Amerika

Mai napon is érvényes: 2021.01.15. 

Az országból Magyarországra történő visszatérésre a következő szabályok vonatkoznak >>

A külföldre utazás egyéni felelősség, egyéni döntés – a Konzuli Szolgálat utazási tanácsai e döntés meghozatalában nyújtanak segítséget.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre!

Elérhető külképviselet/ek: Havannában nagykövetség és konzuli hivatal

Aktuális:

2020. 12. 22.
2021. január 1-jétől a Kubába érkezőknek rendelkezniük kell a kibocsátó ország illetékes hatósága által kiállított – és a Kubába történő érkezéskor 72 óránál nem régebbi – negatív koronavírus teszttel (PCR-RT). Ez a rendelkezés nem hatálytalanítja a jelenleg érvényben lévő intézkedéseket.

2020. 11. 12.
Kuba az ország kedvező járványügyi adataira és a küszöbön álló turisztikai főszezonra tekintettel fokozatosan megnyitja a határait (tengeri és légi kikötőit) a külföldről érkezők előtt.

A kubai repülőterek megnyitása a kereskedelmi forgalom számára folyamatos, az éppen érvényben lévő intézkedések kommunikációja a hatóságok részéről viszont esetleges. 

2020. november 15-től a havannai José Martí nemzetközi repülőtér is – hasonlóan az ország más repülőtereihez - fogad kereskedelmi járatokat. A légiforgalom újra indulása fokozatos, továbbra is előfordulhatnak járat törlések.

Az országba érkező turistáknak kötelező kitölteniük egy egészségügyi nyilatkozatot, a repülőtéren PCR tesztet végeznek a kubai egészségügyi szakemberek, amelynek eredményéről 24 órán belül tájékoztatják az addig a szállásán tartózkodni köteles beutazót. Negatív eredmény esetén a turista elhagyhatja a szállását és szabadon mozoghat (az érvényben lévő egészségügyi előírásokat természetesen be kell tartania). Az 5. napon ellenőrző tesztet köteles végeztetni minden Kubába utazó (helyszíne Havannában: Clinica Internacional de Siboney).

Akár az első, akár a második teszt eredménye pozitív, az érintettet kötelezően kórházba szállítják (függetlenül attól, hogy van-e tünete). Ennek költségvonzatáról nem kaptunk hivatalos tájékoztatás.

Javasoljuk, hogy a világ-járványra tekintettel csak halaszthatatlan esetben tervezzenek utazást!

Biztonság:

Összhangban a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020 Korm.rendelettel, az ország biztonsági besorolása az I. biztonsági besorolási kategóriába, azaz az utazásra nem javasolt országok listájára került.


Felhívjuk az utazók figyelmét arra is, hogy a karibi térségben a hurrikánszezon június elejétől november végéig tart, azonban a jelzett időszakon kívül is képződhetnek – esetenként pusztító erejű – trópusi viharok. Kérjük a térségben tartózkodó magyar állampolgárokat, hogy folyamatosan kísérjék figyelemmel az időjárással kapcsolatos híradásokat, és a hatóságok előrejelzéseit, figyelmeztetéseit, valamint az elhangzó utasításokat – saját testi épségük és fizikai biztonságuk érdekében – maradéktalanul hajtsák végre.

A közbiztonság elfogadható, átlagos (sőt, karibi viszonylatban kitűnőnek mondható), ugyanakkor felhívjuk a Kubába utazó turisták figyelmét arra, hogy értékeikre és úti okmányaikra fokozottan ügyeljenek. Lehetőleg már úgy érkezzenek az országba, hogy útlevelükről fénymásolattal rendelkeznek, a személyazonosság igazolására elegendő, ha a másolatot magunknál tartják. Semmi esetre se tartsanak egy helyen minden értéket és okmányt a városnézés és kirándulás alatt, lehetőleg csak kis mennyiségű pénzzel közlekedjenek.  

Ha minden elővigyázatosságunk ellenére a baj bekövetkezne, akkor a rendőrségen jegyzőkönyvet kell felvetetni az ellopott, elrabolt értéktárgyakról. A kubai hatóságok az útlevelüket elhagyó turistákkal szemben személyes szabadságot korlátozó intézkedést alkalmazhatnak. Ezért nyomatékosan javasoljuk, hogy az útlevél elvesztése esetén legelőször a magyar nagykövetséggel vegyék fel a kapcsolatot, majd ezt követően forduljanak a rendőrséhez. 

Beutazási és tartózkodási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba: 

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:
IGEN

Beutazás az érkezéstől számított hat hónapig még érvényes útlevél birtokában történhet

Ideiglenes útlevél:
(Csak konzul állít ki!)

IGEN
Személyi igazolvány: NEM
Ideiglenes személyi igazolvány: NEM
Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány: NEM
Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok: NEM úti okmányok
Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány): NEMKiskorúak beutazása:

Törvényes képviselő nélkül utazó kiskorú gyermek közjegyző előtt tett, spanyol nyelvre lefordított és  a Kubai Köztársaság magyarországi külképviselete által felülhitelesített szülői nyilatkozat birtokában utazhat be Kubába.  

Vízum:

Vízum turista célú beutazás esetén: Vízum beszerzése szükséges 

Vízum beszerzése szükséges. Vízumot a Kubai Köztársaság budapesti Nagykövetségén.

