Amerika

Mai napon is érvényes: 2022.05.20. 

A külföldre utazás egyéni felelősség, egyéni döntés – a Konzuli Szolgálat utazási tanácsai e döntés meghozatalában nyújtanak segítséget.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre! 

Elérhető külképviseletek:
Nagykövetség és konzuli hivatal Ottawa 
Főkonzulátus Torontó
Főkonzulátus Montréal 
Alkonzulátus Vancouver

Aktuális:

2022. 03. 21.
A Covid-19 járvány időszakára vonatkozó utazási tanácsok

A világjárvány miatt kialakult utazási korlátozások frissítése folyamatos, a közölt adatok tájékoztató jellegűek, valamint a már hatályba lépett szabályokat tartalmazzák.

Biztonsági besorolás

III.- (hármas) legenyhébb biztonsági besorolási kategória, azaz Kanada közbiztonsági helyzete, biztonsági kockázatai, általános szabályrendszere, jellemző viszonyai, közszolgáltatásai hasonlóak a Magyarországon megszokotthoz.

2022. április 1-től eltörlésre kerül a Kanadába történő beutazás esetén a beutazást megelőzően végzett PCR, vagy antigén COVID teszt negatív eredménye bemutatásának kötelezettsége a beutazásra jogosult teljesen oltott beutazók számára.  A határon végzett véletlenszerű COVID-19 tesztelés hatályban marad. További hiteles információk: https://www.canada.ca/en/public-health/news/2022/03/government-of-canada-will-remove-pre-entry-test-requirement-for-fully-vaccinated-travellers-on-april-1.html 

2022. augusztus 31. után a külföldi állampolgárok, köztük magyar állampolgárok, kizárólag akkor szállhatnak fel légijáratra, vagy vonatra Kanadában, ha rendelkeznek teljeskörű COVID-19 elleni oltással. Ez azt jelenti, hogy 2022. augusztus 31-t követően hazatérés céljából sem lehet külföldi állampolgárnak, köztük magyar állampolgároknak, oltatlanul, vagy nem teljesen oltottan légijáratra felszállni Kanadában. 

a. Be lehet-e utazni az országba? Igen.

A teljes oltottsággal rendelkező magyar állampolgárok beutazhatnak az országba turizmus céljából is.

A beutazás szempontjából teljes oltottsággal az rendelkezik, aki a Kanadában jóváhagyott oltások egyikével (AstraZeneca, Pfizer-BionTech, Moderna, Janssen,   Sinopharm, Sinovac/Coronavac, COVAXIN, Novavax) az immunitáshoz szükséges dózisszámot megkapta (ugyanabból, vagy két különböző elfogadott vakcinából) és az utazást megelőzően legalább 14 nap telt el az oltás beadásától. Az oltásról szóló igazolást angol vagy francia nyelven, egyéb esetben hivatalos fordítással fogadják el. A beutazáshoz elfogadott oltást/oltási igazolást a belföldi repülőjáratokon és vasúti közlekedésben is elfogadják. Sputnyik oltással nem lehet beutazni Kanadába.

Az oltási igazolások elfogadásának nincsen határideje. Az előírt dózisszám két darab, kivéve a Janssen oltás esetén, amelyből egyet is elfogadnak. Részletes hiteles tájékoztatást lásd: https://travel.gc.ca/travel-covid/travel-restrictions/covid-vaccinated-travellers-entering-canada#determine-fully 

2022. március 31-ig, amíg kötelező a beutazást megelőző végzett negatív COVID teszteredmény bemutatása a következő szabályok érvényesülnek: A javuló COVID-19 járványhelyzetre tekintettel Kanada az alábbi - 2022. február 28-án hatályba lépő - könnyítéseket vezeti be a kanadai határátlépés tekintetében. Az intézkedésekről - a jelen tájékoztatással szemben is - irányadó hivatalos kanadai tájékoztatás a következő helyen található angol nyelven: https://www.canada.ca/en/public-health/news/2022/02/government-of-canada-lightens-border-measures-as-part-of-transition-of-the-pandemic-response.html

A Kanadába való belépéskor nem kell minden beutazónak kötelező jelleggel PCR tesztnek alávetnie magát. Helyette visszaáll a korábban a határátlépéskor véletlenszerű módon alkalmazott PCR tesztelés, amely eredményét nem kell karanténban megvárnia az beutazónak.

