Amerika

Mai napon is érvényes: 2020.03.31. 

A külföldre utazás egyéni felelősség, egyéni döntés – a Konzuli Szolgálat utazási tanácsai e döntés meghozatalában nyújtanak segítséget.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre!

Elérhető külképviselet/ek: Jamaicában nincs magyar nagykövetség és konzuli hivatal | Kingstonban tiszteletbeli konzul van | Felügyelő képviselet Havanna

Aktuális:

2020.03.17.
A koronavírus járvány következtében kialakult helyzetben, tekintettel a térség országai és a légitársaságok által bevezetett – és a jövőben várhatóan szigorodó – légiforgalmat érintő korlátozásokra, kérjük, hogy fontolják meg a Magyarországra történő mielőbbi hazautazást.

2020. 01. 28.
Az Észak-Amerika-i és a Karib-i tektonikus lemezek ütközése következtében 2020. 01. 28- án UTC 10:25-kor a Karib-tengeren 7.7-es erősségű földmozgást mértek, amelynek a centruma 10 km-rel volt a tengerszint alatt. Jamaicában, a közeli Kubában (Granma tartományban) és a Kajmán-szigeteken is elrendelték a szökőárriadót.

Biztonság:

A jamaikai tartózkodás akkor lesz felhőtlenül élvezhető, ha értékeinkre vigyázunk (pl. gépkocsiban vagy autóbuszban ne hagyjuk őrizetlenül okmányainkat vagy egyéb értékeinket) és, ha betartjuk a megelőzés és megfontoltság diktálta alapvető szabályokat.

Az országban előforduló erőszakos bűncselekmények legnagyobb részét jól körülhatárolható területeken (nagyobb városok bizonyos részein, pl. a kingstoni downtownban, a rendőrség által jól ismert negyedekben) követik el. A hírhedten rossz környékeket kerülni kell. A szervezett utazás keretében érkezőknek érdemes az utazási iroda csoportjának programját követniük.

Okmányok elvesztése vagy bármilyen személyes és tárgyi érdeksérelem esetén értesítsék a Jamaicában működő tiszteletbeli konzulátust!

Felhívjuk az utazók figyelmét, hogy a karibi térségben a hurrikánszezon általában június elejétől november végéig tart, azonban a jelzett időszakon kívül is képződhetnek – esetenként pusztító erejű – viharok. Kérjük a térségben tartózkodó magyar állampolgárokat, hogy folyamatosan kísérjék figyelemmel a hurrikánnal kapcsolatos híradásokat, a hatóságok előrejelzéseit, figyelmeztetéseit és az elhangzó utasításokat – saját testi épségük és fizikai biztonságuk érdekében – maradéktalanul hajtsák végre.

Az amerikai National Hurricane Center honlapja naprakész információkat közöl a térség időjárási viszonyairól.

Beutazási és tartózkodási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba: 

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:
IGEN

Az útlevélnek a tervezett tartózkodás végétől számított további, minimum három hónapig érvényesnek kell lennie.

Ideiglenes útlevél:
(Csak konzul állít ki!)

Elvárt érvényessége:

IGEN

További információt az alábbi linken talál: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/utlevel

Személyi igazolvány: NEM
Ideiglenes személyi igazolvány: NEM
Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány: NEM
Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok: NEM úti okmányok
Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány): NEM 

Azoknak a beutazóknak, akik a beutazásukat megelőzően olyan országokban jártak, ahol előfordulhat a sárgaláz-fertőzés, a belépéskor fel kell mutatniuk az oltási bizonyítványukat, ami igazolja, hogy a beutazást megelőzően minimum 10 nappal sárgaláz elleni védőoltásban részesültek. (A jamaikai egészségügyi hatóságok sárgaláz-kockázattal járó országoknak tekintik a www.who.int/ith/2015-ith-annex1.pdf  linken felsorolt államokat.) Az oltási könyv felmutatásának a hiánya az országba való belépés megtagadását vonhatja maga után.

Kiskorúak beutazása:

Törvényes képviselő nélkül utazó kiskorú gyermek közjegyző előtt tett, angol nyelvre lefordított és diplomáciai felülhitelesítéssel ellátott szülői nyilatkozat birtokában utazhat be Jamaicába. 

Vízum:

Vízum beszerzése 30 napot meg nem haladó tervezett tartózkodás esetén nem szükséges.  

Vízum egyéb célú beutazás esetén: Vízumkérelem benyújtásában Jamaica berlini külképviselete illetékes www.jamador.de/en/index.html.

Házikedvencek beutazása:

Tájékozódjon az alábbi honlapokon:  http://portal.nebih.gov.hu/-/kedvtelesbol-tartott-allatok-utaztatasara-vonatkozo-tajekoztato; www.pettravel.com/immigration/jamaica.cfm. Továbbá javasoljuk, hogy vegye fel a kapcsolatot állatorvosával! 

Vám:

A vám-illetékekkel kapcsolatos kérdésekkel közvetlenül Jamaika berlini Nagykövetségéhez lehet fordulni, valamint javasoljuk a tájékozódást a Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója alapján. 

Növényegészségügyi és behozatali előírások változása >>

További hasznos információ az országról

Pénznem: Jamaicai dollár.

Éghajlat:

Trópusi. Egész évben meleg van: 20 - 32°C. Az esős évszak júliustól november közepéig a hurrikánszezon júniustól novemberig tart. Az aktuális hurrikán helyzetről az alábbi honlapról tájékozódhat: www.nhc.noaa.gov

Közlekedés:

Jamaicában utasforgalomra kialakított vasúthálózat nem működik, a helyi közlekedés legnagyobb része autóbusszal és taxival történik. A tömegközlekedésre szánt autóbuszok zsúfoltak, gyakori rajtuk a zseblopás. Emiatt a buszokon fokozottan ügyeljünk értékeinkre! Ha a taxival való közlekedést választjuk, érdemes a szálloda által hívott taxit igénybe venni. (A regisztrált taxik rendszáma piros alapon fehér, mindenképp csak ilyenbe szálljunk be!). Autóbérlés esetén figyelembe kell venni, hogy műszaki hiba vagy defekt esetén a városokban problémás, vidéken pedig még nehézkesebb a szervizeltetést gyorsan megoldani. Az országban a “balra hajts” szabály van érvényben, az utak állapota sok helyütt nagyon rossz. Éjszaka lehetőleg ne vezessünk!

Közegészség, egészségügyi helyzet:

Külföldiként az esetleges orvosi ellátásért minden esetben fizetni kell, emiatt célszerű biztosítást kötnünk az utazás megkezdése előtt. Azt is ellenőrizzük előre, hogy az adott biztosítást valóban elfogadják-e Jamaicában, és az milyen ellátási keretet adhat számunkra.

Dengue-láz és Zika-vírus

A Dengue-láz, valamint a Zika-vírus általi fertőzés is gyakori helyi betegségnek számít a Karib-térségben. Ezekről a vírusfertőzésekről az ÁNTSZ és az Országos Epidemiológiai Központ honlapján találhat bővebb információkat.

Ha hazatérésük után fejfájás, magas láz, hányás, hasfájás jelentkezik, ne felejtsék el tájékoztatni a kezelő orvosukat, hogy dengue- és zika-veszélyes területen tartózkodtak. A zika-vírusról bővebb tájékoztatást a https://konzuliszolgalat.kormany.hu/a-zika-virusrol linken olvashatnak.