Amerika

Mai napon is érvényes: 2021.05.11. 

Az országból Magyarországra történő visszatérésre a következő szabályok vonatkoznak >>

A külföldre utazás egyéni felelősség, egyéni döntés – a Konzuli Szolgálat utazási tanácsai e döntés meghozatalában nyújtanak segítséget.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre!

Elérhető külképviseletek:
Guatemalában nincs magyar nagykövetség és konzuli hivatal
Tiszteletbeli konzuli iroda Guatemalaváros
Felügyelő képviselet Mexikóváros

Aktuális:

2021. 03. 31. 
1) Magyarország nem javasolja az utazást a világjárvány miatt! Összhangban a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020 Korm.rendelettel, 2020. szeptember 1-jétől Guatemala biztonsági besorolása az I. biztonsági besorolási kategóriába, azaz az utazásra nem javasolt országok listájára került. A világjárvány miatt nem javasolja a Külgazdasági és Külügyminisztérium az utazást, de előfordulhat, hogy az halaszthatatlan ügyben mégis szükségessé válik.

2) A világjárvány miatt az alábbi korlátozó intézkedések mellett lehet beutazni az országba:

a. Be lehet-e utazni az országba? Igen.  

A belépés részletes szabályai spanyol nyelven >> 

b. Kell-e teszt? Igen. 

A 10 éves és annál idősebb utasok esetében a beutazást megelőző 3 napon belül készített PCR vagy antigén teszt szükséges a belépéshez, a 3 napot a repülőtéri utasfelvételtől visszafelé kell számítani.  

Mentesül a teszt kötelezettség alól, aki a beutazást megelőző 3 hónapon belül átesett a Covid-19 megbetegedésen, és felépült. Ezt orvosi igazolással – lehetőleg spanyol vagy angol nyelven - kell igazolni, amelyen szerepelnie kell a betegség megállapítása és a felgyógyulás időpontjának, és a kettő között legalább tíz nap különbségnek kell lennie. 

Szintén mentesül a teszt kötelezettség alól, aki igazolja, hogy az Covid-19 elleni oltás mind a két adagját megkapta, és a második dózis beadása és az utazás időpontja között legalább két hét eltelt. 

c. Kell-e regisztrálni? Igen. 

A guatemalai idegenrendészeti hatóság honlapján spanyol és angol nyelven elérhető „Pase de Salud” nevű nyomtatványt kell kitölteni, melynek meglétét a légitársaság ellenőrzi. Szárazföldi belépés esetén az adatokat manuálisan rögzíti az idegenrendészeti hatóság munkatársa. 

d. Karanténkötelezettség: Nincs. 

Az a külföldi, akinek belépését engedélyezték, szabadon mozoghat az országban, a helyi járványügyi intézkedések betartása mellett. 

e. Üzleti célú beutazás feltétele: 

Nincsenek külön szabályok az üzleti célból beutazókra. 

f. Esetleges kivételek: Nincsenek.

g. Kiutazás az országból:

Nincsenek különleges előírások kiutazókra azon túl, hogy a célország beutazási feltételeit teljesíteniük kell. 

h. Beutazás Magyarországra:

Magyar állampolgárok Magyarországra történő belépésével kapcsolatban az aktuális információ a következő linken található: klikk ide

A koronavírussal kapcsolatos információkat http://www.koronavirus.gov.hu/ oldalon találhatják, illetve érdeklődhetnek telefonon belföldről a +36 80 277 455 és a +36 80 277 456, külföldről a +36 1 550 1825-ös telefonszámon vagy elektronikusan a vJkyJbUhdRIZzAZDt75hJ0gZTa29yb25hdmlydXNAMTgxOC5odQ== címen. 

A magyar határellenőrzéssel kapcsolatos aktuális információk megtalálhatók: Tájékoztatás a határátlépés általános szabályairól (ORFK) és érdeklődni lehet a LVWoxVxqWSyWB8cmNNNMcDa29yb25hdmlydXNAYm0uZ292Lmh1 címen. 

