Amerika

Mai napon is érvényes: 2020.10.23. 

Az országból Magyarországra történő visszatérésre a következő szabályok vonatkoznak >>

A külföldre utazás egyéni felelősség, egyéni döntés – a Konzuli Szolgálat utazási tanácsai e döntés meghozatalában nyújtanak segítséget.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre!

Elérhető külképviseletek:
Costa Ricában nincs magyar nagykövetség és konzuli hivatal
Tiszteletbeli konzuli iroda San José
Felügyelő képviselet Mexikóváros

Aktuális:

2020. 08. 06.

Costa Ricában továbbra is emelkedik a koronavírus fertőzöttjeinek száma, a hatóságok színek szerint sorolták be – és folyamatosan aktualizálják az egyes megyéket és körzeteket. Az aktuális veszélyhelyzeti térkép a helyi katasztrófavédelmi hatóság honlapján található meg https://www.cne.go.cr/


Az ország óvatosan enyhíteni kezdett a korlátozásokon, a nemzetközi légiközlekedést augusztus 1-jétől állítja fokozatosan helyre, az első időszakban Frankfurtból és Madridból fogad utasokat az EU területéről. A belépéshez kötelező az utazás előtti 48 órában végzett PCR teszt, a járványügyi nyomtatvány kitöltése és olyan utasbiztosítás, amely az esetleges karantén költségét és a súlyos betegségek ellátását is fedezi. Ezek hiányában az utast már az országba tartó gépre sem engedik felszállni. A reptéren maszkot kell viselni és egészségügyi vizsgálaton (lázmérés) kell részt venni.

A koronavírusról további információ a A helyi egészségügyi minisztérium honlapján található.  

Biztonság:

Összhangban a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020 Korm.rendelettel, az ország biztonsági besorolása az I. biztonsági besorolási kategóriába, azaz az utazásra nem javasolt országok listájára került.

Costa Rica alapvetően biztonságosnak tekinthető, ugyanakkor az utóbbi időben elszaporodtak azok a bűncselekmények, amelyek veszélyeztethetik a polgári lakosság vagy a turisták korábban megszokottan nyugodtabb életkörülményeit.

A bűnözés és a drogkereskedelem fokozódását országon belüli és országon kívüli tényezők egyaránt elősegítik. A drogkereskedelmi útvonalak a columbiai, ecuadori, vagy egyéb dél-amerikai forrásokból kiindulva ma már az egész ország területét behálózzák.

A közkedvelt idegenforgalmi központokra a rendfenntartó szervek felügyelnek. A szervezett, csoportos turizmuson kívüli az egyéni turista utazások kockázatosak.

Beutazási, tartózkodási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba: 

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:
IGEN

Az útlevélnek a Costa Ricába történő belépési dátumot követően további 91 napig kell érvényesnek lennie.
Ideiglenes útlevél: NEM
Személyi igazolvány: NEM
Ideiglenes személyi igazolvány: NEM
Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány: NEM
Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok: NEM úti okmányok
Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány): NEM
Kiskorúak beutazása:

Az országba történő ki- vagy belépéshez nincs szükség engedélyre, írásos szülői vagy nevelői hozzájárulásra.

Vízum:

Vízum turista célú beutazás esetén:
Magyar és európai uniós állampolgárok vízummentesen utazhatnak be Costa Ricába turista céllal. A turistaként való tartózkodás feltételei: a belépéstől számított minimum három hónapig érvényes útlevél, maximum 90 napig tartó tartózkodás.

Vízum egyéb célú beutazás esetén:
Vízumkérelem benyújtásában Costa Rica berlini külképviselete illetékes. További információ.

