Amerika

Mai napon is érvényes: 2021.12.03. 

Az országból Magyarországra történő visszatérésre a következő szabályok vonatkoznak >>

A külföldre utazás egyéni felelősség, egyéni döntés – a Konzuli Szolgálat utazási tanácsai e döntés meghozatalában nyújtanak segítséget.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre!

Elérhető külképviseletek:
Guatemalában nincs magyar nagykövetség és konzuli hivatal
Tiszteletbeli konzuli iroda Guatemalaváros
Felügyelő képviselet Mexikóváros

Aktuális:

2021. 11. 17.
A Covid-19 járvány időszakára vonatkozó utazási tanácsok

1) Magyarország nem javasolja az utazást a világjárvány miatt! Összhangban a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020 Korm.rendelettel, 2020. szeptember 1-jétől Guatemala biztonsági besorolása az I. biztonsági besorolási kategóriába, azaz az utazásra nem javasolt országok listájára került. A világjárvány miatt nem javasolja a Külgazdasági és Külügyminisztérium az utazást, de előfordulhat, hogy az halaszthatatlan ügyben mégis szükségessé válik.

a. Be lehet-e utazni az országba? Igen.  

10 éves kortól a repülőgépre szállást, illetve szárazföldi  belépést megelőző 72 órán belüli negatív PCR vagy antigén teszt, vagy 3 hónapon belül igazolt Covid-19 betegség és a diagnózistól számított minimum 10 nap eltelte, vagy igazolt teljes védettség (az utazás megkezdése előtt az utolsó oltástól számított 14 nap eltelte) Részletesen lásd alább.
A belépés részletes szabályai spanyol nyelven >> 

b. Kell-e teszt? Igen. (Ha nincs oltva az utazó.)

Lásd az a. pontnál. 

c. Kell-e regisztrálni? Nem.

d. Oltottsággal járó kedvezmények: Van.

Mentesül a tesztkötelezettség alól, aki igazolja, hogy az Covid-19 elleni oltásokat megkapta, és az utolsó dózis beadása és az utazás időpontja között legalább két hét eltelt. 

e. Karanténkötelezettség: Nincs. 

Az a külföldi, akinek belépését engedélyezték, szabadon mozoghat az országban, a helyi járványügyi intézkedések betartása mellett. 

f. Üzleti célú beutazás feltétele: 

Nincsenek külön szabályok az üzleti célból beutazókra. 

g. Tranzitálási szabályok: Nincsenek külön tranzitálási szabályok.

h. A célország beutazási feltételei alóli mentesség:

Nincsenek különleges szabályok.

Vészhelyzet, illetve más országok általi be nem fogadás esetén a guatemalai és a rezidens állampolgárok mentesülnek a beutazási feltételek alól. Szintén mentesülnek az országba akkreditált diplomaták. 

i. Egyéb hasznos infó:

Nemzetközi repülőtér:  http://www.dgac.gob.gt/index.php

Migrációs hatóság: https://igm.gob.gt/requisitos-migratorios-para-ingresar-al-pais/

Egészségügyi minisztérium Facebook oldala: https://www.facebook.com/MinisteriodeSaludPublicayAsistenciaSocial/

COVID-19 teszt központok: https://www.mspas.gob.gt/covid-19/donde-hacer-la-prueba-covid-19/download/157-establecimientos-de-salud/653-horarios-de-atencion-de-servicios-de-salud-covid19

Problémák az utazási irodával, légitársasággal? További információ az Utasjogok fejezetben található: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/utasjogok

2) Kiutazás az országból:

Nincsenek különleges előírások kiutazókra azon túl, hogy a célország beutazási feltételeit teljesíteniük kell. 

Javasoljuk, hogy utazás előtt egyeztessen biztosítójával, illetve hogy az egészségügyi és egyéb speciális országspecifikus kockázatokat alaposan mérlegelje.

3) Beutazás Magyarországra:

A pandémiás időszakban a Magyarországra történő beutazás rendkívüli szabályait a 408/2020. Korm.rendelet foglalja össze, melynek végrehajtásával kapcsolatban az ORFK határrendészeti szervei illetékesek tájékoztatást adni. A rendelet egyes pontjainak értelmezésével, alkalmazásával kapcsolatban az ORFK-t szíveskedjenek megkeresni, figyelemmel arra, hogy azok végrehajtásában az Országos Rendőrfőkapitányság határrendészeti feladatokat végző munkatársai illetékesek. A Konzuli Szolgálat pusztán általános tájékoztatást nyújt! Az ORFK alábbi oldalán talál bővebb információt: http://www.police.hu/hu/hirek-es-informaciok/legfrissebb-hireink/covid-19-utazasi-informaciok/utazok-figyelmebe-ajanljuk-a 

Az ORFK elérhetőségei: http://www.police.hu/hu/info/elerhetosegek

Magyar állampolgárok Magyarországra történő belépésével kapcsolatos aktuális információ itt található. 

