Amerika

Mai napon is érvényes: 2021.05.11. 

Az országból Magyarországra történő visszatérésre a következő szabályok vonatkoznak >>

A külföldre utazás egyéni felelősség, egyéni döntés – a Konzuli Szolgálat utazási tanácsai e döntés meghozatalában nyújtanak segítséget.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre! 

Elérhető külképviseletek:
Nagykövetség és konzuli hivatal Ottawa 
Főkonzulátus Torontó
Alkonzulátus Vancouver

Aktuális:

2021. 04. 16.
1. Magyarország nem javasolja a beutazást a világjárvány miatt! Összhangban a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020 Korm.rendelettel, 2020. szeptember 1-jétől az ország biztonsági besorolása az I. biztonsági besorolási kategóriába, azaz az utazásra nem javasolt országok listájára került. A világjárvány miatt nem javasolja a Külgazdasági és Külügyminisztérium az utazást, de előfordulhat, hogy az halaszthatatlan ügyben mégis szükségessé válik.

2. A világjárvány miatt az alábbi korlátozó intézkedések mellett lehet beutazni Kanadába:

a. Be lehet-e utazni az országba? Nem.

Főszabály szerint NEM, a kivételeket lásd alább.  

A COVID-19 terjedésének megakadályozása érdekében Kanada beutazási tilalmat vezetett be, mely főszabály szerint minden külföldi állampolgárra vonatkozik. Általánosságban elmondható, hogy Kanadába a kanadai állampolgárok és az állandó tartózkodási joggal rendelkező személyek (permanent resident) utazhatnak be. Az alábbi linken ellenőrizhető a beutazási jogosultság.

b. Szükséges-e teszt? Igen.

Légi úton - valamennyi kanadai reptéren - és szárazföldön történő belépés esetén is. Részletek itt.

Légi úton történő belépésre vonatkozó kiegészítő szabályok:

Minden 5 éven felüli, Kanadába légi úton beutazónak - kiindulási állomásától függetlenül - 72 óránál nem régebbi, 1 darab negatív PCR-tesztről szóló igazolást kell bemutatnia a Kanadába induló repülőjáratra történő felszállás előtt. A megszabott 72 óra a teszt mintavételének időpontjától kerül számításra. A negatív teszt igazolása a felszálláshoz és a beléptetéshez szükséges, nem érinti a Kanadába történő beutazást követően előírt 14 napos házi karantén-kötelezettséget, azaz a negatív PCR- teszt ellenére is karanténba kell vonulni a külföldről beutazóknak. 

Figyelem! A Kanadába, légi úton történő belépéskor előírt PCR-teszt elvégzése valamennyi kanadai reptéren kötelező. Ennek eredményét az utasnak egy kijelölt hotelben kell megvárnia, tehát nem folytathatja útját Kanada más városaiba sem. A teszteredmények közlése várhatóan 3 napot vesz igénybe, ezalatt a szállás költségeit az utasnak kell megtérítenie. Negatív eredmény esetén a beutazó elhagyhatja a kijelölt szállodát, és fokozott hatósági ellenőrzés mellett otthonában köteles letölteni a 14 napos karantén fennmaradó részét. 

E tesztelés nem váltható ki az utazás megkezdéséhez szükséges, az előbbiekben leírt negatív teszt eredmény meglétével. 

c. Kell-e regisztrálni? Igen.

Minden Kanadába utazó légiutasnak kötelező pontos adatokat közölni az ArriveCAN mobilalkalmazáson vagy webes felületen keresztül, még mielőtt a gép fedélzetére szállna. Az utasnak pontos információt kell adni az útvonaláról, az elérhetőségéről, és a karantén tervéről (hacsak felmentést nem kapott a Mandatory Isolation Order rendeleten keresztül), majd egy a COVID-19 tünetekre összpontosító állapot önértékelést is végeznie kell. Kanadába való belépésekor a kanadai bevándorlási hivatal tisztje ellenőrzi az utas által leadott adatok valódiságát. 

A szabályozás további részletei itt olvashatóak.

d. Oltás: Oltási kötelezettség nincs

Kanadában egyelőre nincs oltási kötelezettség, illetve az oltással rendelkezőktől sem fogadnak el semmilyen oltási igazolást, így ezen személyek sem mentesülnek az egyéb korlátozó intézkedések alól.  

e. Karanténkötelezettség: Van.

