Amerika

Mai napon is érvényes: 2021.12.03. 

Az országból Magyarországra történő visszatérésre a következő szabályok vonatkoznak >>

A külföldre utazás egyéni felelősség, egyéni döntés – a Konzuli Szolgálat utazási tanácsai e döntés meghozatalában nyújtanak segítséget.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre!

Elérhető külképviseletek:

Aktuális:

2021. 10. 15.
1. Magyarország nem javasolja az utazást a világjárvány miatt! Azonban  az ország a  védettségi igazolások egyoldalú elismeréséről szóló 17/2021. (V. 22.) KKM rendelet 1. § alapján  a II. biztonsági besorolási kategóriába, azaz a fokozott biztonsági kockázatot jelentő országok listájára került.

2) A világjárvány miatt az alábbi korlátozó intézkedések mellett lehet beutazni az országba: 

a. Be lehet-e utazni az országba? Igen.

Panama vízummentes ország, a belépéshez érvényes útlevél kell. Ugyancsak kérhetik 500 USD felmutatását készpénzben vagy bankkártyán. Panama elfogadja az Európai Unió védettségi igazolványát, a magyart azonban nem. Figyelem! Ettől függetlenül egyes légitársaságok PCR tesztet kérnek, ezért utazás előtt erről tájékozódni kell!

A kockázatosnak ítélt országokból érkezőkre szigorúbb szabályok érvényesek. Bemutatott negatív teszt esetén is kötelező a helyi PCR teszt, valamint 3 nap szállodai karantén, ami után újabb teszt következik. A kockázatos országok listája az Egészségügyi Minisztérium (MINSA) honlapján elérhető. Az EU jelenleg nem számít kockázatos régiónak.

b. Kell-e teszt? Igen.

A megfelelő oltási igazolásokkal nem rendelkezőknek 72 óránál nem régebbi mintavételen alapuló, negatív eredményű PCR-teszt kell spanyol vagy angol nyelven. Ha az utas e nélkül érkezik, a repülőtéren fizetős PCR-tesztet kell csináltatnia (50 USD) és pozitív eredmény esetén karanténba kell vonulnia. A tesztet kiskorúaktól is kérik.

c. Kell-e regisztrálni? Igen! https://www.panamadigital.gob.pa/RegistroPacoViajero honlapon. Kiskorúakat is be kell regisztrálni, a velük utazó felnőtt adataival együtt.

d. Oltottsággal járó kedvezmények: Nincsenek.

Magyar védettségi igazolványokat magyar állampolgároktól nem fogadják el. Uniós védettségi igazolványt elfogadják.

e. Karanténkötelezettség:

Negatív teszt felmutatása esetén nincs, kivéve a kockázatos országokból érkezőket, ahol kötelező a 3 napos karantén negatív tesz esetén is. Ha az utas a panamai repülőtéren csináltatja a tesztet, az eredményéig hatósági karanténban kell várakoznia, pozitív eredmény esetén további 7 napig.  

f. Üzleti célú beutazás feltétele: Mint a turistáké.

g. Tranzitálási szabályok 

A tranzit utasoknak (maximum 12 órás tartózkodás idejére) nem kell tesztet felmutatniuk abban az esetben, ha a tranzitvárót nem hagyják el.

h. A célország beutazási feltételei alóli mentesség: Nincs.

2. Kiutazás az országból:

Érvényes útlevéllel. Elutazáskor a légitársaság előírhatja  a 48 óránál nem régebbi negatív teszt bemutatását, erről érdemes időben tájékozódni.

3. Beutazás Magyarországra:

A pandémiás időszakban a Magyarországra történő beutazás rendkívüli szabályait a 408/2020. Korm.rendelet foglalja össze, melynek végrehajtásával kapcsolatban az ORFK határrendészeti szervei illetékesek tájékoztatást adni. A rendelet egyes pontjainak értelmezésével, alkalmazásával kapcsolatban az ORFK-t szíveskedjenek megkeresni, figyelemmel arra, hogy azok végrehajtásában az Országos Rendőrfőkapitányság határrendészeti feladatokat végző munkatársai illetékesek. A Konzuli Szolgálat pusztán általános tájékoztatást nyújt! Az ORFK alábbi oldalán talál bővebb információt: http://www.police.hu/hu/hirek-es-informaciok/legfrissebb-hireink/covid-19-utazasi-informaciok/utazok-figyelmebe-ajanljuk-a 

Az ORFK elérhetőségei: http://www.police.hu/hu/info/elerhetosegek

Magyar állampolgárok Magyarországra történő belépésével kapcsolatos aktuális információ itt található. 

