Amerika

Mai napon is érvényes: 2019.05.26. 

A külföldre utazás egyéni felelősség, egyéni döntés – a Konzuli Szolgálat utazási tanácsai e döntés meghozatalában nyújtanak segítséget.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Bizalma fontos számunkra, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre! 

Elérhető külképviseletek:
Nagykövetség és konzuli hivatal Ottawa 
Főkonzulátus Torontó
Alkonzulátus Vancouver

Aktuális:

2019. 05. 22.
A kanadai Alberta tartományban a tavaszi és nyári száraz időszakokban gyakoriak az erdő- és bozóttüzek. Az albertai hatóságok jelenleg mintegy 30 aktív tűzesetet tartanak számon, és öt helyen nem sikerül egyelőre kontroll alatt tartani a lángok terjedését, különösen veszélyes a helyzet Észak-Albertában, High Level város környékén, május 20-án a város lakosságának átmeneti evakuálásáról döntöttek. Kérjük, hogy amennyiben a napokban a térségbe kell utazniuk, körültekintően járjanak el és előzetesen tájékozódjanak a kialakult helyzetről:    

2019. 04. 29.
A 2019. 04. 23.- a óta súlyosbodott az árvízhelyzet Québec és Ontario tartományok bizonyos részein, továbbra is rendkívüli állapot van érvényben. Nagy erőkkel folyik a védekezés: az érintett területeket evakuálják, melyben sok helyen a katonaság is közreműködik. 

Ottawa fővárosban is kritikus a helyzet, a tetőzés csak napok múlva várható, és a vízszint már most sok helyen megközelíti a két évvel ezelőtti, az elmúlt száz év legnagyobb áradásaként emlegetett vízállást.

Áradással érintett terület továbbá New Brunswick, ahol stabilizálódni látszik a helyzet.

A tartományokra kiadott riasztásokat folyamatosan követhetik, a kanadai hatóságok hivatalos honlapján: 

A következő napokra várható melegebb időjárás a szakértők szerint szintén nem kedvez a helyzetnek, mivel jelentős mennyiségű hó van még sok helyen, ami a következő napokban várhatóan rohamosan olvadni fog, tovább duzzasztva a folyókat. 

Kérjük a helyi híradások, figyelmeztetések figyelemmel kísérését, a helyi hatóságok utasításainak betartását.

Biztonság:

Terrorizmus 

Kanadában a terrorfenyegetettség hivatalos szintje 2014 októbere óta közepes, amely nem jelent kiemelt kockázatot, de számolni kell terrorcselekmény bekövetkeztének reális lehetőségével. A kiemelt, nagy tömeget vonzó rendezvényeket a kanadai hatóságok ennek tudatában biztosítják. 

Bűnözés

A kanadai közbiztonság kifejezetten jó, azonban a nagyvárosok egyes kerületeit fokozottabb óvatossággal keressék az ottani látogatás során, ezekről érdemes előzetesen a helyiektől tájékozódni. 

Beutazási, tartózkodási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba: 

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:

IGEN

Utazás utolsó napjáig

Ideiglenes útlevél:
(Csak konzul állít ki!)

Elvárt érvényessége:

IGEN

Utazás utolsó napjáig

Személyi igazolvány:

NEM

Ideiglenes személyi igazolvány:

NEM

Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány:

NEM

Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok:

NEM úti okmányok

Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány):

NEMKiskorúak beutazása:

Ha a gyermek csak az egyik szülővel utazik, a gyermek születési anyakönyvi kivonata mellett szükség van egy hozzájáruló levélre a másik szülő részéről (angolul vagy franciául), amely tartalmazza a gyermek adatait, az utazás céljának, a pontos kanadai úticélnak és az időtartamnak a leírását, a nem utazó szülő lakcímét és telefonos elérhetőségét, valamint csatolva útlevelének (személyazonosító igazolványának) másolatát. Ha más felnőtt (pl. rokon, tanár, edző stb.) utazik a gyerekkel, értelemszerűen mindkét szülő nyilatkozata szükséges.

Ha a szülői felügyelet gyakorlására csak az egyik szülő jogosult, illetve nem a születési anyakönyvben szereplő szülő a törvényes képviselő, az ezt igazoló bírósági, gyámhatósági határozatot (angol vagy francia fordítással), illetve az elhunyt szülő halotti anyakönyvi kivonatát is be kell mutatni. 