A beutazási korlátozások alól kivételt képezők számára minden esetben kötelező a 14 napos házi karantén, melynek betartását a kanadai hatóságok ellenőrzik, megszegéséért pénzbírság vagy börtönbüntetés szabható ki. Belépéskor rendelkezni kell megalapozott karanténtervvel arról, hogy a beutazó hol fogja tölteni a karantént, hogy fog odajutni, és hogyan lesz biztosított a szükséges élelmiszer, gyógyszer stb. beszerzése ezen időszak alatt. 

A tüneteket nem mutató utazók karanténszabályainak további részletei itt olvashatók.

Figyelem! A Kanadába történő belépést követően újabb PCR-teszt elvégzése válik kötelezővé, melynek eredményét az utasnak egy kijelölt hotelben kell megvárnia, tehát nem folytathatja útját Kanada más városaiba sem. A teszteredmények közlése várhatóan 3 napot vesz igénybe, ezalatt a szállás költségeit az utasnak kell fizetni.  Negatív eredmény esetén a beutazó elhagyhatja a kijelölt szállodát, és fokozott hatósági ellenőrzés mellett otthon töltheti le a 14 napos karantén hátralévő részét. Pozitív eredmény esetén azonban egy kormányzati egészségügyi intézménybe kell vonulnia, ahol a különböző vírusvariánsok izolálása és nyomon követése céljából szakemberek felügyelete mellett kell letöltenie a karanténidőszakot. 

f. Üzleti célú beutazás:

Az üzleti célú beutazás Kanadába nem számít kivételesen engedélyezhető beutazási oknak, így ilyen célú beutazás – főszabály szerint -- nem lehetséges. A csomagküldő szolgálatok különösebb fennakadás nélkül üzemelnek, így az üzleti küldemények kézbesítési is megoldott. 

g. Kivételek a beutazási tilalom alól:

Kivételt képeznek - bizonyos feltételek teljesülése esetén - a kanadai állampolgárok és állandó tartózkodási joggal rendelkező személyek közvetlen családtagjai, ha legalább 15 napot terveznek Kanadában tölteni, valamint azok, akik igazolhatóan létfontosságú okból - például temetésen történő részvétel - lépnének be az országba. Részletekről és a beutazási tilalom alóli egyéb kivételekről lásd: 

Ideiglenesen Kanadában tartózkodó személyek (nem kanadai állampolgár vagy állandó tartózkodási joggal rendelkező személy) közvetlen családtagjainak belépése írásos engedélyhez kötött, melyet az WawZsDrg3wZOSVJDQy5DT1ZJRC1UcmF2ZWxFeGVtcHRpb25zLUV4ZW1wdGlvbnNkZXZveWFnZS1DT1ZJRC5JUkNDQGNpYy5nYy5jYQ== email címen keresztül kell kérvényezni. Ideiglenesen Kanadában tartózkodók közvetlen családtagjainak beutazásához igazolni kell a beutazás okának szükségességét (pl. családegyesítés).

Közvetlen családtagok (akár kanadai állampolgár, állandó lakos vagy nem állandó lakos családtagjáról van szó) beutazásának részletes szabályairól itt tájékozódhat.

A beutazási korlátozások alóli egyéb kivételekről és a beutazásra jogosultakra vonatkozó szabályokról további információ itt érhető el.

Kanada legtöbb tartományában - elsősorban a szolgáltatásokat és társas érintkezést érintő - korlátozásokat vezettek be, amelyek kihatással lehetnek az itt tartózkodó külföldiekre is, azért kérjük, hogy az utazás szükségességéről a lehető legalaposabb körültekintéssel döntsenek. A járványügyi korlátozó intézkedések tartományonként eltérőek és gyakran változnak, az aktuális rendelkezésekért kövessék nyomon a tartományi hatóságok honlapjait/közösségi média felületeit.

Felhívjuk a figyelmet, hogy a kanadai beutazási szabályokkal kapcsolatosan a kanadai hatóságok tájékoztatása a mérvadó, fent közölt információ a kanadai hatóságok által kezelt nyilvános honlapról származik, mely azonban bármikor változhat, ezért érdemes a tervezett beutazást megelőzően gyakran ellenőrizni az alábbi linken.

