Amerika

Mai napon is érvényes: 2021.10.23. 

Az országból Magyarországra történő visszatérésre a következő szabályok vonatkoznak >>

A külföldre utazás egyéni felelősség, egyéni döntés – a Konzuli Szolgálat utazási tanácsai e döntés meghozatalában nyújtanak segítséget.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre!

Elérhető külképviseletek:
Magyarország Buenos Aires-i Nagykövetségének Montevideói Irodájában is megnyílt a teljes körű konzuli ügyfélfogadás (vízumügyek kivételével!). 

Tiszteletbeli konzul Montevideo 
Felügyelő képviselet Buenos Aires

Aktuális:

2021. 10. 14.
1. Magyarország nem javasolja az utazást a világjárvány miatt! Összhangban a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020 Korm.rendelettel, 2020. szeptember 1-jétől az ország biztonsági besorolása a II. biztonsági kategóriába kerül, illetve a védettségi igazolványokkal kapcsolatos kétoldalú megállapodások értelmében. A világjárvány miatt nem javasolja a Külgazdasági és Külügyminisztérium az utazást, de előfordulhat, hogy az halaszthatatlan ügyben mégis szükségessé válik.

a. Be lehet-e utazni az országba? Nem. 

Főszabályként nem, mivel valamennyi légi, vízi kikötőt és szárazföldi határátkelőhelyet lezártak az uruguayi tartózkodási engedéllyel nem rendelkező külföldiek, azaz a magyar állampolgárok beutazása elől is.  Ez az intézkedés vonatkozik a Buenos Aires és Montevideo, illetőleg Colonia között közlekedő kompjáratra is (Buquebus), melynek működése ilyen módon gyakorlatilag az uruguayi állampolgárok és az Uruguayban tartózkodási engedéllyel bíró argentin és egyéb állampolgárok szállítására korlátozódik  Ezen kívül újabb intézkedésig nem engedélyezik kedvtelési célú utasszállító hajók (cruise) utasainak és legénységének partra szállását Uruguay területén. Indokolt esetekben (pl.  családegyesítés, speciális és humanitárius esetek, stb) méltányossági kérelem beadására lehetőség van. Ezzel kapcsolatos további információ spanyolul >> A tartózkodási , vagy beutazási engedély mellett a beutazás további feltétele az Uruguay területére is érvényes betegbiztosítás megléte!

b. Kell-e teszt? Igen.

Uruguay nem alkalmaz biztonsági besoroláson alapuló megkülönböztetést az egyes külföldi országok között, hanem valamennyi beutazó külföldire, így a magyar állampolgárokra is ugyanazon beutazási feltételek vonatkoznak. A nemzetközi utasforgalomban érkezőknek már a szállításért felelős társaságnál és beutazáskor a határon is igazolniuk kell az érkezéstől számított 72 óránál nem régebbi, a nemzetközi és uruguayi normáknak megfelelő negatív PCR koronavírus-tesztjük meglétét. (6 éven aluli gyerekek esetében nem szükséges teszt, minden egyéb esetben igen). A tesztet spanyol, vagy angol nyelven, vagy spanyol és angol nyelvű hivatalos fordítással ellátva fogadják el. Az egyes országok, így Magyarország által kiállított védettségi igazolványok megléte nem mentesít a negatív PCR-teszt bemutatásának kötelezettsége alól! Ugyanakkor a Covid-elleni védőoltás nem feltétele az országba történő beutazásnak.

c. Kell-e regisztrálni? Igen.

Valamennyi beutazónak beutazás előtt ki kell töltenie az  az utasok egészségügyi nyilatkozatának (Declaración Jurada de Salud del Viajero) nevezett ívet! A kitöltés és beadás online történik a következő spanyol nyelvű linken:  https://www.gub.uy/tramites/autorizacion-ingreso-uruguay , vagy a CoronavirusUY mobiltelefonos applikáció segítségével.