Bővebb információ a határátkelők nyitva tartásáról és az engedélyezett forgalom típusáról: klikk ide

Méltányossági kérelem a Magyarországra történő beutazáshoz: https://ugyintezes.police.hu/meltanyossagi-kerelem 

3) Guatemalába látógatókra vonatkozó egyéb szabályok, információk:

Guatemalában egy négyfokozatú szemaforral jelzik az egyes önkormányzatok járványügyi veszélyeztetettségét: https://covid19.gob.gt/semaforo.html

Biztonság:

Összhangban a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020 Korm.rendelettel, az ország biztonsági besorolása az I. biztonsági besorolási kategóriába, azaz az utazásra nem javasolt országok listájára került.

A térségbe utazó magyar állampolgárok különös körültekintéssel készüljenek fel utazásukra, tanúsítsanak fokozott elővigyázatosságot az utazás idején, illetve lehetőség szerint, a körülmények javulásáig egyes helyekre való utazásukat halasszák későbbre.

A kábítószer bandák működése miatt az ország öt északi megyéjében alkalmanként rendkívüli állapotot vagy kijárási tilalmat rendelnek el, utazás esetén az aktuáis információk figyelése fokozottan ajánlott.  

Beutazási, tartózkodási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba:

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:
IGEN

Az útlevélnek még 6 hónapig kell érvényesnek lennie a Guatemalából történő kiutazást követően.
Ideiglenes útlevél: NEM
Személyi igazolvány: NEM
Ideiglenes személyi igazolvány: NEM
Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány: NEM
Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok: NEM úti okmányok
Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány): NEMKiskorúak beutazása:

Egyedül vagy csak az egyik szülővel utazó kiskorú esetén szükséges a másik szülő közjegyző vagy konzul előtt tett nyilatkozata, mellyel hozzájárul a kiskorú utazásához. Nyilatkozat minta.

Vízum:

Vízum turista célú beutazás esetén:
Magyar állampolgár 90 napig tartózkodhat Guatemalában vízummentesen. Kérelemre a tartózkodás a 90 nap lejárta előtt újabb 90 napra meghosszabbítható.

A CA-4 (El Salvador, Guatemala, Honduras, Nicaragua) bármelyik országába utazók jogszerű belépés után 90 napig szabadon mozoghatnak a további 3 országban is.  Bármiféle okból történő kiutasítás esetén, az intézkedés mind a 4 országra egyaránt érvényes.

Vízum egyéb célú beutazás esetén:

A tanulmányi célból kérhető tartózkodási vízum kiállítása iránti kérelem az illetékes oktatási intézményt felügyelő főhatóságú állami szervezetnél (Oktatási Minisztérium), az általuk igényelt formanyomtatványon és a kért okiratok/ kimutatások együttes beadása mellett nyújtható be.

Vízumkérelem benyújtásában Guatemala bécsi  külképviselete illetékes.

Guatemala Nagykövetsége - Bécs
Prinz Eugen Strasse 18/1/Top 7, 1040 Viena, Austria
Tel: 0043-1-714-3570
Fax: 0043-1-714-3570-15
E-mail: 
xyPlZqnOBiREvGiLT6c1VUjMZW1iYXVzdHJpYUBtaW5leC5nb2IuZ3Q=
MWRTDvVrJabHPKeI7EhhWM2FZW1iYWphZGFAZW1iYWd1YXRlLmNvLmF0 
(a nagykövetségnek nincs saját hivatalos honlapja)

Házikedvencek beutazása:

http://portal.nebih.gov.hu/-/kedvtelesbol-tartott-allatok-utaztatasara-vonatkozo-tajekoztato

https://www.minex.gob.gt/Visor_Pagina.aspx?PaginaID=146

Vám

További hasznos információ az országról

Pénznem: Quetzal (GTQ).

Időjárás: Bár a forró égövben helyezkedik el, klímáját a nagy magasság és a hegykoszorú kellemessé, szubtrópusivá enyhíti a sűrűn lakott területeken. Az évi 18 Celsius-fokos középhőmérséklet mellett a legmelegebb hónap a május, 19,6 Celsius-fokos átlaghőmérsékletével. A leghűvösebb a január, átlag 16,3 Celsius-fokos átlaghőmérsékletével. A nyári esős és a téli száraz évszak az esőzések intenzitása alapján különül el egymástól, mivel a csapadék 90 százaléka májustól októberig tartó nyári időszakban hull le.

