Amerika

Mai napon is érvényes: 2021.12.03. 

Az országból Magyarországra történő visszatérésre a következő szabályok vonatkoznak >>

A külföldre utazás egyéni felelősség, egyéni döntés – a Konzuli Szolgálat utazási tanácsai e döntés meghozatalában nyújtanak segítséget.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre!

Elérhető külképviselet/ek: Nagykövetség és konzuli hivatal Bogotában

Aktuális:

2021. 06. 07.
2021. április 28. óta Kolumbiában felélénkültek a kormányellenes tüntetések, a rendvédelem és a tömeges megmozdulások résztvevői közti összecsapások gyakran erőszakossá válnak, a halottak és eltűntek száma egyre nő. Nyomatékosan kérjük az országban tartózkodó állampolgárainkat, hogy kövessék figyelemmel a tartózkodási helyük szerinti tartományi és polgármesteri közleményeket, és azok biztonsággal kapcsolatos utasításait maradéktalanul tartsák be. A tüntetések komoly fennakadásokat okozhatnak a közlekedésben és az élelmiszerellátásban is.

1) Magyarország nem javasolja az utazást a világjárvány miatt!

Összhangban a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020 Korm.rendelettel, 2020. szeptember 1-től az ország biztonsági besorolása az I. biztonsági besorolási kategóriába, azaz az utazásra nem javasolt országok listájára került. A világjárvány miatt nem javasolja a Külgazdasági és Külügyminisztérium az utazást, de előfordulhat, hogy az halaszthatatlan ügyben mégis szükségessé válik.

2) A világjárvány miatt az alábbi korlátozó intézkedések mellett lehet beutazni az országba: 

a. Be lehet-e utazni az országba? Igen.

b. Kell-e teszt? Nem.

c. Kell-e regisztrálni? Igen.

Az alábbi applikáción keresztül: Check-Mig

d. Karanténkötelezettség: Nincs.

e. Üzleti célú beutazás feltétele: 

Mint a turistáké.

f. Kiutazás az országból:

Érvényes útlevéllel. 

g. Beutazás Magyarországra:

A pandémiás időszakban a Magyarországra történő beutazás rendkívüli szabályait a 408/2020. Korm.rendelet foglalja össze, melynek végrehajtásával kapcsolatban az ORFK határrendészeti szervei illetékesek tájékoztatást adni. A rendelet egyes pontjainak értelmezésével, alkalmazásával kapcsolatban az ORFK-t szíveskedjenek megkeresni, figyelemmel arra, hogy azok végrehajtásában az Országos Rendőrfőkapitányság határrendészeti feladatokat végző munkatársai illetékesek. A Konzuli Szolgálat pusztán általános tájékoztatást nyújt! Az ORFK alábbi oldalán talál bővebb információt: http://www.police.hu/hu/hirek-es-informaciok/legfrissebb-hireink/covid-19-utazasi-informaciok/utazok-figyelmebe-ajanljuk-a 

Az ORFK elérhetőségei: http://www.police.hu/hu/info/elerhetosegek

Magyar állampolgárok Magyarországra történő belépésével kapcsolatos aktuális információ itt található. 

A koronavírussal kapcsolatos információkat http://www.koronavirus.gov.hu/ oldalon találhatják, illetve érdeklődhetnek telefonon belföldről a +36 80 277 455 és a +36 80 277 456, külföldről a +36 1 550 1825-ös telefonszámon vagy elektronikusan a BnQztYFCTTxd91mJQcmZjYa29yb25hdmlydXNAMTgxOC5odQ== címen. 

A magyar határellenőrzéssel kapcsolatos aktuális információk megtalálhatók: a határátlépéssel kapcsolatos aktuális információk (ORFK) oldalon és érdeklődni lehet a LtrxcthNXX70mkTFQza29yb25hdmlydXNAYm0uZ292Lmh1 címen. 