A teljesen beoltott Kanadába beutazni kívánók az országba történő belépés céljából igénybe vett (nemzetközi) légijárat indulását megelőzően legkésőbb 72 órával végzett PCR teszt negatív teszteredményét kiválthatják az országba történő belépés céljából igénybe vett (nemzetközi) légijárat indulását megelőzően legkésőbb 24 órával végzett antigén teszt negatív teszteredményével is, ha az antigén teszt végzésére a teszt helye szerinti államban engedélyezett formában az arra jogosított laboratórium, vagy más intézmény részéről kerül sor.

A teljesen beoltott törvényes képviselőikkel (szüleikkel) együtt beutazó nem tejesen beoltott 12 éven aluli gyermekeknek nem kell karanténba vonulniuk az országba való érkezésüket követően.

A nem teljesen beoltott beutazókra, akik alapvetően jelen helyzetben kanadai állampolgárokat jelentenek, továbbra is fennáll az érkezéskori és a 8. napi tesztkötelezettség, valamint karantén kötelezettség alá esnek a Kanadába való érkezésüket követően.

A Kanadába nem közvetlen légijárattal, hanem átszállással történő beutazás esetén a 24 órás és 72 órás tesztelési határidők az igénybe vett légijáratok közül az utolsó, közvetlenül Kanadában leszálló légijárat indulásától számítandók visszafelé. A kanadai intézkedések is bármikor változhatnak a járványügyi helyzet alakulásának függvényében, ezért erősen javasolt a kanadai kormány intézkedéseinek aktuális tartalmát rendszeresen ellenőrizni a következő hivatalos kanadai honlapon: https://travel.gc.ca 

Figyelem! Az oltottságot igazoló magyar vagy egyéb védettségi igazolványt Kanada nem fogad el.  A fertőzésen átesettség igazolása sem tekinthető teljes oltottsággal rendelkezésnek. 

A beutazások regisztrációjára szolgáló ArriveCAN applikáció használata légi és szárazföldi úton történő belépés esetén is kötelező minden utas számára. Légi úton történő utazás esetén az alkalmazás használatát a szállítóvállalatok ellenőrizni kötelesek a felszállás előtt és amennyiben ez hiányzik a beszállítást megtagadják. 

A beutazással kapcsolatban esetlegesen elrendelt karanténkötelezettség letöltésének körülményeit előre bemutató ún. karanténtervet szükséges készíteni és az ArriveCAN applikációra feltölteni.

Függetlenül az előbbiekben felsorolt igazolások meglététől, minden 5 éven felüli beutazónak, a felszállást megelőző 72 óránál nem régebbi negatív PCR teszttel is rendelkeznie kell. 

Az előző feltételeknek teljes mértékben megfelelő belépő utasok mentesülnek a 14 napos karanténra vonatkozó szabályok alól is.

A szülővel utazó 12. életévét be nem töltött kiskorú, vagy gondnokával utazó egyéb okból felügyeletre/ellátásra szoruló nagykorú is jogosult a beutazásra.

A teljes oltottsággal nem rendelkező személyek turizmus céljából nem utazhatnak be az országba. Kanada által meghatározott, kivételes esetben lehetséges a teljes oltottsággal nem rendelkező személyek  belépése: a vonatkozó szabályt itt találja, illetve e tájékoztató h) pontjában.

Az alábbi linken ellenőrizhető a beutazási jogosultság.

b. Kell-e teszt? Igen. 2022. április 1-én eltörlik a beutazást megelőzően végzett negatív COVID teszteredmény bemutatásának kötelezettségét. A határátlépéskor véletlenszerű COVID tesztelés fennmarad 2022. április 1. után is.

Légi úton - valamennyi kanadai reptéren - és szárazföldön történő belépés esetén is. Részletek itt.

A Kanadába induló gép felszállását megelőző 72 órás negatív PCR teszt vagy maximum 24 órás negatív antigén teszt is elvárás minden 5 éven felüli beutazó felé. A megszabott 72 óra a teszt mintavételének időpontjától kerül számításra. Szárazföldi belépés esetén a határátlépés időpontja a meghatározó.

A teszt eredményét angol vagy francia nyelven fogadják el. 

c. Kell-e regisztrálni? Igen.

