Amerika

Mai napon is érvényes: 2022.06.28. 

A külföldre utazás egyéni felelősség, egyéni döntés – a Konzuli Szolgálat utazási tanácsai e döntés meghozatalában nyújtanak segítséget.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre!

Elérhető külképviselet/ek: Felhívjuk a magyar állampolgárok figyelmét, hogy az országban semmilyen magyar képviselet nincs, ezért az oda utazóknak a konzuli segítség nyújtása rendkívüli nehézségekbe ütközik, és hosszabb időt vesz/vehet igénybe. Bajbajutott magyar állampolgárok számára elérhető konzuli védelem tartózkodási helyükhöz a legközelebb: Magyarország Kubai Nagykövetsége. Konzuli segítség igénye esetén javasoljuk, hogy vegyék fel a kapcsolatot az  Európai Unió valamely tagállamának helyi képviseletével.

Aktuális:

2022. 05. 15.

A Covid-19 járvány időszakára vonatkozó utazási tanácsok

A világjárvány miatt kialakult utazási korlátozások frissítése folyamatos, a közölt adatok tájékoztató jellegűek, valamint csak a már hatályba lépett szabályokat tartalmazzák.

1. Magyarország megfontolásra javasolja az utazást a világjárvány miatt! Haiti biztonsági besorolása az I. biztonsági besorolási kategória, azaz az utazásra nem javasolt országok listáján található.

a. Be lehet-e utazni az országba? Igen.

További hasznos információ

b. Kell-e teszt? Igen.

c. Kell-e regisztrálni? Nem.

d. Oltottsággal járó kedvezmények: A beoltottság, illetve védettségi igazolvány megléte nem jelent mentességet a járványügyi előírások tekintetében.

e. Oltatlanokra vonatkozó szabályok: Karantén kötelezettség van.

f. Karanténkötelezettség: Igen.

g. Üzleti célú beutazás feltétele: 

Nincs erre vonatkozó külön könnyítés.

h. Tranzitálási szabályok: Nincs külön szabályozás.

i. Beutazási feltételek alóli mentesség: Nincs. 

j. Egyéb hasznos információk:

https://konzuliszolgalat.kormany.hu/utasjogok

2. Kiutazás az országból:

Az országból való kiutazásnak speciális feltételei nincsenek, az utazás során érintett országok korlátozó intézkedései az irányadóak (az országból elérhető desztinációk többsége megkívánja a 72 óránál nem régebbi PCR tesztet).

3. Beutazás Magyarországra:

2022. március 7-én hatályát vesztette a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020. Korm.rendelet, ennél fogva a Magyarországra történő beutazásra vonatkozó korlátozások is megszűntek. A magyarországi beutazás mindenkori szabályaival kapcsolatban az ORFK határrendészeti szervei illetékesek tájékoztatást adni. Az ORFK alábbi oldalán talál bővebb információt:  http://www.police.hu/hu/info/elerhetosegek 

A koronavírussal kapcsolatos információkat http://www.koronavirus.gov.hu/ oldalon találhatják, illetve érdeklődhetnek telefonon belföldről a +36 80 277 455 és a +36 80 277 456, külföldről a +36 1 550 1825-ös telefonszámon vagy elektronikusan a ewlSCEJhjsugzmFRFg6mImzM4a29yb25hdmlydXNAMTgxOC5odQ== címen. 

A magyar határellenőrzéssel kapcsolatos aktuális információk megtalálhatók: a határátlépéssel kapcsolatos aktuális információk (ORFK) oldalon és érdeklődni lehet a kItsveVCjTZNTzcp24la29yb25hdmlydXNAYm0uZ292Lmh1 címen. 

4. Helyi járványügyi helyzet: 

A koronavírus járvány következtében kialakult helyzetben, tekintettel a térség országai és a légitársaságok által bevezetett a légiforgalmat és az országokba történő beutazást érintő korlátozásokra és könnyítésekre, illetve ezek gyors változásaira, kérjük, hogy  a tervezett utazást megelőzően konzultáljanak az ország illetékes külképviseletével az aktuálisan érvényben lévő szabályozásokkal kapcsolatban.

A beutazás aktualizált feltételeiről az alábbi oldalon található további információ: https://www.communication.gouv.ht/covid19

5. Nyári szezonra vonatkozó információ: 

A nyári időszakra vonatkozóan a hatóságok nem hoztak érdemi változást jelentő intézkedéseket. 

* * *

Haitire szélsőséges időjárás jellemző, ami mellett viszonylag gyakran fordulnak elő földrengések is  a térségben. Az egymást követő hurrikánok és földrengések következtében az elmúlt évtizedben több ezer ember vesztette életét, valamint több százezren maradtak élelem és víz nélkül. A természeti katasztrófák okozta károkat a mai napig nem sikerült megfelelően helyreállítani. A hurrikánok pusztítása miatt a sziget számos pontja jelenleg is nehezen megközelíthető, és több területen gondok mutatkoznak az elektromos áram, az ivóvíz és az élelmiszerellátással is. 

