Amerika

Mai napon is érvényes: 2019.05.26. 

A külföldre utazás egyéni felelősség, egyéni döntés – a Konzuli Szolgálat utazási tanácsai e döntés meghozatalában nyújtanak segítséget.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Bizalma fontos számunkra, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre!

Elérhető külképviselet/ek: Felhívjuk a magyar állampolgárok figyelmét, hogy Suriname- ban (egykor Holland Guyana) semmilyen magyar képviselet nincs. A legközelebbi Magyar nagykövetség Brazíliavárosban (Brazília) található, ezért az oda utazóknak a konzuli segítség nyújtása rendkívüli nehézségekbe ütközik, és hosszabb időt vesz igénybe. Kérjük, ha szükséges, vegyék föl a kapcsolatot az Európai Unió valamely tagállamának az országban lévő diplomáciai képviseletével.

Biztonság:

Terrorizmus

Suriname-ban terrorista veszélytől nem kell tartani.

Közbiztonság

A közbiztonság a magyarországi helyzethez viszonyítva körültekintőbb magatartást követel meg az utazóktól. Gyakoriak az erőszakos bűncselekmények, különösen a fővárosban. Ezek egyik legjellemzőbb célpontjai a külföldi állampolgárok. Gyakoriak a szállodai szobákból történő lopások is.

A közbiztonság szempontjából leginkább kockázatos területek országrésztől függetlenül a nagyvárosok szegénynegyedei, ezeket mindenképpen kerülendőnek tartjuk.

Általános tanácsként javasoljuk, hogy sötétedés után ne sétáljanak egyedül, még nappal se viseljenek feltűnő ékszereket és órákat, ne járjanak figyelmet felhívó fényképezőgéppel, videokamerával stb.

Közlekedés

Az ország úthálózata fejletlen és az esős időszakban bárhol előfordulhatnak útlezárásokat okozó földcsuszamlások. Autóvezetésnél erre különös tekintettel kell lenni.

Amennyiben a turisták az ország belső részének megtekintésére indulnak, azt csak helyi idegenvezető kíséretében tegyék, mivel az őserdőben való tájékozódási nehézségek mellett számítani kell mérges kígyók, illetve pókok, valamint emberre veszélyes ragadozók felbukkanására.

Természeti és technikai katasztrófák

Földrengés- vagy cunami veszélytől nem kell Suriname-ban tartani. Az esős időszakban a hirtelen jött áradások, földcsuszamlások jelenthetnek veszélyt.

Állami, illetve önkormányzati hatóságok és intézmények viszonyulása a velük kapcsolatba kerülő magyar állampolgárokhoz semleges, de nem ellenséges. Általános probléma a kommunikációs nehézség (a hollandon és esetenként az angolon kívül más nyelvet nem beszélnek). 

Beutazási és tartózkodási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba: 

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:

IGEN

A belépéstől számított legalább 6 hónap 

Ideiglenes útlevél:
(Csak konzul állít ki!)

Elvárt érvényessége:

IGEN

További információt az alábbi linken talál: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/utlevel

Személyi igazolvány:

NEM

Ideiglenes személyi igazolvány:

NEM

Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány:

NEM

Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok:

NEM úti okmányok

Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány):

NEMSuriname kormányzati honlapja holland nyelven érhető el. Angol nyelvű információ a következő honlapon található: www.surinametourism.sr 

Kiskorúak beutazása: 

18 év alatti személy kísérő nélküli beutazása esetén szükséges a gondviselő hozzájáruló levele. További információt erről itt talál >>

Vízum:

Vízum turista célú beutazás esetén: 

Magyar állampolgárok turista, vagy látogatási célból, a belépéstől számítva legalább még 6 hónapig érvényes útlevéllel és abban elhelyezett vízummal utazhatnak be az ország területére. A vízumot célszerű Suriname valamelyik külképviseletén előzetesen kiváltani. Kizárólag a paramaribói nemzetközi repülőtéren a határátlépéskor is lehetőség van legfeljebb 90 napig érvényes, ideiglenes tartózkodási engedély (tourist card) kérelmezésére.

Suriname rendelkezik nagykövetségekkel Hollandiában, Franciaországban és Belgiumban.

A vízum információk legegyszerűbben Suriname amszterdami nagykövetségén szerezhetők be. Telefon: (00) (31) 206 426 137; Fax: (00) (31) 206 465 311; e-mail: YxDoHLSjg2xUaW5mb0Bjb25zdWxhYXRzdXJpbmFtZS5ubA==

Vízum egyéb célú beutazás esetén:
A vízumot célszerű Suriname valamelyik külképviseletén előzetesen kiváltani.