Bővebb információ a határátkelők nyitva tartásáról és az engedélyezett forgalom típusáról: klikk ide

Méltányossági kérelem a Magyarországra történő beutazáshoz: https://ugyintezes.police.hu/meltanyossagi-kerelem 

3) Egyéb helyi szabályok:

Jelenleg a harmadik hullám tetőzése zajlik. Ennek ellenére a gazdaság élénkítése érdekében a kormány a korlátozások feloldásáról döntött 2021. június 1-én azokon a településeken, ahol az intenzív osztályok kihasználtsága nem haladja meg a 85%-ot. Ezeken a településeken már tömegrendezvények is lehet szervezni. Országos szinten kötelező a köztéri maszkviselés. Ezen kívül kiemelten fontos a helyi híradások és a települési önkormányzatok rendeleteinek követése, mert a korlátozások eltérhetnek az ország egyes területein. A szárazföldi határok közül már csak a panamai határ van zárva. 

Naprakész információ a helyi adatokról:  https://www.ins.gov.co/Noticias/Paginas/Coronavirus.aspx 

Biztonság:

Összhangban a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020 Korm.rendelettel, az ország biztonsági besorolása az I. biztonsági besorolási kategóriába, azaz az utazásra nem javasolt országok listájára került.

Kolumbia kormánya 2016 végén békemegállapodást kötött az országban tevékenykedő legnagyobb gerillaszervezettel, a FARC-kal. A hosszú évtizedeken át zajló fegyveres konfliktus lezárását követően a gerillák jelentős része lerakta a fegyvert, a kormány jelenleg a társadalmi reintegrációjukra koncentrál. A békemegállapodás valamint a kormány komoly erőfeszítési a biztonsági helyzet általános javítására jelentős eredményeket hoztak. Általánosságban elmondható, hogy az ország biztonsága javult, de továbbra is vannak olyan területek (lásd alább), ahol kevésbé érvényesül a központi kormányzat hatalma, ennek megfelelően a konzuli szolgálat is csak nehézségek árán tudja a magyar állampolgárok konzuli védelmét ellátni. Javasoljuk, hogy az alább felsorolt térségekbe utazó magyar állampolgárok különös körültekintéssel készüljenek fel utazásukra, tanúsítsanak fokozott elővigyázatosságot az utazás idején, illetve lehetőség szerint, a körülmények javulásáig utazásukat halasszák későbbre.

Az alábbi területek – ahol a mai napig a kábítószerkereskedelem, a kormányellenes gerillatevékenység és a szervezett bűnözés külön-külön vagy egymást kiegészítve jelen van és veszélyt jelenthet az odautazók számára – az utazás és ott tartózkodás szempontjából fokozott biztonsági kockázatot rejtő térségek.  

  • Putumayo, Arauca, Caquetá, Guaviare, Guainía, Vichada, és Norte de Santander  tartományok, -- kivéve a fővárosaik  
  • Cauca tartomány -- kivéve a főváros Popayán, illetve a Huila tartományban található San Agustin Régészeti Parkot Popayánnal összekötő országút
  • Chocó tartomány -- kivéve a főváros Quibdó valamint Nuquí, Bahía Solano, és Capurganá települések
  • Nariño tartomány – kivéve a főváros Pasto és az Ipiales határátkelő   
  • Meta tartomány – kivéve a főváros Villavicencio  és a Caño Cristales folyónál lévő turistaközpontok
  • La Guajira, César és Boyaca tartományok Venezuelával határos területei, a határ közelében 5-10 km körzetben.
  • Antioquia tartomány északi valamint Córdoba, Valle de Cauca és Bolivar tartomány déli részén a főutaktól távol eső, gyéren lakott vidéki területek.  

