Amerika

Mai napon is érvényes: 2021.12.03. 

Az országból Magyarországra történő visszatérésre a következő szabályok vonatkoznak >>

A külföldre utazás egyéni felelősség, egyéni döntés – a Konzuli Szolgálat utazási tanácsai e döntés meghozatalában nyújtanak segítséget.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre!

Elérhető külképviseletek:
Hondurasban nincs magyar nagykövetség és konzuli hivatal
Tiszteletbeli konzul Tegucigalpa
Felügyelő képviselet Mexikóváros

Aktuális:

2021. 11. 17.
A Covid-19 járvány időszakára vonatkozó utazási tanácsok

1) Magyarország nem javasolja az utazást a világjárvány miatt! Összhangban a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020 Korm.rendelettel, 2020. szeptember 1-jétől Honduras biztonsági besorolása az I. biztonsági besorolási kategóriába, azaz az utazásra nem javasolt országok listájára került. A világjárvány miatt nem javasolja a Külgazdasági és Külügyminisztérium az utazást, de előfordulhat, hogy az halaszthatatlan ügyben mégis szükségessé válik.

a. Be lehet-e utazni az országba? Igen.  

b. Kell-e teszt? Igen. 

A beutazást megelőző 72 órán belül készített PCR, vagy gyors teszt szükséges a belépéshez, kivéve ha a beutazó teljes védettséggel rendelkezik (lásd alább)

c. Kell-e regisztrálni? Igen. 

Légi és szárazföldi belépés esetén a hondurasi idegenrendészeti hatóság honlapján elérhető nyomtatványt kell kitölteni (előzetes regisztráció szükséges). Az utasoknak a kitöltés után kapott emailt ki kell nyomtatniuk, és magukkal vinni az utazásra. A regisztrációra a belépést megelőző 48 órán belül van lehetőség.

d. Oltottsággal járó kedvezmények: Van. 

A teljes védettséggel rendelkező személyek mentesülnek a tesztkötelezettség alól. A második/utolsó dózis beadása és az utazás időpontja között el kell telnie legalább két hétnek. A belépéskor be kell mutatni az eredeti oltási igazolást.  

e. Karanténkötelezettség: Nincs. 

Az a külföldi, akinek belépését engedélyezték, szabadon mozoghat az országban, a helyi járványügyi intézkedések betartása mellett, ugyanakkor a helyi hatóságoknak jogukban áll karanténkötelezettséget elrendelni bárkivel szemben, aki megítélésük szerint egészségügyi kockázatot jelent. 

f. Üzleti célú beutazás feltétele: 

Nincsenek külön szabályok az üzleti célból beutazókra. 

g. Tranzitálási szabályok: Nincsenek külön tranzitálási szabályok.

h. A célország beutazási feltételei alóli mentesség: Nincs.

i. Egyéb hasznos információ: 

Nemzetközi repülőtér:  https://toncontin.aeropuerto.hn/

Egészségügyi minisztérium: http://www.salud.gob.hn/site/

Migrációs hatóság: Instituto Nacional de Migración Honduras: http://inm.gob.hn/index.html 

Problémák az utazási irodával, légitársasággal? További információ az Utasjogok fejezetben található: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/utasjogok

2) Kiutazás az országból:

Légi és szárazföldi kilépés esetén a hondurasi idegenrendészeti hatóság honlapján spanyol és angol nyelven elérhető nyomtatványt kell kitölteni (előzetes regisztráció szükséges).

Javasoljuk, hogy utazás előtt egyeztessen biztosítójával, illetve hogy az egészségügyi és egyéb speciális országspecifikus kockázatokat alaposan mérlegelje.

3) Beutazás Magyarországra:

A pandémiás időszakban a Magyarországra történő beutazás rendkívüli szabályait a 408/2020. Korm.rendelet foglalja össze, melynek végrehajtásával kapcsolatban az ORFK határrendészeti szervei illetékesek tájékoztatást adni. A rendelet egyes pontjainak értelmezésével, alkalmazásával kapcsolatban az ORFK-t szíveskedjenek megkeresni, figyelemmel arra, hogy azok végrehajtásában az Országos Rendőrfőkapitányság határrendészeti feladatokat végző munkatársai illetékesek. A Konzuli Szolgálat pusztán általános tájékoztatást nyújt! Az ORFK alábbi oldalán talál bővebb információt: http://www.police.hu/hu/hirek-es-informaciok/legfrissebb-hireink/covid-19-utazasi-informaciok/utazok-figyelmebe-ajanljuk-a 

Az ORFK elérhetőségei: http://www.police.hu/hu/info/elerhetosegek

Magyar állampolgárok Magyarországra történő belépésével kapcsolatos aktuális információ itt található. 

