Amerika

Mai napon is érvényes: 2020.08.05. 

Az országból Magyarországra történő visszatérésre a következő szabályok vonatkoznak >>

A külföldre utazás egyéni felelősség, egyéni döntés – a Konzuli Szolgálat utazási tanácsai e döntés meghozatalában nyújtanak segítséget.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre!

Elérhető külképviselet/ek: Jamaicában nincs magyar nagykövetség és konzuli hivatal | Kingstonban tiszteletbeli konzul van | Felügyelő képviselet Havanna

Aktuális:

2020. 07. 15.
Jamaica június 15-től megnyitotta határait a külföldi turisták előtt. A miniszterelnök bejelentése értelmében, a Jamaicába beutazók három kategóriába sorolhatók:

1. Jamaica-i állampolgárok, illetve az országban rezidens nem jamaicai állampolgárok.

2. Turisztikai céllal beutazó külföldiek.

3. Üzleti tevékenység céljával beutazó külföldi állampolgárok.

A fent jelzett első és második kategóriába soroltak Jamaicába történő beutazása esetén megvizsgálják, hogy az illető „magas kockázatú” csoportba sorolható-e (mely országból érkezett, van-e bármilyen betegségre utaló jel, kapcsolatba lépett-e koronavírus fertőzött betegekkel), s ez esetben tesztet végeznek. A „magas kockázatú” csoportba sorolják többek között az egészségügyi dolgozókat, a tengerjáró hajókon szolgálatot teljesítő személyeket, valamint a „nem önkéntes alapon” visszatérő migránsokat. Ezeknek a személyeknek a teszt elvégzését követően - az egészségügyi hatóságok döntése értelmében -  otthoni vagy hatósági karanténba kell vonulniuk. Úgy a „magas”, mint a „nem magas kockázatú” csoportba tartozó turisták a kijelölt szállodákban, illetve zónákban kell, hogy tartózkodjanak. A 14 napnál kevesebb ideig az országban tartózkodó külföldi üzletemberekkel tesztet végeznek. A teszt eredményéig a kijelölt szálláshelyen kell, hogy tartózkodjanak. A 14 napig vagy annál hosszabb ideig Jamaicában tartózkodó külföldi üzletemberek esetében, a rezidens, nem jamaicai állampolgárokra vonatkozó szabályok az irányadók.

Menetrendszerinti járatok nem üzemelnek, esetlegesen indulnak repatriációs és charter járatok, elsődlegesen az USA és Kanada irányába.

Biztonság:

Az országos tisztifőorvos járványügyi kockázati besorolása alapján az ország biztonsági besorolása az I. biztonsági besorolási kategóriába, azaz az utazásra nem javasolt országok listájára került.

A jamaikai tartózkodás akkor lesz felhőtlenül élvezhető, ha értékeinkre vigyázunk (pl. gépkocsiban vagy autóbuszban ne hagyjuk őrizetlenül okmányainkat vagy egyéb értékeinket) és, ha betartjuk a megelőzés és megfontoltság diktálta alapvető szabályokat.

Az országban előforduló erőszakos bűncselekmények legnagyobb részét jól körülhatárolható területeken (nagyobb városok bizonyos részein, pl. a kingstoni downtownban, a rendőrség által jól ismert negyedekben) követik el. A hírhedten rossz környékeket kerülni kell. A szervezett utazás keretében érkezőknek érdemes az utazási iroda csoportjának programját követniük.

Okmányok elvesztése vagy bármilyen személyes és tárgyi érdeksérelem esetén értesítsék a Jamaicában működő tiszteletbeli konzulátust!

Felhívjuk az utazók figyelmét, hogy a karibi térségben a hurrikánszezon általában június elejétől november végéig tart, azonban a jelzett időszakon kívül is képződhetnek – esetenként pusztító erejű – viharok. Kérjük a térségben tartózkodó magyar állampolgárokat, hogy folyamatosan kísérjék figyelemmel a hurrikánnal kapcsolatos híradásokat, a hatóságok előrejelzéseit, figyelmeztetéseit és az elhangzó utasításokat – saját testi épségük és fizikai biztonságuk érdekében – maradéktalanul hajtsák végre.

Az amerikai National Hurricane Center honlapja naprakész információkat közöl a térség időjárási viszonyairól.

Beutazási és tartózkodási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba: 

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:
IGEN

Az útlevélnek a tervezett tartózkodás végétől számított további, minimum három hónapig érvényesnek kell lennie.