Terrorizmus:

A FARC-kal való békekötést követően a terrorista cselekmények száma ugyan jelentősen lecsökkent Kolumbiában, de a fenyegetettség a továbbra is aktív ELN gerillaszervezet, a FARC szakadár csoportjai és egyéb illegális fegyveres csoportok részéről továbbra is fennáll. A kormány és az ELN közti béketárgyalások 2018. január 9-én megszakadtak. Ezt követően a gerillaszervezet további támadásokat és merényleteket hajtott végre rendőrségi és katonai célpontok ellen. 2018. január 27-28-án, 24 órán belül három robbantásos merénylet történt az országban rendőrségi célpontok ellen, a legsúlyosabb Barranquilla városában. A támadásokban 7 rendőr meghalt, tucatnyian megsebesültek, köztük civilek is. 2019. január 21-én az ELN gerillaszervezet robbantott autóba rejtett bombát a bogotái rendőrakadémián, amelyben 22 ember vesztette életét. 

Utazás, közlekedés biztonsága: 

A városokban, így a fővárosban is a legfőbb tömegközlekedési eszközön, a buszokon gyakoriak a lopások. Fokozottan ügyeljenek értéktárgyaikra a járműveken és megállóhelyeken. A kiterjedt úthálózat ellenére a távolsági közlekedés rendkívül lassú, 200-300 km megtétele személyautóval vagy busszal 7-8 órát is igénybe vehet, és nem mindenhol biztonságos, ezért távolsági utazásnál a légi közlekedést ajánlott igénybe venni. A Nemzetközi Légi Közlekedési Szövetség előírásainak megfelelő belső légijáratok az alábbi linken találhatók: www.iata.org/whatwedo/safety/audit/iosa/Pages/registry.aspx. A főbb közúti útvonalak napközben jellemzően biztonságosak, éjszaka viszont fokozottan veszélyes közlekedni.  Vidékre történő utazást szervezett keretek között, megbízható utazási társaság szolgáltatásának igénybe vételével ajánljuk.  Stoppolni nem ajánlott. Általánosan javasolt minden országon belüli utazás gondos, körültekintő megszervezése.  

Természeti, egyéb katasztrófák:

A pacifikus hegységrendszer részeként a régióban gyakori a földrengés és a vulkánkitörés. Kolumbia a csendes-óceáni vulkanikus övezetben fekszik, 15 nagyobb vulkán található az országban. A legaktívabb kolumbiai vulkán, az ország délnyugati részén található Galeras utolsó kitörése 2009. február 15-én volt. Gyakoriak a különböző erősségű tektonikus mozgások az ország egész területén. A hegyvidékeken és a síkságokon egyaránt előfordulnak nagy árvizek, amelyek súlyos anyagi károkat okoznak az esős évszakban. Az El Niño jelenség okozta erős esőzések ciklusa nehezen előjelezhető, és időnként nagyon súlyos árvizeket okoz. Az Andok hegyláncain a heves esőzések úttorlaszt képező hegyomlást okozhatnak, a földutakat vízbetörések moshatják el. Földrengés, vulkánkitörés, árvíz esetén feltétlenül kövessék a helyi hatóságok útmutatását. Javasoljuk a szállodákban, rendezvények helyszínén a kijelölt menekülési útvonalak tanulmányozását.

Bűnözés, közbiztonság:

A Kolumbiai Védelmi Minisztérium és a rendőrség adatai szerint az országban elkövetett bűntények száma az utóbbi 10 év során fokozatosan csökkenő tendenciát mutat, számos bűncselekmény típus esetében 2017-ben az eddigi legalacsonyabb értéket mérték. Jelentősen visszaesett az életellenes bűncselekmények, az emberrablások és a terrorista cselekmények száma, ugyanez nem mondható el azonban a magánszemélyek ellen elkövetett lopások, zsebtolvajlások arányáról.

Mobiltelefonok utcán történő használatát nem ajánljuk. Értéktárgyaikat, útiokmányaikat lehetőség szerint mindig biztonságos helyen őrizzék. Utóbbiakról javasolt fénymásolat vagy digitális másolat készítése. Sötétedés után nem ajánlott az utcákon sétálni, főként egyedül.  

