Amerika

Mai napon is érvényes: 2022.05.26. 

A külföldre utazás egyéni felelősség, egyéni döntés – a Konzuli Szolgálat utazási tanácsai e döntés meghozatalában nyújtanak segítséget.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre! 

Elérhető külképviseletek:
Paraguayban nincs magyar nagykövetség és konzuli hivatal
Tiszteletbeli konzul Asunción
Felügyelő képviselet Buenos Aires

Aktuális:

2022. 05. 15.
A Covid-19 járvány időszakára vonatkozó utazási tanácsok

A világjárvány miatt kialakult utazási korlátozások frissítése folyamatos, a közölt adatok tájékoztató jellegűek, valamint csak a már hatályba lépett szabályokat tartalmazzák.

1) Magyarország megfontolásra javasolja az utazást a világjárvány miatt!  Paraguay biztonsági besorolása a II. biztonsági besorolási kategória, amely szerint az utazás nem javasolt, hacsak az alábbi célok valamelyike miatt halaszthatatlan:

 • bírósági vagy hatósági eljáráshoz kapcsolódó eljárási cselekményen történő részvétel,
 • halaszthatatlan üzleti tevékenység vagy egyéb munkavégzés,
 • egészségügyi ellátás igénybevétele,
 • hallgatói vagy a tanulói jogviszony alapján fennálló tanulmányi vagy vizsgakötelezettség teljesítése,
 • fuvarozási tevékenységgel összefüggő munkavégzéshez kapcsolódó utazás személyforgalomban,
 • halaszthatatlan családi eseményeken (házasságkötés, keresztelő, temetés) részvétel,
 • a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény szerinti hozzátartozó gondozása, ápolása,
 • kiemelt jelentőségű, nemzetközi vonatkozású sport-, kulturális, illetve egyházi rendezvényen történő részvétel.  

a. Be lehet-e utazni az országba? Igen.  

2022. április 19-én új beutazási szabályok léptek életbe. A szabályok valamennyi utasra vonatkoznak, állampolgárságuktól függetlenül. Immár nem kötelező az egészségügyi nyilatkozat kitöltése, azonban minden 12 éven felüli utasnak fel kell mutatnia a teljes oltottságát igazoló okmányát. A teljes oltottság (egy, vagy kétdózisú oltóanyag) elismeréséhez szükséges az emlékeztető oltás (+1 dózis) beadásának igazolása is. Az oltási igazolást angol, francia, spanyol vagy portugál nyelven kell bemutatni és az alábbi információkat kell tartalmaznia:

 • Az utas neve
 • Az utas születési ideje
 • Útiokmány száma
 • Az oltás gyártója
 • A beadott oltások gyártási sorozatszáma
 • Az oltás beadásának időpontja

Amennyiben az utas nem rendelkezik oltási igazolással, a beutazását megelőző 72 órán belül elkészített negatív PCR – tesztet kell felmutatnia. Az antigén teszt nem elfogadott.

További részletek itt találhatók (GYIK): https://dgvs.mspbs.gov.py/page/#1708

Az új szabályokról részletesen itt tájékozódhat:  

https://www.migraciones.gov.py/index.php/tramites/ingreso-y-salida-del-pais/exigencias-sanitarias-vigentes-por-covid-19-para-el-ingreso-al-paraguay#:%7E:text=Viajeros%20desde%20los%2012%20a%C3%B1os,Fecha%20de%20nacimiento

b. Kell-e teszt? Csak az oltatlan, vagy a betegségen átesett utasok számára kötelező.

A 12 éven felüli személyeknek, akik nem rendelkeznek oltási igazolással, az utazás kezdetét megelőző 72 órán belül elvégzett, negatív Covid-19 PCR tesztet kell felmutatniuk. A betegségen már átesett utasoktól negatív PCR-, illetve pozitív antigén teszteredményt kérnek.

c. Kell-e regisztrálni? Nem. 