d. Oltottsággal járó kedvezmények: Lásd Karanténkötelezettség

e. Karanténkötelezettség: Van

Az uruguayi hatóságok a beutazásra jogosultaktól oltóanyagtól függetlenül elfogadják a kiindulási ország teljes körű védettségi, vagy oltási igazolását (így a magyar védettségi igazolványt is), amennyiben az spanyol, vagy angol nyelven is rendelkezésre áll, illetőleg ilyen nyelvű hivatalos fordítással látták el. Ugyancsak feltétel, hogy az utolsó oltás dátuma és az utazás megkezdésének időpontja között legalább 15 nap, de legfeljebb 9 hónap teljen el. Ez esetben a beutazók mentesülnek a karantén-kötelezettség alól, de elvben az országba érkezésük utáni 7. napon kötelesek saját költségen újabb PCR-tesztet csináltatni. Ugyancsak mentesülnek a karantén alól azok a beutazók, akik hivatalos igazolással, vagy pozitív PCR-teszttel igazolni tudják, hogy az érkezést megelőző 20. és 90. nap között átestek a Covid-fertőzésen. Ellenkező esetben érvényben marad a karanténkötelezettség. Az ilyen módon beutazóknak büntetőjogi felelősségre vonás terhe mellett tilos tömegközlekedési eszközt igénybe venniük a szálláshelyükhöz vezető utazáshoz, melyet hét nap után hagyhatnak el, kizárólag újabb COVID-teszt elvégzése céljából. Az otthoni karantén végleges elhagyása csak az ismételt negatív eredmény, vagy további 7 tünetmentes nap eltelte után lehetséges. 2021. november 1-től a 18 éven aluliak esetében oltottságra való tekintet nélkül megszűnik a karantén-kötelezettség.

f. Üzleti célú beutazás feltétele:

Előzetes engedély beszerzéséhez kötött. Az engedélyezés kérvényezése kétlépcsős: a kérelmezőnek először a tevékenység jellege szerint illetékes minisztériumtól kell jóváhagyást szereznie, majd ennek birtokában kérheti a beutazási engedélyt a bevándorlási hatóságtól. Az eljárás online bonyolítható le. 

g. Tranzitálási szabályok

A jelen helyzetben korlátozott módon, elsősorban repülővel történő utazás esetén jöhet szóba tranzitálás. Az érvényes szabályozás szerint erre csak a MERCOSUR-tagországok (Uruguay, Paraguay, Argentína és Brazília állampolgárainak, vagy ezen országokban tartózkodási engedéllyel rendelkező egyéb állampolgároknak van lehetősége. A Carrasco-i Nemzetközi Repülőtéren való tartózkodás ez esetben sem haladhatja meg a 24 órát! Az ilyen módon tranzitálóknak csak a célországban elvárt beutazási feltételeknek kell megfelelniük (egyéb esetben az uruguayi beutazási feltételek vonatkoznak rájuk). Arra nincsen mód, hogy repülőgépen érkező utasok szárazföldön, illetve hajón történő tovább utazás céljából vegyék igénybe a tranzitálási lehetőséget.

h. A célország beutazási feltételei alóli mentesség: Indokolt esetben 

  • munkavállalás, 
  • nemzetközi áruszállítás, 
  • akkreditált diplomaták és családtagjaik, 
  • családegyesítés, 
  • humanitárius okok

Részletesebben lásd https://www.gub.uy/ministerio-turismo/comunicacion/comunicados/requisitos-ingreso-uruguay

i. Egyéb hasznos infó:

Montevideo nemzetközi repülőterének (Aeropuerto de Carrasco) weboldala: https://www.aeropuertodecarrasco.com.uy/home/en/ 

Az Uruguayi Belügyminisztérium alá tartozó Migrációs Főigazgatóság (határrendészeti szerv) weboldala: http://www.migraciones.gov.py/index.php 

A gépjárműhasználat nincs korlátozva, illetőleg mind a városi és helyközi közlekedés üzemel (ez Uruguayban vasúti közlekedés hiányában autóbuszközlekedést jelent. A közúti és a légi, valamint a vízi teherszállítás zavartalanul működik.

Minden belépőnek kötelezően rendelkeznie kell Uruguayban érvényes egészségbiztosítással. Az Uruguayban végzett PCR COVID-teszt költsége kb. 100 USD, melyet az érdekeltnek kell fizetnie. (Ilyen tesztet kiutazáskor a Carrasco-i Nemzetközi Repülőtéren is el lehet végeztetni, az indulást megelőzően 6 órával).

