Amerika

Mai napon is érvényes: 2020.10.23. 

Az országból Magyarországra történő visszatérésre a következő szabályok vonatkoznak >>

A külföldre utazás egyéni felelősség, egyéni döntés – a Konzuli Szolgálat utazási tanácsai e döntés meghozatalában nyújtanak segítséget.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre!

Elérhető külképviseletek:
Nagykövetség és Konzuli Hivatal Quitó
Tiszteletbeli konzul Quitó

Aktuális:

2020. 10. 13.
Az ecuadori kormány szeptember 14-től megszüntette  a szükséghelyzetet az egész országban. A karanténintézkedések, valamint a beutazásra vonatkozó korlátozás miatt azonban továbbra is javasoljuk a teljes körű tájékozódást az Ecuadorba történő utazás előtt.

Az országba utazók, legfeljebb 10 nappal az érkezés előtt készített negatív PCR-teszttel (ha nem mutatják a betegség jeleit) kiválthatják a 10 napos karantént. Negatív PCR-teszt nélkül érkező turisták, rezidensek és állampolgárok  saját otthonukban vagy a hatóság által kijelölt helyen, saját költségükön kötelesek a 10 napos karantént teljesíteni és a tesztet elvégeztetni (a tesztet elvégző szakembereket házhoz kell hívni, a karantént nem lehet elhagyni semmilyen okból). Az Ecuadorba való belépéskor egészségügyi nyilatkozatot is ki kell tölteni. A hivatalos szabályozást az alábbi honlapon olvashatják, spanyol nyelven: https://www.gestionderiesgos.gob.ec/wp-content/uploads/2020/08/Resolucion-15-de-agosto.pdf

Ecuador szárazföldi határátkelői egyelőre zárva maradnak kettő kivételével (északon Rumichaca, délen pedig Huaquillas), ezek is csak áruforgalmat bonyolítanak. 

Biztonság:

Összhangban a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020 Korm.rendelettel, az ország biztonsági besorolása az I. biztonsági besorolási kategóriába, azaz az utazásra nem javasolt országok listájára került.

A 2016-os 7,8-es erősségű földrengésben Pedernales és Portoviejo környékén tönkrement utak és épületek egy részének helyreállítása a mai napig tart.

Javasoljuk, hogy a térségbe tervezett utazás előtt tájékozódjanak.

Az Ecuador északi részén fennálló általános biztonsági helyzet miatt a halaszthatatlan eseteket leszámítva, kérjük, kerüljék a kolumbiai határ mentén 20 kilométeres zónába történő utazást (különösen Esmeraldas és Sucumbíos tartományokban), kivéve a hivatalos határátkelőhelyet Tulcán városnál, Carchi tartományban. Javasoljuk továbbá, hogy halasszák későbbre az utazást Tarapoa városba, illetve a Cuyabeno Nemzeti Parkba és az El Ángel Ökológiai Rezervátumba.

Felhívjuk az ország hegyvidéki területeit látogató turistákat, hogy előzetes tájékozódás után, megfelelő felszerelésben, lehetőleg helyi túravezetővel vágjanak neki a hegymászásnak. Amellett, hogy a ritka levegő miatt a mászás rendkívül megterhelő, a többezer méteres magasságon az időjárás pillanatok alatt megváltozhat, s a leszálló felhők miatt hirtelen lehetetlenné válik a tájékozódás.

Földrengések, vulkánok

Ecuador tektonikai szempontból földrengésveszélyes terület. Az országban gyakoriak a kisebb-nagyobb földmozgások. Évente száz-kétszáz, a Richter-skála szerinti 4-es vagy ennél nagyobb erősségű földrengés történik. Jelentős a vulkáni tevékenység is. Ecuador területén jelenleg mintegy harminc működő vulkánt tartanak számon, melyek időszakos tevékenysége és az ezt kísérő földrengések jelentős károkat okoznak. 

Jelenleg is aktív a Tungurahua, a Reventador, a Sangay, a Cayambe és a Cotopaxi vulkán. Kérjük utazás előtt tájékozódjanak az Ecuadori Geofizikai Intézet honlapján

Belpolitikai helyzet

Az ország belpolitikai helyzete viszonylag stabilnak mondható, mindazonáltal továbbra is gyakran fordulnak elő általában békés utcai demonstrációk, tüntetések és sztrájkok. Ezeket javasolt elkerülni.

Terrorizmus

Az ország terrorista fenyegetettsége alacsony. Külföldiek Sucumbios, Orellana, Carchi, valamint Esmeraldas tartományokba történő utazása veszélyes lehet a kábítószer- és fegyvercsempészetre szakosodott szervezett bűnözés jelenléte és kolumbiai illegális fegyveres csoportok tevékenysége miatt. Közbiztonság szempontjából a legveszélyesebb terület a kolumbiai határ mentén elterülő Sucumbios tartomány, ahol felfegyverzett csoportok tevékenykednek. A terület az emberrablás szempontjából magas kockázatú térségnek számít. A veszélyeztetettebb területek közé tartozik Guayaquil város és környéke is.

