Amerika

Mai napon is érvényes: 2020.10.23. 

Az országból Magyarországra történő visszatérésre a következő szabályok vonatkoznak >>

A külföldre utazás egyéni felelősség, egyéni döntés – a Konzuli Szolgálat utazási tanácsai e döntés meghozatalában nyújtanak segítséget.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre!

Elérhető külképviseletek:
Magyarország Buenos Aires-i Nagykövetségének Montevideói Irodájában is megnyílt a teljes körű konzuli ügyfélfogadás (vízumügyek kivételével!). 

Tiszteletbeli konzul Montevideo 
Felügyelő képviselet Buenos Aires

Aktuális:

2020. 08. 01.
Az uruguayi Közegészségügyi Minisztérium 2020. március 13- án bejelentette a koronavírus megjelenését az országban. A fentiek nyomán a kormány azonnali hatállyal egészségügyi válsághelyzetet hirdetett, melyben a következőket rendelte el:

Beutazás korlátozása:
Valamennyi kikötőt és szárazföldi határátkelőhelyet lezártak az uruguayi tartózkodási engedéllyel nem rendelkező külföldiek beutazása elől. Ez az intézkedés vonatkozik a Buenos Aires és Montevideo, illetőleg Colonia között közlekedő kompjáratra is (Buquebus), melynek működése ilyen módon szünetel.  Ezen kívül újabb intézkedésig nem engedélyezik kedvtelési célú utasszállító hajók (cruise) utasainak és legénységének partra szállását Uruguay területén. Ezek a korlátozások továbbra is érvényben vannak, bár indokolt esetekben méltányossági kérelem beadására lehetőség van.

Beutazási feltételek: A 2020. július 16-án életbe lépett új elnöki rendelet értelmében állampolgárságtól függetlenül a belépéskor mindenkin testhőmérséklet-mérést végeznek, illetőleg a belépőknek büntetőjogi felelősségük tudatában írásbeli nyilatkozatot kell kitölteniük a COVID-19-cel kapcsolatos egészségügyi állapotukról. A nemzetközi utasforgalomban érkezők a szállításért felelős társaságnál kell igazolniuk 72 óránál nem régebbi, a nemzetközi és uruguayi normáknak megfelelő negatív PCR koronavírus-tesztjük meglétét. A beutazóknak büntetőjogi felelősségre vonás terhe mellett tilos tömegközlekedési eszközt igénybe venniük a szálláshelyükhöz vezető utazáshoz, melyet hét nap után hagyhatnak el, kizárólag újabb COVID-teszt elvégzése céljából. Az otthoni karantén végleges elhagyása csak az ismételt negatív eredmény, vagy további 7 tünetmentes nap eltelte után lehetséges. Ezen felül minden belépőnek kötelezően rendelkeznie kell Uruguayban érvényes egészségbiztosítással. Az Uruguayban végzett PCR COVID-teszt költsége kb. 100 USD, melyet az érdekeltnek kell fizetnie.

Egyéb kormányzati intézkedések a COVID-19 járvány kapcsán: Kijárási tilalom ez idáig sem volt érvényben és továbbra sem várható ilyen intézkedés meghozatala. Az iskolalátogatással járó oktatás újraindítása megtörtént. Újraindult a bíróságok és a közhivatalok működése, valamint profiltól függetlenül kinyithattak az üzletek is, a nagy bevásárlóközpontokat is ideértve. Elvben engedélyezett az olyan rendezvények megtartása is, melyek megfelelnek az egészségügyi hatóságok által az adott rendezvényre szabott protokoll előírásainak. Ilyen módon újból engedélyezett a vallási események (pl. mise, istentisztelet) hagyományos megtartása is. Valamennyi üzletben, középületben, valamint a közlekedési eszközökön kötelező valamilyen arcmaszk használata. Július hótól a kormány engedélyezte az Iberia és az Air Europa légitársaságnak járatok indítását Madridból Montevideóba és vissza, heti két alkalommal. Az Amaszonas Uruguay társaság továbbra is indít járatokat Sao Paolóba.

Legfrissebb intézkedések: Montevideo és Canelones tartományban valamennyi kórházba kerülő beteget tesztelik koronavírusra. Fokozzák a rendezvények ellenőrzését és a szabálytalanságok bírságolását, valamint a közlekedési eszközökön a szájmaszk viselésének ellenőrzését. A lakosságot felkérték a Coronavirus Uy mobiltelefonos applikáció letöltésére és használatára, mely segítséget nyújt a fertőzöttekkel történt esetleges kontaktusok feltérképezésében.  

