Amerika

Mai napon is érvényes: 2020.02.29. 

A külföldre utazás egyéni felelősség, egyéni döntés – a Konzuli Szolgálat utazási tanácsai e döntés meghozatalában nyújtanak segítséget.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre!

Elérhető külképviselet/ek: Trinidad és Tobago szigetére nincs akkreditálva magyar külképviselet. A konzuli segítségnyújtás a bajba jutott magyar állampolgárok részére a nagy távolság és a helyi sajátosságok miatt nehézkes, hosszú időt vesz igénybe. Javasoljuk, hogy probléma esetén vegyék föl a kapcsolatot az Európai Unió valamely tagállamának helyi képviseletével. Bajbajutott magyar állampolgárok számára elérhető konzuli védelem tartózkodási helyükhöz a legközelebb: Magyarország Kubai Nagykövetsége. A szigeten található diplomáciai képviseleteket az alábbi weblapon találja: www.foreign.gov.tt/representatives/foreign/missions_in_tt

Biztonság:

Trinidad és Tobago területén növekvő tendenciát mutat a fegyverrel elkövetett rablások száma. Kerüljék a túlzsúfolt utcákat is, mert a lopások, rablások száma ezeken a területeken a legtöbb. Értékeiket ne hagyják felügyelet nélkül a tengerparton, vagy a bérelt gépjárműben. Pénzfelvevő helyeken és a bevásárlóközpontokban ügyeljenek arra, hogy ne mutassák az Önöknél lévő készpénz mennyiségét. Számos esetben jelentettek rablást elhagyatott tengerparti villáknál, valamint támadtak meg turistákat éjszakai fürdőzés közben. Piacokon, pályaudvarokon, bárokban és a strandokon ne viseljenek ékszert, és ha lehet, kevés készpénzzel induljanak útra. Készítsenek másolatot útleveleikről és csak azt vigyék magukkal. Útlevelüket, repülőjegyüket – ha lehetőség van rá – a szálloda széfjében helyezzék el. Ajánlott mindenre kiterjedő utas- és balesetbiztosítás megkötése.

Felhívjuk az utazók figyelmét, hogy a karibi térségben a hurrikánszezon általában június elejétől november végéig tart, azonban a jelzett időszakon kívül is képződhetnek – esetenként pusztító erejű – viharok. Kérjük a térségben tartózkodó magyar állampolgárokat, hogy folyamatosan kísérjék figyelemmel a hurrikánnal kapcsolatos híradásokat, a hatóságok előrejelzéseit, figyelmeztetéseit és az elhangzó utasításokat – saját testi épségük és fizikai biztonságuk érdekében – maradéktalanul hajtsák végre.

Az amerikai National Hurricane Center honlapja naprakész információkat közöl a térség időjárási viszonyairól.

A helyi segélykérő hívószámok: rendőrség 999, tűzoltóság: 990.

Beutazási és tartózkodási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba: 

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:
IGEN

Az útlevélnek még 6 hónapig kell érvényesnek lennie az országból történő kiutazást követően.
Ideiglenes útlevél: NEM
Személyi igazolvány: NEM
Ideiglenes személyi igazolvány: NEM
Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány: NEM
Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok: NEM úti okmányok
Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány): NEMKiskorúak beutazása:

Törvényes képviselő nélkül utazó kiskorú gyermek közjegyző előtt tett, angol nyelvre lefordított és diplomáciai felülhitelesítéssel ellátott szülői nyilatkozat birtokában utazhat be az országba.

Vízum:

Magyar állampolgárok vízummentesen utazhatnak az országba és ott 180 napon belül 90 napig tartózkodhatnak turistaként. A beutazás előfeltétele, hogy tovább- illetve visszautazásra érvényes repülőjeggyel, a tartózkodáshoz szükséges anyagi fedezettel, valamint igazolt szálláshellyel rendelkezzen az utazó.

Házikedvencek beutazása:

A kedvtelésből tartott állatok beutaztatásához szükséges iformációk a http://portal.nebih.gov.hu/-/kedvtelesbol-tartott-allatok-utaztatasara-vonatkozo-tajekoztato, valamint a www.pettravel.com/immigration/Trinidad_Tobago.cfm honlapon, a helyi szabályozással kapcsolatos tudnivalók pedig itt találhatók. 

Vám:

Információk a www.customs.gov.tt honlapon találhatók.

Növényegészségügyi és behozatali előírások változása >>

További hasznos információ az országról

Pénznem:

Trinidad és Tobago-i dollár. Legálisan pénzt lehet váltani a kereskedelmi bankoknál, a hotelek váltóhelyiségeiben, valamint az utcákon található hivatalos váltóirodákban. Az árfolyamot a Központi Bank határozza meg.

Éghajlat:

Trópusi. Egész évben meleg van: 20 - 32°C. Az esős évszak júliustól november közepéig a hurrikánszezon júniustól novemberig tart. Az aktuális hurrikán helyzetről az alábbi honlapról tájékozódhat: www.nhc.noaa.gov

Közlekedés:

A közlekedés a brit rendszer szerint történik (bal oldalon), a tömegközlekedés a turisták számára kaotikus és nem biztonságos. A taxik kiválasztásakor ajánljuk a helyi, hivatalos taxi-társaságok gépjárműveinek használatát, mert több esetben értesültünk magántaxi használata esetén, turisták ellen elkövetett rablásokról. Autóbérlés esetén az országba érkező turisták három hónapig az állampolgárságuk szerinti ország által kiállított érvényes jogosítvánnyal vezethetnek.

Közegészség, egészségügyi helyzet:

A szigeteken lévő kórházak mindegyike eltérő a megszokott európai színvonaltól. Általában hiány van a szükséges műszerekből, gyógyszerekből és személyzetből. Előfordul, hogy a kórházi személyzet munkabeszüntetést folytat, ezzel komoly gondokat okozva az ellátásban. A főváros, Port of Spain Központi Kórházának telefonszáma: (868)-623-2951.

Érdemes utazás előtt tájékozódni a biztosító társaságoknál az esetleges balesetek, megbetegedések költségeinek térítési módjáról, tekintettel arra, hogy a helyi ellátásokért gyakran azonnali készpénzes fizetést kérnek.

A Karib-térség területén nem biztonságos csapvizet fogyasztani, ehelyett a boltokban kapható ásványvizek fogyasztása ajánlott.

Mentőszolgálat segélyhívó száma: 211 vagy 811.

A trópusi betegségek megelőzése, elkerülése érdekében javasoljuk védőoltás beadatását. Kérjük, hogy bővebb tájékoztatásért keresse fel a http://oltokozpont.hu/index.php?id=352 weboldalt.

Dengue-láz és Zika-vírus

A Dengue-láz, valamint a Zika-vírus általi fertőzés is gyakori helyi betegségnek számít a Karib-térségben. Ezekről a vírusfertőzésekről az ÁNTSZ és az Országos Epidemiológiai Központ honlapján találhat bővebb információkat.

Ha hazatérésük után fejfájás, magas láz, hányás, hasfájás jelentkezik, ne felejtsék el tájékoztatni a kezelő orvosukat, hogy dengue- és zika-veszélyes területen tartózkodtak. A zika-vírusról bővebb tájékoztatást a https://konzuliszolgalat.kormany.hu/a-zika-virusrol linken olvashatnak.