság nem tartható, zárt térben, valamint erősen fertőzött területeken a maszkviselési kötelezettség továbbra is fennáll. 

Felhívjuk az utazók figyelmét, hogy sok esetben a légitársaságok, valamint egyéb személyszállítást szervező cégek is hozhatnak olyan rendelkezéseket, szabályokat, amelyek akár szigorúbbak is lehetnek a fogadó állam beutazási feltételeinél. Javasoljuk, hogy indulás előtt tájékozódjanak az érvényben lévő utazási feltételekről, illetve a tranzitálás helye szerinti állam tranzitálásra / beutazásra vonatkozó szabályairól.

Csak a QR kóddal ellátott chilei oltási igazolással rendelkezők vehetik igénybe a belföldi repülőjáratokat, a távolsági buszjáratokat, a vasúti és kompközlekedést, valamint a turisztikai, kulturális és vendéglátóipari szolgáltatásokat az ország egész területén.

FIGYELEM! Chilén belül a régiók közötti utazás feltételeiről az alábbi linken tájékozódhatnak: https://www.gob.cl/coronavirus/pasoapaso#nuevopasoapaso/

Az egyes területek aktuális járványügyi besorolása az alábbi kormányzati honlapon követhető figyelemmel: https://www.gob.cl/coronavirus/pasoapaso#situacioncomunal/

A járványhelyzettel kapcsolatos legfrissebb információk az alábbi chilei kormányzati honlapon érhetők el: Kormányzati portál – tájékoztatás a koronavírussal kapcsolatos chilei fejleményekről, valamint a hatályos járványügyi karantén intézkedésekről.

Az Egészségügyi Minisztérium belföldről hívható járványügyi információs vonalának telefonszáma: 600 360 777

Egyéb információt a témában az alábbi oldalakon talál:

Biztonság:

A Chilei Köztársaság biztonsági besorolása a II. biztonsági besorolási kategória, azaz fokozott kockázattal látogatható országok listáján található.

Az ország belpolitikai helyzete stabil. Az időközönként előforduló utcai demonstrációk, sztrájkok, diáktüntetések a santiagói belváros kivételével a turisták által frekventált helyszíneket többnyire nem érintik. A déli tartományokban (La Araucanía, Bio-Bio és Los Ríos) elszaporodtak a gyújtogatásos bűncselekmények, amelyeknek kamionok, munkagépek, hétvégi házak és templomok a célpontjai. 

Terrorizmus

Terrorista akciók Chilére nem jellemzőek. Az elmúlt években történt robbantásos merényletek helyszínén nem, vagy kevesen tartózkodtak. 

Bűnözés

Figyelem! Chilében gyakoriak a csoportosan elkövetett lopások, amikor a gyanútlan turistát az utcán megszólítják, hogy madárürülék hullott a ruhájára, vagy összekente magát, majd a segítségnyújtás ürügyén körbe veszik és ellopják útlevelét, pénzét, esetleg táskáját vagy hátizsákját. 

Bár első látszatra a chilei közbiztonság a latin-amerikai átlagnál jobb, az elmúlt években a külföldi turisták sérelmére elkövetett különböző típusú bűncselekmények 25-30%-kal emelkedtek. A fentiek következtében, kérjük a latin-amerikai térségben általában szokásos fokozott biztonsági óvintézkedések megtételét, illetve szabályok betartását.

A turisták sérelmére elkövetett lopásokról csak tanúsítványt állít ki a Csendőrség (Carabineros), amit a biztosítók nem mindig fogadnak el. Az eseményről a tanúsítvány (constancia) alapján feljelentést kell tenni (denuncia) a PDI (Policia de Investigación) nyomozóhatóságnál. Feltétlenül érdeklődjék meg, hogy Magyarországról milyen e-mail címen kérhetik a chilei rendőrségtől a később elkészülő jegyzőkönyv másolatának megküldését.

Figyelem! Az utcai árusítások visszaszorítása érdekében a helyi önkormányzati hatóságok a főváros több kerületében szigorúan büntetik nem csak az árusokat, hanem a tőlük vásárlókat is.

Természeti és egyéb katasztrófák

Chile a világ földrengéseknek egyik legjobban kitett területe, gyakoriak a kisebb, kárt nem okozó földmozgások.  Földrengés esetében feltétlenül kövessék a helyi hatóságok útmutatását, különös tekintettel a tengerparton jelentkező cunami veszélyre. Javasoljuk a szállodákban, rendezvények helyszínén a kijelölt menekülési útvonalak tanulmányozását. A Chilei Országos Katasztrófavédelem információi naprakészen elérhetők a https://www.onemi.gov.cl weboldalon.