Járványügyi helyzet: Uruguayban a járvány mértéke és terjedése az ország kis népsűrűsége miatt alacsony intenzitású és elsősorban a partmenti sűrűbben lakott településeken jelentkezik (mint pl. a főváros, Montevideo). Az idejekorán meghozott járványügyi intézkedések nyomán minimálisra csökkent fertőzésszám jelenleg ismét némiképp emelkedő tendenciát mutat, noha a jelenleg ismert, kórházban ápolt fertőzöttek száma továbbra is 300 fő alatt maradt. Ennek ellenére az alapvető biztonsági és távolságtartási szabályok betartatásán kívül a hatóságok jelenleg nem tervezik ennél szigorúbb előírások meghozatalát. Ugyanakkor az Uruguayjal határos Argentína és Brazília jóval aggasztóbb adatai miatt nem várható a még érvényben lévő korlátozó intézkedések (pl. a határzár) gyors feloldása. 

Belső közlekedési lehetőségek:
A gépjárműhasználat nincs korlátozva, illetőleg mind a városi, mind a helyközi tömegközlekedés üzemel (Ez Uruguayban gyakorlatilag autóbuszközlekedést jelent).

Tranzitálási lehetőségek:
A szárazföldi határzár, valamint a tartózkodási engedéllyel nem rendelkező külföldiek beutazási tilalma nem teszi lehetővé a tranzitálást.

Magyar állampolgár milyen módon juthat haza:
Az uruguayi kormánnyal kötött megállapodás alapján  az Iberia és az Air Europa légitársaság heti két alkalommal indít Montevideo-Madrid járatot. Továbbra is működik az Amaszonas Uruguay Montevideo-San Paolo járata. Egyéb lehetőség az ország elhagyására jelen pillanatban az érvényben lévő szárazföldi és vízi határzár miatt nincs.

Az uruguayi koronavírus-helyzettel kapcsolatos aktuális hivatalos közlemények és tájékoztatók a  https://www.gub.uy/ministerio-salud-publica/buscar?search_api_fulltext=coronavirus&search-in-site=MSP találhatók meg. 

Biztonság:

Összhangban a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020 Korm.rendelettel, az ország biztonsági besorolása az I. biztonsági besorolási kategóriába, azaz az utazásra nem javasolt országok listájára került.


Terrorizmus

Uruguayban közvetlen terrorveszély jelenleg nincs, ez a térség egyik legbiztonságosabb országa. 

Bűnözés

Uruguayban az utóbbi időben emelkedő tendenciát mutat a betörések, illetőleg az erőszakos, gyakran fegyveresen elkövetett bűncselekmények száma. Ez a lopások mellett az idelátogató külföldieket is érintheti.

Beutazási, tartózkodási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba:

Magánútlevél:Elvárt érvényessége:

IGEN


Nincs elvárt intervallum, de ajánlott, hogy az útlevél érvényessége a kiutazás időpontját legalább három hónappal haladja meg

Ideiglenes útlevél:
(Csak konzul állít ki!)

Elvárt érvényessége:

IGEN

További információt az alábbi linken talál: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/utlevel

Személyi igazolvány: NEM
Ideiglenes személyi igazolvány: NEM
Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány: NEM
Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok: NEM úti okmányok
Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány): NEM 

Kiskorúak beutazása: 

Uruguay a kiskorúak belépését, ha csak az egyik szülővel utaznak, nem kötik szülői hozzájáruláshoz, ha az utazásra turisztikai célból kerül sor. Uruguay jogszabályai nem tartalmaznak külön rendelkezéseket arra az esetre, ha valamely kiskorú felnőtt kíséretében ugyan, de szülei vagy valamely szülője nélkül utazik, javasoljuk ilyenkor is szülői hozzájáruló nyilatkozat (vagy gyámhatósági hozzájárulás) beszerzését. A nyilatkozat tartalmazza a hozzájáruló(k) és az utazó kiskorú személyes adatait (születési hely és idő, lakcím, igazolvány száma), a nyilatkozat területi és időbeli hatályát valamint a hozzájáruló(k) aláírását. A nyilatkozatot két tanú, vagy közjegyző előtt javasolt megtenni. A nyilatkozatot célszerű angol nyelvre lefordítani vagy egyből angolul elkészíteni. Célszerű, hogy utazáskor rendelkezésre álljon a kiskorú (az okirat megnevezését és az adatfajtákat angol és francia nyelven is tartalmazó) magyar születési anyakönyvi kivonata. Ugyanakkor, ha a kiskorú nem turistaként, a vízummentességnél hosszabb időn túl tartózkodik az országban, akkor fennáll annak a lehetősége, hogy kiutazásnál az uruguayi hatóságok rezidensként kezelik, azaz az uruguayi jogszabályokkal összhangban kérik a jelen nem lévő szülő(k) mindegyikének spanyol fordítással ellátott, hitelesített nyilatkozatát arról, hogy hozzájárulnak a gyermek utazásához.

