Amerika

Mai napon is érvényes: 2022.06.28.

A külföldre utazás egyéni felelősség, egyéni döntés – a Konzuli Szolgálat utazási tanácsai e döntés meghozatalában nyújtanak segítséget.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre!

Elérhető külképviselet/ek: Havannában nagykövetség és konzuli hivatal

Aktuális:

2022. 06. 08.
A Covid-19 járvány időszakára vonatkozó utazási tanácsok

A világjárvány miatt kialakult utazási korlátozások frissítése folyamatos, a közölt adatok tájékoztató jellegűek, valamint csak a már hatályba lépett szabályokat tartalmazzák.

1. Magyarország megfontolásra javasolja az utazást a világjárvány miatt! Kuba biztonsági besorolása az I. biztonsági besorolási kategória, azaz az utazásra nem javasolt országok listáján található.

a. Be lehet-e utazni az országba? Igen.

2022. április 06-tól nem kell negatív PCR tesztet és oltási igazolványt bemutatni az országba történő belépéskor.

Az országba való belépéshez érvényes útlevéllel és vízummal szükséges rendelkezni.

További hasznos információ

Legfrissebb információkról a Kubai Egészségügyi Minisztérium Honlapjáról tájékozódhatnak.

b. Kell-e teszt? 

2022. április 06-tól nem kell negatív PCR tesztet bemutatni az országba történő belépéskor.

c. Kell-e regisztrálni? Igen.

Az országba történő belépéshez az alábbi linken található regisztrációs űrlapot mindenképp ki kell tölteni elektronikusan, és a kapott QR kódot a reptéren be kell mutatni (kérhetik az indulási, illetve az érkezési ország repülőterein is). Belépéshez szükséges űrlap

d. Oltottsággal járó kedvezmények: Nincs.

2022. április 06-tól nem kell negatív PCR tesztet és oltási igazolványt bemutatni az országba történő belépéskor.

e. Oltatlanokra vonatkozó szabályok:

2022. április 06-tól nem kell negatív PCR tesztet és oltási igazolványt bemutatni az országba történő belépéskor.

f. Karanténkötelezettség: Nincs.

g. Üzleti célú beutazás feltétele:

Nincs külön szabályozás.

h. Tranzitálási szabályok: Nincs.

i. Beutazási feltételek alóli mentesség: Van.

2022. április 06-tól nem kell negatív PCR tesztet és oltási igazolványt bemutatni az országba történő belépéskor.

j. Egyéb hasznos információ:

Jose Marti Nemzetközi Repülőtér Oldala

PCR teszteket a tartományi nagyvárosok nemzetközi klinikáin végeznek díjfizetés ellenében (30 USD) Havannában több klinikán is lehetséges PCR teszt elvégzése.

A havannai tesztelést végző intézmények:

Problémák az utazási irodával, légitársasággal? További információ az Utasjogok fejezetben található: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/utasjogok

2. Kiutazás az országból:

Az országból való kiutazásnak speciális feltételei nincsenek külföldiek esetében, az utazás során érintett országok korlátozó intézkedései az irányadóak (a legtöbb Kubából elérhető desztináció megkívánja a 72 óránál nem régebbi PCR vagy a 48 óránál frissebb antigén tesztet). 

3. Beutazás Magyarországra:

2022. március 7-én hatályát vesztette a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020. Korm.rendelet, ennél fogva a Magyarországra történő beutazásra vonatkozó korlátozások is megszűntek. A magyarországi beutazás mindenkori szabályaival kapcsolatban az ORFK határrendészeti szervei illetékesek tájékoztatást adni. Az ORFK alábbi oldalán talál bővebb információt:  http://www.police.hu/hu/info/elerhetosegek 

A koronavírussal kapcsolatos információkat http://www.koronavirus.gov.hu/ oldalon találhatják, illetve érdeklődhetnek telefonon belföldről a +36 80 277 455 és a +36 80 277 456, külföldről a +36 1 550 1825-ös telefonszámon vagy elektronikusan a lWuYnabuyzwR7mQjm0Yma29yb25hdmlydXNAMTgxOC5odQ== címen. 

A magyar határellenőrzéssel kapcsolatos aktuális információk megtalálhatók: a határátlépéssel kapcsolatos aktuális információk (ORFK) oldalon és érdeklődni lehet a DucPLFUxbJVA9cT4ccYQZ2a29yb25hdmlydXNAYm0uZ292Lmh1 címen. 

4. Helyi járványügyi szabályok:

A maszk viselése 2022. 05. 31-től csak az egészségügyi intézményekben, illetve azok számára kötelező, akik COVID-19 fertőzésre utaló tünetekkel rendelkeznek.

2022. április 06-tól nem kell negatív PCR tesztet és oltási igazolványt bemutatni az országba történő belépéskor.