A koronavírussal kapcsolatos információkat http://www.koronavirus.gov.hu/ oldalon találhatják, illetve érdeklődhetnek telefonon belföldről a +36 80 277 455 és a +36 80 277 456, külföldről a +36 1 550 1825-ös telefonszámon vagy elektronikusan a HlhkkkajYWcxCVGhSB5JMcMca29yb25hdmlydXNAMTgxOC5odQ== címen. 

A magyar határellenőrzéssel kapcsolatos aktuális információk megtalálhatók: a határátlépéssel kapcsolatos aktuális információk (ORFK) oldalon és érdeklődni lehet a ZFvx21ma29yb25hdmlydXNAYm0uZ292Lmh1 címen. 

Bővebb információ a határátkelők nyitva tartásáról és az engedélyezett forgalom típusáról: klikk ide

Méltányossági kérelem a Magyarországra történő beutazáshoz: https://ugyintezes.police.hu/meltanyossagi-kerelem  

4. Egyéb helyi szabályok, információk:

A maszkviselés a lakóhelyen kívül kötelező, a kijárási korlátozások változóak, de továbbra is élnek még. Az esetleges új szabályozás bevezetése akár egyik estéről másnap reggelre is bekövetkezhet, így kiemelten fontos a helyi híradások követése. A szárazföldi határok továbbra is zárva vannak.

Panamában folyamatosan csökken a megbetegedések száma, ezért a járványügyi korlátozások folyamatosan változnak. Jelenleg éjfél és reggel 4 között kijárási tilalom van érvényben. A tengerpartokat megnyitották, de a turizmus gyakorlatilag megbénult. Figyelem: a szállodák nagy többsége nem működik, ugyanakkor bezárt szállodák is elfogadnak befizetéseket. Csak az országon belül kötött biztosítások működnek, a hazai biztosítások nem.

Naprakész információ a helyi adatokról: https://www.facebook.com/minsapma/ 

5. Nyári szezonra vonatkozó további információ

Panamában a turizmus gyakorlatilag megbénult, ebben novemberig nem várható előrelépés (akkor érhetik el a megfelelő nyájimmunitást). A szállodák többsége zárva van, az egyes turisztikai régiókat érintő lezárások folyamatosak és kiszámíthatatlanok.

Biztonság:

Magyarország nem javasolja az utazást a világjárvány miatt! Azonban  az ország a  védettségi igazolások egyoldalú elismeréséről szóló 17/2021. (V. 22.) KKM rendelet 1. § alapján  a II. biztonsági besorolási kategóriába, azaz a fokozott biztonsági kockázatot jelentő országok listájára került.

Az ország alapvetően biztonságos, azonban az utóbbi években megjelentek a turisták sérelmére elkövetett bűncselekmények. Ennek megfelelően az értékeket érdemes a szálloda széfjében hagyni, az aznapra tervezett vásárlásokra elegendő pénzösszeget vigyük magunkkal.

Az országon belüli utazáskor fel kell készülnünk, hogy gyakoriak az ellenőrző pontok, az igazoltatások, főként éjszaka. Legyen nálunk az útlevél vagy legalább annak fénymásolata, amely tartalmazza a beléptető bélyegző másolatát is.  

A hivatalos bűnözési statisztikák szerint a rablások, gyilkosságok és támadások fokozódtak Panamaváros San Miguelito, El Chorillo és Juan Diaz kerületeiben. A legtöbb ilyen bűncselekmény a rivális kábítószer-bandák tagjai közötti leszámolás része, de érdemes óvintézkedéseket tenni, annak érdekében, hogy megvédjük magunkat és értékeinket az utcai bűnözés kockázatától. Egy esetleges támadás esetén mindennemű ellenállás nélkül, azonnal adjuk át az értékeinket. 

A taxis rablások számának jelentős növekedése miatt kerüljük a sárga taxikkal való utazást sötétedés után, főként, ha már van utasa a taxinak. Napközben se üljünk be olyan taxikba, amely már szállít utasokat. A taxik Panamában nem használnak taxiórákat, így még az utazás megkezdése előtt kérdezzünk rá a viteldíjra. Javasolt a taxik helyett az Über és az Easytaxi alkalmazások használata.   

