Amerika

Mai napon is érvényes: 2022.05.26. 

A külföldre utazás egyéni felelősség, egyéni döntés – a Konzuli Szolgálat utazási tanácsai e döntés meghozatalában nyújtanak segítséget.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre!

Elérhető külképviseletek:
Salvadorban nincs magyar nagykövetség és konzuli hivatal 
Tiszteletbeli konzul San Salvador
Felügyelő képviselet Mexikóváros

Aktuális:

2022. 04. 11.
A Covid-19 járvány időszakára vonatkozó utazási tanácsok

A világjárvány miatt kialakult utazási korlátozások frissítése folyamatos, a közölt adatok tájékoztató jellegűek, valamint csak a már hatályba lépett szabályokat tartalmazzák.

1) A világjárvány miatt javasoljuk megfontolni a külföldre utazást!

a. Be lehet-e utazni az országba? Igen.  

b. Kell-e teszt? Nem. 

c. Kell-e regisztrálni? Nem. 

d. Oltottsággal járó kedvezmények: Nincs.

e. Oltatlanokra / nem elfogadott vakcinával oltottakra vonatkozó szabályok: Nincs.

f. Karanténkötelezettség: Nincs. 

Az a külföldi, akinek belépését engedélyezték, szabadon mozoghat az országban, a helyi járványügyi intézkedések betartása mellett. 

g. Üzleti célú beutazás feltétele: Nincsenek külön szabályok az üzleti célból beutazókra. 

h. Tranzitálási szabályok: Nincsenek külön tranzitálási szabályok.

i. A célország beutazási feltételei alóli mentesség: Nincs.

j. Egyéb hasznos információ: 

Migrációs hatóság:  http://www.migracion.gob.sv/

Migrációs hatóság Facebook oldala: https://www.facebook.com/MigracionSV

COVID-19 teszt központok: https://www.presidencia.gob.sv/cinco-laboratorios-privados-estan-autorizados-para-hacer-pruebas-de-deteccion-del-covid-19/

Problémák az utazási irodával, légitársasággal? További információ az Utasjogok fejezetben található: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/utasjogok

2) Kiutazás az országból:

Nincsenek különleges előírások kiutazókra azon túl, hogy a célország beutazási feltételeit teljesíteniük kell.

Javasoljuk, hogy utazás előtt egyeztessen biztosítójával, illetve hogy az egészségügyi és egyéb speciális országspecifikus kockázatokat alaposan mérlegelje.

3) Beutazás Magyarországra:

2022. március 7-én hatályát vesztette a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020. Korm.rendelet, ennél fogva a Magyarországra történő beutazásra vonatkozó korlátozások is megszűntek. A magyarországi beutazás mindenkori szabályaival kapcsolatban az ORFK határrendészeti szervei illetékesek tájékoztatást adni. Az ORFK alábbi oldalán talál bővebb információt:  http://www.police.hu/hu/info/elerhetosegek 

A koronavírussal kapcsolatos információkat http://www.koronavirus.gov.hu/ oldalon találhatják, illetve érdeklődhetnek telefonon belföldről a +36 80 277 455 és a +36 80 277 456, külföldről a +36 1 550 1825-ös telefonszámon vagy elektronikusan a cACTOXgdCI61WWDDEa29yb25hdmlydXNAMTgxOC5odQ== címen. 

A magyar határellenőrzéssel kapcsolatos aktuális információk megtalálhatók: a határátlépéssel kapcsolatos aktuális információk (ORFK) oldalon és érdeklődni lehet a EYsg6O2zcNha29yb25hdmlydXNAYm0uZ292Lmh1 címen. 

4) Helyi járványügyi szabályok

A salvadori kormány hivatalos járványügyi honlapján naprakész információ található a járvány aktuális adatairól és a járványügyi intézkedésekről. A hatóságok járványügyi veszélyeztetettség szempontjából színek szerint sorolták be, és folyamatosan aktualizálják az egyes megyéket és körzeteket. Az aktuális veszélyhelyzeti térkép itt található meg: https://covid19.gob.sv/mapa/ 

Biztonság:

Az ország biztonsági besorolása az II. biztonsági besorolási kategóriában van, azaz a fokozott biztonsági kockázatot rejtő országok és térségek listáján található.

A térségbe utazó magyar állampolgárok különös körültekintéssel készüljenek fel utazásukra, tanúsítsanak fokozott elővigyázatosságot az utazás idején, illetve lehetőség szerint, a körülmények javulásáig egyes helyekre való utazásukat halasszák későbbre.

Az utóbbi időben megszaporodott a bűncselekmények száma. Ez részben a szegénységgel, részben pedig a „transznacionális” drogkereskedelem útvonalainak áthaladásával magyarázható. A legbiztonságosabb és ajánlott a helyi turisztikai irodák szolgáltatásainak igénybe vétele. A helyi buszjáratok használata vagy bérelt gépkocsival történő, helyi kísérő nélküli utazás nem ajánlott. Az országban turista-rendőrség működik, a látogatók bizalommal fordulhatnak hozzájuk. Egyenruhájuk és járműveik világosan jelzettek, feladatkörük ellenőrizhető internetes forrásokban is. Általában a józanész szabályait követve kell közlekedni, a túlzottan nagy bizalom vagy a túlzott bizalmatlanság egyformán ártalmas lehet. Értékeinkre, okmányainkra fokozott gondot kell fordítani, legjobb ezeket a szálloda megőrzésében, biztonságos helyen tárolni.