A koronavírussal kapcsolatos információkat http://www.koronavirus.gov.hu/ oldalon találhatják, illetve érdeklődhetnek telefonon belföldről a +36 80 277 455 és a +36 80 277 456, külföldről a +36 1 550 1825-ös telefonszámon vagy elektronikusan a qBSzWHvFLtylooZlVH9JWNZzUZ4Na29yb25hdmlydXNAMTgxOC5odQ== címen. 

A magyar határellenőrzéssel kapcsolatos aktuális információk megtalálhatók: a határátlépéssel kapcsolatos aktuális információk (ORFK) oldalon és érdeklődni lehet a rFReesBJgrIdvUtj3hNma29yb25hdmlydXNAYm0uZ292Lmh1 címen. 

Bővebb információ a határátkelők nyitva tartásáról és az engedélyezett forgalom típusáról: klikk ide

Méltányossági kérelem a Magyarországra történő beutazáshoz: https://ugyintezes.police.hu/meltanyossagi-kerelem 

4) Helyi járványügyi szabályok:

Nyilvános helyeken kötelező a maszk használata és a távolságtartás. Este 10 órától általános kijárási tilalom van érvényben reggel 5 óráig.

A hondurasi kormány hivatalos járványügyi honlapján található tájékoztatás a járvány aktuális adatairól és a járványügyi intézkedésekről. 

Biztonság:

Összhangban a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020 Korm.rendelettel, az ország biztonsági besorolása az I. biztonsági besorolási kategóriába, azaz az utazásra nem javasolt országok listájára került.

Különösen gyakoriak a fegyveres rablások, lopások melyek során a rablók gyakran nem kímélik áldozataik életét sem.  A legutóbbi időkben az illegális kábítószer- és fegyverkereskedelem, illetve a szervezett bűnözés okozta erőszak és bűncselekmények a legfőbb akadályai annak, hogy biztonságosabb körülmények között folytatható legyen az ország felkeresése a csoportos, illetve az egyéni turizmus számára.  A térségbe utazó magyar állampolgárok ezért különös körültekintéssel készüljenek fel utazásukra, tanúsítsanak fokozott elővigyázatosságot az utazás idején.

Olancho térségből többször jelentették, hogy külföldi látogatók nem egyszer lettek rendőrnek álcázott bűnözők áldozatai.

Beutazási, tartózkodási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba: 

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:
IGEN

Az útlevélnek még minimum 6 hónapig kell érvényesnek lennie a Hondurasba történő beutazást követően.
Ideiglenes útlevél: NEM
Személyi igazolvány: NEM
Ideiglenes személyi igazolvány: NEM
Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány: NEM
Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok: NEM úti okmányok
Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány): NEMKiskorúak beutazása:

A törvényes képviselő nélkül utazó gyermeknek érvényes úti okmánnyal és születési anyakönyvvel kell rendelkeznie. Szükséges  közjegyző vagy konzul előtt megtett spanyol nyelvű szülői hozzájáruló nyilatkozat. Nyilatkozat minta

Vízum:

Vízum turista célú beutazás esetén:
Magyar állampolgárok vízum nélkül, turistaként legfeljebb 90 napig tartózkodhatnak az országban. Az útlevelek ellenőrzésnél fel kell tüntetni a szálláshely adatait. Kérhetnek továbbá a visszautazásra szolgáló repülőjegyről is információt.

A CA-4 (El Salvador, Guatemala, Honduras, Nicaragua) bármelyik országába utazók jogszerű belépés után 90 napig szabadon mozoghatnak a további 3 országban is. Bármiféle okból történő kiutasítás esetén, az intézkedés mind a 4 országra egyaránt érvényes.

  1. AZ EU-s tagországok állampolgárainak a hondurasi határra történő megérkezéskor az ott szolgálatot teljesítő határőr dönt a megadható tartózkodási napok számáról (30 és 90 nap közötti periódusra vonatkozóan);
    mind turista – mind üzleti jellegű beutazó esetén a belépés vízummentes;
  2. Beutazáskor egy sárga papírt fűznek be az útlevélbe. Ezt a kiutazásig meg kell őrizni.
  3. A beutazási feltételek: oda- vissza megváltott repülőjegy.
  4. A reptér használatáért 48,44 USA dollár (2020-ban) illetéket kell fizetni, amelyet a repülőjegy árába építenek bele.