Biztosítás: Nyomatékosan felhívjuk a Guatemalába utazni szándékozók figyelemét, hogy utazásuk megkezdése előtt mindenképpen kössenek teljes körű utas- és balesetbiztosítást, amely fedezetet nyújt az orvosi, kórházi ellátásra, valamint beteg- és halottszállításra.

Közlekedés: Az ország közlekedése eléggé fejletlen. Guatemalában turista státuszú látogató esetén elfogadják a magyar vezetői engedélyt, azonban a nemzetközi jogosítvány kiváltása javasolt. Aki már tartózkodási engedéllyel rendelkezik, az kiválthatja a guatemalai jogosítványt.

Ügyintézés helyi hatóságoknál és intézményekben: Az ügyintézés általában lassú és bürokratikus. Legyünk türelmesek, ne reklamáljunk. Különösen ne emeljük fel hangunkat az ügyintézővel. Leginkább csak spanyol nyelvtudással lehet boldogulni. 

Vallási és viselkedési kultúra: A lakosság túlnyomó többsége mélyen hívő katolikus vallású. A városban javasolt a szemérmes öltözködés, nem strand felszerelés. Piaci vásárlásnál kicsit lehet alkudni az árból, de ne vigyük túlzásba, mert (a világ egyes más országaitól eltérően) sértő lehet.

Közegészség, egészségügyi helyzet: Az esős időszakban nagy számban fordulnak elő moszkitók (szúnyogok) által terjesztett dengue-láz megbetegedések.

Felhívjuk a térségbe készülők figyelmét, hogy főként a tengerpartok mentén lévő településekre vonatkozóan, a megelőző – védekező szúnyogriasztók, krémek vagy más hasonló készítmények fokozottabban szükséges használatára tervezetten készüljenek fel. Az utazóknak tisztában kell lenniük azzal, hogy a trópusi fertőzések többsége kellő körültekintéssel, gyógyszerekkel vagy védőoltással megelőzhető. A különböző utazási betegségekről és az oltásokról érdeklődhetnek a Regionális ÁNTSZ-ekben és az Országos Epidemiológiai Központban. A malária (sárgaláz) elleni gyógyszert és oltóanyagot a Nemzetközi Oltóközpontban és a tiszti főorvos által kijelölt oltóhelyeken lehet felvenni. Minden esetben érdemes kikérni a hazai egészségügyi szakemberek tanácsát: www.oek.hu/oek.web

Javasolt oltások Guatemalába utazók számára: Hastífusz, Hepatitis A (magas a fertőzésveszély), Hepatitis B (közepes a fertőzésveszély), Veszettség, Malária elleni gyógyszer. (Az ország északi részében nagy a fertőzés kockázata.).

A sárgaláz elleni oltás kötelező, ha fertőzött országból érkezik/országon át utazik valaki.

Érdemes minden esetben a hazai szakemberek segítségét kérni az utazás tervezése során. A különböző utazási betegségekről és az oltásokról érdeklődhetnek a háziorvosuknál, ahol meg is kaphatják a szükséges oltásokat (hepatitis, tífusz, stb.). A sárgaláz elleni oltóanyagot a Regionális ÁNTSZ-ekben, az Országos Epidemiológiai Központban, a Nemzetközi Oltóközpontban és a Tiszti főorvos által kijelölt oltóhelyeken lehet felvenni.

A fenti bekezdésben az „Országos Epidemiológiai Központban” mögé kérem a más országoknál is szereplő link mögé-illesztését: http://www.oek.hu/oek.web 

Guatemalában továbbra is jellemző a honi eredetű Zikavírus-fertőzés veszélye, illetve az eddig észlelt esetek számának növekedése. Várandós anyák, illetve terhességet tervező nők minden esetben kérjék ki kezelőorvosuk véleményét.

Egyéb információ:

Guatemala Külügyminisztériuma
Konzuli Hivatal Mexikóváros
(a bécsi nagykövetség nem rendelkezik saját honlappal)