Előfordul, hogy bűnözők drogot (pl. szkopolamin) csempésznek áldozataik ételébe, italába, de olyan esetre is volt példa, amikor utcán osztogatott reklámanyagokkal, szórólapokkal történt érintkezést követően került a kábítószer az áldozatok szervezetébe. Az ilyen esetekben alkalmazott kábítószerek rövid időre cselekvőképtelenné teszik az áldozatokat, melyet az elkövetők arra használnak fel, hogy kirabolják őket, szexuálisan visszaéljenek a helyzettel, vagy a bankkártyájukról emeljenek le pénzt. Ételüket, italukat ne hagyják őrizetlenül, szóróanyagokat lehetőleg ne vegyenek kézbe.

Gyakori a bankkártyák lemásolása is. Soha ne engedjük, hogy fizetéskor a kártya kikerüljön a látókörünkből. Fokozottan gyanús, ha a szolgáltatást nyújtó személy (pl. taxis) azt állítja, hogy csak kártyával lehet nála fizetni. Ilyen esetben szinte biztos, hogy a nála lévő módosított kártyaolvasó segítségével le akarja másolni bankkártyánk adatait.

Inkább nagyvárosokban előforduló bűncselekménytípus az úgynevezett „expressz emberrablás”, amely arra irányul, hogy az elrabolt és rövid időre fogva tartott személy bankkártyájáról pénzt emeljenek le. Az áldozatok gyakran utcán leintett taxik utasai közül kerülnek ki, ezért javasoljuk, hogy ne intsenek le taxit az utcán, és csak megbízható szolgáltatókat vegyenek igénybe.  

Kábítószerekkel kapcsolatos figyelmeztetés:

A kábítószerrel való visszaélést a kolumbiai törvények nagyon szigorúan büntetik. Nem csak a kábítószer csempészet tartozik ebbe a bűncselekményfajtába, de ide sorolják a kábítószer még legkisebb mennyiségű birtoklását is. Kábítószer csempészetért súlyos, nem egy esetben tíz évet is meghaladó börtönbüntetésre lehet számítani. Tovább nehezíti a helyzetet, hogy az ország börtönviszonyai sokkal rosszabbak az európai átlagnál. A kolumbiai hatóságok nagyon fejlett módszereket alkalmaznak a csempészett kábítószer felderítésére. Bőröndjüket, utazótáskájukat mindig saját maguk csomagolják, soha ne vállalják el, hogy másvalaki csomagját átviszik a határon.

Bűncselekményfajták:

Gyakori bűncselekményfajta az útonállásszerű rablás, amikor balesetet vagy sérülést színlelve támadják meg az utast. 

Gyakran esnek áldozatul külföldiek álrendőri tevékenységnek, mely során magukat rendőrnek kiadó bűnözők útleveleket, pénzt stb. tulajdonítanak el azzal az indoklással, hogy meg kell vizsgálni nem hamis-e.  Amennyiben gyanítja, hogy ilyen esettel áll szemben, kérje, hogy kísérjék a legközelebbi rendőrőrre (CAI – Centro de Atención Inmediata). 

A mintegy 8.000.000 lakosú, nagy kiterjedésű Bogotá főváros előkelőbb negyedei (pl. La Cabrera, El Retiro, Los Rosales, Chicó, Chapinero) biztonságosnak tekinthetőek (nagyszámú rendőr, őrök jelenléte), ugyanakkor a főváros déli, délkeleti, fejletlenebb negyedeit javasoljuk elkerülni. Ha mégis odakeveredik az utazó, fokozott óvatosságra és körültekintésre hívjuk fel a figyelmét. 

Amennyiben bűncselekmény áldozatává esik, haladéktalanul tegyen feljelentést a legközelebbi rendőrőrsön, és kérjen egy példányt a jegyzőkönyvből.

Általános segélyhívó: 123

Rendőrség segélyhívó száma: 112 

Turista rendőrség (itt a legnagyobb az esélye, hogy angol nyelven is megértik a hívót): (1) 337 4413.

Beutazási és tartózkodási feltételek: 

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba:

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:

IGEN

A beutazás napjától számított 6 hónapig kell érvényesnek lennie. 

Ideiglenes útlevél:
(Csak konzul állít ki!)