Bűnözés

Ecuador területén mind az erőszakos, mind az erőszak nélküli bűnözés formái előfordulhatnak. A külföldiek által látogatott nagyvárosok közül elsősorban Quitóban (Panecillo, El Tejar, Parroquia San Sebastian, Av. Cristóbal Colón városrészek) és Guayaquilben (repülőtér, La Bahía, Cerro del Carmen városrészek) kell különös óvatosságot tanúsítani. Szórakozóhelyeken és környékükön a külföldiek kábítószerrel történő elbódítása és kirablása Ecuadorban is gyakori.

Az Ecuadorban szabálysértést, vagy bűncselekményt elkövető külföldi állampolgár jelentős pénzbüntetésre, azonnali kiutasításra, rosszabb esetben letartóztatásra és hosszú börtönbüntetésre számíthat. Az egyes büntetési tételek általában magasabbak az otthon érvényben lévőknél, illetőleg az eljárás lassúsága miatt a vádlott akár éveket is tölthet előzetes letartóztatásban. Különösen vonatkozik mindez a fegyver, vagy kábítószer illegális birtoklásának és csempészetének bűncselekményére, melyet a helyi hatóságok rendkívül szigorúan büntetnek. (Mivel nem számít mentőkörülménynek, ha az illető nem tud arról, hogy bűncselekményt követ el, különös gondossággal kell ügyelni arra, hogy személyes holmihoz, poggyászhoz idegen személy ne férhessen hozzá és célszerű erről tüzetes ellenőrzéssel is meggyőződni.) Ugyancsak nagyon súlyos a különböző szexuális bűncselekmények (például gyermek-pornográfia terjesztése) büntetése. A börtönviszonyok európai mércével mérve rendkívül rosszak. Az elítéltek élelmezése, elhelyezése és ellátása minimális. A börtönökön belül sok esetben fegyverrel is rendelkező bűnöző csoportok tevékenykednek, melyek bántalmazzák, megfélemlítik, és zsarolják rabtársaikat. (A hatóságok gyakran szemet hunynak e jelenségek felett).  

Beutazási, tartózkodási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba:

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:

IGEN

Az útlevélnek a belépéstől számított hat hónapig kell érvényesnek lennie.

Ideiglenes útlevél:
(Csak konzul állít ki!)

Elvárt érvényessége:

IGEN

További információt az alábbi linken talál:
https://konzuliszolgalat.kormany.hu/utlevel

Személyi igazolvány:

NEM

Ideiglenes személyi igazolvány:

NEM

Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány:

NEM

Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok:

NEM úti okmányok

Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány):

NEMKiskorúak beutazása:

Amennyiben a 18. életévét be nem töltött kiskorú valamely szülője kíséretében, vagy egyedül utazik, az ecuadori hatóságok közjegyző által hitelesített (spanyol vagy angol nyelvű) szülői hozzájáruló nyilatkozatot (vagy gyámhatósági hozzájárulást) kérhetnek. A nyilatkozatnak tartalmaznia kell a hozzájáruló(k) és az utazó kiskorú személyes adatait (születési hely és idő, lakcím, igazolvány száma), a nyilatkozat területi és időbeli hatályát valamint a hozzájáruló(k) aláírását.

Vízum:

Magyar állampolgárok turista célú beutazása évente maximum 90 napig vízummentes. A 90 napot az első beutazás napjától számolják. A túltartózkodást az ecuadori hatóságok pénzbírsággal büntetik. 

Házikedvencek beutazása:

http://portal.nebih.gov.hu/-/kedvtelesbol-tartott-allatok-utaztatasara-vonatkozo-tajekoztato

Vám:

A kereskedelmi mennyiségnek nem minősülő, személyes holmi vámmentesen vihető be. A be nem jelentett vámköteles árut a vámhatóság elkobozza. 

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója

Növényegészségügyi és behozatali előírások változása >>

További hasznos információ az országról

Pénznem: USA dollár.

Érdemes minél kisebb, maximum 20 dolláros címletekkel érzeni, sok helyen ugyanis nem fogadják el az ennél nagyobb bankjegyeket. Nemzetközi hitel- és debitkártyákat minden nagyobb helyen elfogadnak.

Időjárás: Az éghajlat elsősorban a magasság függvényében alakul. Trópusi a klíma a csendes óceáni partvidéken (23-36 C, esős időszak: december-május) és az amazóniai részen (23-26, esős időszak: januártól szeptemberig). 

Az egyenlítői hatással enyhített magashegyi klíma jellemző a Sierra és Andok térségében: 13-22 C, esős időszak: november-április.

Galápagos-szigetek: mérsékelt klíma, 22-32 C. 