A Paraguayba utazni szándékozó látogatóknak már nem kell kitölteniük a korábban kötelező egészségügyi nyilatkozatot, a 12 éven felüli személyeknek viszont 2022. április 19. óta igazolniuk kell teljeskörű oltottságukat.

d. Oltottsággal járó kedvezmény: Van.

A beutazás feltételeként a paraguayi hatóságok teljes oltottságot (kétdózisú oltás esetén 2 db + 1 db emlékeztető, egydózisú oltás esetén 1 db+1db emlékeztető oltás) írnak elő a 12. életévüket betöltött személyek beléptetéséhez. 

e. Oltatlan/nem elfogadott vakcinával oltott, illetve a betegségen átesett személyekre vonatkozó szabályok:

Amennyiben az utazó nem tudja igazolni teljes oltottságát, az utazás megkezdését megelőző 72 órán belül elvégzett, negatív PCR-teszteredményt szükséges felmutatnia. A betegségen átesett személyeknek laboratóriumi lelettel kell igazolniuk, amennyiben az utazást megelőző 10. és 90. nap között voltak fertőzöttek a COVID-19 vírussal. Ez esetben a paraguayi hatóságok a negatív PCR vagy a pozitív antigén teszteredményt kérik felmutatni.

f. Karanténkötelezettség: Nincs. 

Paraguayi tájékoztatás: https://migraciones.gov.py/index.php/tramites/ingreso-y-salida-del-pais/exigencias-sanitarias-vigentes-por-covid-19-para-el-ingreso-al-paraguay

A járványügyi intézkedések alól a konzuli tisztviselő semmilyen módon nem tud enyhítést vagy felmentést eszközölni, a Konzuli Szolgálat e kérdésben további tájékoztatást nem ad, az illetékes hatóság döntéseit az előzőek szerint nem értelmezi. Kérjük, szíveskedjék a megadott linken szereplő hatósághoz fordulni további kérdéseivel.

g. Üzleti célú beutazás feltétele: 

A fent ismertetett általános feltételek érvényesek.

h. Tranzitálási szabályok: Engedélyezett a tranzitálás Paraguay nemzetközi repülőterein.

i. A célország beutazási feltételei alóli mentesség: Nincs.

j. Egyéb hasznos infó:

Paraguayi határrendészet telefonos, illetve e-mail elérhetősége: 00 595 21 446 066, RIRLzV2OwbWlncmFjaW9uZXNAbWlncmFjaW9uZXMuZ292LnB5; honlapja: https://www.migraciones.gov.py/index.php?cID=1

Egészségügyi ellátás külföldön: http://www.neak.gov.hu/felso_menu/lakossagnak/ellatas_kulfoldon

Problémák az utazási irodával, légitársasággal? További információ az Utasjogok fejezetben található: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/utasjogok 

2) Kiutazás az országból:

Nincs speciális előírás a kiutazás kapcsán.

3) Beutazás Magyarországra:

2022. március 7-én hatályát vesztette a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020. Korm.rendelet, ennél fogva a Magyarországra történő beutazásra vonatkozó korlátozások is megszűntek. A magyarországi beutazás mindenkori szabályaival kapcsolatban az ORFK határrendészeti szervei illetékesek tájékoztatást adni. Az ORFK alábbi oldalán talál bővebb információt:  http://www.police.hu/hu/info/elerhetosegek 

A koronavírussal kapcsolatos információkat http://www.koronavirus.gov.hu/ oldalon találhatják, illetve érdeklődhetnek telefonon belföldről a +36 80 277 455 és a +36 80 277 456, külföldről a +36 1 550 1825-ös telefonszámon vagy elektronikusan a WCWgzqiqfw5z102wa29yb25hdmlydXNAMTgxOC5odQ== címen. 

A magyar határellenőrzéssel kapcsolatos aktuális információk megtalálhatók: https://www.police.hu/hu/hirek-es-informaciok/hatarinfo/hataratlepessel-kapcsolatos-informaciok (ORFK) oldalon, illetve érdeklődni lehet a kBimDnknFy6VYzcDNa29yb25hdmlydXNAYm0uZ292Lmh1 címen. 