A koronavírussal kapcsolatos információkat http://www.koronavirus.gov.hu/ oldalon találhatják, illetve érdeklődhetnek telefonon belföldről a +36 80 277 455 és a +36 80 277 456, külföldről a +36 1 550 1825-ös telefonszámon vagy elektronikusan a lKtGL4wMmZa29yb25hdmlydXNAMTgxOC5odQ== címen. 

A magyar határellenőrzéssel kapcsolatos aktuális információk megtalálhatók: a határátlépéssel kapcsolatos aktuális információk (ORFK) oldalon és érdeklődni lehet a BCPIecQNIC7MdNZR1ha29yb25hdmlydXNAYm0uZ292Lmh1 címen. 

Bővebb információ a határátkelők nyitva tartásáról és az engedélyezett forgalom típusáról: klikk ide

Méltányossági kérelem a Magyarországra történő beutazáshoz: https://ugyintezes.police.hu/meltanyossagi-kerelem 

4) Helyi járványügyi szabályok:

Guatemalában egy négyfokozatú szemaforral jelzik az egyes önkormányzatok járványügyi veszélyeztetettségét: https://covid19.gob.gt/semaforo.html

Az országban nincs általános kijárási tilalom elrendelve, azonban az ország erősen fertőzött területein jelenleg is érvényben vannak a kijárást korlátozó intézkedések. 2 éves kor felett a legtöbb helyen kötelező a maszkhasználat.

Biztonság:

Összhangban a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020 Korm.rendelettel, az ország biztonsági besorolása az I. biztonsági besorolási kategóriába, azaz az utazásra nem javasolt országok listájára került.

A térségbe utazó magyar állampolgárok különös körültekintéssel készüljenek fel utazásukra, tanúsítsanak fokozott elővigyázatosságot az utazás idején, illetve lehetőség szerint, a körülmények javulásáig egyes helyekre való utazásukat halasszák későbbre.

A kábítószer bandák működése miatt az ország öt északi megyéjében alkalmanként rendkívüli állapotot vagy kijárási tilalmat rendelnek el, utazás esetén az aktuáis információk figyelése fokozottan ajánlott.  

Beutazási, tartózkodási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba:

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:
IGEN

Az útlevélnek még 6 hónapig kell érvényesnek lennie a Guatemalából történő kiutazást követően.
Ideiglenes útlevél: NEM
Személyi igazolvány: NEM
Ideiglenes személyi igazolvány: NEM
Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány: NEM
Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok: NEM úti okmányok
Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány): NEMKiskorúak beutazása:

Egyedül vagy csak az egyik szülővel utazó kiskorú esetén szükséges a másik szülő közjegyző vagy konzul előtt tett nyilatkozata, mellyel hozzájárul a kiskorú utazásához. Nyilatkozat minta.

Vízum:

Vízum turista célú beutazás esetén:
Magyar állampolgár 90 napig tartózkodhat Guatemalában vízummentesen. Kérelemre a tartózkodás a 90 nap lejárta előtt újabb 90 napra meghosszabbítható.

A turistaként való tartózkodás feltételei: érvényes útlevél a tartózkodás teljes idejére, vissza vagy tovább utazásra szóló repülőjegy és szállást igazoló dokumetum a tartozkodás ideje alatt.  

A CA-4 (El Salvador, Guatemala, Honduras, Nicaragua) bármelyik országába utazók jogszerű belépés után 90 napig szabadon mozoghatnak a további 3 országban is.  Bármiféle okból történő kiutasítás esetén, az intézkedés mind a 4 országra egyaránt érvényes.

Vízum egyéb célú beutazás esetén:

A tanulmányi célból kérhető tartózkodási vízum kiállítása iránti kérelem az illetékes oktatási intézményt felügyelő főhatóságú állami szervezetnél (Oktatási Minisztérium), az általuk igényelt formanyomtatványon és a kért okiratok/ kimutatások együttes beadása mellett nyújtható be.

Vízumkérelem benyújtásában Guatemala bécsi  külképviselete illetékes.

Guatemala Nagykövetsége - Bécs
Prinz Eugen Strasse 18/1/Top 7, 1040 Viena, Austria
Tel: 0043-1-714-3570
Fax: 0043-1-714-3570-15
E-mail: 
GqysBWtlE6mNOmJMZW1iYXVzdHJpYUBtaW5leC5nb2IuZ3Q=
XofCKE8jWrTmmmzZW1iYWphZGFAZW1iYWd1YXRlLmNvLmF0 
(a nagykövetségnek nincs saját hivatalos honlapja)

Házikedvencek beutazása:

http://portal.nebih.gov.hu/-/kedvtelesbol-tartott-allatok-utaztatasara-vonatkozo-tajekoztato

https://www.minex.gob.gt/Visor_Pagina.aspx?PaginaID=146

Vám

További hasznos információ az országról

Pénznem: Quetzal (GTQ).

