Amerika

Mai napon is érvényes: 2019.05.26. 

A külföldre utazás egyéni felelősség, egyéni döntés – a Konzuli Szolgálat utazási tanácsai e döntés meghozatalában nyújtanak segítséget.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Bizalma fontos számunkra, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre!

Elérhető külképviselet/ek: Saint Lucia szigetére nincs akkreditálva magyar külképviselet. A konzuli segítségnyújtás a bajbajutott magyar állampolgárok részére, a nagy távolság és a helyi sajátosságok miatt, nehézkes, hosszú időt vesz igénybe. Javasoljuk, hogy probléma esetén vegyék föl a kapcsolatot az Európai Unió valamely tagállamának helyi képviseletével. Bajbajutott magyar állampolgárok számára elérhető konzuli védelem tartózkodási helyükhöz a legközelebb: Magyarország Kubai Nagykövetsége. A szigeten található diplomáciai képviseleteket az alábbi weblapon találja: http://stlucia-guide.info/travel.basics/embassies.and.consulates

Biztonság:

A szigeten növekvő tendenciát mutat a fegyverrel elkövetett rablások száma, ezért kérjük, hogy éjszaka ne közlekedjenek/tartózkodjanak elhagyatott területeken. Az erőszakos cselekmények kapcsolatban állnak a szigeten növekvő kábítószer fogyasztással és terjesztéssel. A helyi hatóságok mindent megtesznek, hogy javítsanak a biztonsági helyzeten, ugyanakkor továbbra is a turisták a fő célpontjai a bűnelkövetőknek. Értékeiket ne hagyják a tengerparton, vagy a bérelt gépjárműben felügyelet nélkül. Piacokon, pályaudvarokon, bárokban és a strandokon ne viseljenek ékszert, és ha lehet, kevés készpénzzel induljanak útra. Készítsenek másolatot útleveleikről és csak azt vigyék magukkal. Útlevelüket, repülőjegyüket – ha lehetőség van rá – a szálloda széfjében helyezzék el. 

Felhívjuk az utazók figyelmét, hogy a karibi térségben a hurrikánszezon általában június elejétől november végéig tart, azonban a jelzett időszakon kívül is képződhetnek – esetenként pusztító erejű – viharok. Kérjük a térségben tartózkodó magyar állampolgárokat, hogy folyamatosan kísérjék figyelemmel a hurrikánnal kapcsolatos híradásokat, a hatóságok előrejelzéseit, figyelmeztetéseit és az elhangzó utasításokat – saját testi épségük és fizikai biztonságuk érdekében – maradéktalanul hajtsák végre.

Az amerikai National Hurricane Center honlapja naprakész információkat közöl a térség időjárási viszonyairól.

A helyi segélykérő hívószám a 911.

Beutazási és tartózkodási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba:

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:
IGEN

Az útlevélnek még 6 hónapig kell érvényesnek lennie Saint Luciából történő kiutazást követően.
Ideiglenes útlevél: NEM
Személyi igazolvány: NEM
Ideiglenes személyi igazolvány: NEM
Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány: NEM
Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok: NEM úti okmányok
Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány): NEM
Kiskorúak beutazása:

Törvényes képviselő nélkül utazó kiskorú gyermek közjegyző előtt tett, angol nyelvre lefordított és diplomáciai felülhitelesítéssel ellátott szülői nyilatkozat birtokában utazhat be az országba.

Vízum:

Magyar állampolgárok vízummentesen utazhatnak az országba és ott 180 napon belül 90 napig tartózkodhatnak turistaként.

A beutazás előfeltétele, hogy tovább- illetve visszautazásra érvényes repülőjeggyel rendelkezzen az utazó. 

Házikedvencek beutazása:

A kedvtelésből tartott állatok az országba való beutaztatása importengedély beszerzéséhez kötött. További információk a http://www.govt.lc/services/veterinary-import-permit  honlapon érhetők el. Formanyomtatvány letöltése itt.  

Vám:

A helyi vámszabályokkal kapcsolatos információk a https://customs.gov.lc/travellers.php weboldalon találhatók.

További hasznos információk az országról

Pénznem:

Kelet-karibi dollár. Legálisan pénzt lehet váltani a kereskedelmi bankoknál, a hotelek váltóhelyiségeiben, valamint az utcákon található hivatalos váltóirodákban. Az árfolyamot a Központi Bank határozza meg.

Éghajlat:

Trópusi. Egész évben meleg van: 20 - 32°C. Az esős évszak júliustól november közepéig a hurrikánszezon júniustól novemberig tart. Az aktuális hurrikán helyzetről az alábbi honlapról tájékozódhat: www.nhc.noaa.gov

Közlekedés:

St. Lucia szigetén baloldali közlekedés van. Az országba érkezőknek a helyi hatóságoktól az érvényes magyar jogosítvány mellé ideiglenes vezetői engedély kiváltása szükséges. Az ideiglenes jogosítvány beszerzésével és a helyi közlekedéssel kapcsolatos további információk a http://caribya.com/st.lucia/driving honlapon találhatók. A tömegközlekedés kaotikus és nem biztonságos a turisták számára. A taxik kiválasztásakor ajánljuk a helyi hivatalos taxi-társaságok gépjárműveinek használatát, mert több esetben értesültünk magántaxi használata esetén turisták ellen elkövetett rablásokról.

Közegészség, egészségügyi helyzet:

A szigeten két közkórház és egy magánkórház található, azonban mindegyik eltérő a megszokott európai színvonaltól. Az egyik legismertebb kórház, amely sürgősségi ellátást is biztosít, a Victoria Kórház (telefonszám /758/-452-2421).  A búvárbalesetek sérültjeit a Tapion Kórházban kezelik (telefonszám /758/-459-2000).

Érdemes utazás előtt tájékozódni a biztosító társaságoknál az esetleges balesetek, megbetegedések költségeinek térítési módjáról, tekintettel arra, hogy a helyi ellátásokért gyakran azonnali készpénzes fizetést kérnek.

A Karib-térség területén nem biztonságos csapvizet fogyasztani, ehelyett a boltokban kapható ásványvizek fogyasztása ajánlott.

A trópusi betegségek megelőzése, elkerülése érdekében javasoljuk védőoltás beadatását. Kérjük, hogy bővebb tájékoztatásért keresse fel a http://oltokozpont.hu/index.php?id=352 weboldalt. 

Dengue-láz és Zika-vírus

A Dengue-láz, valamint a Zika-vírus általi fertőzés is gyakori helyi betegségnek számít a Karib-térségben. Ezekről a vírusfertőzésekről az ÁNTSZ és az Országos Epidemiológiai Központ honlapján találhat bővebb információkat.

Ha hazatérésük után fejfájás, magas láz, hányás, hasfájás jelentkezik, ne felejtsék el tájékoztatni a kezelő orvosukat, hogy dengue- és zika-veszélyes területen tartózkodtak. A zika-vírusról bővebb tájékoztatást a https://konzuliszolgalat.kormany.hu/a-zika-virusrol linken olvashatnak.