Az országban március második felétől tart a lakosság koronavírus-elleni oltása, melynek során Sinovac és Pfizer, kisebb számban AstraZeneca oltóanyaggal történik az immunizálás. Az átoltottságot az alábbi helyen lehet figyelemmel követni: https://monitor.uruguaysevacuna.gub.uy/ 

Az uruguayi koronavírus-helyzettel kapcsolatos aktuális hivatalos közlemények és tájékoztatók a https://www.gub.uy/sistema-nacional-emergencias/comunicacion/comunicados  és a https://www.gub.uy/ministerio-salud-publica/coronavirus  spanyol nyelvű oldalon találhatók meg.

Problémák az utazási irodával, légitársasággal? További információ az Utasjogok fejezetben található: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/utasjogok 

2. Kiutazás az országból: 

Az Iberia és az Air Europa légitársaság heti több alkalommal indít Montevideo-Madrid járatot. Továbbra is működnek a Montevideo-San Paolo, valamint a Montevideo-Santiago de Chile közötti oda-vissza járatok, melyeket elsősorban a Latam légitársaság működtet. Ezen kívül jelen pillanatban a Copa (Panamaváros), a Paranair (Asunción) és az Eastern Airlines (Miami) ritkított  járatai érkeznek, illetőleg indulnak Uruguayból. Egyéb számottevő és kiszámítható lehetőség az ország elhagyására az érvényben lévő szárazföldi és vízi határzár miatt nincs.

A légitársaságok esetleges szigorúbb intézkedései miatt célszerű a kiutazáshoz is 72 óránál nem régebbi PCR-tesztet beszerezni. Ennek hiányában ajánlatos a járatindulást megelőzően több mint három órával korábban kiérkezni a repülőtérre, hogy a légitársaságok által esetlegesen megkövetelt gyorstesztet a repülőtéren még el lehessen végeztetni. 

3. Beutazás Magyarországra:

A pandémiás időszakban a Magyarországra történő beutazás rendkívüli szabályait a 408/2020. Korm.rendelet foglalja össze, melynek végrehajtásával kapcsolatban az ORFK határrendészeti szervei illetékesek tájékoztatást adni. A rendelet egyes pontjainak értelmezésével, alkalmazásával kapcsolatban az ORFK-t szíveskedjenek megkeresni, figyelemmel arra, hogy azok végrehajtásában az Országos Rendőrfőkapitányság határrendészeti feladatokat végző munkatársai illetékesek. A Konzuli Szolgálat pusztán általános tájékoztatást nyújt! Az ORFK alábbi oldalán talál bővebb információt: http://www.police.hu/hu/hirek-es-informaciok/legfrissebb-hireink/covid-19-utazasi-informaciok/utazok-figyelmebe-ajanljuk-a 

Az ORFK elérhetőségei: http://www.police.hu/hu/info/elerhetosegek

Magyar állampolgárok Magyarországra történő belépésével kapcsolatos aktuális információ itt található. 

A koronavírussal kapcsolatos információkat http://www.koronavirus.gov.hu/ oldalon találhatják, illetve érdeklődhetnek telefonon belföldről a +36 80 277 455 és a +36 80 277 456, külföldről a +36 1 550 1825-ös telefonszámon vagy elektronikusan a CIuON5d0MD3a29yb25hdmlydXNAMTgxOC5odQ== címen. 

A magyar határellenőrzéssel kapcsolatos aktuális információk megtalálhatók: a határátlépéssel kapcsolatos aktuális információk (ORFK) oldalon és érdeklődni lehet a FjswtBKXK9kmwmm2J5Ta29yb25hdmlydXNAYm0uZ292Lmh1 címen. 

Bővebb információ a határátkelők nyitva tartásáról és az engedélyezett forgalom típusáról: klikk ide

Méltányossági kérelem a Magyarországra történő beutazáshoz: https://ugyintezes.police.hu/meltanyossagi-kerelem 