Időjárás: Bár a forró égövben helyezkedik el, klímáját a nagy magasság és a hegykoszorú kellemessé, szubtrópusivá enyhíti a sűrűn lakott területeken. Az évi 18 Celsius-fokos középhőmérséklet mellett a legmelegebb hónap a május, 19,6 Celsius-fokos átlaghőmérsékletével. A leghűvösebb a január, átlag 16,3 Celsius-fokos átlaghőmérsékletével. A nyári esős és a téli száraz évszak az esőzések intenzitása alapján különül el egymástól, mivel a csapadék 90 százaléka májustól októberig tartó nyári időszakban hull le.

Biztosítás: Nyomatékosan felhívjuk a Guatemalába utazni szándékozók figyelemét, hogy utazásuk megkezdése előtt mindenképpen kössenek teljes körű utas- és balesetbiztosítást, amely fedezetet nyújt az orvosi, kórházi ellátásra, valamint beteg- és halottszállításra.

Közlekedés: Az ország közlekedése eléggé fejletlen. Guatemalában turista státuszú látogató esetén elfogadják a magyar vezetői engedélyt, azonban a nemzetközi jogosítvány kiváltása javasolt. Aki már tartózkodási engedéllyel rendelkezik, az kiválthatja a guatemalai jogosítványt.

Ügyintézés helyi hatóságoknál és intézményekben: Az ügyintézés általában lassú és bürokratikus. Legyünk türelmesek, ne reklamáljunk. Különösen ne emeljük fel hangunkat az ügyintézővel. Leginkább csak spanyol nyelvtudással lehet boldogulni. 

Vallási és viselkedési kultúra: A lakosság túlnyomó többsége mélyen hívő katolikus vallású. A városban javasolt a szemérmes öltözködés, nem strand felszerelés. Piaci vásárlásnál kicsit lehet alkudni az árból, de ne vigyük túlzásba, mert (a világ egyes más országaitól eltérően) sértő lehet.

Közegészség, egészségügyi helyzet: Az esős időszakban nagy számban fordulnak elő moszkitók (szúnyogok) által terjesztett dengue-láz megbetegedések.

Felhívjuk a térségbe készülők figyelmét, hogy főként a tengerpartok mentén lévő településekre vonatkozóan, a megelőző – védekező szúnyogriasztók, krémek vagy más hasonló készítmények fokozottabban szükséges használatára tervezetten készüljenek fel. Az utazóknak tisztában kell lenniük azzal, hogy a trópusi fertőzések többsége kellő körültekintéssel, gyógyszerekkel vagy védőoltással megelőzhető. A különböző utazási betegségekről és az oltásokról érdeklődhetnek a Regionális ÁNTSZ-ekben és az Országos Epidemiológiai Központban. A malária (sárgaláz) elleni gyógyszert és oltóanyagot a Nemzetközi Oltóközpontban és a tiszti főorvos által kijelölt oltóhelyeken lehet felvenni. Minden esetben érdemes kikérni a hazai egészségügyi szakemberek tanácsát: www.oek.hu/oek.web

Javasolt oltások Guatemalába utazók számára: Hastífusz, Hepatitis A (magas a fertőzésveszély), Hepatitis B (közepes a fertőzésveszély), Veszettség, Malária elleni gyógyszer. (Az ország északi részében nagy a fertőzés kockázata.).

A sárgaláz elleni oltás kötelező, ha fertőzött országból érkezik/országon át utazik valaki.

Érdemes minden esetben a hazai szakemberek segítségét kérni az utazás tervezése során. A különböző utazási betegségekről és az oltásokról érdeklődhetnek a háziorvosuknál, ahol meg is kaphatják a szükséges oltásokat (hepatitis, tífusz, stb.). A sárgaláz elleni oltóanyagot a Regionális ÁNTSZ-ekben, az Országos Epidemiológiai Központbanhttp://www.oek.hu/oek.web , a Nemzetközi Oltóközpontban és a Tiszti főorvos által kijelölt oltóhelyeken lehet felvenni.

Guatemalában továbbra is jellemző a honi eredetű Zikavírus-fertőzés veszélye, illetve az eddig észlelt esetek számának növekedése. Várandós anyák, illetve terhességet tervező nők minden esetben kérjék ki kezelőorvosuk véleményét.

Egyéb információ:

Guatemala Külügyminisztériuma
Konzuli Hivatal Mexikóváros
(a bécsi nagykövetség nem rendelkezik saját honlappal)