Amerika

Mai napon is érvényes: 2019.08.25. 

A külföldre utazás egyéni felelősség, egyéni döntés – a Konzuli Szolgálat utazási tanácsai e döntés meghozatalában nyújtanak segítséget.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Bizalma fontos számunkra, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre!

Elérhető külképviseletek:
2019. április 15-től Magyarország Buenos Aires-i Nagykövetségének Montevideói Irodájában is megnyílt a teljes körű konzuli ügyfélfogadás (vízumügyek kivételével!). 

Tiszteletbeli konzul Montevideo 
Felügyelő képviselet Buenos Aires

Biztonság:

Terrorizmus

Uruguayban közvetlen terrorveszély jelenleg nincs, ez a térség legbiztonságosabb országa. 

Bűnözés

A külföldieket leginkább érintő bűncselekmények a lopás, esetenként külföldi bűnözők által elkövetett rablás.

Beutazási, tartózkodási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba:

Magánútlevél:Elvárt érvényessége:

IGEN


Nincs elvárt intervallum, de ajánlott, hogy az útlevél érvényessége a kiutazás időpontját legalább három hónappal haladja meg

Ideiglenes útlevél:
(Csak konzul állít ki!)

Elvárt érvényessége:

IGEN

További információt az alábbi linken talál: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/utlevel

Személyi igazolvány: NEM
Ideiglenes személyi igazolvány: NEM
Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány: NEM
Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok: NEM úti okmányok
Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány): NEM 

Kiskorúak beutazása: 

Uruguay a kiskorúak belépését, ha csak az egyik szülővel utaznak, nem kötik szülői hozzájáruláshoz, ha az utazásra turisztikai célból kerül sor. Uruguay jogszabályai nem tartalmaznak külön rendelkezéseket arra az esetre, ha valamely kiskorú felnőtt kíséretében ugyan, de szülei vagy valamely szülője nélkül utazik, javasoljuk ilyenkor is szülői hozzájáruló nyilatkozat (vagy gyámhatósági hozzájárulás) beszerzését. A nyilatkozat tartalmazza a hozzájáruló(k) és az utazó kiskorú személyes adatait (születési hely és idő, lakcím, igazolvány száma), a nyilatkozat területi és időbeli hatályát valamint a hozzájáruló(k) aláírását. A nyilatkozatot két tanú, vagy közjegyző előtt javasolt megtenni. A nyilatkozatot célszerű angol nyelvre lefordítani vagy egyből angolul elkészíteni. Célszerű, hogy utazáskor rendelkezésre álljon a kiskorú (az okirat megnevezését és az adatfajtákat angol és francia nyelven is tartalmazó) magyar születési anyakönyvi kivonata. Ugyanakkor, ha a kiskorú nem turistaként, a vízummentességnél hosszabb időn túl tartózkodik az országban, akkor fennáll annak a lehetősége, hogy kiutazásnál az uruguayi hatóságok rezidensként kezelik, azaz az uruguayi jogszabályokkal összhangban kérik a jelen nem lévő szülő(k) mindegyikének spanyol fordítással ellátott, hitelesített nyilatkozatát arról, hogy hozzájárulnak a gyermek utazásához.

Felhívjuk a figyelmet, hogy Uruguay állampolgársági törvénye értelmében az ország területén született gyermek Uruguay állampolgára, függetlenül szülei állampolgárságától. Emiatt adott esetben magyar állampolgárok helyben született gyermekeire is Uruguay szigorúbb kiutazási szabályait kell alkalmazni.

Amennyiben a kiskorú kísérő nélkül vagy harmadik személy kíséretében, illetve hosszú időtartamra (pl. diákcsere) utazik az országba, minden esetben célszerű a fogadó ország Budapestre akkreditált külképviseletén tájékozódni a további részletes szabályokról.

Vízum:

Vízum turista célú beutazás esetén:
Vízum beszerzése nem szükséges. A vízummentes tartózkodás maximális ideje 90 nap.

Vízumkérelmek benyújtásában Uruguay Magyarországra akkreditált bécsi külképviselete illetékes.

Házi kedvencek beutazása:

Amennyiben az utas MERCOSUR tagállamból, illetve amerikai vagy európai országból érkezik az állampolgárság szerinti ország állategészségügyi hatósága által kiállított egészségügyi igazolvány (útlevél) és veszettség elleni oltásról szóló igazolás 

Az uruguayi állategészségügyi szerv honlapja: www.mgap.gub.uy
NÉBIH
Pettravel

Vám:

Az uruguayi vámhivatal honlapja.
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója

További hasznos információ az országról

Pénznem: Uruguayi peso (UYU).

Időjárás: A nyár decembertől március elejéig tart. A napsütés, az ibolyántúli sugárzás nagyon intenzív.

Biztosítás: A balesetbiztosítás területi elven működik, tehát akinek a főváros valamelyik biztosítójával szerződése van, nem biztos, hogy ez alapján vidéken is jogosult a szükséges szolgáltatás igénybevételére. Ha valaki biztosítást szeretne kötni, arra csak a helyszínen van lehetőség, mivel az uruguayi szolgáltatóknak nincsenek közvetlen nemzetközi szerződéseik. A helyi közlekedési jegyekben a személyi utasbiztosítás ára benne van, az esetleges követelések érvényesítése azonban rendkívül hosszú időt vesz igénybe.

Közlekedés: A közúti közlekedés szabályai alapjában véve azonosak az európaiakkal. A vallási ünnepek a turistaforgalmat jelentősen nem befolyásolják.

Ügyintézés helyi hatóságoknál: A hatóságok a hozzájuk forduló magyar állampolgárokat korrekt módon fogadják, az intézkedéseikkel kapcsolatban panasz nem merült fel.

Közegészség, egészségügyi helyzet: Uruguayban járványveszély jelenleg nincs. A közkórházakban az alapellátás biztosítása külföldiek számára elérhető áron történik. Az országban működő külföldi egészségügyi ellátóhelyek tarifái gyakorlatilag az európaiakkal azonosak, az ellátás színvonala megfelelő.

Egyéb információ:

Felügyelő külképviselet, Buenos Aires
Uruguay Bécsi Nagykövetsége