Minden utasnak, amikor elhagyja Suriname-t, idegenforgalmi illetéket kell fizetnie. Ennek 2018. áprilisban szedett díja 66 USD vagy 52 EUR. Suriname nemzeti pénznemében a díj nem fizethető, csak amerikai dollárt vagy eurót fogadnak el.

Házikedvencek beutazása:

NÉBIH honlapja: http://portal.nebih.gov.hu/-/kedvtelesbol-tartott-allatok-utaztatasara-vonatkozo-tajekoztato
vagy
www.pettravel.com/immigration/Suriname.cfm

Vám, és egyéb hasznos információ: 

www.surinametourism.sr/#!en&plan-your-trip&basic-facts 

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója

További hasznos információ az országról

A suriname-i jogszabályok rendkívül szigorúak a kábítószerekkel összefüggő bűncselekmények tekintetében. Az emiatt letartóztatottak rendkívüli nehézségű börtönviszonyokra és igen hosszú börtönbüntetésre számíthatnak. A két ország között nincs olyan egyezmény, amely lehetővé tenné az elítéltek átszállítását.

Kokatea:
A kokatea Latin-Amerikában általában nem minősül kábítószernek, számos boltban vagy piacon szabadon kapható, (fogyasztása az érzékszervekre éppúgy nem káros, mint Magyarországon a mákos tészta evése), azonban még a legkisebb mennyiségben való behozatala esetén is az USA, az EU és hazánk vámszervei büntetőeljárást indítanak.

Javasoljuk, hogy utazásuk előtt a kokateával kapcsolatos helyi szokásokról és szabályokról körültekintően tájékozódjanak.

Pénz:
Az ország hivatalos valutája a Suriname-i Dollár (SRD), mely nem konvertibilis, és Magyarországon nem váltható meg előre. Az országban az USA dollár a legelfogadottabb külföldi fizetőeszköz. Hitelkártyákat az országban alig fogadnak el. Az utazóknak javasoljuk utazási csekkek beszerzését.

Turisztikai portál: www.surinametourism.com

Közegészség, egészségügyi helyzet:
Magyarország és Suriname között nincs olyan megállapodás, amely ingyenes orvosi ellátást biztosítana a magyar utazóknak. Ezért okvetlenül ajánljuk mindenkinek, hogy egészség- és balesetbiztosítás nélkül ne induljanak útnak.

Suriname-ban a vezetékes víz nem ivóvíz minőségű, javasoljuk, hogy csak palackozott vizet és üdítőket fogyasszanak. Lehetőség szerint kerüljék az utcai árusoknál való étkezést.

Az ország közegészségügyi állapotai rosszak. A fővárosban is igen gyenge az orvosi ellátás, egyes specialistákból, európai igényeknek megfelelő orvosi berendezésekből, kórházi szobákból nagy hiány mutatkozik. Az ország belső területein előfordulhat, hogy egyáltalán nem lehet orvosi ellátáshoz jutni. Az esetleges orvosi kezelésért azonnal készpénzben kell fizetni.

Több trópusi betegség (sárgaláz, malária, dengue-láz stb.), valamint tífusz előfordulására számítani kell. Elindulás előtt célszerű tájékozódni a kötelező és az ajánlott védőoltásokról az illetékes magyar egészségügyi hatóságoknál (jelenleg a sárgaláz elleni kötelező, melyet legalább 10 nappal az utazás előtt fel kell venni, ajánlott: a hepatitisz A és B, tífusz, tetanusz, a diftéria és a gyermekbénulás elleni védőoltás felvétele). A kötelező védőoltásokról érdeklődjön az Intermed Oltóközpont oldalán:

A szomszédos Brazíliában, 2018-ban megszaporodott sárgaláz megbetegedések miatt a Suriname-ba beutazó turisták feltétlenül vegyék fel a sárgaláz elleni oltást és vigyék magukkal az ezt igazoló nemzetközi oltási könyvet.

Magyar turistáknak ajánlatos az óvatosság és a magas fényvédő faktorú napolajok használata, mivel a trópusi nap sokkal erősebb, mint a Magyarországon megszokott.

Egyéb információt Brazíliavárosban található magyar külképviseletünk oldalán talál.