Felhívjuk az utazók figyelmét, hogy a karibi térségben a hurrikánszezon általában június elejétől november végéig tart, azonban a jelzett időszakon kívül is képződhetnek – esetenként pusztító erejű – trópusi viharok. Kérjük a térségben tartózkodó magyar állampolgárokat, hogy folyamatosan kísérjék figyelemmel az időjárással kapcsolatos híradásokat, a hatóságok előrejelzéseit, figyelmeztetéseit és az elhangzó utasításokat – saját testi épségük és fizikai biztonságuk érdekében – maradéktalanul hajtsák végre.

Az amerikai National Hurricane Center honlapja naprakész információkat közöl a térség időjárási viszonyairól. 

Biztonság:

Magyarország megfontolásra javasolja az utazást a világjárvány miatt! Haiti biztonsági besorolása az I. biztonsági besorolási kategória, azaz az utazásra nem javasolt országok listáján található.

Az országban rendkívül magas az elkövetett bűncselekmények száma, amelyek közül a leggyakoribb az emberrablás, rablás, de az utóbbi időben jelentősen megnőtt az emberölések, valamint a fegyveres támadások száma is. Az emberrablások áldozatainak 10%- a külföldi állampolgár. Készítsenek másolatot útleveleikről és csak azt vigyék magukkal. Útlevelüket, repülőjegyüket – ha lehetőség van rá – a szálloda széfjében helyezzék el.

Földrengések: a legtöbb karibi szigethez hasonlóan Haitin is gyakran előfordulnak földrengések.

Beutazási és tartózkodási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba:

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:
IGEN

Az útlevélnek még 6 hónapig kell érvényesnek lennie a Haitiba történő beutazást követően.
Ideiglenes útlevél: NEM
Személyi igazolvány: NEM
Ideiglenes személyi igazolvány: NEM
Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány: NEM
Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok: NEM úti okmányok
Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány): NEM
Kiskorúak beutazása:

Törvényes képviselő nélkül utazó kiskorú gyermek közjegyző előtt tett, francia nyelvre lefordított és diplomáciai felülhitelesítéssel ellátott szülői nyilatkozat birtokában utazhat be az országba.

Vízum:

Vízum beszerzése nem szükséges, magyar állampolgárok vízummentesen utazhatnak Haitire és ott 90 napig tartózkodhatnak turistaként. A beutazás előfeltétele, hogy tovább- illetve visszautazásra érvényes repülőjeggyel rendelkezzen az utazó.  

Házikedvencek beutazása:

http://portal.nebih.gov.hu/-/kedvtelesbol-tartott-allatok-utaztatasara-vonatkozo-tajekoztato, valamint a www.pettravel.com/immigration/Haiti.cfm honlapok tájékoztatása szerint. Továbbá javasoljuk forduljon állatorvosához!

Vám:

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója

Növényegészségügyi és behozatali előírások változása >>

További hasznos információ az országról

Haiti hivatalos nyelve a francia, pénzneme a Haiti gourde.

Hasznos honlapok:

Éghajlat:

Trópusi. Egész évben meleg van: 20 - 32°C. Az esős évszak júliustól november közepéig a hurrikánszezon júniustól novemberig tart. Az aktuális hurrikán helyzetről az alábbi honlapról tájékozódhat: www.nhc.noaa.gov

Közlekedés:

Az utak rossz állapota miatt a gépjárművel való közlekedés kockázatos, gyakoriak a torlódások. Az éjszakai közlekedés rendkívül veszélyes, tekintettel arra, hogy a legtöbb jármű nincs kivilágítva. Ajánlott zárt ablakokkal és ajtókkal közlekedni.

Közegészség, egészségügyi helyzet:

A 2010. évi földrengés, valamint a 2016-os Matthew, és a 2017-es Irma hurrikán következtében kialakult közegészségügyi helyzet jelenleg is súlyos egészségügyi problémákat okoz. A kórházak higiéniai körülményei az európai színvonal alattiak, gyakori a fertőzésveszély, a hepatitisz. Az általános utasbiztosításon túl ajánlatos kiegészítő biztosításokat kötni pl. beteg hazaszállítására.

A trópusi betegségek megelőzése, elkerülése érdekében javasoljuk védőoltás beadatását. Kérjük, hogy bővebb tájékoztatásért keresse fel a http://oltokozpont.hu/index.php?id=352 weboldalt. 

Dengue-láz és Zika-vírus

A Dengue-láz, valamint a Zika-vírus általi fertőzés is gyakori helyi betegségnek számít a Karib-térségben. Ezekről a vírusfertőzésekről az ÁNTSZ és az Országos Epidemiológiai Központ honlapján találhat bővebb információkat.

Ha hazatérésük után fejfájás, magas láz, hányás, hasfájás jelentkezik, ne felejtsék el tájékoztatni a kezelő orvosukat, hogy dengue- és zika-veszélyes területen tartózkodtak. A zika-vírusról bővebb tájékoztatást a https://konzuliszolgalat.kormany.hu/a-zika-virusrol linken olvashatnak.