Elvárt érvényessége:

IGEN

További információt az alábbi linken talál: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/utlevel

Személyi igazolvány:

NEM

Ideiglenes személyi igazolvány:

NEM

Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány:

NEM

Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok:

NEM úti okmányok

Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány):

NEMA Kolumbiai Köztársaságba a magyar állampolgár a beutazás napjától számított 6 hónapig érvényes útlevéllel 90 napot meg nem haladó tartózkodás esetén vízum nélkül léphet be. Amennyiben az utazó Brazíliából érkezik, illetve Panama és Venezuela határterületére megy tovább, kötelezően be kell mutassa a nemzetközi oltási könyvét, amely tartalmazza a sárgaláz elleni oltás felvételéről szóló igazolást.  

Kiskorúak beutazása:

Amennyiben a kiskorú (18 év alatti) kolumbiai, illetve kettős állampolgár, érvényes kolumbiai útlevéllel rendelkezik és valamely szülője, hozzátartozója kíséretében, vagy egyedül utazik, a kolumbiai hatóságok közjegyző által hitelesített (spanyol vagy angol nyelvű) szülői hozzájáruló nyilatkozatot (vagy gyámhatósági hozzájárulást) kérhetnek. A nyilatkozatnak tartalmaznia kell a hozzájáruló(k) és az utazó kiskorú személyes adatait (születési hely és idő, lakcím, igazolvány száma), a nyilatkozat területi és időbeli hatályát valamint a hozzájáruló(k) aláírását.

Amennyiben a kiskorú magyar állampolgár, magyar állampolgárságát érvényes útiokmánnyal bizonyítja a kolumbiai hatóságok nem kér(het)ik a közjegyző által hitelesített hozzájáruló nyilatkozatot.

Vízum:

Vízum turista vagy üzleti célú beutazás esetén:

Magyar állampolgárok maximum 90 napig vízum nélkül tartózkodhatnak Kolumbia területén. A vízummentes tartózkodás egy éven belül összesen nem haladhatja meg a 180 napot.

A kívánt tartózkodási idő és cél függvényében a belépéskor a hatóságok kérhetik a tartózkodás anyagi fedezetének és egyéb feltételeinek meglétét, melynek hiányában a beléptetést megtagadhatják vagy korlátozhatják a tartózkodás időtartamát. A hatóságok kérhetik továbbá a visszautazásra szóló menetjegyet is. A belépés engedélyezésekor a kolumbiai határőrizeti szervek bejegyzik az útlevélbe az engedélyezett tartózkodási napok számát, amely a fentiek függvényében 90 napnál kevesebb is lehet. 

Az egyéb célú vagy 90 napot meghaladó Kolumbiába történő beutazás feltételeiről a Kolumbiai Köztársaság budapesti nagykövetsége ad tájékoztatást az alábbi elérhetőségeken. 

Telefon: 06 1 617 7041
Cím: 1137 Budapest, Újpesti rakpart 1. II/6.
E-mail: ZZuwUVkQtNNyfnURw8Y2hIgWWZY2J1ZGFwZXN0QGNhbmNpbGxlcmlhLmdvdi5jbw==
Honlap: http://hungria.embajada.gov.co

A Kolumbiába történő beutazás feltételeiről a fenti elérhetőségeken kapott tájékoztatás tekinthető hivatalosnak.  

Házikedvencek beutazása:

A kolumbiai állategészségügyi hatóság tájékoztatója a beutazási feltételekről: https://www.ica.gov.co/Files/pdf/Requerimiento_ingreso_salida_mascota.aspx

További információ az alábbi oldalon is található: www.pettravel.com/immigration/Colombia.cfm

Vám:

Kolumbia területére történő belépéskor vámnyilatkozatot kell kitölteni, még akkor is, ha az utasnak nincsen elvámolni valója. Az 1.500 USD értéket meg nem haladó személyes poggyász, úti holmi, valamint 10.000 USD értéket meg nem haladó valuta külön vámeljárás nélkül bevihető az országba. Az 1.500 USD- t értéket meghaladó tárgyak ideiglenes vámkezeléssel vihetők be, amennyiben a tulajdonosa kötelezettséget vállal arra, hogy távozásakor kiviszi az ország területéről. A Kolumbiában vásárolt smaragd, arany és platina termékek kiviteléhez a számla felmutatása szükséges.

