Amerika

Mai napon is érvényes: 2021.10.23. 

Az országból Magyarországra történő visszatérésre a következő szabályok vonatkoznak >>

A külföldre utazás egyéni felelősség, egyéni döntés – a Konzuli Szolgálat utazási tanácsai e döntés meghozatalában nyújtanak segítséget.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre!

Elérhető külképviseletek:
A Dominikai Köztársaságban nincs magyar nagykövetség, konzuli hivatal. Tiszteletbeli konzul Santo Domingoban található: 
Tiszteletbeli konzul Santo Domingo
Felügyelő képviselet Havanna

Aktuális:

2021. 10. 17.
1. Magyarország nem javasolja az utazást a világjárvány miatt! Összhangban a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020 Korm.rendelettel, 2020. szeptember 1-jétől az ország biztonsági besorolása az I. biztonsági besorolási kategóriába, azaz az utazásra nem javasolt országok listájára került. A világjárvány miatt nem javasolja a Külgazdasági és Külügyminisztérium az utazást, de előfordulhat, hogy az halaszthatatlan ügyben mégis szükségessé válik. 

a. Be lehet-e utazni az országba? Igen.

b. Kell teszt? Nem.

A repülőtéren szúrópróbaszerűen és a tüneteket mutató beutazókon végeznek gyorstesztet.

c. Kell regisztrálni? Igen.

https://eticket.migracion.gob.do/

d. Oltottsággal járó kedvezmények: Igen.

A beoltottságot bizonyító kártya – illetve a 72 óránál nem régebbi negatív PCR teszt - megléte esetén garantáltan nem végeznek gyorstesztet az érkezéskor.

e. Karanténkötelezettség: Nincs.

Amennyiben egy beutazó koronavírussal fertőzött, de tünetmentes, legalább 14 napig otthoni karanténba, ha a betegség tüneteit mutatja, kórházba kell vonulnia.

f. Üzleti célú beutazás feltétele: 

Nincs erre vonatkozó külön könnyítés.

g. Tranzitálási szabályok: Nincs külön szabályozás.

h. A beutazási feltételek alóli mentesség: Nincs.

i. Egyéb hasznos információk:

https://konzuliszolgalat.kormany.hu/utasjogok

2. Kiutazás az országból:

Az országból való kiutazásnak speciális feltételei nincsenek, az utazás során érintett országok korlátozó intézkedései az irányadóak (a legtöbb Dominikai Köztársaságból elérhető desztináció megkívánja a 72 óránál nem régebbi PCR tesztet).

3. Beutazás Magyarországra

A pandémiás időszakban a Magyarországra történő beutazás rendkívüli szabályait a 408/2020. Korm.rendelet foglalja össze, melynek végrehajtásával kapcsolatban az ORFK határrendészeti szervei illetékesek tájékoztatást adni. A rendelet egyes pontjainak értelmezésével, alkalmazásával kapcsolatban az ORFK-t szíveskedjenek megkeresni, figyelemmel arra, hogy azok végrehajtásában az Országos Rendőrfőkapitányság határrendészeti feladatokat végző munkatársai illetékesek. A Konzuli Szolgálat pusztán általános tájékoztatást nyújt! Az ORFK alábbi oldalán talál bővebb információt: http://www.police.hu/hu/hirek-es-informaciok/legfrissebb-hireink/covid-19-utazasi-informaciok/utazok-figyelmebe-ajanljuk-a 

Az ORFK elérhetőségei: http://www.police.hu/hu/info/elerhetosegek

Magyar állampolgárok Magyarországra történő belépésével kapcsolatos aktuális információ itt található. 

A koronavírussal kapcsolatos információkat http://www.koronavirus.gov.hu/ oldalon találhatják, illetve érdeklődhetnek telefonon belföldről a +36 80 277 455 és a +36 80 277 456, külföldről a +36 1 550 1825-ös telefonszámon vagy elektronikusan a qSkBDYWxGjgEqi4U2IEa29yb25hdmlydXNAMTgxOC5odQ== címen. 

A magyar határellenőrzéssel kapcsolatos aktuális információk megtalálhatók: a határátlépéssel kapcsolatos aktuális információk (ORFK) oldalon és érdeklődni lehet a ilYurdKiUujBQlvCbm4NWYya29yb25hdmlydXNAYm0uZ292Lmh1 címen. 

