Amerika

Mai napon is érvényes: 2022.05.20. 

A külföldre utazás egyéni felelősség, egyéni döntés – a Konzuli Szolgálat utazási tanácsai e döntés meghozatalában nyújtanak segítséget.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre!

Elérhető külképviselet/ek: Jamaicában nincs magyar nagykövetség és konzuli hivatal | Kingstonban tiszteletbeli konzul van | Felügyelő képviselet Havanna

Aktuális:

2022. 05. 15.

A Covid-19 járvány időszakára vonatkozó utazási tanácsok

A világjárvány miatt kialakult utazási korlátozások frissítése folyamatos, a közölt adatok tájékoztató jellegűek, valamint csak a már hatályba lépett szabályokat tartalmazzák.

1. Magyarország megfontolásra javasolja az utazást a világjárvány miatt! Jamaica biztonsági besorolása az I. biztonsági besorolási kategória, azaz az utazásra nem javasolt országok listáján található.

a. Be lehet-e utazni az országba? Igen.

További hasznos információ

b. Kell teszt? Nem.

c. Kell regisztrálni? Nem (de az on-line declaráció gyorsítja a belépést:)

https://enterjamaica.com 

d. Oltottsággal járó kedvezmények: Oltottak és oltatlanok szabadon mozoghatnak az országban

e. Oltatlanokra vonatkozó szabályok: Nincs

f. Karanténkötelezettség: Nincs

g. Üzleti célú beutazás feltétele: 

Nincs külön szabályozás.

h. Tranzitálási szabályok: Nincs erre külön szabályozás.

i. A beutazási feltételek alóli mentesség: Nincs.

j. Egyéb hasznos információk:

https://konzuliszolgalat.kormany.hu/utasjogok

2. Kiutazás az országból:

Az országból való kiutazásnak speciális feltételei nincsenek, az utazás során érintett országok korlátozó intézkedései az irányadóak (az országból elérhető desztinációk többsége megkívánja a 72 óránál nem régebbi PCR tesztet).

3. Beutazás Magyarországra:

2022. március 7-én hatályát vesztette a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020. Korm.rendelet, ennél fogva a Magyarországra történő beutazásra vonatkozó korlátozások is megszűntek. A magyarországi beutazás mindenkori szabályaival kapcsolatban az ORFK határrendészeti szervei illetékesek tájékoztatást adni. Az ORFK alábbi oldalán talál bővebb információt:  http://www.police.hu/hu/info/elerhetosegek 

A koronavírussal kapcsolatos információkat http://www.koronavirus.gov.hu/ oldalon találhatják, illetve érdeklődhetnek telefonon belföldről a +36 80 277 455 és a +36 80 277 456, külföldről a +36 1 550 1825-ös telefonszámon vagy elektronikusan a PTDiRzWrdOoCn3kZTa29yb25hdmlydXNAMTgxOC5odQ== címen. 

A magyar határellenőrzéssel kapcsolatos aktuális információk megtalálhatók: a határátlépéssel kapcsolatos aktuális információk (ORFK) oldalon és érdeklődni lehet a AmwomDVMMmapGPp4DYrza29yb25hdmlydXNAYm0uZ292Lmh1 címen. 

4. Helyi járványügyi helyzet 

A koronavírus járvány következtében kialakult helyzetben, tekintettel a térség országai és a légitársaságok által bevezetett a légiforgalmat és az országokba történő beutazást érintő korlátozásokra és könnyítésekre, illetve ezek gyors változásaira, kérjük, hogy a tervezett utazást megelőzően konzultáljanak az ország illetékes külképviseletével az aktuálisan érvényben lévő szabályozásokkal kapcsolatban.

A beutazás aktualizált feltételeiről az alábbi oldalon található további információ: https://www.visitjamaica.com/travelauthorization

5. Nyári szezonra vonatkozó információ: 

A nyári időszakra vonatkozóan eddig a hatóságok nem hoztak érdemi változást jelentő intézkedéseket. 

Biztonság:

Magyarország megfontolásra javasolja az utazást a világjárvány miatt! Jamaica biztonsági besorolása az I. biztonsági besorolási kategória, azaz az utazásra nem javasolt országok listáján található.

A jamaikai tartózkodás akkor lesz felhőtlenül élvezhető, ha értékeinkre vigyázunk (pl. gépkocsiban vagy autóbuszban ne hagyjuk őrizetlenül okmányainkat vagy egyéb értékeinket) és, ha betartjuk a megelőzés és megfontoltság diktálta alapvető szabályokat.

Az országban előforduló erőszakos bűncselekmények legnagyobb részét jól körülhatárolható területeken (nagyobb városok bizonyos részein, pl. a kingstoni downtownban, a rendőrség által jól ismert negyedekben) követik el. A hírhedten rossz környékeket kerülni kell. A szervezett utazás keretében érkezőknek érdemes az utazási iroda csoportjának programját követniük.

Okmányok elvesztése vagy bármilyen személyes és tárgyi érdeksérelem esetén értesítsék a Jamaicában működő tiszteletbeli konzulátust!