4. Helyi járványügyi szabályok:

Uruguayban a Covid-19 vírus az ország kis népsűrűsége okán elsősorban a partmenti sűrűbben lakott településeken fertőz  (mint pl. a főváros, Montevideo), de mostanra az ország csaknem valamennyi tartományában jelen van. A lakosság több mint 70%-nak legalább kétszeri átoltottsága okán az egy főre jutó fertőzöttek és ezen okból elhalálozottak száma csökkenő tendenciát mutat. Jelenleg országos szinten heti átlagban 3 fertőzött jut 100.000 lakosra, ami a Harvard-skálán sárga besorolásnak felel meg. Az ország 19 tartományából 7 partmenti sárga besorolású, az ország belsejében található 12 tartomány zöld kategóriában van. Ennek megfelelően kijárási tilalom ez idáig sem volt érvényben és  nincs kilátásban ilyen vagy hasonló drasztikus korlátozó intézkedés meghozatala. Minden üzletben, középületben, valamint a közlekedési eszközökön továbbra is kötelező valamilyen arcmaszk használata. A lakosságot felkérték a Coronavirus Uy mobiltelefonos applikáció letöltésére és használatára, mely segítséget nyújt a fertőzöttekkel történt esetleges kontaktusok feltérképezésében. A fertőzöttek számának csökkenésével párhuzamosan folyamatban van a rendezvények, előadások megtartásának vonatkozó szabályok enyhítése.

5. Nyári (a déli féltekén decembertől februárig tartó) szezonra vonatkozó további információ:

Turisztikai céllal továbbra sem lehet beutazni az országba. A kormány terveiben szerepel, hogy az idegenforgalmi idény kezdetéig megnyitja az ország határait a külföldi turisták előtt. Az idén novemberre várt döntés az érvényben lévő egészségügyi vészhelyzeti elnöki dekrétum módosításáról a járványhelyzet alakulásától függ és feltételeit is csak az említett döntés meghozatalakor hozzák nyilvánosságra.

Biztonság:

Összhangban a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020 Korm.rendelettel, az ország biztonsági besorolása az I. biztonsági besorolási kategóriába, azaz az utazásra nem javasolt országok listájára került.

Terrorizmus

Uruguayban közvetlen terrorveszély jelenleg nincs, ez a térség egyik legbiztonságosabb országa. 

Bűnözés

Uruguayban az utóbbi időben emelkedő tendenciát mutat a betörések, illetőleg az erőszakos, gyakran fegyveresen elkövetett bűncselekmények száma. Ez a lopások mellett az idelátogató külföldieket is érintheti.

Beutazási, tartózkodási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba:

Magánútlevél:Elvárt érvényessége:

IGEN


Nincs elvárt intervallum, de ajánlott, hogy az útlevél érvényessége a kiutazás időpontját legalább három hónappal haladja meg

Ideiglenes útlevél:
(Csak konzul állít ki!)

Elvárt érvényessége:

IGEN

További információt az alábbi linken talál: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/utlevel

Személyi igazolvány: NEM
Ideiglenes személyi igazolvány: NEM
Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány: NEM
Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok: NEM úti okmányok
Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány): NEM 

Kiskorúak beutazása: 

Uruguay a kiskorúak belépését, ha csak az egyik szülővel utaznak, nem kötik szülői hozzájáruláshoz, ha az utazásra turisztikai célból kerül sor. Uruguay jogszabályai nem tartalmaznak külön rendelkezéseket arra az esetre, ha valamely kiskorú felnőtt kíséretében ugyan, de szülei vagy valamely szülője nélkül utazik, javasoljuk ilyenkor is szülői hozzájáruló nyilatkozat (vagy gyámhatósági hozzájárulás) beszerzését. A nyilatkozat tartalmazza a hozzájáruló(k) és az utazó kiskorú személyes adatait (születési hely és idő, lakcím, igazolvány száma), a nyilatkozat területi és időbeli hatályát valamint a hozzájáruló(k) aláírását. A nyilatkozatot két tanú, vagy közjegyző előtt javasolt megtenni. A nyilatkozatot célszerű angol nyelvre lefordítani vagy egyből angolul elkészíteni. Célszerű, hogy utazáskor rendelkezésre álljon a kiskorú (az okirat megnevezését és az adatfajtákat angol és francia nyelven is tartalmazó) magyar születési anyakönyvi kivonata. Ugyanakkor, ha a kiskorú nem turistaként, a vízummentességnél hosszabb időn túl tartózkodik az országban, akkor fennáll annak a lehetősége, hogy kiutazásnál az uruguayi hatóságok rezidensként kezelik, azaz az uruguayi jogszabályokkal összhangban kérik a jelen nem lévő szülő(k) mindegyikének spanyol fordítással ellátott, hitelesített nyilatkozatát arról, hogy hozzájárulnak a gyermek utazásához.