Bővebb információ a határátkelők nyitva tartásáról és az engedélyezett forgalom típusáról: klikk ide

Méltányossági kérelem a Magyarországra történő beutazáshoz: https://ugyintezes.police.hu/meltanyossagi-kerelem 

4. Helyi járványügyi helyzet 

A koronavírus járvány következtében kialakult helyzetben, tekintettel a térség országai és a légitársaságok által bevezetett a légiforgalmat és az országokba történő beutazást érintő korlátozásokra és könnyítésekre, illetve ezek gyors változásaira, kérjük, hogy a tervezett utazást megelőzően konzultáljanak az ország illetékes külképviseletével az aktuálisan érvényben lévő szabályozásokkal kapcsolatban.

A beutazás aktualizált feltételeiről az alábbi oldalon található további információ: https://www.godominicanrepublic.com/newsroom/coronavirus

5. Nyári szezonra vonatkozó információ: 

A nyári időszakra vonatkozóan a hatóságok nem hoztak érdemi változást jelentő intézkedéseket. 

Biztonság:

Összhangban a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020 Korm.rendelettel, az ország biztonsági besorolása az I. biztonsági besorolási kategóriába, azaz az utazásra nem javasolt országok listájára került.


Felhívjuk az utazók figyelmét, hogy a karibi térségben a hurrikánszezon június elejétől november végéig tart, azonban a jelzett időszakon kívül is képződhetnek – esetenként pusztító erejű – trópusi viharok. Kérjük a térségben tartózkodó magyar állampolgárokat, hogy folyamatosan kísérjék figyelemmel az időjárással kapcsolatos híradásokat, és a hatóságok előrejelzéseit, figyelmeztetéseit, valamint az elhangzó utasításokat – saját testi épségük és fizikai biztonságuk érdekében – maradéktalanul hajtsák végre.

Az amerikai National Hurricane Center honlapja naprakész információkat közöl a térség időjárási viszonyairól.

A Dominikai Köztársaságban a kisebb volumenű lopások, rablások elsőszámú célpontjai a turisták. Felhívjuk a magyar állampolgárok figyelmét, hogy értékeikre, hivatalos okmányaikra (útlevél) kiemelt figyelmet fordítsanak. Az okmányokról még az elutazás előtt érdemes fénymásolatot készíteni! 

Több esetben a turisták már a reptérről a szállodájuk felé vezető úton áldozatul esnek lopásnak, rablásnak, ezért javasoljuk, hogy kizárólag a reptéren található hivatalos taxi-társaságot vegyék igénybe a szálláshelyükig való utazáshoz. Gyakran fordulnak elő motorral elkövetett táskalopások, amelyek során leginkább a gyengébbik nemet szemelik ki maguknak az elkövetők. Kerüljék a turisták által ritkán látogatott, zsúfolt utcákat, és amennyiben lehetséges párokban, vagy csoportokban utazzanak az országon belül. A zsúfolt helyi buszok és iránytaxik használata kockázatos, mert a tömegben gyakran esnek áldozatul turisták zseblopásnak. 

A Dominikai Köztársaságban gyakran történnek hosszabb-rövidebb idejű áramkimaradások. Ezekben az időszakokban – amennyiben az áramszünet a sötétedés utáni időszakra esik – érdemes a szálláson maradni, mert ilyenkor ugrásszerűen megnövekszik a bűncselekmények elkövetésének a száma. 

Választási időszakban gyakran fordulnak elő tömegdemonstrációk, amelyek néha rendbontásba, utcai blokádok emelésébe torkollanak. A helyi rendőrség számos esetben komoly erő alkalmazásával vet véget ezen megmozdulásoknak, ezért tanácsos elkerülni a tömegmegmozdulások helyszíneit. 

A Dominikai Köztársaságban létezik egy kifejezetten a turisták segítésére létrehozott rendőri egység, a „Politur”. A szervezet tagjai általában beszélnek angolul és megbízható segítségként szolgálnak a bajba jutott turistáknak. Santo Domingoban a Politur épületét a 30 de Marzo és Mexico utak kereszteződésénél találhatják, az ott lévő kormányzati épület D blokkjában. Telefonszámuk: 809-686-8639.

Beutazási és tartózkodási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba: 

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:
IGEN

Az útlevélnek még 6 hónapig kell érvényesnek lennie a Dominikai Köztársaságba történő beutazást követően.
Ideiglenes útlevél: NEM
Személyi igazolvány: NEM
Ideiglenes személyi igazolvány: NEM
Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány: NEM
Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok: NEM úti okmányok
Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány): NEMKiskorúak beutazása:

Törvényes képviselő nélkül utazó kiskorú gyermek közjegyző előtt tett, spanyol nyelvre lefordított és Apostille-felülhitelesítéssel ellátott szülői nyilatkozat birtokában utazhat be a Dominikai köztársaság területére. 