Házikedvencek beutazása:

Kisállatok Costa Ricába való bevitelének követelményei: http://www.botschaft-costarica.de/index.php?option=com_content&view=article&id=168&Itemid=193&lang=en

További információt a NÉBIH oldalán talál: http://portal.nebih.gov.hu/-/kedvtelesbol-tartott-allatok-utaztatasara-vonatkozo-tajekoztato

Vám:

További hasznos információ az országról

Pénznem: Costa Rica-i colón (CRC).

Időjárás: Éghajlata trópusi. Az ország legtöbb régiójában a május–novemberi időszak esős, a december–áprilisi időszak pedig száraz. A tengerpartok közelében, illetve a Kordillerák magaslatai és szélirányos völgyei az átlagosnál többször kapnak csapadékot.

Biztosítás: Nyomatékosan felhívjuk a Costa Ricába utazni szándékozók figyelemét, hogy utazásuk megkezdése előtt mindenképpen kössenek teljes körű utas- és balesetbiztosítást, amely fedezetet nyújt az orvosi, kórházi ellátásra, valamint beteg- és halottszállításra.

Közlekedés: Costa Ricában turista státuszú látogató esetén elfogadják a magyar vezetői engedélyt, azonban a nemzetközi jogosítvány kiváltása javasolt. Aki már tartózkodási engedéllyel rendelkezik, az kiválthatja a Costa Rica-i jogosítványt.

San Josét, az ország fővárosát kiváló buszhálózat köti össze az ország többi részével. Taxi társaságok, illetve magán taxik kínálják – nem túl drágán – szolgáltatásaikat országszerte.

Az autóbérlés igen sok társaság révén történhet viszonylag gazdaságosan hozzáférhető árakon, az egyéni és a csoportosan érkező turisták részére egyaránt.

Két nagy nemzetközi repülőtér (San José és Liberia), valamint két tucat kisebb, belföldi repülőtér áll a menetrendszerű és a charter légi utasok rendelkezésére.

Ügyintézés helyi hatóságoknál és intézményekben: Az ügyintézés általában lassú és bürokratikus. Legyünk türelmesek, ne reklamáljunk. Különösen ne emeljük fel hangunkat az ügyintézővel. Leginkább csak spanyol nyelvtudással lehet boldogulni. 

Vallási és viselkedési kultúra: A lakosság túlnyomó többsége mélyen hívő katolikus vallású. A városban javasolt a szemérmes öltözködés, nem strand felszerelés. Piaci vásárlásnál kicsit lehet alkudni az árból, de ne vigyük túlzásba, mert (a világ egyes más országaitól eltérően) sértő lehet.

Közegészség, egészségügyi helyzet: Az esős időszakban nagy számban fordulnak elő moszkitók (szúnyogok) által terjesztett dengue-láz megbetegedések.

Felhívjuk a térségbe készülők figyelmét, hogy főként a tengerpartok mentén lévő településekre vonatkozóan, a megelőző – védekező szúnyogriasztók, krémek vagy más hasonló készítmények fokozottabban szükséges használatára tervezetten készüljenek fel. Az utazóknak tisztában kell lenniük azzal, hogy a trópusi fertőzések többsége kellő körültekintéssel, gyógyszerekkel vagy védőoltással megelőzhető. A különböző utazási betegségekről és az oltásokról érdeklődhetnek a Regionális ÁNTSZ-ekben és az Országos Epidemiológiai Központban. A malária (sárgaláz) elleni gyógyszert és oltóanyagot a Nemzetközi Oltóközpontban és a tiszti főorvos által kijelölt oltóhelyeken lehet felvenni.

Az EU-ból érkezőktől nem kérnek külön oltást, kivétel ez alól, ha sárgalázzal fertőzött területeken jártak a korábbiakban és erről az útlevélben lévő pecsét árulkodik. Ebben az esetben egy legalább tíz nappal korábban beadott sárgaláz elleni oltásra és az ezt igazoló oltási könyv bemutatásra van szükség érkezéskor.

Egyéb információ:

Costa Rica Berlini Nagykövetsége
Konzuli Hivatal Mexikóváros