Javasolt szülői hozzájáruló nyilatkozat minta a https://travel.gc.ca/travelling/children/consent-letter oldalon található!

Vízum:

Felhívjuk a figyelmet, hogy a kanadai beutazási, tartózkodási és munkavállalási feltételeket Kanada határozza meg. A magyar konzuli szolgálat által közölt információk kizárólag tájékoztató jellegűek.

Tájékoztatjuk a Kanadába utazni szándékozókat, hogy 2018.  július 31-től a látogatási célú vízumot, tanulmányi vagy munkavállalási engedélyt, állandó tartózkodói státuszt vagy menekültügyi kérelmet benyújtó 14 és 79 év közötti kérelmezők esetében a biometrikus azonosítók közül arcképmást és ujjnyomatot rögzítenek a kanadai hatóságok. Ezen követelmény alól kivételt jelent a turizmus céljából történő beutazás, azaz amennyiben a beutazó rövid időtartamú turisztikai céllal érkezik Kanadába, és rendelkezik elektronikus beutazási engedéllyel (eTA-val), nem szükséges a biometrikus azonosítók rögzítése. Kanada előreláthatóan 2018. novemberétől speciális Vízumkérelmezési Központot hoz létre Bécsben, amely működésének megkezdéséig az osztrák fővárosban működő nagykövetségük konzuli részlege látja el a szükséges feladatokat.

Bővebb információért kérjük tanulmányozza a kanadai hatóság erre vonatkozó tájékoztatóit, melyeket a következő linkeken érhet el: 

Vízum turista célú beutazás esetén:
Max. 6 hónapos turista célú tartózkodás vízummentes, de légi úton történő beutazás esetén előzetes elektronikus beutazási engedély (eTA) szükséges. A kanadai hatóság a rendelkezésére álló információk alapján megtagadhatja az engedély kiadását, ha a kérelmezőt korábban például kiutasították Kanadából, vagy elutasították a menekültkérelmét. Az eTA megléte önmagában nem biztosít belépési jogot! A határellenőrzést végző kanadai hatóság ugyanúgy kérheti a beutazó magyar állampolgároktól a visszaúti repülőjegy, a kiindulás országához történő kötődésének, illetve a tervezett kanadai beutazása céljának és körülményeinek bemutatását.

Bővebb tájékoztatásért keressék fel a www.cic.gc.ca/english/visit/eta-facts-hu.asp oldalt (magyar nyelvű), illetve a http://canada.ca/eTA oldalt (angol és francia nyelvű).

ETA igényelhető ezen a kanadai kormányzati honlapon. (Egyéb, „közvetítő” oldalak igénybevétele nem ajánlott!)

Az elektronikus beutazási engedély (eTA) előzetes megkérése szükséges abban az esetben is, ha légi úton történő utazásuk során Kanada valamely repülőterén szállnak át (tranzitálnak) úticéluk felé. A kanadai hatóság tájékoztatóját az alábbi linken találja:  www.cic.gc.ca/english/helpcentre/answer.asp?qnum=1092&top=16 

További vízummentes beutazás:
A legfeljebb hat hónapos látogatás vagy üzleti tárgyalás célú beutazás szintén vízummentes, de légi úton történő utazás esetén előzetes elektronikus beutazási engedély (eTA) szükséges. 

Vízum egyéb célú beutazás esetén:
A legfeljebb hat hónapos turizmus, látogatás vagy üzleti tárgyalás célú látogatás kivételével a beutazáshoz előzetesen vízumot kell igényelni Kanada Bécsi Vízumközpontjától. Magyar nyelvű tájékoztató a kanadai letelepedéssel és vízumokkal kapcsolatban Kanada budapesti nagykövetségének oldalán.

Eljárás a kanadai határon

A határátkelőhelyen a kanadai határőr dönt a beléptetés engedélyezéséről vagy megtagadásáról. Kérdéseket tesz fel, vizsgálja a bemutatott iratokat. Akár jelentéktelennek tűnő valótlan adatközlés rendszerint önmagában a beléptetés megtagadásával jár.