További információk a www.dian.gov.co honlapon érhetőek el.

Növényegészségügyi és behozatali előírások változása >>

További hasznos információ az országról

Pénznem:

Hivatalos pénznem a kolumbiai peso (COL). 50, 100, 200, 500, 1000 értékű pénzérmét és 2000, 5000, 10.000, 20.000, 50.000 és 2017 óta 100.000 címletű papírpénzt különböztetünk meg. Pénzváltók működnek a nagyobb bevásárlóközpontokban, illetve rosszabb váltási árfolyamon a szállodákban.  Az USD váltása egyszerűbb, az EUR váltása nehézségbe ütközhet. Magyarországon kiadott nemzetközi kártyák (VISA, MASTERCARD) széles körben elfogadottak, a bankautomatából való pénzkivételre magas kezelési költséget számítanak fel. A kevésbé fejlett pénzügyi infrastruktúrával rendelkező térségekben a készpénzfizetés a jellemző.   

Időjárás:

Az 1.141.748 km2 területen fekvő Kolumbia öt földrajzi egységre oszlik: Karib-térség, Andok-térség, Csendes-óceáni-térség, Orinoco folyó térsége, Amazonas folyó térsége. Kolumbia legmagasabb pontja 5800 m, északon, a Karib-térségben a Sierra Nevada de la Santa Marta hegységben található. Bogotá, a főváros 2600 m magasan fekszik. A trópusi esős éghajlattól a száraz éghajlaton keresztül a trópusi hegyvidéki időjárásig terjedő éghajlatban fontos, hogy az utazó készüljön fel az éghajlat erős változatosságára, illetve a trópusi hegyvidéki klímában a gyors és ingatag időjárásváltozásra.. Az esős évszak áprilistól júniusig, illetve októbertől decemberig tart. Az egyenlítő közelsége miatt a nap 6.00 órakor kel és 6.00 órakor nyugszik. 

Egészségügyi helyzet:

A főváros, Bogotá magas fekvése miatt a szív- és érrendszeri betegségekre hajlamosak számára egészségügyi kockázatot jelent, de még az egészséges turistáknak is célszerű időt szánni a magassághoz való alkalmazkodásra.  

Mindenképpen javasolt a sárgaláz elleni védőoltás felvétele, amennyiben az úti cél Antioquia, La Guajira, Cesar, Chocó, Magdalena, Norte de Santander, Meta és Casanare tartományok. Amennyiben kolumbiai utazása előtt Brazíliában járt, kizárólag a sárgaláz elleni védőoltást igazoló oltási könyv felmutatásával léphet be az országba. A kolumbiai Nemzeti Parkok látogatásához is be kell mutatni az oltási könyvet a sárgaláz elleni oltás felvételéről.

Az ország trópusi, egyenlítői övezetben fekszik, 2200 m magasság alatt fordulhatnak elő a különféle szúnyogok és élősködő paraziták (Anopheles, Aedes aegypti) által terjesztett trópusi megbetegedések: sárgaláz,  malária, Denge-láz,  Chikungunya, Zika-vírus, Leishmaniasis. A malária ellen nincs védőoltás, megfelelő védekezéssel csökkenthetjük a megbetegedés veszélyét. Szúnyogháló, ruházatként világos öltözet, hosszú ujjú ing, hosszú nadrág és zárt cipő, továbbá a fedetlen bőrfelületeken szúnyogriasztó szerek alkalmazása ajánlott. Fontos, hogy a legkisebb tünet megjelenésekor azonnal orvoshoz kell fordulni. 