A Kanadába érkező nemzetközi járatok csak Montréalban, Torontoban, Calgary-ban és Vancouverben szállhatnak le, illetve csak ezekről a repülőterekről lehet elhagyni az országot. Az utazás szervezésekor mindenképpen közvetlenül egyeztessenek a légitársasággal arról, hogy az átszállások milyen módon valósíthatók meg. Felhívjuk figyelmüket, hogy a légitársaságok hozhatnak olyan szabályokat, melyek a fogadó állam beutazási feltételeinél szigorúbbak is lehetnek. A beutazási tilalom alóli mentességet igazoló dokumentumokat tartsák maguknál és szükség esetén a légitársaság alkalmazottjának, illetve a kanadai határőrnek mutassák azt be. 

h. Kiutazás Kanadából:

Az országból történő kiutazásról általánosságban elmondható, hogy nem szükséges külön engedély, azonban felhívjuk a figyelmet, hogy a tranzit- vagy célország beutazási követelményeinek ellenőrzését a légitársaságok még a Kanadában ellenőrzik, azok hiánya esetén megtagadják a repülőgébre történő felszállást.    

i. Beutazás Magyarországra:

Magyar állampolgárok Magyarországra történő belépésével kapcsolatban az aktuális információ a következő linken található: klikk ide

A koronavírussal kapcsolatos információkat http://www.koronavirus.gov.hu/ oldalon találhatják, illetve érdeklődhetnek telefonon belföldről a +36 80 277 455 és a +36 80 277 456, külföldről a +36 1 550 1825-ös telefonszámon vagy elektronikusan a SfuroKBVVSkYXFKL7Z2QjZNOa29yb25hdmlydXNAMTgxOC5odQ== címen. 

A magyar határellenőrzéssel kapcsolatos aktuális információk megtalálhatók: Tájékoztatás a határátlépés általános szabályairól (ORFK) és érdeklődni lehet a LfzZBgSEWxtqeSOAOX5ITUQda29yb25hdmlydXNAYm0uZ292Lmh1 címen. 

Bővebb információ a határátkelők nyitva tartásáról és az engedélyezett forgalom típusáról: klikk ide

Méltányossági kérelem a Magyarországra történő beutazáshoz: https://ugyintezes.police.hu/meltanyossagi-kerelem

Biztonság:

Összhangban a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020 Korm.rendelettel, 2020. szeptember 1-jétől az ország biztonsági besorolása az I. biztonsági besorolási kategóriába, azaz az utazásra nem javasolt országok listájára került.


Terrorizmus

Kanadában a terrorfenyegetettség hivatalos szintje 2014 októbere óta közepes, amely nem jelent kiemelt kockázatot, de számolni kell terrorcselekmény bekövetkeztének reális lehetőségével. A kiemelt, nagy tömeget vonzó rendezvényeket a kanadai hatóságok ennek tudatában biztosítják. 

Bűnözés

A kanadai közbiztonság kifejezetten jó, azonban a nagyvárosok egyes kerületeit fokozottabb óvatossággal keressék az ottani látogatás során, ezekről érdemes előzetesen a helyiektől tájékozódni. 

Beutazási, tartózkodási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba: 

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:

IGEN

Utazás utolsó napjáig

Ideiglenes útlevél:
(Csak konzul állít ki!)

Elvárt érvényessége:

IGEN

Utazás utolsó napjáig

Személyi igazolvány:

NEM

Ideiglenes személyi igazolvány:

NEM

Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány:

NEM

Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok:

NEM úti okmányok

Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány):

NEMKiskorúak beutazása:

Ha a gyermek csak az egyik szülővel utazik, a gyermek születési anyakönyvi kivonata mellett szükség van egy hozzájáruló levélre a másik szülő részéről (angolul vagy franciául), amely tartalmazza a gyermek adatait, az utazás céljának, a pontos kanadai úticélnak és az időtartamnak a leírását, a nem utazó szülő lakcímét és telefonos elérhetőségét, valamint csatolva útlevelének (személyazonosító igazolványának) másolatát. Ha más felnőtt (pl. rokon, tanár, edző stb.) utazik a gyerekkel, értelemszerűen mindkét szülő nyilatkozata szükséges.

Ha a szülői felügyelet gyakorlására csak az egyik szülő jogosult, illetve nem a születési anyakönyvben szereplő szülő a törvényes képviselő, az ezt igazoló bírósági, gyámhatósági határozatot (angol vagy francia fordítással), illetve az elhunyt szülő halotti anyakönyvi kivonatát is be kell mutatni. 