A tartózkodás meghosszabbítása iránt a Bevándorlásügyi Hivatalban lehet kérelmet benyújtani.

Vízum egyéb célú beutazás esetén:
http://www.embajada-honduras.de/index.php?en_home

Házikedvencek beutazása:

http://portal.nebih.gov.hu/-/kedvtelesbol-tartott-allatok-utaztatasara-vonatkozo-tajekoztato 
https://sag.gob.hn/centro-de-documentacion/

Vám:  

További információért forduljon Honduras berlini külképviseletéhez:

Cuxhavener Str. 14
Berlin 10555
Németország 
Tel: 00 49 (0)30 397497-09
E-mail (Nagykövetség): jgxRwiWHwh9Y2kENGcg0ZW1iYWphZGFob25kdXJhcy5kZUBnbWFpbC5jb20=
E-mail (Konzulátus): sAUcdFxqRHcPH8MZV22mNzc2Nobi5iZXJsaW5AZ21haWwuY29t

További hasznos információ az országról

Pénznem: Lempira (HNL).

Időjárás: A országban a trópusi éghajlat uralkodik. Az évi középhőmérséklet 25°C. Az évi csapadék mennyisége 1000 és 2000 mm között mozog. 

Biztosítás: Nyomatékosan felhívjuk a Honduras-ba utazni szándékozók figyelemét, hogy utazásuk megkezdése előtt mindenképpen kössenek teljes körű utas- és balesetbiztosítást, amely fedezetet nyújt az orvosi, kórházi ellátásra, valamint beteg- és halottszállításra.

Közlekedés: Az ország közlekedési hálózata eléggé kiépítetlen. Hondurasban turista státuszú látogató esetén elfogadják a magyar vezetői engedélyt, azonban a nemzetközi jogosítvány kiváltása javasolt. Aki már tartózkodási engedéllyel rendelkezik, az kiválthatja a hondurasi jogosítványt.

Ügyintézés helyi hatóságoknál és intézményekben: Az ügyintézés általában lassú és bürokratikus. Legyünk türelmesek, ne reklamáljunk. Különösen ne emeljük fel hangunkat az ügyintézővel. Leginkább csak spanyol nyelvtudással lehet boldogulni. 

Vallási és viselkedési kultúra: A lakosság túlnyomó többsége mélyen hívő katolikus vallású. A városban javasolt a szemérmes öltözködés, nem strand felszerelés. Piaci vásárlásnál kicsit lehet alkudni az árból, de ne vigyük túlzásba, mert (a világ egyes más országaitól eltérően) sértő lehet.

Közegészség, egészségügyi helyzet: Hondurasban továbbra is jellemző a honi eredetű Zikavírus-fertőzés veszélye, illetve az észlelt esetek számának növekedése. Várandós anyák, illetve terhességet tervező nők minden esetben kérjék ki kezelőorvosuk véleményét.

Az esős időszakban nagy számban fordulnak elő moszkitók (szúnyogok) által terjesztett dengue-láz megbetegedések.

Felhívjuk a térségbe készülők figyelmét arra, hogy főként tengerpartok mentén lévő településekre vonatkozóan, a megelőző – védekező szúnyogriasztók, krémek vagy más hasonló készítmények fokozottabban szükséges használatára tervezetten készüljenek fel.

Javasolt oltások: Honduras-ba utazóknak: Hastífusz, Hepatitis A ( közepes a fertőzésveszély), Malária ellen gyógyszer (nagy a kockázata a fertőzésnek), Javasolt oltások bizonyos területekre utazóknak kolera és veszettség ellen.

A sárgaláz elleni oltás kötelező, ha fertőzött országból érkezik/országon át utazik valaki.

Érdemes minden esetben a hazai szakemberek segítségét kérni az utazás tervezése során. A különböző utazási betegségekről és az oltásokról érdeklődhetnek a háziorvosuknál. A sárgaláz elleni oltóanyagot a Regionális ÁNTSZ-ekben, az Országos Epidemiológiai Központban, a Nemzetközi Oltóközpontban és a Tiszti főorvos által kijelölt oltóhelyeken lehet felvenni. 

Egyéb információ:

Honduras Berlini Nagykövetsége
Konzuli Hivatal Mexikóváros