A kolumbiai egészségügyi hatóságok a sárgaláz elleni oltás felvételét mindenképpen javasolják, még akkor is, ha az úti cél csak a 2200 m felett fekvő főváros. Az oltást az utazás előtt 10 nappal ajánlott felvenni. A kolumbiai egészségügyi hatóságok ajánlják továbbá a  Hepatitis A,B, Meningitis meningigocica, tífusz, kanyaró és rubeola elleni oltásokat is. Gyermekek részére ajánlott: BCG, Diftéria, DPT, Hepatitis B, SRP, Heamophilus Influenzae, IPV. 

Az utazás előtt érdeklődjön az ajánlott oltásokról az Országos Epidemológiai Központnál: www.oek.hu/oek.web

A kolumbiai hatóságok véleménye szerint Bogotában a csapvíz iható, ellenben az ország egyéb területein palackos víz, ásványvíz fogyasztása ajánlott. Az utcai árusok által kínált élelmiszer fogyasztása kerülendő. 

Biztosítás:

Kolumbiában, ha nincs biztosítása a betegnek, az orvosi és kórházi ellátás rendkívül költséges és a gyógyszerek is drágák. Utazás előtt mindenképpen ajánlatos egy nemzetközileg ismert biztosítónál mindenre kiterjedő utas és balesetbiztosítást kötni. A biztosítás megkötése előtt célszerű rákérdezni az adott biztosítónál, hogy van-e kolumbiai biztosítópartnere, ennek hiányában ugyanis egy esetleges orvosi kezelés alkalmával a kolumbiai egészségügyi intézmény a költségek megelőlegezéséhez köti a beteg ellátását. A sürgős, életveszélyes eseteket a kórházak feltétel nélkül ellátják, de ezek költségeit is utólag téríteni kell. 

Közlekedés:

Kolumbia kiterjedt úthálózattal rendelkezik, de a nagy távolságok miatt a légiközlekedés az ajánlott utazási forma. A vasúti hálózat nem fejlett. Magyar jogosítvánnyal részt lehet venni a közlekedésben, de a rendkívül alacsony közlekedési kultúra miatt nagyon gyakoriak a balesetek, ezért nem ajánlatos a gépkocsi bérlés. A biztonsági öv használata az első ülésen kötelező, de a hátsó ülésen is erősen ajánlott. Tilos vezetés közben a mobiltelefon használata. A nagyvárosokra állandó forgalmi dugók jellemzőek.  A tömegközlekedés Bogotában és a legtöbb nagyvárosban szervezett, autóbuszokra épül. Elterjedt közlekedési forma a taxi is. A nívósabb szállodák taxiszolgáltatása jellemzően megbízható. A különböző telefonos alkalmazásokon keresztül hívható taxik szolgáltatásai is megfelelőek. Utcán leinteni taxit viszont nem ajánlott. A Kolumbiára kiterjedt buszhálózatról és menetrendről  bővebb információt a következő honlapon találhat: https://www.horariodebuses.com.co

Ügyintézés helyi hatóságoknál és intézményekben:

A kolumbiaiak jellemzően barátságosak, segítőkészek, és ez érvényes a helyi hatóságokra, intézményekre is. Angolul viszont még az idegenforgalomban dolgozók közül sem mindenki beszél, így célszerű az utazási iroda, idegenvezető segítségét kérni az ügyintézéshez. 

Mértékegységek, hálózati csatlakozók, frekvencia: 

A tömeg mértékegységére a fontot (libra) használják. 1 libra = 453,59 gramm. Kolumbiában az A, B típusú elektromos hálózati csatlakozó elterjedt. Ezért magyarországi pl. mobiltelefontöltőkhöz érdemes adaptert beszerezni. Általános feszültség: 110V, Frekvencia: 60 Hz.

A kokatea megítélése: 

A kokatea Latin-Amerikában általában nem minősül kábítószernek, számos boltban vagy piacon szabadon kapható. Fogyasztása az érzékszervekre nem káros, azonban még a legkisebb mennyiségben való behozatala esetén is az USA, az EU és hazánk vámszervei büntetőeljárást indítanak.

Hasznos telefonszámok:

Általános segélyhívó: 123

Mentők: 125

Rendőrség: 112, 156

Tűzoltók: 119