Amerika

Mai napon is érvényes: 2021.12.03. 

Az országból Magyarországra történő visszatérésre a következő szabályok vonatkoznak >>

A külföldre utazás egyéni felelősség, egyéni döntés – a Konzuli Szolgálat utazási tanácsai e döntés meghozatalában nyújtanak segítséget.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre!

Elérhető külképviseletek:
Nicaraguában nincs magyar nagykövetség és konzuli hivatal

Tiszteletbeli konzul Managua
Felügyelő képviselet Mexikóváros

Aktuális:

2021. 11. 17.
A Covid-19 járvány időszakára vonatkozó utazási tanácsok

1) Magyarország nem javasolja az utazást a világjárvány miatt! Összhangban a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020 Korm.rendelettel, 2020. szeptember 1-jétől Nicaragua biztonsági besorolása az I. biztonsági besorolási kategóriába, azaz az utazásra nem javasolt országok listájára került. A világjárvány miatt nem javasolja a Külgazdasági és Külügyminisztérium az utazást, de előfordulhat, hogy az halaszthatatlan ügyben mégis szükségessé válik.

a. Be lehet-e utazni az országba? Igen.  

b. Kell-e teszt? Igen. 

A beutazást megelőző 72 órán belül készített PCR teszt szükséges a belépéshez spanyol nyelven. Azok a külföldiek, akik belépéskor lázat vagy egyéb légúti tünetet mutatnak, nem léphetnek be az országba. 

c. Kell-e regisztrálni? Igen.

A Nicaraguába történő belépést megelőzően legalább 7 nappal és legkésőbb 36 órával online űrlapot kell kitölteni: https://solicitudes.migob.gob.ni/

Emellett a PCR teszt eredményét (és alkalmanként a regisztrációt) el kell juttatni az utazás előtt a légitársaságnak a rendszerükön keresztül. 

d. Oltottsággal járó kedvezmények: Nincs.

e. Karanténkötelezettség: Nincs. 

Az a külföldi, akinek belépését engedélyezték, szabadon mozoghat az országban, de az egészségügyi hatóságok a belépést követő 14 napon belül telefonon „ellenőrizhetik”. 

f. Üzleti célú beutazás feltétele: Nincsenek külön szabályok az üzleti célból beutazókra. 

g.Tranzitálási szabályok: Nincsenek külön tranzitálási szabályok. 

h. A célország beutazási feltételei alóli mentesség: Nincs.

i. Egyéb hasznos információ:

Nemzetközi repülőtér, Aeropuerto Internacional Augusto C. Sandino- https://www.eaai.com.ni/en

Nicaragua hivatalos turizmus oldala: https://www.visitnicaragua.us/what-should-you-know-to-travel-to-nicaragua/

Problémák az utazási irodával, légitársasággal? További információ az Utasjogok fejezetben található: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/utasjogok

2) Kiutazás az országból:

Egyes légitársaságok (pl. Avianca, Copa) a kiutazás előtt is megkövetelik a regisztrációt a rendszerükön keresztül. Amennyiben utazásához teszteredményre van szüksége, az alábbi linken tud jelentkezni nicaraguai tesztközpontba: https://serviciosenlinea.minsa.gob.ni/servicios/#/laboratorio

Javasoljuk, hogy utazás előtt egyeztessen biztosítójával, illetve hogy az egészségügyi és egyéb speciális országspecifikus kockázatokat alaposan mérlegelje.

3) Beutazás Magyarországra:

A pandémiás időszakban a Magyarországra történő beutazás rendkívüli szabályait a 408/2020. Korm.rendelet foglalja össze, melynek végrehajtásával kapcsolatban az ORFK határrendészeti szervei illetékesek tájékoztatást adni. A rendelet egyes pontjainak értelmezésével, alkalmazásával kapcsolatban az ORFK-t szíveskedjenek megkeresni, figyelemmel arra, hogy azok végrehajtásában az Országos Rendőrfőkapitányság határrendészeti feladatokat végző munkatársai illetékesek. A Konzuli Szolgálat pusztán általános tájékoztatást nyújt! Az ORFK alábbi oldalán talál bővebb információt: http://www.police.hu/hu/hirek-es-informaciok/legfrissebb-hireink/covid-19-utazasi-informaciok/utazok-figyelmebe-ajanljuk-a 

Az ORFK elérhetőségei: http://www.police.hu/hu/info/elerhetosegek

Magyar állampolgárok Magyarországra történő belépésével kapcsolatos aktuális információ itt található. 