Különösen veszélyesek a Kolumbia határához közeli területek (a Punta Carretótól az Atlanti-óceán partján fekvő Comarca de San Blas-on, a keleti Darien tartományban fekvő Yavizáig, a Csendes-óceán partján fekvő Punta Piñaig). Kolumbia kormánya és Kolumbia Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) 2016 – ban békemegállapodást írtak alá, azonban a szakadár kolumbiai gerillák és más fegyveres csoportok behatolásának veszélye továbbra is fennáll. Külföldi és panamai állampolgárok is áldozatai voltak erőszakos bűncselekményeknek, emberrablásoknak és a gyilkosságoknak ezen a területen. Ha mindenáron a fent említett területekre kíván valaki utazni, csak nagyon alaposan előkészített, lehetőleg csoportos utazás keretében, megbízható utazásszervezővel szabad elindulni.

Bűnözés

A panamai jogalkotás a drogok tekintetében szigorú, a repülőtéri, kikötői és szárazföldi ellenőrzés alapos. Kis mennyiségű drog birtoklása is több éves börtönbüntetést vonhat maga után. Nagyobb mennyiség birtoklása esetén az elkövető 15 évig terjedő büntetéssel sújtható.  A letartóztatáshoz az is elegendő, ha kábítószerrel kereskedő személy társaságában tartózkodik az illető.

Beutazási, tartózkodási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba: 

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:
IGEN

Érvényes útlevél a tartózkodás teljes idejére.
Ideiglenes útlevél: NEM
Személyi igazolvány: NEM
Ideiglenes személyi igazolvány: NEM
Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány: NEM
Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok: NEM úti okmányok
Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány): NEM
Kiskorúak beutazása:

Azoknak a 18 év alatti külföldieknek, akik egyedül vagy egy harmadik, nagykorú kísérő személlyel érkeznek Panamába turistaként vagy legfeljebb 90 napig tartó rövid tanulmányútra, az országba való be- és kilépéshez nincs szükségük engedélyre vagy írásos szülői vagy nevelői hozzájárulásra. Szükségük van azonban érvényes útlevélre és a hazautazást biztosító repülőjegyre. 

Ha a kiskorú turista státusza megmarad panamai tartózkodása alatt, akkor nem szükséges szülői vagy egyéb engedély beszerzése a hazautazáshoz. Amennyiben a kiskorú migrációs státusza megváltozik az országban tartózkodás ideje alatt, szülői/migrációs hatósági engedélyre lesz szüksége. Ilyen esetben Panama Magyarországra is akkreditált bécsi nagykövetsége, illetve Panamában a Migrációs Hivatal az illetékes. Az engedélynek spanyol nyelvűnek kell lennie, Apostille tanúsítvánnyal kell ellátni, és azt hitelesítteteni kell a külügyminisztérium hitelesítő irodájában. www.mire.gob.pa/index.php/es

Vízum:

Vízum turistacélú beutazás esetén: magyar állampolgárok 180 napra vízummentesen, érvényes menettérti jegy és megfelelő anyagi fedezet felmutatásával, valamint a belépés napjától számítva minimum 180 napig (a maximum tartózkodás időtartamáig) érvényes útlevél birtokában utazhatnak Panamába.

Vízum egyéb célú beutazás esetén: Vízumkérelem benyújtásában az adott ország külképviselete illetékes.  

www.migracion.gob.pa/index.php/permisos-y-requisitos-para-visas/permisos-migratorios
www.migracion.gob.pa/images/PAGINA%20WEB%20EFRAIN/Requisitos_transparencia2016/PleyEspec2.pdf 

Házikedvencek beutazása:

http://portal.nebih.gov.hu/-/kedvtelesbol-tartott-allatok-utaztatasara-vonatkozo-tajekoztato
www.tocumenpanama.aero/index.php/inmigracion/viajando-con-mascotas
www.minsa.gob.pa/sites/default/files/general/informacion_introducir_animales_menores_al_pais_1.pdf

Vám:

www.tocumenpanama.aero/index.php/inmigracion/aduana.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója

Növényegészségügyi és behozatali előírások változása >>

További hasznos információ az országról

Pénznem: Panamai balboa (PAB), USD.