Javasolt szülői hozzájáruló nyilatkozat minta a https://travel.gc.ca/travelling/children/consent-letter oldalon található!

Vízum:

Felhívjuk a figyelmet, hogy a kanadai beutazási, tartózkodási és munkavállalási feltételeket Kanada határozza meg. A magyar konzuli szolgálat által közölt információk kizárólag tájékoztató jellegűek.

Tájékoztatjuk a Kanadába utazni szándékozókat, hogy 2018.  július 31-től a látogatási célú vízumot, tanulmányi vagy munkavállalási engedélyt, állandó tartózkodói státuszt vagy menekültügyi kérelmet benyújtó 14 és 79 év közötti kérelmezők esetében a biometrikus azonosítók közül arcképmást és ujjnyomatot rögzítenek a kanadai hatóságok. Ezen követelmény alól kivételt jelent a turizmus céljából történő beutazás, azaz amennyiben a beutazó rövid időtartamú turisztikai céllal érkezik Kanadába, és rendelkezik elektronikus beutazási engedéllyel (eTA-val), nem szükséges a biometrikus azonosítók rögzítése. Kanada előreláthatóan 2018. novemberétől speciális Vízumkérelmezési Központot hoz létre Bécsben, amely működésének megkezdéséig az osztrák fővárosban működő nagykövetségük konzuli részlege látja el a szükséges feladatokat.

Bővebb információért kérjük tanulmányozza a kanadai hatóság erre vonatkozó tájékoztatóit, melyeket a következő linkeken érhet el: 

Vízum turista célú beutazás esetén:
Max. 6 hónapos turista célú tartózkodás vízummentes, de légi úton történő beutazás esetén előzetes elektronikus beutazási engedély (eTA) szükséges. A kanadai hatóság a rendelkezésére álló információk alapján megtagadhatja az engedély kiadását, ha a kérelmezőt korábban például kiutasították Kanadából, vagy elutasították a menekültkérelmét. Az eTA megléte önmagában nem biztosít belépési jogot! A határellenőrzést végző kanadai hatóság ugyanúgy kérheti a beutazó magyar állampolgároktól a visszaúti repülőjegy, a kiindulás országához történő kötődésének, illetve a tervezett kanadai beutazása céljának és körülményeinek bemutatását.

Bővebb tájékoztatásért keressék fel a www.cic.gc.ca/english/visit/eta-facts-hu.asp oldalt (magyar nyelvű), illetve a http://canada.ca/eTA oldalt (angol és francia nyelvű).

ETA igényelhető ezen a kanadai kormányzati honlapon. (Egyéb, „közvetítő” oldalak igénybevétele nem ajánlott!)

Az elektronikus beutazási engedély (eTA) előzetes megkérése szükséges abban az esetben is, ha légi úton történő utazásuk során Kanada valamely repülőterén szállnak át (tranzitálnak) úticéluk felé. A kanadai hatóság tájékoztatóját az alábbi linken találja:  www.cic.gc.ca/english/helpcentre/answer.asp?qnum=1092&top=16 

További vízummentes beutazás:
A legfeljebb hat hónapos látogatás vagy üzleti tárgyalás célú beutazás szintén vízummentes, de légi úton történő utazás esetén előzetes elektronikus beutazási engedély (eTA) szükséges. 

Vízum egyéb célú beutazás esetén:
A legfeljebb hat hónapos turizmus, látogatás vagy üzleti tárgyalás célú látogatás kivételével a beutazáshoz előzetesen vízumot kell igényelni Kanada Bécsi Vízumközpontjától. Magyar nyelvű tájékoztató a kanadai letelepedéssel és vízumokkal kapcsolatban Kanada budapesti nagykövetségének oldalán.

Eljárás a kanadai határon

A határátkelőhelyen a kanadai határőr dönt a beléptetés engedélyezéséről vagy megtagadásáról. Kérdéseket tesz fel, vizsgálja a bemutatott iratokat. Akár jelentéktelennek tűnő valótlan adatközlés rendszerint önmagában a beléptetés megtagadásával jár.

Azt, hogy az utazó meddig tartózkodhat Kanadában vízummentesen, a kanadai határőr bejegyzi az útlevélbe. Ez rendszerint hat hónap, de minden esetben külön ellenőrizni kell. A túltartózkodás kiutasítással járhat! 