Felhívjuk a figyelmet, hogy Uruguay állampolgársági törvénye értelmében az ország területén született gyermek Uruguay állampolgára, függetlenül szülei állampolgárságától. Emiatt adott esetben magyar állampolgárok helyben született gyermekeire is Uruguay szigorúbb kiutazási szabályait kell alkalmazni.

Amennyiben a kiskorú kísérő nélkül vagy harmadik személy kíséretében, illetve hosszú időtartamra (pl. diákcsere) utazik az országba, minden esetben célszerű a fogadó ország Budapestre akkreditált külképviseletén tájékozódni a további részletes szabályokról.

Vízum:

Vízum turista célú beutazás esetén:
Vízum beszerzése nem szükséges. A vízummentes tartózkodás maximális ideje 90 nap.

Vízumkérelmek benyújtásában Uruguay Magyarországra akkreditált bécsi külképviselete illetékes.

Házi kedvencek beutazása:

Amennyiben az utas MERCOSUR tagállamból, illetve amerikai vagy európai országból érkezik az állampolgárság szerinti ország állategészségügyi hatósága által kiállított egészségügyi igazolvány (útlevél) és veszettség elleni oltásról szóló igazolás.

Fontos! A házi kedvencek Uruguayból az Európai Unió országaiba történő visszaviteléhez megkövetelik a veszettség elleni antitest-vizsgálat (titer) három hónapnál régebbi meglétét. Ennek hiányában a tesztet célszerű időben, még az utazást megelőzően odahaza elvégeztetni és ennek birtokában beutaztani az állatot! 

Az uruguayi állategészségügyi szerv honlapja: www.mgap.gub.uy
NÉBIH
Pettravel

Vám:

Az uruguayi vámhivatal honlapja.
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója
Növényegészségügyi és behozatali előírások változása >>

További hasznos információ az országról

Pénznem: Uruguayi peso (UYU).

Időjárás: A nyár decembertől március elejéig tart. A napsütés, az ibolyántúli sugárzás ilyenkor nagyon intenzív. Az ettől eltérő időszakban a hőmérséklet 5-20 C fok között mozog, hűvösebb napokon a hőérzet a magas páratartalom és a gyakori szélmozgás miatt a ténylegesnél jóval alacsonyabb értéknek felel meg.

Biztosítás: A balesetbiztosítás területi elven működik, tehát akinek a főváros valamelyik biztosítójával szerződése van, nem biztos, hogy ez alapján vidéken is jogosult a szükséges szolgáltatás igénybevételére. Ha valaki uruguayi biztosítást szeretne kötni, arra csak a helyszínen van lehetőség, mivel az uruguayi szolgáltatóknak nincsenek közvetlen nemzetközi szerződéseik. A helyi közlekedési jegyekben a személyi utasbiztosítás ára benne van, az esetleges követelések érvényesítése azonban rendkívül hosszú időt vesz igénybe.

Közlekedés: A közúti közlekedés szabályai alapjában véve azonosak az európaiakkal.  A sebességkorlátozások és egyéb közlekedési szabályok betartása (pl. mobiltelefonozás tilalma, biztonsági öv használata) azért is ajánlott, mert ellenőrzésére fejlett infrastruktúra áll rendelkezésre! A fővárosi fizetős parkolás helyszíntől függetlenül a 466 helyi számra küldött SMS-sel indítható  (E betű, szünet, a gépkocsi rendszáma, szünet, a vásárolni kívánt parkolási idő percben). 

Ügyintézés helyi hatóságoknál: A hatóságok a hozzájuk forduló magyar állampolgárokat korrekt módon fogadják, az intézkedéseikkel kapcsolatban panasz nem merült fel.

Közegészség, egészségügyi helyzet: Uruguayban a rendkívülinek tekinthető koronavírus-világjárvány mellett egyéb járványveszély nincs. A közkórházakban az alapellátás biztosítása külföldiek számára elérhető áron, kielégítő színvonalon történik. Az ennél magasabb szolgáltatást biztosító magán egészségügyi ellátóhelyek tarifái  azonban még a nyugat-európai árakhoz képest is magasak, ezért egészségügyi biztosítás megkötése mindenképpen ajánlott!

Egyéb információ:

Felügyelő külképviselet, Buenos Aires
Uruguay Bécsi Nagykövetsége