A koronavírussal kapcsolatos információkat http://www.koronavirus.gov.hu/ oldalon találhatják, illetve érdeklődhetnek telefonon belföldről a +36 80 277 455 és a +36 80 277 456, külföldről a +36 1 550 1825-ös telefonszámon vagy elektronikusan a izHFINWCNmR74NMI4j0a29yb25hdmlydXNAMTgxOC5odQ== címen. 

A magyar határellenőrzéssel kapcsolatos aktuális információk megtalálhatók: a határátlépéssel kapcsolatos aktuális információk (ORFK) oldalon és érdeklődni lehet a QLzkdULEYoy7JIZkjwra29yb25hdmlydXNAYm0uZ292Lmh1 címen. 

Bővebb információ a határátkelők nyitva tartásáról és az engedélyezett forgalom típusáról: klikk ide

Méltányossági kérelem a Magyarországra történő beutazáshoz: https://ugyintezes.police.hu/meltanyossagi-kerelem 

4) Helyi járványügyi szabályok:

Nicaragua a járvánnyal kapcsolatban nem vezetett be érdemi korlátozó intézkedéseket. 

Összhangban a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020 Korm.rendelettel, az ország biztonsági besorolása az I. biztonsági besorolási kategóriába, azaz az utazásra nem javasolt országok listájára került.

Bár az ország közép-amerikai viszonylatban biztonságosnak mondható, az utóbbi időben (a koronavírus miatti romló gazdasági-társadalmi helyzetnek betudhatóan) romlott a közbiztonság. 

Ajánlott az útleveleket, bank kártyákat, nagyobb mennyiségű pénzt, repülőjegyeket valamint egyéb értékeket a szálloda széfjében tartani és csak szükség esetén magunknál tartani.

Beutazási, tartózkodási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba: 

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:
IGEN

A beutazástól számított hat hónapig még érvényes útlevél birtokában történhet. 
Ideiglenes útlevél: NEM
Személyi igazolvány: NEM
Ideiglenes személyi igazolvány: NEM
Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány: NEM
Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok: NEM úti okmányok
Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány): NEM
Kiskorúak beutazása:

18 év alatti külföldieknek, akik egyedül vagy egy harmadik, nagykorú kísérő személlyel utaznak, szükségük van közjegyző előtt spanyol/angol nyelven tett írásos szülői hozzájárulásra. Nyilatkozat minta

Vízum:

Vízum turista célú beutazás esetén:
90 napot nem meghaladó tartózkodás esetén vízum beszerzése nem szükséges, belépéskor azonban turista kártya vétele kötelező.

A CA-4 (El Salvador, Guatemala, Honduras, Nicaragua) bármelyik országába utazók jogszerű belépés után 90 napig szabadon mozoghatnak a további 3 országban is. Bármiféle okból történő kiutasítás esetén, az intézkedés mind a 4 országra egyaránt érvényes.

Vízum egyéb célú beutazás esetén:
Vízumkérelem benyújtásában az Nicaragua bécsi külképviselete illetékes. További információért forduljon:

Nicaraguai Köztársaság Nagykövetsége - Bécs 
Cím: A-1010 Bécs, Ebendorferstrasse 10/3/12. 
Telefon: + 43 1 403 18 38
Fax: + 43 1 403 27 52
E-mail: JiPINHqk9T2RZTN5m3ZW1iYW5pY3ZpZW5hQGNoZWxsby5hdA==

Vízum és bevándorlási ügyekkel kapcsolatos további információ a migrációs és Idegenrendészeti Főigazgatóság honlapján spanyolul https://www.migob.gob.ni/migracion/ 

Házikedvencek beutazása:

http://portal.nebih.gov.hu/-/kedvtelesbol-tartott-allatok-utaztatasara-vonatkozo-tajekoztato 

https://www.ipsa.gob.ni/Portals/0/5%20Cuarentena%20Agropecuaria/Normas%20y%20procedimientos/Manual%20de%20Procedimientos%20Cuarentenarios.pdf (100-102. old)

Vám

Bevihető:

  • 5 liter szeszesital;
  • 20 doboz cigaretta, vagy 50 db szivar, vagy 500 gramm dohány.