Beutazási, tartózkodási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba: 

Magánútlevél: IGEN
Ideiglenes útlevél: NEM
Személyi igazolvány: NEM
Ideiglenes személyi igazolvány: NEM
Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány: NEM
Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok: NEM úti okmányok
Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány): NEMKiskorúak beutazása:

A törvényes képviselő nélkül utazó gyermeknek érvényes úti okmánnyal és születési anyakönyvvel kell rendelkeznie. Szükséges  közjegyző vagy konzul előtt megtett spanyol nyelvű szülői hozzájáruló nyilatkozat. Nyilatkozat minta

Vízum:

Vízum turista célú beutazás esetén: magyar állampolgárok vízummentesen utazhatnak be.

A CA-4 (Salvador, Guatemala, Honduras, Nicaragua) bármelyik országába utazók jogszerű belépés után 90 napig szabadon mozoghatnak a további 3 országban is.  Bármiféle okból történő kiutasítás esetén, az intézkedés mind a 4 országra egyaránt érvényes.

Az útlevél ellenőrzésnél az adatlapon fel kell tüntetni a tartózkodás pontos címét, azaz a szállás adatait, s kérésre fel kell mutatni a visszautazásra szóló repülőjegyről az információt. A tartózkodás ideje a Bevándorlásügyi Hivatal engedélyével meghosszabbítható.

Vízum egyéb célú beutazás esetén: Salvador Nagykövetsége Bécs

Házikedvencek beutazása:

http://portal.nebih.gov.hu/-/kedvtelesbol-tartott-allatok-utaztatasara-vonatkozo-tajekoztato
www.mag.gob.sv/direccion-general-de-ganaderia/cuarentena-y-registro-veterinario/autorizaciones-de-importacion-de-mascotas

Vám:  

https://www.mh.gob.sv/pmh/es/

További információért forduljon Salvador Bécsi Nagykövetségéhez:
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója
Növényegészségügyi és behozatali előírások változása >>

További hasznos információ az országról

Pénznem: Dollár (USD)

Időjárás: El Salvador éghajlata trópusi, száraz és esős évszak különböztethető meg. A hőmérséklet nagy mértékben függ a tengerszint feletti magasságtól, és kevéssé az évszaktól. A partvidék egyenletesen forró; a központi fennsík és a hegyvidéki területek jóval mérsékeltebb hőmérsékletűek. Az esős évszak májustól októberig tart. Csaknem a teljes évi csapadékmennyiség ekkor hullik. 

Biztosítás: Nyomatékosan felhívjuk az El Salvadorba utazni szándékozók figyelemét, hogy utazásuk megkezdése előtt mindenképpen kössenek teljes körű utas- és balesetbiztosítást, amely fedezetet nyújt az orvosi, kórházi ellátásra, valamint beteg- és halottszállításra.

Közlekedés: El Salvadorban turista státuszú látogató esetén elfogadják a magyar vezetői engedélyt, azonban az autóbérléshez nemzetközi jogosítvány szükséges. Aki már tartózkodási engedéllyel rendelkezik, az kiválthatja az salvadori jogosítványt.

Ügyintézés helyi hatóságoknál és intézményekben: Az ügyintézés általában lassú és bürokratikus. Legyünk türelmesek, ne reklamáljunk. Különösen ne emeljük fel hangunkat az ügyintézővel. Leginkább csak spanyol nyelvtudással lehet boldogulni. 

Vallási és viselkedési kultúra: A lakosság túlnyomó többsége mélyen hívő katolikus vallású. A városban javasolt a szemérmes öltözködés, nem strand felszerelés. Piaci vásárlásnál kicsit lehet alkudni az árból, de ne vigyük túlzásba, mert (a világ egyes más országaitól eltérően) sértő lehet. 

Közegészség, egészségügyi helyzet: Az esős időszakban nagy számban fordulnak elő moszkitók (szúnyogok) által terjesztett dengue-láz megbetegedések.

Felhívjuk a térségbe készülők figyelmét, hogy főként a tengerpartok mentén lévő településekre vonatkozóan, a megelőző – védekező szúnyogriasztók, krémek vagy más hasonló készítmények fokozottabban szükséges használatára tervezetten készüljenek fel. Az utazóknak tisztában kell lenniük azzal, hogy a trópusi fertőzések többsége kellő körültekintéssel, gyógyszerekkel vagy védőoltással megelőzhető. A különböző utazási betegségekről és az oltásokról érdeklődhetnek a Regionális ÁNTSZ-ekben és az Országos Epidemiológiai Központban. A malária (sárgaláz) elleni gyógyszert és oltóanyagot a Nemzetközi Oltóközpontban és a tiszti főorvos által kijelölt oltóhelyeken lehet felvenni. 

Egyéb információ:

El Salvador Bécsi Nagykövetsége
Konzuli Hivatal Mexikóváros