Minden Kanadába utazónak kötelező pontos adatokat közölni az ArriveCAN mobilalkalmazáson vagy webes felületen https://www.canada.ca/en/public-health/services/diseases/coronavirus-disease-covid-19/arrivecan.html keresztül, még mielőtt az utazását megkezdené. Az utasnak pontos információt kell adni az útvonaláról, az elérhetőségéről, és a karantén tervéről, majd egy a COVID-19 tünetekre összpontosító állapot önértékelést is végeznie kell. Kanadába való belépésekor a kanadai bevándorlási hivatal tisztje ellenőrzi az utas által leadott adatok valódiságát. 

A szabályozás további részletei itt olvashatóak.

d. Oltottsággal járó kedvezmények: Van. 

A beutazni jogosult személyek, amennyiben teljes oltottsággal rendelkeznek mentesülnek a karanténkötelezettség alól. A Kanadán kívül beadott oltások esetében angol vagy francia nyelvű igazolást fogadnak el a kedvezmények érvényesítéséhez, az igazolás az ArriveCAN alkalmazásba kell feltölteni az utazás előtt. Az elfogadható oltástípusokról, védettségi időről és az egyéb részletekről az alábbi honlapon tájékozódhatnak:

Szpuntyik oltással nem lehet beutazni Kanadába. A Magyarországon beadott oltások elfogadhatóságának menete tartományonként különböző. Javasolt az egyes kanadai tartományok közegészségügyi/COVID-19 információs oldalait elolvasni.

https://travel.gc.ca/travel-covid/travel-restrictions/covid-vaccinated-travellers-entering-canada#vaccinated   

e. Karanténkötelezettség: Van. Kanadai tájékoztatás: https://travel.gc.ca/travel-covid/travel-restrictions/covid-vaccinated-travellers-entering-canada 

A teljesen beoltottakra vonatkozó karanténelőírásokat lásd az a) pont alatt.

A beutazási korlátozások alól kivételt képezők számára – a teljes oltottsággal rendelkezőket ide nem értve - minden esetben kötelező a 14 napos házi karantén, melynek betartását a kanadai hatóságok ellenőrzik, megszegéséért pénzbírság vagy börtönbüntetés szabható ki. Belépéskor rendelkezni kell megalapozott karanténtervvel arról, hogy a beutazó hol fogja tölteni a karantént, hogy fog odajutni, és hogyan lesz biztosított a szükséges élelmiszer, gyógyszer stb. beszerzése ezen időszak alatt. 

A tüneteket nem mutató utazók karanténszabályainak további részletei itt olvashatók.

Összhangban a Konzuli Szolgálat általános tájékoztatásával, mely a külföldre utazást a jelenlegi járványhelyzetben nem javasolja, illetve, mivel a járványügyi intézkedések alól a konzuli tisztviselő semmilyen módon nem tud enyhítést vagy felmentést eszközölni, a Konzuli Szolgálat e kérdésben további tájékoztatást nem ad, az illetékes hatóság döntéseit az előzőek szerint nem értelmezi. Kérjük a megadott linken szereplő hatósághoz fordulni további kérdéseivel. 

f. Üzleti célú beutazás feltétele:

Az üzleti célú beutazás Kanadába nem számít kivételesen engedélyezhető beutazási oknak, így ilyen célú beutazás – főszabály szerint -- nem lehetséges. A csomagküldő szolgálatok különösebb fennakadás nélkül üzemelnek, így az üzleti küldemények kézbesítése is megoldott. 

g. Tranzitálási szabályok: 

Amennyiben az utazó légi úton kíván tranzitálni más ország irányába, úgy az engedélyezhető részére, amennyiben ugyanarról a reptérről utazik tovább 24 órán belül. Montreal, Calgary és Vancouver nemzetközi repterein a transzfernek még aznap meg kell valósulnia, amikor az utas megérkezett a tranzitálás szerinti repülőtérre. Kivételt képez Toronto Pearson nemzetközi repülőtere, ahol a várakozási idő hosszabb is lehet. Belföldi járatokon a tranzitálás nem megengedett.

2021. október 30-tól a 12 éven felüli személyek csak teljes oltottság esetében szállhatnak fel kanadai belső repülőjáratra, vagy Kanadát elhagyó repülőjáratra vagy vehetnek részt vasúti közlekedésben (VIA Rail és Rocky Mountaineer).   

