Amerika

Mai napon is érvényes: 2019.05.26. 

A külföldre utazás egyéni felelősség, egyéni döntés – a Konzuli Szolgálat utazási tanácsai e döntés meghozatalában nyújtanak segítséget.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Bizalma fontos számunkra, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre!

Elérhető külképviselet/ek: Saint Kitts és Nevis területére nincs akkreditálva magyar külképviselet. A konzuli segítségnyújtás a bajba jutott magyar állampolgárok részére a nagy távolság és a helyi sajátosságok miatt nehézkes, hosszú időt vesz igénybe. Bajbajutott magyar állampolgárok számára elérhető konzuli védelem tartózkodási helyükhöz a legközelebb: Magyarország Kubai Nagykövetsége. Javasoljuk, hogy konzuli intézkedést igénylő probléma esetén vegyék föl a kapcsolatot az Európai Unió valamely tagállamának akkreditált képviseletével. A szigeteken található diplomáciai képviseleteket az alábbi weblapon találja: http://embassy.goabroad.com/embassies-in/st-kitts-and-nevis 

Biztonság:

Az országban az elmúlt időszakban megnövekedett a bűncselekmények száma. Gyakoriak az utcai lopások, illetve rablások. Ajánlatos a turistáknak kevés készpénzt maguknál hordaniuk, célszerű a nagyobb pénzösszegeket a szálloda széfjében megőrizni. Ne hagyják őrizetlenül értékeiket a tengerpartokon, illetve a személygépkocsikban. Nem ajánlatos sötétedés után az utcán sétálni.

Felhívjuk a magyar állampolgárok figyelmét, hogy értékeikre, hivatalos okmányaikra (útlevél) ugyancsak kiemelt figyelmet fordítsanak. Az okmányokról érdemes fénymásolatot készíteni! Útlevelüket, repülőjegyüket – ha lehetőség van rá – a szálloda széfjében helyezzék el.

Amennyiben egy külföldi állampolgár törvénysértést követ el az országban, kiutasítással, letartóztatással, börtönbüntetéssel kell szembesülnie, illetve súlyos pénzbüntetést kell fizetnie. Különösen súlyos bűncselekménynek számít a fegyver és kábítószer-csempészés.

Felhívjuk az utazók figyelmét, hogy a karibi térségben a hurrikánszezon általában június elejétől november végéig tart, azonban a jelzett időszakon kívül is képződhetnek – esetenként pusztító erejű – viharok. Kérjük a térségben tartózkodó magyar állampolgárokat, hogy folyamatosan kísérjék figyelemmel a hurrikánnal kapcsolatos híradásokat, a hatóságok előrejelzéseit, figyelmeztetéseit és az elhangzó utasításokat – saját testi épségük és fizikai biztonságuk érdekében – maradéktalanul hajtsák végre.

Az amerikai National Hurricane Center honlapja naprakész információkat közöl a térség időjárási viszonyairól.

Beutazási és tartózkodási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba:

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:
IGEN

Az útlevélnek még 6 hónapig kell érvényesnek lennie az országba történő beutazást követően.
Ideiglenes útlevél: NEM
Személyi igazolvány: NEM
Ideiglenes személyi igazolvány: NEM
Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány: NEM
Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok: NEM úti okmányok
Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány): NEMKiskorúak beutazása:

Törvényes képviselő nélkül utazó kiskorú gyermek közjegyző előtt tett, angol nyelvre lefordított és diplomáciai felülhitelesítéssel ellátott szülői nyilatkozat birtokában utazhat be az országba.

Vízum:

Magyar állampolgárok vízummentesen utazhatnak az országba és ott 90 napig tartózkodhatnak turistaként. További információk a www.foreign.govt.kn/services honlapon találhatók.

A beutazás előfeltétele, hogy tovább- illetve visszautazásra érvényes repülőjeggyel, valamint a tartózkodáshoz szükséges anyagi fedezettel rendelkezzen az utazó. 

Házikedvencek beutazása:

Az alábbi oldalakon tájékozódjon: http://portal.nebih.gov.hu/-/kedvtelesbol-tartott-allatok-utaztatasara-vonatkozo-tajekoztato; www.pettravel.com/immigration/StKitts_Nevis.cfm. Továbbá javasoljuk, hogy vegye fel a kapcsolatot állatorvosával! 

Vám:

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója

További hasznos információ az országról

A két szigetből álló Saint Kitts és Nevis egyike a Karib-térség országainak. Fővárosa Basseterre, az ország hivatalos nyelve az angol. 

Pénzem:

Kelet-karibi dollár. Legálisan pénzt lehet váltani a hotelek váltóhelyiségeiben, valamint az utcákon található hivatalos váltóirodákban.

Éghajlat:

Trópusi. Egész évben meleg van: 20 - 32°C. Az esős évszak júliustól november közepéig a hurrikánszezon júniustól novemberig tart. Az aktuális hurrikán helyzetről az alábbi honlapról tájékozódhat: www.nhc.noaa.gov.

Közlekedés:

Az országban a brit közlekedési szabályok érvényesek, baloldali közlekedés van. A külföldi állampolgárnak az országban történő vezetéshez úgynevezett látogató jogosítványt kell igényelniük a Közlekedési Minisztériumban, s azt rövid időn belül megkapják, ha bemutatják érvényes hazai, vagy nemzetközi jogosítványukat. A közlekedésben elterjedtek a minibuszok, illetve a taxik. A turisták viszonylag olcsón juthatnak el taxival a repülőtértől a szállodáig. További információk a www.gov.kn weboldalon találhatók.

Közegészség, egészségügyi helyzet:

Az országban a fontosabb kórházak a Joseph N. France General Hospital (tel.: (869) 465-2551) - St. Kittsben és az Alexandria Hospital (tel.: (869) 469-5473) – Nevisben. A fentieken túl St. Kittsben még számos egészségügyi központ is lát el betegeket.

Érdemes utazás előtt tájékozódni a biztosító társaságoknál az esetleges balesetek, megbetegedések gyógyítási költségeinek térítési módozatairól. Az általános utasbiztosításon túl ajánlatos kiegészítő biztosításokat kötni pl. beteg hazaszállítására.

Saint Kitts és Nevis területén nem biztonságos csapvizet fogyasztani, ehelyett a boltokban kapható ásványvizek fogyasztása ajánlott.

A helyi rendőrség és mentőszolgálat segélyhívószáma: 911.

A trópusi betegségek megelőzése, elkerülése érdekében javasoljuk védőoltás beadatását. Kérjük, hogy bővebb tájékoztatásért keresse fel a http://oltokozpont.hu/index.php?id=352 weboldalt.

Dengue-láz és Zika-vírus

A Dengue-láz, valamint a Zika-vírus általi fertőzés is gyakori helyi betegségnek számít a Karib-térségben. Ezekről a vírusfertőzésekről az ÁNTSZ és az Országos Epidemiológiai Központ honlapján találhat bővebb információkat.

Ha hazatérésük után fejfájás, magas láz, hányás, hasfájás jelentkezik, ne felejtsék el tájékoztatni a kezelő orvosukat, hogy dengue- és zika-veszélyes területen tartózkodtak. A zika-vírusról bővebb tájékoztatást a https://konzuliszolgalat.kormany.hu/a-zika-virusrol linken olvashatnak.