További információ: https://www.eaai.com.ni/index.php/component/k2/item/621-customs?lang=en

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója

Növényegészségügyi és behozatali előírások változása >>

További hasznos információ az országról

Pénznem: Nicaraguai córdoba (NIO).

Időjárás: Ciklonok időszakában érdemes a National Hurricane Center  figyelmeztetéseit, valamint a helyi időjárás előrejelzéseket követni. A májustól novemberig tartó esős időszak alatt gyakran előfordulnak árvizek, földcsuszamlások.

Biztosítás: Nyomatékosan felhívjuk a Nicaraguába utazni szándékozók figyelemét, hogy utazásuk megkezdése előtt mindenképpen kössenek teljes körű utas- és balesetbiztosítást, amely fedezetet nyújt az orvosi, kórházi ellátásra, valamint beteg- és halottszállításra.

Vallási és viselkedési kultúra: A lakosság túlnyomó többsége hívő katolikus vallású. A társadalom patriarchális, a családok népesek, általában több generáció él együtt. A városban javasolt a szemérmes öltözködés, nem strand felszerelés. Piaci vásárlásnál kicsit lehet alkudni az árból, de ne vigyük túlzásba, mert (a világ egyes más országaitól eltérően) sértő lehet. 

Közlekedés: Nicaraguaban turista státuszú látogató esetén elfogadják a magyar vezetői engedélyt, azonban a nemzetközi jogosítvány kiváltása erősen javasolt.

Különös körültekintés ajánlott a tömegközlekedési eszközökkel és taxival való közlekedés során.

Előfordul, hogy leszólítják a turistát és költség megtakarításra hivatkozva felajánlják neki a közös taxi, illetve autó használatát. Megelőzve az esetleges kirablást, célszerű minden hasonló, idegen személy által tett felajánlást visszautasítani. Ugyancsak ajánlott elutasítani, hogy a taxink útközben más ismeretlen személyt is felvegyen.

A Corn Island-i és a karibi part részén (Bluefields, Puerto Cabezas) található tengerparton és a szállodákban elkövetett gyakori lopások miatt legyünk rendkívül körültekintőek és kerüljük a "San Judas" vagy a "Memorial Sandino" kerületekben éjszaka sötétedés után történő sétákat.

Kerüljük a bármilyen közlekedési eszközön történő éjszakai közlekedést, az elhagyatott városrészeket, tengerpartokat, az értékes holmik viseletét, az éjszakai szórakozó helyeken ne hagyjuk italunkat felügyelet nélkül.

A főútvonalak és a transz-amerikai utak jó minőségűek, jól közlekedhetőek. A mellékutakon, főleg esős időszakban ajánlott a 4 kerék meghajtású autók használata.

Baleset esetén célszerű az autót a helyszínről nem elmozdítani és rendőrt hívni, aki kiállítja a jegyzőkönyvet és megállapítja a felelősséget. Gépkocsi biztosítás a külföldiek számára kötelező.

Közegészség, egészségügyi helyzet: Nicaraguában is jellemző a honi eredetű Zikavírus-fertőzés veszélye, illetve az eddg észlelt esetek számának növekedése.

Az esős évszakban nagy számban fordulnak elő moszkitók ( szúnyogok) által terjesztett megbetegedések, valamint dengue-láz esetek. A trópusi fertőzések többsége kellő körültekintéssel, gyógyszerekkel vagy védőoltással megelőzhető. Felhívjuk a térségbe készülők figyelmét, hogy főként a tengerpartok mentén lévő településekre vonatkozóan, a megelőző – védekező szúnyogriasztók, krémek vagy más hasonló készítmények fokozottabban szükséges használatára tervezetten készüljenek fel. A különböző utazási betegségekről és az oltásokról érdeklődhetnek a Regionális ÁNTSZ-ekben és az Országos Epidemiológiai Központban. A malária (sárgaláz) elleni gyógyszert és oltóanyagot a Nemzetközi Oltóközpontban és a tiszti főorvos által kijelölt oltóhelyeken lehet felvenni.