Amerika

Mai napon is érvényes: 2019.05.26. 

A külföldre utazás egyéni felelősség, egyéni döntés – a Konzuli Szolgálat utazási tanácsai e döntés meghozatalában nyújtanak segítséget.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Bizalma fontos számunkra, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre!

Elérhető külképviseletek:
Guatemalában nincs magyar nagykövetség és konzuli hivatal
Tiszteletbeli konzuli iroda Guatemalaváros
Felügyelő képviselet Mexikóváros

Aktuális:

2018. 06. 15.
Guatemalában 2018. június 3- án kitört a Fuego nevezetű vulkán. 

A vulkánkitörést követően sűrű fekete füst lövellt mintegy 6-10 kilométeres magasságba, a környező területeket beterítette a hamu.

Később Guatemala partjai mentén 5.2 erősségű földrengést érzékeltek kb. 10 km mélységben a tengerben. 

Több, mint 12 800 embert telepítettek ki a vulkán közvetlen környezetéből, 110 halálos áldozat van, 197 embert még keresnek. A katasztrófaövezetet vulkáni hamu és láva fedi. A természeti katasztrófa 2 millió ember életét érintette. A vulkáni tevékenység azóta is folyamatos, újabb kitörés lehetséges.

Kérjük, az ide látogatni kívánó magyar állampolgárokat, hogy kerüljék a vulkán körzetét! 

A vulkánkitöréssel kapcsolatos legfrissebb információkért látogasson el a guatemalai  Nemzeti Szeizmológiai, Vulkánkutató, Meteorológiai és Hidrológiai Intézet (INSIVUMEH) és a Katasztrófavédelem Nemzeti Koordinácójáért felelős intézményének honlapjára (CONRED) spanyolul.

Biztonság:

Tájékoztatjuk a magyar állampolgárokat, hogy az ország utazás és ott tartózkodás szempontjából "II. Fokozott biztonsági kockázatot rejtő országok és térségek" kategóriába tartozik. A térségbe utazó magyar állampolgárok különös körültekintéssel készüljenek fel utazásukra, tanúsítsanak fokozott elővigyázatosságot az utazás idején, illetve lehetőség szerint, a körülmények javulásáig egyes helyekre való utazásukat halasszák későbbre.

Kábítószer bandák működése miatt az ország öt északi megyéjében többször rendeltek el rendkívüli állapotot vagy kijárási tilalmat.  

Beutazási, tartózkodási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba:

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:
IGEN

Az útlevélnek még 6 hónapig kell érvényesnek lennie a Guatemalából történő kiutazást követően.
Ideiglenes útlevél: NEM
Személyi igazolvány: NEM
Ideiglenes személyi igazolvány: NEM
Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány: NEM
Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok: NEM úti okmányok
Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány): NEMKiskorúak beutazása:

Egyedül vagy csak az egyik szülővel utazó kiskorú esetén szükséges a másik szülő közjegyző vagy konzul előtt tett nyilatkozata, mellyel hozzájárul a kiskorú utazásához. Nyilatkozat minta.

Vízum:

Vízum turista célú beutazás esetén:
magyar állampolgár 90 napig tartózkodhat Guatemalában vízummentesen. Kérvényezésre a tartózkodás a 90 nap lejárta előtt újabb 90 napra meghosszabbítható.

A CA-4 (El Salvador, Guatemala, Honduras, Nicaragua) bármelyik országába utazók jogszerű belépés után 90 napig szabadon mozoghatnak a további 3 országban is.  Bármiféle okból történő kiutasítás esetén, az intézkedés mind a 4 országra egyaránt érvényes.

Vízum egyéb célú beutazás esetén:
www.123embajada.com/1/2219/Guatemala-en-Viena

A tanulmányi célból kérhető tartózkodási vízum kiállítása iránti kérelem az illetékes oktatási intézményt felügyelő főhatóságú állami szervezetnél (Oktatási Minisztérium), az általuk igényelt formanyomtatványon és a kért okiratok/ kimutatások együttes beadása mellett nyújtható be.

Vízumkérelem benyújtásában Guatemala bécsi  külképviselete illetékes.

Guatemala Nagykövetsége - Bécs
Prinz Eugen Strasse 18/1/Top 7, 1040 Viena, Austria
Tel: 0043-1-714-3570
Fax: 0043-1-714-3570-15
E-mail: 
bTsSJALdk4lcElZW1iYXVzdHJpYUBtaW5leC5nb2IuZ3Q=
erUTbBCumlcVopC9jjml4MINNZW1iYWphZGFAZW1iYWd1YXRlLmNvLmF0 

Házikedvencek beutazása:

http://portal.nebih.gov.hu/-/kedvtelesbol-tartott-allatok-utaztatasara-vonatkozo-tajekoztato
www.guatemala.com/noticias/vida/como-viajar-con-tus-mascotas-en-avion-en-guatemala.html

Vám

https://portal.sat.gob.gt/portal/leyes
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója

További hasznos információ az országról

Pénznem: Quetzal (GTQ).