Felhívjuk a figyelmet, hogy Uruguay állampolgársági törvénye értelmében az ország területén született gyermek Uruguay állampolgára, függetlenül szülei állampolgárságától. Emiatt adott esetben magyar állampolgárok helyben született gyermekeire is Uruguay szigorúbb kiutazási szabályait kell alkalmazni.

Amennyiben a kiskorú kísérő nélkül vagy harmadik személy kíséretében, illetve hosszú időtartamra (pl. diákcsere) utazik az országba, minden esetben célszerű a fogadó ország Budapestre akkreditált külképviseletén tájékozódni a további részletes szabályokról.

Vízum:

Vízum turista célú beutazás esetén:
Vízum beszerzése nem szükséges. A vízummentes tartózkodás maximális ideje 90 nap.

Vízumkérelmek benyújtásában Uruguay Magyarországra akkreditált bécsi külképviselete illetékes.

Házi kedvencek beutazása:

Amennyiben az utas MERCOSUR tagállamból, illetve amerikai vagy európai országból érkezik az állampolgárság szerinti ország állategészségügyi hatósága által kiállított egészségügyi igazolvány (útlevél) és veszettség elleni oltásról szóló igazolás.

Fontos! A házi kedvencek Uruguayból az Európai Unió országaiba történő visszaviteléhez megkövetelik a veszettség elleni antitest-vizsgálat (titer) három hónapnál régebbi meglétét. Ennek hiányában a tesztet célszerű időben, még az utazást megelőzően odahaza elvégeztetni és ennek birtokában beutaztani az állatot! 

Az uruguayi állategészségügyi szerv honlapja: www.mgap.gub.uy
NÉBIH
Pettravel

Vám:

Az uruguayi vámhivatal honlapja.
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója
Növényegészségügyi és behozatali előírások változása >>

További hasznos információ az országról

Pénznem: Uruguayi peso (UYU).

Időjárás: A nyár decembertől március elejéig tart. A napsütés, az ibolyántúli sugárzás ilyenkor nagyon intenzív. Az ettől eltérő időszakban a hőmérséklet 5-20 C fok között mozog, hűvösebb napokon a hőérzet a magas páratartalom és a gyakori szélmozgás miatt a ténylegesnél jóval alacsonyabb értéknek felel meg.

Biztosítás: A balesetbiztosítás területi elven működik, tehát akinek a főváros valamelyik biztosítójával szerződése van, nem biztos, hogy ez alapján vidéken is jogosult a szükséges szolgáltatás igénybevételére. Ha valaki uruguayi biztosítást szeretne kötni, arra csak a helyszínen van lehetőség, mivel az uruguayi szolgáltatóknak nincsenek közvetlen nemzetközi szerződéseik. A helyi közlekedési jegyekben a személyi utasbiztosítás ára benne van, az esetleges követelések érvényesítése azonban rendkívül hosszú időt vesz igénybe.

Közlekedés: A közúti közlekedés szabályai alapjában véve azonosak az európaiakkal.  A sebességkorlátozások és egyéb közlekedési szabályok betartása (pl. mobiltelefonozás tilalma, biztonsági öv használata) azért is ajánlott, mert ellenőrzésére fejlett infrastruktúra áll rendelkezésre! A fővárosi fizetős parkolás helyszíntől függetlenül a 466 helyi számra küldött SMS-sel indítható  (E betű, szünet, a gépkocsi rendszáma, szünet, a vásárolni kívánt parkolási idő percben). 

Ügyintézés helyi hatóságoknál: A hatóságok a hozzájuk forduló magyar állampolgárokat korrekt módon fogadják, az intézkedéseikkel kapcsolatban panasz nem merült fel.

Közegészség, egészségügyi helyzet: Uruguayban a rendkívülinek tekinthető koronavírus-világjárvány mellett egyéb járványveszély nincs. A közkórházakban az alapellátás biztosítása külföldiek számára elérhető áron, kielégítő színvonalon történik. Az ennél magasabb szolgáltatást biztosító magán egészségügyi ellátóhelyek tarifái  azonban még a nyugat-európai árakhoz képest is magasak, ezért egészségügyi biztosítás megkötése mindenképpen ajánlott!

Egyéb információ:

Felügyelő külképviselet, Buenos Aires
Uruguay Bécsi Nagykövetsége