Sárlavinák, vulkánkitörések

Az Andok vonulatában a rendkívüli esős időjárás gyakran sárlavinákat és kőomlásokat okoz. A téli esős évszakban a hegyekben túrázók fordítsanak fokozott figyelmet az időjárás előre-jelzésre, mert a sárlavinák elzárhatják a közlekedési útvonalakat. Chilében több, ma is működő vulkán található, amelyek aktivitásai kisebb-nagyobb problémát okozhatnak a turistáknak. 2018 augusztusában 7 chilei működő vulkánra adtak ki különböző erősségű figyelmeztetéseket.

Az országszerte ingyenesen hívható telefonszámok az alábbiak:
mentők - 131
tűzoltók - 132
csendőrség - 133
hegyi mentőszolgálat -136
rendőrségi információs vonal - 139

Biztonság, közbiztonság szempontjából leginkább kockázatos területek, országrészek

A biztonsági szempontból veszélyesebbnek tekinthető területek a nagyobb városok külső kerületei, így például a santiagói körautópályát övező részek. A turisták sérelmére arányaiban a legtöbb bűncselekményt San Pedro de Atacama, Valparaíso és Viña del Mar körzetében követik el.

Beutazási, tartózkodási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba:

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:
IGEN

Az útlevélnek még 6 hónapig kell érvényesnek lennie Chilébe történő beutazást követően.

Ideiglenes útlevél:
(Csak konzul állít ki!)

Elvárt érvényessége:

IGEN

További információt az alábbi linken talál: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/utlevel

Személyi igazolvány: NEM
Ideiglenes személyi igazolvány: NEM
Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány: NEM
Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok: NEM úti okmányok
Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány): NEM

Kiskorúak utazása: 

A chilei hatóságok az útlevélen kívül kérhetik a kiskorú születési anyakönyvi kivonatának eredeti példányát. Ha valamely kiskorú felnőtt kíséretében ugyan, de szülei vagy valamely szülője nélkül utazik, akkor rendelkeznie kell a szülői hozzájáruló nyilatkozattal (vagy gyámhatósági hozzájárulással). A nyilatkozatot közjegyző előtt javasolt megtenni, illetve a nyilatkozatot szükséges spanyol nyelvre lefordítani vagy egyből spanyolul elkészíteni. Előfordul, hogy még az országon belüli légiközlekedésben is elkérik az igazolást. Szülői hozzájáruló nyilatkozat mintát az alábbi oldalon talál >>  

Felhívjuk a figyelmet, hogy Chile állampolgársági törvénye értelmében az ország területén született gyermek Chile állampolgára, függetlenül szülei állampolgárságától. Emiatt adott esetben magyar állampolgárok helyben született gyermekeire is Chile szigorúbb kiutazási szabályait kell alkalmazni.

Amennyiben a kiskorú kísérő nélkül vagy harmadik személy kíséretében, illetve hosszú időtartamra (pl. diákcsere) utazik az országba, minden esetben célszerű a fogadó ország budapesti külképviseletén tájékozódni a további részletes szabályokról.

Vízum:

Vízum turista célú beutazás esetén:
A beutazáskor még legalább hat hónapig érvényes magánútlevéllel rendelkező magyar állampolgár legfeljebb 90 nap időtartamra turizmus vagy üzleti tárgyalás céljából vízummentesen utazhat be Chilébe. Minden beutazó belépéskor kap egy számlára hasonlító PDI statisztikai adatlapot, amit szállodai becsekkoláskor az ÁFA mentes fizetéshez és kiutazáskor kötelező bemutatni.  

A Húsvét-szigetet felkeresni szándékozók figyelmébe:

A chilei fővárostól mintegy 3760 km-re fekvő Húsvét-sziget kb. 4 óra 40 perces repülőúttal belföldi repülőjárattal érhető el. A közelmúltban szigorított beutazási szabályok értelmében a Húsvét-szigetre látogató turisták

  • maximum 30 napot tölthetnek a szigeten
  • a repülőgép indulása előtt 3 órával kötelesek jelentkezni a santiagói repülőtéren
  • csak érvényes útlevéllel utazhatnak
  • kötelesek igazolni, hogy oda-vissza repülőjeggyel rendelkeznek, van érvényes szállásfoglalásuk vagy helyi lakostól származó hivatalos meghívólevelük
  • kötelesek kitölteni az ún. FUI (beutazási) nyomtatványt

Vízum egyéb célú beutazás esetén: 
A beutazás és tartózkodás egyéb feltételeiről, a vízumok kiadásával kapcsolatos kérdésekről a budapesti chilei nagykövetség konzuli részlege ad részletes tájékoztatást.