Ideiglenes útlevél:
(Csak konzul állít ki!)

Elvárt érvényessége:

IGEN

További információt az alábbi linken talál: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/utlevel

Személyi igazolvány: NEM
Ideiglenes személyi igazolvány: NEM
Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány: NEM
Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok: NEM úti okmányok
Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány): NEM 

Azoknak a beutazóknak, akik a beutazásukat megelőzően olyan országokban jártak, ahol előfordulhat a sárgaláz-fertőzés, a belépéskor fel kell mutatniuk az oltási bizonyítványukat, ami igazolja, hogy a beutazást megelőzően minimum 10 nappal sárgaláz elleni védőoltásban részesültek. (A jamaikai egészségügyi hatóságok sárgaláz-kockázattal járó országoknak tekintik a www.who.int/ith/2015-ith-annex1.pdf  linken felsorolt államokat.) Az oltási könyv felmutatásának a hiánya az országba való belépés megtagadását vonhatja maga után.

Kiskorúak beutazása:

Törvényes képviselő nélkül utazó kiskorú gyermek közjegyző előtt tett, angol nyelvre lefordított és diplomáciai felülhitelesítéssel ellátott szülői nyilatkozat birtokában utazhat be Jamaicába. 

Vízum:

Vízum beszerzése 30 napot meg nem haladó tervezett tartózkodás esetén nem szükséges.  

Vízum egyéb célú beutazás esetén: Vízumkérelem benyújtásában Jamaica berlini külképviselete illetékes www.jamador.de/en/index.html.

Házikedvencek beutazása:

Tájékozódjon az alábbi honlapokon:  http://portal.nebih.gov.hu/-/kedvtelesbol-tartott-allatok-utaztatasara-vonatkozo-tajekoztato; www.pettravel.com/immigration/jamaica.cfm. Továbbá javasoljuk, hogy vegye fel a kapcsolatot állatorvosával! 

Vám:

A vám-illetékekkel kapcsolatos kérdésekkel közvetlenül Jamaika berlini Nagykövetségéhez lehet fordulni, valamint javasoljuk a tájékozódást a Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója alapján. 

Növényegészségügyi és behozatali előírások változása >>

További hasznos információ az országról

Pénznem: Jamaicai dollár.

Éghajlat:

Trópusi. Egész évben meleg van: 20 - 32°C. Az esős évszak júliustól november közepéig a hurrikánszezon júniustól novemberig tart. Az aktuális hurrikán helyzetről az alábbi honlapról tájékozódhat: www.nhc.noaa.gov

Közlekedés:

Jamaicában utasforgalomra kialakított vasúthálózat nem működik, a helyi közlekedés legnagyobb része autóbusszal és taxival történik. A tömegközlekedésre szánt autóbuszok zsúfoltak, gyakori rajtuk a zseblopás. Emiatt a buszokon fokozottan ügyeljünk értékeinkre! Ha a taxival való közlekedést választjuk, érdemes a szálloda által hívott taxit igénybe venni. (A regisztrált taxik rendszáma piros alapon fehér, mindenképp csak ilyenbe szálljunk be!). Autóbérlés esetén figyelembe kell venni, hogy műszaki hiba vagy defekt esetén a városokban problémás, vidéken pedig még nehézkesebb a szervizeltetést gyorsan megoldani. Az országban a “balra hajts” szabály van érvényben, az utak állapota sok helyütt nagyon rossz. Éjszaka lehetőleg ne vezessünk!

Közegészség, egészségügyi helyzet:

Külföldiként az esetleges orvosi ellátásért minden esetben fizetni kell, emiatt célszerű biztosítást kötnünk az utazás megkezdése előtt. Azt is ellenőrizzük előre, hogy az adott biztosítást valóban elfogadják-e Jamaicában, és az milyen ellátási keretet adhat számunkra.

Dengue-láz és Zika-vírus

A Dengue-láz, valamint a Zika-vírus általi fertőzés is gyakori helyi betegségnek számít a Karib-térségben. Ezekről a vírusfertőzésekről az ÁNTSZ és az Országos Epidemiológiai Központ honlapján találhat bővebb információkat.

Ha hazatérésük után fejfájás, magas láz, hányás, hasfájás jelentkezik, ne felejtsék el tájékoztatni a kezelő orvosukat, hogy dengue- és zika-veszélyes területen tartózkodtak. A zika-vírusról bővebb tájékoztatást a https://konzuliszolgalat.kormany.hu/a-zika-virusrol linken olvashatnak.