Vízum:

Magyar állampolgárok részére vízum beszerzése nem szükséges, ugyanakkor az országba való megérkezéskor, a határátkelőhelyen 10 USD értékű turistakártyát kell kiváltani. 2018 májusát követően a turistakártyák árát egyes légitársaságok a repülőjegy vételárába beépítik, azonban az átállás egyelőre nem teljeskörű. Az új rendszerre történő átállásig, azon beutazók, akiknek a repülőjegyében még nincs a turista kártya költsége beépítve, továbbra is az országba történő belépéskor, a határátkelőhelyen vásárolhatják meg azt. (A repülőjegy vételárának a kiegyenlítésekor tudnak tájékozódni arról, hogy az tartalmazza-e a turistakártya költségét is.) 

A turistakártyával 30 napig tartózkodhatnak az ország területén, amely tartózkodás további, maximum 30 nappal a helyszínen, díj ellenében meghosszabbítható. (A tartózkodás meghosszabbítására a területileg illetékes migrációs irodában van lehetőség.) Amennyiben ezt elmulasztják, az ország elhagyásakor a helyi hatóságok büntetést rónak ki, ami az országban eltöltött idő függvényében 30 USD-tól 500 USD-ig terjedhet.  

Házikedvencek beutazása: 

A  http://portal.nebih.gov.hu/-/kedvtelesbol-tartott-allatok-utaztatasara-vonatkozo-tajekoztato, valamint a www.pettravel.com/immigration/DominicanRepublic.cfm  honlapon található tájékoztató szerint. Továbbá javasoljuk, vegye fel a kapcsolatot állatorvosával!

Vám:

Tájékozódjon a www.aduanas.gob.do honlapon, valamint a Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatójából.
Növényegészségügyi és behozatali előírások változása >>

További hasznos információ az országról

Pénznem: Dominikai peso.

Éghajlat: 

Trópusi monszun. A hőmérséklet egész évben egyenletes, 20–30 °C közötti. A legmagasabb hegyek csúcsán januárban előfordulhat éjszakai fagy. Az esős évszak júliustól november közepéig, a hurrikánszezon júniustól novemberig tart. A térségbeli trópusi viharokról az alábbi linken lehet tájékozódni: www.nhc.noaa.gov

Közlekedés:

A tömegközlekedés elég kaotikus és nem biztonságos a turisták számára. A taxik kiválasztásakor ajánljuk a helyi hivatalos taxi-társaságok gépjárműveinek használatát, mert magántaxik használata esetén több esetben értesültünk turistákkal szembeni visszaélésekről. Az utak minősége eltérő, a vidéki területeken gyakran használhatatlan utakat lehet találni.

Közegészség, egészségügyi helyzet:

A nagyobb városokban általában megfelelő orvosi ellátás van (leginkább a privát kórházakban), a vidéki egészségügyi intézmények színvonala azonban nagyon eltérő. A fővárosban működik a 911-es vészhívószám. Az ország teljes területén működik egy privát mentőszolgálat, a ProMed, amelynek száma 809-412-5555. A ProMed használatakor a cég azonnali költségtérítést igényel, ezért érdemes utazás előtt tájékozódni a biztosító társaságoknál az esetleges balesetek, megbetegedések költségeinek térítési módjáról.

A Dominikai Köztársaság területén nem biztonságos csapvizet fogyasztani, ehelyett a boltokban kapható palackozott ásványvizek fogyasztása javasolt.

Dengue-láz és Zika-vírus

A Dengue-láz, valamint a Zika-vírus általi fertőzés is gyakori helyi betegségnek számít a Karib-térségben. Ezekről a vírusfertőzésekről az ÁNTSZ és az Országos Epidemiológiai Központ honlapján találhat bővebb információkat.

Ha hazatérésük után fejfájás, magas láz, hányás, hasfájás jelentkezik, ne felejtsék el tájékoztatni a kezelő orvosukat, hogy dengue- és zika-veszélyes területen tartózkodtak. A zika-vírusról bővebb tájékoztatást a https://konzuliszolgalat.kormany.hu/a-zika-virusrol linken olvashatnak.