Érdemes amerikai dollárt vinni magunkkal az országba, eurót csak nagyon kevés bankban váltanak, és akkor is többnyire kedvezőtlen árfolyamon. A szállodákban nem megszokott a pénzváltás. A hamisítás gyanúja miatt a legtöbb üzletben nem fogadják el az 50-es vagy 100-as címletű dollár bankjegyet – vagy csak hosszas vizsgálódás, az üzletvezető bevonása, nyomtatvány kitöltése után - így a 20 dolláros és annál kisebb címletek használata ajánlott. Ha az országba való beutazáskor 10.000 dollárnál nagyobb értékű pénzösszeg van nálunk, azt bevallási kötelezettség terheli.

A bankkártyás fizetés széles körben elfogadott, a legtöbb helyen csak MasterCard vagy Visa hitelkártyát fogadnak el. Ha kisebb, vidéki helyekre utazunk, érdemes készpénzt is vinni magunkkal.

Időjárás: Panama éghajlatát trópusi egyenlítői éghajlat és kis hőmérsékleti ingadozás jellemzi. Két évszak, a száraz és az esős létezik. A száraz évszak december végétől május elejéig tart, az év többi része az esős évszak. Turisztikai szempontból a száraz évszak a kellemesebb.  

Biztosítás: Nyomatékosan felhívjuk a Panamába utazni szándékozók figyelemét, hogy utazásuk megkezdése előtt mindenképpen kössenek teljes körű utas- és balesetbiztosítást, amely fedezetet nyújt az orvosi, kórházi ellátásra, valamint beteg- és halottszállításra.

Közlekedés: Az országba belépők számára a nemzetközi jogosítványok három hónapon át érvényesek Panamában. 

A vezetési stílus mind a városokban, mind a vidéki területeken kifejezetten fegyelmezetlen, nagyon eltér az európaitól, ezért fokozott óvatossággal közlekedjünk. A biztonsági öv használata városon belül és kívül is kötelező. Baleset esetén tanácsos nem mozgatni a járműveket a rendőrség kiérkezéséig.

Gyakran végeznek útépítési munkálatokat a Panamerican Highway panamai szakaszán, amely nincs megfelelően jelezve az autósok számára, ill. az autópálya sincs kellően kivilágítva, így óvatosan vezessünk, készüljünk fel az útlezárásokra. Bizonyos szakaszokon a reggeli és délutáni forgalmi rend megváltozik, vagyis az út, amin reggel még két irányban haladtak a járművek, ott délután elképzelhető, hogy egyirányúsítják az összes sávot.

Nem ajánlatos kerékpárral közlekedni az utcán, a kerékpárosnak minimális tisztelete sincs a közlekedési kultúrában.  Ha valaki mégis biciklizni szeretne Panamavárosban,  javasoljuk a minden vasárnap reggel 6-tól délig tartó Ciclovía (forgalomtól ideiglenesen elzárt, rendőrök által biztosított autóútszakasz) használatát, ahol szép, biztonságos környezetben sportolhatunk.

Ügyintézés helyi hatóságoknál és intézményekben: Az ügyintézés általában lassú és bürokratikus. Legyünk türelmesek, ne reklamáljunk. Különösen ne emeljük fel hangunkat az ügyintézővel. Leginkább csak spanyol nyelvtudással lehet boldogulni. 

Vallási és viselkedési kultúra: A lakosság túlnyomó többsége mélyen hívő katolikus vallású. A városban javasolt a szemérmes öltözködés, strand ruházat viselete nem illendő. Az ország üzleti kultúrájában nincs helye az alkunak, ellentétben más latin-amerikai országokkal. Panamában nem illik  anyagiakról beszélni. Társalgás során lehetőleg kerüljük a rasszizmus, a vallás, a politika és a kábítószer-kereskedelem témáit. A homoszexualitást, szexuális vagy vallási hovatartozást a törvény nem bünteti. A homoszexualitás 2008 óta legális, az azonos neműek közötti házasságra azonban nem ad lehetőséget a törvény.

Közegészség, egészségügyi helyzet: 

Esős időszakban gyakran fordulnak elő járványok, jellemzőek a moszkitók által terjesztett betegségek, mint például a dengue-láz. A Panamába való beutazáskor az egyes sárgaláz-veszélynek kitett országokból érkezők esetében a belépés előfeltétele a legalább 10 napnál régebbi sárgaláz elleni oltás, amelynek megtörténtét a nemzetközi oltóközpontokban kiadott igazolvánnyal kell bizonyítani. A kötelező védőoltásokról érdeklődjön az Intermed Oltóközpont, https://oltokozpont.hu/hu oldalán. 