Megjegyzés:

A tartományok között a közlekedés jelenleg lehetséges, de a járványügyi helyzetben beálló esetleges negatív változás következtében korlátozások bevezetése előfordulhat.

A beutazás aktualizált feltételeiről az alábbi oldalon található további információ: https://cubatravelservices.com/notice-for-travelers-covid-19/

Biztonság:

Magyarország megfontolásra javasolja az utazást a világjárvány miatt! Kuba biztonsági besorolása az I. biztonsági besorolási kategória, azaz az utazásra nem javasolt országok listáján található.

Felhívjuk az utazók figyelmét arra is, hogy a karibi térségben a hurrikánszezon június elejétől november végéig tart, azonban a jelzett időszakon kívül is képződhetnek – esetenként pusztító erejű – trópusi viharok. Kérjük a térségben tartózkodó magyar állampolgárokat, hogy folyamatosan kísérjék figyelemmel az időjárással kapcsolatos híradásokat, és a hatóságok előrejelzéseit, figyelmeztetéseit, valamint az elhangzó utasításokat – saját testi épségük és fizikai biztonságuk érdekében – maradéktalanul hajtsák végre.

A közbiztonság elfogadható, átlagos (sőt, karibi viszonylatban kitűnőnek mondható), ugyanakkor felhívjuk a Kubába utazó turisták figyelmét arra, hogy értékeikre és úti okmányaikra fokozottan ügyeljenek. Lehetőleg már úgy érkezzenek az országba, hogy útlevelükről fénymásolattal rendelkeznek, a személyazonosság igazolására elegendő, ha a másolatot magunknál tartják. Semmi esetre se tartsanak egy helyen minden értéket és okmányt a városnézés és kirándulás alatt, lehetőleg csak kis mennyiségű pénzzel közlekedjenek.

Ha minden elővigyázatosságunk ellenére a baj bekövetkezne, akkor a rendőrségen jegyzőkönyvet kell felvetetni az ellopott, elrabolt értéktárgyakról. A kubai hatóságok az útlevelüket elhagyó turistákkal szemben személyes szabadságot korlátozó intézkedést alkalmazhatnak. Ezért nyomatékosan javasoljuk, hogy az útlevél elvesztése esetén legelőször a magyar nagykövetséggel vegyék fel a kapcsolatot, majd ezt követően forduljanak a rendőrséhez.

Beutazási és tartózkodási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba:

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:
IGEN

Beutazás az érkezéstől számított hat hónapig még érvényes útlevél birtokában történhet

Ideiglenes útlevél:
(Csak konzul állít ki!)

IGEN
Személyi igazolvány: NEM
Ideiglenes személyi igazolvány: NEM
Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány: NEM
Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok: NEM úti okmányok
Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány): NEMKiskorúak beutazása:

Törvényes képviselő nélkül utazó kiskorú gyermek közjegyző előtt tett, spanyol nyelvre lefordított és a Kubai Köztársaság magyarországi külképviselete által felülhitelesített szülői nyilatkozat birtokában utazhat be Kubába.

Vízum:

Vízum turista célú beutazás esetén: Vízum beszerzése szükséges

Vízum beszerzése a Kubai Köztársaság budapesti Nagykövetségén lehetséges.

Kuba budapesti nagykövetségének tájékoztatása szerint mindazon utazóknak, akik az Egyesült Államokból, vagy az USA érintésével érkeznek a szigetországba, a turista célú belépésre jogosító ún. turistakártyát az USA-ban működő utazási irodákban kell beszerezniük. A budapesti kubai nagykövetség a továbbiakban már nem állít ki turistakártyát azoknak a magyar állampolgároknak, akik az Egyesült Államokból szándékoznak Kubába beutazni.

Házikedvencek beutazása:

Információ a http://portal.nebih.gov.hu/-/kedvtelesbol-tartott-allatok-utaztatasara-vonatkozo-tajekoztato, valamint www.pettravel.com/immigration/Cuba.cfm honlapon érhetők el, vagy érdeklődjön állatorvosánál!

Vám:

A Kubai Köztársaságba a személyi használatú mobiltelefonokon kívül minden egyéb rádiofrekvenciás kommunikációs eszközt (műholdas telefon, URH rádió, stb.), valamint internet jelek megosztására, továbbítására, vagy erősítésére alkalmas eszközt (pl. wi-fi router, swich, stb.) csak a kubai Kommunikációs Minisztérium külön engedélyének a birtokában lehet behozni.

Szintén engedélyköteles a kedvtelésből tartott pilóta nélküli légieszközök (közkeletűbb nevén drónok) behozatala. Amennyiben ilyen eszközzel kíván beutazni Kubába, javasoljuk, hogy az import-szabályokról érdeklődjön a Kubai köztársaság budapesti külképviseletén.