Azt, hogy az utazó meddig tartózkodhat Kanadában vízummentesen, a kanadai határőr bejegyzi az útlevélbe. Ez rendszerint hat hónap, de minden esetben külön ellenőrizni kell. A túltartózkodás kiutasítással járhat! 

A be nem léptetett utasnak a legközelebbi lehetőséggel el kell hagynia Kanadát. Amennyiben az utas nem kívánja elfogadni a határőr döntését, és nem hajlandó önként elhagyni Kanadát, akkor kérésére ügyét a kanadai határőrség felülvizsgálja. Ilyen esetben az utas egy nyilatkozat aláírásával kéri a felülvizsgálatot. Ennek idejére idegenrendészeti őrizetbe kerül a repülőtéren vagy annak közvetlen közelében  kialakított fogvatartási központban. Több meghallgatásra is sor kerülhet, mire a kanadai hatóságok meghozzák a döntést: helyben hagyják a határőr döntését vagy felülbírálják azt, és az utast mégis beléptetik Kanadába. Utóbbira a tapasztalatok szerint ritkábban van példa. Felhívjuk a figyelmet, hogy a felülvizsgálati eljárás több hétig is eltarthat, amelynek során nincs mód a kérelem visszavonására, így az idegenrendészeti őrizet lerövidítésére! 

A magyar konzuli tisztviselőnek nincs jogi lehetősége az eljárás felgyorsítására vagy a döntés befolyásolására, sem pedig az őrizet megszüntetésére, mivel utóbbihoz az állampolgár aláírásával maga járult hozzá. 

A repülőtéren és a kanadai határon tapasztalt eljárásra vonatkozó észrevételek:

Repülőtéri eljáráshoz kapcsolódó észrevételek és esetleges panasztétel

A légitársaságok felelőssége, hogy megfelelő úti okmányokkal vagy eTA-val nem rendelkező utasok beszállítását a Kanadába induló repülőgépre megtagadják. A beszállítással kapcsolatos észrevételeit, panaszait kérjük, közvetlenül küldje meg a légitársaságnak.

Erre a célra ezt a formanyomtatványt használhatja.

A visszautasított légi utast megillető kártalanítási lehetőségekről, valamint a repülőtéren történt eljárás jogszerűségéről az érintett légitársaság jogosult érdemi tájékoztatást nyújtani.

Tájékoztatjuk, hogy a Konzuli Szolgálat nem vesz át és nem továbbít panaszokat.

További információ és hasznos kapcsolódó honlapok:

A kanadai határőrség eljárására vonatkozó észrevételek

Amennyiben észrevételt kíván tenni a kanadai határőrség eljárására vonatkozóan azt közvetlenül a Kanadai Határrendészeti Ügynökség (CBSA) honlapján erre a célra létrehozott panelen keresztül lehet megtenni, vagy észrevétele postai úton megküldhető a Recourse Directorate Canada Border Services Agency, Ottawa, ON K1A 0L8 címre.

Felhívjuk a figyelmet, hogy a magyar konzuli szolgálatnak nem áll módjában az észrevételek/panaszok továbbítása a kanadai hatóságok felé.

Házikedvencek beutazása:

Teljes körű tájékoztatást ezen az oldalon talál.
NÉBIH

Vám:

A vámügyek a Kanadai Határügyi Ügynökség (CBSA) hatáskörébe tartoznak, s a Kanadába bevihető termékekről tájékoztatást az alábbi oldalon olvashatnak.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója

További hasznos információ az országról

Pénznem: Kanadai Dollár (CAD)

Időjárás: A nyugati partvidéken és a nyugati hegységek vonulata mentén kisebb földmozgások előfordulhatnak, a szeizmikus tevékenység Vancouver körzetében jelentősebb. A téli időszakban Brit-Kolumbia és Alberta tartományok egyes autópályáit hólavina veszélye miatt néha lezárják, és hasonló veszélyekkel lehet számolni ezen tartományok egyes sípályáin is.

Erdőtüzek – tekintet nélkül az adott évszakra – bármikor előfordulhatnak; a veszély nagyobb Kanada nyugati részén. Brit-Kolumbia és Alberta ritkán lakott, erdőkkel és rétekkel borított részeit az utóbbi években súlyosan érintették ilyen katasztrófák, ezért fontos a helyi híradások, figyelmeztetések figyelemmel kísérése, a javasolt magatartás pontos betartása.