Időjárás: Bár a forró égövben helyezkedik el, klímáját a nagy magasság és a hegykoszorú kellemessé, szubtrópusivá enyhíti a sűrűn lakott területeken. Az évi 18 Celsius-fokos középhőmérséklet mellett a legmelegebb hónap a május, 19,6 Celsius-fokos átlaghőmérsékletével. A leghűvösebb a január, átlag 16,3 Celsius-fokos átlaghőmérsékletével. A nyári esős és a téli száraz évszak az esőzések intenzitása alapján különül el egymástól, mivel a csapadék 90 százaléka májustól októberig tartó nyári időszakban hull le.

Biztosítás: Nyomatékosan felhívjuk a Guatemalába utazni szándékozók figyelemét, hogy utazásuk megkezdése előtt mindenképpen kössenek teljes körű utas- és balesetbiztosítást, amely fedezetet nyújt az orvosi, kórházi ellátásra, valamint beteg- és halottszállításra.

Közlekedés: Az ország közlekedése eléggé fejletlen. Guatemalában turista státuszú látogató esetén elfogadják a magyar vezetői engedélyt, azonban a nemzetközi jogosítvány kiváltása javasolt. Aki már tartózkodási engedéllyel rendelkezik, az kiválthatja a guatemalai jogosítványt.

Ügyintézés helyi hatóságoknál és intézményekben: Az ügyintézés általában lassú és bürokratikus. Legyünk türelmesek, ne reklamáljunk. Különösen ne emeljük fel hangunkat az ügyintézővel. Leginkább csak spanyol nyelvtudással lehet boldogulni. 

Vallási és viselkedési kultúra: A lakosság túlnyomó többsége mélyen hívő katolikus vallású. A városban javasolt a szemérmes öltözködés, nem strand felszerelés. Piaci vásárlásnál kicsit lehet alkudni az árból, de ne vigyük túlzásba, mert (a világ egyes más országaitól eltérően) sértő lehet.

Közegészség, egészségügyi helyzet: Az esős időszakban nagy számban fordulnak elő moszkitók (szúnyogok) által terjesztett dengue-láz megbetegedések.

Felhívjuk a térségbe készülők figyelmét, hogy főként a tengerpartok mentén lévő településekre vonatkozóan, a megelőző – védekező szúnyogriasztók, krémek vagy más hasonló készítmények fokozottabban szükséges használatára tervezetten készüljenek fel. Az utazóknak tisztában kell lenniük azzal, hogy a trópusi fertőzések többsége kellő körültekintéssel, gyógyszerekkel vagy védőoltással megelőzhető. A különböző utazási betegségekről és az oltásokról érdeklődhetnek a Regionális ÁNTSZ-ekben és az Országos Epidemiológiai Központban. A malária (sárgaláz) elleni gyógyszert és oltóanyagot a Nemzetközi Oltóközpontban és a tiszti főorvos által kijelölt oltóhelyeken lehet felvenni. Minden esetben érdemes kikérni a hazai egészségügyi szakemberek tanácsát: www.oek.hu/oek.web

Javasolt oltások Guatemalába utazók számára: Hastífusz, Hepatitis A (magas a fertőzésveszély), Hepatitis B (közepes a fertőzésveszély), Veszettség, Malária elleni gyógyszer. (Az ország északi részében nagy a fertőzés kockázata.).

A sárgaláz elleni oltás kötelező, ha fertőzött országból érkezik/országon át utazik valaki.

Érdemes minden esetben a hazai szakemberek segítségét kérni az utazás tervezése során. A különböző utazási betegségekről és az oltásokról érdeklődhetnek a háziorvosuknál, ahol meg is kaphatják a szükséges oltásokat (hepatitis, tífusz, stb.). A sárgaláz elleni oltóanyagot a Regionális ÁNTSZ-ekben, az Országos Epidemiológiai Központban, a Nemzetközi Oltóközpontban és a Tiszti főorvos által kijelölt oltóhelyeken lehet felvenni.

Guatemalában továbbra is jellemző a honi eredetű Zikavírus-fertőzés veszélye, illetve az eddig észlelt esetek számának növekedése. Várandós anyák, illetve terhességet tervező nők minden esetben kérjék ki kezelőorvosuk véleményét.

Egyéb információ:

Guatemala Bécsi Nagykövetsége
Konzuli Hivatal Mexikóváros