A tranzitálási szabályok is változhatnak, ezért javasolt a kanadai szervek hivatalos honlapján rendszeresen ellenőrizni az aktuális helyzetet.

https://travel.gc.ca/travel-covid/travel-restrictions/border

h. A célország beutazási feltételei alóli mentesség:

Kivételt képeznek - bizonyos feltételek teljesülése esetén - a kanadai állampolgárok és állandó tartózkodási joggal rendelkező személyek közvetlen családtagjai, ha legalább 15 napot terveznek Kanadában tölteni, valamint azok, akik igazolhatóan létfontosságú okból - például temetésen történő részvétel - lépnének be az országba. Figyelem: 2022. január 15-től tovább szűkült az oltás nélküli beutazási lehetőségek köre Kanadába (pl. családegyesítés felsőoktatásban tanulmányok esetei kikerülnek a mentességi körből). Részletekről és a beutazási tilalom alóli egyéb kivételekről lásd: 

Ideiglenesen Kanadában tartózkodó személyek (nem kanadai állampolgár vagy állandó tartózkodási joggal rendelkező személy) közvetlen családtagjainak belépése írásos engedélyhez kötött, melyet az eHfjVNxiQSFCqAvgCE9ZiJYJmTcZSVJDQy5DT1ZJRC1UcmF2ZWxFeGVtcHRpb25zLUV4ZW1wdGlvbnNkZXZveWFnZS1DT1ZJRC5JUkNDQGNpYy5nYy5jYQ== email címen keresztül kell kérvényezni. Ideiglenesen Kanadában tartózkodók közvetlen családtagjainak beutazásához igazolni kell a beutazás okának szükségességét (pl. családegyesítés).

Közvetlen családtagok (akár kanadai állampolgár, állandó lakos vagy nem állandó lakos családtagjáról van szó) beutazásának részletes szabályairól itt tájékozódhat.

A beutazási korlátozások alóli egyéb kivételekről és a beutazásra jogosultakra vonatkozó szabályokról további információ itt érhető el.

i. Egyéb hasznos információk:

Felhívjuk a figyelmet, hogy a kanadai beutazási szabályokkal kapcsolatosan a kanadai hatóságok tájékoztatása a mérvadó, fent közölt információ a kanadai hatóságok által kezelt nyilvános honlapról származik, mely azonban bármikor változhat, ezért érdemes a tervezett beutazást megelőzően gyakran ellenőrizni az alábbi linken.

A határellenőrzés és beléptetés engedélyezése a Canada Border Services Agency hatáskörébe tartozik, amely szervet az alábbi linken érhetik el:  https://www.cbsa-asfc.gc.ca/contact/menu-eng.html

Az utazás szervezésekor mindenképpen közvetlenül egyeztessenek a légitársasággal arról, hogy az átszállások milyen módon valósíthatók meg. Felhívjuk figyelmüket, hogy a légitársaságok hozhatnak olyan szabályokat, melyek a fogadó állam beutazási feltételeinél szigorúbbak is lehetnek. A beutazási tilalom alóli mentességet igazoló dokumentumokat tartsák maguknál és szükség esetén a légitársaság alkalmazottjának, illetve a kanadai határőrnek mutassák azt be. 

Amennyiben problémája merül fel az utazási irodával, légitársasággal, úgy további információt a konzuli szolgálat tájékoztatójában talál az alábbi linken:

https://konzuliszolgalat.kormany.hu/utasjogok

2. Kiutazás Kanadából:

2021. október 30-tól a 12 éven felüli személyek csak teljes oltottság esetében szállhatnak fel kanadai belső repülőjáratra, vagy Kanadát elhagyó repülőjáratra vagy vehetnek részt vasúti közlekedésben (VIA Rail és Rocky Mountaineer).  Az oltottsági kötelezettség alól csak nagyon szűk körben állnak fenn mentességek. Kérjük a kanadai hivatalos szervek honlapján tájékozódni a pontos részletekről.

Azon ideiglenesen Kanadában tartózkodó külföldi állampolgárok, akik nem oltottan, vagy részben oltottan léptek be az országba, legkésőbb 2022. augusztus 31-ig hagyhatják el Kanadát légijáraton. 2022. augusztus 31. után a külföldi állampolgárok kizárólag akkor szállhatnak fel légijáratra, vagy vonatra Kanadában, ha rendelkeznek teljeskörű oltással.

https://www.canada.ca/en/public-health/news/2021/11/adjustments-to-canadas-border-and-travel-measures.html

Az országból történő kiutazásról általánosságban elmondható, hogy nem szükséges külön engedély, azonban felhívjuk a figyelmet, hogy a tranzit- vagy célország beutazási követelményeinek ellenőrzését a légitársaságok még Kanadában ellenőrzik, azok hiánya esetén megtagadják a repülőgépre történő felszállást.        

3. Beutazás Magyarországra:

2022. március 7-én hatályát vesztette a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020. Korm.rendelet, ennél fogva a Magyarországra történő beutazásra vonatkozó korlátozások is megszűntek. A magyarországi beutazás mindenkori szabályaival kapcsolatban az ORFK határrendészeti szervei illetékesek tájékoztatást adni. Az ORFK alábbi oldalán talál bővebb információt:  http://www.police.hu/hu/info/elerhetosegek 

A koronavírussal kapcsolatos információkat http://www.koronavirus.gov.hu/ oldalon találhatják, illetve érdeklődhetnek telefonon belföldről a +36 80 277 455 és a +36 80 277 456, külföldről a +36 1 550 1825-ös telefonszámon vagy elektronikusan a UUyNxradKts4zZWUa29yb25hdmlydXNAMTgxOC5odQ== címen. 

A magyar határellenőrzéssel kapcsolatos aktuális információk megtalálhatók: a határátlépéssel kapcsolatos aktuális információk (ORFK) oldalon és érdeklődni lehet a onEzrsvdr7mzlATZNa29yb25hdmlydXNAYm0uZ292Lmh1 címen. 

4. Helyi járványügyi szabályok:

Kanada legtöbb tartományában a COVID-19 járványra tekintettel - elsősorban a szolgáltatásokat és társas érintkezést érintő - korlátozásokat vezettek be korábban, amelyek kivezetése folyamatban van. A járványügyi korlátozó intézkedések tartományonként eltérőek és gyakran változnak, az aktuális rendelkezésekért kövessék nyomon a tartományi hatóságok honlapjait/közösségi média felületeit.

További információk az alábbi honlapon találhatók: 

https://www.canada.ca/en/public-health/services/diseases/coronavirus-disease-covid-19.html

Biztonság:

III. Legenyhébb biztonsági besorolási kategória (zöld).

Terrorizmus

Kanadában a terrorfenyegetettség hivatalos szintje 2014 októbere óta közepes, amely nem jelent kiemelt kockázatot, de számolni kell terrorcselekmény bekövetkeztének reális lehetőségével. A kiemelt, nagy tömeget vonzó rendezvényeket a kanadai hatóságok ennek tudatában biztosítják. 

Bűnözés

A kanadai közbiztonság kifejezetten jó, azonban a nagyvárosok egyes kerületeit fokozottabb óvatossággal keressék az ottani látogatás során, ezekről érdemes előzetesen a helyiektől tájékozódni. 

Beutazási, tartózkodási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba: 

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:

IGEN

Utazás utolsó napjáig

Ideiglenes útlevél:
(Csak konzul állít ki!)

Elvárt érvényessége:

IGEN

Utazás utolsó napjáig

Személyi igazolvány:

NEM

Ideiglenes személyi igazolvány:

NEM

Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány:

NEM

Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok:

NEM úti okmányok

Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány):

NEMKiskorúak beutazása:

Ha a gyermek csak az egyik szülővel utazik, a gyermek születési anyakönyvi kivonata mellett szükség van egy hozzájáruló levélre a másik szülő részéről (angolul vagy franciául), amely tartalmazza a gyermek adatait, az utazás céljának, a pontos kanadai úticélnak és az időtartamnak a leírását, a nem utazó szülő lakcímét és telefonos elérhetőségét, valamint csatolva útlevelének (személyazonosító igazolványának) másolatát. Ha más felnőtt (pl. rokon, tanár, edző stb.) utazik a gyerekkel, értelemszerűen mindkét szülő nyilatkozata szükséges.

Ha a szülői felügyelet gyakorlására csak az egyik szülő jogosult, illetve nem a születési anyakönyvben szereplő szülő a törvényes képviselő, az ezt igazoló bírósági, gyámhatósági határozatot (angol vagy francia fordítással), illetve az elhunyt szülő halotti anyakönyvi kivonatát is be kell mutatni. 

Javasolt szülői hozzájáruló nyilatkozat minta a https://travel.gc.ca/travelling/children/consent-letter oldalon található!

Vízum:

Felhívjuk a figyelmet, hogy a kanadai beutazási, tartózkodási és munkavállalási feltételeket Kanada határozza meg. A magyar konzuli szolgálat által közölt információk kizárólag tájékoztató jellegűek.

Tájékoztatjuk a Kanadába utazni szándékozókat, hogy 2018.  július 31-től a látogatási célú vízumot, tanulmányi vagy munkavállalási engedélyt, állandó tartózkodói státuszt vagy menekültügyi kérelmet benyújtó 14 és 79 év közötti kérelmezők esetében a biometrikus azonosítók közül arcképmást és ujjnyomatot rögzítenek a kanadai hatóságok. Ezen követelmény alól kivételt jelent a turizmus céljából történő beutazás, azaz amennyiben a beutazó rövid időtartamú turisztikai céllal érkezik Kanadába, és rendelkezik elektronikus beutazási engedéllyel (eTA-val), nem szükséges a biometrikus azonosítók rögzítése. Kanada előreláthatóan 2018. novemberétől speciális Vízumkérelmezési Központot hoz létre Bécsben, amely működésének megkezdéséig az osztrák fővárosban működő nagykövetségük konzuli részlege látja el a szükséges feladatokat.

Bővebb információért kérjük tanulmányozza a kanadai hatóság erre vonatkozó tájékoztatóit, melyeket a következő linkeken érhet el: 

Vízum turista célú beutazás esetén:
Max. 6 hónapos turista célú tartózkodás vízummentes, de légi úton történő beutazás esetén előzetes elektronikus beutazási engedély (eTA) szükséges. A kanadai hatóság a rendelkezésére álló információk alapján megtagadhatja az engedély kiadását, ha a kérelmezőt korábban például kiutasították Kanadából, vagy elutasították a menekültkérelmét. Az eTA megléte önmagában nem biztosít belépési jogot! A határellenőrzést végző kanadai hatóság ugyanúgy kérheti a beutazó magyar állampolgároktól a visszaúti repülőjegy, a kiindulás országához történő kötődésének, illetve a tervezett kanadai beutazása céljának és körülményeinek bemutatását.

Bővebb tájékoztatásért keressék fel a www.cic.gc.ca/english/visit/eta-facts-hu.asp oldalt (magyar nyelvű), illetve a http://canada.ca/eTA oldalt (angol és francia nyelvű).

ETA igényelhető ezen a kanadai kormányzati honlapon. (Egyéb, „közvetítő” oldalak igénybevétele nem ajánlott!)

Az elektronikus beutazási engedély (eTA) előzetes megkérése szükséges abban az esetben is, ha légi úton történő utazásuk során Kanada valamely repülőterén szállnak át (tranzitálnak) úticéluk felé. A kanadai hatóság tájékoztatóját az alábbi linken találja:  www.cic.gc.ca/english/helpcentre/answer.asp?qnum=1092&top=16 

További vízummentes beutazás:
A legfeljebb hat hónapos látogatás vagy üzleti tárgyalás célú beutazás szintén vízummentes, de légi úton történő utazás esetén előzetes elektronikus beutazási engedély (eTA) szükséges. 

Vízum egyéb célú beutazás esetén:
A legfeljebb hat hónapos turizmus, látogatás vagy üzleti tárgyalás célú látogatás kivételével a beutazáshoz előzetesen vízumot kell igényelni Kanada Bécsi Vízumközpontjától. Magyar nyelvű tájékoztató a kanadai letelepedéssel és vízumokkal kapcsolatban Kanada budapesti nagykövetségének oldalán.

Eljárás a kanadai határon

A határátkelőhelyen a kanadai határőr dönt a beléptetés engedélyezéséről vagy megtagadásáról. Kérdéseket tesz fel, vizsgálja a bemutatott iratokat. Akár jelentéktelennek tűnő valótlan adatközlés rendszerint önmagában a beléptetés megtagadásával jár.

Azt, hogy az utazó meddig tartózkodhat Kanadában vízummentesen, a kanadai határőr bejegyzi az útlevélbe. Ez rendszerint hat hónap, de minden esetben külön ellenőrizni kell. A túltartózkodás kiutasítással járhat! 

A be nem léptetett utasnak a legközelebbi lehetőséggel el kell hagynia Kanadát. Amennyiben az utas nem kívánja elfogadni a határőr döntését, és nem hajlandó önként elhagyni Kanadát, akkor kérésére ügyét a kanadai határőrség felülvizsgálja. Ilyen esetben az utas egy nyilatkozat aláírásával kéri a felülvizsgálatot. Ennek idejére idegenrendészeti őrizetbe kerül a repülőtéren vagy annak közvetlen közelében  kialakított fogvatartási központban. Több meghallgatásra is sor kerülhet, mire a kanadai hatóságok meghozzák a döntést: helyben hagyják a határőr döntését vagy felülbírálják azt, és az utast mégis beléptetik Kanadába. Utóbbira a tapasztalatok szerint ritkábban van példa. Felhívjuk a figyelmet, hogy a felülvizsgálati eljárás több hétig is eltarthat, amelynek során nincs mód a kérelem visszavonására, így az idegenrendészeti őrizet lerövidítésére! 

A magyar konzuli tisztviselőnek nincs jogi lehetősége az eljárás felgyorsítására vagy a döntés befolyásolására, sem pedig az őrizet megszüntetésére, mivel utóbbihoz az állampolgár aláírásával maga járult hozzá. 

A repülőtéren és a kanadai határon tapasztalt eljárásra vonatkozó észrevételek:

Repülőtéri eljáráshoz kapcsolódó észrevételek és esetleges panasztétel

A légitársaságok felelőssége, hogy megfelelő úti okmányokkal vagy eTA-val nem rendelkező utasok beszállítását a Kanadába induló repülőgépre megtagadják. A beszállítással kapcsolatos észrevételeit, panaszait kérjük, közvetlenül küldje meg a légitársaságnak.

Erre a célra ezt a formanyomtatványt használhatja.

A visszautasított légi utast megillető kártalanítási lehetőségekről, valamint a repülőtéren történt eljárás jogszerűségéről az érintett légitársaság jogosult érdemi tájékoztatást nyújtani.

Tájékoztatjuk, hogy a Konzuli Szolgálat nem vesz át és nem továbbít panaszokat.

További információ és hasznos kapcsolódó honlapok:

A kanadai határőrség eljárására vonatkozó észrevételek

Amennyiben észrevételt kíván tenni a kanadai határőrség eljárására vonatkozóan azt közvetlenül a Kanadai Határrendészeti Ügynökség (CBSA) honlapján erre a célra létrehozott panelen keresztül lehet megtenni, vagy észrevétele postai úton megküldhető a Recourse Directorate Canada Border Services Agency, Ottawa, ON K1A 0L8 címre.

Felhívjuk a figyelmet, hogy a magyar konzuli szolgálatnak nem áll módjában az észrevételek/panaszok továbbítása a kanadai hatóságok felé.

Házikedvencek beutazása:

Teljes körű tájékoztatást ezen az oldalon talál.
NÉBIH

Vám:

A vámügyek a Kanadai Határügyi Ügynökség (CBSA) hatáskörébe tartoznak, s a Kanadába bevihető termékekről tájékoztatást az alábbi oldalon olvashatnak.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója

Növényegészségügyi és behozatali előírások változása >>

További hasznos információ az országról

Pénznem: Kanadai Dollár (CAD)

Időjárás: A meglehetősen kemény és hosszú téli időszakban számolni kell hóviharokkal, a csapadék okozta áradással, úttorlaszokkal. Javasoljuk, hogy minden esetben vegye figyelembe a helyi hatóságok által kiadott figyelmeztetéseket, tartsa be utasításaikat, különös tekintettel, ha evakuációra szólítanak fel. Az időjárásról, illetve a kanadai hatóságok által kiadott figyelmeztetésekről az alábbi honlapon tájékozódhat: https://weather.gc.ca

A nyugati partvidéken és a nyugati hegységek vonulata mentén kisebb földmozgások előfordulhatnak, a szeizmikus tevékenység Vancouver körzetében jelentősebb. A téli időszakban Brit-Kolumbia és Alberta tartományok egyes autópályáit hólavina veszélye miatt néha lezárják, és hasonló veszélyekkel lehet számolni ezen tartományok egyes sípályáin is.

Erdőtüzek – tekintet nélkül az adott évszakra – bármikor előfordulhatnak; a veszély nagyobb Kanada nyugati részén. Brit-Kolumbia és Alberta ritkán lakott, erdőkkel és rétekkel borított részeit az utóbbi években súlyosan érintették ilyen katasztrófák, ezért fontos a helyi híradások, figyelmeztetések figyelemmel kísérése, a javasolt magatartás pontos betartása.

Biztosítás: Mivel Magyarország és Kanada között nincs kölcsönös egészségügyi ellátásra vonatkozó nemzetközi megállapodás, ezért a konkrét orvosi vagy kórházi ellátás során felmerülő igen magas költségeket helyben kell rendezni készpénzben vagy itt elfogadott biztosítás révén. A kiutazás előtt  javasolt a mindenre kiterjedő  utasbiztosítási termék megvásárlása, amely - egy esetleges drágább orvosi beavatkozás esetén is - biztosítja a költségek közvetlen megtérítését a kanadai egészségügyi szolgáltatónak. Az utólagos térítési konstrukciókat kínáló biztosítási termékeket nem javasolja a konzuli szolgálat.

Közlekedés: A gépjárművezetés feltételeinek szabályozása tartományi hatáskör. Ezért javasolt annak a tartománynak a konkrét szabályozását előzetesen megismerni, amelyet a magyar utazó fel kíván keresni, s ahol gépkocsi igénybevételét tervezi. Magyar gépjárművezetői engedéllyel általában kilencven napig lehet vezetni. Az utazás előtt ajánlatos kiváltani a nemzetközi gépjárművezetői engedélyt is. Jogosítványokkal kapcsolatban itt található néhány hasznos információ.

Gépjármű bérlésekor a turistáknak teljes körű biztosítást kell kötniük. A táblák a távolságokat és sebesség-határokat metrikus rendszerben közlik (autópályákon általában 100 km/h, lakott területen 50 km/h). Az észak-amerikai vezetéssel kapcsolatos, az európaitól részben eltérő alapvető szabályokról érdemes előzetesen részletesen tájékozódni! 

A közúti közlekedés körülményei kiválóak. Fontos tudni, hogy a közlekedési és közlekedésbiztonsági szabályok tartományonként változhatnak. A téli utazás során számolni kell extrém időjárási-, látási- és útviszonyokkal, járhatatlan, lezárt utakkal, a városokon kívül és néha  azokon belül is. Ezért ajánlatos az időjárás-jelentések figyelemmel kísérése az egész útvonal vonatkozásában. A téli gumi és szükség esetén hólánc használata ajánlatos. 

A következő oldalak hasznos tájékoztatást tartalmaznak a kanadai közlekedési- és útviszonyokról: www.tc.gc.ca, www.caa.ca

Hasznos tudni: 2018. október 17-től kezdődően Kanadában a kannabisz fogyasztása legális. Felhívjuk ugyanakkor a figyelmet, hogy annak az országból történő kivitele, vagy annak megkísérlése szigorúan TILOS és komoly kanadai büntetőjogi következményekkel járhat függetlenül attól, hogy az adott államban/országban ahová utazik a kannabisz fogyasztása és birtoklása legális-e vagy sem. Emellett kiemelendő, hogy a  kannabisz fogyasztásának kanadai legalizálása nem befolyásolja a  magyar büntetőjogi szabályozást, amely szerint a kannabisz fogyasztást a Büntető Törvénykönyv továbbra is szankcióval sújtja. A vonatkozó, részletes szabályokról az alábbi linken tájékozódhat: https://www.canada.ca/en/services/health/campaigns/cannabis.html?utm_campaign=cannabis-18&utm_medium=vurl-en&utm_source=canada-ca_cannabis

Közegészség, egészségügyi helyzet: A kanadai egészségügyi és kórházi ellátás magas színvonalú. Sürgős orvosi ellátás szükségessége esetén olyan orvosi rendelőket lehet felkeresni, ahol nem kell előzetesen időpontot kérni (walk-in clinics). Azonnali ellátást vagy beavatkozást igénylő esetekben a kórházak ügyeleti ellátó részlegére lehet menni (hospital’s emergency room), ahol azonban az éppen jelentkező sürgősségi esetek számának függvényében jelentős is lehet a várakozási idő.

Egyéb információ:

Kanada Bécsi Vízumközpontja
Kanada Bevándorlási, Menekültügyi és Állampolgársági Minisztériuma (Immigration, Refugees and Citizenship Canada)
Nagykövetség és Konzuli Hivatal, Ottawa
Főkonzulátus, Torontó
Főkonzulátus Montreál
Alkonzulátus Vancouver