A chilei bevándorlási hatóság honlapján is tájékozódhat. 

Házi kedvencek beutazása:

 www.sag.cl/ambitos-de-accion/mascotas-y-especies-animales-y-vegetales-protegidas 

Vám:

A szigorú chilei vámszabályok kifejezetten tiltják növények, magvak, illetve állati és növényi eredetű élelmiszeripari termékek (gyümölcsök, zöldségek, hús és húskészítmények, tejtermékek) turistaforgalomban történő bevitelét. Erre vonatkozóan minden belépőnek írásos nyilatkozatot kell tennie, amelynek átadása nélkül nem léphet be az országba. Belépéskor nemcsak a kézicsomagot, a teljes poggyászt is átvilágítják, adott esetben felbonttatják. Az előírások megsértése büntetőeljárást vonhat maga után.

A saját használatra szóló gyógyszerek behozatala engedélyezett, eddig nem kaptunk ettől eltérő visszajelzést.

Részletes tájékoztatót itt talál:
www.turismochile.com/datos_practicos/aduana-chilena-informacion-general 

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója

Növényegészségügyi és behozatali előírások változása >>

További hasznos információ az országról

Pénznem: Chilei Peso (CLP)

Időjárás: Santiagóban és tágabb környékén klimatikus nehézségektől nem kell tartani. Ugyanakkor az északi sivatagos és a déli jeges területeken, az Andokban, valamint a Chiléhez tartozó csendes-óceáni Húsvét-szigeten a hazaitól lényegesen eltérő időjárási viszonyokra kell felkészülni. A főváros mikroklímáját erősen befolyásolja a rendkívül magas légszennyezettség. Általánosan érvényes az ország egészére, hogy az igen erős UV sugárzás miatt sötét napszemüveg és magas fényvédő faktorú krémek, valamint kalap használata még viszonylag hűvös, borús idő esetén is nagyon ajánlott.

Biztosítás: Chilében az orvosi és kórházi ellátás rendkívül költséges és a gyógyszerek is drágák. Utazás előtt mindenképpen ajánlatos egy nemzetközileg ismert biztosítónál mindenre kiterjedő utas és balesetbiztosítást kötni, a chilei kórházak sürgősségi esetekben is csak olyan külföldit részesítenek ellátásban, aki érvényes biztosítással rendelkezik. Ennek hiányában csak megfelelő biztosíték (pl. néhány ezer USD letétbe helyezése) mellett nyújtanak segítséget.

Közlekedés: Chile fejlett, egyre bővülő úthálózattal, sűrűn üzemelő belföldi légi járatokkal rendelkezik, a közlekedés biztonságosnak mondható. Santiagóban és más városokban is nyugodtan használhatók a tömegközlekedési eszközök és az elfogadható áron szállító taxik. Autóval történő beutazáskor nemzetközi jogosítványra van szükség. Az autóbérlésnél a cégek általában nem kérik, de baleset esetén a chilei hatóságok csak a nemzetközi jogosítványt fogadják el. A részletekről kérjük, hogy Chile külképviseleteinél érdeklődjön.

Ügyintézés helyi hatóságoknál és intézményekben: A helyi hatóságok munkarendje és munkaszervezése megfelel az Európában megszokottaknak, de nem túl hatékony és kevés az idegen nyelven beszélő ügyintéző. A bevándorlási hivatal ügyintézése a túlterheltség miatt hosszú órákat vehet igénybe.

Vallási és viselkedési kultúra: A chilei társadalom többségében katolikus, a déli területein jelentős számú evangélikus közösséggel.  Az átlag európai viselkedéssel szemben vidéken a lakosság konzervatívabb, ezért ajánlatos figyelemmel lenni a vallási érzületből származó érzékenységre. Az öltözködési szokások nem sokban térnek el az európai normáktól. 

Közegészség, egészségügyi helyzet: Az egészségügyi helyzet európai mércével is jónak mondható, a Chilébe utazóknak nincs szükségük védőoltásra, vagy más különleges óvintézkedésekre. Ezzel együtt a csapvíz és az utcai árusok által kínált élelmiszer fogyasztása nem ajánlott.

Az országban az A (H1N1) vírus (sertésinfluenza) előfordulásával kapcsolatban az alábbi honlapon tájékozódhatnak: