Amerika

Mai napon is érvényes: 2019.06.16. 

A külföldre utazás egyéni felelősség, egyéni döntés – a Konzuli Szolgálat utazási tanácsai e döntés meghozatalában nyújtanak segítséget.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Bizalma fontos számunkra, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre!

Elérhető külképviselet/ek:
Nagykövetség és Konzuli Hivatal Mexikóváros

Aktuális:

2019. 03. 29.
A mexikói hatóságok a fővárostól mintegy 70 km-re található Popocatepetl vulkán fokozódó aktivitása miatt a riasztási skála középső (sárga) szintjén belül a legmagasabb, 3-as fokozatú készültséget rendelték el. Ez az esetleges mentésre, evakuálásra való tervek, útmutatók aktualizálását és a menekülési útvonalak és menedékhelyek állapotának felülvizsgálatát írja elő. A vulkáni aktivitás jelenleg a mindennapi életet nem veszélyezteti, a mexikóvárosi repülőtér forgalma zavartalan. Javasoljuk ugyanakkor a térségbe utazó állampolgárainknak, hogy utazásuk megkezdése előtt tájékozódjanak az aktuális helyzetről.

2019. 01. 24.
Mexikóban normalizálódott az üzemanyag-helyzet, megszűntek a sorok a benzinkutaknál és szabadon, mennyiségi korlátozások nélkül vásárolható üzemanyag. Ugyanakkor elképzelhetőek újabb zavarok az üzemanyag-ellátásban, ezért javasoljuk, hogy azok az állampolgárok, akik hosszabb, autós vidéki túrákat terveznek Mexikóban, indulás előtt tájékozódjanak az aktuális helyzetről. 

Biztonság:

Az ország utazás és ott tartózkodás szempontjából "II. Fokozott biztonsági kockázatot rejtő országok és térségek" kategóriába tartozik. A térségbe utazó magyar állampolgárok különös körültekintéssel készüljenek fel utazásukra, tanúsítsanak fokozott elővigyázatosságot az utazás idején. Általánosságban elmondható, hogy az ország bizonyos részein: Yucatán-félsziget üdülőhelyei, Riviera Nayarit, Puerto Escondido, Oaxaca, Chiapas és Baja California Sur államokban az elővigyázatosság elegendő és főként vagyon elleni bűncselekmények megelőzésére van szükség. Sinaloa, Sonora, Chihuahua, Coahuila, Tamaulipas, Jalisco, Michoacan, Guerrero és Nuevo León államokba a szervezett bűnözés és a rossz belbiztonsági helyzet miatt ugyanakkor nem javasoljuk a turista célú beutazást.

Terrorizmus

Mexikó is felkerült a szélsőséges iszlám terrorszervezet, az ISIS listájára. Az európai terrortámadások óta a hatóságok nagyobb figyelmet szentelnek a reptéri ellenőrzéseknek, a bőröndök tartalmának átvizsgálására.

Bűnözés

Mexikóban az utóbbi években jelentősen romlott a közbiztonság, szinte az egész ország területén fokozódó biztonsági kockázatokkal kell számolni. A turisták által  leginkább látogatott helyeken egyre gyakoribb a sérelmükre elkövetett lopás, rablás. Lehetőség szerint csak annyi készpénzt tartson egy turista magánál, amennyit elkölteni szándékozik. Ha teheti, a szálloda által hívott vagy ajánlott taxi szolgáltatását vegye igénybe, és ne az utcán intsen le taxit, amelynek sofőrje összejátszhat a különböző szervezett bandákkal vagy maga is kirabolhatja az utast.

Az utóbbi években sok államban folytak fegyveres összecsapások a hadsereg és a drogkartellek, illetve a kábítószer–csoportok egymás ellen folytatott, mind jobban kiszélesedő fegyveres tevékenységei miatt. A növekvő belbiztonsági kockázatok miatt a külföldi állampolgárok személyi- és vagyonbiztonsága is  egyre fokozottabb veszélyeknek van kitéve. Kerüljék a zsúfolt éjszakai lokálokat, a tömeg-demonstrációkat. Javasolt az alapos körültekintés az éjszakai szórakozóhelyeken és azok környékén, valamint azon esetekben, ahol gyanú merülhet fel a szervezett bűnözés érintettségét illetően. Késő este, illetve éjszaka – lehetőség szerint – kerüljék, hogy egyedül sétáljanak még a nagyvárosok utcáin is. Gépkocsival történő közlekedés során a főbb közlekedési bekötőutakon és az autópályákon (vidéken), de a nagyobb városokban (Mexikóváros, Guadalajara, Monterrey, Chihuahua, Veracruz, Acapulco, stb.) lévő úthálózatokon is, inkább kísérettel utazzanak.

Beutazási, tartózkodási feltételek:  

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba: 

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:
IGEN

A tartózkodás teljes idejére
Ideiglenes útlevél: NEM
Személyi igazolvány: NEM
Ideiglenes személyi igazolvány: NEM
Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány: NEM
Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok: NEM úti okmányok
Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány): NEM


Kiskorúak beutazása:

Azoknak a 18 év alatti külföldieknek, akik egyedül vagy egy harmadik, nagykorú kísérő személlyel érkeznek Mexikóba turistaként vagy legfeljebb 180 napig tartó rövid tanulmányútra, az országba való be- és kilépéshez nincs szükségük engedélyre vagy írásos szülői vagy nevelői hozzájárulásra. Ez alól kivételt képez, ha a kiskorú mexikói, vagy kettős állampolgársággal és/vagy mexikói tartózkodási engedéllyel rendelkezik. Ezen kiskorúak esetében az érvényes útlevél felmutatásán kívül szükséges egy közjegyző előtt hitelesített dokumentum, amelyben mindkét szülő vagy nevelő engedélyezi számukra a Mexikóból való kilépést. A dokumentumnak tartalmaznia kell a kiskorú utazásának módját, az úti célt és az utazás időpontját. Abban az esetben, ha a fenti iratot külföldön állítják ki, a dokumentumot Apostille hitelesítéssel, valamint spanyol nyelvű fordítással kell ellátni. Bővebb információkért keressék fel az alábbi linket, illetőleg forduljanak Mexikó budapesti nagykövetségéhez

Vízum:

Vízum turista célú beutazás esetén: Magyar állampolgárok vízummentesen utazhatnak be Mexikóba turistaként.

A turistaként való tartózkodás feltételei: érvényes útlevél a tartózkodás teljes idejére, maximum 180 napig tartó tartózkodás 1 éven belül, oda-vissza repülőjegy. A beutazáskor a határon úgynevezett migrációs kártyát (FMM-t) kell kitölteni, amit az országba lépéskor lepecsételnek. Kilépéskor ezt a kártyát fel kell mutatni. Elvesztése pénzbüntetéssel jár és a kiutazáskor ismételt kitöltése kötelező. További információ Mexikó Budapesti Nagykövetségén.

Vízum egyéb célú beutazás esetén: Vízumkérelem benyújtásában Mexikó Budapesti Nagykövetsége illetékes.

Házi kedvencek beutazása:

Kisállatok Mexikóba való bevitelének követelményei: www.gob.mx/senasica 

További információt a NÉBIH oldalán, illetve a  www.pettravel.com  weboldalon.

Vám:

Amennyiben valaki be- vagy kilépéskor 10.000 USA dollár értéket meghaladó értéket tart magánál valutában vagy értékpapírban, még ha tranzitátutazó is, köteles azt a helyi vámhatóságoknál a reptéren vagy a határátkelőhelyen bejelenteni. Az országból TILOS kivinni kaktuszt, régészeti értékeket, aranyat (nem ékszer formában), illetve korallt.

www.sat.gob.mx/English/Paginas/default.aspx
www.sat.gob.mx/aduanas/pasajeros/Paginas/Mercancia_ingresar_Mexico.aspx;
Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója.

A nem kereskedelmi célú élelmiszer-behozatal szabályainak betartását a határátkelőkön, kikötőkben és repülőtereken a vámszervek, a Nemzeti Élelmiszer-Egészségügyi és Minőségi Szolgálat (SENASICA) és a Mezőgazdasági, Állattenyésztési, Társadalmi Fejlesztési, Halászati és Élelmiszerügyi Minisztérium (SAGARPA) munkatársai ellenőrzik (pl. a mexikóvárosi nemzetközi repülőtéren rendszeresen keresőkutyákkal ellenőrzik az érkező poggyászt).  

Mexikóba tilos nyers hús, friss sajt, friss, nyers gyümölcs, virág és zöldség, házi készítésű élelmiszer, vetőmag és egyéb szaporítóanyag, föld, rákfélék behozatala. Egyéb élelmiszereknél célszerű, ha azokat bontatlan csomagolásban hozzák be, és csomagoláson olvashatóan, lehetőleg spanyolul vagy más világnyelven szerepelnek az összetételre, fogyaszthatósági időre és származási helyre vonatkozó adatok. 

További információ az alábbi honlapokon érhető el: 

További hasznos információ az országról

Pénznem: Mexikói Peso (MXN)

Időjárás: Mexikó éghajlatát a terület földrajzi elhelyezkedése határozza meg. A két óceán partján és azok közelében - leszámítva a Csendes-óceán északnyugati partvidékét, amely félsivatagos terület - trópusi az éghajlat, száraz (október-május) és esős évszakkal (május-október). A karibi partvidéken nagyjából az esős évszakkal esik egybe a hurrikánszezon. Az ország belsejében lévő hegyvidéken és fennsíkon mérsékelt az éghajlat, amely Mexikóvárostól északnyugat felé haladva fokozatosan sztyeppés, félsivatagos területté alakul át az ottani klimatikus viszonyok következtében. Chihuahua, Coahuila, Durango és Zacatecas államok tengertől távoli, hegyvidéki vagy sivatagi tájain a fagy sem, sőt a fagypontalatti -10, -15 fok sem ritka a téli hónapokban.

Mexikó nagy része földrengésveszélyes zóna, a Karib-tenger vidéke pedig a hurrikánok által érintett övezetben fekszik. A hurrikánszezon júniustól november végéig tart. Ebben az időszakban bármikor kialakulhat olyan trópusi vihar, illetve hurrikán, mely a Karib-tenger partján lévő üdülőhelyeket (Cancún, Isla de las Mujeres, Cozumel, Playa del Carmen, Riviera Maya, stb.), valamint Campeche, Quintana Roo, Tabasco, Tamaulipas, Veracruz, Yucatán államok területét érinti. Utazás előtt ajánlott tájékozódni a várható időjárást illetően.

Biztosítás: Nyomatékosan felhívjuk a Mexikóba utazni szándékozók figyelemét, hogy utazásuk megkezdése előtt mindenképpen kössenek teljes körű utas- és balesetbiztosítást, amely fedezetet nyújt az orvosi, kórházi ellátásra, valamint beteg- és halottszállításra.

Közlekedés: Mexikóban turista státuszú látogató esetén (autóbérléshez is) elfogadják a magyar vezetői engedélyt, azonban a nemzetközi jogosítvány kiváltása javasolt. Aki már tartózkodási engedéllyel rendelkezik, az kiválthatja a mexikói jogosítványt.

Legyenek fokozott óvatossággal és figyelemmel mobiltelefonjaik használatát illetően. Készülékeiket ne adják oda másnak, elérhetőségüket ne adják meg ismeretleneknek. Telefonjukat és egyéb értéktárgyaikat sose hagyják őrizetlenül. Ne hordjanak drága ékszert és általában ne öltözködjenek feltűnően. Bérelt kocsikban mindig zárt ajtókkal utazzanak. Soha ne hagyjanak a kocsiban értékeket, úti okmányokat. Baleset esetén, hívják fel a nagykövetséget, illetve a régióban található legközelebbi magyar tiszteletbeli konzult. Országúton ne álljanak meg másoknak segíteni. Előfordul, hogy balesetnek álcázott eseményhez állítják meg a gyanútlan vezetőt és közben kirabolják, sőt a kocsiját is elvihetik. Fegyveres rablás esetén ne tanúsítsanak ellenállást, fegyelmezetten adják át a kocsit és az egyéb értékeiket. Amennyiben rablás áldozataivá válnak, vagy okmányaikat elviszik, minden esetben ragaszkodjanak a rendőrségi jegyzőkönyv felvételéhez, amit a legközelebbi rendőrőrsön tehetnek meg. Okmányaik elvesztéséről maximum 3 munkanapon belül tájékoztassák a magyar nagykövetség konzuli szolgálatát. Útlevelük pótlására haladéktalanul tegyék meg a szükséges lépéseket a legközelebbi külképviseleten. Az ország területén érvényes úti okmányok nélkül nem tartózkodhatnak és az országot sem tudják elhagyni.

Ügyintézés helyi hatóságoknál és intézményekben: Az ügyintézés általában lassú és bürökratikus. Legyünk türelmesek, ne reklamáljunk. Különösen ne emeljük fel hangunkat az ügyintézővel. Leginkább csak spanyol nyelvtudással lehet boldogulni. A közhivatalokban esetlegesen megtapasztalt rossz bánásmód, nem szakszerű ügyintézés, hatáskörrel történő visszaélés, korrupcióra utaló magatartás bejelentése, közalkalmazottak által nyújtott szolgáltatások elleni panasz írásban rögzíthető a következő linken

Vallási és viselkedési kultúra: Mexikó lakosságának túlnyomó többsége mélyen hívő katolikus vallású. A városban javasolt a szemérmes öltözködés, nem strand felszerelés. Tilos és büntethető a közterületen történő alkoholfogyasztás. A mexikói halott-kultusz különösen október-november hónapokban van látványosan jelen az utcákon, üzletekben, vendéglátó egységekben. Bármennyire is furcsa a látogató számára, nem vicc és nevetség tárgya. Piaci vásárlásnál kicsit lehet alkudni az árból, de ne vigyük túlzásba, mert (a világ egyes más országaitól eltérően) sértő lehet.

Közegészség, egészségügyi helyzet: Mexikóban jellemző a honi eredetű Zikavírus-fertőzés veszélye, illetve az észlelt esetek számának növekedése. A térségbe utazni szándékozóknak minden esetben javasolt, hogy utazás előtt kérjék ki orvosuk véleményét és a helyszínen tegyenek meg minden óvintézkedést a szúnyogcsípések elkerülése végett. Várandós anyák, illetve terhességet tervező nők minden esetben kérjék ki kezelőorvosuk véleményét. Az esős időszakban utazni szándékozóknál legyen megelőző/védekező szúnyogriasztó szer. Az országban az alábbi betegségekkel lehet számolni: Hastífusz; Hepatitis A; Hepatitis B; Veszettség; Influenza (H1N1), Malária (Yucatán–félsziget, Mexikói–öböl egyes déli részein). Egyéb, gyakrabban előforduló fertőző betegségek: Leishmaniosis, West Nile vírus, Dengue-láz. Kötelező oltás NINCS, nemzetközi oltási igazolvány nem szükséges Mexikóba történő utazáshoz. Ugyanakkor minden esetben érdemes kikérni a hazai egészségügyi szakemberek tanácsát: www.oek.hu/oek.web

Hasznos telefonszámok, elérhetőségek:

Egyéb információ:
Mexikó Budapesti Nagykövetsége
Konzuli Hivatal Mexikóváros