A be nem léptetett utasnak a legközelebbi lehetőséggel el kell hagynia Kanadát. Amennyiben az utas nem kívánja elfogadni a határőr döntését, és nem hajlandó önként elhagyni Kanadát, akkor kérésére ügyét a kanadai határőrség felülvizsgálja. Ilyen esetben az utas egy nyilatkozat aláírásával kéri a felülvizsgálatot. Ennek idejére idegenrendészeti őrizetbe kerül a repülőtéren vagy annak közvetlen közelében  kialakított fogvatartási központban. Több meghallgatásra is sor kerülhet, mire a kanadai hatóságok meghozzák a döntést: helyben hagyják a határőr döntését vagy felülbírálják azt, és az utast mégis beléptetik Kanadába. Utóbbira a tapasztalatok szerint ritkábban van példa. Felhívjuk a figyelmet, hogy a felülvizsgálati eljárás több hétig is eltarthat, amelynek során nincs mód a kérelem visszavonására, így az idegenrendészeti őrizet lerövidítésére! 

A magyar konzuli tisztviselőnek nincs jogi lehetősége az eljárás felgyorsítására vagy a döntés befolyásolására, sem pedig az őrizet megszüntetésére, mivel utóbbihoz az állampolgár aláírásával maga járult hozzá. 

A repülőtéren és a kanadai határon tapasztalt eljárásra vonatkozó észrevételek:

Repülőtéri eljáráshoz kapcsolódó észrevételek és esetleges panasztétel

A légitársaságok felelőssége, hogy megfelelő úti okmányokkal vagy eTA-val nem rendelkező utasok beszállítását a Kanadába induló repülőgépre megtagadják. A beszállítással kapcsolatos észrevételeit, panaszait kérjük, közvetlenül küldje meg a légitársaságnak.

Erre a célra ezt a formanyomtatványt használhatja.

A visszautasított légi utast megillető kártalanítási lehetőségekről, valamint a repülőtéren történt eljárás jogszerűségéről az érintett légitársaság jogosult érdemi tájékoztatást nyújtani.

Tájékoztatjuk, hogy a Konzuli Szolgálat nem vesz át és nem továbbít panaszokat.

További információ és hasznos kapcsolódó honlapok:

A kanadai határőrség eljárására vonatkozó észrevételek

Amennyiben észrevételt kíván tenni a kanadai határőrség eljárására vonatkozóan azt közvetlenül a Kanadai Határrendészeti Ügynökség (CBSA) honlapján erre a célra létrehozott panelen keresztül lehet megtenni, vagy észrevétele postai úton megküldhető a Recourse Directorate Canada Border Services Agency, Ottawa, ON K1A 0L8 címre.

Felhívjuk a figyelmet, hogy a magyar konzuli szolgálatnak nem áll módjában az észrevételek/panaszok továbbítása a kanadai hatóságok felé.

Házikedvencek beutazása:

Teljes körű tájékoztatást ezen az oldalon talál.
NÉBIH

Vám:

A vámügyek a Kanadai Határügyi Ügynökség (CBSA) hatáskörébe tartoznak, s a Kanadába bevihető termékekről tájékoztatást az alábbi oldalon olvashatnak.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója

Növényegészségügyi és behozatali előírások változása >>

További hasznos információ az országról

Pénznem: Kanadai Dollár (CAD)

Időjárás: A meglehetősen kemény és hosszú téli időszakban számolni kell hóviharokkal, a csapadék okozta áradással, úttorlaszokkal. Javasoljuk, hogy minden esetben vegye figyelembe a helyi hatóságok által kiadott figyelmeztetéseket, tartsa be utasításaikat, különös tekintettel, ha evakuációra szólítanak fel. Az időjárásról, illetve a kanadai hatóságok által kiadott figyelmeztetésekről az alábbi honlapon tájékozódhat: https://weather.gc.ca

A nyugati partvidéken és a nyugati hegységek vonulata mentén kisebb földmozgások előfordulhatnak, a szeizmikus tevékenység Vancouver körzetében jelentősebb. A téli időszakban Brit-Kolumbia és Alberta tartományok egyes autópályáit hólavina veszélye miatt néha lezárják, és hasonló veszélyekkel lehet számolni ezen tartományok egyes sípályáin is.

Erdőtüzek – tekintet nélkül az adott évszakra – bármikor előfordulhatnak; a veszély nagyobb Kanada nyugati részén. Brit-Kolumbia és Alberta ritkán lakott, erdőkkel és rétekkel borított részeit az utóbbi években súlyosan érintették ilyen katasztrófák, ezért fontos a helyi híradások, figyelmeztetések figyelemmel kísérése, a javasolt magatartás pontos betartása.