Biztonság:

Magyarország megfontolásra javasolja az utazást a világjárvány miatt!  Paraguay biztonsági besorolása a II. biztonsági besorolási kategóriába tartozik,

Biztonság

Asunción közepes biztonsággal rendelkező város. Az éjszakai órákban lehetőség szerint kerüljék el a Chacarita negyedet, és legyenek elővigyázatosak a buszpályaudvarokon és a külvárosi részeken. Nappal lehetőség szerint ne hordjanak magukkal értéktárgyat, ékszereket és fizetéskor figyeljenek oda közvetlen környezetükre. 

Javasoljuk, hogy legyenek elővigyázatosak a brazil határ mellett fekvő Ciudad del Este városban. Az ország nagy része ritkán lakott, így különösen az éjszakai órákban az autóutakon fordulhatnak elő fegyveres rablások. Amennyiben Asunciónból Sao Paulóba busszal utaznak, javasoljuk az állandó éberséget. 

Az ország északi részén még mindig aktív egy kisebb gerillaszervezet a Paraguayi Népi Hadsereg (EPP). A csoport tagjai a régióban már többször megöltek katonákat, civileket, elraboltak embereket és megtámadtak rendőrőrsöket.  Javasoljuk, hogy magyar állampolgárok San Pedro és Concepción tartományba irányuló, halaszthatatlan utazásaikat a lehető legkörültekintőbben szervezzék meg, és azok során tanúsítsanak fokozott elővigyázatosságot. Figyeljék a helyi híradásokat, illetve utazásukat megelőzően lehetőleg egyeztessenek hivatalos vagy magán meghívójukkal, a megbízott utazásszervezővel, a kiválasztott légitársasággal vagy egyéb utaztatóval.

Paraguayban közvetlen terrorveszély jelenleg nincsen. 

Beutazási, tartózkodási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba: 

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:

IGEN

Nincs elvárt intervallum, de ajánlott, hogy az útlevél a kiutazás időpontját legalább három hónappal haladja meg.

Ideiglenes útlevél:
(Csak konzul állít ki!)

Elvárt érvényessége:

IGEN

További információt az alábbi linken talál: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/utlevel

Személyi igazolvány:

NEM

Ideiglenes személyi igazolvány:

NEM

Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány:

NEM

Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok:

NEM úti okmányok

Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány):

NEM


Kiskorúak beutazása: 

A paraguayi előírások szerint 18 év alatti kiskorú belépéséhez szülői hozzájáruló nyilatkozat szükséges, ha csak az egyik szülő vagy harmadik személy, illetve ha egyedül utazik. A hozzájáruló nyilatkozatot az állampolgárság szerinti ország illetékes szervének kell kiállítania és apostille hitelesítéssel kell ellátni. Minden esetben szükséges, hogy a kiskorúnál legyen apostille-jel ellátott, spanyol nyelvre lefordított születési anyakönyvi kivonata.

Felhívjuk a figyelmet, hogy Paraguay állampolgársági törvénye értelmében az ország területén született gyermek Paraguay állampolgára, függetlenül szülei állampolgárságától. Emiatt adott esetben magyar állampolgárok helyben született gyermekeire is Paraguay szigorúbb kiutazási szabályait kell alkalmazni.

Amennyiben a kiskorú kísérő nélkül vagy harmadik személy kíséretében, illetve hosszú időtartamra (pl. diákcsere) utazik az országba, minden esetben célszerű a fogadó ország Budapestre akkreditált külképviseletén tájékozódni a további részletes szabályokról.

Vízum:

Vízum turista célú beutazás esetén:
Vízum beszerzése nem szükséges. A vízummentes tartózkodás maximális ideje 90 nap, ami egy alkalommal további maximum 90 nappal meghosszabbítható az idegenrendészeti szerv (Dirección General de Migraciones) központi irodájában. Fontos, hogy a belépő pecsétet kapjon az útlevelébe, vagy ennek hiányában átvegye belépési lapját (boleta de ingreso). Pecsét hiányában vagy a belépési lap elvesztése esetén az idegenrendészeti hatóság - közel 50 amerikai dollár értékben - megbírságolhatja a külföldit. Az Iguazú-vízesés területén nincs kötelező ellenőrzés Paraguay és Brazília között, így a Paraguayból való végleges távozás nehézségeinek elkerülése érdekében ne felejtsenek el pecsétet kérni az útlevelükbe. 