Kuba budapesti nagykövetségének tájékoztatása szerint mindazon utazóknak, akik az Egyesült  Államokból, vagy az USA érintésével érkeznek a szigetországba, a turista célú belépésre jogosító ún. turistakártyát az USA-ban működő utazási irodákban kell beszerezniük. A budapesti kubai nagykövetség a továbbiakban már nem állít ki turistakártyát azoknak a magyar állampolgároknak, akik az Egyesült Államokból szándékoznak Kubába beutazni. 

Házikedvencek beutazása:

Információ a http://portal.nebih.gov.hu/-/kedvtelesbol-tartott-allatok-utaztatasara-vonatkozo-tajekoztato, valamint www.pettravel.com/immigration/Cuba.cfm  honlapon érhetők el, vagy érdeklődjön állatorvosánál!

Vám:

A Kubai Köztársaságba a személyi használatú mobiltelefonokon kívül minden egyéb rádiofrekvenciás kommunikációs eszközt (műholdas telefon, URH rádió, stb.), valamint internet jelek megosztására, továbbítására, vagy erősítésére alkalmas eszközt (pl.  wi-fi router, swich, stb.) csak a kubai Kommunikációs Minisztérium külön engedélyének a birtokában lehet behozni. 

Szintén engedélyköteles a kedvtelésből tartott pilóta nélküli légieszközök (közkeletűbb nevén drónok) behozatala. Amennyiben ilyen eszközzel kíván beutazni Kubába, javasoljuk, hogy az import-szabályokról érdeklődjön a Kubai köztársaság budapesti külképviseletén

A vámszabályokat illetően további tájékoztatást találhatnak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója, a Kubai Köztársaság nagykövetségének honlapján valamint a kubai Vámhivatal hivatalos honlapján.

Növényegészségügyi és behozatali előírások változása >>

További hasznos tudnivalók az országról

Pénznem:

Kubai konvertibilis peso (CUC), valamint a kubai peso (CUP). 1 CUC = 24 CUP. Pénzt csak bankokban és hivatalos pénzváltókban (CADECA) váltsanak, az utcai pénzváltás veszélyes és tiltott!

A bankkártyás fizetés és a pénzautomatából való pénzfelvétel gyakran lehetetlen, ezért javasoljuk a Kubába látogatóknak, hogy készpénzt, lehetőleg eurót hozzanak magukkal. A pénzváltás a CADECA állami pénzváltóknál ajánlott, ezek a turisták által látogatott helyeken és a nagyobb szállodákban egyaránt jelen vannak.

A kubai bankautomaták csak a VISA kártyát fogadják el, a MasterCard, a Cirrus Maestro, a Visa Electron kártyákat nem!

Éghajlat:

Trópusi. A hőmérséklet-ingadozás mentes a szélsőségektől, a napi hőmérséklet általában 20 és 30 C fok között mozog. Az esős időszak májustól októberig, a hurrikánveszélyes időszak június elejétől november végéig tart. A térségbeli trópusi viharokról az alábbi linkeken lehet tájékozódni: www.nhc.noaa.gov, www.met.inf.cu/asp/genesis.asp?TB0=PLANTILLAS&TB1=INICIAL

Közlekedés:

Az ország egész területén gondot okoz a tömegközlekedés hiánya, illetve annak elégtelen volta. Személygépkocsit vagy motorkerékpárt a repülőtéren, Havannában és más városokban több helyen, illetve a szállodákban is lehet bérelni. A szigetországban működő, gépjárműveket bérbeadó állami cégek olyan biztosítást köttetnek az ügyfelekkel, amely nem fedezi a gépjárműben keletkezett károkat, így ezek teljes költségét az ügyfelekre hárítják. A hatályos jogszabályok és a Kubában követett joggyakorlat szerint a balesetet okozó külföldi állampolgár mindaddig nem hagyhatja el az országot, amíg az ügy nem kerül lezárásra, és amíg a balesetben vétkesnek ítélt személy az okozott anyagi és nem anyagi jellegű károkat nem téríti meg. Bérelt gépjárművel történő vidéki utazás esetén éjszaka lehetőség szerint ne vezessenek; stopposokat ne vegyenek fel.

Közegészség, egészségügyi helyzet:

Magyarország és a Kubai Köztársaság között érvényben van a sürgősségi orvosi ellátások ingyenességére vonatkozó nemzetközi szerződés, de ez nem terjed ki a magyar állampolgárok teljes körű orvosi ellátására. 

A Kubába utazóknak kötelező az utas-egészségügyi biztosítás megkötése. A biztosítás meglétét belépéskor ellenőrizhetik.

Dengue-láz és Zika-vírus

A Dengue-láz, valamint a Zika-vírus általi fertőzés is gyakori helyi betegségnek számít a Karib-térségben. Ezekről a vírusfertőzésekről az ÁNTSZ és az Országos Epidemiológiai Központ honlapján találhat bővebb információkat.

Ha hazatérésük után fejfájás, magas láz, hányás, hasfájás jelentkezik, ne felejtsék el tájékoztatni a kezelő orvosukat, hogy dengue- és zika-veszélyes területen tartózkodtak. A zika-vírusról bővebb tájékoztatást a https://konzuliszolgalat.kormany.hu/a-zika-virusrol linken olvashatnak.

További tudnivalókat az országról a kubai külképviseletünk honlapján olvashat >>