Közlekedés: A szárazföldi közlekedés biztonsága erős kívánnivalókat hagy maga után, különösen az esti és az éjszakai órákban. A távolsági tömegközlekedésben résztvevők gyakran célpontjai olyan köztörvényes bűncselekményeknek, mint rablás és szexuális zaklatás. A fő közlekedési útvonalak minősége jó, a másod-, Illetve harmadrendű utak kőburkolatosak, vagy nehezen járható földutak, ezért terepjáróval javasolt közlekedni rajtuk. A közlekedési szabályok betartása esetleges. Az esőzések a hegyvidéki zónákban gyakran okoznak földcsuszamlást, az alacsonyabban fekvő területeken pedig árvizet. A hegyek között gyakran erős köd nehezíti a közlekedést.

A turizmus céljából Ecuadorba érkezők magyar vezetői engedélyükkel és annak hitelesített spanyol fordításával vezethetnek az országban való legális tartózkodásuk ideje alatt.

Kokatea: A kokatea Latin-Amerikában általában nem minősül kábítószernek, számos boltban vagy piacon szabadon kapható, (fogyasztása az érzékszervekre éppúgy nem káros, mint Magyarországon a mák fogyasztása), azonban még a legkisebb mennyiségben való behozatala esetén is az USA, az EU és hazánk vámszervei büntetőeljárást indítanak. Javasoljuk, hogy utazásuk előtt a kokateával kapcsolatos helyi szokásokról és szabályokról körültekintően tájékozódjanak.

Közegészség, egészségügyi helyzet: A főváros, Quito magas fekvése miatt jelent egészségügyi kockázatot a szív- és érrendszeri betegségekben szenvedők számára, az alacsonyabban fekvő részeken pedig trópusi betegségek (malária, dengue, sárgaláz) előfordulásával lehet számolni. A sürgősségi egészségügyi ellátás színvonala általában rendkívül alacsony. A Galápagos-szigetekre utazóknak számolniuk kell azzal, hogy komolyabb orvosi beavatkozást lehetővé tevő orvosi infrastruktúra a helyszínen nem áll rendelkezésre. Vészhelyzet esetén a San Cristóbal Szigetén lévő Oskar Jandl Kórházat kell felkeresni (www.sancristobalgalapagos.gob.ec/en/index.php/san-cristobal/servicios-generales/hospital).

A dengue-láz gyakori helyi népbetegségnek számít Latin-Amerikában és a Karib-tenger térségében. 

A 2015-ben Dél-Amerika szerte elterjedt a Zika-láz vírusfertőzés. A Zika-vírust a sárgaláz, a dengue-láz és a chikungunya-láz kórokozóját is terjesztő Aedes aegypti szúnyog hordozza. Az ecuadori kormány megelőző intézkedések bevezetését írta elő az ország egész területén, illetve az egészségügyi intézményeket a gyanús esetek jelentésére kötelezte. A vírushordozó szúnyog csípését követő 3-12 napon belül négy emberből háromnál megjelennek a betegség tünetei, köztük az enyhe láz, a piros foltos bőrkiütés, a fejfájás és az ízületi fájdalom. Egyelőre nincs megelőző hatású védőoltás vagy orvosság a kór kezelésére. Az utazóknak azt javasolják, védekezzenek a szúnyogcsípés ellen. Használjanak szúnyoghálót, ruházatként világos öltözet, hosszú ujjú inget, hosszú nadrágot és zárt cipőt, továbbá a fedetlen bőrfelületeket szúnyogriasztó szereket alkalmazzanak. Fontos, hogy a tünetek megjelenésekor azonnal forduljanak orvoshoz. A Zika-fertőzés és a kisfejűség között vélhető összefüggés miatt a WHO azt javasolja a Zika-láz által érintett térségekbe utazó kismamáknak, hogy a kiutazás előtt és hazatérve is menjenek el orvoshoz.

Az Ecuadorba utazók és a lakosság a fertőzés jellegéről és az aktuális helyzetről a www.salud.gob.ec/zika honlapon tájékozódhat, aminek tanulmányozását javasoljuk a magyar turistáknak is.  

Felhívjuk állampolgárainak figyelmét, hogy amennyiben ecuadori utazásuk előtt sárgalázzal fertőzött országokban – Brazília, Kongói Demokratikus Köztársaság, Angola, Uganda – jártak, illetve amennyiben Ecuador amazóniai térségébe terveznek utazni, az országba való belépésük előtt legalább tíz nappal be kell oltatniuk magukat sárgazláz ellen és az oltási könyvet az országba való belépéskor fel kell mutatni.

Egyéb információ:

Ecuador Budapesti Nagykövetsége

Tiszteletbeli Konzul
Név: Dr. Nyíri Iván tiszteletbeli konzul
Cím: 1055 Budapest, Bihari János u. 13.
Előhívó: 06-1/428-4040 
E-mail: NZSpHizLuHu9WjmZYjOEDbnlpcmlpQHQtb25saW5lLmh1