Vízumkérelmek benyújtásában Paraguay Magyarországra akkreditált bécsi külképviselete illetékes.

Túltartózkodás esetén a kilépéskor bírságot fizettethetnek a paraguayi hatóságok, amit bármelyik határátkelőhelyen be lehet fizetni A fizetendő bírság magyar állampolgár esetében 243.756 guaraní. 

Házi kedvencek beutazása:

Információért forduljon állatorvosához, illetve a téma kapcsán az alábbi linkekre kattintva is tájékozódhat.

NÉBIH
Pettravel

Vám: 

A paraguayi vámhivatal honlapja www.aduana.gov.py
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója.
Növényegészségügyi és behozatali előírások változása >>

További hasznos információ az országról

Pénznem: Paraguayi guaraní (PYG)

Időjárás: az ország éghajlata szubtrópusi, a nyár decembertől március elejéig tart, váltakozva forró és párás. A napsütés, az ibolyántúli sugárzás nagyon intenzív. Érdemes elővigyázatosnak lenni a nagyon esős és viharos időszakokban.  

Biztosítás: Az országban a balesetbiztosítás gyakorlatilag alig működik. Ha valaki biztosítást szeretne kötni, arra csak a helyszínen van lehetőség, mivel a paraguayi szolgáltatóknak nincsenek közvetlen nemzetközi szerződéseik. 

Közlekedés: A közúti közlekedés szabályai alapjában véve azonosak az európaiakkal, ám ezeket a normatívákat Paraguayban is felettébb rugalmasan kezelik. A városi közlekedésben használatos járművek veszélyessége hasonló a hazaihoz. Javasoljuk, hogy inkább taxit, azon belül is inkább CB-rádióval felszerelt rádió-taxikat, vagy a jelzés nélküli, u.n. remiseket használjanak. Ez utóbbiakat a szállodák portáján lehet kérni. 

Közegészség, egészségügyi helyzet: A közkórházakban az alapellátás biztosítása külföldiek számára elérhető áron történik, ám a szolgáltatás nagyon alacsony színvonalú. Az országban működő, külföldiek számára javasolt magán egészségügyi ellátóhelyek színvonala elfogadható és tarifáik gyakorlatilag az európaiakkal azonosak. Mindegyik közkórház és egészségügyi intézmény felkészült arra, hogy gyorsan ellássa a Dengue vírussal megfertőzött beteget. 

Az országban a Dengue-, a Zika- és Chikunguna-vírusokat terjesztő szúnyogok magas száma miatt fennáll a fertőzés kockázata, különösen a meleg és párás hónapokban. Bár ezek általában nem okoznak halálos kimenetelű betegségeket, de jelentős kockázattal jelenthetnek a várandós nők, gyermekek, idősek és legyengült immunrendszerrel rendelkezők számára. A legtöbb fertőzést október és április hónapokban regisztrálják az ország keleti régiójában, amelybe Asunción főváros is beletartozik. Általánosságban az alábbi – nem teljeskörű – megelőzési intézkedéseket ajánljuk: 

 • hosszú ujjú ingek és hosszú szárú nadrágok viselése;
 • rovarirtószerek használata;
 • a szúnyog szaporodására alkalmas helyek és időszakok elkerülése;

A csapvíz használata helyett – amelynek magas a klórtartartalma – az ásványvizek fogyasztását ajánljuk. 

Oltások: Amennyiben olyan országból érkezik a turista, amely sárgalázzal érintett (pl. Bolívia felől), akkor kötelező a sárgaláz elleni oltás.

Egyéb információ:

Felügyelő külképviselet, Buenos Aires
Paraguay Bécsi Nagykövetsége