Felhívjuk az utazók figyelmét, hogy a karibi térségben a hurrikánszezon általában június elejétől november végéig tart, azonban a jelzett időszakon kívül is képződhetnek – esetenként pusztító erejű – viharok. Kérjük a térségben tartózkodó magyar állampolgárokat, hogy folyamatosan kísérjék figyelemmel a hurrikánnal kapcsolatos híradásokat, a hatóságok előrejelzéseit, figyelmeztetéseit és az elhangzó utasításokat – saját testi épségük és fizikai biztonságuk érdekében – maradéktalanul hajtsák végre.

Az amerikai National Hurricane Center honlapja naprakész információkat közöl a térség időjárási viszonyairól.

Beutazási és tartózkodási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba: 

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:
IGEN

Az útlevélnek a tervezett tartózkodás végétől számított további, minimum három hónapig érvényesnek kell lennie.

Ideiglenes útlevél:
(Csak konzul állít ki!)

Elvárt érvényessége:

IGEN

További információt az alábbi linken talál: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/utlevel

Személyi igazolvány: NEM
Ideiglenes személyi igazolvány: NEM
Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány: NEM
Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok: NEM úti okmányok
Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány): NEM 

Azoknak a beutazóknak, akik a beutazásukat megelőzően olyan országokban jártak, ahol előfordulhat a sárgaláz-fertőzés, a belépéskor fel kell mutatniuk az oltási bizonyítványukat, ami igazolja, hogy a beutazást megelőzően minimum 10 nappal sárgaláz elleni védőoltásban részesültek. (A jamaikai egészségügyi hatóságok sárgaláz-kockázattal járó országoknak tekintik a www.who.int/ith/2015-ith-annex1.pdf  linken felsorolt államokat.) Az oltási könyv felmutatásának a hiánya az országba való belépés megtagadását vonhatja maga után.

Kiskorúak beutazása:

Törvényes képviselő nélkül utazó kiskorú gyermek közjegyző előtt tett, angol nyelvre lefordított és diplomáciai felülhitelesítéssel ellátott szülői nyilatkozat birtokában utazhat be Jamaicába. 

Vízum:

Vízum beszerzése 30 napot meg nem haladó tervezett tartózkodás esetén nem szükséges.  

Vízum egyéb célú beutazás esetén: Vízumkérelem benyújtásában Jamaica berlini külképviselete illetékes www.jamador.de/en/index.html.

Házikedvencek beutazása:

Tájékozódjon az alábbi honlapokon:  http://portal.nebih.gov.hu/-/kedvtelesbol-tartott-allatok-utaztatasara-vonatkozo-tajekoztato; www.pettravel.com/immigration/jamaica.cfm. Továbbá javasoljuk, hogy vegye fel a kapcsolatot állatorvosával! 

Vám:

A vám-illetékekkel kapcsolatos kérdésekkel közvetlenül Jamaika berlini Nagykövetségéhez lehet fordulni, valamint javasoljuk a tájékozódást a Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója alapján. 

Növényegészségügyi és behozatali előírások változása >>

További hasznos információ az országról

Pénznem: Jamaicai dollár.

Éghajlat:

Trópusi. Egész évben meleg van: 20 - 32°C. Az esős évszak júliustól november közepéig a hurrikánszezon júniustól novemberig tart. Az aktuális hurrikán helyzetről az alábbi honlapról tájékozódhat: www.nhc.noaa.gov

Közlekedés:

Jamaicában utasforgalomra kialakított vasúthálózat nem működik, a helyi közlekedés legnagyobb része autóbusszal és taxival történik. A tömegközlekedésre szánt autóbuszok zsúfoltak, gyakori rajtuk a zseblopás. Emiatt a buszokon fokozottan ügyeljünk értékeinkre! Ha a taxival való közlekedést választjuk, érdemes a szálloda által hívott taxit igénybe venni. (A regisztrált taxik rendszáma piros alapon fehér, mindenképp csak ilyenbe szálljunk be!). Autóbérlés esetén figyelembe kell venni, hogy műszaki hiba vagy defekt esetén a városokban problémás, vidéken pedig még nehézkesebb a szervizeltetést gyorsan megoldani. Az országban a “balra hajts” szabály van érvényben, az utak állapota sok helyütt nagyon rossz. Éjszaka lehetőleg ne vezessünk!

Közegészség, egészségügyi helyzet:

Külföldiként az esetleges orvosi ellátásért minden esetben fizetni kell, emiatt célszerű biztosítást kötnünk az utazás megkezdése előtt. Azt is ellenőrizzük előre, hogy az adott biztosítást valóban elfogadják-e Jamaicában, és az milyen ellátási keretet adhat számunkra.

Dengue-láz és Zika-vírus

A Dengue-láz, valamint a Zika-vírus általi fertőzés is gyakori helyi betegségnek számít a Karib-térségben. Ezekről a vírusfertőzésekről az ÁNTSZ és az Országos Epidemiológiai Központ honlapján találhat bővebb információkat.

Ha hazatérésük után fejfájás, magas láz, hányás, hasfájás jelentkezik, ne felejtsék el tájékoztatni a kezelő orvosukat, hogy dengue- és zika-veszélyes területen tartózkodtak. A zika-vírusról bővebb tájékoztatást a https://konzuliszolgalat.kormany.hu/a-zika-virusrol linken olvashatnak.