Biztosítás: Mivel Magyarország és Kanada között nincs kölcsönös egészségügyi ellátásra vonatkozó nemzetközi megállapodás, ezért a konkrét orvosi vagy kórházi ellátás során felmerülő igen magas költségeket helyben kell rendezni készpénzben vagy itt elfogadott biztosítás révén. A kiutazás előtt  javasolt a mindenre kiterjedő  utasbiztosítási termék megvásárlása, amely - egy esetleges drágább orvosi beavatkozás esetén is - biztosítja a költségek közvetlen megtérítését a kanadai egészségügyi szolgáltatónak. Az utólagos térítési konstrukciókat kínáló biztosítási termékeket nem javasolja a konzuli szolgálat.

Közlekedés: A gépjárművezetés feltételeinek szabályozása tartományi hatáskör. Ezért javasolt annak a tartománynak a konkrét szabályozását előzetesen megismerni, amelyet a magyar utazó fel kíván keresni, s ahol gépkocsi igénybevételét tervezi. Magyar gépjárművezetői engedéllyel általában kilencven napig lehet vezetni. Az utazás előtt ajánlatos kiváltani a nemzetközi gépjárművezetői engedélyt is. Jogosítványokkal kapcsolatban itt található néhány hasznos információ.

Gépjármű bérlésekor a turistáknak teljes körű biztosítást kell kötniük. A táblák a távolságokat és sebesség-határokat metrikus rendszerben közlik (autópályákon általában 100 km/h, lakott területen 50 km/h). Az észak-amerikai vezetéssel kapcsolatos, az európaitól részben eltérő alapvető szabályokról érdemes előzetesen részletesen tájékozódni! 

A közúti közlekedés körülményei kiválóak. Fontos tudni, hogy a közlekedési és közlekedésbiztonsági szabályok tartományonként változhatnak. A téli utazás során számolni kell extrém időjárási-, látási- és útviszonyokkal, járhatatlan, lezárt utakkal, a városokon kívül és néha  azokon belül is. Ezért ajánlatos az időjárás-jelentések figyelemmel kísérése az egész útvonal vonatkozásában. A téli gumi és szükség esetén hólánc használata ajánlatos. 

A következő oldalak hasznos tájékoztatást tartalmaznak a kanadai közlekedési- és útviszonyokról: www.tc.gc.ca, www.caa.ca

Hasznos tudni: 2018. október 17-től kezdődően Kanadában a kannabisz fogyasztása legális. Felhívjuk ugyanakkor a figyelmet, hogy annak az országból történő kivitele, vagy annak megkísérlése szigorúan TILOS és komoly kanadai büntetőjogi következményekkel járhat függetlenül attól, hogy az adott államban/országban ahová utazik a kannabisz fogyasztása és birtoklása legális-e vagy sem. Emellett kiemelendő, hogy a  kannabisz fogyasztásának kanadai legalizálása nem befolyásolja a  magyar büntetőjogi szabályozást, amely szerint a kannabisz fogyasztást a Büntető Törvénykönyv továbbra is szankcióval sújtja. A vonatkozó, részletes szabályokról az alábbi linken tájékozódhat: https://www.canada.ca/en/services/health/campaigns/cannabis.html?utm_campaign=cannabis-18&utm_medium=vurl-en&utm_source=canada-ca_cannabis

Közegészség, egészségügyi helyzet: A kanadai egészségügyi és kórházi ellátás magas színvonalú. Sürgős orvosi ellátás szükségessége esetén olyan orvosi rendelőket lehet felkeresni, ahol nem kell előzetesen időpontot kérni (walk-in clinics). Azonnali ellátást vagy beavatkozást igénylő esetekben a kórházak ügyeleti ellátó részlegére lehet menni (hospital’s emergency room), ahol azonban az éppen jelentkező sürgősségi esetek számának függvényében jelentős is lehet a várakozási idő.

Egyéb információ:

Kanada Bécsi Vízumközpontja
Kanada Bevándorlási, Menekültügyi és Állampolgársági Minisztériuma (Immigration, Refugees and Citizenship Canada)
Nagykövetség és Konzuli Hivatal, Ottawa
Főkonzulátus, Torontó