A vámszabályokat illetően további tájékoztatást találhatnak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója, a Kubai Köztársaság nagykövetségének honlapján valamint a kubai Vámhivatal hivatalos honlapján.

Növényegészségügyi és behozatali előírások változása >>

További hasznos tudnivalók az országról

Pénznem, fizetési eszközök:

Kubai peso (CUP), mint készpénz, illetve az üzletekben MLC (Moneda Libremente Convertible), számlapénz. A repülőtereken és a hivatalos pénzváltóhelyeken lehetőség van 20, 200, 500 és 1000 névértéken (prepaid) „MLC-kártyák” megvásárlására (valutával vagy bankkártyával), amelyekkel boltokban, turisztikai létesítményekben lehet Kuba teljes területén fizetni a használat megkezdését követő két éven keresztül.

Az amerikai dollár (USD) használata 2021. június 21. óta tilos Kubában. A helyi pénzre (kubai peso, CUP) történő váltás történhet többek között kanadai dollárban, euroban, angol fontban, japán jenben, svájci frankban vagy mexikói pesoban. (A kubai pesoról történő pénzvisszaváltás nem lehetséges).

Pénzt csak a bankokban és a hivatalos pénzváltókban (CADECA) váltsanak, az utcai pénzváltás veszélyes és tiltott!

A bankkártyás fizetés és a pénzautomatából való pénzfelvétel gyakran lehetetlen, ezért javasoljuk a Kubába látogatóknak, hogy készpénzt, lehetőleg eurót hozzanak magukkal. A pénzváltás a CADECA állami pénzváltóknál ajánlott, ezek a turisták által látogatott helyeken és a nagyobb szállodákban egyaránt jelen vannak.

A kubai bankautomaták - a helyben forgalmazott bankkártyák mellett - csak a VISA típusú bankkártyát fogadják el, a MasterCard, a Cirrus Maestro, a Visa Electron kártyákat nem!

Éghajlat:

Trópusi (száraz szavanna). A hőmérséklet-ingadozás mentes a szélsőségektől, a napi hőmérséklet általában 20 és 30 C fok között mozog. Az esős időszak májustól októberig, a hurrikánveszélyes időszak június elejétől november végéig tart. A térségbeli trópusi viharokról az alábbi linkeken lehet tájékozódni: www.nhc.noaa.gov, www.met.inf.cu/asp/genesis.asp?TB0=PLANTILLAS&TB1=INICIAL

Közlekedés:

Az ország egész területén gondot okoz a tömegközlekedés hiánya, illetve annak elégtelen volta. Személygépkocsit vagy motorkerékpárt a repülőtéren, Havannában és más városokban több helyen, illetve a szállodákban is lehet bérelni. A szigetországban működő, gépjárműveket bérbeadó állami cégek olyan biztosítást köttetnek az ügyfelekkel, amely nem fedezi a gépjárműben keletkezett károkat, így ezek teljes költségét az ügyfelekre hárítják. A hatályos jogszabályok és a Kubában követett joggyakorlat szerint a balesetet okozó külföldi állampolgár mindaddig nem hagyhatja el az országot, amíg az ügy nem kerül lezárásra, és amíg a balesetben vétkesnek ítélt személy az okozott anyagi és nem anyagi jellegű károkat nem téríti meg. Bérelt gépjárművel történő vidéki utazás esetén éjszaka lehetőség szerint ne vezessenek; stopposokat ne vegyenek fel.

Közegészség, egészségügyi helyzet:

Magyarország és a Kubai Köztársaság között érvényben van a sürgősségi orvosi ellátások ingyenességére vonatkozó nemzetközi szerződés, de ez nem terjed ki a magyar állampolgárok teljes körű orvosi ellátására.

A Kubába utazóknak kötelező az utas-egészségügyi biztosítás megkötése. A biztosítás meglétét belépéskor ellenőrizhetik.

Dengue-láz és Zika-vírus

A Dengue-láz, valamint a Zika-vírus általi fertőzés is gyakori helyi betegségnek számít a Karib-térségben. Ezekről a vírusfertőzésekről az ÁNTSZ és az Országos Epidemiológiai Központ honlapján találhat bővebb információkat.

Ha hazatérésük után fejfájás, magas láz, hányás, hasfájás jelentkezik, ne felejtsék el tájékoztatni a kezelő orvosukat, hogy dengue- és zika-veszélyes területen tartózkodtak. A zika-vírusról bővebb tájékoztatást a https://konzuliszolgalat.kormany.hu/a-zika-virusrol linken olvashatnak.

További tudnivalókat az országról a kubai külképviseletünk honlapján olvashat >>