Amerika

Mai napon is érvényes: 2019.05.26. 

A külföldre utazás egyéni felelősség, egyéni döntés – a Konzuli Szolgálat utazási tanácsai e döntés meghozatalában nyújtanak segítséget.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Bizalma fontos számunkra, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre!

Elérhető külképviselet/ek: Az országban semmilyen magyar képviselet nincs, ezért az odautazóknak a konzuli segítség nyújtása rendkívüli nehézségekbe ütközik, és hosszabb időt vesz/vehet igénybe. Bajbajutott magyar állampolgárok számára elérhető konzuli védelem tartózkodási helyükhöz a legközelebb:  Magyarország Kubai Nagykövetsége

Javasoljuk, hogy konzuli intézkedést igénylő probléma esetén vegyék föl a kapcsolatot az Európai Unió valamely tagállamának akkreditált képviseletével.

Biztonság:

A 2017 szeptemberében pusztító „Maria” jelentős károkat okozott az ország infrastruktúrájában. A helyreállítási munkálatok jelenleg is zajlanak, Roseau és Portsmouth városokban az elektromos áramellátást és az alapvető szolgáltatásokat helyreállították, az ország területén a főbb közlekedési útvonalakat járhatóvá tették, az ívóvízellátás az ország jelentős részén (kb. 85%-ban) biztosított.  A nemzetközi kereskedelmi légi- és tengeri kikötői működnek, azonban a belföldi közlekedésben továbbra is fennakadások, nehézségek tapasztalhatók. Az ország II. fokozott biztonsági kockázatot jelentő kategóriába tartozik. 

Gyakoriak a különböző, vagyon elleni bűncselekmények (zsebtolvajlás, lakásra vagy gépjárműre elkövetett betöréses lopás, stb.). Javasoljuk, hogy különösen a februári farsangi mulatságok, valamint az októberi kreol zenei fesztivál idején legyenek nagyon körültekintőek.

Általában ajánlott a feltűnő, értékesnek tűnő ékszerek, ruházat viselésének a kerülése, valamint a pénzkiadó automatáknál történő pénzfelvétel során a fokozott óvatosság. Megbízható helyi kíséret nélkül javasoljuk kerülni az elszigetelt, kevésbé frekventált tengerpartokat, turisztikai helyeket. Értékeiket, eredeti okmányaikat lehetőség esetén a szállodák erre a célra fenntartott értékmegőrzőiben, vagy a szállodai szobáik, szálláshelyeik széfjében tárolják, és csak annyi készpénzt tartsanak maguknál, amennyi az adott programhoz feltétlenül szükséges. Hivatalos okmányaikra (útlevél) fordítsanak kiemelt figyelmet, azokról érdemes még az elutazás előtt fénymásolatot készíteni, és azt egy biztonságos helyen tartani.

Az erős áramlatok miatt ajánlott elkerülni a keleti partszakasz következő strandjait: Rosalie, Bout Sable, La Plaine. Az esős időszakok idején ajánlott kerülni a folyók menti túrázást, mivel a természetes vizek vízszintje gyorsan, és jelentősen megnövekedhet. A hegyi túrákra érdemes helyi idegenvezető kíséretét igénybe venni.

Beutazási és tartózkodási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba:

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:
IGEN

Az útlevélnek az utazás utolsó napjáig kell érvényesnek lennie.
Ideiglenes útlevél: NEM
Személyi igazolvány: NEM
Ideiglenes személyi igazolvány: NEM
Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány: NEM
Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok: NEM úti okmányok
Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány): NEM
Kiskorúak beutazása:

Törvényes képviselő nélkül utazó kiskorú gyermek közjegyző előtt tett, angol nyelvre lefordított és diplomáciai felülhitelesítéssel ellátott szülői nyilatkozat birtokában utazhat be az országba. Gyerekek számára saját fényképes útlevél szükséges.

Vízum:

Vízum turista célú beutazás esetén:
Vízum beszerzése nem szükséges. Magyar állampolgárok vízummentesen utazhatnak a Dominikai Közösség területére és ott 6 hónapig tartózkodhatnak. A beutazás előfeltétele, hogy tovább- illetve visszautazásra érvényes repülőjeggyel rendelkezzen az utazó. 

Házikedvencek beutazása:

A kedvtelésből tartott állatok az országba való beutaztatása importengedély beszerzéséhez kötött. További információk a www.dominicaconsulategreece.com/visitors/importation-of-animals-into-dominica/  honlapon érhetők el. Javasoljuk, hogy egyeztessen állatorvosával!

Vám:

A Dominikai Közösségben érvényes vámszabályok a http://customs.gov.dm/index.php/layout/non-commercial-imports honlapon érhetők el. További információt a Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatójában olvashat.

További hasznos információ az országról

Az ország hivatalos nyelve az angol, pénzneme a Kelet-karibi dollár.

Éghajlat:

Trópusi, az éves átlaghőmérséklet 27°C. Az esős évszak júliustól november közepéig, a hurrikánszezon júniustól novemberig tart. A szélsőséges időjárás idején ajánlott folyamatosan figyelemmel kísérni a helyi hatóságok meteorológiai előrejelzéseit, továbbá az USA által működtetett National Hurricane Center jelentését: www.nhc.noaa.gov

További, hasznos információk az alábbi honlapokon találhatók:

Közlekedés:

Az országban baloldali közlekedés van. Az utak minősége változó. Igen gyakori a gyorshajtás és a hasonló közlekedési kihágások miatt történő baleset, ezért ajánlott az óvatos, fokozott figyelemmel történő közlekedés. Érdemes minél szélesebb körű utas- és balesetbiztosítást kötni.

Az országba érkezőknek az érvényes magyar jogosítvány mellé ideiglenes vezetői engedély kiváltása is szükséges, amit csak a 25-65 év közötti, legalább két éve érvényes vezetői engedéllyel rendelkezők jogosultak igényelni. Az ideiglenes jogosítvány beszerzésével és a közlekedéssel kapcsolatos további információkat a helyi autókölcsönző cégek tudnak nyújtani.

Közegészség, egészségügyi helyzet:

Az egészségügyi ellátás színvonala alacsony. A tartózkodás idejére teljeskörű egészségügyi, szükség esetén az idő előtti visszautaztatást is lehetővé tevő utasbiztosítás megkötése javasolt.

Sürgősségi ellátás:

Princess Margaret kórház Roseau-ban, telefonszám: +1 767-448-2231
Marigot-i kórház, telefonszám: +1 767-445-7091
Portsmouth-i kórház, telefonszám: +1 767-445-5237
Elsősegély: Grand Bay-i kórház, telefonszám: +1 767-446-3706
A helyi rendőrség, tűzoltóság és mentőszolgálat segélyhívószáma: 999.

Dengue-láz és Zika-vírus

A Dengue-láz, valamint a Zika-vírus általi fertőzés is gyakori helyi betegségnek számít a Karib-térségben. Ezekről a vírusfertőzésekről az ÁNTSZ és az Országos Epidemiológiai Központ honlapján találhat bővebb információkat.

Ha hazatérésük után fejfájás, magas láz, hányás, hasfájás jelentkezik, ne felejtsék el tájékoztatni a kezelő orvosukat, hogy dengue- és zika-veszélyes területen tartózkodtak. A zika-vírusról bővebb tájékoztatást a https://konzuliszolgalat.kormany.hu/a-zika-virusrol linken olvashatnak.

Ajánlott alap védőoltások: www.oltokozpont.hu/index.php?id=292&no_cache=1