Panamavárosban és a turisták által legtöbbet látogatott helyeken az egészségügyi ellátás színvonala jó, azonban az orvosi és kórházi kezelések költsége meglehetősen magas, éppen ezért elengedhetetlen a megfelelő utas- és balesetbiztosítást.

A csapvíz Panamavárosban és a megyeszékhelyeken iható, egyéb helyeken kerülni kell a csapvíz fogyasztását. Általánosságban véve is biztonságosabb a palackozott víz fogyasztása.

Amennyiben az utazó látogatást tervez a városoktól távoli, főleg őserdei területekre, ajánlatos védekezni a malária ellen, mert az utóbbi években az előforduló maláriás esetek száma megnőtt.

A Panamai Köztársaságban előfordulhat hantavírus-fertőzés. A fertőzés nem gyógyítható, az esetek egy részében halálos kimenetelű betegség. A megelőzése érdekében fontos, hogy az utcán, tengerparton vásárolt, esetlegesen állati vizelettel és ürülékkel szennyezett üdítős és sörös dobozokat felbontás előtt alaposan mossuk meg.

Panamában továbbra is jellemző a Zikavírus-fertőzés veszélye. Főként az esős évszakban (áprilistól novemberig) terjed a vírus, jellemzően Nyugat-Panamában, Guna Yala és Chitré régióiban. Tanácsos, hogy különösen a terhes nők kerüljék el ezeket a területeket, ideértve a San Blas-szigetet is a Karib-tengeren.

Szintén a szúnyogok által terjesztett, jellemző betegségek közé tartozik a chikungunya vírus, melynek főként az esős, meleg hónapokban vannak kitéve a Panamában tartózkodók. Különösen veszélyes ez a betegség is a gyenge immunrendszerű emberekre, a terhes nőkre, a gyermekekre és az idősekre.  

Felhívjuk a térségbe, főként az esőerdei és tengerpartok mentén lévő településekre készülők figyelmét a szúnyogriasztók, krémek vagy más hasonló készítmények fokozott használatára. 

Az utazóknak tisztában kell lenniük azzal, hogy a trópusi fertőzések többsége kellő körültekintéssel, gyógyszerekkel vagy védőoltással megelőzhető. A különböző utazási betegségekről és az oltásokról érdeklődhetnek a Regionális ÁNTSZ-ekben és az Országos Epidemiológiai Központban. A malária (sárgaláz) elleni gyógyszert és oltóanyagot a Nemzetközi Oltóközpontban és a tiszti főorvos által kijelölt oltóhelyeken lehet felvenni.  

Segélykérő telefonszámok

A 911-es számon lehetséges mentőt hívni Panamavárosban, Colónban és a Panamerican Highway-en a Panamaváros és Chiriqui közti szakaszon. Fontos tudni viszont, hogy a mentők nem mindig elérhetőek, és a forgalmi nehézségek és rossz útviszonyok miatt késhetnek. Ebben az esetben fordulhatunk a privát mentőszolgálatokhoz, amelyek elérhetőek a szolgáltatásra előfizetők számára.  

 • Rendőrségi 24 órás ügyelet (Centro de Recepción de Denuncias): Telefon: 2626979, 2628277 vagy 2666077. Cím: Ancón, Panamaváros.
 • Nemzeti Rendőrség: 104
 • Tűzoltóság: 103
 • Turistarendőrség, telefon 2264021 vagy 2702467
 • Polgári Védelem 24 órás ügyelete (Sistema Nacional Protección Civil) telefon 3160080 vagy 335

Ajánlott kórházak, klinikák, orvosi rendelők:

 • Clínica-Hospital Paitilla. Tel.: 2658800 vagy 2658888
 • Clínica-Hospital San Fernando. Tel. 2292004, 2291606 vagy 2293800
 • Hospital Nacional. Tel.: 2078110
 • Hospital Seguro Social. Tel.: 5036000 Sürgősségi ellátás: 5036001
 • Hospital Santo Tomás. Tel.: 5075600
 • Hospital del Niño (Gyermekkórház). Tel.: 5129808 Sürgősségi ellátás: 5129823
 • Cruz Roja. Tel: 3151388 ó Sürgősségi ellátás: 2282187
 • Cruz Blanca (drogok). Tel.: 2273002 vagy 277.3004- Segélyvonal: 8002211
 • Ügyeletes orvosi szolgálat. Tel.: 2291133, 2273237 vagy 2273233
 • Mentők Tel.: 5032532 Sürgősségi ellátás 5036001, 3660122