Biztosítás: Mivel Magyarország és Kanada között nincs kölcsönös egészségügyi ellátásra vonatkozó nemzetközi megállapodás, ezért a konkrét orvosi vagy kórházi ellátás során felmerülő igen magas költségeket helyben kell rendezni készpénzben vagy itt elfogadott biztosítás révén. A kiutazás előtt  javasolt a mindenre kiterjedő  utasbiztosítási termék megvásárlása, amely - egy esetleges drágább orvosi beavatkozás esetén is - biztosítja a költségek közvetlen megtérítését a kanadai egészségügyi szolgáltatónak. Az utólagos térítési konstrukciókat kínáló biztosítási termékeket nem javasolja a konzuli szolgálat.

Közlekedés: A gépjárművezetés feltételeinek szabályozása tartományi hatáskör. Ezért javasolt annak a tartománynak a konkrét szabályozását előzetesen megismerni, amelyet a magyar utazó fel kíván keresni, s ahol gépkocsi igénybevételét tervezi. Magyar gépjárművezetői engedéllyel általában kilencven napig lehet vezetni. Az utazás előtt ajánlatos kiváltani a nemzetközi gépjárművezetői engedélyt is. Jogosítványokkal kapcsolatban itt található néhány hasznos információ.

Gépjármű bérlésekor a turistáknak teljes körű biztosítást kell kötniük. A táblák a távolságokat és sebesség-határokat metrikus rendszerben közlik (autópályákon általában 100 km/h, lakott területen 50 km/h). Az észak-amerikai vezetéssel kapcsolatos, az európaitól részben eltérő alapvető szabályokról érdemes előzetesen részletesen tájékozódni! 

A közúti közlekedés körülményei kiválóak. Fontos tudni, hogy a közlekedési és közlekedésbiztonsági szabályok tartományonként változhatnak. A téli utazás során számolni kell extrém időjárási-, látási- és útviszonyokkal, járhatatlan, lezárt utakkal, a városokon kívül és néha  azokon belül is. Ezért ajánlatos az időjárás-jelentések figyelemmel kísérése az egész útvonal vonatkozásában. A téli gumi és szükség esetén hólánc használata ajánlatos. 

A következő oldalak hasznos tájékoztatást tartalmaznak a kanadai közlekedési- és útviszonyokról: www.tc.gc.ca, www.caa.ca

Hasznos tudni: 2018. október 17-től kezdődően Kanadában a kannabisz fogyasztása legális. Felhívjuk ugyanakkor a figyelmet, hogy annak az országból történő kivitele, vagy annak megkísérlése szigorúan TILOS és komoly kanadai büntetőjogi következményekkel járhat függetlenül attól, hogy az adott államban/országban ahová utazik a kannabisz fogyasztása és birtoklása legális-e vagy sem. Emellett kiemelendő, hogy a  kannabisz fogyasztásának kanadai legalizálása nem befolyásolja a  magyar büntetőjogi szabályozást, amely szerint a kannabisz fogyasztást a Büntető Törvénykönyv továbbra is szankcióval sújtja. A vonatkozó, részletes szabályokról az alábbi linken tájékozódhat: https://www.canada.ca/en/services/health/campaigns/cannabis.html?utm_campaign=cannabis-18&utm_medium=vurl-en&utm_source=canada-ca_cannabis

Közegészség, egészségügyi helyzet: A kanadai egészségügyi és kórházi ellátás magas színvonalú. Sürgős orvosi ellátás szükségessége esetén olyan orvosi rendelőket lehet felkeresni, ahol nem kell előzetesen időpontot kérni (walk-in clinics). Azonnali ellátást vagy beavatkozást igénylő esetekben a kórházak ügyeleti ellátó részlegére lehet menni (hospital’s emergency room), ahol azonban az éppen jelentkező sürgősségi esetek számának függvényében jelentős is lehet a várakozási idő.

Egyéb információ:

Kanada Bécsi Vízumközpontja
Kanada Bevándorlási, Menekültügyi és Állampolgársági Minisztériuma (Immigration, Refugees and Citizenship Canada)
Nagykövetség és Konzuli Hivatal, Ottawa
Főkonzulátus, Torontó